Koniec z prowadzeniem oddzielnej kuchni dla malucha i miksowaniem papek!
„Bobas lubi wybór” to praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety krok po kroku. Dowiesz się z niego:
• Czy Twoje dziecko jest już gotowe na pierwszy stały posiłek?
• Jak skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki dla dziecka i całej rodziny?
• Co zaproponować do jedzenia dziecku półrocznemu, a co dziewięciomiesięcznemu?
• Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas jedzenia?
• Co dalej z karmieniem piersią lub butelką?
W książce znajdziesz również:
• Pomysły na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski.
• Tabelę wartości odżywczych. oraz 27 kolorowych zdjęć nadesłanych przez polskich rodziców!
Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety malucha, która pomaga wychować dziecko uwielbiające zdrowe jedzenie, a nie fast-foody. Autorki przekonują rodziców, że już półroczne niemowlę potrafi jeść samodzielnie! Rodzice stosujący baby-led weaning nie wiedzą, co to niejadek. Każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!
Opinie o książce:
W ostatnich latach w Polsce niepokojąco wzrasta liczba ludzi otyłych, również wśród dzieci. Opiekunom sprawia trudność rozpoznawanie oznak głodu u dziecka. Nagminnego przekarmiania najmłodszych otoczenie nie postrzega jako problemu, za to dla rodziny ogromnym kłopotem jest „niejadek”. Pomocy szuka się zwykle na zewnątrz – w mediach, w poradni dziecięcej. „Bobas lubi wybór” pokazuje nam, że podpowiedzi powinniśmy szukać w dziecku.
Urszula Bernatowicz-Łojko, lekarz pediatra-neonatolog, konsultant laktacyjny IBCLC
Książka o baby-led weaning nie jest tylko książką o jedzeniu. Jest też książką o mitach związanych z żywieniem małych dzieci, o szacunku dla ich granic, o zaufaniu im w kwestii zaspokajania głodu. Bardzo potrzebujemy nowej tradycji żywienia dzieci. Takiej, która szanuje odczucia dziecka dotyczące głodu i sytości. Bobas lubi wybór, bobas lubi samodzielność – to coś, o czym warto pamiętać.
Agnieszka Stein, psycholog dziecięcy
Książka jest świetna. Rozwój psychoruchowy przebiega w określonej sekwencji. Nauka jedzenia także ma pewne etapy. W swojej pracy propaguję nieingerowanie w rozwój ruchowy dziecka. Uważam, że nie powinniśmy również ingerować w rozwój umiejętności jedzenia. I to właśnie proponują autorki książki – podążać za dzieckiem.
Marta Ślifirska, fizjoterapeutka
Zdrowe żywienie dzieci to przede wszystkim kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Książka „Bobas lubi wybór” to doskonały przewodnik dla rodziców po świecie żywienia dziecka. Promuje karmienie piersią, wspólne zdrowe posiłki, unikanie nadmiaru kalorii i niezdrowych dań, świadome i przyjemne jedzenie, czyli wszystko to, co pomaga w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Ewa Jarymowicz, dietetyczka
Amid our ever-growing consumption of data visualization, nothing makes for tastier morsels than the fine art of food and dining. Ushering the cookbook into the future, this volume gathers together the best infographics of all things eating, drinking, and cuisine, from measurement conversion charts and recipes for cookies and cocktails to stress-free party planning.
A must-have for every 21st-century foodie, this is gastro-guidance at its most visually appealing as much as expert. Want to master sashimi? Know the secret to perfectly grilled steak? Wow guests with your own dry martini? Food & Drink Infographics has all the answers and more, using the best culinary graphics to answer kitchen conundrums in lively, simple, and memorable form.
You’ll find infographics on all the food groups, from grains and pulses to fruit and vegetables, to fish, meat, and poultry. Recipe ideas include soups, sandwiches, snacks, sweet treats, and just-right dressings. Other sections cover flavor pairings, baking, cooking tools and techniques, and alcohols, coffee, and tea.
The book opens with a foreword by cooking author Michael Ruhlman, followed by a historic survey of food imagery examining how and where pictures have been used to enjoy, prepare, and serve food and drink, from Egyptian tomb paintings showing flatbread being made to 19th-century classics such as Mrs Beeton’s Book of Household Management. Slick, smart, and packed full of perfect nuggets of advice, Food & Drink Infographics rounds up a delightful visual exploration of food and dining as much as an indispensable collection of everyday tips, techniques, and temptations.
Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie dr Ewy DąbrowskiejOd wydania najbardziej znanej książki dr Ewy Dąbrowskiej minęło ćwierć wieku. Teraz Autorka diety warzywno-owocowej wraca z nową publikacją, bogatsza o doświadczenia tysięcy pacjentów. Po raz pierwszy tak obszernie przedstawia fenomen postu i mechanizmy samouzdrawiania. Omawia zasady diety warzywno-owocowej zgodne z najnowszymi naukowymi odkryciami. Przekazuje także zalecenia, jak przejść od postu do diety pełnowartościowej i prowadzić zdrowy tryb życia.- Jakie są przyczyny chorób, które dotykają coraz większej liczby osób?- Co zrobić, żeby odzyskać zdrowie, a nie tylko maskować objawy?- Na czym polega naturalna profilaktyka? Jak przejść post i ustrzec się przy tym błędów?tego wszystkiego dowiesz się z tej książki.Ta książka to rewolucja na twoim talerzu i w głowieW środku znajdziesz przepisy na zdrowe Lunchboxy!Dr n. med. Ewa Dąbrowska wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku. W latach 80. XX wieku podjęła się leczenia pacjentów postami. Widząc zaskakujące efekty, jakie przynosiła ta metoda, zrozumiała, jak wielkim fenomenem jest ludzki organizm, który po oczyszczeniu z toksyn uruchamia samoleczące mechanizmy. Dalsze lata swojej pracy zawodowej poświęciła temu zagadnieniu, co zostało uwieńczone opracowaniem diety dr Ewy Dąbrowskiej(R) i powołaniem w 2018 r. Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej.Beata Anna Dąbrowska na co dzień pracuje z osobami niepełnosprawnymi i autystami, a gotowanie to jej pasja. Tworzy przepisy diety warzywno-owocowej i regularnie podejmuje post. W kuchni stosuje zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej. Jest autorką książek z serii Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R). Specjalnie do tej książki przygotowała Lunchbox menu.
Tomek wie o winie wszystko. Pisze o nim tak, jak lubię. Kojarzy je z ludźmi, którzy je tworzą, i miejscem, z którego pochodzi. Jego opowieści sprawiają, że chce się tam być. I że chce się żyć niepośpiesznie i zmysłowo.
Marek Kondrat
Moja rodzina produkuje wino w Toskanii od pięciuset lat. Ja piję wino od prawie pięćdziesięciu. Nadal nie potrafię mówić o nim z taką wiedzą i pasją, jak Tomasz Prange-Barczyński.
Tessa Capponi-Borawska
Autor świetnie pisze i woli pięknie o winie opowiadać, niż nudno wykładać. Tym zaletom zawdzięczamy książkę, która zaciekawi każdego – zaawansowanego i debiutującego – miłośnika wina. Gawęda łączy się idealnie z poradami, przeczytajcie koniecznie, zanim wypijecie.
Marek Bieńczyk
Tej książki należy używać z umiarem. Bez względu na to, czy chciałabym się wybrać w czasie wakacji do muzeum, czy na Oktoberfest, z Europą na winnych szlakach i tak ostatecznie wylądowałabym w piwnicy u winiarza.
Agnieszka Kręglicka
Największa życiowa przyjemność? Degustacja wina w miejscu jego pochodzenia!
Znany dziennikarz i krytyk winiarski, Tomasz Prange-Barczyński, zabiera czytelników w podróż po winnicach Europy. Odwiedza zarówno miejsca znane, takie jak Tokaj czy Toskania, jak i te mniej popularne, jak Carnuntum i Lavaux. Pokazuje winiarzy i winnice w kontekście kultury i historii poszczególnych regionów. Szlak jego podróży wiedzie przez trzynaście europejskich krajów aż do… Polski, w której również producenci powoli otwierają się na przyjęcie podróżnego.
To opowieść o winie, ale i o człowieku, który je robi. Lekka, świetnie udokumentowana, inspirująca –ta książka to niezbędnik dla każdego miłośnika wina!
Przeczytaj, jeśli marzysz o życiowej zmianie.
Gdy po raz kolejny stoisz w korku, a stres i pospiech nie pozwalają złapać tchu, kusi cię, by… uciec. Najlepiej na wieś.
Ale czy w ciszy i nicnierobieniu odnajdziesz spokój?
