KATEGORIE [rozwiń]

Diety

35,93 zł
65,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,93 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Okładka książki Zachcianki pod kontrolą. Jak opanować...

39,90 zł 23,70 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,70 zł

Niniejsza książka jest wynikiem wielu lat moich psychologicznych i metafizycznych badań nad istotą zachcianek żywieniowych. Napisałam ją, by czytelnicy wiedzieli, jak interpretować i kontrolować objadanie się o podłożu emocjonalnym. Jest to publikacja dla osób, które chcą schudnąć, a następnie utrzymać obniżoną masę ciała poprzez naturalny proces redukcji apetytu. Moja wiedza na temat wagi i apetytu wywodzi się z własnych doświadczeń związanych z zachciankami żywieniowymi. Nauczyłam się, że utrzymanie odpowiedniej masy ciała zależy od spokoju duszy. Pracowałam też z niezliczoną liczbą kobiet i mężczyzn z całego świata, pomagając im w naturalny sposób zmniejszyć apetyt na określone produkty. Na początku zainteresowałam się badaniem zachcianek żywieniowych z powodu osobistych problemów z nadmiernym apetytem na lody i pieczywo. Moja matka należała do Stowarzyszenia Nauki Chrześcijańskiej, ojciec zaś pisał i redagował książki na temat potrzeby odrzucenia wszelkich ograniczeń, zostałam więc wychowana w przeświadczeniu, iż człowiek rodzi się i doskonali na wzór i podobieństwo Stwórcy, a jego problemy - zarówno w sferze ciała, jak i umysłu – mają źródło w psychice. Dorastałam, uważając, że fałszywe wierzenia, negatywne myśli oraz oczekiwania oparte na strachu powodują dolegliwości, wypadki i choroby. Kiedy więc w wieku dwudziestu kilku lat spostrzegłam, że mój własny apetyt wymknął mi się spod kontroli, postanowiłam poszukać emocjonalnego źródła tego zjawiska. Nie było wtedy grup wsparcia ani książek na temat zaburzeń odżywiania. Musiałam sama odnaleźć odpowiedzi i uzmysłowić sobie, że uległam nałogowi objadania się lodami i pieczywem. Mówi się, że nauczyciel pojawia się wtedy, gdy uczeń jest na to gotowy. W moim przypadku zdarzyło się to w czasie, kiedy pracowałam w szpitalu jako doradca-terapeuta do spraw narkomanii i alkoholizmu. Jak przeczytacie w Rozdziale l, odkryłam, że wszystkie typy osobowości moich pacjentów miały związek z rodzajem narkotyku, jakiego nadużywali. Ludzie uzależnieni od heroiny różnili się od tych uzależnionych od marihuany; osobowość alkoholików była całkowicie odmienna od osobowości narkomanów zażywających kokainę. W nieskończoność katalogowałam korelacje między typem osobowości a narkotykiem będącym przedmiotem nałogu. Wydawało mi się, że badam problemy innych ludzi, ale - nie wiedząc o tym - zajmowałam się także swoimi własnymi! Objawienie nadeszło, gdy pracowałam z kilkoma osobami uzależnionymi od heroiny. Nigdy nie miałam kontaktu z narkotykami: nigdy ich nie widziałam ani nie miałam pojęcia, jakie odczucia towarzyszą np. głodowi heroinowemu. By wczuć się w sytuację pacjentów opisujących swoje przeżycia podczas głodu narkotykowego, porównywałam go do swojej nieustannej ochoty na tort czekoladowy i lody. Uzależnieni ludzie opowiadali, że czuli nieodparty pociąg do strzykawki, ja zaś w myślach zastępowałam heroinę tortem czekoladowym, dzięki czemu byłam w stanie lepiej zrozumieć pokusy moich pacjentów. Na początku muszę przyznać, że w pewnym stopniu osądzałam osoby uzależnione od heroiny. Cóż była ze mnie za hipokrytka! To oni do mnie przyszli, dobrowolnie poszukując wsparcia i poddając się leczeniu, ja zaś każdego wieczora wychodziłam ze szpitala i kierowałam się prosto do cukierni! W momencie gdy uczciwie powiedziałam sobie: twoi pacjenci otrzymują pomoc w związku ze swoimi uzależnieniami, a ty wciąż oddajesz się swemu nałogowi jedzenia, nie było już odwrotu. Czułam, że nie mam wyboru - musiałam to przezwyciężyć. Kolejne jedenaście lat przyniosło mi uzdrowienie, wiedzę i moc spełnionych marzeń. Zrozumiałam, że przez cały czas byłam głodna, ponieważ obawiałam się głosu kulinarnych potrzeb mego organizmu. Żołądek mówił mi, że czas na zmiany w moim małżeństwie i ścieżce kariery, a ja bałam się mu zaufać. Myślałam, że mi się nie uda! Wrzucałam więc w siebie coraz więcej jedzenia, by uciszyć ten głos. Kiedy w końcu postanowiłam go wysłuchać, zamiast tłumić go jedzeniem, moje życie radykalnie się zmieniło. Z grubej, nieszczęśliwej kobiety, bez pieniędzy i bez miłości, przeistoczyłam się w szczupłą psychoterapeutkę bogatą nie tylko w sensie finansowym, ale też w aspekcie przyjaźni i miłości. Nauczyłam się, że organizm nigdy nas nie zawodzi; to my nie chcemy wziąć pod uwagę jego mądrości i zaufać jego przewodnictwu. Po zrozumieniu tej kwestii, poświęciłam się badaniu zaburzeń odżywiania i problemów natury psychologicznej powodujących nadmierny apetyt. Zrozumiałam, że - jak w przypadku moich pacjentów uzależnionych od narkotyków - każda zachcianka żywieniowa związana jest z określonym typem osobowości oraz problemów emocjonalnych. Zaczęłam dzielić się moimi interpretacjami zachcianek ze słuchaczami prowadzonych przeze mnie warsztatów oraz z pacjentami. Wynik tego posunięcia był zaskakujący. Odkryłam, że zamiast godzinami, a nawet całymi dniami czy miesiącami, badać emocjonalne problemy moich pacjentów, mogłam zastosować interpretację ich zachcianek żywieniowych, co umożliwiłoby ominięcie analizy pojawiających się u tych osób mechanizmów obronnych i pozwoliłoby trafić w sedno ich problemów. Drogi czytelniku, wynik moich badań właśnie trzymasz w rękach. Znajdziesz tu informacje, które pomogą ci naprawdę uczciwie spojrzeć na siebie i zastanowić się, dlaczego masz apetyt na określone produkty. W tej książce zawarłam też wiele sugestii i pomocnych rad dotyczących unikania nałogowego objadania się, radzenia sobie z tym problemem oraz sposobów na odzyskanie zdrowego poziomu apetytu. Przejście od przejadania się do normalnego odżywiania nie jest proste, ale na pewno jest konieczne. Dla mnie stanowi ono wybór między uwięzieniem w „celi tłuszczu" a wolnością w beztroskim duchu i lekkim ciele. Mam nadzieję, że ty również zdecydujesz się uwolnić ze swojej celi! - Doreen Virtue HAWAJE - przedmowa do ksiażki Zachcianki pod kontrolą Jak opanować pokusę jedzenia? Spis treści:   Przedmowa Podziękowania Część I: ZAUFAJ SWEMU ORGANIZMOWI ROZDZIAŁ 1. Wstęp: tłuszcz jako problem natury duchowej ROZDZIAŁ 2. Przyczyny otyłości ROZDZIAŁ 3. Głód emocjonalny: cechy, przyczyny, triumfy ROZDZIAŁ 4. Jakim typem żarłoka emocjonalnego jesteś ROZDZIAŁ 5. Apetyt: warunek przetrwania ROZDZIAŁ 6. Dlaczego jemy więcej w bufetach i podczas świąt. ROZDZIAŁ 7. Jak osobowość wpływa na masę ciała Część II: INTERPRETACJA ZACHCIANEK ŻYWIENIOWYCH ROZDZIAŁ 8. Jedzenie a nastrój ROZDZIAŁ 9. Jak pomóc sobie w zwalczaniu zachcianek żywieniowych ROZDZIAŁ 10. Pokarm dla duszy: leczenie zachcianek żywieniowych Część III: NAUKOWE PODEJŚCIE DO ZACHCIANEK ŻYWIENIOWYCH ROZDZIAŁ 11. Apetyt na czekoladę: głód miłości ROZDZIAŁ 12. Czy jesteś czekoladoholiczką? (quiz) ROZDZIAŁ 13. Apetyt na nabiał: produkty o działaniu antydepresyjnym ROZDZIAŁ 14. Słone przekąski: stres, gniew i niepokój ROZDZIAŁ 15. Potrawy pikantne: potrzeba akceptacji ROZDZIAŁ 16. Zachcianki na wybrane napoje: dodatnie i ujemne cykle energetyczne ROZDZIAŁ 17. Orzechy i masło orzechowe: potrzeba rozrywki ROZDZIAŁ 18. Pieczywo, ryż i makarony: ukojenie i uspokojenie ROZDZIAŁ 19. Ciasta i ciasteczka: pragnienie przytulania, przyjemności i wsparcia ROZDZIAŁ 20. Apetyt na cukierki: słodkie zastrzyki energetyczne, nagrody i rozrywka ROZDZIAŁ 21. Potrawy wysokotłuszczowe: wypełnianie pustki ROZDZIAŁ 22.Miłość to sycące uczucie Część IV: ZESTAWIENIE ZACHCIANEK ŻYWIENIOWYCH I ICH NAJBARDZIEJ PRAWDOPODOBNYCH INTERPRETACJI ROZDZIAŁ 23. Zestawienie zachcianek żywieniowych Poufna ankieta dla Czytelniczek SŁOWNICZEK PRZYPISY
Okładka książki Kasia Bosacka cudnie chudnie. Żegnaj pulpecie

