Filozofia smaku
-
Autor: Anna Ciesielska
- ISBN: 9788390961422
- EAN: 9788390961422
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Centrum Zdrowego Żywienia ANNA
- Format: 14.6x20.3cm
- Język: polski
- Liczba stron: 320
- Rok wydania: 2021
- Wysyłamy w ciągu: 24h
-
Średnia ocena: 3,42 (24)
-
37,78złCena detaliczna: 50,10 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,28 zł
Niesamowita książka która osiąga rekordy sprzedaży zarówno w Polsce jak i na zachodzie. Jeśli sięgasz po tę książkę to znaczy że szukasz czegoś nowego. Czegoś czego do tej pory jeszcze nie zaznałeś. Filozofia smaku z pewnością pozwoli Ci zaspokoić wszystkie swoje żądze. Autorka przedstawia zupełnie nowe spojrzenie na kwestie zdrowego żywienia i upewnia nas w przekonaniu że jest to najlepsze spojrzenie które pozwoli nam poprawić swoje samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia. Jest to książka z pewnością warta przeczytania.
Nowe przepisy ze szczyptą refleksji
Przyznaję, że plany miałam inne. Ale cóż, doświadczam tego, że Moderator inaczej zarządził moim życiem. Nie pozostało mi nic innego, jak pokornie i ze zrozumieniem rozwiązywać zlecone zadanie. W planach miałam trzecią część, czyli „Filozofię emocji", a tymczasem rzeczywistość tak się poukładała, że odnalazłam w sobie akceptację dla spisania i wydania książki kucharskiej z okruchami przemyśleń. Bardzo bym jednak chciała, żeby „Filozofia emocji" również powstała, bo jest potrzebna tym, którzy po wielu latach świadomego gotowania zauważają, jak bardzo dotyka ono jakości naszego życia.
A co u mnie? Nic. Po prostu przerabiam to, co mam do przerobienia i ciągle utwierdzam się w przekonaniu, że wszystko jest absolutnie tak, jak być powinno. Choć przyznam, że chwilami było ciężko, jednak trudne sytuacje wyzwalają niesamowity potencjał i ujawniają talenty, które pozostawały w ukryciu - nie tylko moje, ale i najbliższych. A to jest zysk. Garściami czerpię mądrości z każdego dnia, z osobistych przeżyć, ale również z każdego kontaktu z wami. I możecie być pewni, że we wszystkim pomaga mi moje gotowanie, imbi-rówka, kilerka i akceptacja.
Czas leci, 10 lat minęło od wydania „Filozofii życia", moda na surowe, kwaśne i zimne pozostawia swoje żniwo. Ilość dzieci cierpiących na alergie, astmę, AZS, cukrzycę, celiakię, przeziębienia, ADHD, autyzm stale rośnie. Medycyna jest bezradna. Dorośli też są bezsilni wobec chorób, które stają się normą społeczną. A można by tak wiele zyskać jedynie dyscyplinując się i akceptując pewne zasady, które skądinąd podsuwa nam Natura. Można by żyć do końca życia i być młodym do starości...
FRAGMENT KSIĄŻKI:
Bardzo istotne zalecenia dla wszystkich:
Jeżeli gotujesz na prądzie, pomyśl, czy nie dałoby zmienić kuchenki na gazową, a jeśli nie ma takiej możliwości, to kup turystyczną i chociaż kawy, herbaty i zupy gotuj na gazie. 2. Bez żadnych wątpliwości należy podawać dzieciom, które już nie są karmione piersią, tran, właściwie cały rok, zimą na pewno, a latem, gdy nie ma słońca. Chodzi o witaminy A, D, E, K, które on zawiera. Wybierajcie najlepsze firmy i zwracajcie uwagę na czystość. Sami też go oczywiście łykajcie. 3. Niezbędna jest również suplementacja ciebie, dzieci i młodzieży OmegaS, gdyż jest to budulec mózgu, całego układu nerwowego, sprawności, koncentracji, świadomości, spokoju. 4. W razie przeziębiania nie stosować wszystkich naszych mik-sturek jednocześnie. Jeśli nie idziesz do pracy to 3-dniowa kuracja czosnkowa (przepis w „Filozofii zdrowia"). Jeśli kilerka, to nie imbirówka. Rosół tak, ale zwykły, jeśli jest kilerka, to już na pewno nie rosół na jesienne smutki. 5. Gimnastyka, nie tylko bezmyślne spacery ale aktywny ruch ciała, siłownia, ciężarki. Pamiętaj, że wątroba lubi ruch - to przecież nasze krążenie. Jeżeli wchodząc na PP chudniesz, to znaczy, że pozbywasz się tłuszczu, nadmiaru wilgoci, wody, zaś mięśnie owszem, są nijakie, bo nie były odżywione właściwie i brakuje im po prostu ćwiczeń. Zacznij rzeźbić swoje ciało. 6. Do jedzenia w szczególności polecam: zupy jarzynowe, dusze-niny mięsno-warzywne, czyli nasze polskie gulasze, do których możesz dodawać wszystko, co masz pod ręką - sezonowe-nie-sezonowe, nasze-nie nasze, byle pasowało smakowo i energe-tycznie. Nasze duszeniny to odpowiednik tradycyjnych w wielu kuchniach dań wieloskładnikowych, długo duszonych, długo gotowanych, po to, by podnieść ich energię, wartości wzmacniające, lecznicze.
Spis treści
Filozofia smaku
Nasze tu i teraz
U mnie dobrze
Zamiast pigułki
Kuchnia Pięciu Przemian
Makatka
Kuchnia staropolska
Przyprawy
Życiowe wybory
Dyscyplina
Kiedy występuj e ogień w organizmie?
Zalecenia i podpowiedzi
Panowie
Nie tylko dla kobiet
Dzieciaki
Odezwa do kobiet w sprawie dzieci
Dziewczyno w ciąży
Świeże niemowlę i karmienie piersią
Dziecięce gotowanie
Dzieci alergiczne, atopowe i nie tylko
Temperatura u dzieci
Dziecięcy indywidualizm
Kuchenne dylematy
Gotowanie w porach roku
Mądrość smaków, tajemnice smaków
Sztuka dosmakowywania
Wskazówki kulinarne
Co powinniśmy mieć zawsze pod ręką
Przepisy
- Zupy
- Dania mięsne i mięsno-warzywne
- Grill
- Dania różne
- Sałatki i Jarzynki
- Przekąski
- Ale jaja
- Łakocie
- Napoje
- Polecane przeze mnie mikstury
- Przepisy dla maluchów
Produkty zalecane dla dzieci zdrowych i alergicznych
Kilka uwag do przepisów z Filozofii Zdrowa i Filozofii życia
Bibliografia