Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
W książce zawarto w sumie 12 wariantów oczyszczania organizmu od prostych do skomplikowanych, zależnie od stanu zdrowia, wieku i przeciwwskazań dotyczących danego pacjenta.Jest nawet specjalna metoda dla osób bardzo osłabionych przewlekłą chorobą oraz innaprzeznaczona dla cierpiących na brak wolnego czasu, zabieganych ludzi, którzy chcą zadbać o zdrowie bez totalnych zmian w tygodniowym rozkładzie zajęć.Olga Jelisejewa zwraca uwagę, że od tego, co i jak jemy, zależy nasze zdrowie. Przybliża nam działanie układu pokarmowegopocząwszy od jamy ustnej, skończywszy na jelicie grubym. Pokazuje również powiązania między narządami człowieka, które pełnią wiele funkcji jednocześnie. Uczy, jak dbać o organizm, by cieszyć się dobrym zdrowiem i jak najprościej wprowadzić stosowne zmiany w trybie życia.Doktor Olga Jelisiejewa to znana rosyjska specjalistka w dziedzinie testu wegetatywno-rezonansowego (vega-testu). Jest autorką licznych książek z zakresu zdrowia i oczyszczania, w których wiele miejsca poświęca diagnostyce elektronicznej metodą Volla. W prowadzonym przez nią Centrum Zdrowia leczą się pacjenci z całego świata, a placówka stosuje opisane w tej książce metody.Jednak początek jej kariery medycznej związany jest całkowicie z medycyną konwencjonalną. W 1963 roku z wyróżnieniem ukończyła uczelnię Medyczną imienia I.P. Pawłowa, a potem wiele lat przepracowała w różnych rosyjskich szpitalach. Zrobiła kilka specjalizacji, m.in. w okulistyce i rentgenologii (była m.in. kierownikiem oddziału rentgenologicznego w szpitalu w Moskwie). Później zauważyła znaczne ograniczenia medycyny akademickiej, więc zgłębiła również irydologię, akupunkturę, leczenie przy pomocy nakłuwania ucha, homeopatię, fitoterapię i wspomnianą metodę Volla oraz vega-test.
Szybkimi krokami nadchodzi lato - sezon na bikini! A my wciąż chodzimy w kożuszkach z tkanki tłuszczowej i postanawiamy sobie, że jeśli już wybierzemy się na plażę, to tylko w obszernej sukience albo worku na ziemniaki... Najwyższa pora, żeby to zmienić! W tym roku worki na ziemniaki nie są trendy:) Tylko co zrobić, by zrzucić luźne stroje i pięknie wyglądać w swoim ulubionym bikini? Odchudzanie nie musi być ostrym reżimem opartym na listku sałaty i plasterku jabłka. Można schudnąć, jedząc smacznie, kolorowo i do syta. Sama zobaczysz! Jeśli jesteś dziewczyną, która: * w ciągu pół roku zwiększyła swoja wagę o ok. 5-8 kg, * przytyła zimą i nie mieści się w swój zwykły rozmiar, * mierzy się z problemem nadwagi od dzieciństwa, * jest zabiegana i często je na mieście gotowe posiłki, przez co przybrała na wadze * ma nadwagę, nie umie gotować i nie ma na to czasu, * chciałaby odżywiać się zdrowo, ale nie wie (albo zimą zapomniała), jak się do tego zabrać? a także jeśli studiujesz i przytyłaś, bo twoje życie jest wieczną imprezą i jesz dużo śmieciowego jedzenia, albo jesteś mamą pulchnej nastolatki i chcesz jej pomóc, a przy okazji samej zrzucić parę zbędnych kilogramów, to ta książka jest właśnie dla ciebie!" Magdalena Makarowska
Burak od dawien dawna należy do arsenału środków leczniczych wykorzystywanych w aptece natury. O wartości buraka ćwikłowego przesądza jego unikatowy skład: witaminy, potas, jod, żelazo, białka i błonnik. Prócz walorów smakowych zarówno korzeń, jak i liście tego CUD-WARZYWA mają liczne właściwości lecznicze.
Burak jest prawdziwym naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości.
Sok z buraka ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, nadmiaru cholesterolu, regeneruje również naczynia krwionośne. Zapobiega powstawaniu nowotworów, pozytywnie wpływa na pracę gruczołów płciowych, a także poprawia trawienie. Słowem, wzmacnia organizm.
