Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Czy zamierzacie zmienić sposób odżywiania? A może chcielibyście pozbyć się warstwy zimowego tłuszczyku lub wyeliminować niektóre zwyczaje żywieniowe?
Natura ma sekretną broń przeciwdziałającą zbędnym kilogramom. To zioła, które są małe, zielone i wspaniale smakują. W połączeniu ze zrównoważoną dietą pomagają zgubić zbędne kilogramy, nie odbierając przy tym przyjemności z jedzenia, a wręcz przeciwnie dodają potrawom smaku. Kiedy odchudzanie staje się takie proste, to któż chciałby jeszcze liczyć kalorie.
Odbiorcy
- wszyscy, którzy szukają skutecznego, smacznego i prostego sposobu na zgubienie zbędnych kilogramów
- osoby, które zamierzają zmienić sposób odżywiania oraz zwyczaje żywieniowe
- miłośnicy ziołolecznictwa
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- przeszło 70 przepisów pokazuje jak wszechstronnie i na wiele sposobów można stosować zioła w kuchni
- to obszerny przegląd najbardziej skutecznych ziół z całego świata wspomagających odchudzanie
Kawa, stres i pospieszne jedzenie są dużym obciążeniem dla organizmu, ponieważ utrudniają trawienie i przemianę materii. W konsekwencji jesteśmy zmęczeni, brakuje nam energii i nie możemy sobie poradzić z nadwagą. Jest na to rada – detoks, czyli dieta oczyszczająca. Stosując ją, wspomagamy przyswajanie substancji, których potrzebuje organizm, ułatwiamy neutralizację i wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, a przy okazji możemy zrzucić parę kilogramów. Odtruwanie nigdy jeszcze nie było tak proste i tak smaczne.
W książce znajdziecie: przegląd katalizatorów detoksu, plan kuracji z użyciem koktajli (smoothies)
i tygodniowy plan diety oczyszczającej.
Odbiorcy
- wszyscy, którzy chcą oczyścić organizm, zyskać energię oraz witalność
- osoby, które pragną stracić zbędne kilogramy, a jednocześnie czerpać przyjemność ze smacznej,
lekkostrawnej diety
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera wszelkie informacje dotyczące diety detoks
- pozwala zgubić zbędne kilogramy i oczyścić organizm z toksyn
- w poszczególnych rozdziałach znajdują się przepisy na potrawy na śniadania, obiady, kolacje
oraz tygodniowy plan diety
- dieta pozwala na całkowitą rezygnację z potraw mięsnych, jednak dla tych, którzy nie chcą
wykluczać z jadłospisu mięsa i ryb, przygotowano oddzielny rozdział z lekkostrawnymi daniami,
które pasują do kuracji
- detoks nie przeszkadza w wykonywaniu pracy zawodowej, ponieważ wszystkie potrawy doskonale nadają się do tego, aby je zabrać ze sobą
- dietę można powtarzać w razie potrzeby
Najważniejsza reguła SIMPLE GLYX, czyli diety o niskim indeksie glikemicznym:
KTO CHCE SCHUDNĄĆ, MUSI JEŚĆ
Niniejsza książka oferuje ponad 130 przepisów, które sycą, wyszczuplają i uszczęśliwiają.
SIMPLE GLYX to dania kuchni wiejskiej. Ale też kuchnia nowoczesna. To smaczne dania w klimacie śródziemnomorskim. Szybkie potrawy z woka. Słodkości. Fascynujące doznania dla podniebienia: od zielonego koktajlu o poranku do łososia z cukinią na wieczór. Od marynowanego limburgera do musu czekoladowo-figowego. Od morelowego lassi, aż po kulki szpinakowo-sezamowe. Zupełnie zapominamy, że jesteśmy na diecie. Dieta to sposób życia. A SIMPLE GLYX to „sposób na życie” dla smakoszy. To po prostu cudowna kuchnia. Przepisy SIMPLE GLYX są smaczne, zdrowe, sycące i sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.
