W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Metoda Montignac jest sposobem odżywiania się opartym na definitywnej zmianie nawyków żywieniowych. Jako jedyna pozwala nam na korzystanie z przyjemności jedzenia do syta. Wszystko, co musimy zrobić, by wprowadzić jej zasady w życie, to dokonać odpowiedniego doboru produktów żywnościowych.
Oryginalne przepisy kulinarne w Metodzie Montignac.
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
W tej publikacji z pewnością znajdą Państwo przepisy, które pozwolą zagłębić się w smakach włoskich specjałów.
Kuchnia polska – na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.
Czytelne i przejrzyste przepisy , z pewnością podsuną pomysł na smakowity obiad.
To kolejna książka autorki bestsellerowej „MammaMia”, nagrodzonej jako najlepsza na świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.
„CasaMia” to radosna książka kucharska napisana przez pewną mamę, która codziennie gotuje dla męża i dzieci. Korzysta przy tym z wypróbowanych przepisów, które przez lata wyszukiwała w rodzinnych zapiskach, zbierała od przyjaciółek i wycinała z gazet. Poza tradycyjnymi recepturami kuchni włoskiej znajdziecie tu również oryginalne i nowoczesne przepisy zainspirowane podróżami, modnymi restauracjami, jak również wiejskimi karczmami, w których czas płynie powoli, a przy pogawędkach można wymieniać się pomysłami na najciekawsze smaki.
Wiele praktycznych wskazówek i porad. Zioła stosowane w kuchni od A do Z. Wszystko o uprawie ziół na balkonie, parapecie i w ogrodzie. Wpływ ziół na zdrowie, gwarantowany sukces kulinarny.
Kucharz, który skradł serca telewidzów przygotował kolejną książkę!
Powstała na podstawie programu telewizyjnego "Doradca smaku". Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do
sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, każdy z nas może stworzyć potrawy godne najlepszych szefów kuchni.
Książka zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których powstawanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach.
Zamieszczone w książce kody QR odsyłają do filmów wideo przedstawiających sposób przygotowywania potraw.
Znany kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu "MasterChef" stara się pokazać, jak ogromne są możliwości zastosowania w kuchni ziół i przypraw.176
Książka dla dzieci i młodzieży opisująca pasjonującą historię rodziny Wedlów i powstania słynnej , istniejącej do dziś fabryki słodyczy .
W dodatku znajdują się przepisy na czekoladowe desery.
Dzięki zamieszczonym w książce QR kodom można obejrzeć w internecie uzupełniające wiedzę o Wedlach i fabryce filmy.
Poradnik dla osób, które wypróbowały już różne diety, mają za sobą nawet konsultacje dietetyka i całkiem długie okresy uzyskiwania normalnej masy ciała. Przyda się także osobom szczupłym, żeby zrozumiały, co robią inaczej niż osoby z nadwagą, i zachowały dobre nawyki do końca życia. Nie proponuje diety cud, ale przemyślenie naszego sposobu odżywiania i wdrożenie kilku zasad, które zapewnią nam ładną sylwetkę, dobre samopoczucie i pozwolą uniknąć chorób metabolicznych. Książka dedykowana wszystkim mamom i babciom, które w trosce o dzieci i wnuki przekarmiają je, ulegając niekontrolowanym prośbom o słodycze i fast foody, a następnie z tą samą troską próbują odchudzać.
Renata Ruszniak, absolwentka Akademii Medycznej w Lublinie oraz Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Udziela porad w warszawskiej Klinice Medycyny Estetycznej Rclinic osobom zdrowym, z nadwagą, niedoborami witaminowo-mineralnymi, odczuwającym chroniczne zmęczenie, nadmierną potliwość, chorym na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemię, czyli wszystkim potrzebującym pomocy w zakresie zmiany stylu odżywiania.
FRAGMENT KSIĄŻKI:
ZŁe nawyki żywieniowe to element niezdrowego stylu życia, który pewnego dnia spowoduje konsekwencje zdrowotne. Objawy pojawiają się pojedynczo lub widzimy kilka jednocześnie. Dowiadujemy się o nich przy okazji badań lekarskich. Gdy masz co najmniej jeden objaw, mądry lekarz powie ci, że jesteś zagrożona zespołem metabolicznym. Gdy zdiagnozuje u ciebie co najmniej dwa objawy, to powie, że masz zespół metaboliczny. Przez kilka dziesięcioleci obowiązywała właśnie taka nazwa, aż w roku 2008 ojciec zespołu metabolicznego, profesor G.M. Reaven, zaproponował zmianę nazwy na bardziej jednoznaczną, wskazującą na przyczynę objawów występujących pojedynczo lub wszystkich naraz - zespół insulinooporności. Przyczyną jest przewlekły hiperinsulinizm prowadzący do insulinooporności. Insulina - co to jest? To anaboliczny hormon peptydowy. Anaboliczny to znaczy przyspieszający dzielenie się komórek określonych tkanek organizmu, stymulujący wzrost masy tłuszczowej i mięśniowej. Najważniejszym bodźcem do wydzielania insuliny jest poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (gdy zjadasz na przykład białą/ciemną pszenną bułkę). Im większy poziom cukru we krwi, tym więcej insuliny się wydziela. Im więcej insuliny we krwi, tym bardziej tyjemy. Insulinooporność to stan, gdy we krwi stwierdzamy podwyższony poziom insuliny, któremu towarzyszy zmniejszona wrażliwość różnych tkanek organizmu na insulinę.
Smaku i zapachu domowego ciasta nie zastąpi najpiękniejszy wypiek w cukierni. Warto popróbować swoich sił i zaskoczyć domowników znakomitymi wypiekami. W prezentowanej książce Czytelnik odnajdzie 100 sprawdzonych receptur na najpyszniejsze ciasta: drożdżowe, pierniki, serniki, torty, strucle i szarlotki.
Drób, wołowina, wieprzowina, baranina i dziczyzna to w kuchni polskiej najpopularniejsze gatunki mięs. Odpowiednio przyrządzone zachwycają smakiem i dobrze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Książka zawiera 100 przepisów zarówno na dania tradycyjne, jak i nowatorskie.
JEDEN Z NAJWIĘKSZYCH BESTSELLERÓW O ODCHUDZANIU!
Kudłaci Kucharze stracili w sumie prawie 38 kilogramów.
Ty też możesz schudnąć!
Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers – są wielkimi miłośnikami jedzenia. Nie jest dla nich jedynie paliwem, to ich całe życie! Niestety – podobnie jak wielu z nas – przez lata zgromadzili sporo dodatkowych kilogramów. Dlatego podjęli ważną decyzję: zacznijmy działać i schudnijmy, nim będzie za późno!
Problem w tym, że Kudłacze nie zamierzają żywić się jedynie sałatkami i rezygnować z różnorodnych smaków. Wiedzą, że nie uda im się stracić na wadze, jeśli ich jadłospis będzie nudny, a potrawy – mdłe.
W tej przełomowej dietetycznej książce kucharskiej Si i Dave podają przepisy na pyszne dania, w których mało jest kalorii, za to mnóstwo smaku.
To potrawy dla ludzi z krwi i kości, a nie jakichś patyczaków! Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche oraz obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i propozycji przekąsek. Kudłaci Kucharze nigdy nie przestaną kochać jedzenia – i na pewno nie zrezygnują z nadziewanych placków i curry! – ale korzystając z ich przepisów oraz porad od serca, będziecie mogli upiec sobie ciastko, zjeść je i… schudnąć!
Si King i Dave Myers stali się narodowymi skarbami Brytyjczyków – to stojący twardo na ziemi kucharze o wielkich sercach, przepadający za dobrym jedzeniem.
Nie ma nic lepszego niż tradycyjny sernik mamy. Warto jednak spróbować i chociaż raz przyrządzić jego inną wersję: pyszny sernik nowojorski czy o smaku toffi albo smakowitą tartę porzeczkowo-sernikową.
W tej książce znajdziemy ponad 40 nowatorskich - niemieckich i amerykańskich - przepisów na to klasyczne ciasto.
Sernik to już przeszłość, dzisiaj pieczemy cheesecake!
Gotowanie nie jest trudne. Jest podstępne.
Książki kucharskie powinny zawierać osobny rozdział na temat rozczarowania, którego doświadczasz zawsze wtedy, kiedy najbardziej Ci zależy na przygotowaniu wspaniałych dań.
To nie jest książka kucharska. To książka, po którą sięgasz, kiedy egzotyczne i wyrafinowane przepisy zawiodą akurat wtedy, gdy urządzasz przyjęcie dla najbliższych przyjaciół.
Gotowanie to nie operacja chirurgiczna. Jesteś w kuchni. Tu nie musisz robić wszystkiego idealnie. Nie ważne, czy coś zawalisz, ludzie i tak to zjedzą i to ze smakiem.
Cierpiałam, płakałam i walczyłam dla Ciebie, aby dostarczyć ci moje ulubione sprawdzone przepisy, które każde przyjęcie zamienią w sukces.
Kuchnia wegetariańska dla całej rodziny - smaczna i zdrowa.Ta wyjątkowa książka wprowadza całą rodzinę - w przypadku dzieci już od najwcześniejszego dzieciństwa - w najatrakcyjniejszą i najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną, zwaną inaczej laktoowowegetarianizmem. W założeniach wykorzystuje się w niej całą gamę produktów pochodzenia roślinnego, które są bardzo zróżnicowane i posiadają mnóstwo substancji odżywczych, smaków, kolorów i konsystencji. To propozycja dla wegetarian, a także dla każdego, kto chce ubogacić swoją dietę mięsną.W książce tej znajdziemy:♦ duży wybór przepisów na potrawy wegetariańskie,♦ jasne i ciekawe informacje dotyczące podstawowych składników diety, takich jak owoce, warzywa, rośliny liściaste, zboża, rośliny strączkowe, bakalie, algi, jajka i nabiał;♦ potrawy dobrane do poszczególnych etapów rozwoju dziecka;♦ zabawne dania do przyrządzania razem z dziećmi,♦ przewodnik po codziennym jadłospisie.Odbiorcy- wegetarianie i wszyscy, którzy chcą ubogacić swoją dietę o potrawy wegetariańskie.- rodzice, nauczyciele i opiekunowie przygotowujący posiłki z dziećmi; wreszcie profesjonaliści, tacy jak dietetycy czy restauratorzy.Dlaczego warto nabyć tę książkę - to kopalnia pomysłów na potrawy wegetariańskie i zbiór ciekawych informacji dotyczących zdrowej diety.- promuje dietę warzywną i zdrowy tryb życia.
,,Naturalna Kuchnia Małgosi Puzio""- to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu: - jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów, i nie drogo, przyrządzać potrawy dla całej rodziny. -jak dobierać dania do pory dnia i roku, czyli wsłuchać się w swój zegar biologiczny i odżywiać w harmonii ze swoim organizmem, bo każdy z nas jest inny. - ,, Szczypta Wiedzy"" to najważniejsze informacje o produktach, sposobie ich przygotowania i przyrządzania, tak aby były dla naszego organizmu jak najcenniejsze. - ,,Dobre Rady"" to wskazówki kulinarne, sprawdzone patenty prostej, domowej kuchni. -improwizacje kulinarne, na bazie 100-u przepisów autorka sugeruje też inne, pomysły na dania podobne, jakie można sobie samemu przyrządzić czyli namawia każdego z nas- -,,Puść wodze wyobraźni kulinarnej i nie bój się zaszaleć na własnym talerzu""
Zielona Toskania"" to opowieść o życiu Polki, która od wielu lat mieszka, pracuje i wraz z włoskim mężem wychowuje córkę w toskańskim miasteczku. Przedstawia jego mieszkańców - tych, którzy zdecydowali się na styl życia przyjazny środowisku i nieświadomie wpisali się tym w globalny nurt powrotu do natury.To książka dla entuzjastów gotowania, fanów zdrowego odżywiania, zwolenników ekologicznych rozwiązań w codziennym życiu, a także wszystkich miłośników Toskanii.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?