KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska,  poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl

 

27,48 zł
40,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,47 zł

16,70 zł
29,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,70 zł

16,70 zł
29,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,70 zł

16,70 zł
29,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,70 zł

16,70 zł
29,95 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,70 zł

93,51 zł
109,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 93,51 zł

66,81 zł
109,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,81 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

70,79 zł
99,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 75,69 zł

39,67 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,65 zł

39,88 zł
74,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,79 zł

30,04 zł
52,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,21 zł
Okładka książki Semka się gotuje

45,00 zł 29,24 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,41 zł

Pamięć smaków. O jedzeniu, życiu i podróżach Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone przepisami i bezcennymi wskazówkami Autora, jakich pułapek unikać podczas przygotowywania potraw. To nie jest tylko książka kucharska, to poemat o radości życia. Z szeroko otwartymi oczami na różnorodność i piękno świata. Autor wozi czytelnika po świecie i te podróże nie ograniczają się do egzotyki. Są tu i łódzkie tradycje, i wielkopolskie zapożyczenia oraz – wszechobecny – Gdańsk, rodzinna kwintesencja Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Książka Semki pełna fantazji, ale bez szpanu, to poradnik, przewodnik i zbiór przepisów. I przy tym bardzo solidne dziennikarstwo, jakie trudno znaleźć na stronach polityki. Ludwik Lewin
Okładka książki Polska kuchnia Rozsmakuj się w tradycji

64,00 zł 51,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,71 zł

"Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji" to powrót do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatkii napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogatoi dowcipnie ilustrowana przez Autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki "Ślónsko kuchnia dla Hanysówi Goroli", cieszącej się ogromnym zainteresowaniem.Joanna Furgalińska - absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała wiele wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Jest autorką ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Jest także autorką pozycji "Ślónsko godka - ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli" oraz książki kulinarnej "Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli". Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.
Okładka książki Cukrowe animacje

79,80 zł 41,50 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,50 zł

Ilekroć świętujemy z przyjaciółmi i rodziną, nie ma lepszego prezentu, niż piękny tort stworzony specjalnie na tę okazję. Naucz się modelowania od utalentowanego artysty-cukiernika, Carlosa Lischetti`ego i podziwiaj, jak twoje własne torty budzą się do życia.- 14 projektów pięknych tortów świątecznych dla całej rodziny z ilustrowanymi instrukcjami krok po kroku- Szybkie i proste miniaturowe smakołyki towarzyszące każdemu projektowi, doskonałe na nagrody i pamiątki- Pięknie zaprojektowana książka dla kreatywnych cukierników na każdym poziomie umiejętnościProfesjonalny, ale zrozumiały styl nauczania autora sprawia, że modelowanie będzie proste: nawet jeśli jesteś zupełnym nowicjuszem, odkryjesz, jak tworzyć efektowne modele z bezbłędnym wykończeniem. Co więcej, każdemu tortowi towarzyszy pasujący do niego mini projekt - lukrowane ciasteczka, mini torty lub ciastka na patyczkach - które można ofiarować gościom jako cenny prezent, który zabiorą do domu.
Okładka książki Olej magnezowy.Bezpieczne terapie ...