• Prosto i inteligentnie: jemy niskoglikemicznie, znikają wahania insuliny, chudniemy na długo.
• Różnorodnie: według ochoty i nastroju wybieramy spośród przepisów na dania śródziemnomorskie, azjatyckie, wiejskie i miejskie.
• Na wszystkie okazje: przepisy na koktajle, müsli, chleb białkowy, przekąski, zimne i ciepłe dania główne oraz słodkości. Nieskomplikowana kuchnia na każdy dzień, na podróż, dla przyjaciół, rodziny...
• Dla wegetarian: liczne wskazówki odnośnie do wyboru składników i możliwych zamienników
SIMPLE GLYX – BO JEDZENIE TO ŻYCIE!
Coraz częściej szukamy eliksirów młodości, by nasza cera była piękna i młoda. Kobiety stosują nowoczesne podkłady i pudry. Niekiedy pod tym starannie dobranym makijażem kryje się chora, zniszczona cera. I lekarstwa nie pomogą, ponieważ jakie jedzenie,taka cera, takie w konsekwencji zdrowie. Niewłaściwe pożywienie, a więc organizm starzeje się przedwcześnie. Dlatego po niezawodne przepisy na młodość z natury, które stosowały damy z wyższych sfer, można wrócić, by być nie tylko młodym, ale również zdrowym.
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej.
Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać.
Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych.
Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT?
• Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej.
• Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi.
• Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii.
• Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu.
• Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń.
• Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób.
***
"Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!"
Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych
"Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem."
David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej
"Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś."
Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015
*****
Aidan Goggins ma dość nietypowe wykształcenie, ponieważ jest jednocześnie farmaceutą i dietetykiem. Poza tym cierpi na rzadką chorobę autoimmunologiczną. Za sprawą dość wyjątkowego połączenia tych trzech czynników stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych europejskich specjalistów w dziedzinie zdrowia. Z jego usług korzystają zarówno lekarze, jak i celebryci. Aidan rozumie znaczenie dobrej kondycji fizycznej i specjalizuje się w żywieniu sportowców. Dzięki swojemu doświadczeniu już nieraz wspomagał zawodowych mistrzów sportu w ich drodze do sukcesu. Aidan chętnie wypowiada się w mediach w sprawach zdrowia, jest też autorem nagradzanych książek.
Glen Matten jest entuzjastą dobrego jedzenia z dyplomem w dziedzinie dietetyki medycznej. W jego przypadku obsesyjne gromadzenie wiedzy na temat odżywiania się idzie w parze z zamiłowaniem do dobrej kuchni. Od blisko dziesięciu lat z powodzeniem otwiera kolejne kliniki na terenie Wielkiej Brytanii, a z jego usług skorzystało już wielu zawodowych sportowców i celebrytów. Jest autorem nagradzanych publikacji, chętnie udziela się w mediach.
