Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Ogranicz ilość cukrów prostych w diecie – odżywiaj się zdrowo!
Dieta o niskim indeksie glikemicznym promuje sięganie po takie produkty, po których spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy. Dzięki temu unikamy napadów wilczego głodu, a uczucie sytości towarzyszy nam długo.
Autorka w bardzo przystępny sposób objaśnia, czym jest indeks glikemiczny (IG) produktu, jak policzyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była jak najniższa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to doskonały sposób odżywiania nie tylko dla osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką. Oprócz wskazówek i porad w książce znajdziesz także tabelę produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie niskocukrowe, smaczne i łatwe do przygotowania.
Pamiętaj – w diecie o niskim indeksie glikemicznym trudna jest tylko... jej nazwa.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek. Diecie regulującej poziom glukozy we krwi poświęciła kilka poradników: Detoks cukrowy, Wypieki dla diabetyków, Ciasta i desery dla diabetyków.
Autorka, dietetyczka sportowa Dorota Traczyk, zebrała w niej podstawowe informacje o prawidłowej diecie przydatne dla trenującej młodzieży i jej opiekunów. Bogata szata graficzna ma pomóc w zapamiętaniu tej rudymentarnej wiedzy, niezbędnej, choć niestety nierzadko pomijanej, w treningach amatorskich. Dobre nawyki żywieniowe, utrwalone jeszcze w dzieciństwie, uchronią przyszłych sportowców – zawodowych i amatorskich – przed konsekwencjami złej diety. Ten zbiór wskazówek i prostych przepisów uzasadni i ułatwi codzienne wybory żywieniowe bez konieczności wertowania zaawansowanej i trudnej literatury fachowej – autorka już to zrobiła i dzieli się skondensowaną wiedzą popartą doświadczeniem w obszarze dietetyki sportowej.
Tytuł jest skierowany do młodych czytelników i czytelniczek (9-15 lat) trenujących sport lub taniec oraz do ich opiekunów.
Dieta jest istotnym elementem zarówno w chorobach prostaty, jak i w profilaktyce chorób prostaty.
"Prostata. Dieta i jadłospisy" to pierwsza książka na rynku, która kompleksowo podchodzi do diety w chorobach prostaty.
W Internecie można znaleźć dużo niesprawdzonych informacji, dlatego oddajemy w ręce Czytelnika poradnik, którego autorami są dyplomowani dietetycy. Na co dzień pomagają oni Pacjentom, posiadają wiedzę opartą na nauce oraz wieloletnie doświadczenie w układaniu diet w chorobach.
Oprócz zaleceń dietetycznych Czytelnik znajdzie tu także jadłospis na 4 tygodnie (5 posiłków dziennie). Książkę napisali polscy autorzy, dlatego proponowane dania odpowiadają polskim realiom i zwyczajom kulinarnym, a składniki są powszechnie dostępne.
I choć posiłki są łatwe w przygotowaniu, to dla wygody Czytelnika wszystko zostało dokładnie rozpisane krok po kroku.
Choroby autoimmunologiczne czy neurodegeneracyjne są nieodwracalne, a i tak konieczne są silne leki. Detoks organizmu nie ma wpływu na ich rozwój. Przejście na przeciwzapalną dietę bezglutenową nie przyniesie cierpiącemu na chorobę Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienie rozsiane korzyści. Jeśli i ty borykasz się ze stanami zapalnymi, zaburzeniami hormonalnymi, Hashimoto lub inną chorobą tarczycy, pewnie słyszałeś podobne stwierdzenia. To najpopularniejsze mity o chorobach autoimmunologicznych i ich leczeniu. Czas poznać prawdę! Dzięki Autorce tej książki przekonasz się, że leczenie chorób autoimmunologicznych polega na wprowadzeniu zmian w diecie. Poznaj ponad 150 prostych przepisów na dania, które przywrócą ci zdrowie. Smacznie i zdrowo? To możliwe!
Urozmaicona dieta jest ważna dla każdego, szczególnie dla alergika. Konieczność wyeliminowania niektórych produktów z diety powoduje, że z braku pomysłu sięgamy ciągle po to samo i popadamy we własną pułapkę, uczulając się na te produkty, które do tej pory mogliśmy jeść bez ograniczeń. Im częściej spożywamy określony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm zacznie się przed nim bronić. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków w diecie alergika. Książka daje gotowe pomysły na codzienne jadłospisy skomponowane według zasad diety rotacyjnej. Zamieszczone przepisy nie zawierają podstawowych alergenów, takich jak mleko i produkty mleczne, gluten, miód, seler, soja i orzechy.
Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania - wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni!Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.Dodatkowo w książce znajdziesz: kaloryczność każdej potrawy z podziałem na makroskładniki, listę porad żywieniowych i trików kulinarnych, które ułatwią ci pracę w kuchni, zdrowe zamienniki popularnych produktów, przydatne informacje o ziołach i przyprawach, z których warto korzystać.124 kwadransowe przepisy. 31 godzin pysznej zabawy.
Dowiedz się, czym jest wegetarianizm i jak możesz na nim skorzystać.Zdrowe odżywianie zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fastfoody i kaloryczne, tłuste jedzenie nie służy ich organizmom. Można wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia. Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, nastała także moda na wegetarianizm.Niestety świadomość, czym naprawdę jest wegetarianizm i na czym polega, jest niezwykle niska wśród naszego społeczeństwa. Większość ludzi wie tylko tyle, że wegetarianie nie jedzą mięsa i na tym kończy się ich wiedza.Czego konkretnie możesz się dowiedzieć?- Dlaczego ludzie wybierają wegetariański styl życia.- Jak bezproblemowo zamienić dietę mięsną na wegetariańską.- Poznasz wegetariańskie zamienniki mięsa i jaj.- Które dodatki do żywności, tzw. ""E"", są pochodzenia zwierzęcego.- Dlaczego lecytyna sojowa nie jest w pełni wegetariańska.- Jak zneutralizować ciężkostrawność produktów sojowych.- Że psy mogą być wegetarianami! :-)
Wszelkie diety cud i trendy fitness mogą stwarzać iluzję utraty wagi, ale rzadko są skuteczne na dłuższą metę. Autorzy proponują odmienne podejście do odchudzania.Wykorzystując techniki zaczerpnięte z terapii akceptacji i zaangażowania, pokazują, jak dokonać trwałych zmian w życiu. Skupiając się na barierach psychicznych, które utrudniają ustalanie i osiąganie celów, promują holistyczne podejście do dobrego samopoczucia, odchudzania i utrzymania upragnionej wagi – takie, które wykracza poza planowanie posiłków, liczenie kalorii i treningi na siłowni.
Z książki dowiesz się, jak zaprzestać działań, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, i skierować swoją energię na to, co zadziała, ponieważ będzie zgodne z twoimi wartościami. Poznasz sposoby radzenia sobie z przykrymi emocjami i bolesnymi myślami, będącymi prawdziwą przyczyną porażki w walce o zrzucenie wagi. A praktyka uważności pomoże ci świadomie dokonać wyboru:dlaczego, co i jak jesz. Dzięki zamieszczonym w książce przykładom i praktycznym ćwiczeniom dowiesz się, jak: wyznaczać cele zgodne z twoimi wartościami, zmienić destrukcyjne nawyki i zwiększyć samokontrolę, poradzić sobie z wymówkami i nie ulec zachciankom, przerwać błędne koło negatywnych myśli i nieskutecznego działania, rozwinąć w sobie trwałą motywację. Książka zawiera 7-tygodniowy program ucieczki przed wagą. Opisane w niej narzędzia pomogą ci nie tylko uzyskać pożądane efekty w odchudzaniu i utrzymać upragnioną wagę, ale przede wszystkim cieszyć się dobrym samopoczuciem przez resztę życia.
Jaka pyszna dieta!
innowacyjny przepis na zakwas
chleb bez grama drożdży
jeszcze więcej przepisów na każdą porę dnia
nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek
przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki
zupełnie nową oprawę graficzną
Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.
Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!
Weronika Madejska - rocznik 1996, obecnie studentka kulturoznawstwa. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu. Bez wyrzeczeń oraz książki z przepisami na bezglutenowe słodkości Słodkie sekrety. Jej pierwsze przepisy są efektem jej własnych zmagań z nietolerancją glutenu, ale w odpowiedzi na potrzeby Czytelników Weronika coraz częściej proponuje receptury bez innych alergenów. Prowadzi warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnym, zupełnie bezglutenowym lokalu z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i dobrą kawą.
Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu
Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego?
Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe?
Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
Jak przeprowadzić trening jedzenia?
Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia.
Maria Wroniszewska, specjalistka ds. włączenia społecznego osób z ASD, Fundacja SYNAPSIS
Zachęcam do przeczytania tej książki, będącej wynikiem wieloletniej pracy dr Justyny Jessy, jej badań i niezliczonych spotkań z pacjentami w spektrum autyzmu. Mam nadzieję, a raczej jestem o tym przekonana, że rozwieje ona wiele rodzicielskich rozterek i wątpliwości, ale przede wszystkim pomoże spojrzeć na problemy żywieniowe dzieci z zupełnie innej perspektywy. Szacunek do pacjenta, niezależnie od tego, w jakim wzorcu neurorozwojowym wzrasta, jest najważniejszy, i należy się dzieciom i osobom w spektrum autyzmu również w kwestii uszanowania ich wyjątkowych wymagań dotyczących odżywiania i diety.
Izabela Hnidziuk-Machnica, współzałożycielka i dyrektor zarządzająca Fundacji AleKlasa
W leczeniu insulinooporności najważniejsze jest dokładne poznanie, czym jest to zaburzenie i jakie mechanizmy zachodzą w ludzkim organizmie, który nie działa prawidłowo. Ta książka wspaniale to wszystko opisuje i na pewno odpowie na wiele nurtujących cię pytań. Dzięki niej poznasz zupełnie inny punkt widzenia na leczenie oporności na insulinę! Metody proponowane przez autora mogą być alternatywą dla wielu osób, u których inne leczenie nie przynosiło oczekiwanych efektów.
Dominika Musiałowska Prezes Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie
Oto pierwsza książka na polskim rynku tak dokładnie opisująca insulinooporność, a także schorzenia, które powstają na jej podłożu. Dzięki temu wyjątkowemu przewodnikowi dokładnie poznasz chorobę, z którą się zmagasz lub która trapi kogoś z twoich bliskich, zyskując narzędzia, które pomagają uniknąć niebezpiecznych następstw.
Próbujesz się pozbyć nadliczbowych kilogramów, ale wydaje ci się, że to walka z wiatrakami? Coraz częściej dopada cię zmęczenie bez przyczyny? Zauważasz, że twój mózg działa na wolniejszych obrotach? Od dawna bezskutecznie starasz się o dziecko? A może po prostu czujesz się źle?... Przyczyną może być oporność na insulinę, która zakłóca funkcjonowanie twojego organizmu i odbiera ci radość życia.
Na tym jednak problemy się nie kończą. Insulinooporność, prawdziwa epidemia współczesności, pociąga bowiem za sobą całą kaskadę negatywnych zmian, my zaś zaczynamy leczyć objawy tych zaburzeń, nie mając pojęcia, że nasze problemy zdrowotne mają wspólną przyczynę. Okazuje się, że rak, choroby serca, choroba Alzheimera i cukrzyca, a także nadciśnienie, otyłość, stłuszczenie wątroby, otępienie czy bezpłodność ściśle wiążą się z opornością na insulinę. Dlatego warto zadbać o siebie już teraz!
W książce „Jak pokonać insulinooporność” ceniony naukowiec i profesor patofizjologii Benjamin Bikman opisuje mechanizmy odpowiadające za rozwój trapiących nas dolegliwości, lecz także dowodzi, że istnieją dostępne dla wszystkich sposoby na to, jak sobie z nią poradzić. Poznasz je, czytając tę przełomową książkę, która pomoże ci wreszcie przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem.
Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna?Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani cudownie działające reklamowane witaminy. W pierwszej kolejności zadbaj o swoją urodę od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę! Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu.Dzięki tej książce dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą i naczynkową; po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie; i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość i zapewnić sobie witalny wygląd.Oto przepisy na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które powinny stale gościć w twoim menu. Możesz mieć pewność, że gdy zaczniesz jeść zdrowo, skorzysta na tym nie tylko twój wygląd, ale też samopoczucie i zdrowie.
