Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.AGATA GŁYDA psycholog, certyfikowana psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, specjalistka psychodietetyki, a także doświadczona terapeutka indywidualna i grupowa. Jest autorką bloga psycholognadiecie.pl oraz promotorką racjonalnego podejścia do diety. Jej misja to pomaganie kobietom w osiągnięciu równowagi, a nie najniższej wagi.Książka stanowi zgrabne podsumowanie idei, które biorąc pod uwagę aktualną wiedzę z psychologii, są kluczowe dla kształtowania zdrowej relacji z jedzeniem. W sposób pełny lekkości i empatii autorka przekazuje tu ogrom merytorycznych treści, moim zdaniem bardzo potrzebnych osobom, które chcą odzyskać kontrolę nad odżywianiem oraz zadowolenie z własnego ciała i z siebie.(dr Anna Januszewicz psycholog, specjalistka psychodietetyki, prezeska Towarzystwa Psychodietetyki; Instytut Psychodietetyki)Autorka wskazuje w swojej książce drogę do tego, jak nie zwariować we współczesnym świecie, goniąc za idealną sylwetką. Za największą wartość Równowagi uważam to, że wszystkie treści są tu przedstawione w taki sposób, jak gdyby opowiadała o tym bliska koleżanka kompanka, nie rywalka. Z troską, empatią i zrozumieniem. Od serca, bez robienia komukolwiek wyrzutów i oceniania. To książka dla każdej kobiety zarówno jako prezent od siebie dla siebie, jak i dla tych, na których jej zależy. Z dietetycznego punktu widzenia jest idealnym uzupełnieniem edukacji żywieniowej, pozwala bowiem zadbać o zdrowie psychiczne.(Anna Reguła dyplomowana dietetyczka, autorka profilu na Instagramie oraz kanału YouTube niekoniecznie_dietetycznie, anna-regula.pl)
Cierpisz na chorobę autoimmunologiczną? Metoda Myers jest dla Ciebie!To smutny, ale potwierdzony liczbami fakt. Spośród każdych 10 osób zamieszkujących kulę ziemską aż 9 ma stany zapalne lub cierpi na choroby autoimmunologiczne. Oznacza to, że Ty albo ktoś z Twojej rodziny znajdujecie się w tym gronie. Terapie medycyny akademickiej nie do końca radzą sobie z tym problemem i nie zawsze leczenie chorób autoimmunologicznych w tradycyjny sposób kończy się sukcesem. Dlatego możesz sięgnąć po metodę Myers, która wykorzystuje najnowsze osiągnięcia medycyny funkcjonalnej. Dzięki niej skutecznie przeprowadzisz oczyszczanie organizmu i przywrócisz jego równowagę. Wystarczy, że zastosujesz się do 4 prostych zasad, wybierając m.in. dietę bezglutenową i zdrowe odżywianie. Metoda Myers - poznaj ją.Choroby autoimmunologiczne - poznaj 8 mitów na ich tematAutorka książki namawia czytelników do radykalnej zmiany myślenia. W tym celu obala 8 najpopularniejszych jej zdaniem mitów związanych z leczeniem chorób autoimmunologicznych. Dotyczą one między innymi wpływu diety bezglutenowej na poprawę stanu zdrowia oraz efektów ubocznych związanych ze stosowaniem silnych leków. Stosując metodę Myers, możesz w naturalny sposób poradzić sobie z objawami chorób autoimmunologicznych, do których należą m. in. choroba Hashimoto, stwardnienie rozsiane, toczeń, celiakia czy twardzina.Metoda Myers - 4 fundamenty. Dietę bezglutenową znasz, a pozostałe?Metoda Myers bazuje na 4 fundamentalnych zasadach, które zostały przetestowane w licznych eksperymentach naukowych. Główna zasada dotyczy szczególnej dbałości o zdrowie jelit. Każda choroba jelit oznacza poważne zagrożenie nie tylko dla układu trawiennego, ale dla całej odporności organizmu. Autorka książki podkreśla, jak ważny jest detoks i oczyszczanie organizmu, zwłaszcza oczyszczanie jelit. Dlatego zaleca również dietę bezglutenową, a także systematyczne usuwanie toksyn z najbliższego otoczenia. Nie bez znaczenia jest również walka ze stresem, który może spotęgować występujące w organizmie infekcje.Zaufaj specjalistce od medycyny funkcjonalnej - lekarce i pacjentceDr Amy Myers specjalizuje się w medycynie funkcjonalnej. Bazując na jej zasadach, opracowała autorską metodę, dzięki której zapobiegniesz powstawaniu chorób autoimmunologicznych lub cofniesz ich skutki. Należą do nich m.in. alergie, nadwaga, astma, schorzenia układu krążenia, stany zapalne, zespół jelita drażliwego, bóle głowy. Co ciekawe, twórczyni metody Myers jest nie tylko doświadczonym lekarzem, ale też sama zmagała się z chorobą autoimmunologiczną.Potrafisz wykorzystać dietę w walce z chorobami autoimmunologicznymi?Zaufałeś metodzie Myers, ale brakuje Ci wiedzy i czasu na wymyślenie posiłków na kolejne dni? Autorka książki spieszy Ci z pomocą. Przygotowała specjalny 30-dniowy program, który zawiera plan posiłków i gotowe przepisy, które możesz wykorzystać w diecie bezglutenowej. Wszystkie zostały one opracowane z myślą o zwalczaniu objawów chorób autoimmunologicznych. Dzięki temu łatwiej zniesiesz przejście na dietę, a szybko nowy styl życia stanie się nawykiem. Stosując zasady zdrowego odżywiania, możesz też skusić się na eksperymenty kulinarne, korzystając z podanej w książce listy spożywczych zamienników. Twój układ trawienny odczuje olbrzymią ulgę. Przekonaj się, jak prosta terapia detoksu i oczyszczanie jelit zmieni nie tylko Twoje zdrowie i samopoczucie, ale i całe życie.Zdrowie od podstaw!
Wciągnęłam jak pączka z lukrem. Tak szybko i ze smakiem. Nie jest to książka o diecie, z przepisami zdrowych posiłków. Takich już mam przesyt i daję słowo... nie wzięłabym do ręki. Ta książka jest inna. Zmieniła moje życie. TAK, ZMIENIŁA MOJE ŻYCIE, w 5 min. Zwariowane? I to bardzo! Dzięki niej uświadomiłam sobie jak niewiele trzeba by dokonać zmian w swojej głowie. Książka ta napisana jest w formie rozmowy terapeutycznej Marleny - zwyczajnej dziewczyny - z Marleną - psychologiem. To taki dialog od serca. Dialog kobiety, której doświadczenia będą bliskie ogromnej ilości innych kobiet. To książka dla osób, które czują, że mają problem z kontrolą tego co i ile jedzą. Dla tych, którzy cierpią z powodu obsesyjnego przeglądania się w lustrze. Dla tych, którzy katują się ćwiczeniami fizycznymi, by czuć się dobrze w swoim ciele. Dla tych, którzy starają się sprostać ideałom piękna ze swojej głowy. Dla tych wszystkich nas, zwyczajnych dziewczyn, które nie radzą sobie z normalnym jedzeniem i mają już tego dosyć! Książka Zero Diet! To dosłownie Zero Diet. Ufff. Co za ulga!
Coraz więcej osób boryka się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL we krwi, który prowadzi do poważnych schorzeń miażdżycy, zawału, choroby wieńcowej Jak zatem zadbać o prawidłowy cholesterol, zredukować poziom tego złego, a podnieść tego dobrego? Przede wszystkim należy dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6!Z naszej książki dowiesz się, które produkty zawierają najwięcej tych niezwykle zdrowych tłuszczów, a także w jaki sposób przyrządzać z nich posiłki, aby miały maksimum wartości odżywczych. Przekonaj się, jak wiele różnorodnych dań można skomponować, wykorzystując ryby, awokado, orzechy czy ziarna.
Naszym życiem rządzą hormony!Niemal każdy na pewnym etapie życia doświadczył przykrych skutków zaburzeń gospodarki hormonalnej, choć nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Często żywimy przekonanie, że jesteśmy skazani na uciążliwe dolegliwości i choroby, nie wiedząc, że przyczyna tkwi w hormonach.Leczenie przez jedzenie to pierwszy tak kompleksowy poradnik na temat zaburzeń hormonalnych skierowany zarówno do kobiet, jak i mężczyzn.Dzięki tej książce uzyskasz konkretne i jasne porady jednego z czołowych amerykańskich lekarzy. Dowiesz się między innymi:Jak jedzenie może wpłynąć na redukcję skurczów menstruacyjnych.Dlaczego w leczeniu bezpłodności koniecznie musisz unikać mleka.W jaki sposób za pomocą diety pozbyć się zaburzeń erekcji.Czy dieta makrobiotyczna może pomóc w leczeniu raka prostaty.Jak wesprzeć walkę z wahaniami nastroju za pomocą odpowiednio dobranego menu.Neal D. Barnard jest uznanym na całym świecie lekarzem specjalizującym się w dziedzinie żywienia, badającym wpływ diety na zdrowie człowieka. W tej książce udowadnia, że hormony znajdujące się w tym, co jemy, mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Opierając się na wynikach przełomowych badań, pokazuje, że małe zmiany w jadłospisie mogą pomóc w rozwiązaniu problemów, z którymi zmagasz się od lat.
Z tą książką odkryjesz sekrety długowieczności. Wystarczy jedynie pięć kroków, abyś mógł zdrowo się starzeć. Poznasz zasady zdrowego odżywiania się, postów przerywanych, skutecznych metod odchudzania i dbania o zdrowie. Opisane przez Autorów diety wywodzące się z niebieskich stref, gdzie ludzie żyją najdłużej, pomogą Ci pokonać choroby, oczyścić organizm i odzyskać odporność. Dowiesz się, dlaczego sól jest tak ważna w diecie i że ogólne zalecenia żywieniowe wcale nie służą Twojemu zdrowiu. Poznasz zdrowe praktyki – takie jak przerywany post, unikanie przetworzonej żywności, picie czerwonego wina, spożywanie wysokiej jakości soli, kwasów omega-3 – otrzymasz skuteczny przepis na długowieczność. Przejmij kontrolę nad zdrowym starzeniem się!
Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Czy wiesz, które produkty mają właściwości antynowotworowe? Jak przygotowywać dania, by nie traciły cennych składników odżywczych? Jak przechowywać żywność, by nie stała się dla nas niebezpieczna?
Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym.
Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk z ponad 10-letnim doświadczeniem, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka 10 poradników m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Przepisy na młodość. Dieta anti-aging; Warzywa, które leczą; Dieta zdrowych jelit; Niski indeks glikemiczny; Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
Broszura zawierająca 100 dań postnych i jarskich, wybranych i ułożonych przez autorkę. Znajdą się tu przepisy mniej znane ówczesnym paniom domu i kucharkom. P. Elżbieta starała się bowiem nie powielać powszechnych dań, a skupić się na tych, o których mało kto w tamtych czasach słyszał. I tak mamy tu zupę z fasoli, kartoflaną, pasztety jarskie, pyzy i kotlety ze szpinaku, ser z fasoli, ogórki faszerowane i inne z jaj czy mączne. Reprint oryginału z 1927roku.
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania dietami mającymi na celu oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn i substancji obecnych w wysoko przetworzonej żywności oraz środowisku, w którym żyjemy. Niniejszy poradnik odpowiada na to zainteresowanie. Zawiera kompletne jadłospisy wraz z przepisami oraz szczegółową charakterystyką wybranych diet oczyszczających organizm. Wśród opisanych planów odżywiania znalazły się diety Ornisha, DASH, SIRT, śródziemnomorska, bogatoresztkowa, ketogeniczna oraz post leczniczy.
Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę. Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie Nowoczesnych zasad odżywiania zawiera najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie, a także aktualne informacje o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych. Mleko, masło, schabowy, wszelkiego rodzaju „gotowce” – wielu z nas nie wyobraża sobie, że można jadać inaczej, choć to właśnie nadmiar białka, tłuszczu i żywności przetworzonej sprawia, że chorujemy. Uważam, że książka Colina i Tomasa Campbellów może odmienić (a czasem nawet ocalić) życie. Jej najważniejszy przekaz: to, czy będziemy cieszyć się zdrowiem, zależy nie tylko od genów czy leków, ale przede wszystkim od nas samych. Iwona Kibil, dietetyk, blogerka (Wegecentrum, Roślinny Dietetyk) Jestem przekonany, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie plotki czy treści zawarte w reklamach, tylko potwierdzone fakty. Badania naukowe nieprzerwanie dostarczają nam nowej wiedzy i warto zapoznać się z tymi najciekawszymi. Potwierdzają one, że dieta roślinna jest naprawdę dobrym sposobem zapobiegania wielu chorobom. Czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych! Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, aktor, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy” Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org) Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o słuszność stosowania takiej diety? Bardzo często. Czy słyszałam, że z własnym życiem mam prawo robić, co chcę, ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka Nowoczesne zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań pokazuje, jakie stosować metody, by cieszyć się zdrowiem w każdym wieku. To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków! Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych
“Oddaję w Państwa ręce książkę będącą zapisem historii mojego życia, którego nieodłącznym elementem były podróże. Mam nadzieję, że będzie ona dowodem na to, że na każdą chorobę jest sposób, a w życiu nie ma przypadków. Sam mam za sobą doświadczenie ciężkich dolegliwości zdrowotnych, jakimi są borelioza i rak. Los nie uchronił mnie także przed innymi drastycznymi zmianami w moim życiu – zupełnie jak w filmie z dnia na dzień z milionera stałem się bankrutem. Na swojej drodze miałem okazję spotkać ludzi, których mocno doświadczył los – jak piętnastoletnia dziewczynka gwałcona przez ojczyma czy chłopcy dotknięci schizofrenią. Mam za sobą wiele skrajnych doświadczeń. W ciągu swojego życia zdążyłem być ministrantem, trafić do seminarium (tam pierwszy raz zetknąłem się z zachowaniami homoseksualnymi), robić zdjęcia w szpitalnym prosektorium u prof. Religi, spotkać się z Dalajlamą, mieszkać u długowiecznego plemienia Hunzów i u ortodoksyjnych amiszów.
Suma tych doświadczeń odcisnęła na moim pojmowaniu świata i (niestety) zdrowiu duże piętno… Dlatego szukałem sposobów, by móc „wrócić do żywych”. Oczywiście, najbardziej genialne okazały się rozwiązania najprostsze. A odpowiedzi na wiele nurtujących mnie w kwestii zdrowia pytań dała natura oraz jej skarby. W książce dzielę się wiedzą na temat: głodówki i jej leczniczej mocy, sposobów odżywiania i zbawczej roli roślin (staram się przybliżyć działanie roślin z Polski oraz tych, które miałem okazję wypróbować na Filipinach czy Kubie). Mam nadzieję, że lektura uświadomi Państwu, że nigdy nie jest za późno na zmianę swoich przyzwyczajeń. A taka zmiana to pierwszy i główny krok ku zdrowiu!
Grzegorz Śleziak”
Książka Kucharska dla optymalnych nie jest zwykłą książką kucharską, jakich wiele na rynku. Jej zadaniem jest pokazanie, jak komponować prawidłowo posiłki, jeśli chcemy zastosować dietę optymalną doktora Kwaśniewskiego. Zawarte w niej przepisy udowadniają, że posiłki optymalne są bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga zdolności kulinarnych znanych szefów kuchni. Zawiera ona ponad 400 przepisów, wśród których znajdziemy popularny rosół i klasyczne mielone, ale także nowatorskie sushi czy makaron konjac po chińsku. Wiele produktów użytych w przepisach to pozycje dawniej na polskim rynku mało znane, a które dziś są już w powszechnym użyciu, takie jak olej kokosowy, ser mascarpone czy wspomniany makaron konjac. Różnorodność produktów, którymi dzisiaj dysponujemy, podpowiada nowe, ciekawe podejście do komponowania posiłków i sprawia, że ich przyrządzanie jest łatwe i przyjemne. Wegetarianie przekonają się, że i oni znajdą bardzo ciekawe przepisy dla siebie. Jest ich ponad 150 i oznaczone są znaczkiem vege. Stosowanie diety optymalnej nie oznacza rezygnacji z wegetarianizmu. Książkę uzupełniają bardzo przydatne tabele z zawartością makroskładników i wyliczoną proporcją BTW.
Książka dla dziewczyn w każdym wieku, które mają problemy z wagą, płodnością, infekcjami intymnymi. A przede wszystkim – z emocjami i z samopoczuciem. Problemy, których korzenie zaskakująco często tkwią w ciele. Ściślej: w pracy hormonów.
Nie myślimy o hormonach, kiedy działają poprawnie i „bezszmerowo”. Jak są ważne, dociera do nas dopiero wtedy, gdy coś zaczyna się psuć i pojawiają się dolegliwości wynikające z ich dysfunkcji.
Dlaczego ciągle tyję, mimo że jem zdrowo?
Co sprawia, że nie mogę zajść w ciążę?
Dlaczego przed menstruacją pragnę, by wszyscy zeszli mi z drogi?
Jakie moje nawyki niszczą hormonalny ład?
Dr Tadeusz Oleszczuk, znany ginekolog, od lat pomaga kobietom znaleźć klucz do własnego zdrowia. Ułatwia poznanie zasad pozytywnego myślenia, właściwej pracy ciała i prawidłowej wagi. Holistyczne podejście do ludzkiego organizmu i zrozumienie jak ważne dla naszego samopoczucia są środowisko oraz styl życia – to prawdziwe wyzwanie. Prościej połknąć tabletkę. Ale czy na pewno?
Żegnajcie słodycze, witaj zdrowie i smukła sylwetko! 8-tygodniowy plan żywieniowy i 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy.
Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka powstała, by pomóc Ci odzwyczaić się od cukru. Jej autorka, dietetyk z wieloletnim doświadczeniem, obala wiele mitów związanych z węglowodanami oraz szeroko rozumianym zdrowym odżywianiem. Proponuje 8-tygodniowy jadłospis, który ułatwi Ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą zmienić sposób odżywania się na zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej urozmaicony.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o zdrowym odżywianiu, m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Schudnij bez diety, Dieta w chorobie Hashimoto, Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie. Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
POZNAJ TRZY KROKI DO WYMARZONEJ SYLWETKI: DOBRE NAWYKI ŻYWIENIOWE – ZDROWY RUCH – MOTYWACJA
Jeśli odchudzanie kojarzy Ci się ze stresem, głodem, zniechęceniem i żmudnym przestrzeganiem diety, ta książka pokaże Ci, że wcale nie musi tak być! Dowiesz się, jak krok po kroku zmienić swoje nawyki żywieniowe, by cieszyć się zgrabną sylwetką. Nauczysz się samodzielnie komponować zdrowe i lekkie posiłki. Poznasz zasady zdrowej aktywności fizycznej – odpowiedniej do twojej kondycji. Dostaniesz też wskazówki, jak się nie poddać, kiedy nadejdzie moment kryzysowy. Słowem, przekonasz się, że dasz radę schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała bez stresu, bez morderczych treningów, bez głodówek i restrykcyjnych diet, a wręcz przeciwnie – czując się dobrze i jedząc smacznie. W poradniku znajdziesz też blisko 90 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski, a wszystkie smaczne, sycące i łatwe do przygotowania.
AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek o zdrowym odżywianiu, m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Pokonaj nadciśnienie dietą DASH, Detoks cukrowy, Dieta w chorobie Hashimoto, Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie. Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce - oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od blogerki Eweliny Podrez Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów –produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, olejach i ziarnach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności. Ewelina Podrez od 4 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu wygrała z insulinoopornością i straciła 15 zbędnych kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorcą i specjalistą SEO, a prywatnie miłośniczką psów, działkowcem i fanką seriali. Od początku przygody z ketozą prezentuje swoje starannie dopracowane przepisy na blogu ms-fox.pl. W tej książce dzieli się swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.
Ten poradnik, napisany przez zespół doświadczonych dietetyczek, które samesą mamami, rozwiewa wiele wątpliwości dotyczących żywienia niemowląt. Karmićnaturalnie? Jeśli tak, to jak długo? Czy dziecko jest już gotowe na nowości istały pokarm? Kiedy zacząć podawać mu produkty zawierające gluten? Czy tak małedziecko może jeść orzechy i truskawki? A jeśli tak, to kiedy? Czy porcje sąwystarczające i czy maleństwo się najada?Rodzice znajdą tu porządną porcjęwiedzy oraz inspiracje co i jak gotować. Autorki przygotowały bowiem ponad 120pysznych przepisów na zdrowe posiłki dla dzieci w pierwszym roku życia. Otobezpieczne wprowadzenie do bogatego świata smaków!Książkazawiera:- ponad 120 sprawdzonych przepisów i inspiracji na pyszneśniadania, obiady i kolacje oraz słodkie, ale zdrowe przekąski dla maluszka-najbardziej aktualny stan wiedzy o zasadach żywienia niemowląt i prawidłowymrozszerzaniu diety dziecka w 1. roku życia.- najnowsze informacje okarmieniu piersią i karmieniu sztucznym;- informacje o responsivefeeding;- rady, kiedy wprowadzać produkty o stałej konsystencji, produktyalergizujące, soki; jak często karmić dziecko; jaką porcję podawać; jakrozpoznać, czy dziecko się najadło;- plus i minusy gotowych dań w słoiczkachoraz przygotowywanych samodzielnie;- informacje na temat BLW i dietywegeteriańskiej u dziecka.Autorki książki Magdalena Czyrynda-Koleda,Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i MonikaStromkie-Złomaniec są specjalistkami do spraw żywienia pracującymi na co dzień wwarszawskich poradniach dietetycznych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?