Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
„Nie ma chorób nieuleczalnych”. To odważne stwierdzenie belgijskiego lekarza, dr. Luisa van Heckena, praktykującego od ponad dwudziestu lat wyłącznie w oparciu o zalecenia św. Hildegardy z Bingen, zmieniło życie autorki książki i tysięcy osób sięgających po leczniczą moc natury.
Elżbieta Ruman poświęciła kilkanaście już lat na pogłębianie wiedzy z zakresu naturalnej medycyny Hildegardy z Bingen. Doświadczenie w stosowaniu w swojej kuchni roślin wskazanych przez świętą mniszkę, graniczące z cudem powroty do zdrowia setek osób i dwuletnie studia medycyny hildegardowej w Niemczech pozwoliły jej stworzyć ten niezwykły poradnik.
To pierwsza książka z cyklu „Akademia Hildegardy z Bingen”, przybliżająca tak cenne podstawy wiedzy, jak i konkretne terapie i przepisy. Pachnącym zakończeniem publikacji są przepisy hildegardowej kuchni, pozwalające wcielić w codzienność odżywianie, które leczy, odmładza i daje radość życia.
ELŻBIETA RUMAN – dziennikarka i publicystka. Autorka wielu programów telewizyjnych i filmów oraz audycji radiowych. W swojej reporterskiej pracy szuka dobra i stara się je ukazywać światu. Od 2006 roku, zafascynowana dziełem św. Hildegardy z Bingen, kroczy jej śladami, aby zgłębiać i przekazywać niezwykłą wiedzę tej średniowiecznej Doktor Kościoła. Jest założycielką Centrum św. Hildegardy z Bingen w Józefowie – jednego z niewielu w Polsce miejsc, gdzie można znaleźć nie tylko wszelkie opisywane przez Hildegardę specyfiki, ale też zakosztować jej wiedzy poprzez konsultacje z terapeutami hildegardowymi, oczyścić organizm dzięki tygodniowym postom, uzyskać „paszport na zdrowe życie”.
Chleb bez glutenu? To prostsze niż myślisz!
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne.
Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami!
Otwórz swoją domową piekarnię już dziś!
Smaczne i pożywne, odpowiednie na każdą porę roku, mogą także wspomagać oczyszczanie naszego organizmu! Detoks za pomocą zup? Tak, to możliwe! Na czym polega zupowy detoks? Jak dodać swojej cerze świetlistości, witalności, a ciału mnóstwa energii? Jak zmniejszyć stres i zapomnieć o problemach z trawieniem? Ponad 60 przepisów podzielonych na: zupy w 100% z warzyw, zupy warzywne ze zbożami, kremy orzechowe i pożywne buliony. Nowoczesne przepisy na zupę korzenną z dynią piżmową i cytryną, zupę z kokosem, słodkimi ziemniakami i czerwoną soczewicą, zupę z grzybami shiitake i amarantusem, czy krem orzechowy ze szpinakiem i migdałami, to tylko kilka z wielu zaskakujących dań proponowanych w ramach diety oczyszczającej.
Trudno znaleźć coś zdrowszego i bardziej ekologicznego niż owsianka! Czy wiesz, że można ją przyrządzić na co najmniej 70 smacznych sposobów? Jak owsianka wpływa na nasze zdrowie? Jakie witaminy i minerały w niej znajdziemy? Czego nam dostarczają te zdrowe (i niezbędne) składniki? Jakie właściwości kryją się w poszczególnych zbożach i jakimi dodatkami możemy je wzbogacać, żeby uzyskać najbardziej wartościowy posiłek? Proste, a jednocześnie niebanalne przepisy na smaczne powitanie dnia i dostarczenie sobie na wiele godzin energii ze zbóż, nasion chia, marchwi, migdałów, konopi czy imbiru
76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty. To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa.Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.OPINIE O KSIĄŻCE: "Książka stała się dla mnie prawdziwą inspiracją. Poznałam nowe produkty, a te dobrze mi znane nauczyłam się przygotowywać w zupełnie innej odsłonie. W sumie, w książce znalazło się siedemdziesiąt sześć przepisów, w których królują warzywa takie jak: ciecierzyca, papryka, dynia, burak, czosnek, batat i wiele, wiele innych. Jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie, nawet jeśli tak jak ja nie jest weganinem ani wegetarianinem."/Martyna, ryszawa.blogspot.com/"Hummusy, pasty, pasztety, smakowite dodatki - w sumie siedemdziesiąt sześć inspirujących przepisów na pyszne i zdrowe dodatki do pieczywa i sałatek. Można przyrządzać pasty ściśle według receptur Konrada, można traktować je jak inspirację i samemu dobierać składniki i proporcje. Mam ochotę spróbować prawie każdej pasty z jego książki!"/Małgorzata, napiecyku.pl/"Jeśli komuś się wydaje, że skoro robi hummus i eksperymentuje z jego różnymi wariacjami, to książka nie jest mu potrzebna - jest w błędzie. Pozycja według mnie jest przydatna zarówno dla osób, które nigdy nie robiły past do pieczywa, jak i dla tych, którzy je lubią i robią. Kocham wszelkiego rodzaju hummusy, pasty - od słonecznikowych, przez te na bazie twarożku, po wszelkie warzywne - i faktycznie przygotowuję je dość często. Ta książka daje mi możliwość porównania, podpatrzenia, zainspirowania się." /Joanna, kameleonkulinarny.pl/ "Tym, co zachwyca już od pierwszego wejrzenia, są fotografie. I mimo że pasty to - zaraz po gulaszach i zupach - najmniej wdzięczne do fotografowania potrawy, to w "Hummusach i pastach" nie znajdziecie złych kadrów. Zdjęcia są dopracowane w każdym detalu, urozmaicone, w stonowanych odcieniach, zazwyczaj na ciemnym, męskim tle."/Ewa, babywkuchni.com.pl/
JAK GOTOWAĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ. KREATYWNE PRZEPISY NA CUDA Z RESZTEK I PROSTYCHSKŁADNIKÓWChrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw.Cuda w kuchni to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, reszteksera czy mrożonek. Ta książka oparta jest na przeżyciach mojejdużej rodziny, a okraszona zdjęciami z naszych telefonów. Są tu kreatywne przepisy na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: wlesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na jadalne prezenty, ekologiczne środki czystości czy organizację letniego przyjęcia. Wszystkie do wykorzystania nie tylko w czasie pandemii! Z radością oddaję w wasze ręceksiążkę, dzięki której we własnej kuchni sprawdzicie, jak niewiele trzeba, by z pustej lodówki wyczarować smaczne dania dla całej rodziny.KATARZYNA BOSACKA, dziennikarka telewizyjna i prasowa. Pracę zawodową zaczynała w Wysokich Obcasach, potem przez lata prowadziła programy ""Wiem, co jem iWiem, co kupuję w TVN Style"". Prywatnie szczęśliwa żona, mama czwórki dzieci i właścicielka psa o kulinarnym imieniu Brownie, który byle czego do pyska nie bierze.
Masz dość codziennego liczenia kalorii, planowania jadłospisów i skrupulatnego sporządzania listy zakupów? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu @jedz.pysznie, przychodzi z pomocą! Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych smaków! W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem: ponad 100 przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania, obiady i kolacje, pomysły na niskokaloryczne desery i wypieki, pozbawione chemii pieczywo, domowe mieszanki przypraw i dodatki, które wzbogacą smak twoich potraw, wartości odżywcze i kaloryczność wszystkich dań, sprawdzone wskazówki, jak uzyskać i utrzymać odpowiednią wagę, porady zakupowe, zamienniki i przeliczniki kuchenne, gotowe jadłospisy 1600 kcal i 1800 kcal, przygotowane na podstawie przepisów dostępnych w książce. Ciesz się każdą chwilą przy stole, a przy tym zrób pierwszy krok w stronę zdrowia i wymarzonej figury!
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w niestandardowym łączeniu składników kulinarnych, opanowaniu sztuki prażenia i mieszania ziaren, a także miksowania warzyw oraz owoców, Chloé Sucrée, założycielka Being Biotiful, jednego z najpopularniejszych wegetariańskich blogów, udziela inspirujących porad, jak za pomocą tzw. metody batch cooking przygotować zdrowe, proste i bezmięsne posiłki na cały tydzień – i to zaledwie w jedno popołudnie
To wyjątkowa książka kulinarna z przepisami kuchni wegańskiej na każdą porę roku!Jak zaplanować posiłki, by nie marnować produktów? Jak szybko i łatwo przygotować bogate w składniki odżywcze dania? Tego wszystkiego dowiesz się, czytając Kuchnię wegańską na każdą porę roku.Znajdziesz tu tygodniowe jadłospisy w podziale na cztery pory roku, a dzięki prostym wskazówkom będziesz mógł ten sam produkt wykorzystać do przygotowania kilku potraw.