W książce znajduje się ponad 150 unikatowych przepisów i porad na wszystkie wskazane przez rosyjską autorkę – Lidię Kostinę, schorzenia.
Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru.Otwórz okno na kulinarny świat, pełen nowych smaków i zapachów. Świat kuchni roślinnej, bez glutenu i rafinowanego cukru. Kuchni, która zmieni jakość twojego życia i pozwoli cieszyć się pysznym jedzeniem i jednocześnie pełnią zdrowia.Wyczarowuje się tu burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także parmezan, który tak naprawdę nie jest serem! Naleśniki są zielone, a risotto nie zawiera ani grama masła. Na deser przyrządzamy ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie, zrobione z batatów. W kuchni roślinnej nie ma ograniczeń! Jest za to smak pysznej zdrowej wolności. Pokaże ci go Ina Rybarczyk, autorka znanego bloga roślinnego True Taste Hunters. To co? Dasz się namówić na podróż? Niezwykle inspirującą podróż w poszukiwaniu prawdziwego smaku!
297 przepisów na życie w radości, bez zmęczenia i chorób, na świetny apetyt i doskonały sen, a także na niezawodną pamięć oraz niewpadanie w gniew i doskonały humor. Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób. Ohsawa adaptuje greckie słowa macro, czyli wielkie, długie oraz bios życie, aby nazwać wypracowaną przez siebie metodę osiągania zdrowia, szczęścia i harmonii. Opiera się ona na starożytnych koncepcjach jin i jang, które zostały pogłębione poszukiwaniami w dziedzinie biologii, chemii i medycyny oraz na ich praktycznym zastosowaniu.Książka składa się z części opisowej odnoszącej się do filozofii oraz części zawierającej przepisy oraz wskazania dotyczące chorób.Kuchnia makrobiotyczna jest kuchnią prostą, ale wymagającą uwagi nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić makrobiotyczny kapuśniak, makrobiotyczne pierogi czy smaczny żurek.
To nie jest kolejna książka o diecie lub fitnessie.
4-godzinne ciało to owoc ponaddziesięcioletnich obsesyjnych poszukiwań sposobu na złamanie kodu ludzkiego ciała. Podsumowuje spostrzeżenia setek najwybitniejszych sportowców i dziesiątków lekarzy, a także rezultaty tysięcy godzin zaskakujących osobistych eksperymentów. W wielu różnych miejscach – w ośrodkach przygotowań olimpijskich, ale również w czarnorynkowych laboratoriach, w Dolinie Krzemowej, ale także w Republice Południowej Afryki – Tim Ferriss, autor bestsellerowej książki 4-godzinny tydzień pracy, szukał odpowiedzi na kluczowe pytanie: Spośród wszystkich czynników fizycznych, jakie najmniejsze zmiany mogą wywoływać najbardziej zauważalne skutki?
Dowiesz się (na każdy temat wystarczy maksymalnie 30 minut):
> Jak schudnąć 10 kilogramów w ciągu 30 dni (bez ćwiczeń) na superprostej diecie Slow-Carb
>Jak zapobiec przyrostowi tkanki tłuszczowej w okresach obżarstwa (Boże Narodzenie, święta, weekendy)
>Jak zwiększyć redukcję tkanki tłuszczowej o 300% za pomocą kilku worków lodu
>Jak Tim zapewnił sobie 15-kilogramowy przyrost mięśni w ciągu 28 dni – nie zażywając sterydów i spędzając w siłowni w sumie 4 godziny
>Jak to zrobić, żeby spać tylko 2 godziny na dobę, a mimo to czuć się wypoczętym
>Jak zapewnić kobiecie 15-minutowy orgazm
>Jak trzykrotnie podnieść poziom testosteronu i podwoić liczbę plemników
>Jak w ciągu 12 tygodni zwiększyć pokonywany dystans z 5 kilometrów do 50 kilometrów
>Jak wyleczyć „trwałe” urazy
>Co zrobić, żeby po upływie 6 miesięcy podnosić nawet 75 kilogramów więcej
>Jak sfinansować sobie wakacje na plaży, odbywając jedną wizytę w szpitalu
***
Timothy Ferriss przedstawia w swojej książce fascynujące studium nieograniczonych możliwości człowieka. Ta specyficzna recepta na zdrowie i doskonałą formę psychofizyczną zawiera praktyczną wiedzę o funkcjonowaniu organizmu popartą wieloletnimi badaniami autora. Przesłanie jest jasne: „Zdrowie i kondycja fizyczna są twoim wyborem”. Ferriss uczy, jak tego wyboru dokonywać i wykorzystywać w pełni swój potencjał. Po przeczytaniu tej książki zdasz sobie sprawę, że jesteśmy silniejsi, niż przypuszczamy, i mamy więcej siły w naszym ciele, niż nam się wydaje. Dla wielu czytelników – tak jak dla mnie – NIEMOŻLIWE stanie się MOŻLIWE. Warunek jest jeden: wzięcie za swoje zdrowie pełnej odpowiedzialności. Brawo Tim!
