Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Kamienie żółciowe - tykająca bomba w Twoim organizmieChoć większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, kamienie żółciowe odpowiadają za wiele chorób, z czego część ma skutki śmiertelne, a inne kończą się powikłaniami na resztę życia. Zanim dojdzie do najgorszego, dają liczne oznaki w postaci zmiany wyglądu skóry, nosa, oczu, jamy ustnej, dłoni, paznokci czy stóp. Najważniejsze jest jednak to, że każdy z nas może nie tylko samodzielnie się zdiagnozować, ale również wyeliminować to zagrożenie z własnego organizmu w domowym zaciszu. Jak to zrobić? Podpowiada autor tego międzynarodowego bestselleru.Jeszcze więcej wiedzy, która ratuje życie!W tej znacznie rozszerzonej wersji swojego największego dzieła Andreas Moritz ujawnia prawdziwe skutki obecności kamieni żółciowych powodujących zatory w wątrobie. Poza skutkowaniem chorobami pęcherzyka żółciowego i atakami kamicy żółciowej u milionów chorych każdego roku, w wielu przypadkach blokady te stwarzają warunki do rozwoju jeszcze poważniejszych, pozornie niezwiązanych z wątrobą schorzeń, w tym otyłości. Większość dorosłych żyjących w uprzemysłowionym świecie, a zwłaszcza tych cierpiących na jedną z przewlekłych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego, choroby serca, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, nowotwory lub cukrzyca, ma w rzeczywistości setki, jeśli nie tysiące kamieni żółciowych. Diagnostykę utrudnia fakt, że są one niewidoczne w promieniach rentgenowskich, ultradźwiękach i tomografii komputerowej.Praktyczne porady dosłownie dla każdegoTa książka zapewnia dokładne zrozumienie funkcjonowania wątroby i zachodzących w niej złożonych procesów, co powoduje kamienie żółciowe w wątrobie i woreczku żółciowym. Wyjaśnia również dlaczego w nich leży klucz do zrozumienia genezy najczęstszych chorób w dzisiejszym świecie. Dostarcza czytelnikowi wiedzy potrzebnej do rozpoznania tych kamieni i podaje niezbędne instrukcje do samodzielnego zastosowania, pozwalające bezboleśnie i w pełni bezpiecznie je usunąć. Wypełniona przydatnymi grafikami publikacja zawiera również praktyczne wskazówki dotyczące zapobiegania powstawaniu nowych kamieni, zarówno w wątrobie, jak i woreczku żółciowym.Zajmij się wątrobą i nie tylko...Poza zapewnieniem praktycznych procedur oczyszczania wątroby, pęcherzyka żółciowego, nerek i jelit, Autor wyjaśnia bardzo szczegółowo pochodzenie wszystkich typowych chorób oraz sposób zapobiegania lub odwracania ich w sposób naturalny. Książka jest pełna sprawdzonych metod przywracania ciała do stanu równowagi i odzyskiwania witalności. Obejmuje kompleksowy program opieki zdrowotnej, który opiera się przede wszystkim na ajurwedzie - starożytnym systemie medycznym - i ogromnym doświadczeniu, jakie Andreas Moritz zdobył w dziedzinie odnowy zdrowia na przestrzeni ostatnich 30 lat. Jest on nie tylko twórcą wielu bestsellerów, ale również uznanym na arenie międzynarodowej autorytetem w dziedzinie medycyny integracyjnej.Lekarze są zgodni - ta książka to hit!,,To coś więcej niż książka - to potężne narzędzie samouzdrawiania. W czasach, gdy zrezygnowaliśmy z własnej wrodzonej mądrości naszego ciała, Andreas Moritz oferuje proste, naprawdę działające lekarstwo, pozwalające na uzdrowienie siebie. Jest proste, tanie i łatwe do wykonania. Wyzdrowienie, jakie miało miejsce u moich pacjentów i u mnie, zmieniło nasze życie"".- Gene L. Pascucci, doktor chirurgii stomatologicznej,,Zaintrygowało mnie, gdy dowiedziałam się o oczyszczaniu wątroby od przyjaciółki, ale przez kilka miesięcy odkładałam to na później. Od kilkunastu lat dręczona problemami zdrowotnymi, w końcu się odważyłam, ale nie spodziewałam się spektakularnych rezultatów. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu następnego dnia wydaliłam około sześciuset kamieni żółciowych w różnych rozmiarach i kolorach, a ulga była natychmiastowa. Byłam spokojniejsza, czułam się znacznie mniej drażliwa i miałam niesamowitą jasność myślenia. Obecnie jestem po pięciu oczyszczeniach"".- dr Diane Philips, lekarzNie ryzykuj - oczyść wątrobę już dziś!
