
Metoda na cukier. Jak przestać jeść słodycze i czuć się świetnie w swoim ciele
Jak przestać jeść słodycze i czuć się świetnie w swoim ciele
-
Autor: Szemraj Bartek
- ISBN: 978-83-68265-16-3
- EAN: 9788368265163
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Luna
- Format: 200x140mm
- Język: polski
- Liczba stron: 280
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
34,71złCena detaliczna: 59,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,71 zł
Czas przejąć kontrolę nad ilością zjadanego cukru i na trwałe zmienić nawyki żywieniowe.
Spośród wszystkich składników odżywczych cukier ma najsilniejszy wpływ na nasze zachowanie. Szukamy go, gdy jesteśmy zestresowani, znudzeni, poirytowani, bo dostarcza szybkiej nagrody w postaci poprawy nastroju, choć na krótko. Po tym zawsze przychodzi tzw. zjazd, kiedy organizm domaga się następnej dawki "narkotyku", jakim jest cukier. Ponieważ czujemy się źle, znów sięgamy po słodkości i wpadamy w błędne koło. Najwyższa pora przerwać ten cykl.
Autor, opierając się m. in. na własnych doświadczeniach walki z uzależnieniem od cukru, a także badaniach naukowych i pracy z podopiecznymi, wyjaśnia:
- czym jest jedzenie emocjonalne i jaki jest związek cukru z emocjami,
- jak przeciwdziałać napadom objadania się,
- co zrobić, by tłumić zachcianki na słodycze,
- jakie są wady i zalety różnych diet (np. keto, wysokobiałkowa, post przerywany),
- jak przygotowywać posiłki, by były zdrowsze lub przynosiły mniej negatywnych konsekwencji zdrowotnych,
- jak trenować, by spalać nadwyżki kaloryczne.
Nie twierdzi on, że cukier trzeba całkowicie wyeliminować z życia. To niemożliwe i niepotrzebne! Sztuka polega na tym, by zrozumieć, dlaczego z niego korzystamy, i umieć go ograniczyć lub mądrze zastąpić. Bo jak smutno byłoby już nigdy nie móc sięgnąć po kawałek czekolady.