Jak rozszerzać dietę małego dziecka? W jaki sposób sprawdzić, czy się najada i czy nie brakuje mu witamin? Zdaj się na intuicję i zaufaj swojemu maleństwu! Podaj mu kilka wartościowych pokarmów i pozwól zdecydować, co chce zjeść. Dziecko musi zapoznać się z jedzeniem – sprawdzić jego konsystencję, kolor, zapach i smak. Właśnie na tym opiera się metoda żywieniowa BLW.
Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj do książki napisanej przez doświadczone dietetyczki i mamy.
Co w niej znajdziesz?
- Wskazówki dotyczące rozszerzania diety dziecka do pierwszego roku życia.
- Informacje o BLW – wprowadzaniu tej metody żywienia, jej głównych zasadach i zaletach.
- Przepisy na proste, smaczne i wartościowe posiłki nie tylko dla twojego dziecka, ale także dla całej rodziny.
Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwa mogą być poważne: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale mamy dobrą wiadomość z insulinoopornością można wygrać, zmieniając styl życia. Kluczem do zdrowia są aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta.W książce znajdziesz:- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,- ponad 90 przepisów na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności.Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych, pielęgniarką ze specjalnością diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć oraz licznych artykułów popularnonaukowych.
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością.
Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.
W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka kilkunastu poradników dietetycznych. Żywieniu w chorobie Hashimoto poświęciła już książkę Dieta w chorobie Hashimoto. Jej najnowsze publikacje to: Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Płaski brzuch oraz Warzywa, które leczą.
Smaczne i proste ciasta i pieczywo dla diabetyków, i nie tylko!Kalorie i węglowodany pod kontrolą!Czy ciasta, ciasteczka, pieczywolub pizza mogą zagościć w diecie diabetyka nie tylko od święta? Dzięki tejksiążce przekonasz się, że tak! Doświadczona dietetyczka przygotowała 120przepisów na smaczne i proste w przygotowaniu wypieki o jak najniższym indeksieglikemicznym i odpowiedniej ilości wymienników węglowodanowych.Daj sięskusić wyśmienitym ciastom kakaowym, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, cieszsię delikatnością sernika kokosowego na zimno, przekonaj się, że upieczeniepysznego chleba na zakwasie wcale nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiejto doskonała propozycja zarówno dla wielbicieli tradycyjnych wypieków, jak iosób lubiących poznawać nowe smaki - nie tylko dla diabetyków, ale wszystkich,którzy chcą odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę, a jednocześniecieszyć się słodyczą domowych wypieków.W książceznajdziesz:- 120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepłoi na zimno, a także na domowe pieczywo,- wyliczoną kaloryczność każdejpotrawy, a także ilość wymienników węglowodanowych, białkowo-tłuszczowych,błonnika i kwasów tłuszczowych,- praktyczne wskazówki, czym zastąpićcukier,- porady kulinarne dotyczące różnych rodzajów wypieków,-informacje dotyczące żywienia diabetyków.Agata Lewandowska dietetyk,absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS.Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety nazdrowie. Autorka kilkunastu poradników dietetycznych, w tym Ciasta i desery dladiabetyków, Detoks cukrowy, Niski indeks glikemiczny oraz najnowszych Dietawzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Płaski brzuch iWarzywa, które leczą.
Czasu nie oszukasz... Ale odpowiednia dieta i dawka ruchu pomogą Ci dłużej cieszyć sięmłodym wyglądem i zdrowiem.Pierwsze zmarszczki? Zadyszka, gdy wchodzisz po schodach? Coraz częstsze dolegliwości ze strony żołądka i jelit? A może problemy z pamięcią?Autorka książki doświadczona dietetyczka podpowiada, jak przechytrzyć metrykę. Opierając się na najnowszych wynikach badań i wiarygodnych źródłach naukowych, radzi, co jeść, jak przyrządzać potrawy i przechowywać pożywienie, oraz czego unikać, by nie przyspieszać procesów starzenia. Słowem: proponuje styl odżywiania, który pomoże dłużej cieszyć się młodym wyglądem, dobrym samopoczuciem, a także może wydłużyć życie i zapobiec wielu chorobom czy dolegliwościom.Podaje ponad 100 sprawdzonych przepisów na: sałatki i dania z warzyw, zupy, dania z mięsem i rybami, bezmięsne i wegetariańskie, koktajle i desery na potrawy zawierające naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki.Oto kulinarna oda do młodości!Agata Lewandowska dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka kilkunastu poradników dietetycznych, w tym najnowszych: Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Płaski brzuch, Warzywa, które leczą i Dietą sirt na cztery pory roku.
PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM!
No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży.
W książce znajdziesz:
• sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,
• podział przepisów na poszczególne trymestry,
• informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,
• -mity na temat diety przyszłych mam,
• wyliczenia kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika dla każdej potrawy.
TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!
Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w warszawskich poradniach dietetycznych.
Stopzespołowi jelita drażliwego! Dieta FODMAP.Łatwyprogram dla osób z IBS i refluksem żołądkowo-przełykowym.Dieta FODMAP tołatwy program żywieniowy dla osób z zespołem jelita drażliwego, oraz innymichorobami układu pokarmowego, który polega na ograniczeniu spożyciawęglowodanów FODMAP (fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols- fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole). Pozwala ona zapanowaćnad chorobą i szybko wyeliminować dokuczliwe objawy, a przy okazji schudnąć ipoprawić ogólny stan zdrowia. Książka zawiera wszystkie niezbędne informacje natemat tej coraz popularniejszej diety, i jej wpływu na organizm człowieka.Autorka proponuje także plan zakupów oraz 75 smacznych i prostych wprzygotowaniu przepisów, także wegańskich wegetariańskich.JADŁOSPISNA 7 DNI, z listami zakupów, narzędziem monitorowania objawów i przydatnymiwskazówkami pomagającymi utrzymać motywację,PONAD75 PRZEPISÓW NA BEZGLUTENOWE DANIA O NISKIEJ ZAWARTOŚCI FODMAP z informacjami natemat ich wartości odżywczej oraz przydatnym oznaczeniem potraw,5ŁATWYCH KROKÓW pomoże ci dostosować spiżarnię i nauczyć się przygotowywaćposiłki podczas przechodzenia na dietę,WPROWADZENIEdo diety ubogiej w FODMAP, doskonałe źródło wiedzy na temat jej skutecznościoraz wpływu na organizm.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Czy po wypiciu kieliszka czerwonego wina zdarza się, że Twoja twarz oblewa się rumieńcem albo puchnie? A może spaghetti z sosem pomidorowym sprawiło, że na ciele pojawiła się swędząca wysypka? Jeśli zauważyłeś, że po niektórych pokarmach zaczynasz się gorzej czuć, możliwe, że cierpisz na nietolerancję histaminy. Dobra wiadomość jest taka, że z pomocą prostej diety przeciwzapalnej da się ją pokonać! Autorka, certyfikowana dietetyczka, przygotowała dla Ciebie ponad 100 przepisów na bezglutenowe dania o niskiej zawartości histaminy. Skorzystaj z jej wskazówek, jadłospisów, przejrzystych list i tabel dozwolonych produktów. Zyskaj optimum zdrowia i dobrego samopoczucia dzięki pysznym, prozdrowotnym daniom
Odkryj jak dzięki ajurwedzie starożytnej medycynie indyjskiej naturalnie zadbać o prawidłową pracę tarczycy, pokonać chorobę Hashimoto, stany zapalne tarczycy, nadczynność lub niedoczynność! Autorka odkryje przed Tobą przyczyny nieprawidłowego działania tego ważnego gruczołu oraz jego powiązania ze zdrowiem całego organizmu, np. z nadnerczami, podwzgórzem czy wątrobą. Poznasz konkretne protokoły eliminacji chorób autoimmunologicznych, a także otrzymasz wskazówki dotyczące ukierunkowanego stosowania ziół, ajurwedyjskiej diety czy detoksykacji organizmu. Znajdziesz tu również terapie, które przyniosą Ci ulgę w objawach, takich jak zmęczenie, wzrost wagi czy wypadające włosy. Zdrowa tarczyca dzięki ajurwedzie!
Zimna woda zdrowia doda - to znane od lat powiedzenie do dziś nie traci na wartości. Obecnie coraz modniejsze staje się morsowanie, ale dobroczynne zimne kąpiele znane były już wielu wcześniejszym pokoleniom.Opat Kneipp doskonale wiedział, że woda ma właściwości lecznicze. Spisał, w jaki sposób należy po nią sięgać, by zaradzić wielu dolegliwościom. Ten łatwo dostępny środek zaradczy można stosować w formie kąpieli, parówek czy regenerujących spacerów po mokrych kamieniach.Teraz porady Kneippa zebraliśmy w poręcznej książce, którą każdy może mieć na swojej półce. Kuracje przypisano poszczególnym układom (odpornościowy, oddechowy, trawienny, mięśniowy...). Porady odnoszą się również do narządów wzroku i słuchu. Rozpisane zostały też wskazówki dotyczące stosowania zabiegów u dzieci. Dodatkowo w książce znalazły się: zielnik Kneippa, porady kulinarne i informacje na temat wody jęczmiennej, która stosowana jest między innymi do stymulowania układu odpornościowego, pomaga także w odchudzaniu.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?