Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
W książce zawarta jest historia motocykli wojskowych używanych kilka lat przed wybuchem i w czasie trwania drugiej wojny światowej przez żołnierzy poszczególnych armii, m. in.: niemieckiej, polskiej, francuskiej, radzieckiej. Każdy z omawianych krajów posiadał swój sztandarowy model. Niektóre zostały spopularyzowane dzięki filmom wojennych. W wielu z nich zobaczymy niemieckich żołnierzy na motocyklu z bocznym wózkiem. W sumie zaprezentowanych zostało blisko dwieście motocykli wojskowych. Ta publikacja o wyjątkowej szacie graficznej zawiera kilkaset fotografii, m. in. maszyn, które dotrwały w całości do naszych czasów lub zostały pieczołowicie zrekonstruowane przez hobbystów i pasjonatów. Przydatny czytelnikom, którzy podzielają ich zainteresowania, będzie też aneks prezentujący dane techniczne w przejrzystych tabelach.
Niniejsza publikacjaPeriimplantitis. Profilaktyka i leczenie tkanek okołowszczepowych. Wytyczne dla klinicystów pod redakcją konsultant krajowej ds. periodontologii, prof. dr hab. med. Elżbiety Dembowskiej, oraz prof. dr hab. med. Renaty Górskiej stanowi polskie opracowanie rekomendacji dotyczących chorób okołowszczepowych, ze szczególnym uwzględnieniem periimplantitis. Rekomendacje, opracowane pod auspicjami Europejskiej Federacji Periodontologii, mają na celu wskazanie najlepszych praktyk klinicznych, które zapewniają zdrowie tkanek okołowszczepowych i wydłużają przetrwanie implantów stomatologicznych jako elementów wspierających odbudowy protetyczne utraconych zębów. Główne cele publikacji to przedstawienie zaleceń opartych na najnowszych dowodach naukowych i opiniach ekspertów. Wytyczne zostały opracowane przez grupę roboczą, która przeanalizowała aktualne badania dotyczące postępowania z tkankami okołowszczepowymi w stanie zdrowia i choroby. Podkreślono w nich znaczenie profilaktyki oraz przedstawiono metody leczenia chorób okołowszczepowych, mające na celu zmniejszenie utraty implantów i poprawę jakości życia pacjentów. Publikacja uwzględnia najnowsze zmiany w nomenklaturze wprowadzone przez EFP i jest niezbędnym źródłem wiedzy nie tylko dla specjalistów w dziedzinie implantologii i periodontologii, ale także dla stomatologów ogólnych.
Wiedza na temat chorób zakaźnych i pasożytniczych, ze względu na częstość ich występowania, stanowi podstawę praktyki lekarskiej i wymaga ciągłej aktualizacji. W ostatnich latach pojawiły się nowe metody diagnostyczne i możliwości leczenia, ale także wyzwaniem stały się kolejne choroby (np. COVID-19, małpia ospa) oraz powrót tych, z którymi od dawna nie mieliśmy do czynienia (np. odra). Publikacja Choroby zakaźne i pasożytnicze u dzieciprzedstawia aktualny stan wiedzy z zakresu chorób zakaźnych, ze szczególnym uwzględnieniem przebiegu klinicznego u dzieci. Jednostki chorobowe opisano w kolejności alfabetycznej. Podano zalecenia diagnostyczne w zakresie niezbędnym do postawienia rozpoznania iterapeutyczne, dotyczące leczenia ambulatoryjnego. Wyróżniono te wskazania, które kwalifikują dziecko do leczenia szpitalnego. W książce nie zabrakło również omówienia zasad profilaktyki czynnej i biernej chorób zakaźnych. Mamy nadzieję, że nasza publikacja okaże się pomocna pediatrom, lekarzom medycyny rodzinnej, internistom i lekarzom innych specjalności w ich codziennej praktyce, a także studentom medycyny.
Korporacja Everest. O zapaleńcach, awanturnikach i ich biznesie na dachu świata Pasjonujący reportaż o procesie komercjalizacji wypraw na najwyższy szczyt świata. Niegdyś osiągalny tylko dla wąskiej grupy himalaistów, od lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku Everest został zdobyty blisko 12 000 razy. Dziewięćdziesiąt procent zdobywców szczytu stanowią klienci firm wspinaczkowych. Cockrell, patrząc na himalaizm w szerokim kontekście globalizacji, kapitalistycznej ekonomii oraz relacji Wschód-Zachód, bynajmniej nie jest w swoich rozpoznaniach jednoznaczny. W jego opowieści nie brakuje przewodników, którzy są szlachetnymi idealistami, czerpiącymi radość nie tyle z korzyści finansowych i osobistych sukcesów, ile z pomocy innym w spełnianiu życiowego marzenia. Korporacja Everest dobrze ukazuje główny spór w środowisku: między purytanami, niegodzącymi się na wspinaczkę pełną płatnych udogodnień, a wyrozumiałymi, którzy uważają, że każdy ma prawo do góry. To także historia o wykluczeniu: o "obywatelach i obywatelkach drugiej kategorii", a więc przewodniczkach, których klienci nie traktują z takim samym szacunkiem jak mężczyzn, oraz Szerpach, z powodów ekonomicznych skazanych na niebezpieczną pracę. Książka Cockrella stara się oddać sprawiedliwość wszystkim, którzy zginęli na legendarnym szczycie, niezależnie od tego, jakie były ich pobudki do podjęcia wyzwania.
Życie w pośpiechu, stres, niezdrowe jedzenie na szybko. Gdyby na to wszystko była jedna tabletka… Ale jest i to wyjątkowo smaczna! Dobra czekolada jest superjedzeniem. Wspiera ciało i ducha. Stanowi przyjemność, która koi zszargane nerwy.
Wykorzystaj moc tkwiącą w kostce dobrej czekolady i dzięki radom z książki Nataszy Kotarskiej stwórz własny rytuał, który zapewni Ci oddech od codziennego pośpiechu.
Książka „Jedz czekoladę i żyj 100 lat” to:
sprawdzony sposób na chwilę przerwy i wytchnienia,
dowód na zdrowotną moc zawartą w tabliczce dobrej czekolady,
zmiana w podejściu do smakowania czekolady,
praktyczne wskazówki jak wybierać i przechowywać czekoladę, aby nie traciła swoich właściwości,
przepisy na pyszne dania z czekoladą,
rady poparte doświadczeniem Autorki zdobywanym w International Institute of Chocolate and Cacao Tasting oraz Chocolate University.
Discover how the individual parts of the human body function in this anatomy book with a difference, and learn about the body through colouring in. Organised by body area and system, each page includes a detailed colour artwork alongside an identical, annotated line drawing, showing the elements of the featured body part. Following the detailed artworks, students can colour in the line drawings, learning about the different bones in the skull, the respiratory system, blood circulation, the workings of the heart – and every other body system – as they colour. By colouring, students absorb the information more effectively and learn more thoroughly. The book features 215 scientifically precise colour artworks accompanied by 215 highly accurate line drawings, organised by body area: head, neck, thorax, upper limbs, abdomen, reproductive system, pelvis, lower limbs and whole body systems. Human Body Colouring Book is a fun and effective way to learn about human physiology.
Zapraszam czytelników do spoglądania w niebo, a także do czerpania korzyści z tego, co dają rezultaty obserwacji, czyli kalendarza biodynamicznego. Wpływ Księżyca zawiera zestaw uniwersalnych porad i wskazówek pomocnych w prowadzeniu ogrodu. Są one nie tylko wynikiem obserwacji astronomicznych. To głównie rezultat moich doświadczeń, sukcesów, a niekiedy ogrodowych porażek. Bo nie zawsze wszystko się udaje i czasami się tym trochę denerwuję. Ale później przychodzi refleksja, że to dobrze, bo obcowanie z przyrodą uczy pokory. Na pocieszenie dodam, że każdą taką nauczkę ogród sowicie wynagradza pięknem kwiatów, ich barwami, zapachami, smakiem warzyw, owoców i aromatem ziół. Niniejsza książka jest zestawem prostych przepisów na to, jak to wszystko wyhodować, a ponadto zyskać spokój, radość i ucieczkę od coraz bardziej nerwowego oraz pędzącego świata.
Tea began as a medicine and grew into a beverage,’ are the opening words of Okakura Kakuzō’s The Book of Tea, written in English in 1906 for a Western audience. The book is a long essay celebrating the secular art of the Japanese tea ceremony and linking its importance with Zen Buddhism and Taoism. It is both about cultural life, aesthetics and philosophy, emphasising how Teaism – a term Kakuzō coined – taught the Japanese many things; most importantly, simplicity, which can be seen in Japanese art and architecture. Looking back at the evolution of the Japanese tea ceremony, Kakuzō argues that Teaism, in itself, is one of the profound universal remedies that two parties could sit down to. Where the West had scoffed at Eastern religion and morals, it held Eastern tea ceremonies in high regard.
With a new introduction, this is an exquisitely produced edition of a classic text made using traditional Chinese bookbinding techniques. Surely it’s time for tea.
Biohack Like a Woman, written by health coach and biohacker Aggie Lal, is a revolutionary approach to weight loss and biohacking that's made by a woman for women …
We live in a world where women are bombarded with weight-loss information from every angle. However, most of that information is created by men that see shedding pounds from a male perspective …They don't take into account the most important variable to us women … our Infradian Rhythm.
Enter Biohack Like a Woman-a tailor-made way for you to lose all the weight you desire … Not by counting calories … but by biohacking your Infradian Rhythm (otherwise known as your 28-day cycle).
As you probably know, our cycles regulate our hormones and hormones regulate our hunger, fat burning, energy levels, sleep quality, and mood. When we go on restrictive diets or bust our asses in the gym without being mindful of our hormones, we are going against our own body's rhythm.
This is not a recipe book, this is not an exercise routine, this isn't even a diet book …
It's a blueprint on how to listen to your Infradian Rhythm and adapt the information you'll discover in the book to your own special circumstances, which you can customize to you and your needs.
And best of all, you won't have to change your diet or lifestyle to achieve your goals because one of the key things you'll find out when you read the book is that when and how you eat is more important than what you eat …
Best part? Biohack Like a Woman comes with a trained AI coach to help you digest everything in the book and help you better calibrate the biohacking protocol to your unique needs.
Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny. Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu. [Paweł Bravo, felietonista kulinarny Tygodnika Powszechnego] Jest to niezwykle cenna pozycja kulinarna nie tylko dla Łemków. Pisząc o kuchni, podając przepisy, autorka dzieli się jak chlebem opowieścią o dzieciństwie, swojej rodzinie. Wspomina historię wsi i jej mieszkańców, przywołuje rytuały obrzędowe świąteczne i te codzienne. Doskonale wie, o czym pisze, i robi to w sposób bardzo czytelny i sugestywny. Do tego stopnia, że jest się głodnym i ma się ochotę samemu przygotować każdą zaproponowaną przez nią potrawę. [Julia Doszna, łemkowska pieśniarka ludowa] Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu, a potem podarować nam w książce, abyśmy mogli wyczarować go we własnym domu. [Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m. in. książek z serii Beskid bez kitu] Częstujcie się! udowadnia, że kuchnia pomaga nam utrzymać więź z naszymi przodkiniami i uświadamia, jak wiele wysiłku wymagało wytworzenie smacznych, acz prostych dań: przepisy kuchni łemkowskiej, jak wszystkie potrawy chłopskiej kuchni, powstawały przede wszystkim z tego, co się samemu uprawiało i wyhodowało. Pod egzotycznymi często nazwami, jak palatka komperiany czy kiesełycia, odnajduję również smaki mojego dzieciństwa przenoszone z pokolenia na pokolenie przez moje babki z Lubelszczyzny i Kujaw. Zachęcam do tej kojącej, kulinarnej podróży w czasie. [Joanna Kuciel-Frydryszak, dziennikarka i pisarka, autorka m. in. książki Chłopki. Opowieść o naszych babkach]
Niezastąpiona pozycja w wyprawce każdego malucha, must-have dla rodziców i opiekunów niemowląt i małych dzieci. Po lekturze tego poradnika będziecie wiedzieli, jak ze spokojem reagować w trudnych sytuacjach, kiedy wasze dziecko będzie potrzebować pomocy.Adrianna Cienkusz, ratownik medyczny, instruktorka pierwszej pomocy i mama małej Helenki, doskonale wie, jak ważne jest szybkie i skuteczne udzielenie pomocy w przypadku zagrożenia. Czerpiąc ze swojej wiedzy, opowiada w jasny i przystępny sposób:- jak przygotować bezpieczny pokój dla dziecka?- jak pomóc małym niemowlętom przy gorączce, zachłyśnięciu, bezdechu?- na co zwracać szczególną uwagę przy rozszerzaniu diety niemowlęcia?- jak postępować przy oparzeniach, upadkach i krwotokach?- jak sprawnie i skutecznie wezwać pomoc?Książka zawiera także praktyczne schematy krok po kroku w udzielaniu pierwszej pomocy w różnych przypadkach, listę wyposażenia apteczki domowej i apteczki do wózka oraz liczne historie ""z życia wzięte"", które pozwalają dobrze przygotować się na niespodziewane zdarzenia.Adrianna Cienkusz - ratownik medyczny, instruktorka pierwszej pomocy w firmie TwójRatownik pl. Doświadczenie zdobywała podczas pracy w pogotowiu ratunkowym oraz na Szpitalnych Oddziałach Ratunkowych w Warszawie.Specjalizuje się w tematyce dziecięcej, prowadzi warsztaty z pierwszej pomocy w ramach szkoły rodzenia. Pomaga rodzicom zbudować wiarę w siebie, która pozwoli na bezbłędną pomoc dziecku w przypadku zagrożenia życia.
Do twarzy czyli dlaczego się malujemy Starożytni Egipcjanie malowali oczy grubą warstwą czarnego proszku, niektórzy rdzenni mieszkańcy Australii dekorują twarze i ciała kolorowymi kropkami i kreskami. Elżbieta I używała białego pudru, a sufrażystki czerwonej szminki. Barwniki do malowania ciała znaleziono nawet w grotach Neandertalczyków. Dlaczego ludzie od najdawniejszych czasów malowali twarze, dlaczego malują je dziś? Komu kolorowa błyskawica przecina czoło, a kto dobierał szminki pod kolor ubrań? W książce "DO TWARZY" oczy, nos, czoło i usta oprowadzają nas po rozmaitych zwyczajach i miejscach. Pokazują, jak bardzo różne mogą być powody, dla których się malujemy.
Mindfulness to pierwszy krok do bycia sobą.Jeden z najwspanialszych nauczycieli mindfulnessu, jakiego kiedykolwiek spotkasz.Jack KornfieldJon Kabat-Zinn to jeden z pionierów światowego ruchu mindfulness, powszechnie znany popularyzator medytacji i płynących z niej korzyści. Miliony ludzi na całym świecie podejmują dziś formalną praktykę medytacji uważności. Czym jednak jest medytacja? Dlaczego warto jej spróbować i w jaki sposób doskonalić tę umiejętność?W dzisiejszym świecie medytacja to zajęcie, które wymaga prawdziwej odwagi, a zanurzenie się w świadomości jest tak naprawdę przejawem troski. Medytacja to nie to, co myślisz jest odpowiedzią na wszystkie dręczące Cię pytania i dowód na to, jak istotna jest praktyka uważności.Dr Jon Kabat-Zinn jest emerytowanym profesorem medycyny, inicjatorem programu redukcji stresu opartego na uważności (MBSR) oraz założycielem Centrum Badań nad Zastosowaniem Uważności w Medycynie, Opiece Zdrowotnej i Społeczeństwie na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Massachusetts. Jest autorem licznych bestsellerów, takich jak Życie, piękna katastrofa, Gdziekolwiek jesteś, bądź, Uważność dla początkujących. Wraz z żoną Mylą napisał poradnik Dary codzienności. Podręcznik świadomego rodzicielstwa.
Dysertacja Dietla wymyka się ze stereotypu prac medycznych w epoce, w której powstawała, łamie sztampę rozpraw doktorskich - zarówno w wiedeńskim, jak i w innych uniwersytetach europejskich. Nikt wcześniej nie odważył się na sformułowanie tak nowoczesnych tez. Refleksje autora okazują się zaskakująco śmiałe, nieszablonowe. Doktorant z upodobaniem kierował je do grona osób niebędących medykami, ale mających styczność z medycyną. W ten sposób praca wydaje się z jednej strony niekonwencjonalną publicystyką, z drugiej nowatorskim przesłaniem dla chorych. Przewija się przez nią przenikliwy, bodaj najmocniejszy wniosek: "Za niekorzystny efekt leczenia odpowiada szereg niezależnych czynników - a błąd lekarski to rzadkość. Jeśli pacjent po przeprowadzonej terapii umiera - to najczęściej winą obarczać należałoby zły los, bezradność medycyny wobec nieubłaganych praw natury". Chociaż była to era medycyny ubogiej, błądzącej jeszcze we mgle i wysoce niedoskonałej, to spostrzeżenie to jest ponadczasowe.Czym byłby współczesny Kraków bez Józefa Dietla, a medycyna bez manifestu nowej szkoły wiedeńskiej? Dietl - z urodzenia Austriak, z wyboru Polak - jak mało który krakowianin zapisał się na kartach historii, łącząc pracę na rzecz miasta z pracą lekarza. Oto pozycja dla wszystkich chcących poznać tę nietuzinkową postać oraz jej ponadczasowy wkład do nauk medycznych.Agnieszka Markowska, Instytut Austriacki w KrakowieNiezwykłe dzieło niezwykłego człowieka. Józef Dietl, profesor medycyny, rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego - krakowianin z wyboru. Posługiwał się językiem niemieckim jako ojczystym, lecz za propagowanie mowy polskiej został usunięty z uczelni przez cesarza Franciszka Józefa. Wybrany następnie na prezydenta Krakowa, zasłużył się w rozwoju miasta i zapisał w jego historii. Jego pracę doktorską, przedstawiającą "skuteczność nauki o uzdrawianiu", która inspiruje także dziś, warto przeczytać!Karol Życzkowski, Prezes Oddziału Polskiej Akademii Nauk w KrakowieJanusz Skalski, prof. em. - urodzony w 1951 r. w Krakowie. Specjalista chirurgii dziecięcej i kardiochirurgii. Brał czynny udział w tworzeniu kardiochirurgii dziecięcej w Krakowie. Pierwszy w Polsce zastosował ECMO ze wspomaganiem krążenia u dziecka oraz wspomaganie krążenia u dziecka za pomocą sztucznej komory serca. Jego dorobek naukowy obejmuje niemal tysiąc prac, rozdziałów książek, monografii i podręczników (jako redaktor) oraz innych tekstów (jako współautor). Należy do licznych zagranicznych i krajowych stowarzyszeń naukowych.
Nowy wydanie podręcznika Diabetologia Wieku Rozwojowego,stanowi kompletne źródło wiedzy dla lekarzy specjalizujących się w dziedzinie Endokrynologii i diabetologii dziecięcej, pediatrów i studentów medycyny. Książkę przygotowali najznamienitsi polscy eksperci, z ogromnym doświadczeniem praktycznym i naukową pasją. Publikacja porusza wszelkie aspekty związane z etiopatogenezą, objawami klinicznymi, diagnostyką oraz postępowaniem w poszczególnych typach cukrzycy. Omówiono dokładnie zaburzenia tolerancji glukozy, metody ich wykrywania, zasady insulinoterapii, a także działanie osobistych pomp insulinowych i nowoczesnych urządzeń do pomiaru glikemii. Ponadto przedstawiono ostre i przewlekłe powikłania cukrzycy oraz choroby z nią współistniejące. Interesującą częścią publikacji jest rozdział dotyczący metod prewencji i nowoczesnychterapii cukrzycy typu 1.
W obecnym wydaniu - uaktualnionym i uzupełnionym poruszono też tak istotną w przypadku cukrzycy problematykę edukacji zdrowotnej, znaczenie samokontroli, zmian nawyków stylu życia, żywienia i wysiłku fizycznego oraz bardzo ważne zagadnienia związane z opieką diabetologiczną nad dziećmi, młodzieżą i młodymi dorosłymi w Polsce w poradniach specjalistycznych i placówkach oświatowo-wychowawczych z uwzględnieniem nowych rozwiązań technologicznych i telemedycyny.
Podręcznik kierujemy głównie do lekarzy przygotowujących się do egzaminu specjalizacyjnego z zakresu endokrynologii i diabetologii wieku rozwojowego. Dla pediatrów i lekarzy rodzinnych będzie cennym źródłem wiedzy, która pozwoli na szybkie rozpoznanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej, cukrzycy i jej ostrych powikłań, stanowiących często bezpośredni stan zagrożenia życia.
9 października 2015 roku Jrgen Klopp rozpoczął pracę w Liverpool FC, zapowiadając rewolucyjne zmiany. W ciągu następnych dziewięciu lat zapewnił kibicom szereg emocji, okazji do świętowania i historycznych zwycięstw i przywrócił klubowi chwałę oraz status niepowstrzymanego giganta piłki nożnej.
Ta książka pokazuje drogę Kloppa w Liverpoolu. Wypowiedzi zawodników i legend klubu, a nawet jego rywali - w tym Mo Salaha, Virgila van Dijka, sir Alexa Fergusona i Pepa Guardioli - składają się na opowieść o niesamowitej karierze Jrgena Kloppa w LFC i ukazują te jego cechy, które pozwoliły mu stać się jednym z najbardziej szanowanych i cenionych trenerów klubu.
Książka zawiera przedmowę napisaną przez samego Kloppa i ponad 200 niezwykłych fotografii z archiwum Liverpool FC. To wyjątkowy hołd złożony Jrgenowi, legendarnemu King of the Kop. Obowiązkowa lektura dla każdego fana.
Wystarczy przeczytać, co o Kloppie mówią ludzie Liverpool FC, by zrozumieć, że był nie tylko świetnym trenerem, ale i wychowawcą. Jego działania miały wpływ na to, jak z chłopaków wątpiących stworzył wierzących, a potem zwycięzców. To książka dla tych, którzy chcą przeżyć wspaniałe emocje, jakich dostarczył im Klopp.
Michał Dziarnowski, kanał @ostatnigwizdekLiverpoolczyk ze Schwarzwaldu". "Pierwszy wśród równych". Ta książka przybliża historię dziewięciu fenomenalnych lat Jrgena Kloppa na Anfield nieco inaczej - poprzez unikalne fotografie i historie opowiedziane przez ludzi, którzy dobrze go poznali przez ten czas. Teraz kibic-czytelnik może się poczuć tak, jakby też należał do grona tych szczęściarzy.
Radosław Przybysz, portal Meczyki / @meczyki
Drużyna Jrgena pomogła nam dojść do granic naszych możliwości. Taka jest prawda. Była naszym największym rywalem, naszym największym przeciwnikiem.
Pep Guardiola
Szef poprawił wszystko podczas swojej pracy tutaj, wszyscy go kochali i był świetnym trenerem, to oczywiste. Gra dla niego była czymś niesamowitym.
Mo Salah
Kiedy Jrgen został trenerem Liverpoolu, powiedziałem: "Zapnijcie pasy i przygotujcie się do lotu", i nie myliłem się. Zabrał nas w niesamowitą podróż.
sir Kenny Dalglish
Zamiast kupować supergwiazdy, on stworzył zespół supergwiazd. Przywrócił Liverpoolowi rangę jednego z największych i najlepszych klubów w Europie.
Jamie Carragher
Największym darem, jaki Jrgen przekazał Liverpoolowi, była wiara.
Jordan Henderson
BESTSELLEROWA BIOGRAFIA ROBERTA LEWANDOWSKIEGO DLA MŁODZIEŻY W ZUPEŁNIE NOWYM WYDANIUMając 8 lat, był najmniejszy i najchudszy w drużynie. W wieku 16 lat stracił ojca i najważniejszego dla siebie sportowego mentora. Półtora roku później skreślony z powodu kontuzji przez Legię, klub swoich marzeń, zaczął wszystko od nowa w III-ligowym Zniczu Pruszków. I nawet potem, w Borussii, tak długo znosił docinki i kpiny, póki jego talent nie rozbłysł na nowo, a on sam nie zamknął ust wszystkim krytykantom. A dziś?Idol w Polsce, Dortmundzie, Monachium i Barcelonie, gdzie gra jako pierwszy Polak w historii. Kapitan reprezentacji Polski i strzelec największej liczby goli w historii naszej drużyny narodowej. Triumfator Ligi Mistrzów i napastnik, który w plebiscycie Złotej Piłki pokonał wszystkich, ustępując - i to o włos - jedynie Leo Messiemu.Robert Lewandowski, oto jego historia. Uniwersalna opowieść o chłopcu, który ani przez chwilę nie stracił wiary w siebie. Historia o wielkim talencie i żelaznej konsekwencji. Oraz o tym, że nawet porażkę można przekuć w sukces.Współczesna bajka, w której wszystko WYDARZYŁO SIĘ NAPRAWDĘ.
"Pomyśl o ogrodzie jak o posiłku. Gdy wybierasz przepis, kierujesz się przecież swoimi upodobaniami, doświadczeniem i potrzebami. Tworzenie ogrodu - dużego i zupełnie malutkiego - opiera się na tej samej zasadzie". Ogród to miejsce wytchnienia i jedności z naturą. Cieszy oczy, koi duszę, ale może też być źródłem własnych warzyw i owoców oraz bezpiecznym i kreatywnym miejscem zabaw dzieci. Niezależnie od tego, czego oczekujesz, Monty Don pomoże Ci uwolnić potencjał przestrzeni, jaką masz do dyspozycji, i podpowie, co, gdzie i kiedy sadzić. Najbardziej znany brytyjski ogrodnik przekazuje podstawy wiedzy o uprawie ponad 100 roślin: kwiatów i warzyw, drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. Uwzględnia także rośliny domowe. Każdy gatunek omawia w jasny i zwięzły sposób, opisując wymagania, zasady uprawy, czas i metody pielęgnacji. Poradom towarzyszą poglądowe fotografie. Dzięki tej książce założysz ogród, który najlepiej zaspokoi Twoje potrzeby i pozytywnie wpłynie na styl życia
Przyjmij zaproszenie do kuchni sentymentalnej i sięgnij po przepisy z duszą! Historii nie budują tylko wielkie zdarzenia, ale przede wszystkim codzienność. Zwykłe czynności, zwyczajni ludzie oraz przedmioty, którymi się otaczali. Zanurzmy się wspólnie w tej małej historii – zapraszamy do stołu zastawionego starą porcelaną i pysznym tradycyjnym jedzeniem. Posmakujmy dań, które przeniosą nas do kuchni naszych babek, albo przywołają dawne rodzinne wspomnienia. Odkryjmy na nowo zapomniane smaki, od wieków obecne w rodzimej tradycji. Ta książka jest wyjątkową propozycją dla każdego, kto kocha klimat retro i myśli z nostalgią o przeszłości. Prezentuje polskie przepisy z okresu od połowy XIX do połowy XX wieku. Odtworzono je z zachowaniem wszystkich składników i – jeśli to tylko było możliwe – również dokładnych proporcji. Autorka podaje współczesne opisy przygotowania potraw oraz aktualne miary i wagi (niekiedy przeliczane z funtów, łutów czy kwaterek). Wyboru dań dokonała tak, aby wykorzystać w nich produkty sezonowe, lokalne i łatwo dostępne. Małgorzata Kur – absolwentka polonistyki i grafiki wydawniczej na ASP w Łodzi. Autorka kilkunastu książek dla dzieci i młodzieży, wydawanych w Polsce i za granicą, laureatka konkursów literackich. Od 2018 roku prowadzi bloga kulinarnego Pularda. Stół sprzed wieków, na którym odtwarza przepisy ze starych (głównie przedwojennych) polskich książek kucharskich. W wolnych chwilach oczywiście gotuje, a oprócz tego czyta reportaże, uprawia balkonowy ogród, zbiera leśne poziomki i grzyby oraz dziwne kamienie z synkiem Guciem.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?