Odpowiedni zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym jest niezbędny do zachowania zdrowia. Tymczasem niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą naszą wewnętrzną florę bakteryjną, doprowadzając do współczesnych plag - alergii, nietolerancji pokarmowych i otyłości. Podczas podróży przez jelito (dosłownie!) z doktorem Michaelem Mosleyem dowiesz się:o jak diety oddziałują na bakterie jelitowe, wagę i poziom cukru we krwi,o dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy,o w jaki sposób jelita wpływają na osobowość i nastrój człowieka,o jak dobrać właściwe pre- i probiotyki,o co jeść, by uniknąć otyłości. W książce znajdziesz także dwufazowy program odnowy mikroflory jelitowej oraz przepisy na dania wspierające przyjazne bakterie. Zadbaj o nie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i... jeszcze lepszym samopoczuciem! Pamiętaj, że jelita wiedzą lepiej, co jest dla ciebie dobre!,,Dr Mosley jest szanowanym w świecie dziennikarzem piszącym o zdrowiu i żywieniu. Ta książka potwierdza jego klasę. To bardzo pouczająca i jednocześnie zabawna lektura. Stosujcie się do rad autora dla dobra swoich jelit!""/dr Valter Longo, dyrektor Instytutu Długowieczności na Uniwersytecie Południowej Kalifornii/,,Zrównoważone i oparte na przeprowadzonych badaniach podsumowanie napisane przez uznanego w świecie guru zdrowych jelit. Nareszcie czytelnicy nie tylko skorzystają z planu dietetycznego, ale też zrozumieją, dlaczego ta dieta działa"". /dr Barry Marshall, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny, profesor mikrobiologii klinicznej na Uniwersytecie Australii Zachodniej/ Michael Mosley studiował medycynę, bo chciał zostać psychiatrą. Porzucił jednak te plany na rzecz telewizji. Wkrótce po studiach rozpoczął pracę w BBC jako dziennikarz naukowy, producent oraz - co przyniosło mu największą sławę i wiele nagród - prezenter programów medycznych. W 2012 spopularyzował dietę 5:2 opartą na krótkotrwałych postach. Jest autorem książek poświęconych odżywianiu i wpływie diety na stan zdrowia.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymiprzepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i naegzotyczne dania z różnych zakątków świata.Receptury na:schab z jałowcemrosół ratunkowy dobry na wszystkokleftiko pachnące Cyprempilaw z jagnięciny i kaszy jaglanejtadżin z makreliczy przepyszny tort Jadzinyzamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty.JOANNA BRODZIK zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnącecynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami.Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę światamieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiemich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakichroślin zmieniły bieg historii.Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórkichleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnowaćjedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpićcukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości doludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanychprzy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będzieszmógł podzielić się z bliskimi.
Ramen krok po kroku to około 90 przepisów na pyszny ramen od bazowych, najprostszych, po te bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi wypełniona jest smakiem umami. Znalazły się w niej instrukcje dla początkujących, wykaz niezbędnych składników oraz wskazówki, w co wyposażyć kuchnię, by móc w każdej chwili przyrządzić wspaniałą japońską zupę z makaronem.Zacznij od podstawowych przepisów na tradycyjne elementy ramenu, np. gęsty wywar z kości drobiowych, potem dodaj przyprawy i pozostałe składniki, aby stworzyć miskę zupy o wielowymiarowym smaku. W książce znajdziesz zarówno przepisy na tradycyjny ramen, jak i na ramen w nowoczesnym wydaniu, np. z chrupiącym jarmużem.
„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń
Do twojej kuchni wkradła się nuda i masz wrażenie, że od dłuższego czasu gotujesz na zmianę te same potrawy? Do menu chcesz wprowadzić różnorodność, ale nie wiesz, od czego zacząć?Te 80 niezwykłych przepisów ułatwi Ci to zadanie. Książka mistrza kulinarnego Roberta Sowy będzie Twoim przewodnikiem po wielu rodzajach potraw. Znajdziesz tu przepisy na ryby i mięsa, ale także na sałatki i potrawy kuchni wegetariańskiej, zupy i desery dla każdego znajdzie się COŚ PYSZNEGO!Prócz przepisów znajdziesz tu także jedne z najlepszych felietonów uznanego szefa kuchni, restauratora i kilkukrotnego laureata Oskarów Kulinarnych. Ostrzegamy, że po ich lekturze Twoje podejście do gotowania może się bezpowrotnie zmienić na szczęście jedynie na lepsze!
Max Lugavere po latach badań, rozmów z najważniejszymi naukowcami i neurologami, odkrył ważne połączenie między dietą, stylem życia a działaniem mózgu. W swojej książce Jedz jak Geniusz przedstawia praktyczne sposoby na wyeliminowanie tzw. mgły mózgowej, optymalizację zdrowia i osiągnięcie szczytowej sprawności umysłowej.
Znajdziesz w niej bezcenne spostrzeżenia na temat tego, jak usprawnić działanie swojego mózgu. A przede wszystkim co jeść żeby:
- poprawić pamięć i jasność umysłu
- odmłodzić wiek swojego mózgu
- czuć się bardziej szczęśliwym
- zapamiętywać więcej i szybciej się uczyć
Po tym, jak u matki autora zdiagnozowano demencję, Lugavere zawiesił swoją karierę medialną i postanowił dowiedzieć się wszystkiego na temat mózgu i jego wydajności. Przez ponad pół dekady zajmował się najnowszymi badaniami, rozmawiał z dziesiątkami czołowych naukowców i lekarzy z całego świata oraz odwiedzał najlepsze wydziały neurologiczne w Stanach Zjednoczonych – wszystko w nadziei, że zrozumie stan, w którym znajdowała się jego matka.
Całą zdobytą wiedzę zapisał w książce. Jedz jak Geniusz. Bądź mądry, szczęśliwy i bardziej wydajny to obszerny przewodnik, pełen wiedzy na temat mózgu i jego funkcjonowania. Lugavere opisał związek między naszymi wyborami żywieniowymi i stylem życia, a działaniem mózgu. Ujawnił w jaki sposób jedzenie bezpośrednio wpływa na naszą zdolność koncentracji, uczenia się, zapamiętywania, tworzenia, analizowania nowych pomysłów i utrzymywania dobrego nastroju.
Książka zawiera ogólne zasady żywienia wspierającego pracę hormonów na poszczególnych etapach życia kobiety wraz z gotowymi jadłospisami tygodniowymi oraz obszernym zbiorem inspirujących przepisów.
Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele informacji o przeszłości rodziny niosą ze sobą nasze tradycje kulinarne. Tak było w przypadku Agnieszki Kołodyńskiej-Walków, którą zainspirowane domowymi przepisami poszukiwania zaprowadziły do Mołdawii i Rumunii, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie. Nigdy nie planowali wyjazdu z rodzinnych stron, ale zawirowania historii sprawiły, że ich potomkowie zamieszkali w Polsce. Prawosławni księża, pobożne matuszki, carski generał, sanitariuszka w powstaniu warszawskim – w historii rodziny Cotiujinschi (Kotiużyńskich) jak w soczewce skupia się złożona historia europejskich rubieży, którym w gruncie rzeczy daleko do szlachetnego miana Europy Środkowej.
Autorka dzieli się nie tylko rodzinnymi opowieściami, ale także smakami z tej odkrywanej na nowo części Europy. Rumuńska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele wpływów – od greckich, słowiańskich, przez węgierskie, aż po tureckie. Nie brakuje w niej smaków francuskich, wiedeńskich, bułgarskich i serbskich. Rumuni do swojej kuchni włączyli to, co najsmaczniejsze. Ich potrawy opierają się na produktach sezonowych, takich jak pomidory, bakłażany czy papryka, a smaki lata zachowywane są w licznych przetworach na zimę.
