Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
To pierwsza książka dr. Joe Dispenzy, autora bestsellerów „Jak zerwać z nałogiem bycia sobą” oraz „Jak uwolnić swój nadprzyrodzony potencjał”. W tej książce dr Dispenza opisuje, jak rozwija się twój mózg – ucząc się nowych umiejętności, polepszając zdolność koncentracji, a nawet uzdrawiając ciało i psychikę. Z pomocą neuronauki i porad Autora przejmiesz kontrolę nad swoim umysłem i przeprogramujesz podświadomość. Zerwiesz z negatywnymi wzorcami myślowymi, uczuciami i emocjami, które blokują twoje szczęście i rozwój osobisty. Poznasz terapeutyczne działanie medytacji i ćwiczeń umysłu. Dlatego rozwiń swój mózg i zrób pierwszy krok w kierunku prawdziwej ewolucji!
Farmakologia to bardzo dynamicznie rozwijająca się gałąź wiedzy medycznej. Na rynku pojawiają się kolejne środki farmakologiczne, a coraz lepsze poznanie patogenezy wielu chorób powoduje poszukiwanie nowych substancji leczniczych lub zastosowanie już tych znanych w nowych, wcześniej nieopisywanych wskazaniach. Wytyczne towarzystw naukowych wprowadzają coraz nowsze i bogatsze rozwiązania terapeutyczne dla poprawy skuteczności i bezpieczeństwa farmakoterapii.
Autorzy książki Rang i Dale. Farmakologia w przystępny sposób przedstawiają działanie leków na poziomie molekuł, komórek i tkanek z uwzględnieniem roli przekaźników chemicznych, a w celu zrozumienia warunków osiągnięcia efektu leczniczego opisują losy leku w organizmie. Po tych rozważaniach wstępnych przychodzi czas na farmakodynamikę szczegółową, ukazującą terapię ludzkich układów i narządów. Autorzy nie unikają trudniejszych aspektów leczenia, czyli opisania niepożądanych działań leków oraz interakcji wielolekowych. Zawarte treści są oparte na rzetelnych danych i sprawdzone przez specjalistów z farmakologii i farmakologii klinicznej. Warte zauważenia i podkreślenia są nowe rozdziały książki, których nie było w wydaniach poprzednich, a co jest wynikiem istotnych zmian, jakie dokonały się w farmakoterapii od czasu poprzedniego polskiego wydania podręcznika. Dotyczy to np. rozdziału poświęconego lekom stosowanym w chorobach skóry czy rozdziału dotyczącego różnic osobniczych i interakcji lekowych, czy też leków biotechnologicznych i terapii genowej. Inne części zostały w istotny sposób uaktualnione lub wręcz napisane od nowa. Nazewnictwo leków w polskim wydaniu podręcznika zostało przygotowane zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Farmakologicznego. Z podręcznika będą mogli skorzystać studenci wydziałów lekarskich, lekarze różnych specjalności, farmaceuci oraz osoby wykonujące inne zawody medyczne. Książka znakomicie porządkuje zbiór informacji fachowych dla wszystkich, a zainteresowanym dostarcza starannie dobranego piśmiennictwa.
Z Przedmowy do wydania polskiego
A delectable collection of cookie recipes from New York's best chefs, pastry chefs, and bakers. Cookies are the perfect end to a wonderful meal. One-bite meringues and macaroons melt in your mouth, while linzers and tuiles are the ultimate fanciful confections. Tracey Zabar has selected distinctly original cookie recipes from seventy-five of the very best culinary talents in Manhattan. Some are the chefs' personal recipes, while others are the signature creations of top restaurants-Le Cirque, Eleven Madison Park, Gramercy Tavern, Artisanal, City Bakery, Felidia, Daniel, and Blue Hill at Stone Barns are included in this scrumptious mix. This irresistible array of more than ninety confectionary recipes for the home baker includes butterscotch and oatmeal cowboy cookies from Chef Mario Batali and his son Benno; coconut macaroons from master baker Sarabeth Levine; a chocolate chip cookie invented by Chef Todd English of Olives that combines his children's favorite chocolate flavors with walnuts; Chef Jason Weiner of Almond's rugelach; and Eli Zabar's tempting buttery sugar cookies. There are also international cookies-Jammy Dodgers from England, wedding cookies from Puerto Rico, Kipferl from Austria, and Lamingtons from Australia. And chefs Francois Payard, Andre Soltner, and Daniel Boulud have added artful creations to the plate. This beautifully photographed book will not only appeal to discriminating dessert lovers but also to fans of New York City's culinary scene, the cookie-swap aficionado, and the bake-sale maven.
If we feel run down and we want to support our immune system, most of us tend to pop some vitamins. But an incredible 70% of our immune system is in the gut, so gut health is crucial in our defence against illness. Is it possible to improve our gut health with simple changes to our lifestyle? Yes with this essential recipe book from nutritionist and gut health expert, Kate Llewellyn-Waters. Kate explains in simple terms how our immune system and gut work, how we can help improve our immunity every day, what autoimmune conditions and allergies are, and which are the key non-food contributors to gut health and immunity, such as sunlight, sleep, mental health and exercise. The main part of the book offers 100 everyday recipes, all using accessible, supermarket ingredients and offering helpful switches or additions to suit you and your familys needs, as well as practical meal plans to make life even easier.
A collection of recipes and stories from the Mediterranean island of longevity. In the northern Aegean Sea lies the Greek island of Ikaria, where blue Mediterranean waters lap against a mountainous coastline and rocky trails lead to quaint villages, and where the locals seem to hold a secret. Ikaria is known worldwide for its incredibly high life expectancies and low rates of chronic disease, much of which can be attributed to diet.
Born to Greek parents, Meni Valle has always been fascinated by her family's traditions of cooking and eating. In Ikaria, Meni collects traditional recipes from across the island that encapsulate the best of Mediterranean food: vegetables, beans, whole grains, small amounts of meat and fish, a couple of glasses of wine, and plenty of olive oil. But she also tells the stories that make up Ikaria, where life is all about taking time: time to cook, to eat, to nap, to spend with family and friends, to enjoy and to appreciate.
With intimate glimpses of the island's festivals, markets, kitchens and people, Ikaria is a cookbook that will transport and transform you.
Claude Monet was undoubtedly the most important of all the Impressionist painters and his water-lily paintings represent the culminating moment in his career. Monet’s famous garden at Giverny provided the inspiration for the paintings.
This book brings to life the importance and beauty of his garden through archival photographs, including of Monet painting outdoors in his garden. Monet’s Water Lilies reunites the three panels of an exceptionally impressive water lily triptych created by Monet between 1915 and 1926. The Nelson-Atkins Museum of Art, the Saint Louis Art Museum, and the Cleveland Museum of Art each own one panel of the triptych; this book celebrates an exhibition bringing the works together.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
Toksykologia żywności. Książka zawiera popularną, ale w pełni naukowo udokumentowaną prezentację współczesnej wiedzy na temat skażeń biologicznych i zanieczyszczeń chemicznych żywności, którą codziennie spożywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, którzy pragną uniknąć niebezpieczeństw na jakie wystawia nas inżynieria genetyczna, uprzemysłowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetwórstwa i przechowywania, masowa sprzedaż i agresywny marketing.
To zbiór najpiękniejszych i najchętniej śpiewanych kolęd. Dzięki starannie wybranym tekstom, które zapisane są dużą i czytelną czcionką, wielopokoleniowa rodzina z przyjemnością zasiądzie do wspólnego kolędowania.Wszyscy razem śpiewamy kolędy to książka, która będzie wspaniałym świątecznym prezentem i zachętą do wspólnego śpiewania!
From the creatives who brought you the innovative Smith & Daughters: A Cookbook (That Happens to be Vegan), Shannon Martinez and Mo Wyse are proud to present: Smith & Deli-cious: Food From Our Deli (That Happens to be Vegan). Their trailblazing vegan deli, in Melbourne, Australia, serves huge lines of customers every day with salads, soups, baked goods and treats. Across seven chapters, these pages help you skip the queue and go right to the good stuff: salads (including German potato salad; Beetroot, black lentil, yoghurt and dill salad, and Sushi salad), soups (Borscht; Corn congee; Smoky potato and leek; Split pea), baked treats (Banana split cake; Brownies, Lemon tart; Chocolate, mandarin and sour cherry pudding), dough both sweet and savoury (Sticky buns; Doughnuts; Dill pretzels), meals (Chilli, Mac and `cheese', Kimchi fried rice; `Cheesy' broccoli and cauliflower pie; Carbonara) and basics (stock; rices; sides; sauces; dips). The 100 vegan recipes span many cuisines, bringing the meat-free flavours of the world into your kitchen. Forget your preconceptions of vegan food: this book celebrates delicious plant-based food the way it should be: big, bold and flavourful.
Twój mózg ci za to podziękuje! Informacje dotyczące mózgu i tego, jak potencjalnie można poprawiać jego liczne funkcje, stają się w popkulturze coraz dostępniejsze. Artykuły prasowe, źródła internetowe i prowadzący telewizyjne talk show bardzo chętnie wychwalają wyniki pojedynczych badań, rzekomo wyjaśniających pracę mózgu i to, jak można ją usprawnić. W reklamach i niechcianych mejlach pojawiają się peany na temat korzyści z suplementów i innych produktów mających w magiczny sposób przemienić mechanizmy mózgowe. Co naprawdę pomaga, a co jest tylko krzykliwą reklamą? Czy istnieją naukowo udowodnione, skuteczne metody, dające się przełożyć na świadome decyzje, strategie i wybory w sferze stylu życia? Dobra wiadomość! Większość poznanych czynników wspierających mózg jest darmowa lub niedroga, sprawia radość, wzbogaca nas emocjonalnie i stymuluje (a także bywa smaczna). Księga zdrowia mózgu przybliża wnioski płynące z badań naukowych ludziom, którzy są zainteresowani neuronauką, neuropsychologią, zdrowiem mózgu i powiązanymi obszarami, ale nie mają w tym kierunku specjalistycznego wykształcenia. Autor dzieli się swoją ekscytacją nowymi odkryciami neuronauki – na przykład powstawaniem nowych neuronów dzięki ćwiczeniom fizycznym, co jeszcze stosunkowo niedawno było koncepcją obcą niemal wszystkim medykom i badaczom – i objaśnia praktyczne znaczenie takich odkryć dla naszego codziennego życia.
Jedyna na polskim rynku aktualna książka, w której kompleksowo omówiono temat antybiotyków i lekooporności, czyli globalnego problemu XXI wieku – zarówno pod kątem historii, klasyfikacji według działania, mechanizmów oporności, sposobów jej przeciwdziałania a także badań mających na celu zastąpienie antybiotyków. Książka skierowana będzie przede wszystkim do biologów, lekarzy, przyrodników, jak również ze względu na temat zanieczyszczenia środowiska antybiotykami i produktami ich degradacji dla studentów ochrony środowiska. Magdalena Popowska Profesor Uniwersytetu Warszawskiego, dyrektor Instytutu Mikrobiologii UW w kadencji 2016-2020, członek Komitetu Koordynacyjnego Priorytetowego Obszaru Badawczego POB I – Badania dla Ziemi w ramach realizacji na UW programu „Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza” w latach 2020-2026, przewodnicząca Rady Naukowej Dyscypliny - Nauki Biologiczne, kierownik Zakładu Fizjologii Bakterii w IM, Wydział Biologii UW oraz kierownik Laboratorium Badań Lekowrażliwości oraz Mechanizmów Oporności Na Antybiotyki w CNBCh UW. Prezes spółki biotechnologicznej BACTrem typu spin-out UW od 2016 roku. Prowadzi badania z zakresu biotechnologii, mikrobiologii, fizjologii i genetyki bakterii w ramach licznych projektów krajowych i międzynarodowych dotyczących problemu antybiotykooporności w środowisku. Autorka kilkudziesięciu publikacji i doniesień konferencyjnych oraz patentów. Beneficjentka wielu nagród i wyróżnień za dorobek naukowy. Oficjalny reprezentant Polski w międzynarodowych akcjach COST dotyczących antybiotykooporności: NEREUS – ES1403 i DARE – TD0803 oraz Network – JPIAMR – WAWES dotyczący bioróżnorodności. Laureatka: 2019 – X edycji konkursu Bizneswoman Roku w kategorii Liderka w Nowych Technologiach; 2020 – Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju jako Naukowiec przyszłości. Dorota Korsak Doktor habilitowany, pracuje w Zakładzie Mikrobiologii Molekularnej w Instytucie Mikrobiologii na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Pracuje równolegle w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego- Państwowego Instytutu Badawczego. Jest członkinią Komitetu Technicznego nr 3 ds. Mikrobiologii Łańcucha Żywnościowego Polskiego Komitetu Normalizacyjnego. Zdzisław Markiewicz Emerytowany profesor belwederski Uniwersytetu Warszawskiego i SGGW. Były wieloletni Kierownik Zakładów Mikrobiologii Ogólnej i Fizjologii Bakterii, Dyrektor Instytutu Mikrobiologii, Prodziekan Wydziału Biologii UW, wiceprzewodniczący Komitetu Mikrobiologicznego Polskiej Akademii Nauk. Autor/współautor dziewięciu książek o tematyce mikrobiologicznej i tłumacz kilkunastu innych z języka polskiego na angielski i z niemieckiego i angielskiego na polski. Laureat wielu nagród i wyróżnień, m. in. z Unii Europejskiej (np. Ministerstwa Edukacji i Nauki, Hiszpania) i Stanów Zjednoczonych (Fulbright Award). Od roku 2006 mieszka w Seattle w Stanach Zjednoczonych. Zawodowa działa w branży leczniczej, jest współwłaścicielem kliniki medycznej.
Spis treści:1. Terapia schematów w leczeniu zaburzeń osobowości borderline ( BPD) – Ewa Miturska2. Specyfika oceny ekonomicznej w uzależnieniach – Marcin Czech3. Zaburzenia afektywne i uzależnienia – Iwona Patejuk-Mazurek4. Najczęstsze problemy związane z uzależnieniami – uzależnienie mieszane, zatrucia, nowe substancje psychoaktywne – Anna Mosiołek
Zagadnienia: epidemiologia chorób alergicznych, podstawy alergologii w okulistyce, histamina definicja i funkcja w fizjologii człowieka, zarys anatomii i fizjologii oka w aspekcie umiejscowienia alergicznego procesu chorobowego, etiologiczny podział chorób alergicznych oczu, metody diagnostyczne, obraz i przebieg kliniczny alergicznych chorób oczu, alergie oczne a soczewki kontaktowe, farmakologiczne i operacyjne leczenie chorób alergicznych oczu.
Bioenergetyka to rewolucyjna terapia, która używa języka ciała do uzdrawiania problemów umysłu. Alexander Lowen, twórca i popularyzator tej metody, postrzega życie jako nieustanny przepływ energii i emocji między poszczególnymi częściami ciała. W tej książce omawia kluczowe zagadnienia bioenergetyki, takie jak język ciała, typologia ludzkich charakterów, autoekspresja i spontaniczność. Wyjaśnia również, jak podnieść jakość życia i uczynić je pogodniejszym dzięki zrozumieniu swojego ciała i tego, w jakim stopniu zależą od niego nasze emocje, odczucia, a nawet myśli.Rozważaniom tym towarzyszą ilustrowane opisy ćwiczeń i procedur bioenergetycznych z powodzeniem stosowanych przez autora. Lowen przekazuje także wskazówki, jak dostosować postępowanie w zależności od rodzaju pacjenta. To praktyczne podejście pozwala odbiorcy zyskać pewność siebie, swobodę oraz pogodę ducha.Alexander Lowen (1910-2008) to amerykański psychoterapeuta, ojciec bioenergoterapii. Początkowo uczeń Wilhelma Reicha, po ukończeniu studiów medycznych na Uniwersytecie w Genewie zaczął rozwijać wraz z Johnem Pierrakosem własne podejście terapeutyczne. Bioenergetyce (zwanej też analizą bioenergetyczną) poświęcił ponad sześćdziesiąt lat życia. Lowen napisał kilkanaście książek cenionych przez specjalistów i pasjonatów na całym świecie. Był założycielem Międzynarodowego Instytutu Analizy Bioenergetycznej.
podróż do pełni, wewnętrznego spokoju
i najwyższej wolności
„Joga pozwala osiągnąć w życiu poczucie pełni. Nie będziecie już czuli się tak, jakbyście ciągle próbowali złożyć w całość potłuczone kawałki. Joga pozwala odnaleźć spokój wewnętrzny, który nie da się zburzyć i zmącić przez ciągły stres i życiowe zmagania. Joga pozwoli Wam znaleźć nowy rodzaj wolności, o którego istnieniu być może nawet nie wiecie”.
Najbardziej uznany i szanowany nauczyciel jogi na świecie przedstawia swoje spojrzenie na życie przez pryzmat jogi.
B.K.S. Iyengar, który zapoczątkował styl nauczania jogi znany obecnie jako joga Iyengara, zaprasza zarówno nowicjuszy, jak i doświadczonych adeptów jogi, do Wewnętrznej Podróży po to, by zwiększyć własną stabilność fizyczną, zdrowie emocjonalne, jasność umysłu, mądrość intelektu i szczęśliwość duchową.
W tej ciepłej, błyskotliwie i przystępnie napisanej książce, Autor omawia rolę, jaką pozycje jogi oraz techniki oddychania odgrywają w naszym dążeniu do odnalezienia pełni. Poświęca uwagę zewnętrznym
i wewnętrznym przeszkodom, które utrudniają nam postęp na ścieżce jogi, oraz temu, w jaki sposób joga może nam pomóc żyć w harmonii z otaczającym nas światem. Mistrz wykorzystuje historie z własnego życia, humor i przykłady ze współczesnej kultury, by pokazać, że świadoma uważność, którą daje nam joga, może głęboko zmienić nasze życie na lepsze.
B.K.S. Iyengar jest żyjącą legendą – jednym z najwybitniejszych nauczycieli jogi na świecie. Był jednym z pierwszych, którzy zaszczepili jogę na Zachodzie. Jego wcześniejsza książka, „Światło jogi”, jest bestsellerem, uważanym za klasyczny podręcznik dla wszystkich uczących się jogi. Honorarium ze sprzedaży tej książki Iyengar przeznacza na projekt rozwoju szkolnictwa i opieki zdrowotnej
w wiosce Bellur w Indiach, gdzie się urodził.
Poradnik zawiera łatwe i sprawdzone przepisy na chleb, bułki i pieczywo z różnych stron świata, przedstawia wykonanie krok po kroku oraz cenne wskazówki, jak piec chleb w domu, m.in. jak przygotować zakwas. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.
Niewykluczone, że w niektórych zawodach związanych ze zdrowiem jesteśmy zachęcani do myślenia o osobie poszukującej pomocy jako o naszym priorytecie, natomiast otoczenie, w którym ta osoba żyje, staje się sprawą drugorzędną. Obecnie istnieją jednak solidne dowody potwierdzające fakt, że praca z rodziną może być pomocna dla osoby z problemami zdrowia psychicznego.
Wybitni naukowcy o fascynujących funkcjach ludzkiego mózgu!Zbiór intrygujących esejów autorstwa należących do światowej czołówki neuronaukowców, zawierający analizy dziwnych i sprzecznych z intuicją aspektów funkcjonowania ludzkiego mózguDavid J. Linden, który jest neuronaukowcem, zwrócił się do koleżanek i kolegów po fachu z takim samym pytaniem: Jaką koncepcję dotyczącą funkcjonowania mózgu najbardziej chciałabyś/chciałbyś wyjaśnić światu?. Z ich odpowiedzi powstał jedyny w swoim rodzaju zbiór popularnonaukowych tekstów, których celem jest poszerzenie naszej wiedzy o umyśle i jego możliwościach. Autorzy, specjalizujący się w takich dziedzinach, jak zachowanie, genetyka molekularna, biologia ewolucyjna i anatomia porównawcza, poruszyli całą gamę interesujących tematów, od osobowości przez percepcję, uczenie się i piękno po miłość i seks, a nawet co neuronauka może powiedzieć o marketingu i reklamie. A wszystko po to, by objaśnić biologiczne podstawy naszego życia psychicznego i społecznego oraz sposoby, w jakie wchodzą one w interakcje z doświadczeniem pojedynczego człowieka, z kulturą, nieustającym procesem ewolucji i jak same są przez nie kształtowane. I szczerze mówią, co już wiadomo, a czego nie.Profesor Linden i zaproszeni przez niego autorzy otwierają nowe okno na krajobraz ludzkiego mózgu oraz świat błyskawicznie rozwijającej się neuronauki. To fascynująca lektura zarówno dla profesjonalistów, jak i miłośników nauki.Świadomość jest pierwszym krokiem prowadzącym do zmiany. Wiedza o tym, co kieruje naszym postępowaniem, stanowi istotną część świadomości. Zebrana tu ekipa znakomitych neuronaukowców pomaga nam to właśnie zrozumieć nie tylko dzięki odpowiedziom, których udzielają, lecz i pytaniom, które wysuwają.- BEAU LOTTO, autor książki Deviate: The Science of Seeing Differently i założyciel Lab of Misfits.Gdzie znajdziesz jasne, zwięzłe, a przy tym wnikliwe omówienie rozmaitych aspektów mózgu? Właśnie tutaj! David Linden zgromadził naprawdę świetnych naukowców opowiadających przystępnym językiem o tajemnicach życia.- MICHAEL GAZZANIGA, autor książki Instynkt świadomości. Jak z mózgu wyłania się umysł?Specjaliści piszą dla specjalistów. David Linden doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale wie również, że nauka zyskuje moc, gdy jest rozumiana przez laików. Rzucił zatem wyzwanie wybitnym neuronaukowcom, prosząc, by napisali eseje poświęcone szerszym implikacjom swojej dyscypliny. W rezultacie powstała fascynująca opowieść o mózgu. Można nie zgadzać się z niektórymi opiniami, ale ta lektura z pewnością będzie cennym doświadczeniem.- Gyrgy Buzski, autor książki Rhythms of the Brain.Rzadko spotyka się naukowców, którzy potrafią skutecznie przekazywać swoją specjalistyczną wiedzę, tymczasem tutaj mamy czterdzieścioro najlepszych opisujących jasno i z entuzjazmem wyniki najnowszych badań mózgu oraz jego wpływ na nasze życie.- GORDON M. SHEPHERD, współredaktor książki Handbook of Brain Microcircuits.
Z psiego na nasze to książka ilustrowana. Trudno byłoby uchwycić słowami wszystkie niuanse psiego języka, dlatego tworząc ilustracje, autorka starała się wyeksponować najbardziej charakterystyczne sygnały, a także oznaki pomocne w interpretacji podobnych na pozór zachowań. Kiedy porównasz poszczególne rysunki, zauważysz różnice, które nabiorą sensu w kontekście. I tak np. otwarty jak przy dyszeniu pysk może kojarzyć się z uśmiechem, ale jeśli pies stulił uszy, ma rozszerzone źrenice, marszczy czoło, a jego język jest napięty i podwinięty, w rzeczywistości coś go niepokoi. Kiedy twój zwierzak daje ci do zrozumienia, że czuje się przytłoczony sytuacją (ktoś podchodzi zbyt blisko, zrobiło się za głośno, za wiele się dzieje albo jest zdezorientowany), możesz pogorszyć sprawę, jeśli błędnie odczytasz wysyłane przez niego sygnały i niechcący dodatkowo go zestresujesz. Warczenie, gryzienie czy atak to broń, po którą nasze czworonogi sięgają z reguły w akcie desperacji, po tym, jak nie doczekały się reakcji na subtelniejsze komunikaty.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?