W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych, wyposażonych w kosmiczny sprzęt. Trudno w przeciętnym polskim M3 operować ciekłym azotem, pistoletem wędzarniczym, strzelającym cukrem czy maszyną sous vide. Moja książka jest dla tych wszystkich, którzy mają w kuchni sprzęt podstawowy - nóż, deskę do krojenia, garnek i blender. Którzy kochają tradycyjną kuchnię polską, ale chcą zaskoczyć siebie i gości dobrze znanymi daniami przyrządzonymi i podanymi inaczej. Zatem noże w dłoń, para buch, wyobraźnia w ruch! Witajcie w świecie kolorowych pierogów, tatara z lubczykiem i śledzi z kawiorem. Niech smak pstrąga w maku i tęczowych gołabków będzie z Wami!Kasia Bosacka
Bogactwo roślin jest wprost zachwycające!
Dobrze zbilansowana dieta oparta o rośliny to prawidłowe funkcjonowanie organizmu, dobre samopoczucie, mniej chorób i łatwiejsze ich pokonywanie teraz i w przyszłości.
Magdalena Gembacka na swoim blogu ammniam.pl udowadnia, że zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe do przygotowania i pięknie, kolorowo wygląda. Z roślin potrafi stworzyć obiad dla całej rodziny, wykwintny deser czy świąteczne menu.
Teraz zaprasza do lektury książki i gotowania bez cukru, mąki, białego ryżu oraz produktów przetworzonych.
Uwielbiam słodycze kosmetyczne. Uwielbiam obserwować reakcje osób, które nimi obdarowuję – nigdy nie są do końca pewne, czy dostały coś do jedzenia, czy wręcz przeciwnie. Kiedy jednak odkryją, że to kosmetyki, zakochują się w nich! Bo „słodycze”, którymi się w tej książce dzielę, są wspaniałe! W większości stworzone na bazie naturalnych składników, nie tylko wyglądają ciekawie, ale jeszcze łagodnie i skutecznie pielęgnują ciało. Zapraszam w podróż do mojego świata przepełnionego zapachami i kolorami. Zapraszam do tworzenia i czarowania. Zapraszam do mojej kosmetycznej cukierni!
Adriana Sadkiewicz, autorka
Ewa Aszkiewicz - królowa kuchni polskiej.
Prawie 2 miliony sprzedanych książek tej autorki!
Wyjątkowe przepisy ze szczyptą miłości
W książce znajdują się sprawdzone receptury na zdrowe, pożywne i pyszne dania. Od wspaniałych zup, przez tradycyjne potrawy z kasz po pieczenie i świąteczne słodkości. Receptury mojej babci pozwolą powrócić do smaków dzieciństwa, przypomnieć sobie beztroskie lata, co sprawi, że staną się ulubioną książką w niejednym domu. Ugotuj smakołyki z dawnych lat i ciesz się nimi wspólnie z rodziną i przyjaciółmi.
Ta pięknie wydana, nostalgiczna książka oferuje tradycyjne, często zapomniane przepisy. Dodatkowo zawiera liczne wskazówki i rady kulinarne doświadczonej gospodyni.
Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com – jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Niezwykłe, oryginalne, a przy tym nieskomplikowane przepisy, smaki, które oczarują również zatwardziałych mięsożerców, niekonwencjonalne połączenia produktów, oszałamiające fotografie… – Wegan Nerd zachwyci nie tylko osoby spędzające każdą wolną chwilę w kuchni. Daj się przekonać, że gotowanie jest przygodą – a zwłaszcza to wegańskie, pełne odcieni, aromatów, lokalnych i sezonowych warzyw oraz owoców, tajemniczych bulw czy nawet kwiatów i chwastów.
