Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Szycie ubranek może dostarczyć wiele radości i być wspaniałą rodzinną zabawę. Wykorzystując ciekawe i proste pomysły z tego poradnika, razem z dzieckiem wykonasz pana misia i panią misiową, a następnie rozmaite ubranka. Wszystkie zaprezentowane w książce stroje są uszyte ręcznie, przy użyciu najprostszych ściegów, a ich wykonanie krok po kroku zostało dokładnie opisane i przedstawione na licznych zdjęciach i wykrojach.
Вчителька драматичного гуртка Амелії та Сема привозить до ветеринарної лікарні «Ковчег» своє щеня із гіпсовою пов’язкою на лапці. Ветеринари знімають гіпс, однак Оскар не стає на лапку. Виявляється йому потрібна тривала реабілітація. У міс Сакс обмаль часу, адже в школі саме йде підготовка до вистави «Чарівник з країни Оз», у якій Амелія отримала головну роль. Чи вистачить дівчинці часу, щоб знайти спосіб допомогти крихітному тер’єрчику?
Чому варто читати:
Добрі та захоплюючі історії з серії «Історії порятунку» навчають дітей ставитися до тварин зі співчуттям, повагою та любов'ю. У Великобританії в цій серії видано вже понад 2 мільйони примірників книг.
Mistrzowie cukiernictwa prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu, która swoim zasięgiem obejmuje już 20 krajów na całym świecie, prezentują 180 przepisów na łakocie z czekoladą w roli głównej. W kolejnych rozdziałach tej książki można znaleźć receptury na ciasta, ciasteczka, desery, musy, kremy, lody, napoje oraz trufle czekoladowe. Wszystkie opatrzone zostały pięknymi fotografiami.Oprócz tego krok po kroku zilustrowane zostały sekretne techniki, na przykład temperowania czekolady czy wykonywania czekoladowych dekoracji.Dodatkowo książka zawiera słowniczek, w którym wyjaśniono poszczególne terminy cukiernicze.Odbiorcy- osoby, które uwielbiają czekoladę we wszelkiego rodzaju słodkościach- wszyscy, którzy chcą poznać podstawowe techniki przygotowania we własnej kuchni wyśmienitych ciast, ciasteczek i deserów na bazie czekolady- a także osoby, które poszukują szerokiego wyboru przepisów: począwszy od prostych domowych, poprzez wielkie klasyki ciastkarstwa, aż po oryginalne i zaskakujące recepturyDlaczego warto sięgnąć po tę książkę- zawiera ponad 180 najlepszych przepisów sygnowanych przez elitarną szkołę Le Cordon Bleu- wszystkie przepisy są oparzone pięknymi fotografiami- dodatkowo szefowie kuchni dzielą się z Czytelnikiem swoimi poradami- zawarte w książce przepisy gwarantują przygotowanie wyjątkowo smacznych łakoci
Kuchnia tajska kojarzy się nam z egzotyką. Zwłaszcza, że zgłębiając jej tajniki można się dowiedzieć, jak smakują mrówki, koniki polne czy szarańcza!
Tajska sztuka kulinarna uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Jej symbolem jest curry, podstawowym składnikiem ryż, a tajemnicę smaku stanowią lokalne, najostrzejsze na świecie przyprawy. Komponując je z wieprzowiną, mięsem drobiowym czy różnorodnością owoców morza, otrzymujemy całe bogactwo egzotycznych smaków i kolorów. Charakterystyczna dla kuchni tajskiej jest również dbałość o równowagę między pięcioma podstawowymi smakami. A łączenie lokalnych składników z pochodzącymi z innych stron świata pozwala tworzyć dania niezwykłe, co umożliwiają przepisy zebrane w tej książce. Warto spróbować!
Kuchnia indyjska odzwierciedla 8000-letnią historię różnych grup i kultur wchodzących w interakcje z subkontynentem indyjskim, co prowadzi do różnorodności smaków i kuchni regionalnych występujących we współczesnych Indiach. Biorąc też pod uwagę różnorodność gleby, klimatu, kultury, grup etnicznych i zawodów, kuchnie te są bardzo zróżnicowane i wykorzystują lokalnie dostępne przyprawy, zioła, warzywa i owoce. Orientalne przyprawy uatrakcyjniają dania kuchni indyjskiej i dodają im smaku. Warto więc, abyśmy i my zaczęli z dobrodziejstw i bogactwa natury korzystać! A od kogo się uczyć, jeśli nie od najlepszych?
Nowoczesny podręcznik z zakresu współczesnej radiologii i diagnostyki obrazowej, zgodny z akademickimi programami nauczania przedmiotu – radiologia. Autorami książki są znani i cenieni specjaliści, nauczyciele akademiccy z wieloletnim doświadczeniem. Zwięzła forma publikacji, punktowy układ podręcznika, liczne tabele, wyróżnienia, podsumowania rozdziałów i bogaty materiał ilustracyjny ułatwią studentom przyswojenie wiedzy. Podręcznik adresowany jest do studentów medycyny, stomatologii oraz innych kierunków medycznych. Stanowi również kompendium wiedzy dla lekarzy ogólnych i specjalistów.
Naucz się rysować w kolorze. W tej książce znajdziesz niezbędne informacje techniczne, poznasz różne przybory, materiały oraz zasady komponowania dzieł z użyciem akwarel, pasteli i markerów. Rysuj w kolorze rośliny, zwierzęta i ludzi. Pokochasz to! Namalowane przez Ciebie pejzaże i martwe natury będą wyglądać jak prawdziwe, a ludzie - jak żywi. Przekonaj się, że tworzenie mangi za pomocą markerów może być pasjonującym zajęciem. Szczegółowe i zrozumiałe wskazówki krok po kroku wprowadzą Cię w podstawowe techniki rysunku i przeprowadzą przez wszystkie istotne tematy z tym związane. Zamieszczona w książce tabela barw ułatwi wybór odpowiednich kredek i farb. Książka bazuje na publikacjach znanego rysownika, Waltera Fostera, cieszących się ogromną popularnością i sprzedawanych w milionowych nakładach.
ŚWIATOWY BESTSELLER MEDYCYNY ALTERNATYWNEJPRAKTYCZNY PRZEWODNIKTwój umysł może uzdrowić twoje ciało! Choroba to manifestacja stresu. Stan fizyczny jest odbiciem stanu umysłu. I to właśnie umysł poprzez zmianę sposobu myślenia i nastawienia do rzeczywistości może przywrócić zdrowie ciału.W tym fascynującym i niezwykle przydatnym poradniku Louis Proto wyjaśnia, jak:o Rozwinąć w sobie pozytywne nastawienie, które pomoże walczyć z chorobą.o Zredukować stres i wzmocnić układ odpornościowy.o Pozbyć się negatywnych myśli i uczuć.o Odtruć organizm i wzmocnić swoją energię.o Poprawić swoje zdrowie dzięki wizualizacji, medytacji i innym naturalnym metodom.,,Louis Proto napisał cudownie przejrzystą i pełną informacji książkę dla każdego, kto interesuje się dobroczynnymi skutkami samoleczenia. Udało mu się jasno i wyraźnie przedstawić alternatywne metody leczenia. Skorzystaj z tej książki jako przewodnika po dostępnych dla ciebie sposobach na ratowanie zdrowia"" - pisze w przedmowie Louise L. Hay, autorka bestsellerowych książek motywacyjnych i poradników samorozwoju, jedna z najpopularniejszych life coachów na świecie.LOUIS PROTO to znany amerykański terapeuta, specjalista w dziedzinie technik relaksacji, autor bestsellerów: ,,Obudź swoją energię"" i ,,Bądź swoim najlepszym przyjacielem"".
W trakcie pierwszych sześciu lat życia dziecięcy mózg dysponuje możliwościami, których nie będzie mieć już nigdy potem.Álvaro Bilbao, doktor psychologii i neuropsycholog, tłumaczy, jak działa mózg małego dziecka i jak wiedza na ten temat może znacząco pomóc w budowaniu głębokich i satysfakcjonujących relacji między rodzicami i dziećmi.Ten praktyczny przewodnik dla rodziców i wychowawców, napisany żywym i przystępnym językiem, podsumowuje współczesną wiedzę psychologiczną, która pomaga wspierać dzieci w ich intelektualnym i emocjonalnym rozwoju.
Podręcznik do kinesiotapingu - Taping Medyczny (PL) autorstwa Harry’ego Pijnappela został napisany dla fizjoterapeutów, lekarzy, ortopedów, trenerów sportowych, masażystów oraz terapeutów spoza branży medycznej, którzy chcą stosować na swoich pacjentach metodę kinesiotapingu. Podręcznik zawiera wiele zwrotów medycznych, przez co do jego pełnego zrozumienia potrzebna jest wiedza z zakresu anatomii. Pierwszy rozdział książki jest poświęcony opisaniu wpływu taśm do kinesiotapingu na odczucia bólowe, dzięki czemu ułatwia zrozumienie założeń tej metody i pozwala na ich praktyczne użycie. Opis został oparty o literaturę medyczną oraz poparty teoretycznym objaśnieniem.
Zalety książki
podręcznik jest oficjalnym kompendium wiedzy z zakresu kinesiotapingu,
do książki dołączona jest płyta DVD z aplikacjami, podręcznik do kinesiotapingu zawiera 400 kolorowych ilustracji, które w obrazowy sposób przedstawiają sposoby aplikowania taśm kinezjologicznych,
książka zawiera zarówno teoretyczne informacje o zabiegu kinesiotapingu, jak i praktyczne wskazówki co do jego przeprowadzania,
podręcznik do kinesiology tapingu został napisany przez doświadczonego fizjoterapeutę sportowego i pediatrycznego oraz przetłumaczony przez międzynarodowego instruktora kinesiotapingu mgr. Barbarę Skalską-Dulińską.
Fragment przedmowy
„Pierwszy podręcznik tapingu medycznego został wydany w 2006 roku. W poniższej uaktualnionej wersji uwzględniono nowe informacje, uzyskane dzięki codziennemu doświadczeniu, a których przydatność została udowodniona. W związku z prężnym rozwojem Medical Taping Concept szybko stało się jasne, że niektóre aspekty metody wymagają nowych definicji i aktualizacji: głównie podstawy i hipotezy. Dodatkowo, niektóre z technik zostały ulepszone dzięki wsparciu literatury. (…)”
O autorze
Harry Pijnappel jest fizjoterapeutą sportowym i pediatrycznym , który ma duże doświadczenie praktyczne w stosowaniu na swoich pacjentach taśm kinezjologicznych CureTape. Autor jest cenionym wykładowcą, prowadzi również warsztaty i szkolenia z zakresu wykorzystywania elastycznych taśm do kinesiotapingu.
O wydawnictwie
CureTape to nie tylko wydawnictwo, w którego ofercie znajdują się książki w tematyce kinesiotapingu, ale także producent sprzętu niezbędnego do wykonania tego zabiegu. W ofercie marki można znaleźć różnego rodzaju taśmy elastyczne, plastry krzyżowe, ostre nożyczki, a także inne akcesoria do kinesiotapingu, takie jak np. podajnik do tejpów.
Nasz sklep internetowy Med Store jest oficjalnym dystrybutorem marki CureTape w Polsce, dzięki czemu oferuje szeroki wybór jej produktów w atrakcyjnych cenach: Produkty CureTape
Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego. NAUKA: Poznaj główne przyczyny, a także pięć najważniejszych oznak stanów zapalnych. STYL ŻYCIA: Dowiedz się, w jaki sposób zła jakość snu, nadmierny stres i toksyny obniżają odporność organizmu, a także jak zmienić nawyki, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem. ODŻYWIANIE: Zrezygnuj z produktów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Wprowadź dietę bogatą w składniki zwalczające zapalenie. PRZEPISY: Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnika.
Zastanawiałeś się kiedyś, jakie to uczucie, kiedy widok Twoich fotografii krajobrazu wzbudza westchnienia podziwu i zazdrości? "To naprawdę TY zrobiłeś te zdjęcia?!" Oczywiście, aby je stworzyć,, trzeba mieć mnóstwo szczęścia i miesiącami studiować fotografikę... albo znaleźć mistrza, który podzieli się swoimi tajemnicami. Takim kimś jest Scott Kelby, uznany na świecie ekspert. W swoich książkach tłumaczy, w jaki sposób przygotować sprzęt, jak zaplanować sesję, zdradzi sekrety postprodukcji. Co więcej, jeśli kiedyś napotkasz na jakieś problemy, szybko pomoże Ci je rozwiązać. Dzięki naukom mistrza Twoje zdjęcia staną się zachwycające, pełne piękna, emocji - niezapomniane. Jeśli marzysz o nauce u prawdziwego mistrza fotografii krajobrazu, artysty i znawcy, jesteś u celu!
Ta książka jest unikatowym podręcznikiem, w którym znajdziesz tajniki tworzenia najlepszych zdjęć krajobrazowych. Opisano tu prawdziwe sekrety warsztatu, sprawdzone techniki i triki profesjonalistów. Omówiono szerokie spektrum tematów, włączając kwestie potrzebnego sprzętu, ustawień aparatu fotograficznego i późniejszego edytowania zdjęć. Dowiesz się, jak fotografować o świcie i w nocy, jak uwieczniać strumienie i wodospady, jak poradzić sobie ze zdjęciami nocnego nieba, Drogi Mlecznej i kapitalnych panoram. Docenisz, że podręcznik jest pozbawiony zbędnej teorii, jest za to naszpikowany praktycznymi, kluczowymi w chwili robienia zdjęcia wskazówkami. Układ książki maksymalnie ułatwia szybkie odnalezienie potrzebnego zagadnienia: na jednej stronie omówiono tylko jeden temat!
W tej książce znajdziesz:
zasady planowania, prowadzenia sesji i postprodukcji zdjęć krajobrazowych
porady dotyczące ustawień najlepszych dla fotografii pejzażowych
specjalne dla pejzaży metody ustawiania ostrości aparatu
techniki fotografowania z długim czasem naświetlania
bezcenne wskazówki dotyczące wyboru potrzebnego sprzętu
Mistrz fotografii? Zrobi piękny pejzaż każdym aparatem!
O autorze książki
Scott Kelby w 2009 roku po raz piąty z rzędu otrzymał tytuł najlepszego autora książki informatycznej, przyznawanej przez amerykańskie Nielsen BookScan.
Scott Kelby jest redaktorem naczelnym pisma Photoshop User, przewodniczącym stowarzyszenia NAPP, skupiającego profesjonalnych użytkowników Photoshopa, dyrektorem szkoleniowym seminarium Adobe Photoshop Seminar Tour i jednym z najlepszych instruktorów tego programu w Ameryce. Jest współgospodarzem cotygodniowego talk-show na żywo dla fotografów The Grid oraz wykładowcą, nauczającym fotografii cyfrowej na warsztatach i seminariach organizowanych na całym świecie
Kelby jest również wielokrotnie nagradzanym autorem bestsellerowych książek; imponująca lista opracowanych przez niego tytułów sięga ponad 60 pozycji -- wiele z nich przyniosło mu światową sławę i zapewniło pierwsze miejsce na liście najpoczytniejszych autorów książek komputerowych na świecie. Poruszana w nich tematyka dotyczy przede wszystkim Photoshopa, edycji fotografii cyfrowych oraz nowoczesnych technologii związanych m.in. z przetwarzaniem obrazu.
Pełna ciepła i?humoru opowieść najsłynniejszego weterynarza James Herriot, z?wykształcenia lekarz weterynarii, urodził się w?Sunderland w?Anglii. Wychował się i?studiował w?Szkocji, gdzie pracował w?swoim zawodzie oraz stworzył cieszące się ogromną popularnością książki. Na?ich podstawie powstał serial pod tym samym tytułem: Wszystkie stworzenia duże i małe. Herriot z błyskotliwym poczuciem humoru opisuje życie w?Yorkshire, kreśląc barwne portrety jego mieszkańców i odkrywając tajniki fascynującej pracy wśród zwierząt.
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
366 Obiadów… książka kucharska z początku XX wieku napisana przez autorkę „Kucharza krakowskiego” – Marię Gruszecką. Zawiera wypróbowane przepisy smacznych i zdrowych potraw, ciast, kremów, konfitur, soków, likierów oraz praktycznych porad wraz z dyspozycjami obiadów na każdy dzień roku. Reprint niniejszego wydania z 1930 r. pozostaje wciąż aktualnym źródłem przepisów kuchni staropolskiej, z biegiem lat pozycja to wielokrotnie wznawiana i uzupełniana przez autorkę - zagościła niemal w każdym krakowskim i galicyjskim domu. Kraków miał także swoją popularną autorkę. "Kurier Warszawski", ten sam, który pisał pochlebnie o Lucynie Ćwierczakiewiczowej, w 1892 r. informował czytelników: "Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło 365 obiadów wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich". Autorką książki była Maria Gruszecka. W informacji o nowej książce pisano, zgodnie z nowymi tendencjami, że "zaletą główną nowego utworu jest baczenie na hygieniczność kuchni domowej". Maria Gruszecka napisała jeszcze kilka innych książek, a wśród nich były: 366 obiadów. Mała kuchnia krakowska dla oszczędnych oraz Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych, będące wyraźnym nawiązaniem do dziełka Ćwierczakiewiczowej. Książki te wydawały oczywiście oficyny krakowskie. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami, z kuchennym konserwatyzmem.
Czy wiesz jak, kiedy oraz gdzie posiać nasiona warzyw, kwiatów lub posadzić rośliny zakupione czy też otrzymane w prezencie? Kiedy podlewać, ile wymagają wody, nawozów; kiedy przycinać czy zbierać nasiona? Z tym notatnikiem możesz zacząć planować siewy i zbiory; możesz wprowadzać obserwacje z Twojego ogrodu i domu, które będą przydatne Tobie i Twoim bliskim.
Ten dziennik uczyni Twoje zmagania ogrodowe łatwiejszymi i bardziej zorganizowanymi. Możesz dodawać zdjęcia, rysunki, własne grafiki lub po prostu załączyć liść czy kwiat z Twojej rośliny.
Baw się dobrze i dziel z innymi!
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Gourmandes et accessibles, les meilleures adresses parisiennes, testées et approuvées !
Tables surprenantes et inventives, perles de la bistronomie offrant l’assiette d’un étoilé pour l’addition d’un resto ordinaire, établissements au décor classé et à la carte contemporaine, : chaque quartier compte de belles adresses que les connaisseurs se gardent bien de divulguer.
Vanessa Besnard livre ici une sélection pointue de 100 bistrots (Paris et proche banlieue) pour les gourmets qui aiment se régaler sans se ruiner.
Du troquet parigot à la cantine bio, du néo-bistrot au bouiboui inclassable, les meilleures adresses des gastronomes futés
« Qui connaît un resto cool et pas trop cher dans le quartier ? » Combien de fois cette angoissante question est-elle restée sans réponse ? Voici une sélection de 100 adresses toujours abordables – l’addition n’y dépasse pas 15 € – que l’on recommande les yeux fermés… et l’eau à la bouche !
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?