29,90 zł 19,67 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,67 zł

Nazywam się Katarzyna Bosacka i jestem Anonimowym Żarłokiem, Kocham jeść, gotować, piec, smakować, podjadać i próbować. Tak się jakoś złożyło, że mi ciut przybyło, więc przyszła kryska na Matyska, zęby w tynk, idę na dietę. Wymówka pierwsza: Ciąże Ile lat można tłumaczyć nadwagę przebytymi ciążami? Ile razy można usprawiedliwiać wilczy apetyt trwającym w sumie przeszło dwa lata stanem błogosławionym i prawie trzyletnim karmieniem piersią? Wąs sypiący się u młodego dżentelmena, który do niedawna był malutkim synkiem, krzyk średniej córki: „Mamo, mamo, twoje buty są na mnie prawie dobre!" i dwie cudne dziury po górnych jedynkach najmłodszej - to wszystko nieuchronnie przypomina: potwory rosną wzwyż, a ty wszerz. Niestety. Taka prawda. wymówka druga: przecież ja nic nie jem Najlepiej ją sobie w buty włożyć, te ciut jeszcze za duże na twoją córkę. Wystarczy wziąć zeszyt (tak zrobiłam) i zanotować w nim przeciętny dzień z życia jamochłona. Rano każdy się trzyma, bo Polacy, jak wiadomo, jedzą śniadanie na obiad, a obiad na kolację. Zapisujesz więc z godnością: dwie tekturki chleba posmarowane pastą rybną, plasterki pomidora, kawa z mlekiem. Potem robi się goręcej. Niedojedzona przez dzieci bułka z miodem, hot dog z sosem tysiąca wysp na stacji benzynowej Orlen (ich parówki zawierają najwięcej mięsa, a ekipa, z którą pracujesz, nie miała czasu na lepszy posiłek). Kilka paluszków czosnkowych i z drugiej flanki sześć orzechów w czekoladzie (częstowali, Boże, jakie były pyszne!). Krówka wydłubana w napadzie głodu z dna torebki, lekko zgnieciona i wytarmoszona, ale migiem rozpłynęła się w buzi i nawet nie pożałowałaś, że odjęłaś ją dzieciom od ust. Kanapka z szynką i majonezem po powrocie do domu, w końcu kolacja, którą gotujesz dla rodziny, prawdziwe danie na ciepło, makaron z kurczakiem w sosie z sera pleśniowego, do tego sałata. Dużo nie było, ale za to z kieliszkiem wina, trzy... dobra, sześć kawałków sera zjedzonych do alkoholu, spora dawka wapnia, chyba dobrze? W objęcia Morfeusza, jak co wieczór, padasz święcie przekonana, że przecież cały dzień nic nie jadłaś. Zero. Nul. Ani kruszynki. Wymówka trzecia: geny Zła przemiana materii, skłonność do tycia, dziedziczne obciążenie cukrzycą, otyłością, miażdżycą. Podejrzenie rozregulowania tarczycy. Gen chomika jako efekt przypadkowej mutacji jeszcze w życiu płodowym, obciążający cię skłonnością do nadmiernego gromadzenia tkanki tłuszczowej. Zez odwrotny obrócony powodujący, że nie widzisz podwójnie - tzn. wydaje ci się, że jesz pojedynczo, a tu figa. Wspomnienie wujka Tadka, który też świetnie gotował, też miał wilczy apetyt, też kochał jedzenie jak ty, a wszyscy ci mówią, że z Tadziem, gdyby żył - a zmarł, szkoda chłopa, cholera, podczas balonikowania żołądka - wyglądalibyście jak dwie krople wody. Z ciocią Krysią nie masz wiele wspólnego, bo futruje jak pułk wojska, a chuda jak patyczek. A ty? Z przemianą materii posuwającą się w tempie budowy polskich autostrad? Żadnych szans na skuteczne odchudzanie. wymówka czwarta: nie stać mnie na to Te celebrytki to albo idą pod nóż, albo na odsysanie, albo katering sobie zamawiają z łososiem i rukolą, albo wlewkę dojelitową robią za pierdylion złotych (swoją drogą, zwykłą lewatywę to chyba w każdym szpitalu da się zrobić taniej). Można żyć? Można. Ale kogo na to stać. Gwiazdy Hollywoodu wcinają słoiczki dla dzieci (bój się Boga, 26 zł za kilogram jabłek ze słoiczka; te owoce to chyba ze złota!), Gesslerowa żywi się surową rybą, popija sokiem z limonki i proszę, jaka szczupła, a połowa tych z telewizji przeszła na dietę Dukana. Ale ty nie możesz, bo aż tak nie kochasz mięsa. Poza tym chude jest drogie, a jeśli do tego doliczyć karnet na siłownię, masaże na obwisającą skórę, bo przecież jak się chudnie, to wisi jak u Marysi, wszystko... l jeszcze suplementy, żeby ci włosy nie wychodziły garściami, a pryszcze nie wyskoczyły na dekolcie. No i trzeba kupić nową wagę, bo stara nie doważa, co do tej pory ci odpowiadało... Policz sama: witaminy, odżywki, kosmetyki ujędrniające, badania lekarskie, herbaty zielone, strój na fitness, bo jak się ludziom pokażesz w T--shircie z Hofflandu? Razem: idzie w setki złotych. Dzięki. Wolę być gruba. wymówka piąta: nie mam czasu Ćwiczyć mam codziennie? A czy ja mam na nazwisko Kowalczyk, a na imię Justyna? Jak ktoś jest świrnięty, to niech wstaje o piątej i po ulicy lata. A kto się dziećmi zajmie, do szkoły wyprawi, drugie śniadanie przygotuje, kolację poda? Wstać rano, przed pracą, na trening iść na czczo? Mój organizm tego nie zniesie. Ja muszę spać co najmniej osiem godzin na dobę, bo inaczej mam tiki nerwowe, mroczki przed oczami i trudności z mówieniem. Nie--ma-mo-wy. O posiłki do pracy też się trudno zatroszczyć, kiedy w domu rejwach. Pies szczeka, dzieci coś wylały na stole, telefon dzwoni, naleśnik się przypala. Trzeba uważać, by psa nie odwieźć do przedszkola, męża do pralni, dzieci do magla, a bielizny nie wyprowadzić na spacer. Jak tu być jeszcze na diecie? Co innego singiel, który ma aż za dużo czasu, kozę by sobie kupił i czymś się zajął. A tu jeszcze wizytacja teściowej się zbliża, Antek ma w piątek urodziny i ciasto trzeba upiec. Ćwiczyć? Przecież ostatnio na wu-efie byłaś w liceum. Chyba można zgłosić niedyspozycję, prawda? NIE CZAS SIĘ MAZAĆ, ŻOŁNIERZU! A teraz weź długopis i z zimną krwią wypełnij krótką ankietę. Postaw plus lub minus przy każdej odpowiedzi. Czy kochasz jedzenie pod każdą postacią? Traktujesz je jako hobby, przyjemność, sposób na zabicie nudy, uśmierzenie bólu, odprężenie po długim dniu? Masz nadwagę większą niż 5 kilogramów? Próbowałaś wielu diet i zawsze lub prawie zawsze kończyły się fiaskiem? Z roku na rok jest coraz gorzej, przybierasz na wadze, w stawach strzyka, kręgosłup siada, uda się obcierają, fałdy wylewają, stanik nie dopina? Na badaniach to ostatnio byłaś ho, ho, a może i dawniej? Jeśli na wszystkie lub prawie wszystkie pytania odpowiedziałaś „tak", a do tego wymówki opisane powyżej nie są ci obce, witaj w Klubie Anonimowych Żarłoków. Ja też tak mam. Przyłącz się do mnie. Razem możemy więcej. Nie czas się mazać, żołnierzu, pora działać! - z fragmentu ksiażki  Żegnaj, pulpecie Weź się w garstki Dieta hit Cierp i młot Brygada kryzys Zważ dobrze Strzeż się tych diet Nie żołądkuj się Na zakupach Żywność typu light Cała prawda o laniu wody Herbata nie odchudza Sól - ukryty zabójca Przepisy
Okładka książki Moje Mindful Eating, czyli jak chudnąć, nie stosuj

20,00 zł 14,37 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,37 zł

Wiem, jak trudno jest podjąć walkę z samą sobą, gdy pokusy silniejsze od postanowień. Wiem dokładnie, jak to jest, kiedy kolejna próba zmian kończy się fiaskiem i ponownie powraca się do punktu wyjścia. Nigdy nie sądziłam, że będę na tyle silna, by osiągnąć wymarzony cel. Tłumaczyłam to brakiem czasu, wiekiem, brakiem możliwości… Jednak przyszedł dzień, w którym okazało się, że naprawdę trzeba tak niewiele, a niemożliwe staje się możliwe, i to z łatwością, o której nigdy bym nie pomyślała. Sekret to Mindful Eating. Moja historia to dowód na to, że działa, i że da się łatwo pokonać przeciwności losu. Dziś staram się inspirować innych bo wiem, jak trudno jest podjąć wyzwanie. Uwierzcie mi – nie trzeba wiele. Kilka chwil dziennie poświęconych tylko sobie w zupełności wystarczy. Bez wyrzeczeń i męczarni. Sukces jest w zasięgu ręki. Powodzenia! Kala  
Okładka książki Żywienie chorych z nowotworami

