Czy w zwykłej polskiej szkole można zacząć hodować renifery? Zorganizować prawdziwe kino, zrezygnować z prac domowych, piec ciasta, a przede wszystkim - traktować szkolną społeczność z szacunkiem dla indywidualności i potrzeb uczniów, nauczycieli i rodziców?Wyjątkowa książka nauczyciela, który od kilkunastu lat aktywnie i nieszablonowo zmienia oblicze polskiej szkoły. W książce dzieli się swoimi doświadczeniami, podpowiada rozwiązania i pokazuje, jak każdy z nas, i nauczyciel, i rodzic, może dołożyć swoją cegiełkę do przebudowy edukacji w duchu kreatywności i poszanowania dla uczniów.Nie musimy czekać bezczynnie na kolejne wielkie reformy i ustawy. Możemy zacząć od tego, co najbliżej - szkoły, w której pracujemy, placówki, do której chodzą nasze dzieci.Książkę uzupełniają wywiady z osobami aktywnie działającymi w obszarze polskiego szkolnictwa."Dla Kuby i jego zespołu, ludzi mądrych, dobrych i wrażliwych, nie ma rzeczy niemożliwych". Przemek Staroń"Żałuję, że sama nie mogłam chodzić do takiej szkoły, że nie tak radosne, twórcze, kreatywne były szkoły moich dzieci. Marzyłabym, aby takie szkoły były wszędzie". Urszula Dudziak
Miłość na czterech łapach to wzruszająca książka dla dzieci Jakuba Tylmana opowiadająca o życiu bezdomnych zwierząt. Czworonożni ukazani są oczami małego chłopca, któremu tato wyjaśnia skomplikowane losy kotów i psów mieszkających w schronisku. Autor w imieniu porzuconych apeluje do ludzi wielkich serc, którym nieobojętny jest los bezdomnych istot. Podkreśla, że czekają one na adopcję, ale przede wszystkim na przyjaźń i zainteresowanie ze strony człowieka, na bratnią duszę. W zamian ofiarowują oddane i wierne serce.
Ogórek w podróży to kolejna proekologiczna książeczka Jakuba Tylmana, opowiadająca o konieczności zachowania bezpieczeństwa w podróży oraz o potrzebie dbania o czystość powietrza.Jej zadaniem jest kształtowanie u dzieci odpowiedzialności za siebie, za innych oraz za środowisko.
Książeczka proekologiczna, poruszająca temat freeganizmu stylu życia, którego idea opiera się na wyrażaniu sprzeciwu wobec nadmiernej konsumpcji różnych dóbr.Opowiada o lemurze Leonie, który nie potrafi przejść obojętnie wobec marnotrawienia żywności i rozpoczyna akcję przeciwdziałającą temu procederowi.Sprawdź, co zrobi nasz bohater i czy uda mu się zmienić złe nawyki ludzi!
Gustaw na lodzie to historia poruszająca problem topniejących lodowców, będących domem dla wielu zagrożonych wyginięciem gatunków.Dzięki przygodom bajkowego bohatera dzieci mogą zrozumieć, jakie konsekwencje niesie za sobą ocieplenie klimatu i jak ważna jest ochrona środowiska.
Tymon w tarapatach to książeczka inspirowana prawdziwymi wydarzeniami. Napisana, by wzbudzić w dzieciach empatię wobec więzionych w ciasnych klatkach dzikich zwierząt. Podzielona jest na część fikcyjną, opowiadającą o przygodach tygryska Tymona i część realistyczną prezentującą zdjęcia wraz z opisami z azylu dla zwierząt w Hiszpanii. To książka warta przeczytania!
Gaja w opałach to historia o pszczołach, które są obecnie jednymi z najbardziej zagrożonych wyginięciem owadów. Ma uświadomić najmłodszym, że wszyscy odpowiadamy za nasz świat i jego przyszłość, że ekologia to konieczność, a nie moda. To ponadczasowa, uniwersalna opowieść o potrzebie poszanowania przyrody.
To niezwykła przyjemność sięgnąć po taką „smakowitą” książkę.
Pięknie wydana, z mnóstwem wyjątkowo smacznych przepisów – takich, z którymi z pewnością każdy domowy kucharz sobie poradzi. Na szczególną uwagę zasługują zdjęcia – potrawy są tak smakowicie sfotografowane, że z
powodzeniem mogłyby stanowić ozdobę na ścianach mojej kuchni.
Ale książka Jakuba Tylmana to przede wszystkim ciekawa tematyka oscylująca wokół wiosny i Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam te święta, ale nie
spodziewałam się, że mogą być aż tak atrakcyjne kulinarnie. Autor podaje
przepisy na tradycyjne baby czy serniki, ale wielokrotnie zaskakuje jakąś
potrawą i sposobem podania. Pascha w połówkach pomarańczy czy schab z
dzika w grzybowo-biszkoptowej panierce, to prawdziwe kulinarne arcydzieła.
Naprawdę polecam, jestem pewna, że książka ta stanie się cennym nabytkiem
każdej domowej półki z przepisami.
Izabela Zwierzyńska – aktorka
Autor, Jakub Tylman – pasjonat kulinarny, właściciel restauracji Polka w Śremie, z wykształcenia pedagog i animator. Miłość do gotowania wyssał z mlekiem matki. Uczestnik programu kulinarnego w TVP 2 „SmaczneGO!”. Uwielbia eksperymenty kulinarne i prawdziwe szaleństwo na talerzu. Lubi łączyć tradycję z nowoczesnością. W jego kuchni królują zawsze świeże produkty, nie akceptuje półproduktów i drogi na skróty!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?