Idealna książka kucharska dla odkrywców nowych smaków,małych alergików, wegan i niejadków! Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nikt im nie powiedział, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen... zieleniny! Teraz dzielą się z tobą swoimi odkryciami bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. W książce znajdziecie krótkie opowiadania o zieleninowej przygodzie Klary i Michała, eksperymenty i ciekawostki o zielonych warzywach i owocach oraz przepisy na proste przekąski, słodycze i napoje, oczywiście z zieleniną w roli głównej! Do dzieła!
Ponad 300 nowych bezglutenowych przepisów, m.in. na urodziny, walentynki, tłusty czwartek, Dzień DzieckaKontynuacja bestsellerowej Kuchni polskiej bez pszenicy oraz Świąt bez pszenicy. Ostatnia część bezpszennej i bezglutenowej trylogii polskich autorek, z przepisami na sylwestra i karnawał, tłusty czwartek i walentynki, spotkania w plenerze i rodzinne uroczystości. Na romantyczne kolacje i dziecięce przyjęcia. Na chłodne zimowe wieczory i letnie upały. Do wykorzystania przez cały rok i na każdą okazję!Pączki i faworki, trufle i eklerki, zdrowe potrawy z grilla, desery i dania dla dzieci, strrraszne propozycje halloweenowe, torty tradycyjne i nieszablonowe, zakrapiane karnawałowe szaleństwa oraz mnóstwo prostych pomysłów na słodko i wytrawnie. Ciastka, ciasta, muffinki, lody, puddingi, pierogi, kluski, naleśniki, zupy, bułki i chleby oraz kolejna duża porcja przydatnych przepisów podstawowych. Większość zamieszczonych w książce dań i deserów doskonale wpasowuje się w menu całoroczne.Wszystko bez glutenu, cukru, szkodliwych E-dodatków, niemal całkowicie bez mleka/nabiału, a w większości wegańsko (wśród 314 przepisów niemal 300 nie zawiera mleka/nabiału, a około 200 nie zawiera jajek ani żadnych innych produktów odzwierzęcych!). W wielu przepisach nie ma również orzechów, drożdży, soi czy kakao, dzięki czemu z powodzeniem mogą z nich korzystać alergicy. Jest pysznie, zdrowo i różnorodnie. Autorki udowadniają, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna ani niesmaczna. I że na bezglutenowym stole może się pojawić każda potrawa, jakiej się zapragnie! Oprócz przepisów użytkownicy i fani poprzednich książek tych Autorek znajdą tu informacje o nowych ciekawych produktach oraz kolejną porcję praktycznych porad, m.in. o sezonowych składnikach, grillowaniu z głową, smażeniu bezglutenowych pączków i jedzeniu kwiatów.
Kontynuacja bestsellerowej Kuchni polskiej bez pszenicy z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Dzięki tej książce na twoim bezglutenowym stole nie zabraknie żadnej świątecznej potrawy!
Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną.
Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki – wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Wszystko bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz skrobi. Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np. kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego baranka), ale większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta!
Ponad 250 starannie przygotowanych i wypróbowanych przepisów na dania tradycyjnie kojarzone z polskimi świętami i uroczystościami – oraz mnóstwo ciekawych nowych przepisów, do wykorzystania w codziennej kuchni domowej
Kolejna książka dwóch polskich propagatorek bezglutenowego, zdrowego gotowania i odżywiania
Z tą książką uczymy dzieci krytycznego myślenia i zaglądania pod podszewkę świata, ludzi i przyrody. To picturebook dla dzieci o empatii i byciu wrażliwym na ukryte piękno. Marta Szloser w poetyckiej formie pisze o złożoności otaczającego nas świata. Z lekkością i przyjemnością wprowadza filozoficzną zadumę. Zachęca, by zaglądać pod powierzchnię, w głąb świata, ludzi, przyrody. Nadchodzi czas na empatię.Zaletą Warstw jest ich uniwersalność. Ta książka nie ma ograniczeń wiekowych. Zaczaruje mamę, dziadka, dziecko każdego kto ma w sobie nutę romantyzmu.
Marysi od zawsze towarzyszą… okruszki. Za każdym razem, kiedy coś je, pojawiają się nie wiadomo skąd i w bardzo dużych ilościach. Są w ubraniach, we włosach, na podłodze oraz w innych, często zaskakujących miejscach. Dla dziewczynki okruszki to całkiem normalna rzecz, ale jej rodzina, pies Knedel oraz doktor Bananan i psycholog Kudłacz za wszelką cenę starają się wyleczyć Marysię z okruszkowania. Czy im się uda? I czy Marysia naprawdę potrzebuje pomocy?
Pacjenci cierpiący na celiakię czy ludzie z wyboru przebywający na diecie bezglutenowej mogą poczuć się zepchnięci na margines. Kuchnia polska obfituje w pszenicę. Potrawy pszeniczne zakorzenione są w naszej kulturze i tradycji, stanowiąc podstawę zarówno naszych świątecznych, jak i codziennych posiłków. W księgarniach również próżno szukać poświęconych im pozycji, a dieta bezglutenowa jest dla większości z nas abstrakcyjna i nie do wyobrażenia.
Autorki „Kuchni polskiej bez pszenicy” prezentują coś zupełnie innowacyjnego. Część wstępna ich książki skupia się na radach i wskazówkach dotyczących wyboru produktów najlepszej jakości, nie uciekając od podawania ich nazw. Przekonując, że kuchnia bezglutenowa też może być smaczna, autorki przedstawiają przepisy na kompletne, całodzienne menu. Domowe bułki i chleby, pasty, pasztety, gofry, omlety, racuchy, zupy i dania obiadowe, w tym również wegetariańskie, zadowolą każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Czym jednak byłoby życie bez odrobiny słodyczy? Wśród różnorodnego wachlarza przepisów znajdą się także takie na przygotowanie wybornych deserów, tortów, ciast i muffinek, zarówno tych bardziej typowych, zawierających w sobie owoce, płatki, orzechy i czekoladę, jak i nietuzinkowych, z fasolą lub na przykład burakami. A wszystko to bez glutenu, cukru i E-dodatków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?