Wciąż słabo znane i niedoceniane dania Rumunii i Mołdawii nie doczekały się na polskim rynku żadnej książki kucharskiej od ponad trzydziestu lat. Przy rumuńskim stole zawiera czterdzieści przepisów na najbardziej charakterystyczne dania tych krajów, uzupełnione o zdjęcia potraw.
Książka skierowana jest zarówno do miłośników Rumunii, których w Polsce nie brakuje, jak też do osób interesujących się kulinariami. Będzie też ciekawa dla szukających własnych korzeni, zwłaszcza tych, którzy nie wiedzą jak zabrać się za poszukiwanie przodków.
Smacznego! Poftă bună!
Połowa dorosłych na całym świecie ma cukrzycę lub jest na dobrej drodze, by zachorowaćW ciągu zaledwie jednego pokolenia cukrzyca z rzadkości stała się epidemią. Ten katastrofalny zwrot rodzi pytanie, dlaczego pojawiło się tak wielu chorych i to tak nagle? I dlaczego władzom odpowiedzialnym za zdrowie nie udało się tego wyjaśnić ani znaleźć sposobu leczenia tak druzgocącej plagi, mimo że wydały na to miliony? Zasadniczo porzucono poszukiwanie lekarstwa, ogłaszając cukrzycę typu 2 przewlekłą, postępującą chorobą, która skazuje chorych na powolne, bolesne słabnięcie i wczesną śmierć.Autor odkrywa metody na zapobieganie i odwrócenie skutków cukrzycy typu 2Ta książka jest przewodnikiem po szybkim odwracaniu i zapobieganiu cukrzycy typu 2. To krótkie wprowadzenie do choroby: czym ona jest, jakie konwencjonalne podejścia do leczenia nie działają i co możesz dziś zrobić, aby skutecznie zarządzać swoim zdrowiem. Autor na zawsze zmienił sposób, w jaki myślimy o otyłości, dzięki swojej bestsellerowej książce Kod otyłości. Teraz postanowił zrobić to samo w stosunku do cukrzycy typu 2. Całkowicie zmienia podejście do leczenia tej choroby i zapewnia, że każdy, bez wyjątku, może się jej pozbyć.Cukrzyca to reakcja insulinowa na nadmierną konsumpcję węglowodanówPrzełomową ideą, którą doktor Fung przedstawia w tej książce jest to, że cukrzyca wywoływana jest przez reakcję insulinową w naszych organizmach stanowiącą odpowiedź na długotrwałą nadmierną konsumpcję węglowodanów, w związku z czym najlepszym oraz najbardziej naturalnym sposobem odwrócenia choroby jest ograniczenie ich spożywania. Niskowęglowodanowa dieta w leczeniu otyłości i cukrzycy jest nie tylko praktykowana przez setki lekarzy na całym świecie, ale również opowiada się za nią ponad siedemdziesiąt pięć badań klinicznych, przeprowadzonych łącznie na tysiącach ludzi, jak również kilka badań trwających dwa lata, które ustaliły, że dieta jest bezpieczna i skuteczna.Cukrzyca powstaje przez złe odżywianie i jedynie dieta jest w stanie ją pokonaćMedycyna konwencjonalna oferuje ograniczoną liczbę metod terapeutycznych. Techniki radzenia sobie z cukrzycą są kosztowne, inwazyjne i nie robią nic, by odwrócić jej skutki ponieważ, jak dr Fung wyjaśnia: nie możesz stosować leków lub operacji, by leczyć chorobę związaną z dietą. Żadna ilość leków nie zapobiega atakom serca (czyli zawałom), zastoinowej niewydolności serca, udarom, niewydolności nerek, amputacjom i ślepocie, które są skutkiem nasilania się cukrzycy. Dzięki tej książce dowiesz się jak ich uniknąć.Jaki jest związek pomiędzy glukozą a insuliną?Doktor Fung wyjaśnia związek pomiędzy glukozą a insuliną i to, jak one wspólnie prowadzą nie tylko do otyłości i cukrzycy, ale również prawdopodobnie do mnóstwa innych powiązanych z nimi przewlekłych chorób. Autor zachęca do wyeliminowania cukru i przetworzonych węglowodanów oraz zastąpienia ich zdrowymi pokarmami zawierającymi odpowiednie tłuszcze.Proponuje przerywane posty i podaje przykładowe rozpisane diety.Pozbądź się cukrzycy na zawszeDoktor Fung zachęca do wyeliminowania cukru i przetworzonych węglowodanów oraz zastąpienia ich zdrowymi pokarmami ze zdrowymi tłuszczami. Doktor Fung podaje prosty sposób na odwrócenie cukrzycy typu 2, zajmując się jej główną przyczyną, dietą.Maria Emmerich
Dr Will Cole, światowej sławy ekspert w dziedzinie medycyny funkcjonalnej i zdrowego odżywiani, odkryje przed tobą to, czym są stany zapalne i w jaki sposób wpływają na twoje zdrowie. Z jego pomocą określisz swój bioindywidualny profil zapalenia i dopasujesz do niego narzędzia terapeutyczne. Prosta dieta eliminacyjna pomoże ci dowiedzieć się, które produkty szkodzą twojemu zdrowiu, a które powinny na stałe zagościć w twojej kuchni. Dzięki temu zastosujesz dopasowaną do swoich potrzeb dietę przeciwzapalną, z którą wyeliminujesz takie dolegliwości, jak choroby tarczycy czy choroby autoimmunologiczne. Odkryjesz zioła, suplementy diety oraz mantry, które pomogą ci wzmocnić twój organizm i zlikwidować przewlekłe stany zapalne. Powiedz stop stanom zapalnym!
Wegańska dieta ketogeniczna to zdrowa i zrównoważona dieta na odchudzanie, obniżenie poziomu złego cholesterolu i insulinyDługo wyczekiwana wegańska książka keto w końcu pojawiła się na polskim rynku. To pierwsze i jedyne tak rzetelnie i kompletnie opracowane źródło wiedzy. Zawiera wegańskie keto przepisy na ponad 60 pełnowartościowych i odpowiednio zbilansowanych dań, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki bezglutenowym, bezcukrowym, bezjajecznym, bezmlecznym i całkowicie wegańskim przepisom, o niskiej zawartości węglowodanów, z pewnością znajdziesz coś dla swojego podniebienia. Dodatkowo wprowadzisz swój organizm w stan ketozy.Ekspert w dziedzinie holistycznego podejścia podpowiada, jak wdrożyć na co dzień zdrowe odżywianie, wyeliminować stany zapalne i jak szybko schudnąćLiz jest certyfikowaną konsultantką holistycznego odżywiania. Specjalizuje się w pełnowartościowej diecie wegańskiej i wegetariańskiej, specjalistycznych dietach eliminacyjnych oraz wsparciu żywieniowym dla zdrowego układu pokarmowego. Posiada licencjat z McGill University, certyfikat z holistycznego odżywiania z Bauman College, jak również certyfikat z ajurwedy z National Library of Ayurveda Medicine w Indiach. Obecnie pracuje z ludźmi, aby poprawić ich zdrowie, dietę i jakość życia poprzez holistyczne odżywianie oraz zmianę stylu życia.Na czym polega wegańska dieta keto?Dieta wegańska, jak i ketogeniczna są bardzo zdrowe. Wielu naukowców udowodniło już, że dieta roślinna wpływa korzystnie na odchudzanie, pozwala zadbać o zdrowie, eliminuje stany zapalne w organizmie oraz zachorowania na cukrzycę, a nawet raka. Z kolei dieta ketogeniczna pozwala szybko schudnąć , a także wzmocnić działanie wielu układów w organizmie. Wskazana jest osobom chorującym na Alzheimera i Parkinsona oraz cierpiącym na padaczkę. Skutecznie wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i insuliny. Pozwala zadbać o zdrowe odżywianie i zaszaleć w kuchni.Co jeść na roślinnej diecie ketogenicznej?Autorka udowadnia, że dieta ketogeniczna połączona z wegańskim stylem życia zapewnia nie