49,40 zł 28,05 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,05 zł

Magnez bierze udział w przebiegu wszystkich procesów zachodzących w obrębie całego organizmu i jest kluczem do zdrowia. Ten minerał może skutecznie pomóc, gdy chcesz mieć więcej siły, energii, witalności oraz dobry humor. Jest przydatny w sytuacjach, gdy pragniesz pozbyć się konkretnych chorób oraz ich objawów. I co więcej, stanowi wyjątkowo efektywny środek odmładzający oraz pielęgnacyjny, a jego długotrwale utrzymujący się niedobór może skutkować znacznym pogorszeniem stanu zdrowia. Z kolei najlepszym sposobem na przyswojenie magnezu jest właśnie sam olej magnezowy. Przenika on przez skórę bezpośrednio docierając wprost do tych części organizmu, które w danym momencie potrzebują go najbardziej i dzięki temu jest w stanie szybciej uporać się z wieloma przypadłościami i chorobami. Autorka podaje przepis na samodzielne przygotowanie oleju magnezowego oraz szczegółowo opisuje jego zastosowanie i dawkowanie na wiele dolegliwości. Dowiesz się jak chronić swoje serce i naczynia krwionośne oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału czy udaru. Znajdziesz również proste sposoby na rozluźnienie mięśni, obniżenie poziomu stresu i poprawienie jakości snu. Poznasz metody na wzmocnienie kości, nawet przy złamaniach czy łokciu tenisisty oraz wyleczysz lub unikniesz osteoporozy. W prosty sposób zdołasz poprawić pamięć i koncentrację. Uregulujesz również poziom cholesterolu oraz znajdziesz sposób na zapobieganie cukrzycy, ponieważ magnez pozytywnie wpływa na przebieg produkcji insuliny. Wybierz naturę zamiast tabletek.
Okładka książki Detoks w tydzień.Skuteczny program .....

33,00 zł 17,92 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,92 zł

W Europie stosuje się tysiące substancji chemicznych, które są trujące i na długo gromadzą się w ciele człowieka. Nie dziwmy się więc, że często doskwiera nam zmęczenie, mamy zły humor i brakuje nam energii. Rozwiązanie jest tylko jedno wreszcie oczyścić organizm. I to czerpiąc z tego przyjemność!Detoks w tydzień to nowa koncepcja, która ma w prosty i szybki sposób odtruwać nasze ciało a przy okazji i głowę. Zachwycająco łatwa i niezwykle skuteczna. Kto do tej pory uważał, że oczyszczanie organizmu jest nieprzyjemne, męczące i skomplikowane, będzie bardzo zdziwiony, jak dobrze można się przy tym czuć i jaką to daje radość.A potem na pewno powie: detoks jest fantastyczny
Okładka książki Bezpieczeństwo i jakość żywności

94,00 zł 75,94 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 75,94 zł

Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. „Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.” Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
Okładka książki Marihuana dla wszystkich Lecznicze zastosowanie konopi

49,00 zł 29,74 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,74 zł

Zastosowanie konopi w medycynie to temat niezwykle aktualny. W książce Marihuana... dla wszystkich. Lecznicze zastosowanie konopi autorzy pragnęli przedstawić aktualny stan wiedzy na temat potencjalnego wykorzystania tej rośliny oraz korzyści wynikających z jej stosowania zarówno z punktu widzenia zdrowia, jak i komfortu pacjenta. Omawiają w niej również nowe perspektywy użycia konopi skonfrontowane z wynikami badań naukowych. Publikacja ta ma za zadanie przedstawić w sposób przystępny, jednakże z zachowaniem skrupulatnego podejścia naukowego, przejrzystą informację oraz rozpowszechnić wiedzę na temat konopi. Fabio Firenzuoli – lekarz medycyny, specjalista z dziedziny ziołolecznictwa i nadzoru nad ziołolecznictwem, dyrektor Centrum Referencyjnego ds. Ziołolecznictwa w Regionie Toskanii (CERFIT; it. Centro di Riferimento in Fitoterapia della Regione Toscana), Centrum Medycyny Integracyjnej ? Konsorcjum Szpitalno-Uczelnianego Careggi (it. Centro per la Medicina Integrativa-Azienda Ospedaliero-Universitaria Careggi) oraz Oddziału Badań Zintegrowanych nad Interakcją Roślina/Lek w Onkologii (Area di Ricerca Integrata sulle Interazioni Pianta/Farmaco in Oncologia). Francesco Epifani – matematyk, specjalista ds. Planowania, Programowania i Kontroli w Zarządzaniu, Ekonomiki Zdrowia, Zarządzania w Ochronie Zdrowia, Oceny i Jakości procesów organizacyjnych i produkcyjnych oraz Spraw Publicznych. Idalba Loiacono – farmaceutka, specjalizująca się w farmacji stosowanej, ocenie i zarządzaniu technologiami medycznymi w Służbie Zdrowia.
Okładka książki Inspirujące KOLORY w dekoracjach cukierniczych: torty, babeczki i ciasteczka według Lindy Smith

