Jeśli, podobnie jak miliony innych osób, masz problemy trawienne, nadwrażliwość na niektóre pokarmy lub cierpisz na chorobę autoimmunologiczną, poznaj książkę, która oferuje pomoc w usunięciu lub złagodzeniu trapiących cię dolegliwości. Zabierze cię ona w podróż po świecie fascynujących odkryć naukowych, udowodniając, że możesz żyć zdrowiej, a co za tym idzie – szczęśliwiej. Potraktuj naukę jak kompas, który doprowadzi cię do lepszego życia, a za przewodnika weź autora tej książki, gastroenterologa, który w swojej praktyce lekarskiej pomógł już tysiącom osób.
Opracowany przez niego Błonnikowy program dla jelit to nie tylko plan leczenia, ale sposób na życie, który pozwoli ci odkryć samego siebie w najzdrowszej postaci.
Dzięki temu poradnikowi dowiesz się:
jak wspomóc utratę wagi,
jak poprawić działanie układu odpornościowego,
jak zmniejszyć wrażliwość pokarmową,
jak obniżyć poziom cholesterolu, a nawet… zapobiec rakowi.
28-dniowy program szybkiego startu i ponad 65 przepisów nauczą cię zdrowego i świadomego odżywiania, a dzięki zdobytej wiedzy będziesz w stanie skutecznie zatroszczyć się o swój dobrostan, dopasowując kulinarne propozycje autora do własnych potrzeb. Oto plan, jak już dziś rozpocząć turbodoładowanie jelit, które da ci zdrowie na całe życie.
Treści książki stanowią wynik doświadczeń własnych i praktyki psychodietetycznej w ramach prowadzenia gabinetu psychologicznego oraz współpracy przy projektach naukowych dotyczących zachowań zdrowotnych w tym żywieniowych pacjentów z przewlekłymi chorobami somatycznymi i nadwagą / otyłością. Zawierają zbiór interdyscyplinarnej i kompleksowej wiedzy z dziedziny dietetyki i psychologii, która ma ukierunkować przyszłych specjalistów i specjalistów już pracujących z ww. grupami osób w stronę skutecznej i efektywnej współpracy.
Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.
Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.
Książka zawiera odpowiedzi na pytania:
czym są zaburzenia odżywiania?
Jaki jest ich mechanizm działania oraz etiopatogeneza?
Jakie formy leczenia stosuje się u pacjentów z zaburzeniami odżywiania?
Jak można im pomóc?
Prof. Anna Brytek-Matera pokazuje w niezwykle ciekawy sposób jak wiele wiemy o złożoności nozologicznej i etiopatologicznej zaburzeń odżywiania. Ciekawą częścią książki jest prezentacja wyników własnych badań, które Autorka ciekawie interpretuje, starając się pokazać jakie znaczenie dla terapii osób z zaburzeniami odżywiania a także dla sposobów regulowania odżywiania się, mają uwarunkowania psychologiczne i społeczne.
Równocześnie wiedza ta jest w monografii przedstawiona w sposób jasny i zrozumiały, także dla czytelników nie zajmujących się profesjonalnie problematyką zdrowia i zaburzeń zdrowia. To książka także dla czytelników osobiście zainteresowanych własnym rozwojem czy rozwojem swoich najbliższych.
Roślinna kuchnia to bez cienia wątpliwości przyszłość. Od kilku lat obserwuję ten rosnący trend i z przyjemnością tworzę kolejne wegańskie przepisy, które pomagają redukować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Jako dietetyk czuję się w obowiązku ograniczać ich spożycie również w trosce o dobro zwierząt i przyszłość planety. Za punkt honoru postawiłam sobie, aby moje receptury były wyjątkowo smaczne, sycące i dobrze zbilansowane. Uważam, że roślinne posiłki są dla każdego niezależnie, na jakiej diecie aktualnie jesteś, im częściej pojawią się na Twoim talerzu, tym lepiej! W książce znajdziesz zweganizowane potrawy z moich poprzednich publikacji, uzupełnione o 20 zupełnie nowych wegańskich hitów.Zapraszam do testowania!Viola Urban.Im bogatsze nasze społeczeństwo tym uboższa jego dieta. Z każdej strony słychać doniesienia o rosnącej liczbie schorzeń spowodowanych nadciśnieniem tętniczym czy otyłością. Niby wiemy, że ograniczenie mięsa pomogłoby je zminimalizować, jednak trudno nam się za to zabrać. Autorka pokazuje, jak podejść do diety roślinnej mądrze, tak by była nie tylko pyszna, ale przede wszystkim dobrze zbilansowana, zróżnicowana i odżywcza. Za przełomową uważam publikację, w której doświadczona Pani dietetyk serwuje przepis na schabowego. Zwierzęta całe, ludzie zdrowsi, środowisko mniej obciążone taką chciałabym widzieć przyszłość. Do takiej przyszłości Viola Urban dokłada właśnie swoją cegiełkę.Weronika Pochylska.Jestem zachwycona książką! Viola nie tylko pokazuje, jak pysznie i kreatywnie gotować wegańsko, ale też przemyca rady o zbilansowanym komponowaniu roślinnych posiłków. Pełno tu cennych porad pomagających w zdrowym gotowaniu. A te przepisy? No WOW! Od razu chce się jeść zdrowo i wegańsko!.Irena Owsiak dietetyczka.Viola Urban od lat tworzy blog ekspercki dla wyjątkowo dociekliwych, ten sam wysoki poziom cechuje też jej książki. W Diecie na roślinach udowadnia, że można jeść jednocześnie zdrowo, smacznie oraz w sposób przyjazny zwierzętom i środowisku. Przed Wami 100 przepisów pełnych białka, cynku i wapnia, a przede wszystkim doskonałego smaku. Tak wygląda dieta roślinna Okiem Dietetyka.Joanna Wlazło.
Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz!
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne.
Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami!
Otwórz swoją domową piekarnię już dziś!
To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć prawidłową wagę ciała. Rodzice dowiedzą się wszystkiego o odpowiednim, dobrze skomponowanym odżywianiu.
Książka zawiera wiele oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. W środku znajdziemy ponad 150 sezonowych przepisów między innymi na: granolę, sałatkę orientalną, kolorowy makaron szklany, słodkie gofry z jabłkami i wiele, wiele innych. Potrawy zasmakują zarówno rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem.
Dagmar von Cramm jest dietetyczką, ekspertką od potraw dla całej rodziny, które są proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. W pracy nad tą książką wspierała ją Anna Paki, dyplomowany ekotrofolog.
To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć prawidłową wagę ciała. Rodzice dowiedzą się wszystkiego o odpowiednim, dobrze skomponowanym odżywianiu.
Książka zawiera wiele oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. W środku znajdziemy ponad 150 sezonowych przepisów między innymi na: granolę, sałatkę orientalną, kolorowy makaron szklany, słodkie gofry z jabłkami i wiele, wiele innych. Potrawy zasmakują zarówno rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem.
Dagmar von Cramm jest dietetyczką, ekspertką od potraw dla całej rodziny, które są proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. W pracy nad tą książką wspierała ją Anna Paki, dyplomowany ekotrofolog.
Zdrowo, pysznie, szybko i bez bałaganu? Prawidłowe odżywianie z zachowaniem zasad diety dla insulinoopornych może być banalnie proste. Zwłaszcza gdy z pomocą przychodzą dietetyczka Magdalena Makarowska i specjalistka od insulinooporności Dominika Musiałowska. Jeśli lubisz pyszne jedzenie, ale jednocześnie szukasz łatwych (choć zdrowych!) rozwiązań i nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin – ta książka jest dla ciebie.
Wreszcie możesz głęboko schować blender, mikser, młynek, szybkowar, patelnię czy garnek. Za pomocą jednej, prostej w obsłudze maszyny przyrządzisz wiele różnych potraw: ugotujesz jednocześnie zupę i drugie danie, zagnieciesz ciasto, ubijesz pianę i zmiksujesz zmrożone owoce. Dzięki dokładnym gramaturom podanym w przepisach oraz precyzyjnym instrukcjom porażki kulinarne nie wchodzą w grę. W dodatku wyczarowane na podstawie tej książki dania mają niskie IG i są przyjazne nie tylko dla insulinoopornych.
Z termogotowaniem zyskujesz czas, oszczędzasz miejsce i unikasz bałaganu w kuchni, ale przede wszystkim dbasz o zdrowie swoje i bliskich. Nie ma wymówek, bo prościej nie będzie!
Rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nigdy nie była łatwiejsza!Możesz zacząć lepiej się odżywiać, nie zmieniając przy tym radykalnie swojego stylu życia, a do tego nadal jeść smaczne i zdrowe posiłki bez poczucia, że cokolwiek tracisz. W książce znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, sprytnych rozwiązań i pysznych bezmięsnych przepisów. Dzięki nim łatwiej będzie ci zrobić pierwszy krok i dołożyć swoją cegiełkę do zmiany świata na lepsze.
Rezygnacja z cukru jeszcze nigdy nie była tak łatwa!Bez cukru da się żyć, a ten poradnik pokaże ci, jak zachować urozmaiconą i smaczną dietę, unikając zachcianek oraz niebezpieczeństw sięgania po słodkości. Zawarte tutaj wskazówki dietetyczne, pomysły na zmianę stylu życia i przepisy na pyszne bezcukrowe potrawy nauczą cię podejmowania lepszych wyborów żywieniowych i pomogą na dobre pożegnać cukier.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia.Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Chcesz poprawić swoje samopoczucie?Potrzebujesz zrzucić kilkakilogramów, ale nie chcesz jeść mniej?Pragniesz w znaczący sposób pomócnaszej planecie?To książka dla ciebie!Greenprint to nie tylko dieta,ale i styl życia.Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniuzawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej. Zasady, którymipodążają tysiące ludzi na całym świecie, w tym Jay-Z i Beyonc!Borgesproponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad - w zależności od tego, czyjesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietęroślinną. Wybór należy do ciebie!W Greenprint znajdziesz plany posiłków,ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie,które pomogą ci zmienić życie na lepsze.Przejmij kontrolę nad swojądietą, stwórz swój własny zielony świat i zacznij cieszyć się zdrowiem wzgodzie z naturą!
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw. dr Barbara PyszczukAbsolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia.Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.
Odkryj moc drzemiącą w warzywach i owocach. Przygotuj samodzielnie zdrowe i pyszne soki. W tym poradniku znajdziesz inspirujące przepisy i praktyczne wskazówki.
Czy wiesz co jest przyczyną takich chorób, jak np. ostry zespół przewlekłego zmęczenia, fibromialgia, reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, stwardnienie rozsiane, egzema, łuszczyca lub inne choroby autoimmunologiczne? Osoby, które na nie cierpią chodzą od lekarza do lekarza, którzy zalecają im przyjmowanie wszelkiego rodzaju olejów rybnych i probiotyków, a nawet eliminują produkty szkodliwe dla jelit, np. zawierające gluten. Mimo stosowania się do tych zaleceń nadal cierpią. W tej książce Boski lekarz powie Ci, gdzie leży prawdziwa przyczyna Twoich dolegliwości. Zaproponuje Ci kilka sposobów oczyszczania organizmu, które rozwiążą Twoje problemy zdrowotne. Boski sposób na oczyszczanie organizmu.
Często miewasz katar? Kaszlesz lub chrząkasz po jedzeniu? Czy rano męczy Cię chrypka lub boli Cię gardło? Masz trudności z przełykaniem? To mogą być objawy refluksu! Badania dowiodły, że aż połowa osób po 40. roku życia cierpi z powodu tej niebezpiecznej choroby. Nieleczony refluks może przyczyniać się nawet do powstawania raka gardła lub przełyku. Autorzy, eksperci leczenia refluksu oraz diety przeciwrefluksowej, przedstawią Ci szereg faktów o tej chorobie. Poznasz przyczyny jej powstawania, objawy, a także rodzaje refluksu. Odkryjesz w jaki sposób zdrowe odżywianie i skuteczna dieta mogą zmniejszyć ilość wydzielanego kwasu żołądkowego, stany zapalne, zminimalizują objawy, a także pomogą schudnąć. Skuteczna dieta w chorobie refluksowej!
Nareszcie głos rozsądku i solidna porcja wiedzy w dyskusji o zdrowym odżywianiu! Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i... „Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”? Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy – włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika Bez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisująhistorię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki Fit przepisy od baletnicy, powraca z porcją nowych przepisów!Dieta baletnicy musi być odżywcza, dawać energię do treningów, a przy tym pozwalać na zachowanie smukłej sylwetki. Okazuje się, że żeby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, prawidłową wagę i siłę fizyczną, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad. Poznaj jedną z najważniejszych z nich: jedz sezonowo!To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw są najlepszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z sezonowych produktów, przygotujesz zdrowe i urozmaicone potrawy o każdej porze roku i dnia.W środku znajdziesz:100 pomysłów na fit śniadania, obiady, kolacje i desery przygotowane z sezonowych i łatwo dostępnych produktów, w tym dania mięsne i wegetariańskie,potrawy, które są odpowiednie dla całej rodziny, a większość możesz zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły,kaloryczność i wartości odżywcze wszystkich dań,praktyczne kuchenne porady oraz wskazówki, jak się odżywiać, by utrzymać talię baletnicy!
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wymusza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym.
Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?