Autorka o sobie:
Na dietę wegetariańską przeszłam jako trzynastolatka – w proteście przeciwko krzywdzie, jaką człowiek codziennie wyrządza zwierzętom. Właśnie wtedy zaczęłam gotować – głównie po to, aby udowodnić rodzinie, że wytrwam w swoim postanowieniu. Udało się! W dorosłym życiu wybrałam weganizm – dietę całkowicie eliminującą produkty odzwierzęce, nie tylko mięso – i dziś już nie wyobrażam sobie innego stylu życia. Ciebie, czytelniku, również chciałabym do takiego sposobu odżywiania zachęcić – zdrowego, zróżnicowanego, nieco zwariowanego, kolorowego i wolnego od okrucieństwa. Mam nadzieję, że dzięki moim autorskim przepisom i fotografiom znajdziesz w tej kuchni – i w weganizmie – coś dla siebie.
Tu nie ma kakofonii kolorów, czcionek, photoshopowych bajerów, starych łyżek i obtłuczonych glinianych kubków. Jest kobieta, jej mała kuchnia, kuchenny blat, minimum urządzeń i potrawy, które wołają: zrób mnie. Tu wszystko jest do zrobienia. Apetyczne, kolorowe, domowe.
WHITE PLATE
***
MAŁA KUCHNIA W WIELKIM MIEŚCIE
Przede wszystkim jest Nowy Jork. Miasto tysiąca zapachów, setek nacji i języków. Pulsująca kolorami mekka smakoszy. Kulinarny tygiel, w którym wykwintna kuchnia miesza się z potrawami ze wszystkich stron świata.
Jest też maleńka kuchnia na Manhattanie, której 4m2 szczelnie wypełniają nowojorskie smaki. To tu autorka książki wyczarowuje swoje dania. Niech jej proste i efektowne przepisy staną się Twoim oknem na kulinarny świat.
Nie potrzebujesz nieosiągalnych składników ani dyplomu szefa kuchni. Wystarczy miłość do gotowania i… Nowego Jorku.
Deb Perelman – wstaje rano i cały dzień gotuje w swej maleńkiej nowojorskiej kuchni wszystko, na co przyjdzie jej ochota. Gdy zakładała blog kulinarny „Smitten Kitchen”, nie sądziła, że jego prowadzenie stanie się zajęciem na cały etat ani że jej przepisy będą inspirować miliony czytelników.
Wybierz się w podróż po kuchni greckiej! George, nazwany jednym z 40 najlepszych kucharzy świata, pokaże ci prawdziwą kuchnię grecką... z twistem! Tradycyjne receptury wzbogacił szczyptą nowych smaków! Takim oto sposobem spróbujesz koktajl baklawa, keftedes z cukinii, jagnięcinę z miso czy arbuza z ouzo. Czas na wielką, grecką ucztę!
W książce ""Zupowy detoks"" autorki zajmują się wpływem podejmowanych decyzji żywieniowych i oczyszczania organizmu na jakość życia. Inspirują do zmian i aktywnie propagują ich wprowadzanie, proponują czytelnikom rozwiązania pozwalające dokładnie przyjrzeć się własnym nawykom i przekonaniom, poznać potrzeby własnego ciała, swoje wartości i mocne strony, wprowadzić trwałe zmiany w odżywianiu i oczyścić organizm.W 4 rozdziałach ułożonych wg pór roku, znajdują się przepisy na zupy pozwalające przeprowadzić proces usuwania z organizmu toksyn oraz informacje na temat zdrowego odżywiania i sposobów radzenia sobie z emocjami. Zaproponowane narzędzia, wskazówki i sugestie pomogą uporać się z problemami i wykorzystać do tego własny potencjał.
Uwielbiam!
Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków.
Taka kasza ma magiczne działanie.
Wzmacnia od środka.
Przywraca do równowagi.
Uspokaja żołądek.
Pieści skórę.
Kiedy wracam z dalekiej wyprawy przez trudne zakątki świata, gdzie się zmęczyłam, głodowałam, a czasem byłam zmuszona jeść to, czego nie lubię i co mi nie służy, zawsze zaczynam od kaszy jaglanej.
Zdarza się, że przez trzy dni jem tylko głównie kaszę jaglaną, bo mam na nią tak wielką ochotę.
I naprawdę porcja zdrowej, najlepiej ekologicznej kaszy jaglanej ugotowanej w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli (lub bez) fantastycznie czyści, naprawia, reguluje i przywraca wewnętrzną równowagę.
W książce zamieszczone zostały sprawdzone przepisy zarówno na dania tradycyjne, jak i od niedawna goszczące na polskich stołach w domach i restauracjach. Czytelnicy znajdą w niej receptury na chrupiącego schabowego, barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami, a także przepisy na popularne w Polsce dania z innych krajów: pizzę, chłodnik litewski czy sałatkę śródziemnomorską.
Książka zawiera również porady dotyczące zdrowego żywienia.
W niniejszej książce prezentujemy domowe ciasta, torty, ciastka oraz desery ciepłe i zimne. Polecamy na przykład ptysie z sosem waniliowym na rodzinny podwieczorek, babeczki cytrynowe z czekoladą na spotkanie z przyjaciółką czy tort czekoladowo-migdałowy na imieniny lub święta.
Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotowaćFascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle.Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki.Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów - oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto.ROBERT MAKŁOWICZ, krytyk kulinarny i podróżnikWreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem.KATARZYNA BONI, reporterka
Jaglany Detoks. Kolejny krok to kontynuacja świetnej książki Marka Zaremby. Pierwszą część - Jaglany Detoks przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza – słowem buonissima! Książka “Buonissima“ to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia – celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska – zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. “Buonissima“ to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia.
“Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki – wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!“
Jerzy Stuhr
“To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana.“
Robert Makłowicz
Dobrze przygotowany domowy alkohol to przede wszystkim wspaniały smak, aromat i kolor. Zaprezentowane receptury, przekazywane często z pokolenia na pokolenie, to wypróbowane sposoby na wyśmienite miody pitne, wina, babcine nalewki, wódki, napitki czy piwa.
Zosia Cudny - tym razem o gotowaniu z dzieckiem.
Razem w kuchni to kolejna autorska książka Zosi Cudny, założycielki popularnego bloga kulinarnego Makecookingeasier.pl. Tysiące osób zagląda codziennie na jej stronę, by znaleźć tam inspirację i poznać nowe, ciekawe dania.
Tym razem popularna i lubiana przez internautów blogerka, ale także szczęśliwa mama małej Hani, kieruje swoją książkę do wszystkich rodziców, którzy nie tylko chcą, by ich dzieci jadły zdrowe posiłki, ale także pragną czerpać radość ze wspólnego ich przygotowywania. W tej przepięknie ilustrowanej książce czytelnicy znajdą mnóstwo prostych, a mimo to niebanalnych przepisów, które wzbogacą rodzinny jadłospis, a jednocześnie pozwolą na co dzień doświadczać bliskości i ciepła, jakie daje wspólne gotowanie i chwile spędzone przy stole w gronie najbliższych.
Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych tradycji i anegdot, a także ulubionych dań członków całej rodziny. Jednocześnie stare receptury przepisy są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Katarzyna Meller, miłośniczka życia i dobrej kuchni, czerpie inspirację z podróży i pod wpływem przepisów mamy sama tworzy kulinarne kompozycje. Tradycyjne przepisy mamy oraz „podkręcone” współczesne przepisy córki są niczym międzypokoleniowy dialog. To także świetna okazja do przywołania rodzinnych opowieści. Książka uzupełniona jest o bogaty materiał zdjęciowy – współczesnych i archiwalnych zdjęć rodziny Mellerów oraz potraw (autorstwa Radka Polaka).
„Zbierałam się do napisania tej książki od lat. I choć często gotuję rozmaite rzeczy z książki mojej Mamy, uwspółcześniając Jej przepisy, to nie czułam się gotowa. Przełom nastąpił, kiedy upiekłam mój ukochany sernik w wersji eko i zawiesiłam jego zdjęcie na Facebooku. Otrzymałam mnóstwo komentarzy i próśb o przepis, a moja koleżanka Kasia spytała, czy nie planujemy z braćmi ponownego wydania książki Mamy i jej przyjaciółki Barbary Adamczewskiej pt.: W kuchni babci i wnuczki. Książka z tradycyjnymi przepisami kuchni polskiej została wydana w 1994 roku, w 2005 roku ukazało się wznowienie, ale od dawna nie sposób jej kupić. Wiele z tych oryginalnych przepisów jest kulinarną ilustracją komuny, przedziwną kombinacją z tego, co było w sklepach. Nie przenoszę tu przepisów Mamy jeden do jednego. Wybrałam dania, które zostały ze mną na zawsze, których smaki nosimy z braćmi w sobie, i nawet jeżeli nie znalazły się w książce Mamy jako zbyt banalne, dla mnie są teraz esencją dzieciństwa i rodzinnego domu.
Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb. Przedstawia gatunki idealne do wędzenia. Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć. Uczy także właściwego filetowania i mrożenia. Stosując opisane metody wędzenia (na mokro, na sucho, na zimno itp.), można uwędzić rybę dostępnymi środkami i w określonych warunkach np. na kempingu. W poradniku omówiono także narzędzia i sprzęt niezbędny do wędzenia. Dzięki szczegółowym instrukcjom samodzielnie zbudujesz różne typy wędzarni. A jeśli przygotujesz danie z ryb według jednego z przepisów zamieszczonych w książce, z pewnością zachwycisz niejednego smakosza.
Kompleksowy plan odchudzania na 90 dni
Słowa „odchudzanie" i „dieta" większości z nas kojarzą się z męką i wyrzeczeniami. A może czas powiedziećAdios! takiemu sposobowi myślenia? A przy okazji nadprogramowym kilogramom, niechcianym fałdkom, ospałości i wymówkom. Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr oraz trenerzy Ada Jakimowicz i Marcin Markiewicz udowodnią, że w ciągu zaledwie 90 dni można zgubić nadprogramowe kilogramy i zyskać radość życia. Rozpocząć nowy etap życia, w którym każdy kolejny dzień będzie coraz lżejszy!
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. Autorka i współautorka publikacji poświęconych zdrowemu żywieniu m.in. trzech części bestsellerowych książek Koktajle dla zdrowia i urody (Wydawnictwo Zwierciadło).
Magdalena Chorębała – przez całe życie zawodowe zajmuje się wydawaniem książek, lecz tym razem postanowiła stać się bohaterką jednej z nich, mówiąc Adios! nad programowym kilogramom. Chcę udowodnić, że w 90 dni można zyskać sprawność i zgubić wiele nadprogramowych kilogramów. A co najważniejsze – że zrobić to może naprawdę każdy.
Zainspiruj się! Jedz zdrowo, jedz sezonowo i lokalnie, bo o to właśnie chodzi w paleo.
„Dieta paleo to odpowiedź na coraz bardziej zmodyfikowaną żywność i zanieczyszczone środowisko. Nie chodzi w niej bynajmniej o jedzenie mamuta, polowanie i spanie w szałasie, lecz o względny powrót do naturalności, na tyle, na ile to jest możliwe. Kiedy potrzebuję więcej węglowodanów, sięgam po ziemniaki, bataty, owoce, miód. Nie liczę kalorii, nie liczę makroskładników, każdego dnia moje ciało mi podpowiada, czego potrzebuje - Iwona Wierzbicka
„W książce znalazły się wyczerpujące informacje na temat paleo dzięki Iwonie, która dzieli się swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem z codziennej pracy z pacjentami. Z kolei ja w części praktycznej przekazuję swój warsztat i efekt kilkumiesięcznej pracy nad przepisami i zdjęciami. Zależało mi na tym, aby osadzić dietę paleo w naszych polskich realiach, więc korzystałam przede wszystkim z potraw, które znały nasze mamy, babcie i prababcie." - Katarzyna Karus-Wysocka
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?