Ewa Foley, trener rozwoju osobistego, autorka książki Zakochaj się w życiu
Dołącz do autora bestsellera i międzynarodowego eksperta od utraty wagi, Jon’a Gabriela, i naucz się techniki wizualizacji, dzięki której Jon schudł ponad 100 kilogramów bez restrykcyjnych diet.
Sprawdzając istotność wizualizacji, Jon przytacza najnowsze badania nad potęgą umysłu, by pokazać, dlaczego ta technika jest tak efektywna w przypadku utraty wagi. Dzięki kilku minutom wizualizacji codziennie, nauczysz się jak:
• Przełamać negatywne przekonania i wzorce związane z jedzeniem
• Zmniejszyć głód i zwiększyć swój metabolizm
• Pokonać stres i emocjonalne problemy prowadzące do tycia
• Ponownie odkryć radość z ruchu
• Stworzyć zdrowe zwyczaje
• Wyeliminować łaknienie śmieciowego jedzenia i uzależnienia
• Poprawić sen i zwiększyć poziom energii
Wszystko to prowadzi do naturalnej, przyjemnej i trwałej utraty wagi. Jon uczy cię także, w jaki sposób stworzyć swoją własną wizualizację, którą zastosujesz do własnego życia. Następnie
przeprowadza cię przez szesnastotygodniowy program przemiany, który zawiera w sobie zarówno wizualizacje, jak i wskazówki żywieniowe. Jon odkrył, że największym wyzwaniem nie jest znalezienie idealnej diety czy zestawu ćwiczeń, lecz przekonanie mózgu, że pozbycie się nadmiaru wagi jest bezpieczne, co możesz osiągnąć dzięki wizualizacji. Gdy to nastąpi, twoje ciało właściwie będzie chciało być szczupłe. Jak mówi Jon: ‘Nie ma nic prostszego i naturalniejszego niż chudnięcie, gdy twoje ciało chce być szczupłe”.
Jon Gabriel ukończył studia ekonomiczne w Wharton School na Uniwersytecie Pensylwanii, gdzie uczestniczył w kursach biochemii i prowadził badania dla znanego chemika dr Jose Rabinowitz.
W 1990 roku Jon zaczął tyć bez żadnych jasnych przyczyn. W celu zrzucenia wagi wypróbował wszystkich dostępnych mu programów, ale ostatecznie, po każdym przybierał na wadze jeszcze więcej. Im dłużej był na dietach, tym więcej tył. Sytuacja stała się krytyczna w połowie 2001 roku, gdy stał się chorobliwie otyły i ważył ponad 180 kilogramów. Jedenastego września 2011 roku leciał z Newark do San Francisco i dzięki szczęśliwemu zrządzeniu losu nie był wtedy w samolocie United Airlines Lot 93, który został przejęty przez terrorystów. To zdarzenie wraz z innymi, które w równym stopniu odmieniły jego życie w następujących tygodniach, silnie na niego wypłynęły. Zrozumiał wtedy, że życie jest cennym darem, którego nie można zmarnować. Postanowił, że przyszedł czas zacząć „życie swoich marzeń”. Postanowił również wykorzystać swoje zdolności naukowe i wiedzę pozwalającą mu zrozumieć i wyeliminować prawdziwe przyczyny swojego tycia.