79,80 zł 41,50 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,50 zł

Dowiedz się, jak kreatywnie dobierać kolory w projektach dekoracji ciast poprzez 10 zachwycających wzorów tortów stworzonych przez Lindy Smith, autorkę międzynarodowego bestsellera The Contemporary Cake Decorating Bible.Poznaj sposoby dostosowywania projektów tortów do własnych koncepcji kolorystycznych, jak czerpać inspiracje kolorystyczne ze swego otoczenia w celu stworzenia własnych, unikatowych palet. Dowiedz się, jak używać dostępnych barwników spożywczych w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów i zadziwiających dekoracji ciast.Zawiera 10 ukierunkowanych kolorystycznie rozdziałów, każdy ze wspaniałym projektem dekorowania tortu i dodatkowymi projektami babeczek i ciastek w alternatywnych barwach, pokazujących, jak wybór różnych kolorów może wpłynąć na odbiór naszego projektu. Ilustrowane instrukcje krok po kroku obejmują każdą fazę projektowania tortu, poczynając od pieczenia ciast i mieszania barw po modelowanie lukrów i dodawanie finalnych retuszy doskonałe zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych dekoratorów!Obejmuje wyczerpujący indeks barwników spożywczych najpopularniejszych marek oraz szczegółowe instrukcje modyfikowania ich odcieni, nasycenia i intensywności, aby spełnić dowolne wymagania dekoracji tortów.Książka otrzymała w Wielkiej Brytanii nagrodę ""Best Pastry Sweets Book"" za rok 2014, przyznaną przez International Gourmand Coobook Award.
Okładka książki My New Roots

69,90 zł 41,02 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,02 zł

W końcu! Sarah Britton – nazywana „królową zdrowych blogów” – przedstawia sto przepysznych roślinnych przepisów. Książka twórczyni kultowego bloga My New Roots, z potrawami kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej, często bezglutenowej. Proste, ale i nieco bardziej skomplikowane przepisy podane w przystępny sposób, ilustrowane są pięknymi zdjęciami. Jej kuchnia podporządkowana jest zmianom pór roku. Tym blogiem inspiruje się m.in. twórczyni świetnie przyjętej książki Jadłonomia czy prowadząca bloga Whiteplate, a także inne popularne polskie blogerki kulinarne. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna. My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie. My New Roots to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego. Sarah Britton, z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Poza tym jest fotografką i pisarką. Za My New Roots w 2014 roku otrzymała nagrodę dla najlepszego bloga o jedzeniu. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma’s Test Kitchen. Mieszka w Kopenhadze z mężem i synem.
Okładka książki Egzotyczne owoce używki przyprawy

75,00 zł 55,66 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,66 zł

Czy wiesz, dlaczego gujawa jest aż tak popularna na świecie? Jaki owoc ma najwięcej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków mineralnych? Co można i bez wątpienia warto! wytwarzać z fig? Gdzie najczęściej rośnie arbutus, a gdzie uprawia się pitangę lub rambutan? Do czego wykorzystuje się kardamon czy guaranę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w tym popularnonaukowym przewodniku po świecie owoców egzotycznych. Jego Autorka profesor Eliza Lamer-Zarawska, powszechnie ceniony ekspert w dziedzinie fitoterapii w sposób zwięzły, konkretny i wyczerpujący scharakteryzowała blisko 100 roślin, mających smaczne, zdrowe i atrakcyjne pod każdym względem owoce. Poza tym uzupełniła publikację wieloma niebanalnymi przepisami na potrawy z najbardziej ciekawych owoców. Słowem, z pewnością warto mieć tę książkę na półce!
Okładka książki Ziołowe gotowanie wyd.2

