Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Dobra technika to podstawa piłki nożnej. Jest niezbędna do tego, by stać się piłkarzem wszechstronnym, to znaczy takim, który radzi sobie w najtrudniejszych sytuacjach na boisku. By osiągnąć najwyższy poziom, musisz uczyć się od najlepszych. Dzięki tej książce możesz trenować razem z wybitnymi piłkarzami FC Barcelony i tak jak oni wypracować mistrzowską technikę.W książce przedstawiono triki, zagrania i zwody, które powinien poznać każdy, kto chce mieć przewagę nad rywalami na boisku. Poszczególne kroki ćwiczeń są dokładnie opisane i przedstawione na kolorowych ilustracjach. Znajdziesz tu także informacje o poszczególnych graczach, ciekawostki o klubie oraz quizy, które pozwolą ci sprawdzić swoją wiedzę!Autorzy książki na co dzień zajmują się piłką nożną tworzą akademię piłkarską jednego z największych klubów w Europie. Pracują z takimi jak ty młodymi zawodnikami, których największym marzeniem jest grać jak Robert Lewandowski.
Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem kimchi, ciastek ryżowych, zup i dań głównych, banchanów oraz deserów. Poznaj koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków.Kuchnia koreańska? Powiesz: kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest obok bap, czyli ryżu sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.To ostrość jaskrawoczerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu.Koreańska kuchnia oferuje dania idealne dla mięsożerców zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. Jednak nie brakuje tu również przysmaków dla tych, którzy wolą kuchnię roślinną królują w niej wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają niespotykane nigdzie indziej smaki.Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu także listę podstawowych przypraw i składników większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.
Wspaniała zabawa i nauka rysowania dla każdegoCzy chcesz się nauczyć rysować kwiaty? Stworzyć na kartce papieru ich delikatne płatki, które będą jak żywe? Znajdziesz tu 30 rysunków z dokładnymi instrukcjami, dzięki którym w kilku krokach naszkicujesz kształty rozmaitych kwitnących roślin, a potem wypełnisz je barwami. Róże, bratki, tulipany, polne maki, dzwonki czy stokrotki dzięki tej książeczce nauczysz się rysować te i wiele innych cudownych kwiatów.
Wspaniała zabawa i nauka rysowania dla każdegoCzy chcesz się nauczyć rysować zwierzęta? Stworzyć na kartce papieru koty, psy, konie, drapieżniki albo ptaki, które będą jak żywe? Znajdziesz tu 30 rysunków z dokładnymi instrukcjami, dzięki którym w kilku krokach naszkicujesz kształty zwierząt, a potem wypełnisz je barwami. Uroczy kotek, groźny tygrys, majestatyczny jeleń, zabawny kangur czy delikatny koliber dzięki tej książeczce nauczysz się rysować te i wiele innych zwierząt.
Koty są tak niezwykłe, że wiążą się z nimi liczne legendy, przesądy i historie zarówno możnych tego świata, jak i tych, którym przyszło spłonąć na stosach. To wyjątkowe stworzenia, które od wieków postrzegane są przez człowieka wręcz jako magiczne. Barbara Sieradzan bierze pod lupę historię tych niesamowitych zwierząt i odkrywa przed czytelnikami tajemnice ich dyskretnej, ale znaczącej obecności u boku człowieka. Magia kotów to nie tylko barwna opowieść, lecz także piękne ilustracje, które wspólnie tworzą prawdziwą ucztę dla zmysłów, nie tylko dla zdeklarowanych kociarzy. Barbara Sieradzan od ponad 20 lat sednem jej pracy zawodowej i zainteresowań są zwierzęta. Stała współpracowniczka miesięczników Mój Pies, a potem Przyjaciel Pies. W miesięczniku Kocie Sprawy stworzyła cykl opowiadań satyrycznych Między nami kocurami, później stałą rubrykę Lekarz weterynarii. Jest dyplomowaną bioenergoterapeutką zwierząt z wieloletnią praktyką. Autorka książek Kot w domu. Instrukcja obsługi i Pies w domu. Instrukcja obsługi wydanych nakładem Wydawnictwa RM.
Jedna z najsmaczniejszych kuchni świata teraz w twoim domu!Kuchnia tajska jest wysoko ceniona na świecie i słusznie. Ma wiele twarzy, ale niezmiennie wyróżnia ją równowaga smaków, którym towarzyszy prawdziwa eksplozja przypraw i aromatów.Odkryj klasykę kuchni tajskiej sajgonki, szaszłyki z kurczaka w sosie satay, sałatkę z zielonej papai, tom kha kai, sałatkę z chrupiącego ryżu, zielone i czerwone curry, kurczaka smażonego z orzechami nerkowca, pad thai, ryż z kokosem i mango Znajdziesz tu treściwe i łatwe do przygotowania przepisy, opis podstawowych składników i stosowanych przyborów kuchennych oraz zdjęcia pokazujące przygotowanie potraw krok po kroku. Caroline Trieu poznawała kuchnię Azji Południowo-Wschodniej już od najmłodszych lat dzięki mamie i ciociom. Tajlandię odkryła dużo później podczas stażu, na którym była pod koniec studiów, i zakochała się w tym miejscu. Szybko stało się ono jej krajem z wyboru. Caroline przemierza go bezustannie od 15 lat, ucząc się podstaw języka i kuchni, a także szkoląc się w masażu tajlandzkim nuad boran, który wykonuje w swoim salonie. Jednocześnie dzieli się pasją do kuchni tajskiej, laotańskiej i wietnamskiej podczas warsztatów kulinarnych w okolicach Rennes we Francji i na blogu Taste-of-mekong.
Kuchnia indyjska zachwyca bogactwem smaków, aromatów i kolorów. Wyrusz w kulinarną podróż do Indii, poznaj przepisy na najlepsze dania i przekonaj się, jak łatwo przygotować je w domu!Skosztuj szaszłyków z jagnięciny z imbirem i kolendrą, kurczaka tandoori, curry z bakłażanem albo sera paneer ze szpinakiem. Do tego ryż z kardamonem lub szafranem, chlebki naan i chapati, chutneye i raity. A na deser lassi lub lody różane. Oprócz przepisów na pyszne dania znajdziesz tutaj informacje o podstawowych produktach i przyborach, użyteczne wskazówki i proste instrukcje krok po kroku, a wszystko to ilustrowane pięknymi zdjęciami. Sandra Salmandjee, czyli Sanjee, autorka bloga Bollywood Kitchen, popularyzuje oryginalne potrawy z kraju swoich przodków i skupia wokół siebie społeczność smakoszy. Swoim nowoczesnym, kreatywnym podejściem do kuchni indyjskiej zachęca do odkrywania egzotycznych smaków. Gotowanie w jej wykonaniu to radość dla duszy, przyjemność dla oka, rozkosz dla podniebienia i sztuka dzielenia się tym, co dobre.
Kulisy działania najważniejszej górskiej organizacji ratowniczej w Polsce.TOPR, instytucja z ponad 100-letnią tradycją, to hermetyczne środowisko ludzi, którzy "robią swoje", nie bardzo o tym rozprawiając. Bo kto zrozumie ich strach, gdy zaglądają śmierci w oczy? Kto poczuje to brzemię odpowiedzialności za kolegów i ratowanego? Dla kogo te kilka słów: "uroczyście przysięgam pod słowem honoru" będzie życiowym mottem?TOPR to ludzie zwyczajni, a jednak - wyjątkowi. Ich życie pełne jest determinacji, bólu, nadziei i cudów. Przy tym ci niezłomni bohaterowie pozostają ludźmi z krwi i kości, którzy na zmianę słyszą: "Robicie za mało!" i "To zdecydowanie za dużo!". Presja środowiska i hejt są ogromne - wystarczy wspomnieć głośną akcję w Jaskini Wielkiej Śnieżnej czy masowy turystyczny wypadek na Giewoncie, kiedy to efekty górskiej tragedii dotknęły wielu zwyczajnych ludzi.TOPR to też dokument - pełen relacji ratowników, świadków i ofiar wypadków, ekspertów. To głos środowisk górskich, także tych za kulisami - matek, żon, partnerek. Tych, które jak w dawnych opowieściach czekają cierpliwie na powrót swoich mężczyzn. W ich życiu oprócz miłości na co dzień jest też śmierć, która z romantyzmem nie ma nic wspólnego. Jak radzą sobie ze stratą najbliższych? Co widzą i czują, patrząc na Tatry? A co myślą sami ratownicy, gdy każdy kolejny dzień może być dla nich ostatnim? Kiedy mają prawo powiedzieć "Dość. Zrobiliśmy wszystko, co mogło być zrobione?".Tego wszystkiego dowiedzieć się można z niezwykłej serii Beaty Sabały-Zielińskiej - jedynej osoby w Polsce, której udało skłonić się członków TOPR-u do mówienia o sobie.Beata Sabała-Zielińska- rodowita góralka, publicystka i dziennikarka radiowa, przez lata związana z Radiem ZET. Autorka i współautorka książek o Zakopanem. Zajmuje się głównie tematyką górską. Jej publikacje: "TOPR. Żeby inni mogli przeżyć", "Pięć Stawów. Dom bez adresu", "TOPR 2. Nie każdy wróci", książka dla młodzieży "TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka", książka dla dzieci "TOPR. O psie, który został ratownikiem" oraz "Kryminalne Zakopane" przez wiele tygodni nie schodziły z list bestsellerów.
W ręce czytelników oddajemy starannie opracowaną książkę przygotowaną przez wybitny zespół specjalistów, którzy reprezentując różne pokolenia, przedstawiają ponad 70 tematów z perinatologii. Dzięki zwartej, poukładanej treści lekarze mogą uzyskać istotne informacje dotyczące rozpoznania, diagnostyki różnicowej i terapii danego schorzenia. Publikacja będąca przewodnikiem po rzadkich i trudnych sytuacjach klinicznych może ułatwić specjalistom podjęcie trafnych decyzji terapeutycznych, stwarzając szansę na korzystne zakończenie ciąży, a w konsekwencji zapewnienie zdrowia matki, płodu i noworodka. Monografia z pewnością zainteresuje lekarzy specjalizujących się w dziedzinie położnictwa i ginekologii oraz perinatologii. Może być również źródłem ciekawej wiedzy dla doświadczonych praktyków.
Unikalna perspektywa terapeutki zaburzeń odżywiania, która sama jako nastolatka zmagała się z anoreksją, a teraz wspiera rodziny w procesie leczenia."Ja nie zachorowałam od razu. To był proces, który trwał trzy lata, gdzie ta anoreksja sobie siała ziarna" - pisze Joanna Buraczek, autorka i terapeutka specjalizująca się w zaburzeniach odżywiania.Pierwsze sygnały można łatwo przeoczyć. Córka zaczyna omijać kolacje. Syn obsesyjnie uprawia sport. Widzisz, że twoje dziecko zwraca nadmierną uwagę na skład produktów. Kiedy to tylko eksperymenty z dietą, a kiedy pojawia się problem?Joanna Buraczek pomaga rodzicom:- odkryć przyczyny zaburzeń odżywiania i wpływ mediów społecznościowych,- wesprzeć nastolatka w walce z anoreksją i bulimią,- dowiedzieć się, jak wygląda proces leczenia,- zrozumieć rolę rodziny i rówieśników w procesie zdrowienia.W książce znajdziesz rozmowy ze specjalistami, prawdziwe historie pacjentek i ich rodzin, a także unikalne spojrzenie autorki, która sama w wieku nastoletnim zmagała się z anoreksją.To poradnik, który otacza wsparciem całą rodzinę. Dzięki praktycznym zadaniom i ćwiczeniom pomoże lepiej zrozumieć istotę choroby, wzmocni poczucie własnej wartości i pokaże, jak w pełen szacunku sposób rozmawiać o ciele.Joanna Buraczek - terapeutka, od lat pracuje w obszarze zaburzeń odżywiania. Założycielka Centrum Terapeutycznego Sięgam PoMoc, szkoli także specjalistów w obszarze zaburzeń odżywiania.
Wzywamy wszystkich detektywów!Od tarasu na dachu, przez zepsutą windę, do restauracji na dole - zapraszamy na pełną emocji wycieczkę po przeklętym wieżowcu na Upper West Side w Nowym Jorku z zapierającymi dech w piersiach widokami.Wciągające łamigłówki to świetny sposób na sprawdzenie swoich umiejętności detektywistycznych. Każdy strona to zupełnie nowa tajemnica do odkrycia przy pomocy ilustracji pełnej wskazówek (spoiler alert: tak, to plama krwi na dywanie).przeczytaj szczegóły sprawyprzenalizuj ilustrację miejsca zbrodniuważaj na fałszywe tropy izłap złoczyńcę!
Szukasz skutecznego sposobu na kaszel i ból gardła? Cierpisz z powodu zaburzeń krążenia i nawracających kłopotów z układem oddechowym? Nie możesz poradzić sobie ze zmianami skórnymi lub dopadła Cię depresja? Odpowiedzią na twoje problemy jest aromaterapia, którą bez trudu zastosujesz samodzielnie, nawet nie wychodząc z domu. Stosowanie olejków eterycznych daje pozytywne efekty w przypadku wielu powszechnych dolegliwości. Sprawdzą się one również jako naturalne preparaty kosmetyczne, korzystnie wpływające na stan skóry i włosów. Dzięki tej książce i zgromadzonej w niej wiedzy ekspertów dowiesz się, jak stosować olejki eteryczne, poznasz ich właściwości, zalecane dawkowanie oraz uzdrawiającą moc. Olejki, które uzdrawiają i pielęgnują!
Czy sól fizjologiczna jest naprawdę fizjologiczna?
Płynoterapia w medycynie weterynaryjnej jest codziennym narzędziem w leczeniu najróżniejszych schorzeń – od biegunek i wymiotów, przez cukrzycę i kwasicę ketonową, aż po krwotoki. W praktyce płyny znajdują zastosowanie nie tylko do nawadniania pacjentów, ale także do rozcieńczania leków, przepłukiwania portów dożylnych czy stabilizacji pacjentów w stanach zagrożenia życia. Który płyn będzie najlepszy dla psa z zakażeniem parwowirusem, a który dla kota z niedrożnością cewki moczowej? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdą Państwo w tej książce.
Płynoterapia u psów i kotów to niezwykle wartościowe kompendium wiedzy na temat płynoterapii, które łączy aktualne wytyczne z praktycznym podejściem do leczenia pacjentów. Autorzy w przystępny sposób wyjaśniają, jak organizm reguluje gospodarkę wodną, elektrolitową i kwasowo-zasadową, zarówno na poziomie podstawowym, jak i szczegółowym, uwzględniając mikrokrążenie oraz mechanizmy komórkowe.
W książce znajdziemy również przydatne informacje dotyczące interpretacji parametrów krwi oraz ich wpływu na wybór terapii i efekty leczenia. Nie zabrakło także aktualnych zaleceń dotyczących płynoterapii w czasie znieczulenia ogólnego, gdzie podejście do szybkości podawania płynów ewoluowało na przestrzeni lat. Szczególnie istotny jest właściwy monitoring hemodynamiczny pacjenta, który pozwala na bezpieczne prowadzenie terapii z użyciem płynów. Czytelnik znajdzie tu opisy nowoczesnych metod monitorowania stanu pacjenta, ale także informacje, jak w prosty sposób można prowadzić ocenę znieczulanego lub hospitalizowanego pacjenta pod kątem stabilności układu krążenia i efektywności prowadzonej płynoterapii.
Mam nadzieję, że podręcznik ten okaże się nie tylko źródłem rzetelnej wiedzy dla lekarzy weterynarii, techników weterynarii oraz studentów, ale także inspiracją do dalszego zgłębiania tematu płynoterapii.
Życzę owocnej lektury! lek. wet. Robert Kraczkowski
Publikacja stanowi przewodnik po atopowym zapaleniu skóry – chorobie, która w Polsce dotyka ponad 800 tys. osób. W monografii zaprezentowano analizę skutecznych metod leczenia farmakologicznego, w tym leki recepturowe, oraz nowoczesne podejście obejmujące fototerapię. Opisano przydatne zabiegi aparaturowe z zakresu kosmetologii pielęgnacyjno-lekarskiej. Przedstawiono odpowiednią kosmetologię oraz dermokosmetyki, które wspierają codzienną pielęgnację skóry oraz łagodzą objawy choroby. Omówiono także rolę suplementacji oraz diety, które pełnią bardzo ważną funkcję w zarządzaniu objawami. Osobny rozdział poświęcono dzieciom chorującym na atopowe zapalenie skóry ze względu na różnice w budowie skóry, która jest inna niż u chorującego dorosłego. Publikacja jest skierowana przede wszystkim do dermatologów zajmujących się na co dzień leczeniem pacjentów z atopowym zapaleniem skóry. Jednakże ze względu na swój interdyscyplinarny charakter z całą pewnością będzie pomocna także dla lekarzy innych specjalności, którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat atopowego zapalenia skóry. Monografia może być także przydatna osobom zmagającym się z tą chorobą, aby mogli lepiej ją zrozumieć.
Ever wondered how to make a dessert extra delicious? Look no further.
In this book, Alexina Anatole, MasterChef finalist and author of Bitter, guides you through unlocking the secrets of sweetness.
Journeying through 10 shades of sweetness – including brown sugar, strawberries, peaches, honey, vanilla and bananas – Alexina reveals the tempting results that can be achieved by balancing flavour, texture and temperature.
With twists on the classics and exciting new creations, these 80 recipes offer comfort while also delivering bold, exciting flavours. Whether you love desserts or believe that you’re ‘not a dessert person’, this inspiring cookbook is guaranteed to delight all.
Discover recipes for all occasions and palates, such as:
Pear + ACV Tarte Tatin • Banoffee Coffee Sundae • Milky Bar Basque Cheesecake • Mango, Coconut + Lime Celebration Cake • Matcha Tiramisu • Sticky Figgy Pudding • Pear Sorbet with Frozen Roquefort • The Neo Neapolitan • Peach Melba Galette • Terrazzo Cookies
The hilarious, myth-busting survival guide to the human body from TikTok's favourite General Surgeon.
Though the odds are stacked against us, the human body has an extraordinary tendency to survive...
Full of hard-learned lessons and health hacks from Dr Karan Rajan's years working the hospital wards, This Book May Save Your Life is a head-to-toe ode to our amazing bodies - warts and all - that will help you to worry less and live better for longer.
Here, Dr Karan explains the weird and wonderful bodily functions that keep us going, and offers practical advice to help you thrive when things go wrong, including:
THE DANGERS OF PLUCKING YOUR NOSE HAIRS
YOUR UNTAPPED NATURAL REFLEXES TO COMBAT STRESS
HOW TO MANAGE PAIN WITH SIMPLE MIND TRICKS
AND WHY YOU SHOULD NEVER HOLD IN A FART
The definitive cookbook bible of the world’s most popular and oldest cuisine
Now available with a new lush red cover with gilt edging,China: The Cookbook presents more than 650 recipes for delicious and authentic Chinese dishes for the home kitchen, meticulously collected by two of the country’s bestselling cookbook writers.
From popular staples such as Sweet and Sour Spare Ribs and Dim Sum, to lesser-known regional classics including Fujian Fried Rice and Jiangsu’s Drunken Chicken, this authoritative book showcases the culinary diversity of the world’s richest and oldest cuisines with recipes from the eight major regions and twelve minor regions and additional selected recipes from star chefs from around the world.
Kiedy mama Toli dostaje pracę w straży pożarnej w innym mieście, oznacza to przeprowadzkę z dala od wszystkich przyjaciół. Tola jest dumna ze swojej mamy, ale bardzo martwi się rozpoczęciem nauki w nowej szkole. Jest jednak jedna dobra rzecz - rodzice obiecali, że pomyślą o kupnie kota! Pewnego dnia Tola i jej nowy sąsiad Nikodem zauważają kociaka wysoko na drzewie. Wygląda na przestraszonego i przemoczonego od deszczu. Zaniepokojony tłum i wzywa straż pożarną - w tym mamę Toli. Czy uda im się uratować kociaka i znaleźć mu nowy dom?"Zaopiekuj się mną" to bestsellerowe książki autorstwa Holly Webb, które pokochały dzieci na całym świecie! Znajdziecie w nich wzruszające opowieści o przyjaźni między dziećmi a zwierzętami. To nie tylko przyjemność z czytania, ale również nauka empatii, wrażliwości i odpowiedzialności za zwierzę.Seria książek "Zaopiekuj się mną" to dobry pomysł na pierwsze samodzielne czytanie. Tytuły skierowane są do dzieci w wieku 6-8 lat i charakteryzują się prostym tekst i dużą czcionką. W środku znajdują się czarno-białe ilustracje, które z pewnością uatrakcyjnią lekturę każdemu dziecku.To seria obowiązkowa dla każdego małego fana czworonogów!
Dorota Rasińska-Samoćko, himalaistka, pierwsza i jedyna Polka, która zdobyła Koronę Himalajów i Karakorum. Rekordzistka szybkości. W zaledwie trzy lata, 2021-2024, stanęła na czternastu ośmiotysięcznikach, bez teamu sponsorskiego oraz wielkiego komercyjnego zaplecza. Całkowicie w zgodzie ze sobą, ze swoimi celami i granicami przesuwanymi do niewyobrażalnych ekstremów.Przez Szerpów i ludzi gór nazywana z nieukrywanym szacunkiem i fascynacją: Speed Lady lub Iron Lady.Strome ściany, na których można przekonać się o swojej wytrzymałości. Trawersy, które oczyszczają umysł z emocji. Godziny mozołu, napięcia, zmęczenia. Koncentracja. Niepewność powrotu. W końcu wielka radość i satysfakcja. W górach nie ma miejsca na fałsz.To opowieść o marzeniach, pokorze, szacunku do natury i wdzięczności za gościnność gór, które pozwoliły wejść na swoje szczyty i wykrzyczeć radość. To chwilami niestety także opowieść o tym, jak bardzo zmieniło się środowisko wspinaczy, o zanikaniu poczucia wspólnoty, które przez lata tak bardzo je charakteryzowało.Autorka zabiera czytelnika w podróż przez 14 najwyższych szczytów świata, pokazuje życie obozowe od kuchni, ale przede wszystkim mówi o drodze, którą pokonuje każdy, kto realizuje swoje, czasem ekstremalne pasje, i o tym, że prawdziwy szczyt i cel osiągamy wtedy, kiedy wracamy bezpiecznie do bazy i pijemy herbatę w namiocie.Polecam tę lekturę wszystkim, nie tylko miłośnikom gór wysokich.Martyna Wojciechowska
Dlaczego buddyzm jest prawdziwy. Naukowe i filozoficzne podstawy medytacji i oświecenia Bestseller New York Timesa! Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o nauce, praktyce i sile buddyzmu! Susan Cain, autorka bestsellera Ciszej proszę... Ewolucja ukształtowała ludzki mózg tak, że poczucie szczęścia przez dłuższy czas jest niemożliwe. Wygląda na to, że zaprogramowano nas na złość, gniew, smutek, lęk lub chciwość. Czy to oznacza, że jesteśmy skazani na cierpienie i nic z tym nie możemy zrobić? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie jest znana od tysięcy lat i brzmi: buddyzm. W tej nadzwyczajnej książce [autor] prezentuje silne argumenty na rzecz buddyjskiej drogi życia i buddyjskiego sposobu myślenia. Prawdziwie przełomowa praca. Paul Bloom, naukowiec i autor książki Przeciw empatii. Argumenty za racjonalnym współczuciem Za sprawą tej niezwykłej książki, będącej wspaniałą podróżą przez odkrycia psychologii i filozofii, pojmiesz, dlaczego medytacja może się stać podstawą życia duchowego we współczesnych czasach. Dowiesz się, że zarówno odkrycia psychologii ewolucyjnej, jak i najnowsze ustalenia neuronauki są zadziwiająco zgodne z podstawami filozofii buddyjskiej. Jeśli tylko odważysz się na szczerość wobec siebie, zrozumiesz przenikliwie mądrą prawdę, że buddyzm jest lekarstwem na ludzkie złudzenia i dzięki temu może nas uratować przed nami samymi. Oto książka, która zaskakuje, sprawia przyjemność, prowokuje, a być może nawet odmieni czyjeś życie! Peter Singer, naukowiec i autor książki Ethics in the Real World Naukowa i duchowa podróż, jakiej nigdy wcześniej nie przeżyłem! Martin Seligman, naukowiec i autor bestsellera Prawdziwe szczęście
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?