W ostatnich latach wyjechało z Polski milion Polaków - milion osób tęskniących za rodziną, polskimi krajobrazami i... polską kuchnią. Upomnieli się o nich Barbara i Piotr Adamczewscy, pisząc książkę „Rodaku, czy ci nie żal”. Pierwsza na rynku wydawniczym książka dla rodaków za granicą już w grudniu trafi do księgarń.
„Rodaku, czy ci nie żal” to z pasją i humorem opowiedziana historia polskich potraw, najsmaczniejszych i najczęściej obecnych na naszych stołach, pełna doskonałych przepisów i receptur. Impulsem do napisania książki stała się współczesna masowa emigracja i troska o rodaków na obczyźnie. Polacy wyjeżdżający z kraju skazują się na tęsknotę za domową kuchnią. Ukochany rosół czy pomidorowa mamy z pewnością są tematem rozmów gdzieś pod Big Benem czy w zadymionym irish pubie. Książka będzie zatem doskonałym prezentem na Gwiazdkę, który można, wraz z domowymi wiktuałami, zabrać po świętach w walizce, by odtwarzać polską atmosferę w Londynie, Dublinie czy Nowym Jorku przez cały rok.
Książka z pewnością podbije serca również Polaków w kraju. Tytuł bowiem nie tylko przywołuje tradycyjne kulinarne przysmaki, ale i anegdoty o ich pochodzeniu, sięgając w przeszłość o kilkaset lat i w mistrzowski sposób budując staropolską atmosferę biesiadowania, przyjemności i wspólnoty.
Barbara i Piotr Adamczewscy, jedyne w Polsce małżeństwo kulinarnych krytyków i praktyków objechali w ostatnich latach całą Europę. Jadali w wytwornych restauracjach i ulicznych garkuchniach, próbowali potraw luksusowych i jadła prostych ludzi. Odwiedzali bazary, targowiska, porty rybackie, winnice, serowarnie, młyny, piekarnie i miodosytnie – a wszystko po to, by poznać zapach i smak Starego Kontynentu.
A na podstawie zebranych doświadczeń napisali książkę. „Wędrówka po stołach Europy” jest wyprawą przez najlepsze przepisy, przez historię kuchni, wreszcie przez związki literatury i podniebienia. Wszystkie prezentowane przepisy zostały przez Autorów sprawdzone i opatrzone stemplem: ugotowano, spróbowano - można polecić innym.
W książce znaleźć można kuchnie następujących krajów: Anglia, Austria, Belgia, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Rosja, Szkocja, Szwecja, Węgry, Włochy.
Dodatkowo zamieszczono spis restauracji w całej Europie, odwiedzonych i szczególnie polecanych przez Autorów.
Jadanie w domu...
... może być znakomitą okazją do likwidowania stresu, do relaksu przy kuchni. Jest ono także znacznie tańsze, częstokroć smaczniejsze i - słowo honoru! - zajmuje mniej czasu niż stołowanie się w restauracji, gdzie przecież także czekamy na przygotowanie potrawy. Skorzystajcie więc z przepisów podanych w tej książce. Kto nie nauczył się gotować, podpatrując babcię lub mamę, teraz może wysłuchać pouczeń doświadczonych autorów i praktyków zarazem.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?