Zapraszamy do zapoznania się z bogatą lekturą książek o różnego rodzaju dietach, zdrowym odżywianiu i odchudzaniu. Zdrowe nawyki żywieniowe, leczenie żywieniem, różne rodzaje diet, odchudzanie, składniki pożywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki to gwarancja zdrowia, lepszego samopoczucia i smukłej sylwetki. Coraz częściej spotykaną dolegliwością w dzisiejszych czasach jest insulinooporność i hashimoto. W tym temacje na szczególną uwagę zasługują książki znanych dietetyczek Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej.
Zaczynasz swoją przygodę z weganizmem lub innym sposobem żywienia wykluczającym mięso i chcesz się dowiedzieć, jakie roślinne produkty są bogatym źródłem białka? A może od lat stosujesz taką dietę i szukasz pomysłu na to, jak wzmocnić organizm i poprawić kondycję? Ta książka zawiera wszystko, czego potrzebujesz. Robin Robertson rozprawia się w niej z wciąż pokutującym mitem, że trudno dostarczać sobie białka na diecie wegańskiej. Autorka jest pionierką proteinowej rewolucji ruchu upowszechniającego wiedzę na temat białka pochodzenia roślinnego, znajdującego się w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz nasionach i orzechach. Znajdziesz tutaj ponad 85 wyjątkowych przepisów na wysokobiałkowe potrawy, a także praktyczny przewodnik po produktach roślinnych będących prawdziwymi bombami proteinowymi.Książka Robin Robertson pokazuje, że niektóre z najbardziej wartościowych produktów roślinnych są zarazem bogatym źródłem białka. Tym samym stanowi nieocenioną pomoc dla osób pragnących poprawić zdrowie dzięki diecie roślinnej.Michael Greger, autor bestsellera Jak nie umrzeć przedwcześnieGdy rośniemy, zapotrzebowanie naszego organizmu na białko się zwiększa. Niektóre osoby potrzebują go więcej niż inne, co wynika z ich trybu życia i predyspozycji genetycznych. Skąd wiedzieć, jaka ilość jest odpowiednia? Jak zadbać o to, by zapewnić sobie właściwą ilość białka najwyższej jakości? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w książce Kuchnia wege bogata w białko. Stosuj się do zawartych w niej rad i wskazówek, a zyskasz dwie rzeczy: po pierwsze pokochasz jedzenie, a po drugie twoje ciało będzie ci za to wdzięczne.John Robbins, dyrektor i współzałożyciel ruchu Food Revolution Network, autor książki Głosy rewolucji żywnościowej
Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie. Hildegarda z Bingen ZANURZ SIE W ZNAKOMITYCH SMAKACH I AROMATACH ZDROWYCH POTRAW ŚW. HILDEGARDY Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen to kontynuacja poprzednich książek kucharskich zawierających receptury średniowiecznej mniszki, które zyskały rzesze sympatyków na całym świecie! Gotowanie i jedzenie dają nie tylko radość i sytość, ale także chronią przed chorobami i poprawiają jakość naszego życia. Wystarczy, że weźmiesz sobie do serca rady św. Hildegardy oraz przejmiesz odpowiedzialność za siebie i swoje środowisko, a twoje życie będzie bogatsze i zdrowsze. Sięgając po sprawdzone lokalne produkty, dozując odpowiednio składniki, używając leczniczych ziół i przypraw, przekonasz się, ze wyborne smaki mogą zaskakiwać cię każdego dnia. Skosztuj znakomitych zup, deserów, sosów, chleba i wielu innych potraw według receptur Świętej Mniszki i odzyskaj zdrowie i dobre samopoczucie.
Pierwsze tak kompleksowe opracowanie dotyczące żywienia, diagnostyki i leczenia w SIBO, oparte na aktualnych badaniach naukowych oraz doświadczeniu praktycznym autorów. W książce systematycznie i zgodnie z najnowszą wiedzą opisano całość procesu, jakiemu jest poddawany pacjent z rozpoznaniem SIBO. W sposób przystępny (liczne infografiki i tabele) i zgodny z aktualnymi rekomendacjami przedstawiono, jak przebiega antybiotykoterapia, dlaczego jest istotna w leczeniu przerostu bakteryjnego, jak powinno wyglądać prawidłowe leczenie oraz jak zapobiegać nawracaniu SIBO w przyszłości. Przybliżono również zagadnienia dietoterapii i suplementacji, w tym również probiotykoterapii. W publikacji opisano symptomatologię i standardy terapeutyczne, opierając się na aktualnych zaleceniach farmakoterapeutycznych i psychoterapeutycznych oraz wykorzystaniu neuromodulatorów. Autorzy bardzo podkreślają znaczenie mikrobioty, która ulega silnym i nieustannym zmianom, co w procesie leczenia SIBO odgrywa priorytetową rolę i powinno wpływać na styl życia pacjenta, w tym przede wszystkim na jego dietę. Tytuł jest niezbędny w bibliotece studentów dietetyki i innych kierunków z dziedziny nauk medycznych i nauk o zdrowiu, dietetyków oraz każdego zainteresowanego tematem mikrobioty, problematyką zdrowia przewodu pokarmowego i tzw. well-beingu. Stanowi cenny drogowskaz dla pacjentów cierpiących na SIBO.
