Naturalna regeneracja organizmu – dowiedz się, jak ją uruchomić dzięki Nowej Biologii
Ta książka to rewolucja! – twierdzi dr Christine Northrup, autorka bestsellerów New York Timesa, w tym książki Wampiry energetyczne. Wtóruje jej dr Mark Hyman, założyciel The UltraWellness Center, mówiąc, że: Książka Sayera Ji to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce zrozumieć (…) niesamowitą zdolność ludzkiego ciała do samoleczenia. Grono autorytetów medycznych zachwyconych książką Sayera Ji jest szerokie. Dr Steven R. Gundry, dr David Perlmutter czy dr Deanna Minich to tylko kilka nazwisk z długiej listy. Co jest powodem tak entuzjastycznych opinii o książce, której tematem jest naturalna regeneracja organizmu?
Dieta, aktywność fizyczna, oczyszczanie organizmu – sposób na zdrowie i długowieczność
Książka ta prezentuje rewolucyjną ideę Nowej Biologii, która zakłada, że naturalna regeneracja organizmu to wrodzona zdolność każdego z nas. Aby obudzić w sobie siły służące do samoleczenia chorób, oczyszczania organizmu czy wzmocnienia odporności, wcale nie trzeba leków, zabiegów medycznych czy wizyt w gabinetach lekarskich. W zupełności wystarczą zdrowe odżywianie, zmiana trybu życia oraz aktywność fizyczna i techniki relaksacyjne. Z książki tej dowiesz się, jak odblokować radykalną odporność organizmu, stosując dietę, ćwiczenia oraz usuwając toksyny ze swojego otoczenia i eliminując stres. Dodatkowo poznasz sposoby na pozyskiwanie energii z innych źródeł niż jedzenie. Oprócz tego nauczysz się walczyć z chorobami przy pomocy naturalnych metod. Bez wątpienia naturalna regeneracja organizmu pozwoli Ci zapobiec najpowszechniejszym współczesnym dolegliwościom. Wśród nich znajdują się: rak, choroby serca, schorzenia neurodegeneracyjne czy metaboliczne. W ten sposób Nowa Biologia stanie się fundamentem Twojego zdrowia.
Poznaj program naturalnej regeneracji organizmu i wzmacniania odporności
W książce znajdziesz czterostopniowy program uruchamiania naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Jego podstawą jest zdrowe odżywianie. Ale nie tylko. Dzięki niemu odkryjesz niewykorzystane moce i zdolności swojego ciała do samoleczenia chorób. Zalecenia programu są proste. Przede wszystkim jego podstawowym celem jest oczyszczanie organizmu z substancji zakłócających procesy regeneracyjne. By zaktywizować i zoptymalizować zdolności regeneracyjne, powinieneś odpowiednio jeść, poruszać się i myśleć. Zacznij więc od … jedzenia jabłek. Tak bowiem wygląda faza pierwsza. Zwykle trwa ona od jednego do trzech dni. W ramach fazy drugiej musisz wprowadzić wzorce żywieniowe inspirowane stylem życia naszych przodków. Na tym etapie wyeliminujesz z diety przetworzone i toksyczne pokarmy, które większość ludzi spożywa od wczesnego dzieciństwa. Po przyzwyczajeniu się do nowego jadłospisu będziesz gotowy na rozpoczęcie fazy trzeciej. Ta z kolei polega na przyjmowaniu podstawowych suplementów diety. Zwieńczeniem programu regeneracji jest uzdrawianie umysłu i ciała. Drogą do tego celu ma być wyrobienie w sobie zdrowych nawyków dotyczących zdrowego odżywiania, stylu życia, detoksykacji (wewnętrznej i zewnętrznej), aktywności fizycznej i sfery emocji.
Naturalna regeneracja organizmu – uruchom samoleczenie, żyj długo i bądź szczęśliwy
Podsumowując, Nowa Biologia zakłada, że ciało ludzkie ma nieskończone zdolności regeneracyjne i dostęp do niemal nieograniczonej ilości energii. W związku z tym receptą na długie zdrowie, dobre samopoczucie i udaną walkę z chorobami są właściwości lecznicze zdrowego odżywiania i aktywność fizyczna. Przede wszystkim wystarczy więc nauczyć się uruchamiać mechanizmy samoleczenia chorób i uwalniać zdolności regeneracyjne komórek. Zatem, jak to zrobić? Niewątpliwie odpowiedź na tak postawione pytanie znajdziesz właśnie w tej książce. Stanie się ona Twoim przewodnikiem na drodze ku lepszemu zdrowiu.
Jesteś najlepszym lekarzem dla samego siebie!
Wszyscy wiemy, że nadmiar cukru szkodzi, ale czy wiesz, że połączenie cukru i tłuszczy trans niekorzystnie wpływa na układ nerwowy i sprawia, że mózg po prostu się kurczy? W książce znajdziesz innowacyjny, a zarazem skuteczny plan odżywiania, który pomoże Ci w zmianie nawyków żywieniowych i pozwoli wzmocnić kondycję umysłową oraz pozbyć się otyłości brzusznej. Autor prezentuje najnowsze badania naukowe, a także połączenie diety śródziemnomorskiej z ketogeniczną, jako najskuteczniejszego środka odżywczego dla mózgu. Przedstawia przepisy oraz produkty superfoods gwarantujące wzrost komórek mózgowych i pozbycie się oponki oraz tłuszczu brzusznego. Odtruj zacukrzony mózg i żyj dłużej.
Zdrowy mikrobiom – kluczem na pokonanie chorób i gwarancja na zdrowe jelita
Mikrobiom, czyli mikroflora bakteryjna jelit jest niezbędną częścią składową całego organizmu. Niezwykle konieczną do utrzymania prawidłowego stanu naszego zdrowia i zdrowych jelit. Wspomaga nie tylko układ trawienny i proces trawienia, ale przede wszystkim niszczy toksyny oraz chroni organizm przed wirusami i patogenami. Utrzymuje przy tym prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zmiany mikrobiomu są związane z indukcją niektórych chorób jelitowych i podwyższonym ryzykiem wystąpienia przewlekłych schorzeń. Czy zatem Twój schorowany mikrobiom jest odpowiedzialny za wszystkie Twoje utrapienia i choroby, począwszy od tych najłagodniejszych, a kończąc na tych przewlekłych i najpoważniejszych? Odpowiedź brzmi: TAK. Otyłość, zaburzenia odżywiania, choroba Parkinsona, zespół jelita drażliwego, alergie, choroby skóry, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, Alzheimer – to tylko niektóre choroby, jakie mogą Cię dopaść, jeżeli Twój mikrobiom pracuje nieprawidłowo.
Dowiedz się, co robić, żeby mieć zdrowe jelita i dobre bakterie jelitowe w organizmie?
W jaki sposób utrzymać prawidłową równowagę dobrych bakterii jelitowych w organizmie? Jak naturalnie odbudować zniszczoną florę bakteryjną jelit i przywrócić zdrowe jelita? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań udziela Kathleen DiChiara. Edukatorka żywieniowa, propagatorka zdrowego odżywiania i stylu życia, a także badaczka. Poświęciła się pracy na rzecz zwiększania świadomości opinii publicznej na temat chorób i naszej wewnętrznej zdolności do ich leczenia. Autorytet w zakresie żywienia funkcjonalnego, a także ekspert medycyny naturalnej i mikrobiologii. W książce odkrywa najnowsze badania naukowe oraz podaje sprawdzone porady i sposoby zdrowego odżywiania, które wspomagają układ trawienny i ułatwią Ci przywrócenie zdrowia mikrobiomu.
Jak dbać o swój mikrobiom?
Autorka uświadamia, że to już najwyższy czas, aby wprowadzić zmiany w swojej diecie i zadbać o swoje zdrowie, a także układ trawienny. Udowadnia, że choroby przewlekłe są odwracalne, a jedyne co musimy z tym zrobić, to dotrzeć do ich źródeł. Sama zmagała się z chronicznymi schorzeniami, a teraz pomaga wszystkim, którzy są gotowi odwrócić skutki lub zapobiec powstawaniu chorób przewlekłych. Oferuje bezpieczne, praktyczne i niezwykle skuteczne wskazówki leczenia jelit, redukowania poziomu stresu czy radzenia sobie z nierównowagą hormonalną. Przedstawia kluczowe strategie, które wpływają na trzy siły napędowe optymalnego zdrowia. Wyjawia uzdrawiającą moc naszych myśli, przywrócenie zdrowych nawyków i zdrowego mikrobiomu. Podpowiada, jak przez zmianę stylu życia, prawidłową dietę i zdrowe odżywianie, a także regenerujący sen możliwe jest uzdrowienie jelit i przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i całego organizmu.
Twoje zdrowie zależy od Twojego mikrobiomu
Kompleksowy program, który pomoże ci uzdrowić i zregenerować jeden z najbardziej obciążonych obszarów w twoim ciele: jelita.
Jelita – Centrum Zdrowia Twojego Organizmu
Choroby serca, nadwaga, schorzenia autoimmunologiczne, a także huśtawki nastroju, obniżone libido, nieświeży oddech czy zaparcia – wszystkie te problemy mogą być bezpośrednio związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem jelit. Dlaczego? Bo to właśnie ten niezwykły, składający się ze stu milionów komórek nerwowych układ odpowiada za stan naszego zdrowia i emocji. Jeśli nie funkcjonuje on jak należy, szybko zaczynamy odczuwać tego skutki.
Zadbaj więc o swoje jelita (nazywane też drugim mózgiem), a raz na zawsze pożegnasz się z niestrawnością, zmęczeniem, bezsennością oraz innymi schorzeniami. Jak przekonuje Alejandro Junger, zdrowe jelita to prosta droga do długotrwałego zdrowia. Dieta Clean Gut, czyli czas na detoks jelit
Oczyścić jelita z nagromadzonych toksyn i odzyskać równowagę pomóc może autorska dieta Clean Gut, oparta na czterech prostych zasadach: usuwaj, zastępuj, zaszczepiaj i naprawiaj i podzielona na dwie fazy. Pierwsza z nich to 21-dniowa dieta oczyszczająca, składająca się z potraw lekkostrawnych i wykluczająca pokarmy, które mogą prowadzić do zaburzenia pracy jelit. Druga to 7-dniowy proces wprowadzania do codziennej diety różnych produktów i obserwacja, które z nich służą twoim jelitom, a które szkodzą. W ten sposób z łatwością uzdrowisz i zregenerujesz jeden z najbardziej obciążonych i najciężej pracujących układów w twoim organizmie. Mój lekarz rodzinny, Alejandro Junger, rozumie zdrowie dosłownie od podszewki! Jego wspaniały program Clean odmienił moje życie, a jego nowy program zmienił mój sposób pojmowania zarówno choroby, jak i zdrowia. Program Clean Gut jest odkrywczy i odmładzający. Gwyneth Paltrow
Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia oraz absolwentką studium dietetycznego. Od lat 60. mieszka w Warszawie. Jako dziecko przewędrowała z rodziną niemal całe południe Polski w poszukiwaniu bezpiecznego miejsca. Domu.Przez wiele lat rodzina mieszkała na Śląsku Opolskim pośród niezwykle życzliwych miejscowych.Wspomnienia, rodzinne historie i smaki, które jak u Prousta przenoszą w bliską sercu przeszłość, były motywem przewodnim pierwszego tomu Historii kuchennych.Drugi tom powstał z podobnej potrzeby, chociaż tęsknota do dawnych smaków i wspomnień wzbogaciła się o niewyobrażalną miłość do dzieci, wnuków, piesków, kotków, ptaków, drzew...Porady, zdrowe mikstury, niezwykłe nalewki, potrawy, które przenoszą do dawnych zabawnych lub smutnych historii i te, które pomagają nakarmić największego niejadka.Bogactwo smaków, wiedzy, mnóstwo ciepła i humoru...To można znaleźć w drugiej części Historii kuchennych.
Ludzki mózg jest fascynującym narzędziem. Jego miliardy neuronów mogą tworzyć dziesiątki tysięcy połączeń. Dla naszego dobrego samopoczucia, naszej równowagi psychicznej i wydajności intelektualnej jest zatem niezbędne, aby te neurony funkcjonowały prawidłowo!
Pozwól się poprowadzić po przepisach zawartych w tej książce i poznaj wszystkie sztuczki, które wzmocnią twoją pamięć i energię, pokażą jak walczyć ze stresem i bezsennością oraz uzupełniać brakujące składniki w organizmie.
Zaplanuj posiłki zgodnie z własnymi potrzebami, a twój mózg pozostanie młody i wydajny przez wiele lat!
Autorka książki, Lucie Reynier, jest dietetykiem. To pasjonatka kuchni, która łączy talent kulinarny z wiedzą dotyczącą zdrowia. Proponuje przepisy pasujące do potrzeb każdego z nas. Uczy zasad równowagi metabolicznej, kładąc nacisk na to, by sprawiać sobie przyjemność, zachowując dobrą formę.
Książka zawiera 40 prostych przepisów na smaczne potrawy i opisy ponad 60 superproduktów żywieniowych, tak zwanych naturalnych wspomagaczy organizmu.
Poradnik napisany przez profesjonalnego dietetyka dziecięcego. Opisuje żywienie dziecka w pierwszych 3 latach życia zgodnie z aktualnymi zaleceniami WHO (Światowej Organizacjo Zdrowia). Zawiera szereg fachowych informacji: zasady prawidłowego komponowania posiłków, warunki rozszerzania diety o nowe pokarmy, karmienie malucha w czasie choroby, interakcje leków ze składnikami pożywienia, problemy z alergią pokarmową oraz wiele innych praktycznych wskazówek. Podane konkretne przepisy kulinarne, a także przykładowe jadłospisy ułatwiają prowadzenie prawidłowej diety dziecka.
Olejki eteryczne to nie tylko piękny zapach i właściwości pielęgnacyjne, ale również unikalne, bioaktywne związki roślinne, dzięki którym możesz szybko zrzucić zbędne kilogramy, zwiększyć poziom energii, wzmocnić odporność Twojego organizmu, a także pożegnać choroby, takie jak cukrzyca typu 2 czy choroby autoimmunologiczne. Odkryj rewolucyjny program, dzięki któremu wprowadzisz olejki eteryczne do swojej diety! Poznaj oparty na dowodach, dwufazowy program naprawczy Twojego organizmu. Dowiedz się, w jaki sposób bezpiecznie wprowadzić olejki do swojej diety, pielęgnacji, a nawet ćwiczeń fizycznych, aby osiągnąć oszałamiające rezultaty! Rewolucja w odżywianiu dzięki diecie olejków eterycznych!
Czy można wyleczyć chorobę tarczycy? Czy stwardnienie rozsiane musi być wyrokiem? Czy celiakia już na zawsze ograniczy mój jadłospis? Jeśli należysz do osób, które zadają sobie podobne pytania, ta książka jest dla ciebie! Autorka udowadnia, że zaburzenia hormonalne i choroby autoimmunologiczne można pokonać podnoszącą odporność dietą przeciwzapalną. Proponuje ci dietę Paleo, a także protokół autoimmunologiczny, który jest jej rozszerzeniem. Autorka w przeszłości zmagała się chorobami jelit i tarczycy. Dziś jest zdrowa! Korzystając z jej wskazówek, a przede wszystkim z przepisów na smakowite dania ty też możesz powrócić do zdrowia, poprawić swój mikrobiom jelitowy i zapomnieć o alergiach pokarmowych. Jedzenie najlepszym lekiem na choroby przewlekłe.
Współczesne społeczeństwa krajów zachodnichdramatycznie przybierają na wadze. Dotyczy to zarównoosób dorosłych, jak i nastolatków czy nawet małychdzieci. Wraz z dodatkowymi kilogramami zyskujemypoważne problemy cukrzycę, choroby układu krążeniaoraz wiele innych skracających życie chorób. Oto kosztnaszego nadbagażu. Dlaczego tak się dzieje? Kreującjedzenie, producenci i restauratorzy wykorzystująskładniki i techniki, które sprawiają, że staje się ono dlanas wyjątkowo smakowite i pobudza nasz układ nagrody.W efekcie, choć nie odczuwamy głodu, nadal chcemyjeść. Supersmaczne jedzenie przejmuje panowanie nadnaszym apetytem i naszymi odruchami, a producenciżywności nad naszymi portfelami. David Kessler,doświadczony lekarz i polityk, który w rządzie StanówZjednoczonych toczył boje przeciwko przemysłowitytoniowemu, teraz demaskuje praktyki przemysłuspożywczego i restauracyjnego, chwytające nas wpułapkę naszej biologii, i szuka odpowiedzi na pytanie,jak się z niej uwolnić.Książka wyjaśnia, między innymi następującezagadnienia:Jak schudnąć ?Czy istnieje najlepsza dieta odchudzająca ?Co jeść, a czego nie jeść ?Preparaty na odchudzanie, czyli: Czego mogą nasnauczyć leki odchudzające ?Dlaczego tyjemy - jak wpadamy w pułapkęjedzenia ?Najlepsza dieta - zmienianie nawyków.
Nieprzyjemne szczypanie w gardle po czekoladzie, wysypka po szklance mleka, kaszel po spaghetti… Któż z nas choć raz nie doświadczył męczącej zgagi. Wiele osób, u których zdiagnozowano chorobę refluksową, boryka się z tym problemem każdego dnia, odmawiając sobie ulubionych potraw. Jest inne rozwiązanie! Znany lekarz i Autor bestsellera Ukryte przyczyny refluksu i zgagi w swojej książce kucharskiej prezentuje innowacyjny sposób gotowania oraz ponad 100 prostych przepisów, które pozwalają łączyć pozornie zabronione produkty z żywnością alkaliczną (w procesie gotowania czy miksowania) tak, aby ich kwasowość została zneutralizowana, a smak ulubionych dań zachowany. Pożegnaj refluks i zgagę skutecznie!
Kacper ma siedem lat i dziś jest smutny, bo w szkole ktoś nazwał go grubasem. Choć chłopiec je mniej więcej tyle, co inne dzieci, ma dość duży brzuch i przez to męczy się bardziej, gdy biega z kolegami. Pediatra podczas badania wyjaśnia Kacprowi, że ma nadwagę. Gdy chłopiec zaczyna przestrzegać zasad odżywiania, zaleconych przez lekarkę, wkrótce wraca do formy. Dzięki Kacprowi cała rodzina zaczyna się lepiej odżywiać i więcej ruszać! Zdrowie przede wszystkim!Książka zawiera 10 porad, jak się zdrowo odżywiać i uniknąć nadwagi!
PIERWSZY Z CYKLU BESTSELLEROWYCH PORADNIKÓW „DIETA DOKTORA”
Dynia z orzechami jako ratunek dla serca? Ziołowa pieczeń wspomagająca odporność? To możliwe!
Jedzenie może nie tylko zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania, ale także przedłużyć nasze życie, poprawić nastrój, a nawet „naprawić” DNA.
Dr Rupy Aujla, lekarz, założyciel organizacji Culinary Medicine UK, popularny podcaster i bestsellerowy autor, a także amator oryginalnych smaków, pokazuje, jak zmienić dietę oraz styl życia w lekarstwo. Łącząc rzetelną wiedzę naukową z ajurwedą i medycyną naturalną, wyjaśnia związek między żywieniem a chorobami, pokazuje, co dzięki zmianie diety mogą zyskać nasz mózg, skóra, odporność i samopoczucie oraz dlaczego niektóre pokarmy działają antynowotworowo.
W książce znajdziesz:
• 80 przepisów o leczniczej mocy, podzielonych na kategorie według efektu zdrowotnego,
• koncepcję stylu życia „360 stopni”, wzbogaconą przydatnymi poradami,
• kody Spotify do autorskiego podcastu The Doctor’s Kitchen.
Pozbądź się stanów zapalnych, wzmocnij odporność i przestań ciągle odwiedzać apteki i gabinety lekarskie. Jedzenie ma większą moc niż tabletki, a szczęśliwe i zdrowe życie zaczyna się w kuchni!
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Dieta odgrywa ważną rolę w rozwoju raka. Komórki rakowe potrzebują cukru do wzrostu i rozprzestrzeniania się w organizmie. Jednocześnie rozwijają mechanizmy obronne, które chronią je przed atakami układu odpornościowego organizmu, a także przed chemioterapią i radioterapią. Znacząca redukcja węglowodanów przed leczeniem pomaga zmienić metabolizm komórek rakowych w taki sposób, by zwiększyła się ich wrażliwość na chemioterapię i radioterapię a w następstwie wzrost szans na wyleczenie. Zdrowe kwasy tłuszczowe i wysokiej jakości białko zapewniają energię, którą zdrowe komórki mogą dobrze wykorzystać. Jednocześnie naturalne substancje roślinne z pożywienia wspierają organizm w walce z rakiem.Ponad 60 przepisów pokazuje, jak jeść zróżnicowaną dietę i pozbawiać komórki rakowe ich ulubionej bazy odżywczej.Kolorowe oznaczenia pomogą ci już na pierwszy rzut oka odróżnić zdrowe produkty spożywcze od tych niebezpiecznych.
Jak ochronić kości przed ich największym wrogiem.Na osteoporozę zwaną cichym złodziejem kości cierpi w Polsce dwa miliony osób, z czego większość to kobiety. 90 procent się nie leczy.Jak wzmocnić kości i ochronić je przed osteoporozą? Jak ustrzec się jednej z głównych przyczyn niesprawności w starszym wieku?Nie mamy wpływu na wiek i przebyte choroby, ale wiele możemy osiągnąć za pomocą diety i suplementacji. I to właśnie udowodni w swojej książce Hanna Stolińska.Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Pierwsze wydanie poradnika poświęconego pożytkom płynącym z roślin ozdobnych i ich jadalnych owoców. Autor przedstawia blisko 40 roślin, które nie tylko pięknie prezentują się w ogrodzie, ale przede wszystkim dostraczają owoce o walorach prozdrowotnych i kulinarnych.
Czy święta i inne mniej lub bardziej uroczyste okazje muszą być związane z objadaniem się, złym samopoczuciem, dodatkowymi kilogramami i… wyrzutami sumienia? W końcu nawet dla zupełnie zdrowych ludzi świąteczny czas bywa wyzwaniem, a co dopiero dla osób z insulinoopornością… Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, autorki bestsellerowych poradników dla insulinoopornych, dowodzą, że w święta można jeść pysznie, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia i przestrzeganych na co dzień zasad żywieniowych. Z ich pomocą przejdziesz przez świąteczny czas lekko, smacznie i zdrowo.
Ekspertka od insulinooporności Dominika Musiałowska poradzi, jak przygotować się do świąt i jak pokonać trudności, z którymi spotykają się w tym czasie insulinooporni: od krewnych podtykających pod nos pyszne, ale często niezdrowe potrawy po konflikty przy stole i stres, który wiele osób dosłownie zajada.
Dietetyczka Magdalena Makarowska podsunie ci natomiast pomysły na smaczne i zdrowe potrawy na tradycyjnie polskie święta – Boże Narodzenie i Wielkanoc – a także na spotkania w gronie bliskich: sylwestra, urodziny, majówkę czy popularne grille. A jeśli lubisz kuchnię roślinną, będziesz się mogła cieszyć przepisami w wersji wege.
Przywróć organizmowi równowagę, śpij dobrze i ciesz się dobrym zdrowiem.Zaburzenia snu są coraz powszechniejszym problemem. Dotykają nawet połowy naszego społeczeństwa i skarżą się na nie coraz młodsze osoby. Tymczasem efektywny, spokojny sen to nie tylko istotny czynnik dobrego samopoczucia, ale także podstawa dobrego zdrowia.Problemy ze snem są najczęściej wypadkową wielu czynników związanych ze współczesnym stylem życia. Wśród nich na prowadzenie wysuwa się stres. Ważna jest też oczywiście dieta. Wbrew powszechnym przekonaniom nie wystarczy jednak zjeść lekkiej kolacji. Karolina i Maciej Szaciłło, korzystając z mądrości ajurwedy, najstarszej znanej ludzkości medycyny, oraz współczesnej dietetyki skomponowali specjalne sprzyjające dobremu snowi menu.W książce DobraNOC znajdą się również cenne informacje o cyklu dobowym, porady jak go uregulować, a także szereg prostych sposobów na dobry sen.Karolina i Maciej SzaciłłoEksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jem (to co) kocham i chudnę (Wydawnictwo Zwierciadło).
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej.
Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności.
Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano?
Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery.
To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?