Wynikiem tego jest prawdopodobnie najbardziej zdumiewająca transformacja wszechczasów. Jon schudł ponad 100 kilogramów bez restrykcyjnych diet i operacji. Co zadziwiające, na jego ciele nie widać prawie w ogóle oznak dawnej otyłości — co szokuje wielu specjalistów ze środowiska medycznego. Używając metody, która tak dobrze na niego podziałała, Jon odnalazł powołanie w pomaganiu innym ludziom w osiąganiu wielkich sukcesów, nie tylko w odchudzaniu, ale w każdym aspekcie życia. Historia Jona przekształciła się w ogólnoświatowy ruch na rzecz holistycznego podejścia do zdrowia i odchudzania. Pierwsza książka Johna The Gabriel Method, jest światowym bestsellerem, który przetłumaczono na 16 języków i jest sprzedawany w 60 krajach.
Gdyby diety odchudzające działały, do tej pory
wszyscy bylibyśmy szczupli. A prawda jest taka,
że wciągamy setki milionów osób w wojnę, której
nie można wygrać...
Co jest kluczem do skutecznej utraty wagi? Jeśli, tak jak większość z nas, próbowaliście ograniczać
spożycie kalorii, piliście upiorne, rzekomo odchudzające, napoje, unikaliście tłustych produktów i
zamienialiście cukier na słodziki, wiecie już na pewno, że skutkiem wszystkich tych decyzji po kilku latach
ważycie raczej dużo więcej niż mniej niż wcześniej.
Prawda jest w gruncie rzeczy taka, że jeśli ktoś wam się zwierzy, że zaczął się odchudzać, możecie mieć
pewność, że za kilka lat będzie ważył... więcej. W ubiegłym roku 108 milionów Amerykanów stosowało
jakąś dietę odchudzającą – na dodatek przy aplauzie lekarzy, członków rodziny i przyjaciół. A jednak
wyniki długoterminowych badań, w których obserwuje się osoby na diecie, konsekwentnie potwierdzają,
że ludzie ci w ciągu 2-15 lat od rozpoczęcia diety przybierają na wadze więcej, niż osoby, które takich diet
nie stosują.
Przedstawicielka neuronauki, doktor Sandra Aamodt, przez trzy dekady próbowała schudnąć –
ograniczała spożycie jedzenia, co jakiś czas gubiła kilogramy i z powrotem je odzyskiwała – aż w końcu
postanowiła w sposób naukowy przyjrzeć się problemom masy ciała i zdrowia. Jej ustalenia przeczą
wszystkim obiegowym poglądom na temat odchudzania. Skoro od diet odchudzających tyjemy, co w takim
razie powinniśmy zrobić, aby zachować zdrowie i zmniejszyć u siebie ryzyko cukrzycy, chorób serca i
innych schorzeń związanych z otyłością? Sandra Aamodt, odważnie i szczerze, w tej napisanej w sposób
przejrzysty, a równocześnie porywający, książce stara się nas przekonać do porzucenia diet na rzecz
zmiany trybu życia, które naprawdę je poprawią i przedłużą.
„W końcu jakiś naukowiec, który wypełnia lukę między nowymi behawioralnymi teoriami dotyczącymi
odchudzania a naszymi obecnymi katastrofalnymi próbami schudnięcia dzięki diecie! Nie mogę się
doczekać, kiedy rozdam egzemplarze tej książki moim pacjentom”.
DR HENRY S. LODGE, profesor w Columbia University Medical Center i współautor książki Younger Next Year
„W tej opartej na licznych badaniach naukowych publikacji Sandra Aamodt podważa szereg popularnych
sądów na temat diet odchudzających i przedstawia przekonującą tezę, że jeśli chcemy być zdrowsi,
powinniśmy raczej jeść uważniej niż mniej. Lektura obowiązkowa w naszej kulturze owładniętej obsesją
odchudzania”.
DR TRACI MANN, autorka Secrets from the Eating Lab
Książka adresowana jest do rodziców, którzy chcą świadomie kształtować nawyki żywieniowe swoich dzieci na różnych etapach ich rozwoju,a szczególnie do tych, których dzieci już mają problemy z jedzeniem.Poszczególne rozdziały pokazują, jaki wpływ na karmienie dziecka ma nabywanie nowych umiejętności rozwojowych, zmiany otoczenia orazproblemy zdrowotne i podpowiadają, jak radzić sobie z tego rodzaju kłopotami.Każdy rozdział kończy się podsumowaniem w postaci praktycznych porad dla osób karmiących maluchyi odpowiedzialnych za to, co i jak jedzą starsze dzieci.Znajdziemy tu również:porady dietetyka, niezwykle pomocne dla rodziców niejadka w każdym wieku od pierwszych dni życia aż po wiek szkolny;jadłospisy i tabele żywieniowe, z których warto korzystać, wprowadzając modyfikacje do diety dziecka;adresy poradni laktacyjnych.Jeżeli przyswoimy sobie tę wiedzę, okaże się, że nie taki niejadek straszny!
Chcesz być atrakcyjna przez długie lata? Myślisz z lękiem o nadchodzącej menopauzie? Niewiele tak naprawdę o niej wiesz? Boisz się jej przykrych objawów? Zupełnie niepotrzebnie. Niniejsza książka to istna skarbnica wiedzy na temat prawidłowego żywienia, gwarantującego zachowanie zdrowia, urody i doskonałego samopoczucia w tym trudnym okresie. Zarówno Panie szczupłe, jak i te z nadwagą, z łatwością wybiorą odpowiednią dla siebie, smakowitą dietę. Mnóstwo przepisów, porad, dokładnych informacji o produktach spożywczych i ich cennych wartościach odżywczych oraz energetycznych to niezwykłe zalety tego poradnika! Wiedza w nim zawarta z pewnością pomoże Ci pozostać zachwycającą kobietą przez długie lata. Zadziwisz rodzinę oraz znajomych swą figurą i wigorem. Wszak życie zaczyna się dla Ciebie teraz... Zapraszam do lektury.
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
Dieta ketogeniczna wprowadza ludzkie ciało w wyjątkowo korzystny stan metaboliczny zwany ketozą, w którym podstawowe źródło paliwa dla organizmu stanowi nie glukoza a tłuszcz. Ma ona wyraźny terapeutyczny wpływ, pozwala bezpiecznie i skutecznie zrzucać zbędne kilogramy, poprawia formę psychiczną, równoważy poziom cukru we krwi oraz obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Autor, badacz leczniczych właściwości kokosa i znawca zdrowego odżywiania, jest zwolennikiem diety ubogiej w cukry a bogatej w zdrowe tłuszcze. Swoje przekonania opiera na wieloletnim doświadczeniu i licznych sukcesach terapeutycznych. W tej książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników. Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy smaku. Poza sprawdzonymi recepturami, poznasz również porady i triki kulinarne, które uczynią gotowanie prostszym, a dietę znacznie przyjemniejszą. Odzyskasz energię, oduczysz się jedzenia dużych ilości cukrów i produktów wysokoprzetworzonych. Wyrobisz zdrowe nawyki, Twoje nastawienie ulegnie poprawie i będziesz bardziej odporny na wahania nastroju. W zdrowej diecie, zdrowy tłuszcz.
szparagi • pomidor • brukselka • bakłażan • papryka • pietruszka • cebula fasolka szparagowa • ogórek
Sezonowe warzywo to kolejna porcja przepisów na dania, których głównymi bohaterami są jarzyny. Upiecz cytrynowe szparagi, ugotuj najlepszą pomidorówkę, zamarynuj cebulę. Usmaż pietruszkowe placki i sprawdź, jak smakuje brukselka z kozim twarożkiem. Prosto, oryginalnie, obłędnie smacznie.
100 przepisów na potrawy bezmięsne • wersje wegańskie i bez glutenu
Dość gardzenia warzywami, bezlitosnego wyciągania ich na brzeg talerza, wyławiania z zupy. Grillowane dymki, spaghetti z ogórkiem, wędzone brownie z bakłażanem i ciasto pietruszkowe Dominiki Wójciak przekonają nawet roślinosceptyków do zakupów w najbliższym warzywniaku.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka, zastępczyni redaktor naczelnej KUKBUK-a
Gotowanie nie musi być pracochłonne ani skomplikowane. Zwłaszcza gdy do dyspozycji masz świeże warzywa. Dominika wie, jak przyrządzić jarzyny, by nabrały wdzięku i zaciekawiły podniebienie. Grillowana fasolka szparagowa z kopytkami, słodka marchewka zestawiona z egzotycznymi wodorostami, chłodnik z małosolnych ogórków z awokado – to zaledwie kilka prostych pomysłów, które aż się proszą, żeby je wypróbować.
Małgosia Minta, dziennikarka, autorka książek kulinarnych i bloga Minta Eats
Czy zamierzacie zmienić sposób odżywiania? A może chcielibyście pozbyć się warstwy zimowego tłuszczyku lub wyeliminować niektóre zwyczaje żywieniowe?
Natura ma sekretną broń przeciwdziałającą zbędnym kilogramom. To zioła, które są małe, zielone i wspaniale smakują. W połączeniu ze zrównoważoną dietą pomagają zgubić zbędne kilogramy, nie odbierając przy tym przyjemności z jedzenia, a wręcz przeciwnie dodają potrawom smaku. Kiedy odchudzanie staje się takie proste, to któż chciałby jeszcze liczyć kalorie.
Odbiorcy
- wszyscy, którzy szukają skutecznego, smacznego i prostego sposobu na zgubienie zbędnych kilogramów
- osoby, które zamierzają zmienić sposób odżywiania oraz zwyczaje żywieniowe
- miłośnicy ziołolecznictwa
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- przeszło 70 przepisów pokazuje jak wszechstronnie i na wiele sposobów można stosować zioła w kuchni
- to obszerny przegląd najbardziej skutecznych ziół z całego świata wspomagających odchudzanie
Kawa, stres i pospieszne jedzenie są dużym obciążeniem dla organizmu, ponieważ utrudniają trawienie i przemianę materii. W konsekwencji jesteśmy zmęczeni, brakuje nam energii i nie możemy sobie poradzić z nadwagą. Jest na to rada – detoks, czyli dieta oczyszczająca. Stosując ją, wspomagamy przyswajanie substancji, których potrzebuje organizm, ułatwiamy neutralizację i wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, a przy okazji możemy zrzucić parę kilogramów. Odtruwanie nigdy jeszcze nie było tak proste i tak smaczne.
W książce znajdziecie: przegląd katalizatorów detoksu, plan kuracji z użyciem koktajli (smoothies)
i tygodniowy plan diety oczyszczającej.
Odbiorcy
- wszyscy, którzy chcą oczyścić organizm, zyskać energię oraz witalność
- osoby, które pragną stracić zbędne kilogramy, a jednocześnie czerpać przyjemność ze smacznej,
lekkostrawnej diety
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera wszelkie informacje dotyczące diety detoks
- pozwala zgubić zbędne kilogramy i oczyścić organizm z toksyn
- w poszczególnych rozdziałach znajdują się przepisy na potrawy na śniadania, obiady, kolacje
oraz tygodniowy plan diety
- dieta pozwala na całkowitą rezygnację z potraw mięsnych, jednak dla tych, którzy nie chcą
wykluczać z jadłospisu mięsa i ryb, przygotowano oddzielny rozdział z lekkostrawnymi daniami,
które pasują do kuracji
- detoks nie przeszkadza w wykonywaniu pracy zawodowej, ponieważ wszystkie potrawy doskonale nadają się do tego, aby je zabrać ze sobą
- dietę można powtarzać w razie potrzeby
Najważniejsza reguła SIMPLE GLYX, czyli diety o niskim indeksie glikemicznym:
KTO CHCE SCHUDNĄĆ, MUSI JEŚĆ
Niniejsza książka oferuje ponad 130 przepisów, które sycą, wyszczuplają i uszczęśliwiają.
SIMPLE GLYX to dania kuchni wiejskiej. Ale też kuchnia nowoczesna. To smaczne dania w klimacie śródziemnomorskim. Szybkie potrawy z woka. Słodkości. Fascynujące doznania dla podniebienia: od zielonego koktajlu o poranku do łososia z cukinią na wieczór. Od marynowanego limburgera do musu czekoladowo-figowego. Od morelowego lassi, aż po kulki szpinakowo-sezamowe. Zupełnie zapominamy, że jesteśmy na diecie. Dieta to sposób życia. A SIMPLE GLYX to „sposób na życie” dla smakoszy. To po prostu cudowna kuchnia. Przepisy SIMPLE GLYX są smaczne, zdrowe, sycące i sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.
• Prosto i inteligentnie: jemy niskoglikemicznie, znikają wahania insuliny, chudniemy na długo.
• Różnorodnie: według ochoty i nastroju wybieramy spośród przepisów na dania śródziemnomorskie, azjatyckie, wiejskie i miejskie.
• Na wszystkie okazje: przepisy na koktajle, müsli, chleb białkowy, przekąski, zimne i ciepłe dania główne oraz słodkości. Nieskomplikowana kuchnia na każdy dzień, na podróż, dla przyjaciół, rodziny...
• Dla wegetarian: liczne wskazówki odnośnie do wyboru składników i możliwych zamienników
SIMPLE GLYX – BO JEDZENIE TO ŻYCIE!
Coraz częściej szukamy eliksirów młodości, by nasza cera była piękna i młoda. Kobiety stosują nowoczesne podkłady i pudry. Niekiedy pod tym starannie dobranym makijażem kryje się chora, zniszczona cera. I lekarstwa nie pomogą, ponieważ jakie jedzenie,taka cera, takie w konsekwencji zdrowie. Niewłaściwe pożywienie, a więc organizm starzeje się przedwcześnie. Dlatego po niezawodne przepisy na młodość z natury, które stosowały damy z wyższych sfer, można wrócić, by być nie tylko młodym, ale również zdrowym.
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej.
Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać.
Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych.
Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT?
• Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej.
• Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi.
• Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii.
• Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu.
• Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń.
• Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób.
***
"Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!"
Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych
"Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem."
David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej
"Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś."
Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015
*****
Aidan Goggins ma dość nietypowe wykształcenie, ponieważ jest jednocześnie farmaceutą i dietetykiem. Poza tym cierpi na rzadką chorobę autoimmunologiczną. Za sprawą dość wyjątkowego połączenia tych trzech czynników stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych europejskich specjalistów w dziedzinie zdrowia. Z jego usług korzystają zarówno lekarze, jak i celebryci. Aidan rozumie znaczenie dobrej kondycji fizycznej i specjalizuje się w żywieniu sportowców. Dzięki swojemu doświadczeniu już nieraz wspomagał zawodowych mistrzów sportu w ich drodze do sukcesu. Aidan chętnie wypowiada się w mediach w sprawach zdrowia, jest też autorem nagradzanych książek.
Glen Matten jest entuzjastą dobrego jedzenia z dyplomem w dziedzinie dietetyki medycznej. W jego przypadku obsesyjne gromadzenie wiedzy na temat odżywiania się idzie w parze z zamiłowaniem do dobrej kuchni. Od blisko dziesięciu lat z powodzeniem otwiera kolejne kliniki na terenie Wielkiej Brytanii, a z jego usług skorzystało już wielu zawodowych sportowców i celebrytów. Jest autorem nagradzanych publikacji, chętnie udziela się w mediach.
Jest to druga książka z przepisami kulinarnymi na 45 zup. Tak jak poprzednia, jest ona podzielona na trzy rozdziały, a każdy z nich zawiera 15 przepisów:
Zupy polecane na śniadanie;
Zupy polecane na drugie śniadanie i na obiad;
Zupy polecane na podwieczorek i kolację;
Podstawą ich podziału jest głównie ich kaloryczność.
Nowością są zupy:
deserowe
wegetariańskie
bezglutenowe
białkowe
Dodatkowo znajduje się tam także wiele przydatnych informacji, jak np.:
dlaczego akurat zupy
jak ugotować różne wywary
jak zagęszczać zupy
„pobite gary” – co zrobić, gdy zupa się przypaliła, jest za słona, za ostra, za kwaśna, zbyt mętna, itp
Autorem większości przepisów jest Monika Honory. Pozostałe przepisy są tymi, które zostały zmodyfikowane na potrzeby programu Przemiany wg Moniki Honory.
Słynna kuracja oczyszczająca ciało i ducha nareszcie opisana w książce! Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie (Dn 1,12-15). Potęgę tego biblijnego cytatu potwierdza współczesna medycyna. Post Daniela, dzięki swej prostocie, pomógł już tysiącom osób. W książce znajdziesz: 14-dniowy program oparty na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej, opisany krok po kroku, przepisy na każdy dzień kuracji, wszystkie niezbędne informacje potrzebne do podjęcia postu Daniela (jak się przygotować, kiedy podjąć post, co robić po zakończeniu kuracji), duchowe rozważania ks. Łukasza Piórkowskiego, które pomogą Ci uczynić z postu czas prawdziwej, duchowej odnowy. Do podjęcia postu Daniela wystarczy Ci ta książka i trochę determinacji. Oczyść ciało i ducha w 14 dni. Autorka książki, Krystyna Dajka, jest nie tylko entuzjastką postu Daniela, który sama wielokrotnie podejmowała, ale ma także wielki dar praktycznego przygotowywania tej diety i szkolenia na organizowanych od lat turnusach zdrowotnych. Ze Wstępu dr Ewy Dąbrowskiej
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?