Uzależnienie od cukru rujnuje zdrowie. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to nadwaga, a nawet chorobliwa otyłość. Cierpią stawy, kręgosłup, wątroba i nerki. Cierpi dusza. Nie pomagają kolejne diety ani egzotyczne suplementy. Najlepsze, co można uzyskać, to krótkotrwała utrata kilku kilogramów. Efekt jo-jo, załamanie, rozpacz, kolejna próba. Paskudne odczucie, że nie można utrzymać zdrowego stylu życia dłużej niż kilka dni. Czy nie ma sposobu, aby wyjść z tego zaklętego kręgu, odzyskać zdrowie, dobre samopoczucie i kontrolę nad własnym talerzem?
Owszem, istnieje - i opisano go w tym poradniku. Dieta ketogeniczna jest znana od lat. Polega na unikaniu węglowodanów i spożywaniu zdrowych tłuszczów. Dzięki przepysznym, sycącym posiłkom można zapomnieć o walce z głodem, apetytem na cukier i osiągnąć wspaniałe rezultaty. Klucz do sukcesu znajdziesz w tej książce: są to cenne podpowiedzi, praktyczne wskazówki przystępnie podane inspirujące porady i zaskakujące triki - wszystko wypróbowane w praktyce, skuteczne i zgodne z aktualną wiedzą naukową. Zrozumiesz mechanizmy rządzące dietą keto, wprowadzisz w swoim trybie życia niezbędne zmiany, znajdziesz zachętę i wsparcie w chwilach zwątpienia, a także skorzystasz z ponad setki prostych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki keto. Tym razem osiągniesz sukces!
W książce:
* jak działa dieta ketogeniczna
* wpływ diety keto na zdrowie
* listy produktów keto
* proste i sprawdzone przepisy wraz z kalorycznością i zawartością makroskładników
* kompletny plan dietetyczny na 30 dni
Keto: prosta droga do zdrowia, energii i odzyskania całego życia!
Jedz pysznie i zdrowo przez cały rok!To właśnie świeże warzywa i owoce z lokalnych upraw powinny być podstawą naszej diety. W odpowiednim dla nich sezonie są nie tylko najtańsze, lecz przede wszystkim najpyszniejsze i pełne wartości odżywczych. Nie masz pomysłu, co z nich ugotować?Anna Zyśk, autorka popularnego profilu na Instagramie @jedz.pysznie, przedstawia prawie 120 przepisów na dania, które pozwolą ci wykorzystać bogactwo sezonowych składników - przez wszystkie pory roku!Znajdziesz tu smaki pierwszych wiosennych warzyw, odświeżające letnie desery i sałatki z owocami, rozgrzewające warzywne zupy i aromatyczne ciasta, a także proste i apetyczne potrawy na zimniejszy sezon. Odkryjesz nowe inspirujące sposoby wykorzystania warzyw i owoców: kotlety z bakłażana, frytki z fasolki, chleb szpinakowy czy sernik ziemniaczany. Zadbasz też o swoją sylwetkę, bo dzięki obliczonej kaloryczności i zawartości makroskładników z łatwością włączysz nowe dania do swojego jadłospisu!Skończ z nudą w kuchni i zacznij cieszyć się darami natury!
Czy chcesz, aby efekty Diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) towarzyszyły Ci już przez całe życie?Kontynuacja bestsellerowego zbioru przepisów do diety dr Ewy Dąbrowskiej to zestaw konkretnych wskazówek oraz metod, które pomogą Ci prawidłowo wyjść z postu i wprowadzić zmiany we wszystkich aspektach Twojego życia. Spójrz na nie i na swoją dietę holistycznie.Czytając tę książkę, poznasz:5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,"tajemne" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,zasady efektywnej aktywności fizycznej i budowania trwałej motywacji.Raz na zawsze przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem, sylwetką i... całym życiem!Niniejsza książka, którą z serca polecam, jest holistycznym spojrzeniem na człowieka. Znajdziemy tu rozdziały opracowane przez dietetyka klinicznego, trenera personalnego, duszpasterza, a także sprawdzone wskazówki, jak znaleźć motywację do podejmowania wyzwań, i prawdziwe historie osób, którym się udało. dr Ewa Dąbrowska
We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie. Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.
Dieta i odchudzanie zgodne z ajurwedą. Program sattwiczny. Scott Gerson Książka przedstawia sprawdzoną, prostą i udokumentowaną medycznie metodę redukcji wagi i zapobiegania ponownemu tyciu. Podejście ajurwedyjskie w przeciwieństwie do niezliczonych kontrowersyjnych i potencjalnie szkodliwych metod odchudzania jest całkowicie bezpieczne i holistyczne. Postrzegając ciało przez pryzmat wzorca inteligencji unikalnego dla każdej osoby, ajurweda umożliwia przywrócenie naturalnego stanu równowagi fizycznej. Stosowanie zasad ajurwedy stanowi nie tylko skuteczną metodę utraty wagi, ale ponadto wzmacnia odporność, zapobiega chorobom i poprawia samopoczucie. Dr Gerson oferuje niezwykle praktyczną i wnikliwą książkę, która posłuży wszystkim czytelnikom zainteresowanym zdrowiem i kontrolą wagi. Znajdziesz tu: czterdzieści prostych metod, by uzyskać kontrolę nad swoją wagą sattwiczną skalę sytości - prostą metodę sprawdzania swoich potrzeb żywieniowych zalecenia dotyczące suplementacji ziołami, dostosowane do twojej indywidualnej konstytucji ćwiczenie uważności - prostą technikę pomagającą zrozumieć, co mówi ci twoje ciało zrozumiałe omówienie biochemicznych podstaw stosowania ajurwedy To praktyczne i dobrze udokumentowane kompendium, dzięki któremu możemy zaradzić najważniejszym problemom zdrowotnym. Dr David Frawley Dr Scott Gerson jest jednym z czołowych amerykańskich specjalistów medycyny komplementarnej, łączących ją z medycyną konwencjonalną. Specjalizuje się w medycynie ajurwedyjskiej. Ukończył studia medyczne na Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku. Pracował jako lekarz w klinice New York University Medical Center, szpitalu Bellevue, oraz szpitalu New York Downtown Hospital. Obecnie prowadzi wykłady z medycyny alternatywnej na uniwersytecie Mount Sinai oraz w Columbia Presbyterian College For Physicians and Surgeons. Otrzymał formalne wykształcenie z zakresu medycyny ajurwedyjskiej na Ayurvedic College w Trivandrum, w Indiach, zaś studia doktoranckie odbył na prestiżowym uniwersytecie Benaras Hindu University w Varanasi, w Indiach. Stopień naukowy z zakresu medycyny ajurwedyjskiej zdobył w Institute of Indian Medicine, w Pune.
Z garnka i piekarnika, do smarowania i podjadania, przepisy do celebrowania czasu w kuchni, nieskomplikowane desery z nutką ekstrawagancji oraz kuchenne niezbędniki, czyli dodatki o dużej sile rażenia. Książka Dominiki Targosz - ambasadorki Roślinniejemy i Chefs for Change - to ukłon w stronę osób, które nie tylko chcą odtwarzać przepisy, ale też nauczyć się je samemu kreować. Znajdziemy w niej ponad 80 roślinnych przepisów, które zaspokoją i mały i wielki głód. Całość w duchu prostego jedzenia z dostępnych składników. Takie zwykłe gotowanie w wersji gourmand, gdzie wymyślny sosik czy sprytna posypka potrafi zmienić wszystko."Doskonała książka nie tylko dla wegan! To zbiór praktycznych porad oraz prostych i pysznych przepisów dla wszystkich, którzy chcą lepiej poznać dietę roślinną, zrozumieć ją i przekonać się, że nie jest ona skomplikowana. Wszystko to podlane olejem chili i świetnym poczuciem humoru Dominiki."- Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, ambasadorka Chefs for Change"Roślinnej kuchni w wydaniu Dominiki pierwszy raz spróbowałam w krakowskiej piekarni Zaczyn. Doskonale pamiętam kanapkę z migdałową ricottą, skórką z cytryny, szparagami i koperkiem. Mam nawet jej zdjęcie! Należę bowiem do tego typu gości, którzy wnikliwie analizują roślinne połączenia serwowane przez szefową kuchni, by potem próbować odtworzyć je w domu. Lubię podglądać, jak Dominika w niewymuszony sposób łączy proste, łatwo dostępne produkty: doprawia małosolne olejem chili, podkręca bakłażana wędzonym tofu, piecze focaccie z jagodami i ziarnami kopru, sieka agrest z szalotką, smaży śliwki z miodem gryczanym. Doceniam to, że nie podpierając swojej pracy żadnymi przegadanymi ideami, po prostu uczciwie gotuje. Świeżo, prosto, pysznie, roślinnie. I uczy, że to umiejętność dla każdego. Na co dzień."- Dominika Wójciak, @jarzynova, zwyciężczyni MasterChefa, autorka książek kulinarnych
Soda najtańszy, najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy lek na świecie Czy wiesz, że soda, którą z pewnością masz teraz w kuchennej szafce, jest nie tylko najtańszym, najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym lekiem na świecie o największym stężeniu? To środek skuteczny w walce nawet z tak groźnymi chorobami jak nowotwory. Soda łagodzi np. skutki chemioterapii. Mało kto wie, że lekarze na oddziałach ratunkowych i intensywnej terapii powszechnie stosują sodę oczyszczoną znaną także pod postacią wodorowęglanu sodu. Soda jest też silnym środkiem przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym. Stwierdzono, że przy stężeniu 5% lub wyższym soda okazała się skuteczna w eliminacji 99,99% skupisk wirusów na powierzchniach, które stykają się z żywnością, podczas jednej minuty takiego kontaktu. Dróg podania sody jest kilka: można ją zażywać doustnie, przez skórę, za pomocą nebulizacji, podawać dożylnie przez kroplówkę lub zastrzyki.Skorzystaj z rad lekarza i przekonaj się, jak działa soda Dr Mark Sircus w swojej książce niezwykle szeroko opisuje lecznicze działanie sody, które do tej pory owiane było tajemnicą. Teraz nadszedł czas na zmianę! Wodorowęglan sodu jest substancją bezpieczną, ponieważ ciało nie tylko go potrzebuje, ale też wytwarza w żołądku, trzustce i nerkach. Z tej książki dowiesz się, że soda:jest środkiem, który reguluje podstawowe mechanizmy fizjologiczne naszego organizmu,rozszerza naczynia krwionośne,zwiększa płynność i przepływ krwi,działa przeciwzapalnie,pomaga w oczyszczaniu ciała i neutralizacji toksycznych substancji,odkwasza organizm, co ma ogromne znaczenie w odzyskaniu równowagi kwasowo-zasadowej,hamuje rozwój nowotworów, tworząc alkaliczne środowisko, w którym przechodzą one w stan uśpienia, a przy pH powyżej 8 są eliminowane z organizmu,pełni funkcję silnego środka przeciwgrzybicznego, blokuje rozwój bakterii i wirusów,doskonale działa w przypadku zatruć, także alkoholem i lekami,jest skuteczna w leczeniu łuszczycy, astmy i nadciśnienia.Dzięki tej książce zmienisz myślenie o sodzie i zadbasz o swoje zdrowie Ta książka całkowicie zmieni Twój sposób myślenia o sodzie, ale także podejście do medycyny. Dzięki setkom możliwych zastosowań sody oczyszczonej Twoje życie stanie się łatwiejsze, bez odchudzania portfela. Postaw na naturalne metody leczenia, dzięki którym unikniesz skutków ubocznych.Uniwersalny środek na wiele dolegliwości, który zawsze masz pod ręką
Jak zaprogramować mózg i uwolnić się od nadmiernego objadania się? Kompulsywne objadanie się to jednostka chorobowa wymagająca odpowiedniego leczenia. Jest stanem, który odbija się na naszym zdrowiu, wyczerpuje emocjonalnie, fizycznie i psychicznie. Wywołuje różne choroby, w tym lęk, depresję, a także jest jedną z przyczyn wycofania społecznego i niskiej samooceny. To wstydliwa przypadłość, którą chorzy nie chcą się dzielić z innymi, gdyż wywołuje skrajne emocje. Według badań statystycznych ponad 20% populacji (głównie kobiety) zmaga się z tą chorobą. Obsesyjne jedzenie, czy nadmierne objadanie się należy do grupy zaburzeń odżywiania. To problem bardzo powszechny, o którym tylko niewielu otwarcie decyduje się mówić.Czy bulimia jest chorobą umysłu? W pierwszej książce pt. Kompulsywne objadanie się Autorka opisuje swoją historię uzależnienia od jedzenia. Wyjaśniła w niej przyczyny swojego zachorowania na bulimię. Jak uwolnić się od kompulsywnego objadania się stanowi kontynuację poprzedniej książki. Prezentuje w niej spersonalizowany plan walki z bulimią, zaburzeniami odżywiania i nadmiernym objadaniem się oparty na sile umysłu. Podpowiada, jak dzięki dwóm głównym zasadom, zerwała z kompulsywnym objadaniem się i całkowite uwolniła od zaburzeń odżywiania. Dziś odczuwa prawdziwe szczęście, jest zdrowa, bez oznak depresji i innych chorób.Autorski plan wyzdrowienia pozwalający zerwać z kompulsywnym objadaniem się i dietami Autorka oferuje samodzielne, naukowe podejście do wyzdrowienia, jako jedną z alternatyw dla terapii zaburzeń odżywiania i tradycyjnych programów leczenia. Wyjaśnia, że przy kompulsywnym objadaniu się powrót do zdrowia nie musi być skomplikowany. Swoim przykładem udowadnia, że jest to możliwe! Przedstawia specjalnie dopasowany plan, który w oparciu o neuronaukę i funkcjonowanie pracy mózgu, gwarantuje uwolnienie się od zaburzeń odżywiania. Podaje wskazówki i dwa główne cele, dzięki którym samodzielnie zerwiesz z kompulsywnym i niepohamowanym jedzeniem. Postawisz na zdrowe odżywianie, odrzucisz wszelkie diety i zaczniesz wreszcie kontrolować swoje emocje. Wyciszysz umysł oraz doświadczysz spokoju i szczęścia.
Dieta mięsna karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego od nosa do ogona. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora jedz mięso dla zdrowia!
Svetlana Ovsyankina, tancerka Teatru Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie @fit_przepisy_od_baletnicy, po raz kolejny dzieli się sekretami swojej kuchni! Po ciąży, jak większość mam, musiała wrócić do formy. Korzystała przy tym wyłącznie ze swoich przepisów oraz kilku prostych zasad - a teraz ty możesz zrobić to samo!W środku znajdziesz :71 niezawodnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i słodkie przekąski, które zasmakują nie tylko tobie, lecz całej twojej rodzinie. Większość z nich przygotujesz z kilku prostych składników, a na gotowanie poświęcisz nie więcej niż 20 minut!Sześć gotowych jadłospisów o różnych kalorycznościach: 1600, 1800, 2000, 2100, 2300 i 2500 kcal, każdy na cztery tygodnie diety. Zostały opracowane w konsultacji z dietetykiem w oparciu o przepisy dostępne w książce i są odpowiednie również dla kobiet karmiących piersią.Praktyczne porady i wskazówki, jak ułożyć własny jadłospis dostosowany do twoich preferencji i potrzeb!Nieważne, czy chcesz schudnąć po ciąży, zrzucić kilka zbędnych kilogramów po zimie czy po prostu zacząć zdrowiej się odżywiać. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, wybierz ulubione potrawy i zacznij cieszyć się efektami!
Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go dosłownie tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię:rozróżniania siedmiu rodzajów głodu z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmurozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagąbudowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniemłagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowychnawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznychstosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środkaotwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia? Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu
Weganizm fałszywa nadzieja. Szokująca prawda o roślinnym stylu odżywiania Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Zdaniem ekspertów pomagają zrzucić wagę, a związki w nich zawarte przyczyniają się do eliminowania chorób. A co, jeśli to wszystko nie jest prawdą? Czy należysz do osób, które stosują roślinne diety, a mimo to borykasz się ze stanami zapalnymi i problemami żołądkowymi? Często chorujesz i wyraźnie podupadasz na zdrowiu? Twoją odpowiedzią może okazać się dieta karniwora. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak możesz pozbyć się otyłości, złego cholesterolu, a nawet depresji sięgnij po tę książkę. To kompleksowy poradnik, który wprowadzi cię w świat mięsożerców. Poznasz zdrowotne właściwości mięsa, które Autor określa mianem superfoods, oraz znajdziesz porady, dzięki którym stopniowo zmienisz swoje odżywianie i odzyskasz zdrowie. Dieta karniwora od kuchni poznaj zasady tej diety i wprowadź swój organizm w stan ketozy Dietą karniwora nazywamy specyficzny rodzaj diety ketogenicznej, opartej jedynie na mięsie, jajkach, owocach morza i rybach. Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate są w mikro- i makroskładniki, witaminy, minerały, pełnowartościowe białko oraz posiadają stosunkowo niewiele węglowodanów. Jednak przede wszystkim zawierają zdrowe tłuszcze, które są kluczowe do przejścia w stan ketozy. Wysokiej jakości mięso, poza budowaniem sylwetki, może zredukować poziom złego cholesterolu w organizmie. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. To dobre i skuteczne rozwiązanie dla osób z problemami gastrycznymi. Ponadto dieta mięsożerców pomaga w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych, układu krążenia i depresji. Ta dieta to również odpowiedź na pytanie, jak zgubić zbędne kilogramy. Przejdź na dietę karniwora i wykorzystaj jej dobroczynne właściwości Autor podkreśla, że przejście na ten rodzaj diety ketogenicznej wymaga pewnego czasu. W pracy ze swoimi pacjentami zaleca, aby zmiana diety odbywała się stopniowo. Organizm musi przestawić się na nowy rodzaj pokarmu bogatego w zdrowe tłuszcze, które aktywują prozdrowotne działanie ketozy. Z relacji pacjentów Shawna Bakera wynika, że odkąd zaczęli stosować się do jego zaleceń żywieniowych, pozbyli się problemów nie tylko z wagą, ale przede wszystkim ze schorzeniami układu ruchu, które standardowo leczy się zastrzykami lub operacją. Co więcej, wiele osób dzięki diecie karniwora odstawiło na bok kawę, napoje energetyczne oraz pożywienie bogate w węglowodany, czego skutkiem było zwiększenie poziomu energii w ciągu dnia. To tylko kilka z wielu pozytywnych zmian, jakie zaobserwujesz po przejściu na dietę karniwora. Jak zgubić zbędne kilogramy dzięki diecie karniwora i aktywności fizycznej? W czasie diety ketogenicznej możesz zaobserwować znaczny spadek wagi swojego ciała. To zupełnie normalne, ponieważ organizm w stanie ketozy pozyskuje energię z zalegającego tłuszczu. Właśnie dlatego w stosunkowo krótkim czasie możesz schudnąć lub nawet zapomnieć o otyłości. Poza poradami żywieniowymi Autor przypomina, jak ważna jest aktywność fizyczna w celu poprawy kondycji i pozostania w zdrowiu przez długi czas. Pamiętaj, że nadmiar tłuszczu i brak ruchu przyczyniają się do problemów z układem krążenia, a to prosta droga do poważniejszych chorób. Dieta karniwora skutecznie uchroni cię przed wszelkimi dolegliwościami. Weź sprawy we własne ręce i zadbaj o zdrowie.