Stosujesz dietę ketogeniczną i chciałabyś zjeść coś wyjątkowego ? Lubiszeksperymentować w kuchni i otwierać się na nowe doznania kulinarne ? W swojejnajnowszej książce Ewelina Podrez prezentuje zarówno znane jak i bardziejwyszukane potrawy przygotowane zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. Odwiedźaromatyczną Grecję, pachnące curry Indie, smakowitą Francję, pyszne Włochy czywielokulturową Amerykę. Poznaj sekrety niezwykłych potraw z różnych krajów ikontynentów. Z książki dowiesz m.in. jak przygotować w wersji keto: -niskowęglowodanowe sałatki, pożywne zupy i dania główne, - egzotyczne dania jakrillettes de canard, fajitas, keftedes czy tandoori chicken, - pomysłowe ismakowite desery, - świąteczne potrawy kuchni polskiej i nie tylko. Testuj,odkrywaj i wybieraj dla siebie ulubione aromaty i smaki potraw dietyketogenicznej. Ewelina Podrez-Siama to przedsiębiorca i marketer. Praktykujedietę ketogeniczną od przeszło 5 lat. Na swoim blogu kulinarnym Ms-Fox.pldzieli się z czytelnikami niskowęglowodanowymi przepisami, inspirowanymikuchniami całego świata. Autorka książki Dieta keto.
Dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, senność? Masz wzmożoną ochotę na słodycze? Martwi cię wzrost masy ciała? Powodem tych uciążliwych objawów może być insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zaburzenie to może prowadzić do cukrzycy typu 2 i innych chorób. Szacuje się, że insulinooporność występuje u niemal 10 milionów ludzi w Polsce. Można zatem powiedzieć, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią. Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Zdrowy styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania, sprzyjają zarówno leczeniu insulinoopornosci, jak i jej zapobieganiu. W książce Insulinooporność znajdziesz dawkę niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne a także aż 140 prostych przepisów, dzięki którym Twoje posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone. W prawidłowym zestawieniu potraw pomoże Ci zbilansowane 4-tygodniowe menu. Dzięki lekturze książki Insulinooporność dowiesz się: jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie insulinooporności jakie badania diagnostyczne wykonać jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą insulinooporność jak czytać etykiety jak ćwiczyć Hanna Stolińska-Fiedorowicz Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
W książce "Jelito drażliwe" znajdziesz zalecenia dietetyczne, a także proste i smaczne przepisy, dzięki którym posiłki znów będą sprawiały ci radość. Zawarte w niej informacje i porady są wsparciem dla osób cierpiących na każdą postać zespołu jelita nadwrażliwego. Książka zawiera odpowiedzi na pytania: Jaka jest rola jelit w funkcjonowaniu naszego organizmu? Jakie są przyczyny zachorowań (m.in. celiakia, nietolerancje pokarmowe, zaburzenia jelitowego układu nerwowego)? Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego i jak z nim sobie radzić? Na czym polegają diety specjalne: FODMAP i diety eliminacyjne? Jak odróżnić zespół jelita nadwrażliwego od SIBO i jak z nim walczyć? "W książce Jelito drażliwe dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości." Hanna Stolińska-Fiedorowicz Hanna Stolińska-Fiedorowicz Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych. Autorka książek: Jelito drażliwe i Insulinooporność.
Jesteś tym, co... jesz.Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że to, co jemy wpływa zarówno na naszą witalność, wagę, stan naszej skóry czy włosów, ale również na kondycję naszego całego organizmu, w tym szczególnie na stan naszych narządów.Z jakich produktów, ziół i przypraw powinniśmy komponować menu, aby mieć energię i cieszyć się zdrowiem? Odpowiedź znajdziesz w książce ""Jedzenie, które leczy"".Karolina i Maciej Szaciłło skorzystali z mądrości najstarszej znanej ludzkości medycyny - ajurwedy. Ten liczący 5 tysięcy lat system medyczny podchodzi do zdrowia w sposób holistyczny. Pomaga powrócić i utrzymać stan równowagi. Czy istnieje jedna, idealnie dobrana dieta dla każdego? Nie. Każdy z nas jest bowiem inny. Różnimy się nie tylko widocznymi elementami jak wzrost, waga, płeć czy kolor skóry. Mamy m.in. inne trawienie, różne zapotrzebowanie energetyczne. Mało tego nasze potrzeby zmieniają się wraz ze zmiennością otaczającego nas świata. Innego rodzaju przyprawy i smaki są nam potrzebne zimą, a inne upalnym latem.Autorzy nie tylko podadzą przepisy na proste i smaczne posiłki sprzyjające zdrowiu, ale podpowiedzą jak odnaleźć swoją drogę do zdrowia i radości życia.Karolina i Maciej SzaciłłoEksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
Katarzyna Biłas, autorka książki ""Bez cukru a słodkie"", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności!Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się odpowiednio je przyrządzać oraz w zrównoważony sposób łączyć z innymi potrawami.Dzięki tej książce poznasz niemal 120 przepisów na pełnowartościowe dania obiadowe, które nie tuczą, a nadal są pyszne. Znajdziesz wśród nich posiłki mięsne i wegetariańskie, makarony, zapiekanki, faszerowane warzywa, zupy i surówki, a także zdrowsze wersje fast foodów.Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę bez diet i wyrzeczeń!