59,00 zł 49,44 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,44 zł

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.  
Okładka książki Mniam, jakie dobre! Praktyczna mama

34,90 zł 24,01 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,01 zł

Dzięki tej książce dowiesz się, co powinno jeść Twoje dziecko, nauczysz się rozpoznawać, kształtować jego preferencje smakowe i radzić sobie z niejadkiem. Książka zawiera tablicę magnetyczną ułatwiającą śledzenie postępów dziecka oraz propozycje zabaw i ćwiczeń utrwalających właściwe nawyki żywieniowe i zachowanie przy jedzeniu.
Okładka książki Anoreksja i bulimia

39,50 zł 33,89 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,89 zł

To materiał filmowy, który może posłużyć nauczycielom i pedagogom jako pomoc w realizacji lekcji wychowawczych oraz zajęć wychowania do życia w rodzinie. Prezentacja zjawiska anoreksji i bulimii w środowisku młodzieżowym Wypowiedź specjalisty na temat tych chorób Występują: Grupa teatralno-happennerska "PRÓG".
Okładka książki 50 dań mięsnych o niskim indeksie glikemicznym

36,00 zł 23,68 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,68 zł

Jest to jedna z czterech książek serii Przepisy Montignaca, które pozwalają praktycznie zastosować zasady naukowo udokumentowanej Metody Montignac. Książki te są przeznaczone dla tych wszystkich, którzy troszcząc się o swoje zdrowie, pragną delektować się spożywaniem posiłków zdrowych, smacznych i jednocześnie wykwintnych. Przepisy w nich zawarte są inspirowane kuchnią śródziemnomorską, uznaną za najzdrowszą na świecie. Dania mięsne według tych przepisów wykonuje się szybko, tak więc z ich przyrządzeniem poradzi sobi każdy, nawet początkujący adept sztuki kulinarnej.
Okładka książki Świat ludzkich głodów

15,00 zł 8,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 8,79 zł

Książka jest zbiorem konferencji wygłoszonych w czasie XXXI Kursu Duchowości Ignacjańskiej, który odbył się w 2011 roku i poświęcony był Regułom do zaprowadzenia ładu w jedzeniu św. Ignacego Loyoli. Autorzy artykułów zawartych w publikacji omawiają ignacjańskie reguły zarówno pod kątem duchowym i teologicznym, jak również psychologicznym i społecznym. Ład i umiarkowanie w jedzeniu i piciu służą bowiem nie tylko osobistemu uświęceniu, lecz także większemu otwarciu na potrzeby bliźnich, szczególnie ludzi ubogich. W książce Czytelnik znajdzie ważną pomoc w lepszym zrozumieniu i zastosowaniu ignacjańskich zasad umiarkowania w jedzeniu i piciu. I choć reguły te mają niemal pięćset lat, również dziś okazują się zaskakująco pomocne w refleksji nad sposobem korzystania z darów Bożych.
Okładka książki Kuchnia alergików

29,00 zł 16,38 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,38 zł

Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki? To mogą być objawy alergii ? jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym ? podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego. Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.
Okładka książki Dieta antyreumatyczna

24,50 zł 16,51 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,51 zł

 Opis Jak się pozbyć uciążliwych bólów stawów, mięśni i kręgosłupa? Co robić, by sprawnie się poruszać do późnej starości? Reumatyzm, bo o nim mowa, to bardzo ogólne, potoczne pojęcie, które dotyczy wielu zmian i przewlekłych chorób układu ruchu.
Okładka książki Zachować młodość. Diety i styl życia...

19,50 zł 13,41 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,41 zł

Jak dożyć w zdrowiu okrągłych 100 lat? Dlaczego o długowieczności warto myśleć dużo wcześniej? Co oprócz odpowiedniej aktywności fizycznej sprawi, że w „wieku matuzalemowskim” będziemy w pełni sprawni? Nie raz, nie dwa każdy myślał o tym, co czeka go w przyszłości. A przyszłość ta zależy przecież od zdrowia. Procesów przemijania niestety nie da się zatrzymać, ale można skutecznie je opóźniać odpowiednio dbając o „zawartość talerza”. Tak, tak. Jest wiele produktów spożywczych, ziół, które właściwie przyrządzone pomogą na długie lata zachować niezłą kondycję, sprawność umysłu i dobre samopoczucie. Zachować młodość. Diety i styl życia hamujące procesy starzenia Barbary Jakimowicz-Klein to przewodnik po świecie takich smakołyków, które wychodzą człowiekowi na zdrowie. Warto do niego zajrzeć! Fragment Książki Wiek metrykalny a biologiczny Próg starości jest trudny do ustalenia. Wiek kalendarzowy człowieka nie zawsze pokrywa się z wiekiem biologicznym. Liczba świeczek na torcie urodzinowym nie zawsze świadczy zatem o „prawdziwym" wieku jubilata. Przecież można czuć się i wyglądać młodziej! W powiedzeniu - każdy człowiek ma tyle lat, na ile się czuje - tkwi wiele prawdy. Wystarczy rozejrzeć się w najbliższym otoczeniu: widać bardzo wiele osób starszych, które pozostały młode, a jednocześnie mnóstwo młodzieży, która sprawia wrażenie przedwcześnie postarzałej. Możemy zadać sobie nieco trudu i sprawić, by wiek biologiczny stał się krótszy niż metrykalny. Zestawione wyniki badania internistycznego, laboratoryjnych analiz i lekarskiego wywiadu dają informacje, która pozwala na ustalenie wieku biologicznego pacjenta. Może się on znacznie różnić od wieku metrykalnego. Do jego oceny służą też międzynarodowe testy i programy komputerowe, dzięki którym porównuje się parametry konkretnego pacjenta do średniej ustalonej dla zdrowego człowieka w określonym przedziale wiekowym. ZachowaćMłodość diety i styl życia hamujące procesy starzenia Spis Treści: Wstęp Wiek metrykalny a biologiczny Proces starzenia się i jego objawy Co wpływa na proces starzenia? Co nam pozwala zachować młodość? Prawidłowe odżywianie Profilaktyka Wysiłek fizyczny Właściwa ilość snu Zwalczanie stresu Satysfakcjonujące życie seksualne Nastawienie psychiczne Zioła wpływające na zachowanie młodości Inne naturalne środki rewitalizujące Antyoksydanty, czyli sprzymierzeńcy młodości Jakie produkty spożywcze pozwalają zachować młodość? Jak zachować urodę? Moda na anti-aging Przepisy na długie życie Bibliografia
Okładka książki Żywienie a uroda