Jak zlikwidować stany zapalne w organizmie zacznij od przyczyn, a nie objawów Stan zapalny jest naturalną reakcją organizmu. To nic innego jak metoda walki ze szkodliwymi czynnikami. Mogą być nimi wirusy lub bakterie. Innym razem skaleczenia, kontuzje czy toksyny chemiczne. Wśród przyczyn stanów zapalnych wymienia się również niektóre produkty spożywcze, a nawet stres. Co jednak sprawia, że odpowiedź obronna organizmu przekształca się w mechanizm zagrażający zdrowiu? Przewlekły charakter stanu zapalnego. Długotrwale utrzymujący się stan zapalny destabilizuje funkcjonowanie organizmu. Zakłóca pracę narządów i sprzyja powstawaniu chorób. Jakich? Przewlekłe stany zapalne uznawane są za jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych. Sprzyjają występowaniu chorób układu pokarmowego i układu krążenia, a także zwiększają ryzyko zaburzeń hormonalnych. Jak widać, stanów zapalnych nie można bagatelizować. Określ typ swojego stanu zapalnego, a odzyskasz zdrowie Zdaniem Maggie Berghoff kluczem do rozwiązania problemów zdrowotnych jest określenie indywidualnego typu stanu zapalnego. Właśnie temu służy zamieszczony w książce prosty test. Rozwiązanie go stanowi wstęp do 3-etapowego programu uzdrowienia organizmu. Rozpoczyna się on diagnozą przyczyn. Następnie krok po kroku wprowadza się przeciwzapalny styl życia. Zwieńczeniem drogi do odzyskania zdrowia jest spersonalizowana dieta przeciwzapalna. Publikacja zawiera szczegółowy opis każdego z etapów programu uzdrawiającego. Autorka dzieli się wskazówkami z perspektywy osoby, która sama zmagała się z przewlekłymi stanami zapalnymi i poradziła sobie z nimi. Jej domowe sposoby na stany zapalne nadają się do zastosowania przez każdego. Stan zapalny niejedno ma imię Książka zawiera analizę różnorodnych przyczyn przewlekłych stanów zapalnych. A jest ich naprawdę wiele. Mogą to być toksyny zawarte w powietrzu, środki czyszczące lub... niedobór ruchu. Pasożyty, stres, brak snu, niewłaściwa dieta... Lista jest naprawdę długa. Autorka ukierunkowuje poszukiwania naszego własnego typu stanu zapalnego. Dzięki jej wskazówkom każdy bez trudu określi źródło swojego schorzenia. By ułatwić poruszanie się w gąszczu chorób i ich objawów, podzieliła je na grupy. Wśród nich znajdują się między innymi: zapalenia mięśni i stawów, zapalenia związane z zaburzeniami hormonalnymi, chorobami układu pokarmowego i wywołane przez stres. Szczególnie dużo miejsca poświęca stanom zapalnym powiązanym ze spożyciem cukru. Uznaje je za bardzo groźne dla zdrowia. Oczyszczanie organizmu i... otoczenia Jednym z głównych punktów strategii przeciwzapalnej jest umiejętność radzenia sobie ze stresorami. Okazuje się, że mają one wymiar nie tylko psychologiczny, ale też środowiskowy. Z jednej strony stany zapalne wyzwalane są przez negatywne emocje i wewnętrzne napięcia. Z drugiej przez szkodliwe substancje znajduje się w najbliższym otoczeniu. Książka zawiera szereg wskazówek, jak poradzić sobie z jednymi i drugimi. Przybliża techniki mindfulness i świadomego oddechu. Pokazuje moc wizualizacji i zalety wdzięczności. Jednocześnie Autorka radzi, jak zoptymalizować swoje otoczenie, poczynając od jakości powietrza i wody, po dobór artykułów gospodarczych i kosmetyków. Przy okazji ostrzega przed negatywnym wpływem niebieskiego światła i promieniowania elektromagnetycznego. Okazuje się, że oczyszczanie organizmu sprowadza się do detoksykacji nie tylko ciała i umysłu, ale też bezpośredniego otoczenia.
JJ Smith jest autorką bestsellerów New York Timesa, dietetyczką, inspirującą mówczynią oraz certyfikowaną ekspertką w dziedzinie odchudzania. W tej książce prezentuje keto koktajle, które przyspieszą twój metabolizm, pomogą pokonać choroby autoimmunologiczne, obniżą twój cholesterol, a także wyregulują zaburzenia hormonalne. To nowa keto dieta oczyszczająca i przeciwzapalna, której podstawą są keto koktajle o niskiej zawartości cukru oraz niskowęglowodanowe posiłki spalające tłuszcz. Dzięki nim wprowadzisz swój organizm w stan ketozy i utrzymasz szybką przemianę materii, a także odtrujesz go z zalegających toksyn. Poznaj plan posiłków i proste przepisy JJ Smith, które są pełne składników odżywczych i witamin. Keto koktajle na przyspieszenie metabolizmu i utrzymanie zdrowej ketozy.
Jak szybko schudnąć poznaj najskuteczniejsze diety odchudzające Otyłość stanowi jeden z największych problemów zdrowotnych na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zmaga się z nią nawet 650 mln ludzi. Co gorsza, liczba ta stale rośnie. Nic dziwnego, że coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie jak szybko schudnąć. Pal licho, gdyby otyłość, w tym otyłość brzuszna, była wyłącznie kwestią estetyczną. Niestety, podwyższa ona również ryzyko wystąpienia wielu chorób. Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca czy insulinooporność wcale nie wyczerpują długiej listy możliwych zagrożeń. Zapobiec im można, zmieniając styl życia, a przede wszystkim dietę. Której jednak zaufać w natłoku kolejnych cudownych diet? Mając trudności z wyborem, warto skorzystać z wiedzy naukowców, którzy zajęli się tym problemem. Niniejsza książka przybliża tematykę skutecznego odchudzania w świetle najnowszych badań. Opisuje aktualne odkrycia w dziedzinie fizjologii ludzkiego organizmu i na tej podstawie ułatwia wybór optymalnej diety. Skuteczne odchudzanie co powinieneś wiedzieć W książce tej znajdziesz wiele wskazówek, dzięki którym nie tylko będziesz wiedział, jak szybko schudnąć, ale też poprawisz stan swojego zdrowia. Zrozumiesz, dlaczego jemy więcej i częściej, ale nie lepiej. Poznasz paradoks diet odchudzających, które powodują, że... przybieramy na wadze. Dowiesz się, na czym polega kompensacja odżywiania i jak zapanować nad czynnikami wyzwalającymi głód. Uzbrojony w tę wiedzę świadomie wybierzesz optymalną dla siebie dietę. Nieważne, czy będzie to dieta ketogeniczna, czy wegetariańska. Zyskasz to, na czym ci najbardziej zależy, czyli potwierdzony naukowo sposób na skuteczne odchudzanie. Otyłość to nie tylko kwestia estetyczna Powrót do prawidłowej masy ciała nie jest celem samym w sobie w przypadku diet odchudzających. Należy pamiętać, że jest to również, a może przede wszystkim skuteczny sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań związanych z nadwagą. Lekarze i dietetycy potwierdzają korzystny wpływ zmiany stylu życia na zdrowie. Dlatego Autorka, opisując poszczególne diety, nie poświęca zbyt wiele uwagi aspektom kulinarnym. Skupia się głównie na ich związkach z funkcjonowaniem organizmu. Analizuje wartości energetyczne każdej z nich i podaje zalecane rozkłady makroskładników. Wskazuje też atuty prozdrowotne poszczególnych modeli odżywiania. Na przykład dieta ketogeniczna daje dobre rezultaty terapeutyczne w przypadku osób zmagających się z chorobami układu krążenia, cukrzycą typu 2 oraz zespołem policystycznych jajników. Skąd te efekty? Okazuje się, że zwiększa ona wydajność metaboliczną i lipolizę (rozkład tłuszczów), a zmniejsza apetyt. Ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych ogranicza także dieta wegetariańska. Jednak w tym przypadku koniecznie trzeba pamiętać o suplementach diety. Autorka nie szczędzi praktycznych informacji, które można z powodzeniem wykorzystać w codziennej praktyce dietetycznej.
Placki ziemniaczane, hamburgery, sałatka marchewkowa z imbirem, paluszki z kurczaka. Sam widzisz, że dieta w refluksie nie musi być nudna i skomplikowana. Autor, ceniony dietetyk, odkryje przed tobą ponad 100 prostych przepisów na dania, do których przygotowania będziesz potrzebował maksymalnie 5 składników. Pożywne śniadania, zupy, sałatki, obiady i desery. Dania wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe oraz low-FODMAP. Spełnią potrzeby osób cierpiących nie tylko na refluks, ale również inne choroby układu pokarmowego. Autor pomoże ci zrozumieć, czym jest choroba refluksowa oraz jakie są jej przyczyny i objawy. Odkryjesz także proste zmiany w stylu życia, które pomogą ci zmniejszyć stany zapalne i dolegliwości związane z refluksem. Twoja najlepsza dieta na refluks!
Siostra Anastazja Pustelnik FDC, na co dzień kucharząca krakowskim jezuitom, to postać niezwykła. Skromna zakonnica, a jednocześnie autorka czterech książek kucharskich o łącznym nakładzie miliona egzemplarzy! Konia z rzędem temu, kto znajdzie polskiego pisarza mogącego pochwalić się aż taką popularnością. Trzymacie w rękach kolejną jej książkę, tym razem poświęconą sałatkom. Zawiera sto kilkadziesiąt przepisów, interesujących, smakowitych - dodajmy. Myślę jednak, że siostra Anastazja nie będzie miała nic przeciwko temu, abyście potraktowali jej sałatkowe recepty nie jako kulinarny kanon, ale podstawę do rozwijania kulinarnej inwencji. Bo - jak się już rzekło - nie ma nic milszego od komponowania symfonii smaków... (Wstęp, Andrzej Kozioł) * Siostra Anastazja, okrzyknięta przez Tygodnik "Gość Niedzielny" Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej, oddaje w ręce czytelników kolejną książkę kucharską. 123 sałatki i surówki to poradnik dla każdego. Starannie dobrane receptury i bezcenne rady, umożliwią początkującym podjęcie pierwszej kulinarnej próby, a bardziej doświadczeni, przekonają się, że sztuka gotowania może być jeszcze bardziej wyszukana. Obok przepisów na wykwintne sałatki na specjalne okazje, Autorka podpowiada sposoby na urozmaicenie surówek, które są elementem codziennego menu. Gorąco polecamy wszystkim smakoszom. Na zdrowie! (notka dla działu marketingu)
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?