Healthy vegan recipes with 7 ingredients or fewer; can it be true? Yes! Being a vegan can be easy, fun and totally delicious. With more than 20 years' experience in plant-based cooking, Rita Serano shows how cooking vegan doesn't have to be complicated. She offers nourishing and delicious recipes with not a single fake overprocessed vegan burger in sight.
Plus, all her recipes are low-fat and free from refined sugars. With chapters broken into Start, Fast, Fresh, Nourishing, Gather, Sweets and Basics, including recipes for nut milk and vegetable broth if you want to take it a step further, Rita eschews obscure ingredients in favour of natural, seasonal and organic produce. So ditch premade processed products and cook healthy vegan food at home.
O KSIĄŻCE:
Lampart w pomarańczach to propozycja dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię w sposób nietypowy: szlakiem kulinarnym. Poszukując smaku tej włoskiej wyspy pomiędzy Europą a Afryką, trafimy na barwne i gwarne targi i festy, zwiedzimy tonnary związane z połowem tuńczyków, znajdziemy się na planie filmowym i w pałacu przy książęcym stole. Poznamy proces produkcji oliwy, uprawę winorośli i sekrety popularnej kuchni ulicznej. Dowiemy się, co lubili jadać mafijni bossowie i komisarz Montalbano, a dzięki przepisom zamieszczonym przez autorkę będziemy mogli przyrządzić je sami. Książkę uzupełniają autorskie fotografie i receptury na przystawki i dania główne z warzyw, ryb i owoców morza, nie brakuje też deserów. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki oraz chcą z prostych składników szybko przygotować dania pachnące morzem i wakacjami.
O AUTORCE:
Ewa Karolina Cichocka – dziennikarka, podróżniczka i organizatorka niebanalnych wyjazdów, m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii „Śladami polskich artystów”, zaprezentowanej na Ogólnopolskich Spotkaniach Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów KOLOSY. Wcześniejsze publikacje: Rymowanki Sycylianki, czyli mity z wyspy Słońca (z ilustracjami Ewy Niewadzi), Sycylia. Między niebem a morzem (wyróżnienie w konkursie Magellana na najlepsze publikacje turystyczne w 2016 roku w kategorii „książka podróżnicza”). Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Wciąż jeszcze nie wie, którą z tych czynności lubi najbardziej...
Równie ważnym, jak staranie się o możliwie najwyższy dochód z pasieki jest bez wątpienia najkorzystniejsze znalezienie odbiorcy i spieniężenie jej produktów (miodu, kitu pszczelego, wosku, pyłku, itp.). Troska o to jest w dzisiejszych czasach tym większa, że produkcja miodu spada.
Podniesienie zysku z pasieki wiąże się ze sprzedażą jej produktów w formie najbardziej przetworzonej.
Książka ta, będąca reprintem podręcznika Miodosytnictwa dr. T. Ciesielskiego, w znakomity sposób przybliża współczesnemu hodowcy pszczół tradycyjne, od staropolskich, po przedwojenne metody
przerabiania miodu na trunki - w tym miody sycone, miody owocowe, a także wina. Szczególnie wyborne wina owocowo-miodowe i wina musujące.
W książce znajdują się także receptury przygotowania i produkcji piwa na bazie miodu - w tym wspaniałego piwa jałowcowego.
Autor Miodosytnictwa pisze:
Dla nas, Polaków, nasz kraju z dawien dawna ma sławę Ojczyzny obfitującej w najlepsze miody.
Hodowcy pszczół, pasiek, i dawniej i dzisiaj swoje sposoby produkcji przekazują rodom rodzinnym z pokolenia na pokolenie. Po dziś dzień stare miody polskie i ich przetwory eksportowane są na cały świat.
Zapraszam do lektury nie tylko hodowców pasiek, ale i pasjonatów dbałości o zdrowie oraz miłośników miodu i produktów naturalnych z niego, którymi niejeden gospodarz czy pani domu może zaskoczyć domowników i gości.
Książka kucharska, szczypta magii i odrobina wyobraźni – oto twój przepis na sukces! W tym niezwykłym tomie znajdziesz mnóstwo pomysłów na pyszne dania sygnowane przez Roszpunkę, Królewnę Śnieżkę i inne księżniczki Disneya. Przystępne instrukcje, kulinarne porady oraz zdjęcia, od których aż ślinka cieknie – wszystko to sprawi, że bez problemu wyczarujesz dania godne księżniczki.
Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską, czyniąc ją dostępną i zrozumiałą dla każdego, kto chce poznać rodzimą kulturę kulinarną autorki, jeść zdrowo i smacznie. Ta książka to więcej niż klasyka kuchni z Tokio. To kulinarny przewodnik po świecie smaków, zapachów i receptur. Znajdziesz w niej: ponad 100 unikatowych przepisów nie tylko na sushi, miso czy ramen, ale także na słone placki senbei, pierożki gyoza, wariacje makaronu soba i udon, marynowane warzywa czy pulpeciki z kurczaka tsukuné, receptury na japońskie słodkości jak daifukumochi, czyli nadziewane ciastka ryżowe, ciasto z matchą, biszkopty, lody i sorbety, jakich nie próbowałeś w Europie, jasne i zwięzłe informacje o podstawowych technikach gotowania i najważniejszych składnikach potrzebnych do wyczarowania Japonii we własnej kuchni. Tokio. Kultowe przepisy to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, lecz także barwny kulinarny przewodnik po stolicy Japonii. Wyrusz w podróż po zatłoczonych tokijskich barach z przekąskami, poczuj tętniące życiem ulice, zajrzyj do wnętrz kultowych restauracji w Tokio. Poznaj inspirujących ludzi, zaskakujące smaki i niezwykłą atmosferę jednej z największych gastronomicznych metropolii świata. Maori Murota dorastała w Tokio, a do napisania tej książki zainspirowały ją wspomnienia z dzieciństwa. Pracowała w Nowym Jorku i Indonezji, by ostatecznie osiąść w Paryżu, gdzie jest szefową kuchni i prowadzi warsztaty gotowania autentycznych japońskich potraw domowych. Dzięki swoim doświadczeniom wie, jak tłumaczyć ludziom Zachodu kulturę Wschodu, czyniąc ją zrozumiałą i przystępną.
When things turn out right for Bordeaux, as they frequently do, its wines are sublime. They inspire many thousands of tributes, from Samuel Pepys’ succinct reviews to the the most rhapsodic of Michael Broadbent’s tasting notes – in short, over 300 years of wine writing. On Bordeaux is a collection of the best bits, from our best-loved wine writers, critics and commentators, set around 10 of the themes that make Bordeaux tick. Expect to read about the region’s triumphs, disasters, heroes and villains – expect to be surprised…
• Foreword by Jane Anson, author and world renowned Bordeaux expert
• The Power of the Vintage: following the dramatic success of Bordeaux’ 2019 En Primeur campaign, we look at the wines that have the power to earn millions…
• Neal Martin, Fiona Morrison MW, Hugh Johnson, Steven Spurrier, James Lawther MW, Elin McCoy, Stephen Browett and Stephen Brook: the region’s most respected commentators share their views
• Sustainability, Marketability and Drinkability: Mathieu Chadronnier, Joe Fattorini and Christian Seely shed light on the way we see claret today
• Tales of the Aristocracy: from Lafite, Latour and Margaux to Mouton Rothschild, Haut-Brion, Le Pin, Petrus and Ausone…
• In praise of a Bordeaux Master: a tribute to Michael Broadbent from Hugh Johnson
• The Rivals: Bordeaux vs Burgundy, Right Bank vs Left, Cabernet vs Merlot – the feuds can be bitter…
• Bordeaux at War: Jane Anson and Eric de Rothschild on the horrors of World War II
• The Way Forward: John Salvi, Bill Blatch and Peter Vinding-Diers reveal the wines that lead the way to Bordeaux’ future…
Widely acclaimed as Hugh Johnson’s longest, most ambitious and enthralling book, The Story of Wine is a book of enormous richness, a biography of wine. Winner of every wine award in the UK and USA, writing it, according to Hugh, was like trying to get ‘a quart into a liqueur glass’. It is not just one story but a collection of many, scanning the wine world from Noah to Napa, from Pompeii to Pomerol, as illuminating to our understanding of civilization as it is to our appreciation of wine. As historian Andrew Roberts says in his foreword: ‘The genius of The Story of Wine derives from the fact that it is an adventure story, full of mysteries, art and culture.’
„Domowe wędliny tradycyjne i myśliwskie oraz wędzenie ryb” to książka, która powstała z połączenia trzech wcześniejszych publikacji Roberta Winckiewicza. Autor, pisząc pierwszą, nie wiedział, że powstanie druga i trzecia. Z czasem więc zrodził się pomysł, aby wszystkie informacje umieścić w jednym tomie.