Chcę Cię zachęcić do docenienia uroków prostych, zwyczajnych chwil, uważności na piękno, które podsuwa nam natura. W tej książce z radością, ale i z pokorą, zapraszam na mój koniec świata. Otwieram przed tobą drzwi mazurskiego domu, pełnego życia, kolorów, smaków i miłości. Nie trzeba spektakularnych widoków, rozlewisk ani jezior, aby stworzyć sobie mały raj. Co jest potrzebne? Kawałek nieba, dach nad głową, kilka drzew i cisza. Plus otwarte serce, dużo chęci, siły, troszkę szaleństwa oraz odrobina wyobraźni.
Zwyczajnie to bardzo osobisty przewodnik po prostym życiu. Znajdziesz w nim łatwe przepisy kulinarne na dania z naturalnych składników i pomysły na czas spędzony z rodziną – bez laptopa i smartfona. Dowiesz się, jak smakować samotność. Przepuszczać przez palce promienie słońca lub czas.
Przekonasz się, jak cudownie jest spacerować zamiast biec.
Jak czerpać radość z codziennych czynności i utrzymywać równowagę między rywalizującymi ze sobą siłami życia.
Bądź bliżej natury. Bądź bliżej siebie.
Każdy może mieć swoje życie „wiejskie”. Zaczyna się tam, gdzie stawiamy na siebie i na to, co naprawdę ważne.
Natalia Kukulska
Mam szczęście mieszkać z rodziną pod Warszawą, niemal w środku lasu. Otaczają nas głównie sosny, po kilkuminutowym spacerze jesteśmy nad rzeką Świder. Wpadam tam, żeby zebrać myśli.
Adam Sztaba
Kolejna część "Szkoły Zdrowia Michaiła Sowietowa" jest kontynuacją publikacji cyklu wykładów rosyjskiego lekarza-naturopaty. W "Części 2 Szkoły Zdrowia" autor przedstawia czytelnikowi algorytm zmiany systemu odżywiania. Rozważa role podstawowych oraz uzupełniających systemów wydalniczych organizmu człowieka. Dzieli się wypracowanymi na podstawie własnej praktyki lekarskiej czterema zasadami, którymi należy się kierować w okresie przejściowym podczas zmiany odżywiania na zdrowsze.
Spacer po łąkach, polach czy ogrodach jest spotkaniem z darami natury, które często dobrze smakują i rozsiewają piękną woń. Rosnące tam zioła i aromatyczne rośliny, jak babka lancetowata, mięta pieprzowa, koper, ogórecznik, melisa, pokrzywa, bazylia, cząber, roszpunka, nagietek, wrotycz, czy fiołek wonny są bardzo cenne ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Znała je kuchnia i medycyna ludowa, przekazując tę wiedzę z pokolenia na pokolenie. Także współcześnie, przebadane przez naukowców, stanowią ważne urozmaicenie zdrowej diety i cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów.
Ta praktyczna książka to rodzaj przewodnika po ziołach oraz krzewach owocowych typu czarny bez, malina, tarnina, jeżyna, morwa, dzika róża, pochodzących z naturalnych stanowisk. Czytelnik znajdzie tu kartę botaniczną każdej z 78 roślin – zwięźle opisanych i przedstawionych na zdjęciach i rysunkach – z danymi, do jakiej rodziny należy, gdzie najczęściej występuje oraz kiedy należy ją zbierać. Ponadto z informacją o jej właściwościach leczniczych i wykorzystaniu w kuchni. Zebrano tu aż 120 prostych przepisów na rozmaite potrawy z dzikich roślin i owoców: zupy i kremy, zapiekanki i tarty, pizze i risotta, pierożki, gołąbki, omlety, placuszki, pulpety i różne ciasta, nie mówiąc już o sałatkach, dżemach bądź sosach, nalewkach i grappach. Wszystkie zdrowe i smaczne, wzbogacające nasz codzienny jadłospis. Szukanie polnych ziół na te prawdziwie ekologiczne dania to w dodatku wspaniała okazja do kontaktu z nieskażoną przyrodą i czystym powietrzem, pozytywnie wpływającym na dobrostan każdego z nas.
Czy mając stłuszczoną wątrobę, mogę jeść jaja? Czy mogę napić się wina? I co ze słodyczami? Czy muszę o nich raz na zawsze zapomnieć? Czy będę musiał(a) być na diecie do końca życia? Kto z Was nie zadał sobie tych pytań po usłyszeniu od lekarza diagnozy - niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease)? Stłuszczenie wątroby jest odwracalne pod warunkiem, że zastosujemy odpowiednie żywienie i wysiłek fizyczny. ""Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby"" to poradnik dietetyczny prezentujący przepisy oparte na najnowszych zaleceniach obowiązujących w leczeniu tego schorzenia.
Świętujemy! to książka, która ma na celu zbliżyć do siebie ludzi. Przy jednym stole niech zasiądą „wszystkożercy”; fleksitarianie oraz tacy, którzy na dobre wyeliminowali produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Ta książka to kompozycja ponad stu wspaniałych i stuprocentowo roślinnych przepisów na świąteczne śniadania, obiadki i podwieczorki, zupy, drugie dania i desery. Chociaż mięso to jeden z podstawowych składników polskiej kuchni, wcale nie jest nieodzowne i niezastąpione. Wegański świąteczny stół jest tak samo bogaty, różnorodny i uginający się od pyszności jak ten tradycyjny. W wegańskiej kuchni każdy znajdzie coś dla siebie: zwolennik typowej polskiej kuchni oraz entuzjasta warzyw w ciekawych, smakowitych odsłonach. Autorka bierze pod nóż regionalne receptury. Przedstawia je w wersji bezmięsnej z ciekawym twistem. Wszystko lokalnie i sezonowo. Smakoszu! Zatop więc zęby w rozpływających się kartaczach z rydzami i niech poniesie cię fantazja przy gotowaniu wegańskiej wersji gulaszu myśliwskiego. Może spróbujesz też bezkrwawego roślinnego steka, a rodzinę oczarujesz niebiańskim soczewicowym pasztetem pod pierzynką z chrzanu i legendarnym już selerem a la śledź ? z ogórkiem kiszonym i sojonezem. A na koniec pokrop spotkanie wytrawnym ponczem. Te święta nie mogą się nie udać!Alicja Rokicka ? z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. „Wegan Nerd” wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od pięciu lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. W wolnych od gotowania chwilach poszukuje kulinarnych inspiracji we Włoszech lub wyleguje się z kotką Mafią na swoim balkonie w samym sercu krakowskiego Kazimierza.
Poradnik przedstawia naturalne sposoby dbania o siebie i własne otoczenie. Trzy działy poświęcone czystości w domu, zdrowym kosmetykom i żywności bez chemii to trzy wyznaczniki zdrowego stylu życia. Czy można wyeliminować wszechobecną chemię? Na pewno warto ograniczyć, by organizm mógł powrócić do naturalnej równowagi. Z książki dowiesz się, jak to jest możliwe. Znajdują się tu przepisy na domowe sery i jogurty, sposoby na nowoczesne zapasy na zimę, a także przepisy na smaczny peeling (tak, można go też zjeść!) czy antyalergiczny krem. Produkty wykonane w domu nie mają żadnych ukrytych składników ani aromatów identycznych z naturalnymi. One po prostu są naturalne. Koniec z alergiami i niestrawnością, nadwagą. Sięgnij po wiedzę, która tak łatwo można wykorzystać.
Pewnego dnia przyszło mi do głowy, że nasz dom nie jest jedynym, w którym gotuje się według żydowskich przedwojennych przepisów. Może gdzieś na świecie istnieją podobne zeszyciki z zapiskami zawierającymi fragmenty minionego świata, które można będzie znów przywrócić do życia? I rzeczywiście udało mi się skontaktować z wieloma fantastycznymi ludźmi, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi rodzinnymi historiami. Okazało się, że, podobnie jak u nas, przepisy były często jednymi z niewielu rzeczy, które udało się ocalić z wojennej pożogi. W powojennej Polsce czasem przez wiele lat funkcjonowały w ukryciu pod aryjskimi nazwami. Bywało, że wraz z rodzinami przebyły tysiące kilometrów, a w nowych ojczyznach ich nazwy i nietypowe smaki wprawiały miejscowych w zdziwienie lub wywoływały zachwyt. Każdy przepis kryje za sobą historię konkretnych domów, ludzi i rodzin. Czasem już sam zapach niektórych potraw przywołuje na myśl ukochane osoby i miejsca, wywołuje wzruszanie lub pozwala lepiej radzić sobie z tęsknotą. Być może wspólne gotowanie pozwoli na powrót poczuć łączność z przedwojennym światem polskich sztetli, synagog i jesziw.
Wegańskie wypieki – to proste!
Jak upiec ulubione ciasto w zdrowszej i lżejszej wersji, bez glutenu i laktozy?
Czym zastąpić cukier, masło czy śmietanę?
Jak wykorzystać warzywa, strączki i inne roślinne składniki?
Przed Natalią Krupską wegańska kuchnia nie ma żadnych tajemnic. Dzięki niej pokonała zaburzenia odżywiania, a w swojej książce udowadnia, że roślinna dieta nie musi ograniczać. Wręcz przeciwnie – jest pyszna, zdrowa i pełna różnorodnych smaków, które zachwycą każdego miłośnika słodkości!
Znajdziesz tu przepisy na:
pożywne śniadania i szybkie desery, tradycyjne ciasta w nowej, lżejszej wersji, proste w przygotowaniu, zdrowe odpowiedniki popularnych batoników, lody, pralinki, ciasta bez pieczenia i wiele więcej! To książka pełna nowych inspiracji i zaskakujących połączeń smaków, która zachęca do eksperymentów w kuchni. Przygotuj słodkości, które zachwycą Twoich znajomych, a przy świątecznym stole zjednoczą całą rodzinę!
Nie tylko dla wegan!
Dociekliwy geek w kuchni nie zadowoli się prostym odtwarzaniem gotowych przepisów z czyjegoś bloga. Będzie drążyć, zastanawiać się, popróbuje eksperymentów. Być może da się ponieść intuicji albo postara się uzyskać zaskakujące połączenie smaków i zapachów. Tak pojmowana kuchnia staje się miejscem niezwykłym, gdzie nauka harmonijnie łączy się ze sztuką, przyjemność ze zdrowiem, a poszczególne detale przepisu uzyskują specjalne znaczenie. Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić proste naleśniki, czy przygotować wykwintne danie, które zachwyci gości, postaw na subtelne połączenie prawideł fizyki i chemii ze szczyptą artystycznej improwizacji!
Ta książka jest drugim, poszerzonym i uzupełnionym wydaniem przewodnika po kuchni dla geeków. Znajdziesz tu mnóstwo przydatnych informacji, inspiracji i zadziwiających ciekawostek. W każdym rozdziale znalazły się przepisy kulinarne, propozycje eksperymentów, a także informacje wprost od badaczy, naukowców i świetnych szefów kuchni. Dowiesz się, jakie procesy zachodzą w różnych temperaturach pieczenia i gotowania, jak zrobić idealne kruche ciasto i dlaczego warto postawić na sezonowość. Nie zabrakło wskazówek, dzięki którym będziesz gotować nie tylko pysznie, ale i zdrowo! Dzięki własnej ciekawości i chęci eksperymentowania oraz niewielkiej pomocy tej książki szybko odkryjesz, jak niezwykłym, fascynującym, magicznym i... nieodparcie przyjemnym miejscem jest Twoja kuchnia!
W tej książce między innymi:
przepisy na samotną szybką kolację i wystawne przyjęcie
przydatne informacje o wyposażeniu kuchni i poszczególnych produktach
co się dzieje podczas gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia
co wpływa na wrażenia smaku i zapachu
karmelizacja cukru, sztuczki z szybkowarem, technika sous vide i inne
Kuchnia? Badaj, eksperymentuj, pytaj - i ciesz się!
O autorze
Jeff Potter jest wnikliwym badaczem świata kulinarnego, który uwielbia znajdywanie odpowiedzi na pytania dlaczego składniki potraw zachowują się tak, a nie inaczej w określonych przepisach. Oswajając ludzi skoncentrowanych na sztuce kulinarnej z aspektami naukowymi, dotyczącymi produktów spożywczych, stara się przybliżać i wyjaśniać zagadnienia naukowe jak najszerszemu gronu odbiorców. Jeff pracuje z organizacjami i startupami, wspierając je w działaniach na rzecz rozwoju technologii stojących za ich produktami rynkowymi. Jeff Potter pisywał artykuły w USA Today, gościł w programie The Today Show, a ostatnio jest również regularnym gościem programu radiowego Science Friday.
Historia kuchni, rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na Ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, by zdobyć pożywienie i przetrwać!
Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
• Przyprawy były kiedyś tak cenne, że płacono nimi podatki!
• Słodycze wyglądały inaczej. Cukier miał postać brązowych brył zwanych głową cukru, które trzeba było rąbać na małe kawałki!
• Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury.
Z tą bogato ilustrowaną książką zajrzyjcie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się.
Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych.
Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i… najbardziej obrzydliwe.
Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Dzięki tej lifestyle'owej książce dowiesz się, jak można odżywiać się w sposób alkaliczny.Poznasz przepisy na potrawy przyrządzane zgodnie z holistycznym podejściem do życia. Towarzyszą im zdjęcia, na których widok od razu zaczyna się odczuwać chęć skosztowania wszystkich tych pysznych dań.Zdrowe odżywianie nie jest trudne przeczytaj tę książkę i zacznij działać!
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka licznych poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety, tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z humorem opowiedzieć o popularnych mitach żywieniowych i głównych trudnościach w odchudzaniu się: o przerzucaniu odpowiedzialności za swoje żywienie na dietetyka, odkładaniu wszystkiego na później, oszukiwaniu samego siebie, sile utrwalonych nawyków, braku samoakceptacji, lęku przed porażką i szukaniu dróg na skróty. W tej książce nie znajdziesz, co prawda, wypunktowanych rad ani zestawu niskokalorycznych przepisów. Jeśli jednak dokładnie się wczytasz, dowiesz się, co robić a czego zdecydowanie nie żeby schudnąć i czuć się lepiej.Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że mogłaby o sobie powiedzieć to samo, co jedna z jej podopiecznych: ""Bo ja mam, proszę pani, bardzo słabą silną wolę..."".
Pierwsza książka kucharska autorek najpopularniejszego brytyjskiego bloga kulinarnego! Pyszne i sycące posiłki Proste i szybkie dania Przepisy, które wychodzą za każdym razem Od szybkiego śniadania i poniedziałkowej kolacji do piątkowej rozpusty, niedzielnego obiadu i deseru bez wyrzutów sumienia – Szczypta przyjemności to wszystko, czego potrzebujesz, by cieszyć się zdrowym, lecz pysznym jedzeniem przez cały tydzień. „Przepisy zawarte w tej książce są łatwe do odtworzenia, zawierają proste składniki i banalne techniki, które sprawią, że w mig przyrządzisz pełnowartościowy posiłek od zera. Dzięki niej przejmiesz kontrolę nad swoją kuchnią i nauczysz się gotować zdrowo, zamiast sięgać po przetworzone, tłuste produkty. Jesteśmy bardzo dumne z każdego dania i mamy nadzieję, że proces ich przyrządzania spodoba Ci się tak bardzo, jak kosztowanie rezultatów!” Kate i Kay „Genialne i proste przepisy, dzięki którym czuję, że nic mnie nie omija”. Lena Barksby Jedna z 1,5 milionów fanów bloga Pinch of Nom
Jak dokonać wyboru spośród tysięcy roczników bordeaux? Który z szampanów ma rozsądną cenę i jest najlepszy? Kiedy należy otworzyć dany rocznik burgunda? Jakie wina z Nowego Świata są godne uwagi?1001 win, których warto spróbować to wyczerpujący, bogato ilustrowany przewodnik po najlepszych oraz najbardziej interesujących trunkach z każdego regionu winiarskiego świata.Na rynku sa tysiące wielkich win, ale którego z nich warto przynajmniej raz w życiu skosztować? W podjęciu właściwej decyzji pomoże ta książka.
„W książce Żywienie w sporcie omówiono praktyczne wskazówki poparte dowodami naukowymi, które umożliwią poprawę wydolności fizycznej niezależnie od uprawianej dyscypliny sportowej”.
Beth Van Fleet – zawodowa siatkarka plażowa, srebrna medalistka turnieju Norceca Beach Volleyball Circuit „Każdy sportowiec stosujący się do zawartych w książce zaleceń Dana Benardota może efektywniej trenować i rywalizować. W publikacji opisano wiele niezbędnych i praktycznych informacji, które pomogą całej drużynie i każdemu sportowcowi osiągać lepsze wyniki”. Bob Larsen – wyróżniony w galerii sław USTFCCCA, współprzewodniczący Grupy Zadaniowej ds. Rejestru Trenerów USATF (USATF Coaches Registry Task Force) „Podstawowym celem niniejszej książki jest zatem dostarczenie sportowcom i tym, którzy z nimi pracują, wiedzy, jak najlepiej dostosować żywienie do uprawianej dyscypliny sportu oraz w jaki sposób można uniknąć najczęstszych problemów zdrowotnych i urazów związanych z aktywnością fizyczną. Właściwe żywienie może znacznie wpłynąć na wydłużenie czasu kariery sportowca oraz poprawić jego zdrowie, osiągane wyniki sportowe i samopoczucie”.
Ze Wstępu
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?