Słynna kuracja oczyszczająca ciało i ducha nareszcie opisana w książce! Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie (Dn 1,12-15). Potęgę tego biblijnego cytatu potwierdza współczesna medycyna. Post Daniela, dzięki swej prostocie, pomógł już tysiącom osób. W książce znajdziesz: 14-dniowy program oparty na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej, opisany krok po kroku, przepisy na każdy dzień kuracji, wszystkie niezbędne informacje potrzebne do podjęcia postu Daniela (jak się przygotować, kiedy podjąć post, co robić po zakończeniu kuracji), duchowe rozważania ks. Łukasza Piórkowskiego, które pomogą Ci uczynić z postu czas prawdziwej, duchowej odnowy. Do podjęcia postu Daniela wystarczy Ci ta książka i trochę determinacji. Oczyść ciało i ducha w 14 dni. Autorka książki, Krystyna Dajka, jest nie tylko entuzjastką postu Daniela, który sama wielokrotnie podejmowała, ale ma także wielki dar praktycznego przygotowywania tej diety i szkolenia na organizowanych od lat turnusach zdrowotnych. Ze Wstępu dr Ewy Dąbrowskiej
Coraz więcej ludzi uświadamia sobie, że jedzenie nie tylko odżywia ciało, ale może również służyć jako najskuteczniejsze lekarstwo. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda ta została odkryta już przed wiekami w Tybecie. Dzięki tej książce Ty również możesz skorzystać z przedwiecznych skutecznych technik przywracania zdrowia duszy i ciała. Autorzy, opierając się na tybetańskiej nauce o harmonii, obalają najczęstsze mity żywieniowe i ujawniają co się za nimi kryje. Dzięki nim dowiesz się, dlaczego człowiek nie jest wszystkożerny, a margaryna wcale nie jest lepsza od masła. Poznasz również całą prawdę o mleku, słodzikach, cholesterolu i napojach energetycznych. Gdy już dowiesz się, czego powinieneś unikać, nauczysz się także wybierać odpowiednie dla siebie pożywienie. Pomocne w tym będą znane od stuleci w Tybecie 3 siły, 6 kierunków smakowych oraz 8 potencji. Opierając się na powyższych wartościach zaczniesz rozróżniać typy ludzi według zapotrzebowania ich organizmów oraz odpowiednią dla nich żywność. Nauczysz się tym samym dbać o jelita i zagwarantujesz sobie ich zdrowie na długie lata. Dowiesz się, dlaczego osoby urodzone przez cesarskie cięcie mają z nimi problem i w jaki sposób może pomóc olej z czarnuszki. Uzyskasz zupełnie nowe spojrzenie na miażdżycę, wypalenie zawodowe, otyłość i uzależnienie od słodyczy. Dzięki wykorzystaniu medycyny żywieniowej pozbędziesz się powyższych dolegliwości, jak i raka, chorób skóry i schorzeń umysłowych. Jedz na zdrowie.
W poradniku przedstawiono dietę zalecaną w cukrzycy typu 2 uwzględniającą jednocześnie profilaktykę miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Zaproponowane jadłospisy pokazują, jak komponować posiłki, aby obniżyć ich indeks glikemiczny, jakiego dokonywać wyboru produktów i technik kulinarnych w celu obniżenia IG, jakie produkty wykorzystywać, aby dieta zawierała mało nasyconych kwasów tłuszczowych,a dużo antyoksydantów i błonnika. Podpowiadają, jak urozmaicać posiłki, jak zwiększyć spożycie warzyw, również strączkowych oraz ryb (zwłaszcza tłustych morskich), jak wkomponować do potraw fermentowane napoje mleczne, czyli jogurt, kefir i maślankę, a także włączyć orzechy i nasiona oraz zioła i przyprawy (zamiast soli), Jadłospisy te są przykładem, jak sprawić, aby dieta w cukrzycy, również ta o obniżonej kaloryczności, była smaczna i atrakcyjna.Jeśli masz nadwagę, zwiększ aktywność fizyczną i zastosuj dietę o obniżonej kaloryczności. Lekarz doradzi Ci, która z zaproponowanych diet jest dla Ciebie wskazana.
Uzdrawiające właściwości noni, czyli morwy indyjskiej, są znane Polinezyjczykom od stuleci. Kahuni, czyli hawajscy szamani i uzdrowiciele, czcili tę roślinę, natomiast Europejczycy stosunkowo niedawno odkryli jej leczniczą moc. Czas abyś i Ty poznał niezwykłe zdrowotne korzyści owocu noni. Jest on doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i aminokwasów oraz posiada niezwykle silne właściwości przeciwbólowe. Autorka przedstawia informacje pozyskane bezpośrednio od mieszkańców wysp Polinezji Francuskiej, które potwierdziły się podczas jej wieloletniej praktyki zawodowej. Ludzie ci zalecają noni przy ciężkich chorobach skóry, owrzodzeniach, ropniach i ranach. Piją sok przy zakłóceniach układu immunologicznego, przeziębieniach, infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych, jak również nadciśnieniu, zapaleniu płuc, malarii czy grypie. Podaje się go diabetykom, osobom cierpiącym na raka, w leczeniu dróg oddechowych, kaszlu, a także hemoroidów. Noni zawiera wyjątkowo wysokie stężenie prokseroniny, enzymu mającego zdolność naprawy chorych komórek, w tym nowotworowych. Obecność tego związku tłumaczy zdumiewające właściwości terapeutyczne, potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Z książki dowiesz się, czym należy się kierować przy wyborze soku z noni i jak stosować go na dręczące Cię dolegliwości. Pijąc go zyskasz więcej energii i chęci do życia, zwiększysz swoją odporność oraz wyeliminujesz schorzenia cywilizacyjne. Noni – Twój sposób na zdrowie.
Praktyczny poradnik, w którym znajdziesz informacje dotyczące zasad zdrowego żywienia, tabelę kalorii i opis skutecznych diet odchudzających wraz z przepisami: śródziemnomorskiej, Michaela Montignac, South Beach, kapuścianej, rozłącznej, dra Kwaśniewskiego i 100 kcal.
Czy zdiagnozowano u ciebie lub u kogoś bliskiego nowotwór? A może sam miałeś raka i obawiasz się, że może powrócić? Czy otrzymałeś diagnozę cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego? Czy masz problemy z nadwagą? Cierpisz na depresję? Martwisz się o swoją pamięć? Masz wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom trójglicerydów, wysoki cholesterol, lub objawy choroby serca? Cierpisz na bóle stawów lub artretyzm? Masz problemy trawienne takie jak stan zapalny albo nadwrażliwość jelit, chroniczne zaparcia, biegunki lub chorobę Crohna? Kurkumina oferuje rozwiązanie, którego potrzebujesz, aby zapobiegać, a nawet cofnąć te choroby i stworzyć życie pełne promiennego zdrowia. Problematyczne zawiłości w naszym zdrowotnym systemie regulacji prawnych w końcu zostaną naprawione – jednak nie na czas dla większości osób z nowotworami. Na szczęście, ludzie nie muszą czekać w nieskończoność i mogą znaleźć potrzebne, mogące uratować im życie, badania naukowe. Te podstawowe „wyniki badań” - informacje zawarte są tutaj, w tej książce. Ich prowadzącym jest dr Ajay Goel, najbardziej odpowiedni człowiek na świecie do napisania książki o kurkuminie, raku i innych chronicznych chorobach. Ta książka może uratować ci życie. Nie przegap jej! (Jacob Teitelbaum, M.D., autor The Fatigue and Fibromyalgia Solution) Dr Ajay Goel, jest profesorem i szefem Center for Gastrointestinal Research oraz Center for Epigenetics, Cancer Prevention and Cancer Genomics w instytucie badań Baylor Research Institute, Baylor University Medical Center w Dallas w stanie Teksas, USA. Od ponad 20 lat prowadzi badania nad nowotworami i jest samodzielnym autorem albo współtwórcą ponad 200 artykułów naukowych publikowanych w wiodących międzynarodowych czasopismach naukowych. Aktualnie prowadzi badania dotyczące podstawowych i translacyjnych (zw. z genetyką) aspektów zapobiegania nowotworom przewodu pokarmowego poprzez rozmaite podejścia, łącznie z komplementarnym oraz integracyjnym zastosowaniem produktów roślinnych. W swojej pracy szczególnie skupia się nad badaniem dwóch składników roślinnych – kurkuminy oraz boswellii.
ZDROWA DIETA UZUPEŁNIAJĄCA OD 5 MIESIĄCA ŻYCIA
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska zapewni twojemu dziecku prawidłowy rozwój. Produkty pochodzenia roślinnego, mleko i jajka dostarczą mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zebrane w tej książce różnorodne pomysły na zupki, kaszki i miksy owocowo-zbożowe pomogą ci w przygotowaniu zdrowych i pysznych posiłków. Natomiast dzięki zamieszczonym informacjom uzyskasz odpowiednią wiedzę na temat produktów wegetariańskich, a także zdrowego i bezpiecznego stosowania diety wegetariańskiej u maluchów.
Sprawdzone przepisy: Wszystkie przepisy zostały starannie wypróbowane w praktyce
Profesjonalne porady: Autorka jest uznaną specjalistką w dziedzinie żywienia
Dwa w jednym: Posiłek dla ciebie i twojego malucha
Przyszłe mamy i kobiety karmiące znajdą w książce sposoby prawidłowego odżywania i dbania o siebie, które zapewnią ich dzieciom siłę i odporność na choroby cywilizacyjne. Autorka podkreśla zalety karmienia dziecka mlekiem matki i opisuje naturalne pokarmy przygotowywane w domu. Książka zawiera przepisy na mleczka zbożowe, kleiki i zupki wzmacniające delikatny układ pokarmowy dziecka do 3. roku życia.
Autorka przedstawia również temat alergii i uczuleń pokarmowych u najmłodszych i prawidłowego żywienia dzieci w oparciu o zasady wegetarianizmu. Rodzice, którzy sięgną po tę książkę, dowiedzą się, jak kształtować u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe, tak aby zbudować silny fundament zdrowia na całe ich życie.
Książka zawiera wiele cennych rad dla mam, które chcą świadomie, korzystając z naturalnych, nie przetworzonych przemysłowo produktów spożywczych, zadbać o dobry stan zdrowia swoich dzieci. Chciałabym szczególnie polecić ją przyszłym matkom, zarówno tym w pełni zdrowym, jak i tym, które wg zaleceń lekarza powinny poprawić stan odżywienia swojego organizmu. Zalecenia, które tutaj znajdą, pozwolą im jak najlepiej przygotować się do poczęcia i laktacji.
dr n. chem. Urszula Pytasz
dietetyk z Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki
Troska o dziecko powinna się rozpocząć już w momencie jego poczęcia. Niezwykle ważna jest dbałość o prawidłową dietę przyszłej matki. Zdrowe żywienie kobiety ciężarnej, matki karmiącej, a potem noworodka, niemowlęcia i małego dziecka niewątpliwie przyczyniają się do zachowania dobrego stanu zdrowia dziecka także w kolejnych latach jego życia. Książka Bożeny Żak-Cyran to rzetelne źródło wiedzy, które w jasny sposób przedstawia kluczowe elementy zdrowego, naturalnego żywienia matek i ich dzieci.
Iwona Gajos
lekarz pediatra
Sposób odżywiania kobiet w ciąży to jeden z najważniejszych czynników wpływających na jej przebieg, rozwój wewnątrzmaciczny i wzrastanie dziecka oraz jego dobrostan, zarówno w okresie dzieciństwa, jak i w życiu dorosłym. Odpowiada on również za stan zdrowia matki oraz jej funkcjonowanie po porodzie.
o różnicy między dobrym a złym stresem
o pokarmach obniżających ciśnienie krwi
o witaminach i minerałach niezbędnych do utrzymania ciśnienia w normie
o strategiach mogących uratować Twoje życie i zapobiec zawałowi serca
Światowej sławy lekarz Don Colbert w przystępny sposób prezentuje najnowsze odkrycia medyczne w dziedzinie chorób serca. Podpowiada jak się odżywiać aby im zapobiec i jak wspomóc dietę ziołami i aktywnością fizyczną. Podkreśla, że na nasze zdrowie wpływa również nasza wiara i samopoczucie. Dlatego swoje doświadczenia jako lekarza wspiera fragmentami modlitwy i Pisma Świętego.
Jest to wyczerpujący i przejrzysty przewodnik żywieniowy, którego tematem jest zdrowie zarówno matki jak i dziecka.Helen Saul Case jest autorką o wszechstronnej wiedzy i doświadczeniu z zakresu medycyny żywieniowej. Jest to książka napisana przez kobietę dla kobiety. Pisała ją kiedy była w ciąży z drugim dzieckiem. Dzieli się z czytelniczkami swoimi przeżyciami i zabranym doświadczeniem. Pisze o swoich ciążach, odczuciach fizycznych i emocjach bardzo żywym, naturalnym językiem.Nie wymyśliłabym tego nawet jeśli bym się bardzo starała. Odpowiedzi na pytania jak najlepiej wykorzystać wysokie dawki witamin, aby bezpiecznie i skutecznie rozwiązać problemy zdrowotne, ze świecą szukać w książkach o zdrowiu przyszłej matek. Nadszedł czas by to zmienić.I przechodzi do systematycznego i wszechstronnego omawiania kolejnych witamin C, E, A, D i minerałów, obficie cytując badania naukowe i źródła nabytej wiedzy
Ten oto niewielki poradnik zawierający najistotniejsze zalecenia i wskazówki dietetyczne dla osób leczonych onkologicznie (z uwzględnieniem leczenia chirurgicznego, chemio- i radioterapii). Znajdziecie w nim przepisy na lekkie, zdrowe potrawy i przykładowe jadłospisy, które staną się inspiracją do codziennego przygotowywania zbilansowanych posiłków. Zachęcamy do zmieniania przepisów według własnego uznania i dodawania do potraw ulubionych składników chorego.
Jeśli Twoja mama, tata, może siostra albo przyjaciółka walczy z chorobą, możesz pomóc i wspierać bliską Ci osobę, przygotowując każdego dnia zdrowe i pyszne posiłki. Znajdziesz tu potrzebną wiedzę na temat takich dolegliwości, jak brak apetytu, zaparcia, wymioty czy biegunka, które towarzyszą każdego dnia choremu onkologicznie. Pomoże Ci to zrozumieć cierpienie bliskiej Ci osoby i da wskazówki, jak odpowiednia dieta może łagodzić i minimalizować te przykre przypadłości.
Czy wiesz, że rodzaj posiłku może zmieniać działanie Twojego leku?
Czy wiesz, że niektóre leki powinno się zażywać po posiłku, a inne na czczo?
Czy wiesz, że soki owocowe, zwłaszcza sok grejpfrutowy, mogą wpływać na efekt działania leku?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz właśnie w tej książce.
Autorzy niniejszej monografii – specjaliści w dziedzinie bromatologii, farmakologii oraz dietetyki – na co dzień zajmują się badaniem problemu interakcji leków z pożywieniem. Prezentowane przez nich treści, poparte wynikami wielu światowych badań, dostarczają cennej praktycznej wiedzy pozwalającej uniknąć błędów przy stosowaniu konkretnych leków.
Książka ta została opracowana, aby służyć pomocą nie tylko farmaceutom, lekarzom i dietetykom, lecz także samym pacjentom.
Ponad 300 nowych bezglutenowych przepisów, m.in. na urodziny, walentynki, tłusty czwartek, Dzień DzieckaKontynuacja bestsellerowej Kuchni polskiej bez pszenicy oraz Świąt bez pszenicy. Ostatnia część bezpszennej i bezglutenowej trylogii polskich autorek, z przepisami na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały. Do wykorzystania przez cały rok i na każdą okazję!Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, strrraszne propozycje halloweenowe, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne.Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału, a w większości wegańsko (wśród 314 przepisów niemal 300 nie zawiera mleka/nabiału, a około 200 nie zawiera jajek ani żadnych innych produktów odzwierzęcych!). W wielu przepisach nie ma również orzechów, drożdży, soi czy kakao, dzięki czemu z powodzeniem mogą z nich korzystać alergicy. Jest pysznie, zdrowo i różnorodnie. Autorki udowadniają, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna ani niesmaczna. I że na bezglutenowym stole może się pojawić każda potrawa, jakiej się zapragnie! Oprócz przepisów użytkownicy i fani poprzednich książek tych Autorek znajdą tu informacje o nowych ciekawych produktach oraz kolejną porcję praktycznych porad, m.in. o sezonowych składnikach, grillowaniu z głową, smażeniu bezglutenowych pączków i jedzeniu kwiatów.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?