Ten album jest nie tylko książką o gotowaniu, lecz także głębokim wyznaniem swoistej religii - wiary w sztukę gotowania, jej wielką wagę we współczesnym świecie i ogromne możliwości ciągłych zmian i poszukiwań, nowych kreacji. Mam też wielką nadzieję, że ze stajni mistrza Amaro wyjdą utalentowani uczniowie - mistrz bez uczniów nie jest mistrzem.
Drugitom serii Wiedza o winie autorstwa Michała Bardela i Wojciecha Gogolińskiego,redaktorów największego w Polsce magazynu winiarskiego Czas Wina, zaprasza wpodróż po najważniejszych krajach, regionach i apelacjach winiarskich Europy.Czytelnik znajdzie tu informacje o ich warunkach geograficznych, lokalnejhistorii, odmianach winorośli oraz najsłynniejszych winach i tradycyjnychsposobach ich produkcji. Specjalny obszerny rozdział poświęcony jest takżewinom polskim! To pierwszy i jedyny przewodnik geograficzny po świecie winawydany w naszym kraju.
Zbrodnia i wina to zbiór lekkich i anegdotycznych opowieści o kilkunastu regionach winiarskiego świata, a każda z nich rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej, w której wino pełni kluczową rolę. Autor prowadzi czytelnika śladem największych afer w dziejach światowego winiarstwa związanych z fałszowaniem wina, truciem jego konsumentów, podkładaniem bomb pod jego składy, a nawet topieniem w nim angielskich książąt. Jednocześnie, jest to w pełnym tego słowa znaczeniu przewodnik po najważniejszych winach, odmianach i regionach winiarskich świata, w którym czytelnik znajdzie także mnóstwo porad dotyczących wybierania wina, jego kupowania, przechowywania i podawania. W 2015 roku książka została wyróżniona w międzynarodowym konkursie Gourmand Awards jako najlepsza polska pozycja w zakresie edukacji winiarskiej.
100 spell-binding, crowd-pleasing cocktails.
Work some magic at home with these original cocktail recipes from everyone's favourite experimental bar, The Alchemist. Elevate your mixology skills and bring some creativity to your bar cart with unique and show-stopping tipple time recipes, from their iconic Caramelised Rum Punch and Smokey Old Fashioned, to new takes on the cocktail classics.
With chapters from Chemistry & Theatre, Twisted Classics and New Wave to Classics and Low & No Alcohol, The Alchemist Cocktail Book truly has something for everyone, from mixing novices to experienced bartenders.
Bring some dramatic flair to your cocktail hour, with recipes including:
Lavender Daquiri
Paloma
Rhubarb and Custard Sour
Bananagroni
Maple Manhatten
Cola Bottle Libre
Grapefruit and Apricot Martini
Ich kulinarna wyobraźnia wydaje się nie mieć granic, a kuchnia nie skrywa przed nimi żadnych tajemnic. Od najmłodszych lat gotowanie było dla nich najwspanialszą zabawą, a dziecięce eksperymenty przerodziły się w pasję. Aby pokazać światu swoje niezwykłe kulinarne talenty, siedemnaścioro młodych kucharzy pod okiem doświadczonych mistrzów stanęło do rywalizacji w szóstej już polskiej edycji programu MasterChef Junior. Ta książka zawiera ich ulubione przepisy zarówno na oryginalne przystawki, wspaniałe dania obiadowe i przepyszne desery m.in: pizzę Mirtillo, kaczkę z purée z dyni, pierogi gruzińskie chinkali, sernik jagodowy, kajmakowe tartaletki i bezowego jeżyka.
Alkoholowy koktajl to znakomity pomysł na rozkręcenie spotkania towarzyskiego lub relaks we dwoje. Nie znasz żadnych receptur oprócz whisky z colą i dżinu z tonikiem? Nic nie szkodzi! Ta książka to koło ratunkowe, które nie pozwoli Ci utonąć w kolorowym oceanie shotów, short i long drinków. Znajdziesz w niej koktajle światowej sławy np. modny Aperol Spritz, Bellini z prosecco i brzoskwiń, klasyczne Martini Dry czy wyjątkowo efektowną Tequilę Sunrise. Są to propozycje słodkie i wytrawne, mocniejsze i słabsze.Receptury na drinki zostały uzupełnione przepisami na przekąski bankietowe, które z pewnością docenią goście m.in. tartinki z jajkiem przepiórczym, grzanki z serem pleśniowym i gruszką oraz jalapeno w boczku. A zatem dobrej zabawy!
Mięsna dieta karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego – „od nosa do ogona”. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora – jedz mięso dla zdrowia!
Jagody goi, nasiona chia, amarantus, sok noni brzmi egzotycznie, prawda? Natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny brzmi wyjątkowo swojsko. Wszystkie wymienione produkty zalicza się do superfoods, czyli tak zwanej superżywności, którą stanowią artykuły o wyjątkowym bogactwie dobroczynnych składników odżywczych.Mało kto wie, że jagody goi z powodzeniem można zastąpić żurawiną, a nasiona chia siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach jest pełno produktów, które mogą konkurować z zagranicznymi superfoods.Dzięki tej książce dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych, krajowych produktów, w tym warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods i ich prozdrowotne składniki. Zdobędziesz wiedzę, w jakich stanach i chorobach pomagają.Ciesz się bogactwem superfoods przez cztery pory roku!
Ogranicz ilość cukrów prostych w diecie – odżywiaj się zdrowo!
Dieta o niskim indeksie glikemicznym promuje sięganie po takie produkty, po których spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy. Dzięki temu unikamy napadów wilczego głodu, a uczucie sytości towarzyszy nam długo.
Autorka w bardzo przystępny sposób objaśnia, czym jest indeks glikemiczny (IG) produktu, jak policzyć jego wartość w posiłkach i dlaczego powinniśmy dbać o to, by była jak najniższa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym to doskonały sposób odżywiania nie tylko dla osób ze schorzeniami takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się zdrowiem i zgrabną sylwetką. Oprócz wskazówek i porad w książce znajdziesz także tabelę produktów o niskim, średnim i wysokim IG oraz blisko 100 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski - wszystkie niskocukrowe, smaczne i łatwe do przygotowania.
Pamiętaj – w diecie o niskim indeksie glikemicznym trudna jest tylko... jej nazwa.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SPWS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia oraz wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka wielu książek. Diecie regulującej poziom glukozy we krwi poświęciła kilka poradników: Detoks cukrowy, Wypieki dla diabetyków, Ciasta i desery dla diabetyków.
Autorka, dietetyczka sportowa Dorota Traczyk, zebrała w niej podstawowe informacje o prawidłowej diecie przydatne dla trenującej młodzieży i jej opiekunów. Bogata szata graficzna ma pomóc w zapamiętaniu tej rudymentarnej wiedzy, niezbędnej, choć niestety nierzadko pomijanej, w treningach amatorskich. Dobre nawyki żywieniowe, utrwalone jeszcze w dzieciństwie, uchronią przyszłych sportowców – zawodowych i amatorskich – przed konsekwencjami złej diety. Ten zbiór wskazówek i prostych przepisów uzasadni i ułatwi codzienne wybory żywieniowe bez konieczności wertowania zaawansowanej i trudnej literatury fachowej – autorka już to zrobiła i dzieli się skondensowaną wiedzą popartą doświadczeniem w obszarze dietetyki sportowej.
Tytuł jest skierowany do młodych czytelników i czytelniczek (9-15 lat) trenujących sport lub taniec oraz do ich opiekunów.
W trzech tomach „Historii męskości” autorzy podejmują próbę opisania tego, jak tytułowa kategoria funkcjonowała w kulturze europejskiej w ciągu ponad dwóch i pół tysiąca lat – od starożytnej Grecji aż po początek XXI stulecia.
W XIX stuleciu znaczenie cnoty męskości osiąga apogeum. Konstytuujący ją system wyobrażeń i norm narzuca się wówczas tak silnie, że wydaje się praktycznie niepodważalna. Męskość nie jest zwykłą cnotą osobistą.
Porządkuje społeczeństwo, determinuje panujące w nim relacje, stanowi fundament wszelkich wartości. Nadaje kształt wyobrażeniom o świecie i uczestniczy w procesie formowania się narodów. Męskość jest jednak także brzemieniem dla tych, którym odmawia się udziału w jej pożądanych wzorcach – jak „zniewieściałym” homoseksualistom, podległym proletariuszom czy skolonizowanym „tubylcom”.
Prace składające się na ten tom kreślą całościowy obraz funkcjonowania kategorii męskości w burzliwym i wyjątkowo długim XIX wieku, który według zgodnej opinii historyków francuskich zaczyna się wraz z wybuchem Rewolucji Francuskiej (1789) i trwa do zakończenia pierwszej wojny światowej (1918).
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust.
1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?