Jak na zawsze wyzwolić się od objadania? Książka Wendy Perkins i dr Sandy Cabot jest wyjątkowa, gdyż ukazuje związek pomiędzy chemią mózgu i współuzależnieniem a objadaniem się na tle emocjonalnym. Wiele napisano o otyłości i epidemii nałogu jedzenia, ale niewiele wiadomo o chemii mózgu i współuzależnieniu (dysfunkcyjnym, wyuczonym zachowaniu), skutkującym niską samooceną. Emocjonalne objadanie się jest jedynie objawem głębszego problemu i dotknięte nim osoby potrzebują lepszego zrozumienia, dlaczego chemia ich mózgu i ich emocje czynią taki zamęt w dziedzinie odżywiania.
Ta książka jest Ci potrzebna, jeśli:
- używasz jedzenia jako pocieszyciela w momentach stresu
- za dużo myślisz o jedzeniu
- masz poczucie winy lub czujesz wstręt do siebie, gdy zjesz za dużo
- objadasz się bez konkretnego powodu
- dieta powoduje u ciebie nerwowość
- jesteś przybita tym, że nie możesz schudnąć
Rozwiązania, które podaje ta książka dotyczą przyczyny chronicznego objadania się i dostarczają narzędzi do całkowitego pozbycia się tego problemu.
Dzięki tej książce:
- zrozumiesz, jaki wpływ mają niewłaściwe przekonania na powodzenie w odchudzaniu
- pokonasz emocjonalne objadanie się,
- dowiesz się, jak to się dzieje, że chemia twojego mózgu uniemożliwia ci zrzucenie wagi,
- posiądziesz strategię potrzebną do zrzucenia wagi i utrzymania jej, uwalniając się od zgubnej chemii mózgu i emocjonalnego objadania się
Książka ta pomoże ci zrozumieć, że może ci brakować naturalnie produkowanych przez twój organizm substancji chemicznych poprawiających nastrój z powodu:
- uwarunkowań genetycznych
- długotrwałego stresu
- spożywania silnie rozregulowujących organizm substancji jak cukier i produkty mączne
- spożywania zbyt małej ilości białka.
Choroby układu krążenia należą do najbardziej rozpowszechnionych i powodują wysoką śmiertelność. Mówi się o nich wręcz, że są największym seryjnym zabójcą XXI wieku. Cierpi na nie ponad połowa polskiego społeczeństwa. Rozwijają się najczęściej u osób po 40. roku życia, u których występują czynniki ryzyka, takie jak: palenie tytoniu, nadwaga, siedzący tryb życia, wysoki poziom cholesterolu we krwi, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze.
Dr Jadwiga Górnicka tłumaczy, jak zadbać o siebie, aby nie dopuścić do ich wystąpienia. Podaje także sprawdzone sposoby na to:
jak obniżyć poziom cholesterolu odpowiednią dietą
jak zwalczyć nadciśnienie krwi masażami
jak funkcjonować po zawale serca
jak pokonać miażdżycę
jak złagodzić objawy żylaków i hemoroidów
Warto pamiętać o tym, że możemy walczyć z czterema najważniejszymi czynnikami ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Są to: wysokie ciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, palenie papierosów i otyłość. Najlepszym sposobem na leczenie i kontrolowanie wysokiego ciśnienia krwi jest kontrola wagi ciała, ćwiczenia fizyczne, ograniczenie spożycia soli (sodu) i alkoholu oraz masaże. Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi, należy znacząco ograniczyć spożywanie pokarmów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe.
Jadwiga Górnicka - lekarz medycyny, wybitna specjalistka chorób wewnętrznych i medycyny naturalnej w Polsce. W swojej ponad 60-letniej praktyce zawodowej wyleczyła metodami naturalnymi tysiące pacjentów, w tym wielu takich, których dolegliwości uważano za nieuleczalne. Popularyzatorka wiedzy o medycynie naturalnej i potrzebie życia w zgodzie z naturą. Autorka książek publikowanych nakładem AWM: Apteka natury - poradnik zdrowia, Na zdrowie. Porady dr Górnickiej, Zdrowie przez dotyk, Bądź zdrowa. Poradnik dla kobiet, Bądź zdrowy. Rady dla niego, przewodnik dla niej oraz artykułów w licznych czasopismach.
Choroby układu krążenia
Spis treści:
OD WYDAWCY
CO NALEŻY WIEDZIEĆ O UKŁADZIE KRĄŻENIA I SERCU?
Budowa serca i układu krążenia
Nadwaga i otyłość
Profilaktyka
Leczenie
Otyłość brzuszna
Przykładowe ćwiczenia dla osób z otyłością brzuszną
Dieta ziołowa
Dieta oparta na sokach warzywnych
Dieta warzywna
Jak utrzymać prawidłową wagę?
Dieta owsiankowa
Dieta warzywna
Dieta ziemniaczano-maślankowa
Dieta maślankowo-owocowa
Dieta błonnikowa
Jak obniżyć poziom cholesterolu?
Dieta dla chorych w chorobach krążenia
Ćwiczenia w chorobach krążenia
Spacery na zdrowie
Poranna gimnastyka
Nordic walking
Chelatacja jako alternatywny sposób leczenia chorób krążenia
Co to jest chelatacja?
Chelatacja dożylna
Chelatacja doustna
SCHORZENIA UKŁADU KRĄŻENIA
Choroba Burgera
Jak leczyć?
Choroba Raynauda
Hemoroidy
Miażdżyca
Przyczyny
Objawy
Cholesterol
Odpowiednia dieta
Nadciśnienie
Jak leczyć?
Zioła na nadciśnienie
Masaż shiatsu przeciw wysokiemu ciśnieniu krwi
Masaż akupresurowy na nadciśnienie
Masaż stref refleksyjnych na nadciśnienie
Niskie ciśnienie
Jak sobie pomóc?
Niskie ciśnienie krwi - masaż shiatsu
Problemy z sercem
Choroba wieńcowa serca
Zawał serca
Jak uchronić się przed zawałem?
Po zawale serca
Ziołowa kuracja wzmacniająca pracę serca i poprawiająca
przemianę materii
Masaż shiatsu na wzmocnienie serca
Problemy z sercem a refleksoterapia
Udar mózgu
Jak zapobiegać?
Zalecenia po udarze
Żylaki
Jak leczyć?
Żylaki-masaż stref refleksyjnych
INDEKS
Książka obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy. Jest to poradnik encyklopedyczny niezbędny dla studentów Wydziałów Nauk o Żywieniu Człowieka, dietetyków klinicznych, a także specjalistów w zakresie żywienia człowieka, tj. tych wszystkich, którzy zajmują się poradnictwem, udzielaniem pomocy innym poprzez szerzenie prawidłowego żywienia, korygowaniem nieprawidłowych zachowań żywieniowych, a dzięki temu mają swój udział w zapobieganiu rozwojowi chorób uwarunkowanych żywieniowo.
Jem zdrowo i strzelam gole! - to książka o dobrym jedzeniu, gotowaniu i piłce nożnej. 13 najznakomitszych piłkarzy, mężczyzn i kobiet (m.in.: Robert Lewandowski, Lukas Podolski, Steven Gerrard, Kelly Smith, David Villa), odkrywa tajemnicę swoich kulinarnych upodobań oraz dzieli się przepisem na ulubione danie. Dzieci mogą dzięki temu gotować i jeść jak mistrzowie! Dokładna lista składników i szczegółowe wskazówki dotyczące przygotowania każdego z trzynastu dań sprawiają, że nawet mniej doświadczeni mali kucharze z łatwością przyrządzą smakowite i zdrowe posiłki! Książka zawiera także wiele pożytecznych wskazówek dotyczących odżywiania. 3 pln ze sprzedaży każdego egzemplarza przeznaczone zostanie na prowadzone przez Światową Federację Serca akcje na rzecz zdrowia dzieci.
Druga część publikacji pt. „Niedożywienie związane z chorobą” poświęcona sposobom zapobiegania i leczenia niedożywienia. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Książka adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Dieta sokowa jest smaczna, lekka i przyjemna. Poprawia wygląd, oczyszcza ciało i co najważniejsze redukuje zbędne kilogramy. Dzięki niej możesz stracić ponad 3 kg w 7 dni. Pomoże Ci w tym Jason Vale znany jako Mistrz Soków, który opracował prosty plan żywieniowy. Oparty jest on na piciu świeżo wyciskanych soków pełnych witamin i minerałów. Skorzystało już z niego wiele gwiazd m.in. Sarah Jessica Parker, Drew Barrymore i Jennifer Aniston. Teraz i Ty możesz pójść ich śladem i wyglądać równie pięknie i szczupło jak one! Przedstawiony w książce plan picia soków został opracowany nie tylko pod kątem utraty wagi, ale także maksymalnego odżywienia Twojego ciała. Dzięki niemu poczujesz przypływ energii, oczyścisz skórę przywracając jej świeży blask, pozbędziesz się toksyn i dodatkowo poprawisz samopoczucie. W książce znajdziesz także wiele wskazówek ułatwiających przyrządzanie soków oraz tworzenie domowego baru sokowego. Będziesz mógł również skorzystać z szeregu łatwych i tanich w realizacji przepisów.
Dobroczynne działanie miodu, znane od tysięcy lat, do dziś wykorzystuje się w medycynie naturalnej, kosmetyce i oczywiście kuchni. Miód wykorzystuje się, aby wspomóc leczenie chorób układu krążenia, układu oddechowego, pokarmowego, moczowego, skóry i błon śluzowych czy nawet schorzeń ginekologicznych. Pyłek kwiatowy i pierzga znajdują zastosowanie w leczeniu chorób żołądka, jelit, wątroby, układu krwionośnego czy schorzeń psychicznych.
Miód wspomaga leczenie wielu dolegliwości, wpływa na poprawę samopoczucia, zwalcza bezsenność, dostarcza organizmowi cennych i łatwo przyswajalnych elementów odżywczych. Jest nieocenionym sprzymierzeńcem urody, o czym wiedziały doskonale już starożytne piękności, stosując z upodobaniem miodowe kąpiele, masaże i inne zabiegi z użyciem miodu.
Podręcznik podzielono na części zawierające słownik podstawowych terminów biochemicznych, rozdziały opisujące metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych, białek i aminokwasów, kwasów nukleinowych i witamin oraz rozdziały dotyczące utrzymania homoestazy energetycznej, a także zasad właściwego żywienia i układania fizjologicznej diety całodobowej. Rozdziały wzbogacono przejrzystymi tabelami i schematami oraz zabawnymi komentarzami, mającymi pobudzać wyobraźnię i ułatwiać przyswojenie wiedzy z zakresu skomplikowanych reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Ponadto informacje te uzupełniono i interesująco powiązano z wiedzą kliniczną dotyczącą najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych u człowieka, ich genetycznych podstaw, sposobów dziedziczenia, charakterystycznych objawów klinicznych w różnych schorzeniach o podłożu metabolicznym oraz prób nowoczesnych metod ich leczenia. Metabolizm i żywienie jest wartościowym podręcznikiem akademickim wypełniającym lukę wydawniczą na polskim rynku z tego zakresu, który rewelacyjnie odpowiada wymogom aktualnie wprowadzanych do polskich uczelni zintegrowanych programów nauczania medycyny na podstawie połączenia nauk podstawowych z wiedzą kliniczną.
Poradnik dla wiecznie odchudzających się
W chwili, kiedy pojawiła się w mojej głowie myśl o połączeniu wiedzy i kompetencji coachingowych z wiedzą dotyczącą żywienia człowieka, wiedziałam, że tym tematem pragnę się zajmować ze wszystkich sił. Zadecydowałam, że opracuję program coachingowy oparty na wiedzy dietetycznej, który będzie wsparciem dla ludzi w ich procesie zmiany związanej z wagą ciała, ze stylem życia, z poznaniem zasad zdrowego odżywiania na różnych etapach życia (m.in. w okresie menopauzy), z rozwojem osobistym, z chęcią dobrego czucia się z samym sobą. Ucząc ludzi świadomego odżywiania, motywuję i wspieram ich po to, by zaczęli świadomie kontrolować swoje życie, by odkryli i doświadczyli, jak wiele umiejętności posiadają, jak ogromna jest ich wewnętrzna mądrość. Poprzez uważne i świadome działanie możesz dostrzec wszelkie przeszkody i bariery stojące na twojej drodze. Jeżeli je dostrzeżesz, będziesz mógł je nazwać i usunąć. Problemy nie znikną, ale staną się sprawami do załatwienia. Program diet coachingu przyczynia się do wzrostu poczucia własnej wartości, odzyskania wiary w siebie, wreszcie do pokochania siebie samego. Cały proces powinien trwać i rozwijać się przez całe życie.
Wielu osobom, z którymi pracowałam, towarzyszyła myśl:„Nie mam czasu, ciągle się spieszę". Gdy nauczyli się świadomie jeść i ćwiczyć, akceptować swoje ciało, nazywać własne uczucia i potrzeby, troszczyć się o siebie - odkryli, co oznacza czuć się dobrze ze sobą.
Wierzę, że poradnik, z którym krok po kroku zbudujesz swojego wewnętrznego diet coacha, pomoże ci w podejmowaniu odpowiedzialnych decyzji dotyczących świadomego odżywiania. Tylko TY możesz dokonać zmiany w swoim życiu. Informacje i ćwiczenia znajdujące się w tej książce pozwolą ci dowiedzieć się więcej o sobie i swoich nawykach żywieniowych, które zawsze możesz zmienić tak, by czuć się dobrze ze sobą w każdej chwili i w każdych okolicznościach.
Poradnik został napisany w formie zbliżonej do indywidualnych sesji diet coachingu czy też warsztatów, które prowadzę. Wszystko po to, byś mógł stopniowo poznawać siebie i zmieniać to, co uznasz za stosowne. Kolejne rozdziały pozwolą ci na dokonywanie zmian w odpowiednim dla siebie tempie. Zwracaj uwagę na rady i podsumowania zawarte w każdym rozdziale. Pozwól sobie na wdrażanie ich do swojego życia uważnie, w bezpieczny dla siebie sposób. Gdy pojawi się niechęć do dalszej pracy, przyjmij, że jest to kolejny etap procesu, i idź dalej. Zapomnij o krytykowaniu siebie na rzecz rozwijania w sobie nowych umiejętności świadomego jedzenia. Jeśli robisz jedną rzecz „tu i teraz", to rób ją w sposób świadomy i uważny. Pamiętaj, by twojej pracy towarzyszyły uśmiech i radość.
Z pierwszego rozdziału dowiesz się, czym jest diet coaching i jakie korzyści przyniesie ci proces budowania wewnętrznego diet coacha. Określisz również swój plan działania.
W rozdziale drugim zawarte są informacje dotyczące podstawowych składników odżywczych, normy ich spożycia oraz wskazówki, jak radzić sobie, gdy ciągle masz ochotę na coś słodkiego. Dowiesz się także, czym jest ciąg do jedzenia i gdzie znaleźć naturalne antyoksydanty. Znajdziesz tu dane na temat diet proteinowych, które były/są tak popularne w ostatnich latach.
Stosując ćwiczenia z rozdziału trzeciego, będziesz mógł rozwijać nowe nawyki żywieniowe poprzez obserwację siebie i własnych zachowań. Dowiesz się również, na jakich fundamentach zbudujesz swojego wewnętrznego diet coacha. W tej części poradnika znajdziesz informacje dotyczące stresu i sposobów radzenia sobie z nim zarówno poprzez dietę, jak i poprzez zmianę dotychczasowych złych przyzwyczajeń.
Rozdział czwarty to program długoterminowej zmiany wagi ciała. Dowiesz się, jak łączyć produkty, by były lekkostrawne, jak komponować swój talerz zdrowia, by przyniósł oczekiwane rezultaty, oraz jak określić wielkość porcji.
W procesie zmiany pojawiają się też różnego rodzaju trudności i o nich właśnie przeczytasz w piątym rozdziale. Wykonując ćwiczenia, które zamieściłam w tej części poradnika, możesz zbudować swój program motywacyjny, nauczyć się zmieniać bierność w działanie i brać za siebie odpowiedzialność.
Wszystkie powyżej przedstawione części poradnika mają na celu przygotowanie cię do uruchomienia wewnętrznego diet coacha i tym właśnie zajmiesz się w rozdziale szóstym. Zaczniesz od zapisywania tego, co jesz, i od obserwowania emocji towarzyszących jedzeniu. Nauczysz się przeżuwać, przećwiczysz świadome i uważne jedzenie. Dowiesz się, jak rozwijać praktykę uważności każdego dnia. Kolejnym krokiem w budowaniu wewnętrznego diet coacha jest dbałość o ciało poprzez oddychanie przeponą i ćwiczenia fizyczne. Zdobędziesz też niezbędną wiedzę o tym, co robić, by mieć kontrolę nad jedzeniem.
Działając w zaproponowany przeze mnie sposób, masz możliwość obserwowania zmiany swoich zachowań, zdobycia wiedzy dotyczącej wyboru żywności, bycia aktywnym fizycznie, przyjęcia postawy:„wybieram, postanawiam, decyduję". W trakcie procesu budowania wewnętrznego diet coacha nauczysz się ponownie słuchać swojego ciała, dowiesz się, co znaczy jeść przy pomocy intuicji, zrozumiesz, jak wpływa ona na twoją wagę. Zadasz sobie pytania dotyczące głodu, zależności pomiędzy nastrojem a jedzeniem i ilością spożywanego pokarmu.
Życzę ci, by poznanie i zrozumienie siebie dało ci możliwość innych, nowych wyborów, świadomych i zgodnych z twoimi potrzebami, a świadome odżywianie sprawiało ci radość każdego dnia.
Uwaga: Zawarte w poradniku wskazówki związane z odżywianiem i wykonywaniem ćwiczeń mają charakter informacyjny. Nie zastępują one indywidualnej diagnozy lekarskiej.Ze Wstępu Diet coaching Spis Treści
Podziękowania
Wstęp
1. Istota diet coachingu
Czym jest diet coaching?
Rozwój wewnętrznego diet coacha w kilku krokach
Co jest dla ciebie ważne?
Twój plan działania
Korzyści z budowania wewnętrznego diet coacha
2. Diet coaching a zdrowy styl życia
Podstawowe czynniki zdrowego stylu życia
Co oznacza „bycie zdrowym"?
Woda
Węglowodany
Węglowodany przyswajalne
Węglowodany nieprzyswajalne
Źródła węglowodanów Jak skutecznie zmniejszyć duży apetyt na słodycze?
Co warto wiedzieć o tzw. ciągu do jedzenia?
Naturalne antyoksydanty i wolne rodniki
Białka
Źródła białek
Diety proteinowe a zdrowie
Tłuszcze
Tłuszcze i oleje w żywności
Produkty zmniejszające poziom cholesterolu
Niezbędne kwasy tłuszczowe
3. Struktura zmiany
Jak rozwijać nowe nawyki żywieniowe?
Wpływ sytuacji, zachowania, myśli i emocji na twoje zdrowe życie
Zdrowy tryb życia a efektywność pracy
Jak wybierasz żywność?
Co wyróżnia wewnętrznego diet coacha?
Stres a odżywianie dla zdrowia
Praktyczne sposoby radzenia sobie ze stresem
4. Świadome zarządzanie wagą
Program zarządzania wagą ciała
Efekt maksymalnej strawności
Zalecane dzienne proporcje grup pokarmowych
Jak stworzyć swój„talerz zdrowia"?
Nie odpinaj guzika - określ wielkość porcji
5. Bariery związane ze zmianą stylu życia
Twoja „góra lodowa"
Bariery na drodze do rozwoju wewnętrznego diet coacha
Motywacja Przekonania
Trudności w podejmowaniu decyzji
Poczucie własnej wartości
Odpowiedzialność
Świętowanie osiągnięć
6. Uruchamianie wewnętrznego diet coacha
Etapyjnstalowania" wewnętrznego diet coacha
Twoja mapa zdrowego życia
Przeżuwanie = przeżywanie
Jak przeżuwanie wpływa na zdrowie?
Świadoma uwaga - być„tu i teraz"
Jak pogłębić zdolność bycia uważnym?
Dbałość o ciało w diet coachingu
Oddychanie - twoja inspiracja do świadomego odżywiania
Diagnoza własnej energii
Ćwiczenia pobudzające przepływ energii w ciele
Co powoduje, że tak mało dbasz o ciało?
Waga ciała a twoje wyobrażenie o pięknie
Emocje i twój wewnętrzny diet coach
Jak rozwijać wiedzę o sobie?
Głód - tak czy nie?
Jak postępować z żołądkiem?
Jak nie stracić kontroli nad jedzeniem?
Odpowiednia wielkość porcji
Objadanie się i zamienniki
Bodźce aktywujące twój apetyt
Jak unikać jedzenia produktów uzależniających?
Podsumowanie
Wskaźnik rozmieszczenia tkanki tłuszczowej - WHR
Równanie do obliczenia podstawowej przemiany materii PPM (kcal)
na podstawie masy ciała W=KG
Przepisy
Uczucia - potrzeby niezaspokojone
Uczucia - potrzeby zaspokojone
Literatura
Przypisy
Poradnik dla rodziców, niań, dziadków, lekarzy! Pierwsza tak rzetelna, przystępna i praktyczna książka. Profesor Mikołaj Spodaryk i dietetyk Elżbieta Gabrowska dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, a także skutecznie, rozważnie i nierzadko zabawnie rozprawiają się z powszechnymi mitami i wątpliwościami. Zastanawiasz się:- czy pozwalać dziecku jeść chipsy?- czy pizza na obiad to dobry pomysł?- czego jako rodzic powinieneś się bezwzględnie wystrzegać?Sięgnij po książkę Wiem, co je moje dziecko. Porcja przykładowych zestawów śniadaniowych czy obiadowych oraz praktycznych przepisów, sporządzonych przez doświadczonego dietetyka, pomoże nawet najbardziej zagubionemu rodzicowi mądrze karmić dzieci.
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej.
Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli. Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel są woda oraz surowe warzywa i owoce. Prezentowany poradnik pomaga w zapoznaniu się z rożnymi rodzajami diet oczyszczających oraz przygotowaniu właściwych potraw.
Aby zapewnić właściwą wartość energetyczną posiłków, należy znać swoje zapotrzebowanie energetyczne. Tabele kalorii to niezbędna pomoc podczas przyrządzania codziennych posiłków – nie tylko dla osób przestrzegających diety, choć oczywiście one korzystają z nich najczęściej. Książka opisuje ponad 800 produktów. Aby ułatwić korzystanie z tabel, podzielono je na grupy, a także uwzględniono różne sposoby przyrządzania (duszenie, pieczenie, smażenie itp.). Warto rozsądnie planować ilości spożywanych kalorii po to, by organizm funkcjonował efektywnie i bez zakłóceń.
Opracowano już tyle diet odchudzających, że można by się domyślać braku skuteczności którejkolwiek. To nieprawda. Aby sukcesem zakończyć walkę ze zbędnymi kilogramami, trzeba jednak wiedzieć, która kuracja będzie dla nas odpowiednia, i która rzeczywiście przyniesie zamierzony efekt.
Podejmując decyzję o rozpoczęciu diety, pamiętajmy, że jest to proces wymagający od nas pewnych wyrzeczeń i przede wszystkim konsekwencji w działaniu. Trzeba wziąć również pod uwagę fakt, że posiłki dostarczają do organizmu niezbędną do normalnego funkcjonowania ilość kalorii, dlatego dieta, szczególnie restrykcyjna, nie może trwać zbyt długo. Przed rozpoczęciem diety dobrze też skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem po to, by upewnić się, że restrykcje w codziennym menu nie przyniosą niepowołanych skutków.
Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy często drastycznie ograniczają ilość jedzenia lub rezygnują z niego zupełnie. Skuteczna dieta nie każe odmawiać sobie jedzenia. Podpowiada, co i jak jeść, by organizm dobrze funkcjonował i zarazem tracił zbędne kilogramy.
Istotną rolę w każdej niemal diecie spełniają płyny. Zaleca się picie niegazowanej wody mineralnej i herbaty, zarówno czarnej, zielonej, jak i czerwonej. Diety wspomagają również herbaty ziołowe, np. na bazie rumianku, mięty oraz kopru. Regulują one pracę przewodu pokarmowego i mają działanie rozluźniające oraz moczopędne.
Warto też wspomnieć, że najlepsze efekty odchudzania otrzymamy, łącząc dietę z wysiłkiem fizycznym, który poprawia przemianę materii i przyspiesza metabolizm, a także pomaga w modelowaniu sylwetki. Nie rezygnujmy zatem z ruchu. Przy odrobinie dobrej woli, z pomocą skutecznej, indywidualnie dobranej diety jesteśmy w stanie zrzucić zbędne kilogramy.
Skuteczne diety odchzudzające
Spis treści:
Bananowa
Błonnikowa
Błyskawiczna
Grapefruitowa
Hollywoodzka
Jogurtowa
Kapuściana
Kopenhaska
Lekkostrawna
Mayra
Na bazie soków
Proteinowa
dr. Dukana
Ryżowa
Siedmiodniowa
South Beach
Śródziemnomorska
Tropikalna
Wegetariańska
3-dniowa
40-latek
1200 Kcal
Zastanawiasz się, dlaczego po 50-ce łatwiej przytyć, a trudniej schudnąć? Masz trudności z zachowaniem odpowiedniej wagi? Chcesz bardziej zadbać o siebie? TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE! *zdobędziesz rzetelną wiedzę o funkcjonowaniu Twojego organizmu *nauczysz się komponować posiłki, aby jeść to, co lubisz *poznasz wartości kaloryczne produktów i niezwykłe właściwości przypraw Proste porady doktor Evelyne Chartier pomogą Ci wyeliminować błędy żywieniowe, które rujnują zdrowie. Pozbędziesz się szkodliwych nawyków i poczujesz się o wiele lepiej niż dotychczas.
Najprzyjemniejsza dieta
Rewolucyjny plan, który pozwala stracić 5, 10, 15 i więcej kilogramów!
Pierwsze efekty już po tygodniu!
Redaktor naczelna „Self”, jednego z największych amerykańskich miesięczników dla kobiet poświęconych zdrowiu i urodzie pokazuje, jak schudnąć jedząc to co lubimy najbardziej, a to co zakazane w innych dietach.
Codziennie jesteśmy bombardowani modnymi dietami, pełnymi ograniczeń, które nas instruują: „Jedz tylko to i to”.
„Zapomnij o tym i o tym”. Dietami, które kompletnie zawodzą, kiedy przekonujemy się, że nie potrafi my poświęcić dla nich jedzenia, które uwielbiamy.
Ale teraz możemy zrzucić zbędne kilogramy bez wyrzeczeń!
Jedząc ponad 30 superproduktów – naszych codziennych „ulubieńców”, jak jajka, jogurt, wołowina, parmezan, kiwi, czekolada, kawa – można schudnąć, ograniczyć swoje uzależnienie od mniej zdrowych pokarmów, zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca, nowotworów, infekcji i wielu innych.
Ten plan zostawia miejsce na wszystkie pokusy, którym nie potrafi my się oprzeć – można jeść to, co lubimy, i chudnąć.
Rewolucyjna dieta nie jest odmawianiem sobie: jest folgowaniem sobie i cieszeniem się pysznym jedzeniem, które zmniejsza wagę, a dodaje zdrowia.
Prowadząc nas krok po kroku, Dieta zrzuć 5 kilo (i więcej) zawiera:
• 101 szybkich, smacznych śniadań, obiadów, przekąsek i kolacji. Wybierajmy, to co lubimy. Każdy posiłek lub przekąska zawiera przynajmniej jeden superprodukt i zaspokaja apetyt.
• 40 pysznych rodzinnych przepisów na potrawy, które przygotuje nawet kucharski nowicjusz.
• 1400 dodatkowych „darmowych kalorii” każdego tygodnia, żeby cieszyć się „dietetycznymi” posiłkami. Przepuszczajmy darmowe kalorie na codzienne hulanki (lody!) albo oszczędzajmy je na większe okazje.
• 8 ćwiczeń, które można wykonywać w domu albo w siłowni, żeby zwiększyć swój metabolizm i przyspieszyć chudnięcie.
• Inspirujące historie opowiadane przez kobiety, które pozbyły się nadwagi.
Najważniejsze zasady „Ekonomii gastronomii”: Planujcie posiłki z wyprzedzeniem
Kupujcie mądrze i oszczędnie
Nie marnujcie jedzenia
Zapełnijcie spiżarnie, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku
Róbcie dwa lub trzy posiłki z jednego
Dokonujcie najlepszych wyborów na zakupach
Z inwencją zamieniajcie resztki w nowe, ekscytujące dania
Zamrażajcie i przechowujcie jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej.
W „Ekonomii gastronomii” chodzi o smaczniejsze jedzenie i mniejsze wydatki. Jej sekret to wybieranie możliwie najlepszych składników i ich optymalne wykorzystanie. Dzięki wielu smakowitym przepisom ten poradnik i książka kucharska w jednym pomoże wam w planowaniu i przywróci gotowaniu właściwe mu miejsce — w samym sercu rodzinnego życia. Jak z kilograma fasoli wyczarować obiady na cały tydzień i jeść jak królowa? Jak z resztek chleba zrobić deser, a z połówki zwiędłego kalafiora kolację? To lepsze niż partyjka sudoku! Dzięki Allegrze i Paulowi marnowanie jedzenia wyda wam się okropnie nudne. Karolina Domagalska, dziennikarka, ekolożka.
Kupując tę książkę, wspierasz Federację Polskich Banków Żywności.
Wszystko, co dotąd sądziłeś na temat odchudzania, było błędem! Co sprawia, że tyjemy? Nasilającą się od ponad 50 lat, epidemię otyłości charakteryzuje pewien paradoks: im ""bardziej"" wiemy, dlaczego tyjemy, tym więcej mamy otyłych. Czy tłuszcz, cukier i zbyt mała ilość ćwiczeń to główni winowajcy? Gary Taubes dziennikarz zajmujacy sie tematyką naukową, rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi odchudzania i rzuca podejrzenie na pewien rodzaj weglowodanów, jako głównych sprawców otyłości. Nie dziwi opór środowiska medyczno żywieniowego, które musiałoby przyznać mniej więcej to: ""Przez 30 lat byliśmy w błędzie. Żałujemy i za wszelkie niedogodność, w tym epidemię chorób serca, cukrzycy i otyłości, szczerze przepraszamy"". Kilka kontrowersyjnych tez Taubesa: dieta nie polega na ograniczeniu kalorii wszystkie popularne diety oparte są na błędnych założeniach wbrew konwencjonalnej wiedzy to nie nadmiar kalorii jest przyczyną otyłości i chorób ruch i ćwiczenia nie przyczyniają się do utraty wagi cukier uzależnia podobnie jak heroina czy nikotyna Ta książka to świetne wprowadzenie do zdrowego stylu życia, klucz to zrozumienia powodów ogólnoświatowej epidemii otyłości i braku naprawdę skutecznych diet. O autorze Gary Taubes (ur. 1956) jest z wykształcenia fizykiem i dziennikarzem, zajmuje się tematyką medyczną. Od początku lat 80 tych tropi i opisuje kontrowersje w badaniach naukowych oraz zjawisko pseudonauki, czyli tzw. bad science. Ma silną pozycję w amerykańskim środowisku dziennikarskim i naukowym. Od lat 90 tych zajmuje zasadnością oficjalnych zaleceń dietetycznych w Ameryce. Jego dwie książki Good Calories, Bad Calories(2007) oraz Dlaczego Tyjemy (2010), stały się punktem odniesienia oraz inspiracją dla wielu środowisk naukowych, lekarskich i niezależnych badaczy. Pisał dla takich czasopism jak ""Dicover"", ""Science"", ""New York Times"", ""Atlantic Monthly"", ""Esquire"". Za swoją twórczość został trzykrotnie uhonorowany nagrodą pn. Science in Society Award of the National Association of Science Writers oraz zdobył sypendium MIT Knight Science Journalism Fellowship na lata 1996 97
Odżywianie zgodne z zegarem biologicznym
Proponowany przez francuskiego lekarza sposób odżywiania polega na dostosowaniu pory jedzenia i rodzaju potraw do biologicznego zegara człowieka. Skuteczność tej metody w walce ze zbędnymi kilogramami wynika z respektowania dobowego rytmu wydzielania enzymów i hormonów.
Poczynając od solidnego śniadania, jeść można prawie wszystko, tylko o odpowiednich porach dnia. Zamieszczony w książce 4-tygodniowy program żywienia, pomagający stracić prawie 8 kg nadwagi, to alternatywa dla szeregu diet, które opierają się na licznych zakazach.
Dieta startowa
Spis treści:
Wstęp
Jak doszło do odkrycia diety startowej
Program diety startowej
Przypadki szczególne
Ostatnie porady na drodze do osiągnięcia pełnego sukcesu
Wasz program indywidualny:
Tydzień 1
Tydzień 2
Tydzień 3
Tydzień 4
A teraz, co dalej?
Indeks przepisów
Kompleksy, sprawdzone przez setki tysięcy ludzi, program doktora Aronne'a nie proponuje kolejnej diety cud. Ale gwarantuje utratę nadwagi dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Proste łatwe do zastosowania wskazówki pozwolą Ci wygrać walkę z tuszą dla zdrowia.
Sposób żywienia w najwcześniejszych latach życia jest sprawą niezwykle ważną. Już w dzieciństwie kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, a błędy popełnione w tym okresie dają o sobie znać w późniejszym wieku. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko niektóre z długiej listy chorób, które zaczynają się bardzo wcześnie, a odpowiedzialność za nie częstokroć spoczywa na rodzicach. Jedynym sposobem zmiany złych nawyków i niewłaściwych wzorców żywieniowych jest przedstawienie alternatywy z prezentacja zdrowych produktów w diecie dziecka, będących źródłem niezbędnych składników pokarmowych.
Zdrowa kuchnia dla dzieci
Spis treści
Wstęp 3
Część l 5
L Najważniejszy dobry początek 7
Przysmaki niemowlaka 7
Wolę mleko swojej mamy 8
Mamusiu, odżywiaj się dobrze 10
Gdy za mało mleka 11
Dziecko poznaje różne smaki 12
Schemat żywienia niemowlęcia do l roku 15
II. Zdrowiej niż dotychczas 17
Zaufaj naturze 17
Życiodajna woda 18
Aby dzieci były zdrowe 20
Czy zmuszać dzieci do jedzenia mięsa- 21
Bardzo dobre tłuszcze 24
Kilka prawd o mleku 25
Co jedzą zdrowi ludzie- 26
Nowy model żywienia - nowe zwyczaje i nawyki 27
III. Zboża i kasze - bez tego trudno być zdrowym 29
Zboża - źródło życia i warunek zdrowia 29
Bardzo pyszne śniadanie 32
Kiełki - nie tylko zdrowe, ale i smaczne 34
IV. Warzywa górą 38
Stawiam na warzywa 38
Wszystkie dzieci mogą polubić warzywa 40
Nie niszczmy witamin 41
Witaminki i nie tylko 43
Dzieci wiedzą lepiej 45
Jak jeść warzywa- 46
V. Dlaczego lepsze jabłko niż banan- 48
Jak jeść owoce- 48
Owoce smakują, owoce leczą 49
Które owoce są najlepsze- 50
VI. Sole mineralne i drogocenne nasiona 52
Dlaczego substancje mineralne są tak ważne 52
Czy tylko mleko chroni przed krzywicą- 55
Orzechy, migdały - nie tylko od święta 58
VII. Kilka uwag na temat codziennych i niecodziennych posiłków 59
Co na śniadanie- 59
Bez śniadania ani rusz 61
Obiad 63
Kolacja 64
Przyjęcie dla dziecka 65
VIII. Czego należy unikać w diecie 67
Złowroga sól 67
Fast - foody dania szybkie, ale niezdrowe 68
Ukryte i niepotrzebne 71
Lepiej bez cukru 72
Cukier zamiast miłości 73
Miłe złego początki 74
Mity i prawda o próchnicy 75
„Słodkie" chorowanie 76
Rodzice - do dzieła 80
Dziecko choruje 80
IX. Zasady zdrowego żywienia 85
Część 2 87
Propozycje na śniadanie lub kolację 89
Miisli dla całej rodzinki 89
Ryż z suszonymi owocami 90
Mleko sojowe 90
Mleko migdałowe 91
Mleko z kiełków 91
Pasty i dodatki do kanapek 92
Pasztet warzywno-sojowy 92
Pasta z kaszy jaglanej 92
Pasta ze słonecznika 92
Pasta z soczewicy 93
Pasztet sojowy 93
Pasta z soczewicy lub fasoli 94
Pasta z pszenicy, jęczmienia i soi 94
Pasta orzechowo-migdałowa 94
Masło z czosnkiem 95
Pasta ze słonecznika 95
Pasta do chleba z kiełków pszenicy 95
Pasta z cebuli i kiełków 96
Sałatka wiosenna z pokrzywy i krwawnika 97
Masło pokrzywowe 97
Majonez z kiełkami pszenicy 97
Wiosenny krem zbożowy 98
Pasta z cebuli 98
Krem zbożowy z cebulą 98
Krem zbożowy z pieczarkami 99
Gomasio - przyprawa 99
Zboża z warzywami i potrawy z warzyw 100
Soczewica z pszenicą 100
Kasza pęczak z cebulą i porem 100
Gulasz z warzyw 101
Duszone warzywa 101
Nadziewany kabaczek 101
Ziemniaki gotowane w łupinach 102
Ziemniaki z twarogiem 102
Pianka ziemniaczana ze skiełkowaną rzepą 103
Potrawa z cukini 103
Duszona cukinia 104
Cykoria duszona 104
Knedle ziemniaczane z twarogiem 105
Knedle ziemniaczane z rabarbarem lub truskawkami 105
Kluski z mąki gryczanej 106
Kluski kładzione z płatków owsianych 106
Zupy 107
Zupa z dyni 107
Zupa jarzynowa 107
Zupa z soczewicy 108
Zupa cebulowa 108
Żur z razowej mąki 108
Żurek z pieczarkami 109
Zupa z rzeżuchy 109
Pyszna zupa z dyni 110
Zupa z soczewicy 110
Zupa wiosenna z pokrzywy 110
Zupa jarzynowa przecierana 111
Drugie dania 112
Kotlety z soi 112
Kotlety z soi i pieczarek 113
Kotlety z soi i soczewicy 113
Selery panierowane 113
Kotlet z soczewicy 114
Kotlety pieczarkowo-sojowe 114
Gołąbki z kaszą i ziemniakami 115
Wiosenne kotlety z tofu (sera sojowego) 116
Klopsiki z kiełkującej pszenicy 116
Omlety z mąki gryczanej - nadziewane 116
Placki ziemniaczane z marchewką 117
Kotlety cebulowe 117
Kotlety z jęczmienia 118
Zboża i kasze gotowane 118
Kasza gryczana gotowana 118
Kasza pęczak gotowana 119
Ryż brązowy gotowany 119
Soczewica gotowana 119
Kasza jaglana 119
Kasza kukurydziana na słodko 120
Zapiekanka jarzynowa w naleśnikach 120
Kluski leniwe 121
Ryż z jabłkiem 121
Przykładowe zestawy surówek 122
Wypieki 123
Chleb razowy na zaczynie 123
Bułeczki drożdżowe 124
Ciasto kruche 124
Szarlotka 125
Placek owocowy 125
Propozycje na przyjęcie dla maluchów 126
Pomidory nadziewane 126
Przezroczysty ogródek 127
Surówka z marchewki 128
Sałatka śnieżna z orzechami 128
Ziemniaczany indiański totem 128
Pirackie okręciki 129
Palące się świece 130
Owsiane kuleczki 130
Sezamki 130
Słodka szarlotka bez cukru 131
Krem 131
Jabłkowe myszki 132
Krem bananowy 132
Budyń z owocami 132
Lody owocowe 133
Banany pod zimną kołderką 133
Propozycje na przyjęcie dla trochę starszych dzieci 134
Daktylowe gwiazdki 134
Ciasteczka z płatków owsianych i orzechów 135
Migdałowe makaroniki 135
Najłatwiejsze ciasta 136
Wyśmienity piernik z marchwi 136
Ciasto z bananami 136
Ciasto cebulowe 137
Dipy 137
Wiosenny 138
Ziołowy 138
Grecki 138
Z ketchupem 139
Bibliografia 140
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?