W trzech tomach „Historii męskości” autorzy podejmują próbę opisania tego, jak tytułowa kategoria funkcjonowała w kulturze europejskiej w ciągu ponad dwóch i pół tysiąca lat – od starożytnej Grecji aż po początek XXI stulecia.
W XIX stuleciu znaczenie cnoty męskości osiąga apogeum. Konstytuujący ją system wyobrażeń i norm narzuca się wówczas tak silnie, że wydaje się praktycznie niepodważalna. Męskość nie jest zwykłą cnotą osobistą.
Porządkuje społeczeństwo, determinuje panujące w nim relacje, stanowi fundament wszelkich wartości. Nadaje kształt wyobrażeniom o świecie i uczestniczy w procesie formowania się narodów. Męskość jest jednak także brzemieniem dla tych, którym odmawia się udziału w jej pożądanych wzorcach – jak „zniewieściałym” homoseksualistom, podległym proletariuszom czy skolonizowanym „tubylcom”.
Prace składające się na ten tom kreślą całościowy obraz funkcjonowania kategorii męskości w burzliwym i wyjątkowo długim XIX wieku, który według zgodnej opinii historyków francuskich zaczyna się wraz z wybuchem Rewolucji Francuskiej (1789) i trwa do zakończenia pierwszej wojny światowej (1918).
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust.
1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.
I respect the egg for its genius in all forms of cooking. In my view, it is an undervalued food, invariably overshadowed by expensive, luxury ingredients.
So, I have decided that it is time for me to write a book about this most fragile and defenceless of all foods, to bestow the egg with the honour it deserves.
Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze. Posiłki z rozdziału Marihuana w kuchni nadają się do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników.Oprócz przepisów, pozycja zawiera dużą dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Definiuje jak prawidłowo przetwarzać konopie w kuchni by uzyskać ich wysoką biodostępność. Prezentuje szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm.Konopie i marihuana w kuchni to podręcznik zarówno dla laików jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał jej wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny.Książka dzieli się na 4 rozdziały:Rozdział I to wprowadzenie teoretyczne (historia konopi, rodzaje konopi, wykorzystanie w codziennym życiu)Rozdział II opisuje osobiste doświadczenia autorki związane ze stosowaniem konopi w kuchniRozdział III jest poświęcony konopiom siewnym (opisuje rodzaje żywności z konopi i ich właściwości, prezentuje substancje aktywne konopi siewnych i ich wpływ na ludzki organizm, przedstawia możliwe zastosowania kulinarne, zawiera 30 przepisów na dania z żywnością konopną)Rozdział IV poświęcony jest konopiom indyjskim (porusza temat medycznej marihuany, opisuje jej wpływ na organizm, porusza aspekt rekreacyjny i zmiany świadomości, opisuje proces domowej dekarboksylacji, ekstrakcji suszu marihuany i odpowiedniego dawkowania, wyjaśnia możliwe działania niepożądane, zawiera 30 przepisów na dania z ekstraktami z konopi indyjskich)
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy kulinarne i z upodobaniem wykorzystująca lokalne produkty sezonowe.W tej książce kucharskiej Małgorzata Caprari prezentuje 375 przepisów współczesnej kuchni polskiej. Proponuje potrawy niezbyt pracochłonne, a zachowujące tradycyjne walory smakowe. To receptury, z których można korzystać na co dzień, ale też i na specjalne okazje. Wszystkie pozwalają docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej.
Winner for the UK in the Gourmand World Cookbook Awards 2020 in the Mediterranean category.
Provence is the fruit and vegetable garden of France, where much of its most beautiful produce is grown. These ingredients combined with Provence's unique identity, position and history have resulted in a cuisine full of heart, balance and soul, a cuisine that showcases its peoples' reverence for the produce, the changing seasons and the land.
Caroline Rimbert Craig's maternal family hail from the southern foothills of Mont Ventoux, where the sun beats hard and dry, but aromatic herbs, vines and fruit trees prosper. This is her guide to cooking the Provençal way, for those who want to eat simply but well, who love to cook dishes that rhyme with the seasons, and who want to recreate the flavours of the Mediterranean at home, wherever that may be.
'Cookery to me is about history and connection, but to remain vibrant, a cuisine must also evolve.' Thus author Rawia Bishara explains her approach in this book.
She believes one of the greatest assets of Middle Eastern cuisine is its inherent fluidity, its remarkable capacity to adapt and transform over time. In Levant, she offers more than 100 recipes that represent a new modern style. These are the very best of the dishes she has developed over the last twenty years in her New York City restaurant for the contemporary palate. Relying on a traditional pantry (including olive oil, tahini, za'atar, sumac), she updates classic flavour profiles to dazzling effect. The Mediterranean diet has always been a healthy one, with so many of what we now call 'superfoods' at its base. But here Rawia takes it a step further by focusing on dishes that are naturally vegetarian or vegan and gluten-free, as well as meat dishes where vegetables take the leading role. These recipes represent the way more and more people eat and cook today. Among them are Cauliflower 'Steak' with Pomegranate Molasses, Roasted Beetroot Hummus, Jerusalem Artichoke and Beef Stew, Peppers with Walnut Stuffing and Freekeh and Butternut Squash Salad. Levant explores the sensational cross-cultural possibilities of culinary exchange; it sets the path for the future of Middle Eastern cooking.
Dieta jest istotnym elementem zarówno w chorobach prostaty, jak i w profilaktyce chorób prostaty.
"Prostata. Dieta i jadłospisy" to pierwsza książka na rynku, która kompleksowo podchodzi do diety w chorobach prostaty.
W Internecie można znaleźć dużo niesprawdzonych informacji, dlatego oddajemy w ręce Czytelnika poradnik, którego autorami są dyplomowani dietetycy. Na co dzień pomagają oni Pacjentom, posiadają wiedzę opartą na nauce oraz wieloletnie doświadczenie w układaniu diet w chorobach.
Oprócz zaleceń dietetycznych Czytelnik znajdzie tu także jadłospis na 4 tygodnie (5 posiłków dziennie). Książkę napisali polscy autorzy, dlatego proponowane dania odpowiadają polskim realiom i zwyczajom kulinarnym, a składniki są powszechnie dostępne.
I choć posiłki są łatwe w przygotowaniu, to dla wygody Czytelnika wszystko zostało dokładnie rozpisane krok po kroku.
Choroby autoimmunologiczne czy neurodegeneracyjne są nieodwracalne, a i tak konieczne są silne leki. Detoks organizmu nie ma wpływu na ich rozwój. Przejście na przeciwzapalną dietę bezglutenową nie przyniesie cierpiącemu na chorobę Parkinsona, Alzheimera czy stwardnienie rozsiane korzyści. Jeśli i ty borykasz się ze stanami zapalnymi, zaburzeniami hormonalnymi, Hashimoto lub inną chorobą tarczycy, pewnie słyszałeś podobne stwierdzenia. To najpopularniejsze mity o chorobach autoimmunologicznych i ich leczeniu. Czas poznać prawdę! Dzięki Autorce tej książki przekonasz się, że leczenie chorób autoimmunologicznych polega na wprowadzeniu zmian w diecie. Poznaj ponad 150 prostych przepisów na dania, które przywrócą ci zdrowie. Smacznie i zdrowo? To możliwe!
Urozmaicona dieta jest ważna dla każdego, szczególnie dla alergika. Konieczność wyeliminowania niektórych produktów z diety powoduje, że z braku pomysłu sięgamy ciągle po to samo i popadamy we własną pułapkę, uczulając się na te produkty, które do tej pory mogliśmy jeść bez ograniczeń. Im częściej spożywamy określony produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że nasz organizm zacznie się przed nim bronić. Dlatego tak ważne jest urozmaicanie posiłków w diecie alergika. Książka daje gotowe pomysły na codzienne jadłospisy skomponowane według zasad diety rotacyjnej. Zamieszczone przepisy nie zawierają podstawowych alergenów, takich jak mleko i produkty mleczne, gluten, miód, seler, soja i orzechy.
Książka zawiera ponad 100 sprawdzonych przepisów na wina wyrabiane tradycyjnymi metodami w domowym zaciszu. Wśród nich receptury na wina z owoców uprawianych w ogrodzie (jabłka, gruszki, wiśnie, porzeczki morele), a także z owoców leśnych i dziko rosnących, suszonych oraz mieszane. Ciekawym uzupełnieniem są receptury bazujące na miodzie, a także oryginalne ponadstuletnie przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. W części wstępnej autor opisuje warsztat winiarza naczynia i sprzęty potrzebne do wyrobu wina, warunki, w jakich należy wyrabiać wino oraz kolejne etapy od zbioru owoców, przez nastawianie po butelkowanie i sezonowanie.
Going vegan is easy!
Whether you’re already a full-time vegan, considering making the switch or know someone who is, this book will give you all the tools you need to make the change towards a healthier, happier and more ethical lifestyle.
How to Go Vegan includes…
Why try vegan?
Animal welfare, the environment, health benefits and your personal adventure.
Vegan at home
Surprisingly vegan foods, reading labels, vegan ingredient essentials, easy replacements, how to be the only vegan in the family
Vegan out in the world
Eating out, eating at friends’ houses, answering questions from loved ones, travelling vegan
Living the vegan lifestyle
Meal plans, tips and tricks, what to do if you’re struggling, how to celebrate being a vegan
How to go vegan. It’s easier than you think.
Taste the rainbow with this celebration of colour and creativity! Mima Sinclair has pulled out all the stops in creating a collection of delicious cakes, cupcakes, biscuits, small bakes and desserts that will brighten anyone’s day. Rainbow design and unicorns are on trend with their frivolity and vibrancy creating a feel-good factor that is infectious and a perfect antidote to the depths of a grey winter. As always with Mima, she includes helpful tips and techniques so you can make your creations with confidence. Including Disco Dip Valentine’s cookies, a Pinata Cake filled with hidden sweets, Marshmallow Funfetti Blondies, a Macaroon tower, Multicoloured Meringues, Rainbow Bagels and of course, the ultimate Rainbow Layer Cake, this book contains inspirational recipes that will bring happiness to any occasion.
In this new edition of the original bestseller, Paul Hollywood presents all the know-how you need to bake delicious and unusual breads
TV's Paul Hollywood conveys his love of bread-making in this collection of fantastic recipes. He reveals all the simple techniques you need to make this staple food and shows you that baking bread is far easier than you could possibly have imagined. 100 GREAT BREADS features a wide range of recipes, from a basic brown and white loaf to savoury and sweet, Mediterranean, traditional and ancient breads.
Recipes and Stories from China's Yunnan Province by food and travel writer Georgia Freedman offers a tour of Yunnan's many foods.
From the famed Crossing the Bridge Noodles to dishes like spiced chicken grilled in banana leaves, Cooking South of the Clouds will introduce cooks to a side of Chinese cooking still relatively unknown outside of the country itself. China's Yunnan Province is the most geographically, biologically and ethnically diverse region in China.Stretching from the Himalayan plateau to the subtropics, the province is home to thousands of species of plants and animals as well as twenty-four of China's minority groups. As a result, Yunnan is one of the most culinary interesting and delicious places on earth, with a wide variety of cuisines and flavours all packed into one small province.
Each chapter in the book covers a different area featuring its classic recipes such as Tibetan momo dumplings from the north, grilled chicken with chillies and fresh herbs and the famed 'crossing-the-bridge' noodles from the south, fried rice with ham, potatoes, and peas from the east and roasted eggplant salad with tomatoes and herbs from the west, near the Burmese border. Complete with profiles of local cooks, artisans and farmers, as well as breath-taking location photography, Cooking South of the Clouds takes you on an unforgettable journey through the land of Shangri-La and presents a whole new world of flavours.
Winner of the André Simon Drinks Book of the Year Award.
Winner of the IACP award in Wine, Beer & Spirits
A stunning box set, complete with seven vintage maps in a pull-out drawer.
Based on six years of on-the-ground research and unprecedented access to actual Champagne growers, Champagne is the first book to actually describe producers and wines based on their terroir – enlightening readers by showing them exactly where, how, and by whom these great wines are made.
Champagne is one of the most iconic, sought-after wines in the world, beloved by serious wine collectors as well as everyday wine drinkers. However, it is also one of the most misunderstood wines out there – obscured by a multimillion-pound marketing industry that makes it difficult for consumers to honestly judge value and understand what they’re drinking.
Included in the stunning box set are the Louis Larmat vinicultural maps – the only detailed wine maps of the region, which were commissioned by the French government in the mid-1940s and have never appeared in print in English.
Coffee is one of the most valuable commodities in the history of the global economy and the world's most popular drug. The very word 'coffee' is one of the most widespread on the planet. Augustine Sedgewick's brilliant new history tells the hidden and surprising story of how this came to be, tracing coffee's 400-year transformation into an everyday necessity.
The story is one that few coffee drinkers know. Coffeeland centres on the volcanic highlands of El Salvador, where James Hill, born in the slums of nineteenth-century Manchester, founded one of the world's great coffee dynasties. Adapting the innovations of the industrial revolution to plantation agriculture, Hill helped to turn El Salvador into perhaps the most intensive monoculture in modern history, a place of extraordinary productivity, inequality and violence.
The book follows coffee from the Hill family plantations into the United States, through the San Francisco roasting plants into supermarkets, kitchens and work places, and finally into today's omnipresent cafés. Sedgewick reveals the unexpected consequences of the rise of coffee, which reshaped large areas of the tropics, transformed understandings of energy, and ultimately made us dependent on a drug served in a cup.
Nie masz czasu na gotowanie? Każdego dnia zastanawiasz się, co zjeść, aby było zdrowo i smacznie, a przy tym łatwo i szybko? Nie musisz sięgać po gotowe dania - wystarczy kilka ulubionych produktów i 15 minut w kuchni!Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut, zabierze cię do swojej kuchni, w której nauczysz się przygotowywać szybkie i pyszne obiady, proste śniadania na słodko i słono, niebanalne przekąski na imprezę (i nie tylko) oraz zdrowe słodkości. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: coś bezglutenowego, bez cukru, wegetariańskiego, dla miłośników mięsa i dla fanów kuchni świata.Dodatkowo w książce znajdziesz: kaloryczność każdej potrawy z podziałem na makroskładniki, listę porad żywieniowych i trików kulinarnych, które ułatwią ci pracę w kuchni, zdrowe zamienniki popularnych produktów, przydatne informacje o ziołach i przyprawach, z których warto korzystać.124 kwadransowe przepisy. 31 godzin pysznej zabawy.
Dowiedz się, czym jest wegetarianizm i jak możesz na nim skorzystać.Zdrowe odżywianie zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fastfoody i kaloryczne, tłuste jedzenie nie służy ich organizmom. Można wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia. Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, nastała także moda na wegetarianizm.Niestety świadomość, czym naprawdę jest wegetarianizm i na czym polega, jest niezwykle niska wśród naszego społeczeństwa. Większość ludzi wie tylko tyle, że wegetarianie nie jedzą mięsa i na tym kończy się ich wiedza.Czego konkretnie możesz się dowiedzieć?- Dlaczego ludzie wybierają wegetariański styl życia.- Jak bezproblemowo zamienić dietę mięsną na wegetariańską.- Poznasz wegetariańskie zamienniki mięsa i jaj.- Które dodatki do żywności, tzw. ""E"", są pochodzenia zwierzęcego.- Dlaczego lecytyna sojowa nie jest w pełni wegetariańska.- Jak zneutralizować ciężkostrawność produktów sojowych.- Że psy mogą być wegetarianami! :-)
Jak powstał język? Jak to się dzieje, że przyswaja go każdy człowiek? Skąd wzięło się tyle podobieństw między językami, skoro każdy z nich powstał na potrzeby innej kultury?Od lat panuje przekonanie, że język jest zakodowany w naszych genach i że istnieje w każdym z nas jako wrodzony i instynktowny byt. Daniel Everett otwarcie kontestuje ten pogląd, dowodząc, że język to narzędzie wynalezione przez człowieka, które można stworzyć na nowo lub dać mu popaść w zapomnienie, tak jak dzieje się to z każdym innym narzędziem. Everett pokazuje, jak ewolucja form języka ujawniająca się w różnicach gramatycznych między nimi odzwierciedla kształtowanie języka przez ludzkie doświadczenia i społeczeństwa w ich wielkiej różnorodności. Odwołując się do antropologii, prymatologii, informatyki, filozofii, językoznawstwa, psychologii oraz własnych pionierskich badań nad amazońskim plemieniem Pirah, Everett w sposób bezprecedensowy objaśnia naturę języka jako zjawiska kształtowanego przez społeczeństwo. Przedstawia dzięki temu nowy sposób widzenia tego, jak myślimy i kim jesteśmy.Ta książka to objawienie. Język jest najbardziej zdumiewającym aspektem człowieczeństwa. - The GuardianZnaczenia dzieła Everetta nie sposób przecenić - jest śmiałe pod względem intelektualnym, a jednocześnie pełne głębokiego i zdradzającego ogromną pasję podziwu dla zróżnicowania ludzkości. Lektura tej książki sprawi, że na wymierające języki spojrzycie z takim samym zaniepokojeniem, jak na fokę lub wieloryba ginące z ręki człowieka. Pomimo swojego bogactwa to książka bardzo łatwa w odbiorze. Everett nie jest pierwszym, który rzuca wyzwanie językoznawczemu autorytetowi Chomsky'ego, ale robi to w sposób wyjątkowo przystępny, a dzięki wieloletnim badaniom w Amazonii również wyjątkowo dobrze udokumentowany. - The Sunday TimesDaniel L. Everett amerykański lingwista, znany ze swoich wieloletnich badań amazońskiego plemienia Pirah i jego języka. Opublikował ponad 100 artykułów oraz kilkanaście książek na temat teorii lingwistycznej, życiaw Amazonii i zagrożonych języków amazońskich Indian. Obecnie jest dziekanem na wydziale humanistycznym Uniwersytetu Bentley w Waltham, w stanie Massachusetts.
Wszelkie diety cud i trendy fitness mogą stwarzać iluzję utraty wagi, ale rzadko są skuteczne na dłuższą metę. Autorzy proponują odmienne podejście do odchudzania.Wykorzystując techniki zaczerpnięte z terapii akceptacji i zaangażowania, pokazują, jak dokonać trwałych zmian w życiu. Skupiając się na barierach psychicznych, które utrudniają ustalanie i osiąganie celów, promują holistyczne podejście do dobrego samopoczucia, odchudzania i utrzymania upragnionej wagi – takie, które wykracza poza planowanie posiłków, liczenie kalorii i treningi na siłowni.
Z książki dowiesz się, jak zaprzestać działań, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, i skierować swoją energię na to, co zadziała, ponieważ będzie zgodne z twoimi wartościami. Poznasz sposoby radzenia sobie z przykrymi emocjami i bolesnymi myślami, będącymi prawdziwą przyczyną porażki w walce o zrzucenie wagi. A praktyka uważności pomoże ci świadomie dokonać wyboru:dlaczego, co i jak jesz. Dzięki zamieszczonym w książce przykładom i praktycznym ćwiczeniom dowiesz się, jak: wyznaczać cele zgodne z twoimi wartościami, zmienić destrukcyjne nawyki i zwiększyć samokontrolę, poradzić sobie z wymówkami i nie ulec zachciankom, przerwać błędne koło negatywnych myśli i nieskutecznego działania, rozwinąć w sobie trwałą motywację. Książka zawiera 7-tygodniowy program ucieczki przed wagą. Opisane w niej narzędzia pomogą ci nie tylko uzyskać pożądane efekty w odchudzaniu i utrzymać upragnioną wagę, ale przede wszystkim cieszyć się dobrym samopoczuciem przez resztę życia.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?