W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Coraz więcej osób wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe zawarte m.in. w zbożach, takich jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa łączy się zatem z pewnymi ograniczeniami i zmianą nawyków żywieniowych, nie musi jednak oznaczać rezygnacji ze smacznych i apetycznych posiłków, które przypadną do gustu całej rodzinie. Książka ta zawiera przepisy łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania – śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystkie przepisy zostały skonsultowane z dietetyczką.
Pierwsza książka Dana Buettnera „Niebieskie strefy. 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących" najdłużej wskazała, gdzie i jak żyją najzdrowsi, długowieczni mieszkańcy Ziemi.
W „Niebieskich strefach w praktyce" autor prezentuje praktyczne rozwiązania i przepisy, stanowiące receptę na długie i zdrowe życie.
„Niebieskie strefy w praktyce" to przede wszystkim:
• pionierski poradnik zawierający gotowe wskazówki, jak żyć dłużej, zachowując pełną witalność,
• zbiór 44 „niebieskich produktów"" – fundamentów długowieczności,
• aż 77 przepisów na potrawy z wykorzystaniem „niebieskich” produktów,
• zestaw porad i wskazówek, jak wdrożyć styl życia zaczerpnięty z Niebieskich Stref.
Fay prowadzi cukiernię w urokliwym domowym ogrodzie. Praca, ogród i opieka nad wiecznie niezadowoloną matką wypełniają jej życie niemal bez reszty. Od dziesięciu lat spotyka się z Anthonym, ale nie jest to związek, o jakim marzyła. Pewnego dnia w cukierni pojawia się Danny, dużo młodszy od niej trzydziestolatek, który porzucił pracę w londyńskim City i mieszka na łodzi. Fay świetnie się bawi w towarzystwie Danny’ego i pod jego wpływem zaczyna inaczej patrzeć na swoje życie. Tymczasem fatalny zbieg okoliczności sprawia, że traci wszystko, co znała i kochała. Z dnia na dzień musi dokonać wyboru między tym, co przewidywalne a tym, co szalone i nieznane.
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos. Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny. W książce znajdziesz: proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy (jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie) inspirowane smakami światowych kuchni całodzienne menu – przepisy na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację listy zakupów Karolina Szaciłło jest specjalistką od zdrowego trybu życia. Prowadzi wraz z mężem, Maciejem, warsztaty oraz szkolenia z zakresu medytacji i zdrowego odżywiania. Współautorka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu. Książka Karolina na detoksie stała się bestsellerem. Maciej Szaciłło jest popularnym ekspertem od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie z żoną, Karoliną, prowadzi liczne kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Od lat gotuje w programie „Dzień Dobry TVN”. Współautor licznych publikacji poświęconych zdrowiu i oczyszczaniu organizmu - m.in. książek Przemytnicy marchewki groszku i soczewicy, Przemytnicy na wakacjach (z Moniką Mrozowską), Karolina na detoksie, Karolina odNowa (z Karoliną Szaciłło).
Książka adresowana do osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zachować szczupłą sylwetkę. Nadmiar spożywanych codziennie węglowodanów przyczynia się do otyłości oraz wielu chorób. Dieta niskoweglowodanowa skutecznie cię przed nimi uchroni. W naszej książce przedstawiamy pomysły na surówki, dania obiadowe, a nawet słodkości. Każdy przepis zawiera informację o liczbie kalorii, ilości białka, tłuszczu, błonnika i węglowodanów. Dzięki temu można wybrać odpowiednie danie, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystko co potrzebuje.
Pierwsza książka o gotowaniu napisana wspólnie przez Ewę Chodakowską i Tomka Woźniaka. Ewy przedstawiać nie trzeba, Tomka możesz znać z kulinarnego programu telewizyjnego, jaki prowadzą razem od kilku sezonów. poznaj bliżej ich filozofię gotowania, na konkretnych - smacznych przykładach!
W książce znajdziesz 37 ulubionych przepisów Ewy i Tomka na śniadania, przekąski, dania mięsne i wegetariańskie oraz desery. Wszystkie dania przygotujesz szybko z dostępnych wszędzie niedrogich składników. Smacznego!
Desery Siostry Marii to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na domowe desery, które będą nie tylko smaczną przekąską czy ukoronowaniem rodzinnego obiadu, ale również ozdobą każdego przyjęcia. A dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdy deser zawsze się uda. To prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie.
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwią identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.
Kolorowe drinki to świetny sposób na urozmaicenie zarówno hucznej imprezy, jak i kameralnego spotkania towarzyskiego. Warto nauczyć się je przyrządzać. W `Drinkach i koktajlach` znajdziesz 100 pomysłów na napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Są to najsłynniejsze drinki z całego świata, polskie kompozycje smakowe oraz takie, które pomagają na kaca. Spróbuj eleganckiego Cosmopolitana lub rodzimego Sputnika! Proponujemy także pyszne smoothies i lemoniady. W tej samej serii polecamy książkę „Imprezowy bufet. 100 przepisów”. Skorzystaj z obu książek – udane przyjęcie gwarantowane!
Co przyrządzić, by zdobyć serce ukochanej osoby? Jak rozpalić pożądanie za pomocą smakowitych potraw? „Kuchnia pełna afrodyzjaków” to książka kulinarna, która zawiera odpowiedzi na te pytania. Sprawdź, jak działają na zmysły dania ze szparagów albo owoców morza, poznaj czarodziejską moc truskawek, czekolady i innych znanych afrodyzjaków, przygotowując potrawy z naszych przepisów. Miniporady zamieszczone obok nich dostarczą zaś bezcennych wskazówek, jakie składniki i zapachy najskuteczniej pobudzają i zwiększają libido, jak zadbać o oprawę romantycznej kolacji i jaki trunek podać do danej potrawy. Przez żołądek do serca? To nie wyświechtany slogan, lecz prawdziwa sztuka!
To była miłość od pierwszego wejrzenia! Wysoka szklanka pełna soku przyrządzonego z dojrzałych, świeżych owoców mango i pomarańczy. Natychmiast po powrocie z pierwszej wyprawy do Ameryki Południowej kupiłam porządny szklany mikser.
A potem poznawałam następne cudowne smaki - w Kolumbii, Brazylii, Wenezueli, w Indiach, Tajlandii, Meksyku, na Sri Lance, na Kubie, w Tanzanii i w innych zakątkach świata.
Szybko odkryłam, że polskie owoce i warzywa wspaniale nadają się do przyrządzania soków.
Witaminy w najprostszej i najbardziej smacznej postaci!
W tej książce znajdziesz ponad 70 różnych soków i koktajl - to moje własne ulubione przepisy oraz przepisy inspirowane tradycjami egotycznych krajów
Przywiązujesz wagę do tego, co jesz i czym karmisz bliskich? Niejednokrotnie zastanawiałeś się, jak unikać niepożądanych, czy wręcz szkodliwych substancji w artykułach spożywczych dostępnych na rynku? Koniecznie przeczytaj tę książkę! Dzięki autorkom, dyplomowanym specjalistkom żywieniowym, dowiesz się m.in. dlaczego cukier to najpowszechniejszy narkotyk, jakie konserwanty występują w jedzeniu czy gdzie szukać warzyw i owoców bez herbicydów. Po lekturze tego poradnika bez trudu będziesz wybierał zdrowe, pozbawione chemii produkty i gotował domowe posiłki w zgodzie z naturą.
Winicjatywa publikuje swoją pierwszą książkę!
50 win do 50 złotych to selekcja najlepszych win dostępnych w Polsce w tym właśnie przedziale cenowym.
Redaktor naczelny Winicjatywy – Wojciech Bońkowski przez trzy miesiące selekcjonował wina do książki. Z blisko 2000 win degustowanych przez cały rok wybrał 300, które poddane zostały degustacji porównawczej w ciemno. Sito było więc bardzo wąskie, a do książki trafiły absolutnie najlepsze butelki dostępne na polskim rynku.
Książka prezentuje 19 win białych, jedno różowe, 28 czerwonych i dwa wina słodkie, w przekroju przez cały rynek – od win za 16,99 zł z marketów aż po 49,99 zł ze sklepów specjalistycznych. Wybór win ułatwiają wygodne indeksy oraz porady, do jakich potraw je podawać. W komentarzach do poszczególnych butelek autor zawarł jednocześnie solidną porcję wiedzy o winie – skąd pochodzi Chardonnay, który kraj produkuje najwięcej wina na świece, co to jest korek szklany oraz jak długo może leżakować wino za 50 zł.
Namawiamy miłośników fast foodów, by przygotowywali je sami, ze świeżych, a nawet dietetycznych produktów. Pomoże wam w tym nasza książka z przepisami na dania w stylu „fast”, ale bez starego tłuszczu, sztucznych dodatków, konserwantów i nadmiaru soli. Gwarantujemy, że domowy fast food będzie zdrowszy, bardziej kolorowy i aromatyczny niż ten spożywany na ulicy. Frytki, hot dogi, sandwicze, hamburgery, tortille z dobrym, chudym mięsem i dodatkiem różnych warzyw mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem, po który z ochotą sięgną domowe niejadki.
Choć dieta bezglutenowa wymaga wyłączenia z jadłospisu tylko glutenu, nie jest to dieta prosta. W książce zawarty jest obszerny wstęp w informacjami niezbędnymi dla każdego, kto musi lub chce przejść na tę dietę. Natomiast przepisy zostały tak zebrane, aby wykluczenie glutenu nie powodowało rewolucji w kuchni – są zatem przepisy na chleb, ciasta i ciasteczka, pomysły na obiad i śniadanie a nawet dania wegetariańskie.
Bufet, czyli swobodne przyjęcie na stojąco, od wielu lat cieszy się dużą popularnością. To bowiem najlepsze rozwiązanie, jeśli chcemy zaprosić kilkanaście osób, a dysponujemy niewielkim salonem. W „Bufecie na imprezę” znajdziesz 100 różnorodnych propozycji. Są to dania tańsze i droższe, proste i wymagające nieco więcej trudu – od popularnych jajek faszerowanych, przez wykwintną sałatkę z łososiem i awokado, po klasycznego strogonowa. W końcu podczas każdego przyjęcia przychodzi taki moment, kiedy goście chętnie jedzą coś na ciepło. W tej samej serii polecamy książkę „Drinki i koktajle. 100 przepisów”. Skorzystaj z obu książek – udane przyjęcie gwarantowane!
Namawiamy miłośników fast foodów, by przygotowywali je sami, ze świeżych, a nawet dietetycznych produktów. Pomoże wam w tym nasza książka z przepisami na dania w stylu „fast”, ale bez starego tłuszczu, sztucznych dodatków, konserwantów i nadmiaru soli. Gwarantujemy, że domowy fast food będzie zdrowszy, bardziej kolorowy i aromatyczny niż ten spożywany na ulicy. Frytki, hot dogi, sandwicze, hamburgery, tortille z dobrym, chudym mięsem i dodatkiem różnych warzyw mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem, po który z ochotą sięgną domowe niejadki.
Trudno przecenić wpływ diety na zdrowie – konsekwentnie stosowana wspomaga przemianę materii, zwiększa odporność na infekcje, wpływa korzystnie na nastrój, wygląd i samopoczucie. W „Zdrowo każdego dnia” znajdziesz ponad sto dań zróżnicowanych pod względem składników i technik kulinarnych. Każdy przepis jest oznaczony symbolami i kolorami określającymi różne obszary funkcjonowania organizmu: skóra, kości, odchudzanie, odporność, mięśnie, nerwy, serce, trawienie i seks. Zadbaj o nie, wprowadzając daną potrawę do swojego menu. Ponadto przy każdym przepisie znajdziesz krótki tekst objaśniający walory zdrowotne użytych produktów. Potrawy zostały podzielone na następujące bloki tematyczne: Mięso i ryby, Makarony, kasze, ryż i ziemniaki, Dania warzywne, Desery i napoje.
Zielone warzywa nie tylko fantastycznie wyglądają na talerzu – obecnie uważa się je za jedną z najzdrowszych grup produktów żywnościowych. Powinniśmy je zjadać kilka razy dziennie! Oto prawie 130 pomysłów na zielone dania, które ułożyliśmy zgodnie z rytmem pór roku, tak byś mógł je przyrządzić z aktualnie dostępnych, najlepiej świeżych warzyw i owoców. Sezon wiosenny rozpocznij wspaniałą sałatką z zielonymi szparagami. Latem uracz się znakomitym chłodnikiem ogórkowym. Jesienią broń się przed przeziębieniem za pomocą faszerowanych cukinii, a zimą rozgrzewaj przepyszną wieprzowiną z jarmużem. Smacznego!
Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne.
Ciasto drożdżowe króluje wśród wszystkich ciast z uwagi na nieograniczone wprost możliwości komponowania z różnymi dodatkami, łatwość zrobienia i przystępną cenę składników.
W książce znajduje się wiele różnorodnych przepisów na ciasta deserowe i pikantne: placki z owocami, baby, babeczki, drożdżówki, jagodzianki, strucle z twarogiem, bułeczki waniliowe, chałki oraz wypieki w rodzaju pizzy czy placków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?