27,30 zł 18,75 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,75 zł

Książka "Ziołowe gotowanie" to nie kolejna dieta opracowana w gabinecie dietetyka, ale prawdziwe odżywianie, które opiera się na wielowiekowej, polskiej tradycji. Jest więc ono bogactwem doświadczeń przeszłych pokoleń, mądrością narodu. Warto nauczyć się zdrowego gotowania, by nasze rodziny były zdrowe. Pewna staruszka ze łzami w oczach pytała mnie, dlaczego ona jest zdrowa, a jej dzieci, wnuki i nawet prawnuki schorowane. Nic w tym dziwnego - odpowiedziałam, wszak pani żyje na wsi według praw natury, a miastowe dzieci według zasad cywilizacji. A ta choć połyskliwa, piękna i smaczna to niestety z chorobami trzyma. Wierna przyjaciółka ziół: Stefania Korżawska
Okładka książki Retrowarzywa

67,90 zł 40,53 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,17 zł

Warzywa na stół! Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni. Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej. Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl), udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoją pasją do gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”. W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza”, która szybko stała się bestsellerem.
Okładka książki Makrobiotyka ścieżka do całkowitego zdrowia

110,00 zł 60,60 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 60,60 zł

Od pożywienia zależy wszystko, jest lekarstwem uniwersalnym... Michio Kushi i Alex Jack, wybitni popularyzatorzy makrobiotyki, wierzą, że prawie każdej dolegliwości człowieka – od przeziębienia po raka – można zaradzić, a często także ją wyleczyć, poprzez zrównoważenie przepływu energii wewnętrznej (ki). Najskuteczniejszym sposobem jest spożywanie właściwych pokarmów, zgodnie z własnymi potrzebami. W niniejszym wspaniałym przewodniku ukazują oni podstawy makrobiotycznego sposobu jedzenia i życia, wyjaśniając, jak możemy wykorzystać to potężne źródło uzdrawiania, aby stać się zdrowszymi i szczęśliwszymi, zapobiegać albo przynosić ulgę w ponad 200 dolegliwościach, schorzeniach albo zaburzeniach, zarówno fizycznych, jak i psychicznych. To encyklopedyczne kompendium podstaw makrobiotyki, środków leczniczych, jadłospisów i przepisów uwzględnia najnowsze podejścia i praktyki w społeczności makrobiotycznej. Autorzy integrują wszystkie informacje w formie jedynego w swoim rodzaju przewodnika po uzdrawianiu makrobiotycznym, od AIDS, poprzez alergie, zapalenie stawów, raka, cukrzycę, aż po choroby serca. Wyjaśniają również, co musimy wiedzieć, aby zacząć korzystać z prawdziwej diety makrobiotycznej, która zapewni nam pełną równowagę. Książka podaje dokładne narzędzia i wiedzę, których potrzebujemy aby zbudować silne, aktywne ciało i radosny, twórczy umysł.
Okładka książki Zdrowie w smaku

59,90 zł 40,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 40,61 zł

Książka poświęcona wykorzystaniu popularnych, łatwo dostępnych, dzikich roślin, do przygotowywania zdrowych, smacznych, a zarazem wyrafinowanych potraw. Znajdziemy tu opowieści o roślinach, które warto wykorzystać w kuchni, ich smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu na nasz organizm. Dowiemy się w jakich porach roku je zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej. Co robić, aby je mieć w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, czyli jak suszyć, kwasić, kisić, smażyć i nastawiać nalewki. Grażyna i Jarek Uścińscy prowadzą wspólnie restaurację Moonsfera w Warszawie. Grażyna angażuje się również w szkolenia dla hoteli i restauracji, a przede wszystkim dla nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych. Jej kursy i pokazy cieszą się niezwykłym powodzeniem w całym kraju. Drugą wielką pasją Grażyny jest ogród. O roślinach wie prawie wszystko i potrafi tę wiedzę doskonale wykorzystać w kuchni. Swoimi doświadczeniami chętnie i umiejętnie dzieli się z innymi, czego ten poradnik jest najlepszym przykładem. Jarek z kolei uwielbia gotować, posiada też niezwykłą umiejętność – tworzy wspaniałe, autorskie receptury na wyjątkowe dania. Każde z nich to prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Zarządza restauracją i podobnie jak Grażyna, prowadzi liczne szkolenia dla firm oraz warsztaty gotowania. Jest prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Nadzoruje przygotowania polskiej ekipy narodowej do udziału w międzynarodowych konkursach.
Okładka książki Twoje domowe piwa

64,00 zł 53,09 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 53,09 zł

Davide Bertinotti i Massimo Faraggi, autorzy bestsellera La tua birra fatta in casa (Twoje piwo domowe), zebrali w tej książce różnorakie receptury umożliwiające produkowanie we własnej kuchni najróżnorodniejszych i najsłynniejszych styli piwnych. Są to receptury sprawdzone w maksymalnym stopniu, gdyż zostały wybrane spośród piw nagrodzonych w konkursach piwowarstwa domowego organizowanych w ostatnich 14 latach przez włoskie stowarzyszenia MoBI (Movimentoo Birrario Italiano) oraz Unionbirrai. Receptury te obejmują zarówno piwa całkowicie zgodne z prezentowanym stylem, jak i „interpretacje" swobodniejsze - wszystkie jednak sprawdzone i zaakceptowane przez jurorów będących doświadczonymi degustatorami. Dla każdego stylu piwnego przedstawiono także kompletny opis wzięty z programu BJCP (Beer Judge Certification Program), opracowanego przez organizację o tej samej nazwie. Program ten opisuje szczegółowo i definiuje wszystkie style w aspekcie technicznym i organoleptycznym. Wykorzystywany jest on w trakcie najważniejszych konkursów piwowarów domowych i zawodowych na całym świecie. Oprócz tego książka zawiera zwięzły, lecz wyczerpujący poradnik techniczny z zakresu metod przygotowywania piwa. Omówiono następujące tematy: • technika produkcji piwa w domu, • szczegółowy opis wszystkich styli piwnych, • problemy degustacji piwa, • ponad 90 przepisów do produkcji piwa, miodu pitnego i cydru.
Okładka książki Kaszomaniak

29,90 zł 20,27 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,27 zł

Wanda Jackowska, z wykształcenia bibliotekarka i polonistka, z zawodu dziennikarka, jest wielbicielką kuchni lekkiej i niskokalorycznej. W swoich poradnikach kulinarnych promuje potrawy, które można szybko przyrządzić ze świeżych, łatwo dostępnych produktów z niewielką ilością tłuszczu. Była autorką i prezenterką telewizyjnych programów poradnikowych, w tym popularnego magazynu kulinarnego „Gotowanie na ekranie” emitowanego przez ponad 10 lat na antenie TVP. Drobne ziarenka – ogromna siła! Kasza nie musi być ani nudna, ani mdła. Kilka pomysłowych dań może zrewolucjonizować jej miejsce w Twojej kuchni. A warto, bo każdy rodzaj kaszy to inna moc błonnika, wartości odżywczych i niewielka liczba kalorii. Kasze są sycące, pożywne, niedrogie i smakowo bardzo różnorodne. Jeśli do gryczanej lub jęczmiennej dodamy sos i ulubione przyprawy, to uzyskamy iście królewskie danie. W Kaszomaniaku znajdziemy potrawy z komosą ryżową, amarantusem, kaszą gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, również pęczakiem, kaszą jęczmienną, bulgurem i kuskusem, a także najważniejsze wiadomości o każdej z kasz. Bezglutenowcy także wybiorą coś dla siebie. Wypróbuj kaszowe zapiekanki, krokiety, kotlety, krupnik i… To jest pyszne!
Okładka książki Kuchnia klasyczna. Sztuka gotowania krok po kroku

29,90 zł 21,51 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,51 zł

Najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku, gdy są przygotowane samodzielnie. Zacznij od zrobienia domowego majonezu, prostych sosów i sałatek, aby potem bez trudu przyrządzić dania obiadowe z pomysłem i przepyszne desery. W książce znajdziesz ponad 80 przepisów uporządkowanych pod względem stopnia trudności. Barwne fotografie, przedstawiające każdy etap wykonania poszczególnych dań (i dodatkowo pobudzające apetyt), pomogą z łatwością przyrządzić zarówno rosół i jajecznicę, jak i potrawy, które zawsze chcieliśmy ugotować, ale nigdy nie wiedzieliśmy jak np. tartę, gaspacho albo ratatouille.Ugotuj samodzielnie danie, które pobudzi nie tylko twój apetyt!
Okładka książki Przepisy dla diabetyków

49,00 zł 29,74 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,74 zł

W książce czytelnik znajdzie wskazówki, jak cieszyć się życiem pomimo choroby. Autor opracował swoje przepisy na podstawie najnowszych badań z dziedziny medycyny i udowadnia, że diabetycy stosując odpowiedni sposób odżywiania, mogą rozkoszować się smakiem i najeść się do syta. Najnowsze badania naukowe pokazują, że życie z cukrzycą nie jest już tak skomplikowane jak niegdyś i dlatego też osoby na nią chorujące, chcąc się odpowiednio odżywiać, nie muszą już przestrzegać dawnych nakazów żywieniowych. Zebrane w tej książce przepisy są dowodem na to, że można przygotować wykwintne i świeże potrawy bez jakichkolwiek ograniczeń – warzywa, orzechy, tłuszcze najwyższej jakości, ryby i mięso są filarami współczesnej diety, i nie tylko tej przeznaczonej dla diabetyków. A najważniejsze jest to, że możesz pozbyć się zbędnych kilogramów i rozkoszować się smakiem. Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i dlatego to, co znajdzie się na naszym talerzu, powinno być smaczne i sycące. Diabetycy mogą śmiało zaufać przedstawionemu w tej książce planowi odżywiania, ponieważ autor opracował go na podstawie wiedzy jednego z najbardziej wiodących lekarzy z dziedziny leczenia cukrzycy. Oprócz przepisów zamieszczono w książce najnowsze informacje dotyczące problematyki życia z cukrzycą na co dzień. Autor wyjaśnia we wstępie, jak bez lęku żyć z cukrzycą i pełnymi garściami czerpać radość z życia.
Okładka książki Literacki almanach alkoholowy

69,00 zł 40,10 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 47,47 zł

Dobra literatura tak jak alkohol potrafi uzależnić i przenieść w odmienne stany świadomości. A gdyby tak obie rzeczy połączyć? Wtedy powstałaby mieszanka piorunująca, która zadowoli zarówno mola książkowego, jak i amatora napojów wyskokowych. Efektem takich alchemicznych poszukiwań jest Literacki almanach alkoholowy, będący kompendium wiedzy na temat alkoholowych gustów wybitnych pisarzy i stworzonych przez nich postaci. Jego lektura bywa zaskakująca, bo kto by pomyślał, że do książek pijackich można zaliczyć Anię z Zielonego Wzgórza, że Houellebecq nienawidzi polskich kelnerów, a Remarque nie pijał calvadosu! W almanachu, jak w dobrym koktajlu, liczą się proporcje. Poczucie humoru zmieszane zostało więc z erudycją literacką i odrobiną wiedzy kulinarnej, dając smakowite połączenie. Na zdrowie!
Okładka książki Uniwersytecka książka kucharska

35,00 zł 28,28 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,28 zł

Publikacja, jak każda książka kucharska, prezentuje przepisy. Można się więc z niej dowiedzieć, jak przygotować potrawy tradycyjne (pierogi z kapustą i grzybami) oraz egzotyczne (makaron po koreańsku), dania z niecodziennych składników (na przykład ze... stokrotek) czy ciekawe dodatki (pieprz ziołowy). Ponieważ jednak książka powstała ze szczególnej okazji, jaką jest jubileusz UW, zawiera też krótkie teksty opowiadające o kulinarnych tradycjach uczelni (jak jadali profesorowie i studenci w XIX i XX w.) oraz o tradycjach kulinarnych w ogóle (na przykład jak jadali starożytni Rzymianie). Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, że autorami przepisów są ludzie związani z UW, zajmujący różne stanowiska i zatrudnieni w różnych jednostkach uczelnianych: rektorzy, profesorowie, pracownicy administracyjni… Książka w lekkiej, nierzadko zabawnej formie opowiada więc nie tylko o kuchni, ale też o ludziach Uniwersytetu, pozwalając poznać ich od innej, czasem zaskakującej strony.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Okładka książki Sól

22,31 zł
39,30 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,64 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,46 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,70 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,06 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,41 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,47 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,78 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 67,64 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj