W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Świętość to dziwna sprawa: mieszanka heroizmu i codzienności, wyjątkowych gestów oraz banalnych faktów. Pewne jest to, że kiedy Bóg, „jedyny Święty”, znajduje dom w życiu pewnych osób, osiągają one pełnię swojego człowieczeństwa, stają się prawdziwymi ludźmi. Prawdziwy staje się także pokarm; przestaje być idolem, któremu poświęcamy uwagę i namiętności, lecz staje się narzędziem wzrastania w naśladowaniu Pana.
fragment
Andrea Ciucci i Paolo Sartor, dwaj katoliccy księża, zafascynowani opowieściami o życiu świętych Kościoła, ale także rozkochani w domowej kuchni, postanowili zbadać, co tak naprawdę ich ulubieni patroni myśleli o jedzeniu i gotowaniu. Owocem ich poszukiwań jest zbiór niezwykle ciekawych przepisów na dania, które szczególnie upodobali sobie wielcy ludzie Kościoła. Okazuje się bowiem, że święci – choć gorliwi w wierze – nie uciekali od ziemskich przyjemności. Cenili dobre jedzenie, nie stronili od słodyczy ani od… wina! Byli ludźmi zarówno nieba, jak i ziemi. Teraz dostajemy od nich przepisy na smaczne i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim doskonałą lekcję pielęgnowania przy stole przyjaźni i braterstwa.
125 przepisów pełnych energii i inspiracji
Przygotowanie potraw i samo jedzenie powinno zawsze sprawiać nam przyjemność. Książka “Po prostu Nigella' to zbiór łatwych przepisów na proste, sycące potrawy, dopasowane do rytmu codziennego życia. Szybkie, kojące kolacje (łosoś w miso, curry z kalafiora i nerkowców) i bezstresowe pomysły na przyjęcia (kurczak pieczony z gorzkimi pomarańczami i fenkułem), a także cudowne, błyskawiczne dania do jedzenia z miski na wygodnej sofie (makaron po tajsku, z cynamonem i krewetkami), każdemu gwarantują dobre samopoczucie. Czy chcecie złapać oddech pod koniec długiego, męczącego tygodnia (żeberka wołowe po azjatycku), czy pragniecie słodkiego przysmaku (cytrynowa beza Pawłowej, ciasteczka w kokilkach), czy też rano macie ochotę na śniadanie, które doda sił (oliwna granola), książka Nigelli jest pełna przepisów, które na pewno wejdą na stałe do waszego kulinarnego repertuaru. Książka “Po prostu Nigella' to doskonałe antidotum na życie w biegu: pozwala w spokoju cieszyć się jedzeniem, które koi i poprawia nastrój.
Obfitość – Yotam Ottolenghi
„Obfitość” Yotama Ottolenghiego to książka zawierająca wegetariańskie przepisy autora książki „Jerozolima”. Ottolenghi proponuje dania warzywne, które zasmakują wszystkim, nawet nie-wegetarianom.
Yotam Ottolenghi
Urodził się i dorastał w Jerozolimie. Obecnie mieszka w Wielkiej Brytanii, gdzie prowadzi kilka restauracji i . Jest szefem kuchni, którego niepowtarzalny styl opiera się na połączeniu smaków Bliskiego Wschodu, Azji i świata Zachodniego. Chociaż nie jest wegetarianinem, znany jest z podniesienia rangi warzyw jako głównego składnika potraw. Jest autorem bestsellerowej książki kucharskiej „Jerozolima”.
Obfitość warzyw
Ottolenghi znany jest z zamiłowania do przygotowywania niebanalnych dań warzywnych. W „Obfitości” prezentuje ponad 100 niebanalnych przepisów na zwykłe warzywa: rośliny strączkowe, różne kapusty, zieleninę czy warzywa cebulowe. Jego wegetariańskie dania wzbogacone są ryżem, produktami zbożowymi i makaronami podawanymi w nietypowy sposób. Kuchnia roślinna proponowana przez autora „Jerozolimy” sprawi, że nawet najbardziej zagorzały mięsożerca z ochotą zje danie roślinne.
Wszyscy, ciągle pytają mnie o przepisy! Co zrobić z jagnięciną? Czy znasz jakiś dobry przepisy na ryby? Charlie ratuj, bo dziś wpada teściowa! Charlie – mam dziś kumpli na mecz – może wpadniesz? Pomocy, muszę przygotować: urodziny, chrzciny, 18-stkę, randkę etc., etc. Odpowiadałem, spisywałem, a pytań wcale nie było mniej.
Tak powstał mój „Imprezownik kulinarny” – Wasz kulinarny doradca na konkretne okazje.
Znajdziecie w nim przepisy łączące międzynarodową i polską tradycję kulinarną, wykorzystujące powszechnie dostępne składniki, a nie te, których trzeba szukać w Internecie. Nieskomplikowane, ale smaczne potrawy, które może przygotować każdy. I nawet ten, kto nie czuje się bohaterem swojej kuchni – dzięki nim - może zabłysnąć.
Gwarantuję - będzie pysznie i przyjemnie. Biesiadujcie, spotykajcie się, zwolnijcie na chwilę tempo. Oderwijcie się od telefonów i tabletów, by cieszyć się rozmową i smakiem. Bawcie się gotowaniem, bo to świetny pomysł na spędzanie czasu i rozrywka.
Charlie Daigneault
Książka zawiera przepisy złożone z 5 podstawowych produktów. Przyprawy są kwestia smaku i one stanowią jedynie oprawę dla prostej I niezbyt czasochłonnej potrawy. Jak wiele można ugotować dań mając do dyspozycji jedynie 5, a czasem mniej składników? W książce znajdziemy zatem fasolkę z boczkiem, makaron z dodatkami, przeróżne sałatki, pasty, kotlety, dania rybne I desery. Wszystkich, którzy nie wierzą, że mając prawie pustą lodówkę można przygotować smaczne dania, zachęcam by tę książkę zawsze mieli pod ręką.
Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek m.in. W piekarni Pięciu Przemian oraz serii W kuchni Pięciu Przemian prezentuje niezbędnik dla osób kochających słodkości i będących na diecie bezglutenowej. W Bezglutenowej cukierni znajdziesz ponad 80 zróżnicowanych receptur na ciasta kruche, biszkoptowe i drożdżowe, babeczki, tarty, ciasteczka, a także leguminy, koktajle, kremy, galaretki, torty, wafelki, musy czy budynie. Oto niezbędnik, który powinien znaleźć się w kulinarnej biblioteczce, wszystkich którzy nie tolerują glutenu, szukają zastępników nafaszerowanych chemią słodyczy ze sklepu lub chcą serwować swoim dzieciom tylko zdrowe słodkie rarytasy. Przepisy podzielone zostały na pory roku, tak by w odpowiednim czasie przygotowywać desery z produktów sezonowych, a dodatkowo, zostały dostosowane do zasad gotowania według Pięciu Przemian, więc jeśli chcesz możesz przygotowywać je zgodnie z tą metodą. Wszystkie zaprezentowane w książce przepisy są bezglutenowe, z naturalnych składników, a także łatwe w przygotowaniu. Znajdziesz wśród nich między innymi: babeczki truskawkowo-miętowe z kwiatem bzu, ciasto sezamowe, mus brzoskwiniowy z jeżynami, galaretkę migdałową czy tartę orzechową z jabłkami… Czy już wiesz, co zjesz na deser?
Sposobów przyrządzania ziemniaków jest tyle, że moglibyśmy jeść je bez znudzenia przez cały rok. W tej książce zawarliśmy przepisy na wiele różnorodnych i smacznych potraw z ziemniaków: przekąski, przystawki, zupy, sałatki, dodatki do dań głównych, zapiekanki, przysmaki dla wegetarian, a nawet słodycze i inne wypieki. Znajdziemy coś i dla gości, i dla rodziny, na co dzień i od święta. Nie brak tu również ciekawych informacji dotyczących tego jadanego na całym świecie warzywa. Dzięki tej książce domownicy zamiast narzekać: „Ojej, znowu ziemniaki”, zakrzykną: „Kiedy znowu przyrządzisz nam coś z ziemniaczków”!
Powrót do prostego smacznego jedzenia, do tradycyjnych polskich kasz. Kuchnia bez mięsa i z małą ilością glutenu.Maia Sobczak inspiruje, jak gotować pyszne potrawy z kasz, łącząc tradycję i nowoczesne trendy kulinarne. Jej kuchnia jest lekka, zdrowa i pachnąca.
Prezentujemy przepisy na kolorowe i pełne zaskakujących smaków potrawy z woka. Znajdziesz tu nie tylko dania typu stir-fry, ale także przysmaki smażone w głębokim oleju, duszone i gotowane na parze. Wok bowiem to niezwykle uniwersalne naczynie.
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
[Notka o Autorce – Polska kuchnia dla diabetyków]
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND .
Książka Kuchnie świata to zbiór przepisów na dania z pięciu kontynentów. Wśród tradycyjnych przysmaków z 35 krajów świata znalazły się receptury na: zakąski, zupy, dania główne, ciasta i desery, dania świąteczne, a także lokalne alkohole. W książce opisano również kulinarne zwyczaje danego kraju.
Błyskawicznie, bez dodatków chemicznych, bez wysiłku!
Jeśli sądzisz, że pysznego domowego ciasta nie da się przygotować w 5 minut, to jesteś w błędzie. Wystarczy mieć kubek, kuchenkę mikrofalową i odrobinę wyobraźni.
Książka zawiera niemal 100 przepisów na ciasta i ciasteczka, w tym brownie i muffiny, z których każde można zrobić w niecałe 5 minut w zwykłym kubku, a potem wstawić do mikrofalówki.
Książeczka Mały kuchcik to wspaniała propozycja dla najmłodszych, którzy chcą bawić się w kuchni przygotowując proste potrawy. Przepisy w ksiażce są proste a składniki dostępne w podstawowych delikatesach. Książka zawiera 25 przepisów z całego świata oraz instrukcje przygotowania krok po kroku. Każdy etap przygotowania potrawy przedstawiony na kolorowych ilustracjach, wszystko po to, aby gotowanie było tak proste, jak tylko to możliwe, dla Ciebie i dla twojego małego kuchcika. Książka dodatkowo zawiera specjalne strony ze wskazówkami dotyczącymi alergii, z przelicznikami międzynarodowych miar oraz z informacjami na temat podstawowego wyposażenia kuchni.
Książeczka Mały cukiernik to wspaniała propozycja dla najmłodszych, którzy chcą bawić się w kuchni przygotowując proste wypieki. Książka zawiera ponad 20 przepisów z całego świata oraz instrukcje przygotowania krok po kroku. Każdy etap przygotowania słodkości, czy innych przysmaków przedstawiony na kolorowych ilustracjach, wszystko po to, aby ich przygotowanie było tak proste, jak tylko to możliwe, dla Ciebie i dla twojego małego cukiernika. Książka dodatkowo zawiera specjalne strony ze wskazówkami dotyczącymi alergii, z przelicznikami międzynarodowych miar oraz z informacjami na temat podstawowego wyposażenia kuchni.
Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które nie tylko mogą być podane w domu, ale również zapakowane do pudełka śniadaniowego i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Mogą posłużyć także jako pomysł na wypełnienie kosza piknikowego z przyjemnością opróżnianego w miłym towarzystwie na świeżym powietrzu. Ponad 300 zdjęć pokazuje, że przygotowywanie potraw może być źródłem codziennej przyjemności, a nie udręki. Grażyna Bober-Bruijn zachęca do sięgania po to co proste, dobre i zdrowe. Jej dewizą jest, ze żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem. Karmi siebie i rodzinę, a często także przyjaciół - ku zadowoleniu wszystkich. Poprzednia książka Pysznie bez glutenu autorstwa Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej stała się bestsellerem!
Piotr Ogiński jest świetnym kucharzem, potrafiącym w ciekawy sposób przekazać swoją wiedzę o tajnikach kuchni. Prowadzi bardzo popularny blog kulinarny Kocham gotować. Lubi poznawać nowe smaki. Ma to szczęście, że może oddawać się swojej pasji, jaką jest gotowanie, pracując na co dzień jako szef kuchni w restauracji. Chętnie łączy różne produkty i kreuje nowe dania. Tworząc, dba nie tylko o wygląd i smak potraw, ale także o ich jakość. Chciałby zmieniać przyzwyczajenia kulinarne ludzi, uczyć tego, że można się cieszyć gotowaniem, a praca w kuchni może być przyjemnym doświadczeniem.Autorska książką zachęca do gotowania wszystkich, którzy są gotowi poznawać najlepsze potrawy z różnych stron świata, zmienić swoje upodobania kulinarne i zacząć eksperymentować w kuchni.
Najlepsze dania mięsne z piekarnika, patelni i gotowane.
Może niechętnie się do tego przyznajemy, ale prawdą jest, że jeśli chodzi o mięso, to większość z nas lubi je tak samo, jak nasz jaskiniowy przodek. Zresztą nic dziwnego, bo jest to produkt, który można przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. W zależności od użytych dodatków i metody przygotowania za każdym razem smakuje inaczej. Prawdę mówiąc, przygotowanie mięsnej potrawy, no może poza paroma najwykwintniejszymi, jest też trochę łatwiejsze niż niejednego dania wegetariańskiego. Tak więc nawet mało doświadczona pani domu z kawałka wieprzowiny, wołowiny czy drobiu jest w stanie przygotować przyzwoity obiad. Może to nie będzie arcydzieło, ale da się zjeść. Natomiast kucharz – artysta z kawałka mięsa wydobędzie prawdziwą poezję smaków. Spróbujmy stać się artystami, potraktujmy zawarte w tej książce wiadomości i przepisy jak niezbędne narzędzia i twórzmy wspaniałe kulinarne dzieła.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim.
W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:
- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom
- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału
- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę
- Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru.
Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
Więcej niż BLW
BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali – i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014.
NOWOCZESNY PRAKTYCZNY ŁATWY W OBSŁUDZE
Jeśli możesz niewiele czasu spędzać w kuchni, by gotować obiad dla całej rodziny, jeśli chcesz zdrowo się odżywiać i ograniczyć tłuszcz w twoim menu - kup KOMBIWAR. Obiad przygotujesz w 30 minut, gotując mięso, ryby i warzywa w jednym miejscu i w jednym czasie. Owiew ciepłego powietrza wyzwala smak każdego produktu, a przede wszystkim nie jest szkodliwy dla zdrowia. W kombiwarze można piec, gotować i rozmrażać potrawy. Nie musisz już stać cały czas nad potrawą i uważać, czy się nie przypali. Kombiwar nie przypala, nie wymaga mieszania potraw, nie powoduje też ich kipienia.
Kombiwar gotuje dzięki krążącemu w nim gorącemu powietrzu, a to znacznie skraca czas przygotowania potrawy. Jest łatwy w przenoszeniu i myciu. To urządzenie które powinno być w każdym domu. "
"Wielu z nas przepada za zupą kalafiorową – ale czy próbowaliśmy jej z dodatkiem mleka? Doskonale wiemy, jak smakuje rosół – może spróbujemy wzbogacić tradycyjny przepis faszerowaną sałatą? Spotkanie z włoskimi zupami i dodatkami pozwala poznać ciekawe warianty popularnych u nas potraw, a także wprowadzić do menu nowe propozycje charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.
Włoskie zupy zachęcająco pachną koprem, zielonym pieprzem i tymiankiem. Są pomysłowe i pożywne, nietrudno też znaleźć wśród nich pomysły dla osób dbających o linię. Oto niemal 100 przepisów: królują wśród nich zupy, którym towarzyszą aksamitne kremy, makaron z dodatkami i risotto. Dla osób o klasycznym guście kulinarnym – bulion, zupy jarzynowe, fasolowe i pomidorowe. Dla poszukiwaczy nowinek – zupa z zielonym ciastem naleśnikowym, ryż z cykorią lub krem z muli. A wszystko to kolorowe, zdrowe i aromatyczne!"
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?