24,50 zł 16,12 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,12 zł

Każdemu z nas z pewnością zależy na tym, by jak najdłużej zachować młodość i witalność, nie tracąc jednocześnie swojej urody, stąd popularne życzenie, by ,,wiecznie być młodym i pięknym"". Sklepy pękają w szwach od nadmiaru najróżniejszych produktów, których zadaniem jest poprawienie naszego wyglądu od stóp do czubka głowy. Niekiedy jednak nawet najlepszy specyfik nie przywróci świeżości matowej, zwiotczałej skórze, nie wygładzi zmarszczek pod oczami czy w kącikach ust, nie pomoże wypadającym czy łamiącym się włosom ani rozdwajającym się paznokciom, jeśli nie zadbamy o właściwy sposób żywienia. Tylko on bowiem może dostarczyć nam w pełni wszystkich niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia i urody. Aby lepiej i łatwiej zrozumieć zależności między żywieniem a urodą, autorka książki przedstawia główne problemy związane z przemianą materii oraz wpływ składników żywieniowych na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów, w tym skóry, włosów i paznokci. Słowem, tych części ciała, których zdrowy i ładny wygląd jest atrybutem urody. Mamy nadzieję, że po tej doskonałej lekturze każdy zacznie patrzeć trochę inaczej na to, co codziennie zjada.
Okładka książki Cholesterol cichy zabójca

29,00 zł 18,21 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,21 zł

Czy cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? W jakim pożywieniu występuje go najwięcej? Jakie są konsekwencje zdrowotne związane z nadmiarem i niedoborem cholesterolu? W niniejszej książce autor próbuje znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania. Warto pamiętać, iż odpowiednia dieta powinna być pierwszym krokiem podjętym w celu kontrolowania ilości cholesterolu we krwi. Dlatego też poradnik uzupełniono najważniejszymi zasadami diety niskocholesterolowej, proponowanej przez dr hab. Jadwigę Biernat, pracownika Akademii Medycznej we Wrocławiu.
Okładka książki Jeść, by żyć

39,99 zł 26,31 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,31 zł

Książka obecna przez wiele miesięcy na liście bestsellerów The New York Times! Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i prawidłową wagą, należy spożywać tylko takie produkty, których zagregowana wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa ich wartość kaloryczną. Niestety wielu lekarzy i dietetyków nie zna najnowszych badań w tej dziedzinie i nie stosuje w praktyce swego poradnictwa skali ANDI, która informuje o całkowitej wartości odżywczej pokarmów pod kątem tego, ile zawierają one ważnych dla zdrowia i życia substancji jak: wapń, karotenoidy (beta-karoten, alfa-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen), błonnik, kwas foliowy, glukozynolaty, żelazo, magnez, niacyna, selen, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6, witamina B12, witamina C, witamina E, cynk oraz inne. Pokazuje ona także, jaką ilość antyoksydantów zawiera dany pokarm i jaką ma on zdolność do absorbowania wolnych rodników. Ta książka pomoże ci: - całkowicie zredukować nadmiar masy ciała - pozbyć się przewlekłych, groźnych schorzeń - dobrze spać - czuć się lepiej zarówno fizycznie, jak i psychicznie - mieć więcej energii. Dowiesz się z niej także: - czy picie mleka jest zdrowe - czy nabiał chroni przed osteoporozą - dlaczego klasyczna piramida żywieniowa jest de facto grobowcem dla naszego zdrowia. Jeśli więc nie chcesz wykopać sobie grobu nożem i widelcem, poznaj: - „parszywą dwunastkę”, czyli najbardziej toksyczne produkty wśród tych najzdrowszych - filozofię jedzenia niedożywionych grubasów - ciemną stronę białek zwierzęcych.  Jeść by żyć Spis treści: Przedmowa (lek med Mehmet C Oz) Wstęp Rozdział 1: Jak kopiemy sobie grób nożem i widelcem Zgubne skutki amerykańskiej diety, część l Rozdział 2: Przejedzeni, ale niedożywieni Zgubne skutki amerykańskiej diety, część 2 Rozdział 3: Fitozwiązki - cudowne pigułki Matki Natury Rozdział 4: Ciemna strona białek zwierzęcych Rozdział 5: Mądre odżywianie zapewnia szczupłą sylwetkę Rozdział 6: Jak wyzwolić się z nałogów żywieniowych Rozdział 7: Program „Jeść, by żyć" w walce z chorobami Rozdział 8: Plan trwałej utraty masy ciała Rozdział 9: Wyrzeźbmy swoją przyszłość w kuchni Przykłady jadłospisów i przepisy kulinarne, Rozdział 10: Najczęściej zadawane pytania , Słowniczek Podziękowania Indeks Dodatek specjalny do wydania polskiego - Skala ANDI: tabela wartości odżywczej pokarmów
Okładka książki Widelec zamiast noża

39,90 zł 21,26 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,62 zł

Widelec zamiast noża to szczególna książka, która w prosty, przystępny i obiektywny sposób przedstawia korzyści płynące z diet roślinnych w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Powstała we współpracy z najwybitniejszymi specjalistami, których przełomowe badania naukowe wyznaczały nowe kierunki rozwoju nauk o żywieniu człowieka. Zawarte w niej praktyczne i łatwe przepisy na smaczne potrawy są odbiciem obecnego stanu wiedzy o optymalnym sposobie żywienia.Widelec zamiast noża Spis treści:   Wstęp •część pierwsza* ŚWIAT DIETY ROŚLINNEJ Dobre dla zdrowia Dieta oparta na produktach roślinnych Twarze: Pam Popper, lekarz naturopatii Choroby związane z żywieniem Twarze: Terry Mason, lekarz medycyny Niezwykłe rezultaty: Anthony i Evelyn Twarze: Caldwell B Esselstyn, Jr, lekarz medycyny Twarze: Dr T Colin Campbell Niezwykłe rezultaty: San'Dera Prude Twarze: Alona Pulde, lekarz medycyny; Matthew Lederman, lekarz medycyny Dobre dla zwierząt Hodowla zwierząt Twarze: Gene Baur Problem ryb Co możesz zrobić Dobre dla środowiska Żniwo chowu przemysłowego Co możesz zrobić •część druga* NISKO PRZETWORZONA DIETA OPARTA NA PRODUKTACH ROŚLINNYCH Czytanie etykiet Przewodnik po żywności roślinnej Twarze: John A McDougall, lekarz medycyny Twarze: Neal Barnard, lekarz medycyny Jak przetrwać okres przejściowy Śniadanie Koktajle smoothie i mleka roślinne Przystawki Niezwykłe rezultaty: Joey Zupy Twarze: Dr Doug Lisie Sałatki i dressingi Sosy i pomysły na przekąski Dania główne Twarze: Rip Esselstyn Dodatki Desery Tabela miar Dodatek Aby dowiedzieć się więcej Biblioteczka O autorach przepisów Źródła przepisów Podziękowania Indeks O redaktorze O Forks Over Knives
Okładka książki Dieta dla wątroby

24,90 zł 16,79 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,79 zł

Chorujesz na wątrobę lub przeszedłeś poważną operację związaną zwątrobą? Jesteś w ciąży, a lekarz zdiagnozował u Ciebie chorobę wątroby?Nie wiesz, co dalej - jak się odżywiać, co wolno, a czego nie wolno Cijeść? Poniższy poradnik w prosty sposób wyjaśni Ci, jakie są zasadydiety wątrobowej, wskaże produkty zalecane oraz zabronione, uzmysłowiCi, jak proste jest wprowadzenie i stosowanie diety wątrobowej. Niemusisz jeść niesmacznych potraw, nie musisz rezygnować z przyjemności -przepisy zawarte w tej książce podpowiedzą Ci, w jaki sposób przygotowaćzdrowe i smaczne posiłki.
Okładka książki Czosnek dla zdrowia i smaku

19,90 zł 17,03 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,56 zł

Czosnek, którego ojczyzną jest Wschód, do Europy przywędrował z Egiptu już w starożytności. Lecznicze właściwości czosnku wykorzystywane były przez stulecia, a jego zalety dla zdrowia nauka potwierdziła w XIX wieku. Nie jest on panaceum „na wszystko”, jednak ma ogromny wkład w walce z wirusami, bakteriami i grzybami atakującymi nasz organizm. Mimo charakterystycznego zapachu i ostrego smaku jest powszechnie stosowany zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Książka „Czosnek dla zdrowia i smaku” zawiera przepisy, które pozwalają wykorzystać tę cenną bylinę nie tylko jako naturalną pomoc w walce z niektórymi chorobami, ale przede wszystkim stanowią podstawę do budowania odporności naszego organizmu. Czosnek, stosowany systematycznie w spożywanych posiłkach, taką właśnie moc posiada!
Okładka książki Chroń i lecz swoje serce

39,90 zł 24,92 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,92 zł

Choroby serca czyhają na każdego z nas. Normą stało się to, że zapadają na nie coraz młodsze osoby. Takiemu stanowi rzeczy sprzyja nie tylko niewłaściwa dieta, ale również coraz bardziej przepełnione stresem tempo życia. Nigdy nie jest jednak za późno (ani za wcześnie), by zadbać o swój układ krążenia. Pomocne będą wskazówki niekwestionowanego autorytetu medycznego, który opublikował książkę opartą na doświadczeniach własnych pacjentów. Badania doktora Esselstyna są jednymi z najskrupulatniej przeprowadzonych dochodzeń medycznych, jakich podjęto się w ostatnim stuleciu. Udowadniają one, że zmiany w diecie (i tylko one) radykalnie zmniejszają tempo starzenia się tętnic i poprawiają ich kondycję. Okazało się, że postęp nawet najostrzejszej i rozwijającej się od wielu lat postaci choroby wieńcowej może zostać odwrócony przez wprowadzenie zmian do jadłospisu i stylu życia. Jeśli zastosujesz program żywieniowy zaprezentowany w tej publikacji, staniesz się praktycznie odporny na zawały serca. Udowodnili to dobitnie pacjenci doktora Esselstyna, którym już dwadzieścia lat temu zakomunikowano, że nie przeżyją nawet roku. Dzisiaj są oni w pełni zdrowi, a stanu układu krążenia mogą im pozazdrościć dużo młodsze osoby. Teraz również Ty możesz wykorzystać podane w książce przepisy kulinarne, które pozwoliły tym ludziom oszukać śmierć. Żyj z sercem!
Okładka książki Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie

39,30 zł 22,59 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,37 zł

Jak z posiłków czerpać zdrowie Dlaczego niektórzy z nas chorują częściej niż inni? Czy jesteśmy skazani na zachorowanie, jeśli nasi współpracownicy lub rodzina są chorzy? W czym tkwi sekret zachowania zdrowia? Dr Joel Fuhrman – dyplomowany lekarz, czołowy ekspert profilaktyki i odwracania procesów chorobowych – prezentuje wszechstronny, wyczerpujący przewodnik osiągnięcia doskonałego zdrowia. Wyjaśnia nam jednocześnie w jaki sposób możemy stać się prawie całkowicie odporni na przeziębienia, grypę i inne infekcje. Dowody na skuteczność terapii opracowanej przez Autora są niepodważalne. Nauka o żywieniu dokonała fenomenalnych postępów i odkryć na przestrzeni ostatnich lat. Już dziś możemy z nich skorzystać i wzmocnić układ odpornościowy by chronił nasze ciało przed każdą chorobą – od powszechnego przeziębienia po nowotwór. Kluczem do uzyskania takich efektów są niewielkie zmiany w jadłospisie. To niewłaściwe wybory żywieniowe sprawiają, że zapadamy na choroby, skraca się długość naszego życia oraz wydajemy fortunę na wizyty u lekarzy, pobyty w szpitalach i realizację recept. Tymczasem wystarczy tylko lekko zmodyfikować sposób, w jaki się odżywiamy, by zapewnić organizmowi setki najważniejszych składników, które odpowiadają za budowanie odporności. Te zmiany będą nie tylko skuteczne, ale i przyjemne – wszystko za sprawą ponad osiemdziesięciu znakomitych przepisów sprawdzonych przez Autora książki. Od teraz każdy posiłek będzie dosłownie „na zdrowie”! Fragment książki Superodporność ROZDZIAŁ I Odżywianie równa się zdrowie Historycy i archeolodzy odkryli, że starożytne cywilizacje na całym świecie zdawały sobie sprawę z tego, że określony pokarm może zapewnić im zdrowie i ochronę przed chorobami. Udokumentowane historycznie używanie określonych pokarmów i ekstraktów z suszonych roślin w celach leczniczych oznacza, że wiedza na temat leczniczego działania otrzymywanych z roślin składników sięga tysięcy lat wstecz. Naturalne rośliny są pakunkami, na które składa się wiele aktywnych biologicznie związków chemicznych. Określenie „fitochemikalia", które oznacza „roślinne związki chemiczne", zostało stworzone, aby nazwać te tysiące związków chemicznych zawartych w roślinach, które w sposób aktywny są obecne w zwierzęcych tkankach i mają subtelny, lecz istotny wpływ na ludzkie zdrowie i odporność. Zgodnie z ostatnimi odkryciami, idealna praca ludzkiego układu odpornościowego zależy w ogromnym stopniu od tych zawartych w roślinach związków chemicznych. Powinniśmy docenić to, że pokarm pełni nie tylko podstawową rolę odżywczą, lecz także zapewnia nam całkowitą ochronę i odporność na choroby, a tym samym daje nam długowieczność. Te korzyści, jak dotąd, nie zostały dostatecznie docenione. Nasza ewolucja w świecie roślin jadalnych przystosowała nasze ciało do tego, by wykorzystywało złożone związki biochemiczne zawarte w roślinach, których mogliśmy używać do wspomagania najefektywniejszego funkcjonowania naszych komórek. W ciągu ostatnich lat odkryliśmy fascynujące i niewyobrażalnie złożone interakcje zachodzące wewnątrz naszych komórek - interakcje, dzięki którym związki tworzone przez fitochemikalia wspierają ochronną i samonaprawczą maszynerię, której istnienia w ludzkim ciele nawet nie podejrzewaliśmy. Fitochemikalia są to aktywne biologicznie, otrzymywane z roślin związki chemiczne. Są one istotne dla wzrostu i przeżycia rośliny, pełnią bardzo pożyteczną rolę w świecie roślin. Natomiast ludzki układ odpornościowy rozwinął się w taki sposób, że jego prawidłowe funkcjonowanie jest zależne od tych fitochemicznych związków. Niektórzy mają obiekcje wobec określenia „chemikalia" (które kojarzy się ze sztucznymi i toksycznymi związkami chemicznymi) i wolą nazywać je „fitoskładnikami", będę więc stosował w książce oba te określenia zamiennie. Jednakże słowo „che- mikalia" tak naprawdę możemy uznać za określenie agnostyczne, niepowiązane z żadną konkretną doktryną; szeroko przyjęty zwrot „fitochemikalia" jest właściwym określeniem, oddającym szeroki zakres tych nowo odkrytych związków, przynoszących złożone korzyści zdrowotne. Idealne odżywienie organizmu to właśnie sekret superodpor-ności i jest on całkiem łatwy w użyciu. Nie potrzeba lat studiów i kontemplacji, aby stać się ekspertem ds. ludzkiego żywienia, jeśli tylko rozumiesz zasady kierujące twoimi podstawowymi wyborami żywieniowymi i sposobami przyrządzania jedzenia. Podobnie do ludzkiego skomplikowanego i synergicznego układu odpornościowego, rośliny naturalne są złożonymi i zdumiewającymi formami życia; zawierają tysiące zawiłych komórek i związków biologicznych, które harmonijnie współpracują. Zwierzęta i rośliny rozwinęły na ziemi kruche, sprzężone i symbiotyczne relacje, a teraz ludzie zaczynają opierać swoje zdrowie i przetrwanie na roślinach. Gdy zaczynamy przyglądać się ludzkiemu i zwierzęcemu potencjałowi przetrwania, musimy zdać sobie sprawę, że jesteśmy zależni od zdrowia i jakości pożywienia, które wyrasta z ziemi i utrzymuje nas przy życiu: to, na ile zdrowy jest pokarm, którym się odżywiamy, ostatecznie bezpośrednio determinuje nasze własne zdrowie. Gdy spożywamy pokarm, który jest zdrowy, stajemy się zdrowsi; gdy nie dostarczamy organizmowi takiego pożywienia, rozwijają się choroby. Dosłownie — nasze ciało jest tworzone z tego, co jemy. Tak jak w popularnym powiedzeniu: jesteśmy tym, co jemy. Niestety, jeśli przez długi okres kultywujemy taki sposób odżywiania, w którym organizm otrzymuje zbyt mało substancji odżywczych, zwłaszcza w czasie, gdy nasze ciała się kształtują, może to spowodować uszkodzenie komórek, co w późniejszym życiu może wywołać poważne, trudne do wyleczenia choroby. Dodatkowo takie niedobory owocują obniżeniem odporności. Wspaniałą wiadomością dla nas wszystkich jest to, że ostatnie postępy nauki o żywieniu stwarzają możliwość osiągnięcia idealnego zdrowia dzięki sposobowi odżywiania. I, jak zobaczymy, nie jest to jedynie kwestia dodawania do posiłków komponentów, które mają silne działanie ochronne, takich jak jagody czy owoc granatu. Gdy zawarte w nich związki połączy się z tymi, które znajdziemy w zielonych warzywach, grzybach czy przyprawach, przyniesie to cudotwórcze właściwości samouzdrawiające i auto-ochronne, które są już wpisane w ludzki genom, a jeśli działają razem, tworzą superodporność. Połączenie tych związków jest dużo bardziej efektywne niż osobne działanie pojedynczych z nich, nawet w dużych dawkach. Na przykład przyjęcie dużej dawki witaminy C lub E nie jest zbyt skuteczne, zwłaszcza jeśli przed zażyciem witaminy nie występował duży niedobór. Podobnie, pomimo że określone związki fitochemiczne mają głębsze, dłuższe i skuteczniejsze działanie eliminujące wolne rodniki niż to, z jakiego znane są właściwości przeciwutleniające witamin C i E (więcej na temat przeciwutle-niaczy i wolnych rodników w dalszej części książki), suplemen-tacja pod postacią solidnej dawki naturalnych fitoskładników pochodzących z zielonych warzyw nie zapewni takiej ochrony, jaką da połączenie tych związków z setkami innych cennych komponentów zawartych w pokarmach bogatych w składniki odżywcze. Te nowo odkryte mikroelementy współpracują ze sobą, aby utrzymać sprawność mechanizmów, które zapobiegają uszkodzeniu komórek, oraz eliminują komórki, w których zaszły zmiany na tyle głębokie, że nie podlegają naprawie, zanim staną się one zagrożeniem dla organizmu. Moje „odżywcze" podejście, które obejmuje i łączy w diecie pokarmy o największej sile ochronnej, jest naturalne, nietoksyczne i może zapobiec wielu ludzkim tragediom - chodzi nie tylko o zwiększenie naszej odporności na infekcje i nowotwory, lecz także o zapobieganie atakom serca, udarom i demencji. Klęska amerykańskiego żywienia lub śmierć z powodu spożywania przetworzonych pokarmów Dzisiejsza dieta w Ameryce i większości świata jest bardzo bogata w przetworzone produkty i pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ale niezwykle uboga w naturalne rośliny, zwłaszcza warzywa. Z tego powodu prawie wszyscy Amerykanie cierpią na dramatyczny niedobór zawartych w roślinach fitoskładników, co niesie ze sobą dalekosiężne i groźne skutki. Dwadzieścia pięć lat temu zachwycaliśmy się minerałami i witaminami, a badacze żywienia właściwie nie mieli pojęcia o istnieniu fitochemikaliów; obecnie związki te są uważane za najważniejsze składniki zawarte w naturalnym pożywieniu, a efekty ich działania okazują się bardzo szerokie i wielowymiarowe. Innymi słowy, wiemy już, że minerały i witaminy w ogóle nie są wystarczające. Aby nasz układ odpornościowy mógł prawidłowo działać, potrzebujemy również setek fitoskładników obecnych w naturalnych roślinach. Suplementy pojawiające się na półkach supermarketów, zawierające te cenne związki, kuszą nas obietnicami, lecz nic nie może równać się z mocą, z jaką nasza odporność jest budowana poprzez dietę opartą na nierafinowanych pokarmach roślinnych, które zawierają odpowiednie ilości tych budujących zdrowie substancji o szerokim działaniu. W dzisiejszej diecie amerykańskiej 60% kalorii pochodzi z przetworzonych pokarmów - procent ten rósł stopniowo, lecz nieubłaganie przez ostatnie sto lat.  Superodporność Spis treści: WPROWADZENIE: Czym jest superodporność? ROZDZIAŁ I Odżywianie równa się zdrowie ROZDZIAŁ II Porażka współczesnej medycyny ROZDZIAŁ III Doskonałe pożywienie dla superodporności ROZDZIAŁ IV Przeziębienie i grypa - co powinniśmy wiedzieć ROZDZIAŁ VI Zdrowe węglowodany, tłuszcze i białka ROZDZIAŁ VI Dokonywanie właściwych wyborów ROZDZIAŁ VII Plan żywieniowy i przepisy SŁOWNIK PRZYPISY PODZIĘKOWANIA
Okładka książki Jedzenie to leczenie

39,90 zł 26,25 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,25 zł

Czy zdarzyło się wam kiedyś marzyć o eliksirze młodości? Jeśli tak, mamy dobrą wiadomość – on istnieje i jest na wyciągnięcie ręki!!! To jedzenie, jakie każdego dnia kładziecie na talerzu. Jeśli będzie zdrowe i odpowiednio zbilansowane, zapewni wam młody wygląd, długie życie, a dodatkowo – jako przyjemny efekt uboczny – szczupłą sylwetkę. Anna Lewitt, doktor nauk medycznych i dietetyczka z długoletnią praktyką, radzi, jak komponować posiłki, żeby jedzenie stało się leczeniem. Obala popularne mity, jak ten o rezygnowaniu z kolacji. Ostrzega, że nawet szczupła osoba może mieć… nadwagę. Podpowiada, jakie psychologiczne sztuczki pomogą w odchudzaniu. A na koniec wkłada czytelnikom do rąk po butelce wody i wysyła na marsz po zdrowie. Swoją metodę żywienia oparła na badaniach naukowych, ale odwołuje się też do sprawdzonych, „babcinych” sposobów. Wśród filarów diety wymienia smaczne, zbilansowane posiłki, picie wody, a także odpowiednio ułożone treningi cardio. Jej program żywienia i odchudzania jest również świetnym antidotum na choroby cywilizacyjne. Przez kilkanaście lat istnienia swojego Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki – EGO Anna Lewitt pomogła setkom pacjentów, a teraz – z wdziękiem i humorem, ale zdecydowanie – zabiera się do pracy nad zdrowiem i wyglądem czytelników swojej książki.  Jedzenie to leczenie Spis treści:   Zamiast wstępu Rozdział I: Co to znaczy dieta? Rozdział II: Zaraz, zaraz, czyja mam nadwagę? Rozdział III: (Nie) wiem, ile jem Rozdział IV: Jak w zegarku Rozdział V: Napój życia i młodości Rozdział VI: Słodki wróg Rozdział VII: Zachowaj szczupłą sylwetkę Rozdział VIII: Leczenie przez jedzenie Rozdział IX: Sprzymierzeńcy kobiecości Rozdział X: Po zdrowie - marsz! Rozdział XI: Motywacja i inne sztuczki Rozdział XII: Przepisy Zakończenie Bibliografia Indeks  
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,34 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,95 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 64,97 zł
Okładka książki Dieta optymalna

51,90 zł
54,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,96 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,15 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 52,77 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj