KATEGORIE [rozwiń]

Zdrowie

Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się  odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.

 

 

243,09 zł
321,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 259,85 zł

72,86 zł
90,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,86 zł

16,10 zł
19,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,10 zł

38,05 zł
47,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,05 zł

63,95 zł
79,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 63,95 zł

171,61 zł
212,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 171,61 zł

110,90 zł
137,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 110,90 zł

93,90 zł
116,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 93,90 zł

87,96 zł
159,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 87,96 zł

68,71 zł
124,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 68,71 zł

27,47 zł
49,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,47 zł

38,52 zł
64,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,00 zł
Okładka książki Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

39,00 zł 25,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,71 zł

Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie. Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH): • Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie; • Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka; • Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube; • Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy; • Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy. W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Okładka książki Cesarstwo Bizantyjskie

70,00 zł 41,40 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,40 zł

Używając przejrzystego i przyjemnego w odbiorze języka, Charles Oman opisuje wzrost i upadek Cesarstwa Bizantyjskiego. Zaczyna od założenia jego przyszłej stolicy przez greckich kolonistów, opisuje założenie Konstantynopola i wyniesienie go do rangi równorzędnej Rzymowi, następnie przedstawia jak Cesarstwo rosło i dojrzewało przez stulecia, osiągając szczyt w VI wieku za panowania Justyniana i jego lojalnego wodza Belizariusza. W procesie budowania imperium Bizancjum walczyło z Gotami, plemionami germańskimi, Persami, Longobardami i ostatecznie z armiami islamskimi Bliskiego Wschodu. Cesarstwo pozostało buforem przed ekspansją muzułmańską, a gdy jego pozostałości i miasto Konstantynopol zostały ostatecznie zdobyte przez Osmanów w XV wieku, państwa europejskie musiały same opierać się dalszym najazdom. Prezentując historię imperium od skromnych początków, przez jego dominację i ostateczny upadek, wybitny historyk Charles Oman łączy swój wciągający styl narracji z nienaganną znajomością materiału źródłowego. Cesarstwo bizantyjskie jest wzorem zwięzłej pracy popularnonaukowej. Opis pochodzi od Wydawcy
Okładka książki Czołg T-72B/T-72B2/T-72B3 – rozwój i eksploatacja w ZSRR i Rosji (TW XXI 7)

65,00 zł 42,87 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,87 zł

W publikacji opisano powstanie i rozwój czołgu T-72B, który był ostateczną i dopracowaną wersją czołgu T-72. Przeżył wszystkich konkurentów i utrzymał się w produkcji aż do podjęcia prac nad nowym czołgiem T-90, który niewiele różni się od T-72. W tym czasie powstało wiele odmian czołgu T-72B, przy czym niektóre zmiany wprowadzono jeszcze na linii produkcyjnej, a inne to głębokie modernizacje istniejących pojazdów. Najliczniej wytwarzane warianty tych drugich to T-72B3 wz. 2011 i T-72B3 wz. 2016 (znany też jako T-72B3M). W 2022 r, wznowiono na niewielką skalę produkcję czołgów T-72B3 w Uralwagonzawodiee w Niżnym Tagile (powstaje tam także podstawowy czołg dostarczany Armii Rosyjskiej – T-90M Proryw). T-72B to najszerzej stosowany czołg w wojnie w Ukrainie i jego historia jest wciąż pisana na nowo.
Okładka książki Dieta dr Ewy Dąbrowskiej®

54,90 zł 31,77 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,77 zł

Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki - wystarczy zmienić to, co jeszWiele chorób metabolicznych mogłoby zostać zatrzymanych, a nawet wyleczonych, dzięki odpowiedniej diecie. Potrzebujesz stanowczych zmian w swoim żywieniu, postaw na właściwe produkty, dowiedz się, co i jak jeść, aby dać sobie szansę na zdrowie. Doktor Ewa Dąbrowska, autorka przełomowej diety warzywno-owocowej, w swojej najnowszej książce:wyjaśnia prawdziwe przyczyny chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie,omawia terapie postem i dietą, które przyniosły ulgę tysiącom pacjentów,przedstawia historie ludzi, którzy odzyskali zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe,wskazuje, jak postem zmodyfikować farmakoterapię i tym samym poprawić jakość życia,proponuje przepisy z diety warzywno-owocowej, które wspomagają leczenie chorób metabolicznych.Zdrowa dieta to klucz do długiego życia - odkryj moc postu warzywno-owocowego!Dr n. med. Ewa Dąbrowska - internista, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów nowatorską metodą - postem na bazie warzyw i owoców. Widząc zaskakujące efekty, zrozumiała, że nasze zdrowie w głównej mierze zależy od stylu życia, czyli głównie od tego, co jemy i jak się ruszamy i że post oczyszczając nas z toksyn, uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła upowszechnianiu tej prawdy, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R), przelaniem na papier doświadczeń w formie publikacji oraz powołaniem w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Prowadzi działalność publicystyczną i sprawuje nadzór lekarski w certyfikowanych ośrodkach propagujących post warzywno-owocowy.
Opakowanie Prewencja weterynaryjna z elementami zarządzania zdrowiem stada

219,00 zł 210,13 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 210,13 zł

Prewencja staje się coraz bardziej istotnym działem medycyny weterynaryjnej, tymczasem jak dotąd brak było kompleksowego opracowania ujmującego w sposób zbiorczy cała problematykę tego obszaru. Podręcznik wypełnia więc istotną lukę, jaka obecnie istnieje na weterynaryjnym rynku wydawniczym. Uznanie budzi kompleksowość podręcznika, szczególnie zaś uwzględnienie w nim zarówno ważnych implikacji społecznych chowu i prewencji zwierząt, jak również szczegółowej problematyki gatunków zwierząt dotychczas zupełnie nieuwzględnianych w takich opracowaniach. Wyrażam przekonanie, że ten nowoczesny podręcznik znajdzie licznych czytelników wśród naukowców i praktyków lekarzy weterynarii, studentów medycyny weterynaryjnej, zootechniki i hodowli zwierząt, biologii, a także hodowców i właścicieli. Podręcznik ten to godna polecenia pomoc edukacyjna, służąca pogłębieniu znajomości uwarunkowań zdrowia, dobrostanu i produkcyjności różnych gatunków zwierząt, ważnych z punktu widzenia prewencji weterynaryjnej. Prof. dr hab. n. wet. Tomasz JANOWSKI
Opakowanie StyleItaliano. Stomatologia odtwórcza.

129,00 zł 123,78 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 123,78 zł

Ponad dekadę temu dr Walter Devoto oraz prof. Angelo Putignano wymyślili ideę StyleItaliano. Od samego początku mam zaszczyt być częścią tej grupy jako członek honorowy, a następnie aktywny, uczestniczyć w pracach grupy i obserwować jej niebywały rozwój. Czym jest StyleItaliano i dlaczego stało się tak bardzo popularne na całym świecie? Celem Style Italiano było spopularyzowanie przewidywalnych protokołów dotyczących stomatologii odtwórczej, opracowanych w taki sposób, aby były możliwe do powtórzenia przez każdego ze stomatologów, niezależnie czy mieszka on w Pułtusku, Krośnie czy w Santiago de Compostela na drugim końcu Europy. Nieważne, czy pracuje on na uniwersytecie czy w malutkim gabineciku o powierzchni 28 m2, celem StyleItaliano było dotarcie do szerokiej rzeszy dentystów z całego świata. O tym właśnie, czyli o przewidywalnych protokołach, powtarzalnej stomatologii i takiej, która da się przełożyć na praktykę, jest ta książka – dodatkowo podana w pięknym wydaniu, wzbogacona wyjątkowymi fotografiami.
Opakowanie Zestaw Bakalland BA! Baton KIDS! Krówka - 25g (30 szt)

50,22 zł 27,62 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,62 zł

"Bakalland BA! Baton KIDS! Krówka 25 g to baton zbożowy stworzony z myślą o dzieciach i ich potrzebach. Smak produktu jest jednym z uwielbianych przez najmłodszych wariantów, czyli słodkie toffie. Skład batonu jest prosty i nie zawiera dodatku cukru, ani syropu glukozowego oraz tłuszczy utwardzonych. Najmłodsi uwielbiają słodkości, jednak ich dieta powinna być dobrze zbilansowana i pełna wartościowych produktów. Dlatego marka Bakalland stworzyła zdrowsze zamienniki tradycyjnych słodyczy. Dzięki temu maluchy mogą cieszyć się swoimi ulubionymi przekąskami, a rodzice są spokojni, ponieważ podają dzieciom dobry produkt. Baton KIDS! Krówka to zrównoważona porcja 25 gramów zbożowego batonika. Obecność zbóż nadaje produktowi elementu chrupkości. To właśnie dzięki nim do organizmu młodego człowieka jest dostarczany błonnik. Baton możesz podawać dziecko jako przekąskę między posiłkami, dodatek do lunchboxa do szkoły. To świetna opcja, aby mieć zawsze pod ręką przekąskę na placu zabaw, spacerze, rodzinnej lub szkolnej wycieczce. Skład: Substancja wiążąca: maltitole; składniki zbożowe 36,4% (mąka pszenna, grys kukurydziany, płatki owsiane, mąka ryżowa, kasza kukurydziana, otręby pszenne), polewa o smaku toffi 15% [substancja słodząca: maltitole; olej palmowy, serwatka w proszku (z mleka), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, emulgatory: lecytyny i E 476; aromaty, barwniki: karoteny i ekstrakt papryki], maltodekstryna, mleko odtłuszczone w proszku 2,8%, olej słonecznikowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, aromaty, sól, emulgator: lecytyny. Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Wartości Odżywcze: Wartość odżywcza produktu Nutrition values of the product Na/ Per 100 g Na porcję/ Per serving 25 g %RWS* w porcji / RI* per serving 25 g Wartość energetyczna / Energy value 1642 kJ / 389 kcal 411 kJ / 97 kcal 5 Tłuszcz / Fat 8,4 g 2,1 g 3 w tym kwasy tłuszczowe nasycone / of which saturates 5,8 g 1,5 g 8 Węglowodany / Carbohydrates 72 g 18 g 7 w tym cukry / of which sugars 4,0 g 1,0 g 1 Błonnik / Fibre 2,0 g 0,5 g - Białko / protein 5,1 g 1,3 g 3 Sól / Salt 0,16 g 0,04 g 1 * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal) / * Reference intake for an average adult (8400 kJ/ 2000 kcal) Alergeny: Wykluczona grupa użytkowników: osoby z nietolerancją na gluten, mleko, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję oraz sezam. Sposób użycia i dawkowanie: Gtowy do spożycia. Nazwa Producenta: FoodWell Sp. z o.o. Kraj produkcji Polska Warunki Przechowywania: Przechowywać w pomieszczeniach czystych, suchych i przewiewnych, bez obcych zapachów, szkodników i ich pozostałości Waga Netto: 25 g"
Okładka książki Hanka. Opowieść o awansie

49,90 zł 27,47 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,44 zł

Najpierw była Albina. Skończyła parę klas w wiejskiej szkole, na więcej nie pozwolił jej ojciec. Potem Hanka - już z maturą, pracowniczka biurowa kopalni, w młodości nawet sportsmenka. A po Hance - Maciek, absolwent dobrych studiów, miejska inteligencja. Pozornie brzmi to jak modelowa historia awansu na tle XX wieku. Jednak przez kolejne strony tego autobiograficznego eseju przewija się niepokojące pytanie: czy to rzeczywiście był awans? Bo przecież żeby mówić o swoim lepszym życiu, trzeba założyć, że poprzednie było gorsze. A kiedy uznaje się, że wreszcie zostało się kimś, to zakłada się przy tym milcząco, że poprzednicy w sztafecie pokoleń byli nikim.Maciej Jakubowiak na warsztat bierze swoją rodzinę, ale własna historia jest dla niego punktem wyjścia do przyjrzenia się awansowi społecznemu w szerszym ujęciu. Jaką rolę naprawdę odgrywają w nim edukacja, państwo, praca? Co nam po nim zostaje: opowieści rodziców i dziadków, stosunek do pieniędzy i podróży, a może brzuch? I jak opisać to, że choć jest lepiej, to może nie do końca się udało?"Jeśli tak jak ja czekaliście na polskiego Eribona, oto on. Ten pięknie napisany esej opowiada losy zwykłej rodziny, wyjaśniając, w jaki sposób bieda i wykluczenie przeorały kilka pokoleń Polaków. Hanka, która czuła się nikim, miała szczęście: utalentowanego syna, który dostrzegł w niej wspaniałą bohaterkę literacką. Ale to on jest jej dłużnikiem i o tym także jest ta książka. Błyskotliwa, wzruszająca i ważna." Joanna Kuciel-Frydryszak"Nie mogłam się oderwać. Jakubowiak pisze świetnie. Aż mi gula z zazdrości skoczyła." Zyta Rudzka
Okładka książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej wyd. 3

74,90 zł 43,33 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,19 zł

"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
Okładka książki Fitoterapia. zbiór artykułów naukowych

39,00 zł 25,68 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,68 zł

Ziołolecznictwo rozwijało się aż do końca wieku XIX, kiedy to pojawiły się pierwsze leki syntetyczne. W "wieku pary i elektryczności" wydawało się, że chemia wyprze całkowicie starą tradycję, ale opamiętanie przyszło już w połowie wieku XX, wraz z rozwojem farmakologii leku roślinnego. Okazało się, że spychane do kąta naturalne specyfiki mogą stanowić źródło współczesnych informacji - przecież ogromna większość roślin leczniczych zawiera dziesiątki, o ile nie setki mozolnie izolowanych składników czynnych, które znalazły zastosowanie we wszystkich dziedzinach współczesnej wiedzy klinicznej, onkologii nie wykluczając. Książka nie jest słownikiem, almanachem ani przewodnikiem terapeutycznym - naszym zadaniem było przedstawienie wyboru tekstów publikowanych w "Leku w Polsce" przez różnych autorów opisujących leczenie ziołami, a także krótkich monografii wybranych surowców roślinnych. Zachęcamy do jej czytania nie "jednym tchem", ale do powolnego jej smakowania - przecież ziołolecznictwo jest domeną cierpliwych terapeutów i rozumnych pacjentów, nieoczekujących poprawy swego stanu zdrowia po zażyciu kilku tabletek, najlepiej w ciągu niewielu godzin Spis treści Przedmowa Zioła wspomagające pracę układu pokarmowego. dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska Zioła wspomagające oczyszczanie organizmu. mgr Arkadiusz Ciołkowski Zioła wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego. mgr Arkadiusz Ciołkowski Wybrane surowce zielarskie stosowane w terapii zaparć. mgr Arkadiusz Ciołkowski Soki roślinne jako sposób suplementacji biologicznie czynnych związków pochodzenia naturalnego. dr Paweł Siudem Wspomaganie odporności w sezonie grypowym substancjami pochodzenia naturalnego. dr Paweł Siudem Rośliny o właściwościach immunomodulujących - przegląd najważniejszych przykładów. mgr farm. Mateusz Jabłoński Wspomaganie leczenia cukrzycy preparatami obniżającymi poziom cukru. dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska Substancje pochodzenia naturalnego w terapii bólu gardła. mgr farm. Mateusz Jabłoński Substancje pochodzenia naturalnego o działaniu uszczelniającym naczynia i poprawiającym krążenie żylne - na przykładzie hemoroidów. mgr farm. Mateusz Jabłoński Rola bylicy rocznej - wzmacnianie odporności w terapii boreliozy. mgr Arkadiusz Ciołkowski Głóg (Crataegus spp.) w terapii chorób układu krążenia. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Wspomagające działanie tymianku w problemach z drogami oddechowymi. mgr Arkadiusz Ciołkowski Szafran - naturalny sposób na poprawę zdrowia. Przegląd badań. mgr farm. Beata Rychlewska-Kłaput Dziesięć korzyści ze stosowania preparatów z ashwagandhą. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Winorośl właściwa - wysoko ceniony gatunek leczniczy, spożywczy i kosmetyczny. Marta Sharafan, Magdalena Anna Malinowska, Marta Kubicz, Arnaud Lanoue, Manon Ferrier, Christophe Hano, Nathalie Giglioli-Givarc'h, Elżbieta Sikora, Agnieszka Szopa Zastosowanie palmy sabałowej w terapii łagodnego przerostu prostaty. dr n. farm. Agnieszka Zielińska Nasiona chia w nowoczesnej dietoterapii. mgr Sara Motyka, prof. dr hab. n. farm. Halina Ekiert, dr hab. n. farm. Agnieszka Szopa prof. UJ 110 Bez czarny jako źródło związków o wielokierunkowym działaniu biologicznym. dr Paweł Siudem Kurkumina jako składnik suplementów diety. Barbara Misiło, dr Paweł Siudem Szałwia lekarska (Salvia officinalis): właściwości i zastosowanie. mgr farm. Mateusz Jabłoński
Okładka książki Zioła. Dla zdrowia, smaku i urody

16,99 zł 11,73 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,77 zł

Naturalne, łatwo dostępne, tanie. Pomagają w leczeniu wielu chorób, zwiększając skuteczność leków syntetycznych, a nawet je zastępując. Żeby jednak pomagały, zamiast szkodzić, muszą być właściwie zbierane, przechowywane i stosowane. Pokażemy ci, jak to zrobić.
Okładka książki Diety

16,99 zł 11,73 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,77 zł

Bycie na diecie nie oznacza tylko odchudzania. To sposób odżywiania i myślenia. Jeśli jest właściwy, skutecznie leczy wiele schorzeń, poprawia samopoczucie i urodę, odmładza oraz wysmukla sylwetkę. Wybierz z nami swoją dietę i zmień życie na lepsze.
Okładka książki Lecznictwo ludu polskiego

69,90 zł 39,49 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,44 zł

Niezwykła książka o leczeniu w czasach, gdy nauki medyczne były jeszcze w powijakach Zanim pojawiły się tradycyjne lekarstwa wierzono, że za choroby, wszelkie dolegliwości czy urazy odpowiadają demony, a także sam diabeł. Daną przypadłość mogła też zesłać wiedźma poprzez rzucenie na kogoś uroku. W ten sposób powstały zabobony, rytuały, modlitwy czy egzorcyzmy, mające na celu odstraszyć złą siłę. Henryk Biegeleisen, przeplatając słowiańską demonologię z wiarą chrześcijańską, mitologią, a także przekazywanymi z pokolenia na pokolenie wierzeniami starodawnych ludów, ukazuje praktyki, jakimi posługiwano się w lecznictwie. Tłumaczy zaklęcia, modlitwy czy też zażegnania, podkreślając przy tym, że najbardziej wierzono w moc słowa - nawet z pozoru nic nie znaczącego, ale mającego ogromną moc, jak choćby "Abrakadabra". Dlaczego żółtaczkę leczono przedmiotami koloru żółtego, a do rany po ugryzieniu psa przykładano psią sierść? Skąd pomysł, aby choroby płuc miało uleczyć jedzenie cielęcych płuc? Czy picie najobrzydliwszych mikstur faktycznie obrzydzało chorobę, powodując, że ta uciekała z ciała chorego? Lecznictwo ludu polskiego to próba odpowiedzi na niejedno tego typu pytanie.
Okładka książki W pełni

49,90 zł 28,34 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,34 zł

O radości z dojrzałości. I o tym, skąd ją brać   Anna Augustyn-Protas, po sukcesie napisanej z dr. Tadeuszem Oleszczukiem książki O menopauzie. Czego ginekolog Ci nie powie, wraca z kolejną znakomitą publikacją dla kobiet, które chcą czerpać z życia to, co najlepsze. To pełna kobiecości książka o plusach dojrzałości, a także o mitach, które ją otaczają. Zawiera zbiór wskazówek i trików, jak uczynić z okresu 45+ najlepszy rozdział życia. Co robić – jak jeść, jak się ruszać, jak odpoczywać – żeby mieć mnóstwo energii i błysk w oku. I jak tę dobrą formę utrzymać przez kolejne dekady.   To książka napisana przez kobietę dla kobiet – pięćdziesięciolatkę, dziennikarkę, pacjentkę, przyjaciółkę kobiet, których historie znalazły się w tej książce. To must-have każdej dorosłej kobiety. Im wcześniej przyjrzymy się sobie w pełni, tym lepiej, bo menopauza to też rachunek, jaki ciało wystawia za wcześniejsze lata życia.   Dzięki tej książce każda z nas przekona się, że najlepsze dopiero przed nami, a MENOPOWER to wybór. Wystarczy otworzyć się na tę moc i z niej korzystać.   Anna Augustyn-Protas – dziennikarka, współautorka książek poświęconych zdrowiu, m.in. Czego ginekolog ci nie powie (z dr. Tadeuszem Oleszczukiem) oraz Żyj 120 lat! czyli moc mikroodżywiania (z Martą Mieloszyk-Pawelec). Jest także autorką biografii Beaty Tyszkiewicz Portret Damy. Interesuje się tematyką kobiecą oraz zagadnieniami z zakresu dobrego życia.
Okładka książki Kulinarna Wiola Domowy wyrób wędlin

49,99 zł 27,49 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,49 zł

Biała kiełbasa, kiełbasa grillowa z dodatkami, kruche kabanosy, schab pieczony, golonka i ozory w galarecie, pieczeń rzymska z jajkiem, pasztet świąteczny, salceson, smalczyk z jabłkiem W tej książce znajdziesz przepisy na kiełbasy, pieczenie, przetwory mięsne do słoików czy wędzonki. Dowiesz się, jak wykorzystać mięso z rosołu i jak urozmaicić domownikom kanapki. Dzięki praktycznym wskazówkom nauczysz się parzyć, piec, gotować, przygotowywać pasty i konserwować w słoikach, by zatrzymać wspaniały aromat domowych mięsiw na dłużej. Z Kulinarną Wiolą pasjonatką gotowania, której profil na Facebooku obserwuje ponad 400 tysięcy fanów zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych samodzielnie przygotowanymi pysznymi wędlinami. Gotowanie czas zacząć!
Okładka książki Whisky Poradnik smakosza

99,99 zł 55,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,73 zł

O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W praktyczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku. David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze trunku odpowiedniego na daną okazję. Przedstawia też ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek! Nowe wydanie to: • przegląd najważniejszych whisky słodowych, • prezentacja destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji, • informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Okładka książki Makramy krok po kroku

49,99 zł 27,97 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,87 zł

Makramy dodają wnętrzu ciepła i pozwalają stworzyć w nim wyjątkowy klimat. Girlanda, łapacz snów, kwietnik – splataj swoje własne dekoracje! W tej książce nauczysz się robić makramy krok po kroku. Łatwo opanować tę technikę, bo do tworzenia projektów wystarczy znajomość dwóch podstawowych splotów. Nie trzeba posiadać wybitnych zdolności artystycznych ani kończyć profesjonalnych kursów – cierpliwość, precyzja i chęć rozwoju tej sztuki pozwolą ci pleść rozmaite przedmioty. W książce znajdziesz: • informacje na temat narzędzi i materiałów potrzebnych do robienia makram, • podpowiedzi, jak zorganizować stanowisko pracy, • instrukcje wykonywania podstawowych splotów, • 15 pomysłów na dekoracyjne makramy. Projekty ułożono według stopnia skomplikowania. Wszystkie kroki wykonania zostały zilustrowane dokładnymi zdjęciami. Instrukcjom towarzyszą praktyczne wskazówki, dzięki którym praca nad makramą będzie łatwa i przyjemna, a efekty zachwycające! Agata Narewska-Wasylów – pasjonatka makram, pod marką Sploty Makrama tworzy makramy na zamówienie, prowadzi warsztaty stacjonarne i online z nauki plecenia. Jej prace można obejrzeć m.in. na jej instagramowym koncie Sploty Makrama.
Okładka książki W poszukiwaniu szczęścia

39,90 zł 23,85 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,85 zł

W Poszukiwaniu szczęścia to książka, która prezentuje szereg tradycji osiągania szczęścia z całego świata w jednym tomie. Dzięki dziesiątkom inspirujących pomysłów na styl życia, każda tradycja pokazuje proste sposoby na zmianę swojego życia na lepsze. Nie wykluczają się one wzajemnie, więc możesz je łączyć i dopasowywać, aby znaleźć system, który ci odpowiada i pomoże znaleźć drogę do szczęścia i zadowolenia. HYGGE Skandynawskie sposoby na zwiększenie przyjemności z posiadania domu, towarzystwa, natury, pór roku i zmysłów oraz odnalezienie autentycznego siebie. PSYCHOLOGIA POZYTYWNA Sprawdzone sposoby na zwiększenie spełnienia poprzez samoświadomość, wartości, relacje, życzliwość, troskę o siebie i pozytywne nastawienie. LYKKE Skandynawskie sposoby na budowanie zadowolenia poprzez zaufanie, wspólnotę, niezależność, zdrowie, współczucie i nowe spojrzenie na to, co oznacza bogactwo. IKIGAI Japońskie sposoby na znalezienie satysfakcjonującego poczucia celu dopasowanego do charakteru, zainteresowań, umiejętności i okoliczności życiowych. LAGOM Szwedzkie sposoby na osiągnięcie szczęścia poprzez umiar, prostotę, równowagę, sprawiedliwość i wdzięczność. BUDDYZM TYBETAŃSKI Buddyjskie sposoby akceptowania życiowych wyzwań i odkrywania wartości w braku przywiązania, mindfulness, współczuciu i świadomości.
Okładka książki Ból w chorobach reumatycznych. Diagnozowanie i leczenie (część 3)

104,00 zł 89,39 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 83,12 zł

Wydanie z serii „W gabinecie lekarza specjalisty” – Reumatologia – trzecia część cyklu poświęconego leczeniu bólu w chorobach reumatycznych. Przedstawia ona niefarmakologiczne metody zwalczania bólu. Autorzy koncentrują się na szeroko rozumianej rehabilitacji oraz na leczeniu operacyjnym. Opisane metody nierzadko stanowią uzupełnienie leczenia farmakologicznego, mogą być też wiodące w przypadkach deformacji czy uszkodzenia wymagającego działań naprawczych. W publikacji przedstawiono takie zagadnienia jak: założenia rehabilitacji chorych z bólem w przebiegu chorób reumatycznych, aktywność fizyczna i ćwiczenia w leczeniu bólu w chorobach reumatycznych, fzykoterapia i terapię manualna, masaż leczniczy, akupunktura i elektroakupunktura, suche igłowanie, terapia zajęciowa jako metoda zmniejszenia bólu, ortotyka. Opisano znaczenie pomocy psychologicznej, balneoterapii i pielęgnacji, a także przedstawiono rolę leczenia zabiegowego. Publikacja polecana tym wszystkim specjalistom, którzy mają do czynienia z pacjentami cierpiącymi na choroby reumatyczne i zmagającymi się z bólem. Powinni sięgnąć po nią przede wszystkim reumatolodzy i specjaliści leczenia bólu, ale także rehabilitacji, fizjoterapeuci, psychoterapeuci oraz lekarze interniści, rodzinni i POZ.
Okładka książki Po prostu Jamie

99,99 zł 69,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 69,84 zł

W naszej zabieganej rzeczywistości wszyscy potrzebujemy mieć na wyciągnięcie ręki łatwe i sprawdzone sposoby, by szybko postawić na stole coś pysznego. Najnowsza książka Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” uzbroi cię w mnóstwo wypróbowanych przepisów – oraz pewność siebie – które pozwolą ci z łatwością włączyć gotowanie do codziennego życia. W pięciu inspirujących rozdziałach: „Posiłki w tygodniu”, „Hity na weekend”, „Zawsze zapiekanki”, „Cenne zapasy” oraz „Doskonałe desery” znajdziesz wszystko: od potraw gotowych w mniej niż 20 minut, przez dania na weekend, dzięki którym sprawnie przygotujesz posiłki w kolejnych dniach, po niewymagające zakupów pomysły z wykorzystaniem zapasów z szafek kuchennych i sprytne pyszności. „Podaję niezawodne, proste przepisy na przyjemne w przyrządzaniu smaczne dania, które można sprawnie przygotować wśród codziennej bieganiny; przepisy, które dają ci różne opcje do wyboru, a tym samym – kontrolę. Dzięki temu nauczysz się gotować coraz lepiej, co – na to liczę – da ci poczucie szczęścia i lepsze zdrowie, a do tego pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy”. Przykładowe przepisy: makaron z papryką ze słoika, pieczone warzywa z camembertem, bolognese na zapas, kurczak pieczony z makaronem i pastą gochujang, 8 megasposobów na łososia, smash burger, pikantna dynia z warzywami i serem paneer, kotleciki z tuńczykiem z puszki, chrupiąca lodowa paczuszka na gorąco, dekadenckie ciasto czekoladowe.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,98 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,90 zł
Okładka książki Kuracja Breussa

5. Kuracja Breussa

Rudolf Breuss

37,90 zł
49,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,58 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 58,51 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,90 zł
Okładka książki Strofantyna

23,07 zł
29,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,07 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,69 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj