Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
W II edycji podręcznika, tak jak poprzednio, przedstawiono proces starzenia się w odniesieniu do sfery psychologicznej i społecznej, wyjaśniono specyfikę nowoczesnej terapii zajęciowej oraz pokazano możliwości jej stosowania w pracy z osobami starszymi. Książka ma także wymiar praktyczny. Uwzględnia kliniczne aspekty terapii zajęciowej w geriatrii, wskazuje narzędzia oceny stanu pacjenta geriatrycznego i zawiera przykłady metod pracy z seniorami zarówno sprawnymi poznawczo, jak i mającymi ograniczenia w tym zakresie. Prezentuje również konkretne strategie i rozwiązania, które można zastosować w pracy z osobami starszymi w różnych stadiach demencji. Nowe wydanie rozszerzono o charakterystykę wybranych chorób otępiennych oraz metody pracy z seniorami w postępującej demencji, tj. zajęcia oparte na koncepcji Marii Montessori i zajęcia grupowe realizowane zgodnie z założeniami metody TimeSlips™. Podręcznik adresowany jest do studentów kierunków terapia zajęciowa oraz fizjoterapia. Będzie również pomocny psychologom, pedagogom i asystentom osób niepełnosprawnych.
Aurobindo Ghose lub Aurobindo Ghosh, Śri Aurobindo (1872-1950) indyjski filozof, jogin, prozaik, poeta, tłumacz, publicysta ale też nacjonalistyczny polityk. Autor kilkunastu książek, w tym komentarzy do Upaniszad, Kalidasy, Bhagawadgitty, Próbował pogodzić racjonalizm z mistycyzmem, myśl zachodnią z systemem wiedzy hinduskiej.W książce Joga i co w niej pomaga znajdziemy nie tylko teksty poświęcona jodze, ale także te poświęcona Bhagawadgitciie i te poświęcone indyjskiej religijności, kulturze, polityce. Wracając jednak do głównego tematu, do jogi, oddajmy głos autorowi: Joga jest w swej prawdziwej treści odwróceniem się od zwykłego materialnego i zwierzęcego życia, jakie większość ludzi prowadzi, jak i od intelektualnego, ale zawsze egocentryzmem ograniczonego życia, ku duchowemu i boskiemu, przeto każda cząstka naszych energii poświęcana niższemu, w duchu tegoż niższego, jest zaprzeczeniem naszego samooddania. Z drugiej strony każda odrobina energii, każda najmniejsza działalność, którą możemy odwrócić od poddaństwa niższemu, a skierować ku użyteczności wyższego jest pozycją wygraną na naszej drodze, zwycięstwem nad siłami które opóźniają nasz rozwój i przeszkadzają w postępie.
Monografia pt. Podstawy prawne działalności klinicznej oraz dokumentacji w medycynie weterynaryjnej stanowi cenną pozycję dydaktyczną dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej oraz lekarzy praktykujących i zatrudnionych w inspekcji weterynaryjnej, a także pracowników dydaktycznych.
Zaletą tej monografii jest zebranie całości przepisów obowiązujących w praktyce i administracji lekarsko-weterynaryjnej związanych ze zwalczaniem chorób zakaźnych i nadzorem nad żywnością pochodzenia zwierzęcego.
Monografia ta z pewnocią ułatwi dostęp do przepisów prawa a przez to uprości pracę lekarzom weterynarii i pozwoli na jednolitą interpretację i przestrzeganie prawa. (...)
Prof. dr hab. Jerzy Kita
Trudno odnaleźć twór bardziej złożony od ludzkiego mózgu. I paradoksalnie -twór najmniej poznany. Jesteśmy całkowicie zależni od tej nieco ponadkilogramowej galaretki w naszej głowie. Nastroje, pragnienia, emocje, świadomość, zdolności intelektualne - za to wszystko odpowiada mózg i jego określone struktury, wraz z powstającym w układzie nerwowym szeregiem neuroprzekazników i zmianami zachodzącymi w biochemicznej zupie.To, co oddziałuje na nasz mózg, z czym codziennie się on styka - kształtuje to, jacy jesteśmy. To od nas, od tego, czym - dosłownie i w przenośni - karmimy go codziennie, w ogromnej mierze zależy to, jak funkcjonuje.Modyfikacja naszej diety, zachowania oraz rutyny - i w związku z tym pracy mózgu - ma podstawowe znaczenie dla profilaktyki wielu chorób oraz dla lepszego codziennego funkcjonowania. Możemy zrobić o wiele więcej dla poprawienia sprawności mózgu niż jakiegokolwiek innego narządu naszego ciała.Dzisiaj mamy już pewność, że m. in. to:co i jak jemyw jakiej kondycji są nasze jelitaile czasu dziennie jesteśmy w ruchujak dużą wagę przywiązujemy do jakościowego odpoczynku i snuw znacznym stopniu definiuje zdrowie i pełnię funkcjonowania naszego mózgu!Dr Asia Podgórska przybliża czytelnikowi zależność między stylem życia a kondycją komórek nerwowych. Jeśli chcesz poznać bliżej swój mózg, zrozumieć, jak neurony komunikują się ze sobą, czym jest neuroplastyczność i skąd bierze się serotonina, ta książka jest właśnie dla Ciebie!
Nowe zdrowe życie. Dr Michał WrzosekZACZNIJ ZE MNĄ NOWE ZDROWE ŻYCIE!Wymarzona sylwetka? Lepsze samopoczucie? Więcej energii? Mniej zbędnych kilogramów?Dziś czuję się świetnie, ale nie zawsze tak było. Miałem sporą nadwagę i nie wierzyłem w siebie. Ale to już za mną. A teraz chcę pomóc Tobie. Jako ekspert i dietetyk z wieloletnim doświadczeniem opracowałem autorską metodę skutecznej zmiany stylu życia. 50 tysięcy osób zrzuciło łącznie ponad 400 tysięcy kilogramów. To naprawdę działa!Ta książka to przewodnik po Twoim nowym zdrowym życiu. Dowiesz się z niej:Jak ułożyć najlepszą dla siebie dietę, którą zaczniesz od jutra?Jak kupować zdrowe jedzenie, oszczędzać i nie marnować żywności?Jak ruszać się więcej i efektywniej, nawet bez wychodzenia z domu?Jak zmotywować się do zmiany i w niej wytrwać?Jak osiągnąć wymarzoną sylwetkę i już nigdy więcej się nie odchudzać?Specjalnie dla Ciebie przygotowałem:przepisy na smaczne i zdrowe śniadania, obiady i kolacje,plany treningowe do zastosowania w domu i w siłowni,filmy, na których pokazuję, jak wykonywać ćwiczenia i przyrządzać poszczególne dania.PODEJMIJ WYZWANIE I ZACZNIJ ŻYĆ ZDROWO. WIEM, ŻE Z MOJĄ POMOCĄ CI SIĘ UDA!
Choroby zapalne gałki ocznej - poradnik lekarza praktyka - pod redakcją Karoliny Czajor i Marty Misiuk-Hojło
Autorzy omawiają etiologię, epidemiologię, objawy kliniczne, diagnostykę, różnicowanie i leczenie każdej jednostki chorobowej. Monografia w sposób zwięzły, ale szczegółowy, jasno i przejrzyście przedstawia najnowsze informacje na temat schorzeń zapalnych spojówek, rogówki, twardówki i nadtwardówki, błony naczyniowej oraz nerwu wzrokowego. Każdy rozdział zawiera również aktualną klasyfikację opisywanych schorzeń zapalnych narządu wzroku. Dużymi zaletami niniejszej pracy są bardzo ciekawie przedstawiony materiał graficzny w formie tabel i rycin oraz bogaty materiał fotograficzny.
Suzy Miller przez niemal dwie dekady pracowała jako wysoko wykwalifikowany logopeda dziecięcy. Dzięki niesamowitemu doświadczeniu z 4-letnim chłopcem, u którego zdiagnozowano autyzm, odkryła przełomowy sposób rozumienia tych wyjątkowych dzieci. Obecnie pracuje z rodzinami, uwrażliwiając ich na różnorodne energie, które wpływają na te maluchy. Rewolucyjne myślenie Suzy zachowuje człowieczeństwo i godność podopiecznych, wzmacnia rodziców i jest zrozumiałe dla każdego, kto ma kontakt z tymi wysoce świadomymi dziećmi.
W książce Wspaniałtyzm autorka wprowadza nas w połączony świat biologii, medycyny energetycznej i duchowości. Pokazuje również, że autyzm nie jest tak ściśle zdefiniowany, jak się wydaje i że za istotą dysfunkcji kryje się o wiele więcej, niż nauka zakładała. Ciekawe, jaki wpływ miałby taki sposób postrzegania energii, intuicji i wzajemnych powiązań na dzieci z autyzmem, ich rodziców i rodzeństwo? Czy poszerzyłby ich punkt widzenia, przynosząc uzdrowienie i nadzieję tam, gdzie wcześniej istniały tylko frustracja i bezsilność? Suzy pragnie się podzielić tą odważną, nową wizją opartą na jej osobistej wnikliwej obserwacji. Wspaniałtyzm odpowiada na szereg pytań nurtujących rodziców i opiekunów dzieci autystycznych, między innymi:
1. Jak dziecko autystyczne doświadcza świata?
2. Jak zrozumieć zachowanie dzieci z diagnozą autyzmu?
3. Czy „poznanie” wiąże się z czymś więcej niż tylko zdobywaniem wiedzy książkowej?
4. Czy tradycyjna szkoła sprawdza się w przypadku dzieci z autyzmem?
5. Co masz zrobić, gdy twoja pociecha źle się zachowuje?
6. „Jak mogło dojść do tego, że jest inne”, czy stale zadajesz sobie to pytanie?
7. Jak przejść ze stanu rozpaczy i bezsilności do pozycji samowzmocnienia?
8. A co z lekarzem, który twierdzi, że twoja pociecha potrzebuje kolejnej szczepionki?
9. Co jeśli twój lekarz nie jest w stanie wyjść poza „edukację”, którą otrzymuje?
10. Czy dla firm farmaceutycznych chęć pomocy ludziom, jest równie ważna, jak dążenie do zysku?
Autor tej książki jest doktorem nauk technicznych o wielostronnych zainteresowaniach. Napisał np: książki "Drogi, rozdroża i bezdroża" oraz "Podręczna książeczka zdrowia"; obie wydane przez Wydawnictwo POLIGRAF w ostatnich latach (2021, 2023).To jest książka z zajęciami/ćwiczeniami dla dzieci, głównie w wieku od 4 do 12 lat, oraz materiał na rodzinną zabawę dla wszystkich. Zaprojektowana tak, aby rozbudzić w młodych czytelnikach pasję do nauki na całe życie. Stanowi bramę do różnych zakamarków wiedzy. Gdy młodzi czytelnicy zanurzą się w te strony, będą podróżować po różnych obszarach nauki, począwszy od zdumiewających faktów o naturze i naszej Ziemi, poprzez ciekawostki dotyczące techniki, po świat odkryć i fantazji.Książka jest idealnym prezentem dla dzieci na urodziny, imieniny, święta lub jako niespodzianka na inne okazje. Przyda się zwłaszcza na deszczowe i zimowe dni.Zawiera ponad 400 unikalnych ilustracji stanowiących zachętę do rysowania/malowania i rozwoju własnego talentu.Dostarcza wielu godzin niezwykłej rozrywki.Rozwija kreatywność i koordynację wzrokowo-ruchową.Ułatwia i doskonali rozpoznawanie kolorów.Redukuje niepokój, relaksuje, pobudza do myślenia.Skraca czas spędzany przed ekranem, telefonem komórkowym.Rozbudza zamiłowanie do nauki poprzez zabawę.Rozwija umiejętności motoryczne.
Dorothy GUSTAMORE dzieli się kulinarną pasją i doświadczeniem z wielu podróży do Włoch i Francji. Te kraje, pełne miłości do kuchni, stały się inspiracją dla jej książki. Znajdziecie tutaj fantastyczny zbiór przepisów, wskazówki do kulinarnej podróży po Włoszech i Francji, w śródziemnomorskie klimaty. Każda wyprawa do tych krajów była dla niej kolejnym natchnieniem. Dania opierają się na tradycyjnych przepisach wzbogaconych licznymi zmianami, tak aby były proste i smaczne. Znajdziecie tu zarówno klasyki, jak i nowe interpretacje. Najważniejszym jednak przesłaniem tej książki jest to, że każdy może gotować z dużą łatwością.Smacznego i mam nadzieję na kolejne spotkania.
„W kolorach dyskursywnej Mandali” to zbiór przepełniony złożonymi metaforami i subtelnymi odniesieniami, który wymaga od czytelnika nie tylko zaangażowania, ale też i wrażliwości na wieloznaczność. Siedemnaście kolorów tytułowej mandali tworzy bogatą i złożoną kompozycję, w której każda barwa ma swoje unikalne miejsce i znaczenie.
Każda barwa zabiera czytelnika w podróż pełną estetycznych uniesień, przeplataną filozoficznymi refleksjami na temat natury, piękna i ludzkiego pragnienia, a sama Mandala, jako symbol, staje się metaforą harmonii i jedności doświadczeń, których doznajemy jako zbiorowość.
„W kolorach dyskursywnej Mandali” to utwór, który zmusza do zatrzymania się i zastanowienia nad złożonością świata oraz miejscem człowieka w tej bogatej, zmysłowej przestrzeni. Jest to utwór, który za każdym razem odkrywa przed Czytelnikiem nowe warstwy i znaczenia, pozostawiając trwały ślad w jego wyobraźni.
W książce Dzieci gotują. 4 pory roku pokazujemy, że pora roku powinna mieć duży wpływ na to co jemy i dlaczego warto korzystać z sezonowych składników. Oczywiście, że smaki i zapachy takich potraw będą nie do podrobienia, ale Jest naprawdę wiele atutów krajowych produktów sezonowych. Najważniejszy z nich, to wyjątkowa wartość odżywcza skutek naturalnych warunków wzrostu i dojrzewania oraz krótkiego czasu od zbiorów do trafienia na talerze. Świeże owoce i warzywa sprawiają, że jesteśmy po prostu zdrowsi. Natomiast frykasy przywożone z daleka, w stanie niedojrzałym, są zabezpieczone różnymi chemikaliami przed psuciem i uszkodzeniami mechanicznymi. Zatem wiosną stawiajmy na nowalijki. Pamiętajmy o kiełkach, zielonych koktajlach na bazie świeżych liści (pietruszki, mięty, szpinaku) i sięgajmy po inne dary natury, takie jak chwasty! Latem obfitującym w owoce, w czasie upałów, serwujmy zupy na zimno, komponujmy swoje lody i sorbety, aromatyczne koktajle i lemoniady. Sięgajmy także po młode warzywa i świeże aromatyczne zioła. Jesień, to czas zbiorów owoców i warzyw, które trafiają do nas prosto z pola. Na straganach pysznią się grzyby i orzechy, w których oddziela się skórka od chrupiącego słodkawego wnętrza niebo w gębie! A charakter jesiennemu jadłospisowi nadaje dynia. A zimą jest czas na sycące ciepłe posiłki. W zastępstwie świeżych produktów postawmy na kiszonki. Korzystajmy z korzennych przypraw i cytrusów, na które sezon przypada w grudniu i styczniu. Zima pachnie także świątecznymi potrawami, piernikami, pieczonymi mięsami uzupełnionymi kunsztownymi sałatkami. Każdy może spróbować swoich sił w sezonowej kuchni z przepisami z tej książki. Są, i całkiem łatwe, i nieco trudniejsze, pracochłonne i niewymagające wiele czasu. Zachęcamy do eksperymentowania! Przy każdej potrawie znajdują się wskazówki, jak ją zmodyfikować.Życzymy powodzenia w odkrywaniu kulinarnych uroków wszystkich pór roku!Tytuł został laureatem bestsellerów GWIAZDKA 2024.
Drugie polskie wydanie niezwykle cenionego na świecie „Photographic Atlas of Anatomy” autorstwa J. W. Rohena i wsp. Obecne wydanie Atlasu anatomii. Fotograficznego studium ciała człowieka wzbogacono o zdjęcia nowo wytworzonych preparatów, m.in. miologicznych, wątroby oraz doskonałych preparatów kostnych. Wiele ilustracji i grafik wymieniono, wiele innych poprawiono. Kolorowe i trójwymiarowe ryciny zostały wykonane na nowo w ścisłym powiązaniu z preparatami anatomicznymi. Przygotowane specjalnie do tego wydania obrazy rezonansowe są zgodne z prezentowanymi w atlasie przekrojami anatomicznymi. Podnosi to precyzję i jakość przekazu dydaktycznego. Znajdujące się w atlasie tablice ułatwiają systematyczną naukę struktur anatomicznych prezentowanych w układzie topograficznym. Są źródłem zwięzłych wiadomości o unerwieniu, mięśniach i naczyniach. Zawierają kolorowe ilustracje z krótkimi przejrzystymi opisami, zestawienia najważniejszych informacji, przegląd podstawowych funkcji oraz wskazówki kliniczne podkreślające znaczenie wiedzy anatomicznej w zrozumieniu diagnostyki i postępowania terapeutycznego. Druga polska edycja Atlasu anatomii. Fotograficznego studium ciała człowieka stanowi najbardziej aktualne źródło poprawnego polskiego i łacińskiego mianownictwa anatomicznego.
Choroby dna miednicy dotyczą ogromnej rzeszy pacjentek i pacjentów, a ich leczenie jest zawsze multidyscyplinarne z uwagi na bliskość różnych układów i narządów znajdujących się w miednicy. Autorki – fizjoterapeutki zajmujące się na co dzień fizjoterapią uroginekologiczną – dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, pokazując „od środka” pracę fizjoterapeuty uroginekologicznego. W książce: wiadomości z zakresu anatomii i fizjologii mikcji oraz defekacji, sprzęt stosowany w fizjoterapii uroginekologicznej, możliwości diagnostyczne funkcji dna miednicy, fizjoterapia uroginekologiczna w konkretnych jednostkach chorobowych, fizjoterapia u kobiet w ciąży i po porodzie, przygotowanie psychofizyczne kobiet do porodu, organizacja szkół rodzenia. Ponad 60 rycin oraz 21 filmów dostępnych za pośrednictwem QR kodów wzmacnia walory edukacyjne i praktyczne książki. Podręcznik uwzględniający holistyczne podejście do pacjenta będzie drogowskazem dla przyszłych specjalistów oraz bazą wiedzy na temat fizjoterapii dla lekarzy opiekujących się pacjentkami i pacjentami uroginekologicznymi.
W XVII wieku Robert Hooke, wybitny angielski uczony, i Holender Antonie van Leeuwenhoek, najpierw kupiec bławatny, potem przyrodnik, spoglądając przez własnoręcznie wykonane mikroskopy, dostrzegli coś, co radykalnie zmieniło biologię i medycynę. Komórkę. Potrzeba było jednak dużo czasu, żebyśmy w pełni zrozumieli konsekwencje tego odkrycia - to, że wszystkie organizmy, w tym człowiek, składają się z maleńkich bytów zdolnych do samoregulacji, które ze sobą współpracują, tworzą tkanki i narządy, a także umożliwiają wykształcenie się niezwykle skomplikowanych cech i funkcji: świadomości, zdolności do odczuwania, reprodukcji, regeneracji, walki z patogenami. Jeśli nie działają prawidłowo, chorujemy. Czy to znaczy, że terapia komórkowa jest odpowiedzią na wszystkie nasze bolączki?
Siddhartha Mukherjee dzieli się swoją fascynacją tymi "cząstkami elementarnymi", ich złożonością i prostotą zarazem. Opisuje kolejne odkrycia, dzięki którym coraz lepiej rozumiemy pracę komórek. Pisze też o nowej epoce w medycynie, towarzyszących jej nadziejach i rozczarowaniach, kontrowersyjnych eksperymentach i rewolucyjnych terapiach. Jesteśmy właśnie świadkami przełomu, który może zmienić nasze życie.
"Najnowsza książka Mukherjeego to niezwykła podróż przez historię medycyny komórkowej, obejmująca najnowsze odkrycia, a nawet obietnice tego, co przed nami." Paul Nurse, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny z 2001 roku
"Niezwykłe osiągnięcie, fascynująca opowieść o skomplikowanych mechanizmach działania komórki - i mechanizmach życia." "New Statesman"
"Każdy, kto chce zrozumieć, jak działają cegiełki, z których zbudowane jest ludzkie ciało - a przecież wszyscy powinniśmy się tym interesować - znajdzie tu niezwykle przystępne, ale bardzo bogate wprowadzenie." "Economist"
"Śmiała, urzekająca, wciągająca książka. [] Mukherjee z entuzjazmem uczy nas i podsuwa zachwycające fakty - a zarazem prowadzi nas przez nieprawdopodobnie rozległą krainę pełną dziwów." "Wall Street Journal"
"Zachwycająco ambitna książka. [] Biologia komórkowa to temat równie wielki i złożony, co samo życie. Nie sądzę, żeby jakikolwiek inny autor lepiej sobie z nim poradził." "The Times"
"Mukherjee jest przewodnikiem o olbrzymiej wiedzy i wielkiej pasji. [] Jego ambicja raz jeszcze popłaciła: stworzył encyklopedyczną opowieść o historii biologii komórkowej, przedstawia też pytania, z którymi będziemy musieli zmierzyć się w przyszłości." "Financial Times"
"Szczegółowy portret komórek, objaśniający role, jakie odgrywają w zapewnianiu nam odporności, w funkcjach kognitywnych, w procesach reprodukcji, naprawy i odnowy." "Nature"
"Ta książka sprawi, że zachwycisz się biologią. To prawdziwy popis mistrza." "Guardian"
"Odważne, niezwykle aktualne i - co najistotniejsze - pełne szczegółowej wiedzy naukowej rozważania o tym, co to znaczy być człowiekiem." "Observer"
Think you know everything about potatoes? Think twice! Dive into the world of spuds with our latest cookbook, where we explore the nuances of potato preparation. Discover the distinctions between stomping, mashing, and pureeing. Learn the art of achieving the perfect consistency for duchess potatoes and uncover the secret behind why potato gratin is unbeatable with firm potatoes. Potato Total is your go-to guide for mastering the versatile potato.
Explore techniques for cooking potatoes to perfection, creating the crispiest French fries, and crafting the sharpest hasselback potatoes. Classic recipes like hash browns, tortillas,, and croquettes share the spotlight with international delights such as papas arrugadas, tartiflette, and potato focaccia. Embrace the potato revolution—your kitchen will never be the same!
The quality of Italian cuisine is based on the quality of its ingredients. For Italians, the quality of the basic ingredients in their dishes is everything. For some, it’s even as important as the air they breathe. This is why classic, homemade Italian food is incomparable to any other in the world. Its richness of taste belies its apparent simplicity, and it’s all down to the superior quality of those timeless, key elements that truly makes traditional Italian cooking so flavourful.
Originale is not just another recipe book. It is, in essence, a guide. A manual on how to do it like the Italians. The dozens of inspiring recipes within these pages are built from a handful of crucial ingredients that, if sourced correctly—as detailed in this book—can transport you directly to the kitchens of Rome, Naples, or Bologna via your own plate. Originale is lovingly curated to celebrate the enduring nature of Italian cuisine, its history, and culture. Buon appetito!
An introduction to everything you need to enhance your life using nature's pharmacy.
This tiny guide will teach you everything you need to know about herbalism, the therapeutic use of plants as medicine for holistic healing, also known as Phytotherapy. The Little Book of Herbalism and Natural Healing demonstrates how herbs can be used to strengthen the body's functions and enable it to heal itself, often without resorting to antibiotics. Whether you want to learn how to use herbs for common everyday ailments or how to grow your own herbs and use them in cooking, this trusty tome is the perfect companion.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?