Monografia poruszająca problem zaburzeń odżywiania. Bardzo dokładnie opisuje i wyjaśnia patomechanizm działania jadłowstrętu i bulimii psychicznej.
Opisane zostały klasyfikacja i kryteria diagnostyczne, rozpowszechnienie i sposoby rozumienia jadłowstrętu psychicznego i bulimii psychicznej oraz poglądy różnych autorów na temat etiopatogenezy tych zaburzeń. W pracy zaprezentowane zostały zarówno klasyczne, jak i najnowsze poglądy i wyniki badań uwzględniające czynniki predysponujące, wyzwalające i podtrzymujące zaburzenia odżywiania.
Książka zawiera odpowiedzi na pytania:
czym są zaburzenia odżywiania?
Jaki jest ich mechanizm działania oraz etiopatogeneza?
Jakie formy leczenia stosuje się u pacjentów z zaburzeniami odżywiania?
Jak można im pomóc?
Prof. Anna Brytek-Matera pokazuje w niezwykle ciekawy sposób jak wiele wiemy o złożoności nozologicznej i etiopatologicznej zaburzeń odżywiania. Ciekawą częścią książki jest prezentacja wyników własnych badań, które Autorka ciekawie interpretuje, starając się pokazać jakie znaczenie dla terapii osób z zaburzeniami odżywiania a także dla sposobów regulowania odżywiania się, mają uwarunkowania psychologiczne i społeczne.
Równocześnie wiedza ta jest w monografii przedstawiona w sposób jasny i zrozumiały, także dla czytelników nie zajmujących się profesjonalnie problematyką zdrowia i zaburzeń zdrowia. To książka także dla czytelników osobiście zainteresowanych własnym rozwojem czy rozwojem swoich najbliższych.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi:
Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
Metody leczenia otyłości
Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
Podręcznik pt. Psychodietetyka dedykowany jest przede wszystkim osobom, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i wszystkimi problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie. (…) Dla tej grupy osób przygotowano rozdziały, które są znakomitym przypomnieniem wiedzy nabytej w trakcie studiów. (…) Bez wątpienia podręcznik ten jest cenną pozycją, która umożliwi skuteczne prowadzenie dietoterapii, tym samym wspomoże wszystkich, którzy zajmują się problemami żywieniowymi w ich przeciwdziałaniu, a także zmniejszeniu częstości ich występowania.
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Hanny Krauss,
Monografia, którą trzymam w ręku porusza wiele ważnych kwestii, jest pełna wskazówek, rad, sprawdzonej wiedzy, odwołuje się do wytycznych, zastanawia nad tym co robić, jak wybierać, co jeszcze zbadać? Porusza się wśród skomplikowanej materii emocji, decyzji, argumentów. Namawiam Państwa do tego, żeby ją studiować, sam będę wracał do wielu zawartych w niej treści, bo jest praktyczna, otwarta, inspirująca. To ważna pozycja w mojej medycznej bibliotece.
Z recenzji prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza,
Książka zawiera wybrane modele kliniczne oraz teorie psychologiczne dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała. Prezentuje najnowsze wyniki badań uwzględniające aspekt emocjonalny, behawioralny i percepcyjny otyłości. Pozwala lepiej zrozumieć relacje zachodzące między doświadczaniem emocji, ich regulacją a zachowaniami żywieniowymi i obrazem ciała. Obejmuje wyniki badań własnych w zakresie ewaluacji autorskiej interwencji psychologicznej bazującej na teorii związanej z terapią ukierunkowaną na schematy emocjonalne versus opartej na zbiorze technik powiązanych z regulacją emocji i stresu. Opisuje wybrane modele pracy z pacjentami z nadmierną masą ciała.
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
Książka porusza problematykę wizerunku ciała w życiu kobiet i mężczyzn w kontekście zaburzeń odżywiania, otyłości, zaburzeń klinicznych i zdrowia. Ważnym wątkiem jest psychologiczna (również kliniczna) analiza zaburzeń obrazu ciała przejawiających się w anoreksji, bulimii psychicznej, dysmorfofobii (subiektywne wrażenie zaburzenia obrazu estetyki własnego ciała, mimo braku widocznych defektów w wyglądzie), kompleksie Adonisa (informacje o męskim wizerunku ciała) oraz otyłości i nadwadze.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?