tylko zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim wprowadza organizm w stan ketozy i wspomaga układ trawienny. Jest doskonałym rozwiązaniem dla osób zastanawiających się, jak szybko schudnąć, ponieważ jej efekty widoczne są już po krótkim czasie. Liz MacDowell obala także mit, iż weganizm jest sprzeczny z dietą ketonową. Oferuje pełnowartościowy plan skutecznego odchudzania, eliminację stanów zapalnych i osiągnięcia optymalnego zdrowia poprzez spożywanie zdrowych tłuszczów oraz białek roślinnych. Prezentuje ponad 60 odpowiednio zbilansowanych keto przepisów, które pozbawione są mięsa, jaj i nabiału, a jednak zapewniają odpowiedni poziom ketonów.Jak zostać vegan keto?Wegańska dieta ketogeniczna zawiera kolorowe zdjęcia, cztery łatwe do wykonania tygodniowe plany posiłków, listy zakupów oraz wskazówki, jak zostać vegan keto. Odkrywa przed tobą bogactwo odpowiedniej wiedzy na temat wegańskiej diety ketogenicznej oraz ketozy. Zapozna cię także z profesjonalnymi poradami Autorki, która posiada ogromne doświadczenie w roli konsultanta ds. żywienia. Niezależnie od tego, czy twój plan żywieniowy jest wegański, wegetariański czy keto, a może po prostu kochasz dobre jedzenie i świetną zabawę w kuchni, ta książka spełni wszystkie twoje oczekiwania!Wegańska dieta KETO kluczem do zdrowia
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Jak czytać sygnały wysyłane przez ciało?Jak kompleksowo i naturalnie zadbać o swój układ immunologiczny?Co i jak jeść, by cieszyć się zdrowiem?Jak zmienić styl życia, by wzmocnić ciało i umysł?Karolina i Maciej Szaciłło, specjaliści od zdrowego odżywiania i życia w zgodzie z naturalnymi procesami organizmu, znają odpowiedzi na te pytania. Pasjonuje ich szeroko pojęte zdrowie ciała i duszy, dlatego spotkanie z mądrością ajurwedy było dla nich tylko kwestią czasu.Tę starożytną naukę o zdrowiu łączy ze współczesną medycyną jeden fundamentalny pogląd: odporność czyli system obronny każdego człowieka nie zależy tylko od jednego czynnika, na przykład diety. Byśmy mogli cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem potrzebna jest równowaga. A tej nie osiągniemy, gdy skupimy się jedynie na ciele. Zachowanie harmonii między tym, co jemy, a tym, co myślimy i jak żyjemy, jest tu kluczowe.
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania!Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń?Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni!Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej?
Sprawdzone sposoby na zmianę na lepsze!
Chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Chcesz zrobić to tak, jak autor tego poradnika? Chcesz skorzystać z porad i rozwiązań, które real- nie wpłynęły na zmianę sylwetki autora, który przeszedł wielką przemianę? Ta książka jest dla ciebie.
Wciąż rozszerzająca się epidemia nadwagi i otyłości w krajach rozwiniętych jest skutkiem zmian w sposobie życia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci. Niespotykany w poprzednich stuleciach łatwy dostęp do taniej i kalorycznej żywności powoduje, że człowiek nie radzi sobie z tą obfitością i odkłada znacznie więcej zbęd- nych kilogramów, niż jest dla niego zdrowe. Książka ta jest poręcznym zbiorem dobrych nawyków i drobnych rozwiązań, które wprowadzone w życie, pozwoliły autorowi na pozbycie się dużego brzucha i powrót do zdrowej sylwetki.
Pięć, cztery, może osiem lat czy właściwie miesięcy. 41, 37, 600, 13 kilo- gramów, procent, deko. Nie wiem. Poproszono, bym nie przywiązywała wagi do cyfr w moim życiu. Przywiązuję więc do słów. Stawiam je na szali. Książka, którą trzymasz w swoich dłoniach, przedstawia kilka miesięcy życia osoby chorej na zaburzenia odżywiania – na anoreksję. Chodź, wejdź na chwilę do tego świata. Rzeczywistości tysięcy ludzi na całym świecie. Tę chudą, ale przepełnioną miłością aż po końce każdego z żeber i sinych palców. Właśnie uchylam drzwi, by wpuścić do sieni pierwsze promienie. Moje położenie się zmienia. Niczym stany chorobowe, moje umiejscowienie, wraz z dziennikiem, kreślą nowe punkty na mapie, a dni i noce przynoszą ciąg myśli. Zaprzyjaźniam się z wiatrem. Chłodem, ciemnością, bo wierzę, że biel przychodzi z czasem.
Tak jak Malika Tomkiel nie zapomniała o tym, co przeżyła, tak ja nie potrafię teraz wyjść ze świata przedstawionego w książce. Biel kości czyta się jednym tchem. A prawda wypływająca z historii bohaterki walczącej z anoreksją aż boli.
Mówienie o sobie to ponoć najtrudniejsze zadanie. Zgłaszam obecność. Żyję, piszę, redaguję książki i uczę piękna zawartego w jodze. Czasem się zastanawiam, czy żyję z pisania, czy piszę, by żyć. W kawiarni szeptali, że od wielu lat jestem dziennikarką związaną z kulturą i społeczeństwem, która nie boi się poruszać tematów związanych ze świadomością.
Dzięki temu życiowe ścieżki przeniosły mnie na karty magazynów „Freshmag”, „Slow”, „Vege”, „Epea” czy „Lśnienie”, a okazjonalnie moje słowa przybierają radiowy charakter. Zakładam, że w afekcie oparów kawy, tej świeżo mielonej, stałam się założycielką ogólnopolskiego wydawnictwa prasowego, a tym samym redaktorką naczelną magazynu „Kraft”. I o. Kto wie, dokąd zaprowadzi mnie ważenie słów? Bycie cyfrową maszynistką i życiową joginką? Trzeba iść, gdy wołają.
Magdalena Bury, dziennikarka medyczna, pedagożka i ekspertka ds. żywienia
Książka Na włoskim szlaku składa się z 20 rozdziałów – każdy z nich opowiada o innym włoskim regionie. Znajdziemy tu opowieści o Lombardii, Abruzji, Kalabrii, Sycylii czy słonecznej Toskanii. Autor przeplata bogatą wiedzę o wymienionych wyżej miejscach (również w odniesieniu religijnym) i tamtejszej architekturze z ciekawostkami oraz przepisami kulinarnymi – w każdej całostce zamieszczono najciekawsze przepisy kulinarne na dania główne i desery.
Dlaczego warto kupić tę książkę?
• Poznasz najpiekniejsze rejony Włoch, architekture, sztukę, miejsca kultu religijnego
• Odkryjesz tradycyjne smaki kulinarne, mało znane receptury
• Otrzymasz dokładne przepisy i receptury na pyszne włoskie dania
Fragment z książki
Kuchnia lombardzka
Podobno kuchnia lombardzka nie zachwyca i nie jest tak obfita i bogata jak w innych regionach Włoch, szczególnie na południu. Ale nic bardziej mylnego. Lombardczycy z dumą pielęgnują swoje bogate tradycje kulinarne, które cechują dania wyszukane i pełne wyrafinowanych smaków. Ze względu na swoją lokalizację, tutejsze przysmaki to połączenie wpływów francuskich, a także austriackich, niemieckich a nawet hiszpańskich. Co ciekawe tutejsze potrawy wcale nie są oparte na makaronie. W Mediolanie jak i całej Lombardii na stołach nie króluje tak popularna w całej Italii pasta tylko ryż. Podaje się go zarówno do zup jaki i przyrządza aromatyczne risotto. Najbardziej popularną wersją jest risotto alla milanese, niezwykłe aksamitne, złociste, z dodatkiem białego wina i najdroższej przyprawy świata szafranu. To kulinarny symbol regionu, danie iście królewskie, które rozpływa się w ustach. Podawane jest ono samodzielnie lub z ossobuco.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?