Dieta 80/10/10 dra Douglasa Grahama jest jedną z najlepszych merytorycznie prac, dotyczących surowej żywności i frutarianizmu, a także zdrowego trybu życia i ogólnie zdrowego odżywiania, jakie zostały dotychczas opublikowane na świecie. To podręcznik dla wszystkich, którzy dążą do idealnego zdrowia, optymalnej wagi, doskonałej formy atletycznej, radosnego i energicznego życia, dla tych, którzy są zmęczeni półśrodkami i dążą do najlepszego wyniku! Według Douglasa Grahama najbardziej użyteczną i naturalną żywnością dla ludzi są nieprzetworzone termicznie warzywa i owoce, a proporcje składników, które powinny dostać się do naszego organizmu, przedstawia się następująco: 80% kalorii pochodzić powinno z węglowodanów, 10% z tłuszczów i 10% z białek. Autor szczegółowo objaśnia swoją ideę w książce, wykorzystując dane naukowe i własną wiedzę na temat sposobu pracy naszego organizmu. Dr Graham uzasadnia korzyści, wynikające ze stosowania diety 80/10/10, obliczeniami naukowymi, a także wieloletnim doświadczeniem – zarówno własnym, jak i wielu ludzi, którzy skorzystali z jego zaleceń dietetycznych. Książka zawiera analizę błędnych przekonań społeczeństwa w kwestiach żywieniowych, a także wszystkie niezbędne informacje na temat programu 80/10/10. Jest to instrukcja zmiany sposobu odżywiania „krok po kroku” (włącznie z jadłospisem na cztery sezony), która będzie bardzo przydatna dla osób dopiero wkraczających na ścieżkę surowego jedzenia.
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.AGATA GŁYDA psycholog, certyfikowana psychoterapeutka poznawczo-behawioralna, specjalistka psychodietetyki, a także doświadczona terapeutka indywidualna i grupowa. Jest autorką bloga psycholognadiecie.pl oraz promotorką racjonalnego podejścia do diety. Jej misja to pomaganie kobietom w osiągnięciu równowagi, a nie najniższej wagi.Książka stanowi zgrabne podsumowanie idei, które biorąc pod uwagę aktualną wiedzę z psychologii, są kluczowe dla kształtowania zdrowej relacji z jedzeniem. W sposób pełny lekkości i empatii autorka przekazuje tu ogrom merytorycznych treści, moim zdaniem bardzo potrzebnych osobom, które chcą odzyskać kontrolę nad odżywianiem oraz zadowolenie z własnego ciała i z siebie.(dr Anna Januszewicz psycholog, specjalistka psychodietetyki, prezeska Towarzystwa Psychodietetyki; Instytut Psychodietetyki)Autorka wskazuje w swojej książce drogę do tego, jak nie zwariować we współczesnym świecie, goniąc za idealną sylwetką. Za największą wartość Równowagi uważam to, że wszystkie treści są tu przedstawione w taki sposób, jak gdyby opowiadała o tym bliska koleżanka kompanka, nie rywalka. Z troską, empatią i zrozumieniem. Od serca, bez robienia komukolwiek wyrzutów i oceniania. To książka dla każdej kobiety zarówno jako prezent od siebie dla siebie, jak i dla tych, na których jej zależy. Z dietetycznego punktu widzenia jest idealnym uzupełnieniem edukacji żywieniowej, pozwala bowiem zadbać o zdrowie psychiczne.(Anna Reguła dyplomowana dietetyczka, autorka profilu na Instagramie oraz kanału YouTube niekoniecznie_dietetycznie, anna-regula.pl)
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?