W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne – ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym.
Ta piękna książka – pełna smacznych zdjęć – udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę.
Sarah Britton jest uznaną dietetyczką holistyczną (CNP), pisarką i fotografką. Stworzyła niezwykle popularnego bloga kulinarnego mynewroots.org, który ma ponad dwa miliony odsłon miesięcznie i odwiedzają go czytelnicy z całego świata. W 2014 roku dostał nagrodę dla najlepszego bloga kulinarnego od magazynu „Saveur”. Rok później wydała książkę My New Roots, która ukazała się w Marginesach w 2016 roku.
Sarah wystąpiła w TedTalks, prowadzi seminaria z żywienia i warsztaty w całej Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, a także pojawiała się w wielu czasopismach, takich jak „O” Oprah Winfrey czy „Whole Living”.
Sarah, po kilku latach mieszkania w Kopenhadze, wraz z mężem i synem wróciła do Kanady
W jaki sposób szybko przygotować pyszną potrawą z niewielu składników? Z kolejną książką z serii 3 składniki / 15 minut – to proste! W środku znajdziemy przepisy na łatwe do przyrządzenia, pożywne zapiekanki, które w dodatku można zrobić z resztek jedzenia. Zapiekane ryby, mięso, makaron czy ryż smakują inaczej. Warto na nowo odkryć ziemniaczano-serową zapiekankę na winie, endywie zapiekane z szynką czy nadziewane cannelloni i przetestować oryginalne przepisy na przykład na zapiekankę ze słodkich batatów z mlekiem kokosowym, pasternak zapiekany z orzechami laskowymi czy słodkie zapiekanki z owocami.
Odbiorcy
- osoby, które pragną delektować się chrupiącym, zapiekanym serem i czerpać przyjemność ze smacznych dań
- wszyscy, którzy w krótkim czasie chcą przygotować wartościowy posiłek.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera przepisy na różnorodne zapiekanki
- wykonanie poszczególnych dań nie zajmie więcej niż kwadrans
- proponowane potrawy są łatwe do przygotowania i pożywne
- zapiekane składniki smakują niezwykle dobrze
- książka ma przystępną formę i opatrzona jest pięknymi fotografiami gotowych potraw.
Wegańskie slow food w pysznym wydaniu! Książka Królowej Wegańskich Serów nareszcie po polsku!
Jesteś weganinem, ale czasem tęsknisz za smakiem zapiekanego sera lub chciałbyś zaskoczyć znajomych przyrządzając bezmięsne żeberka z sosem BBQ?
Miyoko Schinner, ceniony na całym świecie autorytet w kuchni wegańskiej, prowadzi czytelników poprzez techniki przygotowywania bezmięsnych i bezmlecznych wersji majonezów, serów, sosów, kiełbasek, makaronów, kremów w stylu francuskim czy lodów. W książce ilustrowanej apetycznymi zdjęciami znajdziesz:
– przepisy na gotowe mieszanki ciast, naleśników, które możesz długo przechowywać,
– instrukcje przygotowania podstawowych sosów, ciasteczek czy serów, które możesz dowolnie modyfikować wzbogacając o ulubione dodatki,
– genialne w swojej prostocie przepisy na bezmięsne żeberka, wege bekon, paluszki bezrybne, pierś bezdrobiową, a nawet wegańską wieprzowinę.
__
„Wegańska Spiżarnia” podnosi poprzeczkę w kuchni opartej na roślinach, pokazując, że weganizm to pełne głębokiego smaku dania i brak nudy na talerzu.
Owoce jagodowe soczyste i pyszne źródło witamin i antyoksydantów!Truskawki, jagody, żurawina, czarny bez, borówki, jeżyny, agrest, porzeczki czy maliny to najłatwiej dostępne, tanie i pyszne superfoods, do których możesz mieć dostęp. To niesamowite, jaka moc drzemie w tych owocach - mogą trwale obniżać ciśnienie, obniżać poziom glukozy i cholesterolu, dodawać energii, wzmacniać żyły i ścianki jelit, wpływać na kondycję wzroku, wzmacniać odporność i obniżać gorączkę.W książce znajdziesz ponad 75 przepisów na dania z owoców jagodowych oraz dowiesz się z niej:- który owoc poprawia wydolność wzroku przy słabym świetle,- jakie owoce pomagają zregenerować organizm po wysiłku fizycznym,- które jagody powinieneś jeść, by poprawić sprawność mózgu,- jaki gatunek jagód pomaga walczyć z opryszczką,- jakie owoce włączyć do koktajli, by poprawić sprawność seksualną.Włącz jeszcze więcej jagód do swojego jadłospisu i przekonaj się, jak pyszne i pełne smaku może być zdrowe jedzenie, przyrządzając zupę agrestowo-ogórkową, gulasz wołowy z nutą kakaową i czerwonymi porzeczkami lub super energetyczne ruloniki z jagód i migdałów.__O autorce:STEPHANIE PEDERSEN - jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami.
Gdy masz ochotę na słodycze, sięgnij po owoce. Są cenione ze względu na walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne. Wiosną i latem najlepiej wybierz owoce sezonowe - truskawki, porzeczki, czereśnie, leśne jagody, maliny i poziomki. Wczesną jesienią postaw na jabłka, gruszki i śliwki. W tej książce proponujemy przepisy na owocowe lody, desery i ciasta. Polecamy tiramisu z malinami, tartę wiśniową czy placek drożdżowy z truskawkami. Amatorzy lodów znajdą tu przepisy nie tylko na tradycyjne lody i sorbety, ale także na semifreddo śmietankowe z musem porzeczkowym oraz lody na patyku, ulubiony przysmak dzieci.
Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców bardzo wiele mówią o ich właściwościach zdrowotnych? Czerwone mają korzystny wpływ na układ krążenia i poziom cholesterolu, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie i pomagają w walce z nadwagą, białe mają właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Każdy rozdział poświęcony jest warzywom i owocom w danym kolorze. Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty z granatem, smażone bakłażany z fetą, zupę krem z zielonego groszku czy białe szparagi z masłem czosnkowym.
Organizm potrafi oczyszczać się sam, dopóki toksyny nie przekroczą pewnego poziomu. Jeżeli wciąż dostarczamy mu wysoko przetworzonych produktów, zanieczyszczonych chemią, wzmacniaczami smaku i sztucznymi barwnikami, trudno od niego oczekiwać sprawności, siły oraz witalności.Właśnie dlatego, chociaż od czasu do czasu, warto przeprowadzić detoksykację organizmu. Dzięki niej nie tylko usuniemy z ciała toksyny, oczyścimy organy wewnętrzne i stracimy zbędne kilogramy, ale też pozbędziemy się problemów ze snem oraz odzyskamy jasność umysłu. Poznaj zatem walory takich produktów o działaniu oczyszczającym i odtruwającym, jak brokuł, burak, ciecierzyca, grejpfrut, imbir, jabłko, jarmuż, kasza jaglana i wiele innych. Naucz się komponować z nich zdrowe, nieskomplikowane posiłki pełne smaków i aromatów.
Zioła i kwiaty nadają potrawom wyjątkowy charakter – risotto z cytryną i miętą nie jest banalnym dodatkiem do mięsa czy ryby, a sałatka z łososiem udekorowana bratkami zamienia się w romantyczną przekąskę.Polecamy przepisy na te i wiele innych przysmaków z bazylią, tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, szałwią, bratkami, chabrami, lawendą, czarnym bzem… Znajdziesz tu także informacje na temat uprawy ziół i jadalnych kwiatów, m.in. gdzie najlepiej założyć ziołową rabatę oraz jak urządzić herbarium na balkonie lub parapecie.
Piękno Hiszpanii to nie tylko zachwycająca architektura Barcelony, tysiące kilometrów wspaniałych plaż i słoneczny Madryt, ale i regionalne przysmaki. Przedstawiamy przewodnik po najciekawszych zakątkach tego kraju. Znajdziecie w nim nie tylko informacje, które przydadzą się każdemu turyście, ale i przepisy na potrawy znakomitej kuchni hiszpańskiej, takie jak paella, gazpacho czy tortilla de patatas, czyli omlet z jajek i ziemniaków.
Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach zabytki Rzymu, wspaniały wenecki karnawał i toskańskie krajobrazy, ale i regionalne smakołyki. Oto przewodnik po słonecznej Italii – znajdziecie w nim nie tylko przydatne wskazówki turystyczne i opisy najciekawszych miejsc, lecz także przepisy na potrawy charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, takie jak lasagne, risotto czy tiramisu.
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, ale także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji” – znajdziecie w nim nie tylko wskazówki dotyczące najpiękniejszych miejsc, krótkie opisy ważne dla turysty, lecz także przepisy na potrawy z różnych stron kraju, np. quiche lotaryński lub wołowinę po burgundzku.
Czy wiesz, że jadalne są praktycznie wszystkie części roślin? Kuchnia roślinna to intrygujący zbiór przepisów na dania z kwiatów, liści, łodyg, strączków, korzeni i bulw, a nawet warzywnych owoców. Znajdziesz tu zarówno dobrze zadomowione w naszej tradycji kulinarnej warzywa: pomidora, ziemniaka czy kapustę, jak i mniej znane gatunki, np. jarmuż czy skorzonerę. Doceń walory kuchni opartej na roślinach z pól, łąk i ogrodów!
Zdrowa kuchnia, nowoczesne pomysły na dania skomponowane z naturalnych, lokalnych produktów to propozycja dla osób żyjących w ciągłym pośpiechu, zniechęconych fast foodami i gotowymi posiłkami z wysoko przetworzonych składników. Slow food propaguje oryginalną lokalną żywność, niespotykaną w innych miejscach na świecie.Skarby naszych pól, lasów i ogrodów pozwalają przyrządzić domowy chleb, aromatyczne konfitury, ugotować pożywne zupy, a mleko czy jajka od lokalnych dostawców zagwarantują smaczne dania. Wspólne gotowanie z rodziną i przyjaciółmi daje nam chwile wytchnienia i przyjemność smakowania życia.
Najlepsza wśród książek kucharskich poświęconych pieczeniu chleba. Od prawie piętnastu lat znana na całym świecie jako „biblia chleba”. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Zaskakujące uzależnienie
Trudno Ci zrzucić zbędne kilogramy, ale zupełnie nie wiesz, dlaczego? Cierpisz na choroby, takie jak nadciśnienie, cukrzyca typu 2 lub artretyzm? To szokujące, ale przyczyną może być spożywanie sera i niebezpieczne uzależnienie z nim związane. Jest on pełen kalorii, hormonów, cholesterolu, tłuszczu i opiatów, które uruchamiają w mózgu te same receptory, co heroina czy morfina.
Proste rozwiązanie złożonych problemów
W swojej książce lekarz i autor bestsellerów New York Timesa prezentuje oparty na badaniach naukowych program, dzięki któremu można raz na zawsze uwolnić się od pokusy spożywania sera, a wraz z nim pożegnać się z nadwagą, zwiększyć poziom energii i poprawić ogólny stan zdrowia.
Uwolnij się z serowej pułapki!
Mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa żyją dłużej niż ludzie gdziekolwiek na świecie. Rzadziej chorują, wolniej się starzeją i do późnej starości są aktywni. Ta książka pomoże zrozumieć zasady, którymi się oni kierują i pokaże, jak łatwo wprowadzić je w życie, sięgając po produkty odpowiedzialne za długowieczność dostępne u nas, których jednak zazwyczaj nie doceniamy albo nie potrafimy zastosować.Dzięki licznym przepisom, które pozwalają ułożyć kompletny całodzienny jadłospis, bez trudu można stworzyć własny program zdrowego stulatka.
Dieta może być… słodka! Trudno uwierzyć? Spróbuj zatem fit przysmaków sióstr Bukowskich.
W książce Słodko-Zdrowe znajdziesz:
ponad 80 przepisów na każdą okazję, m.in.: śniadaniowe, bezglutenowe, wegańskie, bożonarodzeniowe, wielkanocne
potężną dawkę informacji – jak wejść na nową (ZDROWĄ) drogę życia, jak z niej nie zboczyć, jak radzić sobie z pokusami i jak dawać sobie radę, kiedy podwinie się noga
200% motywacji – po 100% od każdej z sióstr!
Kuchnia / Ciasta i Desery
Sztuka kulinarna jest jak magia - różnorodność zapachów, aromatów, bogactwo kolorów i smaków.
Młody cukiernik z ogromną pasją i pełnym zaangażowaniem komponuje przepisy tworząc dzieła kulinarne. Zaprasza do swojego świata mając nadzieję, że grono lubiących piec powiększy się przy jego wsparciu.
Dzięki efektownym fotografiom i prostym instrukcjom przedstawiającym kolejne etapy przygotowywania wypieków i deserów nauczysz się robić ciasta, których kolory przyprawiają o zawrót głowy, owocowe i czekoladowe muffiny, bezy, rolady, serniki, a także klasyczne ciasta o niepowtarzalnych smakach.
Wykorzystaj bogactwo sezonowych owoców:
- wiosną truskawek,
- latem malin i wiśni,
- jesienią śliwek i jabłek,
- zimą przetworów z konfitur zamkniętych latem w słoikach.
Sięgnij po przepisy pełne pasji i cierpliwych poszukiwań!
***
Daniel Coceancig - finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Pieczenie i fotografia kulinarna to jego pasja. Z chęcią dzieli się swoimi przepisami z innymi, prowadzi bloga ciastecznik.pl
The world is full of wines. So why waste your time drinking something mediocre?
Award-winning author Margaret Rand has selected the 101 wines you should taste in your lifetime. Some will definitely challenge your bank balance - but are so worth it; some are classics that any serious wine lover should experience; others are secret inexpensive gems that you will be delighted to discover. Together they form a fabulous selection of must-drink wines.
From the prestigious vineyards of France and California to lesser-known wine makers in Hungary and Greece, discover the best wines from across the globe. Complete with tasting notes, advice on the best vintages and dishes to pair with the wines, this is the perfect gift for both wine aficionados and wine novices alike.
Nasza kucharska książka jest pretekstem do kulinarnej wędrówki po Polsce. W każdym regionie kraju zaskoczy nas bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni, używanych przypraw i dodatków. Tradycyjne pieczywa i domowe wędliny, własne przetwory z owoców i warzyw, zawiesiste zupy, pieczone mięsa, grzyby na wiele sposobów – no i rozmaitość potraw z kaszy i ziemniaków. Do tego – nalewki owocowe i miody pitne. Wiele tradycyjnych potraw możemy wykonać samemu, wykorzystując przepisy kulinarne zawarte w naszej książce.
Wydanie w języku niemieckim.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?