Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Samodzielne poszukiwanie dziko rosnących trufli, szkolenie psa i korzystanie z jego pomocy w trakcie poszukiwań czy wreszcie amatorska uprawa tych podziemnych grzybów to dziś bardzo popularne hobby. Rzesze zapaleńców, zarówno w krajach, gdzie kultura truflowa sięga czasów antycznych, jak i w tych, gdzie trufle przez wieki uchodziły za mit, zgłębiają tajniki truflowego rzemiosła. Polska dołączyła do grona krajów truflowych wieloma mocnymi akcentami: bogactwem i różnorodnością już odkrytych gatunków, naturalną obfitością występowania w naszej przyrodzie najcenniejszych trufli jadalnych, a także skutecznymi metodami ich uprawy na plantacjach oraz w truflowych ogrodach. Książka Trufle Polski przedstawia wyczerpująco wszystkie zagadnienia dotyczące tych wyjątkowych grzybów od szczegółowych opisów gatunków rosnących w Polsce, po ich wymagania siedliskowe, do odpowiedzialnego poszukiwania i zbierania trufli bez szkody dla środowiska. Autor ponadto dzieli się swą wiedzą na temat skutecznego szkolenia psów do szukania trufli, szczegółowo opisując kolejne etapy takiego szkolenia. Z poradnika tego dowiemy się także, jak założyć plantację trufli, przygotować pod nią glebę, pozyskać sadzonki i pielęgnować truflowy ogród. Książka dla każdego, kogo fascynują te oryginalne grzyby i chciałby się zająć ich pozyskiwaniem.
"Książka „Od chwastowiska do Ogrodowiska” to zapis wspomnień Danuty Młoźniak, która wraz z mężem Witoldem stworzyła wspaniały ogród pokazowy OGRODOWISKO w Przypkach koło Warszawy.
Bohaterowie książki zaczynali od 3-hektarowego ugoru, który ciężką pracą i niezwykłą kreatywnością zamienili w bajeczny ogród, otwarty dla publiczności od wiosny do jesieni. Na zdjęciach zobaczymy zarówno początkowe prace nad tworzeniem ogrodu, jak i obecne spektakularne fragmenty OGRODOWISKA. Ze wspomnień natomiast poznamy ciekawą historię kolejnych etapów powstawania ogrodu. Przy okazji autorka odkrywa przed nami bezkres swej ogrodowej wiedzy, którą z powodzeniem możemy wykorzystać w naszych własnych ogrodach.
Ogrodnicy pasjonaci – Danuta i Witold – zrealizowali swoje marzenie i teraz dzielą się swym szczęściem, zapraszając do OGRODOWISKA ludzi spragnionych kontaktu z przyrodą ukształtowaną w najpiękniejsze ogrodowe kompozycje."
Ależ to jest piękna książka! Pobudzające kulinarną wyobraźnię przepisy, mnóstwo dobrze podanej wiedzy oraz pachnące, wibrujące kolorami i ciepłem zdjęcia Autorki Natychmiast chcę to wszystko ugotować!Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle"Rozszerzone wydanie - 186 przepisów na dania jak z bajki!Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje - kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale smakować!Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii!Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i lodami z magnolii!Zaserwuj pasztet z aksamitkami i kwiaty rzepaku w ostrym sosie!Poznaj magiczny smak zupy z liliowca i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim - jak przyrządzić z nich pyszne potrawy.Małgorzata Kalemba-Drożdż - autorka książek Pyszne chwasty, Jadalne kwiaty, Smakowite drzewa i Skarby ogrodu (2021). Prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.
Wszyscy Polacy to jedna wielka alkoholowa rodzina - mówi jeden z bohaterów książki Agnieszki Jucewicz, dziennikarki "Gazety Wyborczej", autorki bestsellerowych książek (m. in. Czując, Żyj wystarczająco dobrze) oraz Magdaleny Kicińskiej, autorki głośnej "Pani Stefy" oraz redaktorki naczelnej miesięcznika "Pismo". "Dom w butelce" to zbiór mocnych, głębokich rozmów z dorosłymi dziećmi alkoholików. Jakie wyglądało ich dzieciństwo? W jaki sposób uzależnieni rodzice wpłynęli na ich dorosłość? Kiedy rozmówcy uświadomili sobie obecność alkoholowego spadku w swoim życiu? Czy i jak udało im się od niego uwolnić? Kim są dzisiaj? Autorki wiedzą co mówią - jak same przyznają, książka jest również rozprawą z ich własnym, rodzinnym doświadczeniem.
Dr William Davis dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, analizując historię spożywania produktów z tego zboża i zmiany, jakim ulegały. Dzisiejsza pszenica nie jest już solidną podstawą pożywienia, z której powstaje zdrowy chleb powszedni. Została genetycznie zmodyfikowana, by producenci żywności mogli osiągać jak największe zyski przy minimalnych kosztach. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się żywieniowo bezwartościowym, acz wszechobecnym składnikiem, który sprawia, że poziom glukozy we krwi rośnie gwałtowniej niż po zjedzeniu cukru, a ponadto ma właściwości uzależniające, co doprowadza do huśtawki głodu i przejadania się oraz zmęczenia. Na podstawie wieloletnich badań klinicznych oraz niezwykłych wyników, które obserwował u tysięcy własnych pacjentów po rezygnacji z produktów zawierających pszenicę, dr Davis przedstawia argumenty przeciwko temu wszechobecnemu składnikowi pokarmowemu. Dieta bez pszenicy skutkuje wg niego znaczącymi korzyściami, takimi jak: stała utrata wagi; złagodzenie zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2; wyleczenie z problemów jelitowych; wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu; poprawa gęstości kości; zanik dolegliwości skórnych, takich jak łuszczyca, afty, łysienie; ograniczenie stanów zapalnych i bólów gośćcowych. Ta atrakcyjna w czytaniu, skłaniająca do myślenia i starannie udokumentowana książka oferuje nowy, niezmiernie ważny punkt widzenia na najistotniejsze problemy zdrowotne naszych czasów. Prowokacyjna książka amerykańskiego lekarza kardiologa przekonująca, że eliminacja pszenicy z codziennej diety jest sposobem na utratę wagi, pozbycie się pszennego brzucha i liczne problemy zdrowotne współczesnego człowieka Dieta, która może zrewolucjonizować podejście do zdrowego żywienia Obecnie najpopularniejsza książka o diecie w USA, od ponad roku na listach bestsellerów, m. in. New York Timesa
Figa i ja opowiada o jamniczce Fidze i jej panu (autorze niniejszej pozycji), który już wcześniej poświęcił dwie publikacje ukochanym zwierzętom: Psy znanych i lubianych, Cztery psy i ja. Figa jest psem piątym. Włodzimierz Andrzej Gibasiewicz zajmuje się zwierzętami zawodowo (jest weterynarzem), ale też z pasji, czy lepiej powiedzieć – z miłości. W jego działalności publicystycznej dużą część zajmują książki, które poświęcił losom lekarzom weterynarii podczas drugiej wojny światowej. W najnowszej książce także ten temat się pojawia.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Publikacja dotycząca diagnostyki, leczenia i rehabilitacji pacjenta podczas przebiegu choroby Parkinsona, przygotowana z wybitnymi specjalistami neurologii i rehabilitacji neurologicznej. Porusza tematykę szczegółowej opieki nad pacjentem z chorobą Alzheimera, zaburzeń poznawczych, prokognitywnych, możliwych objawów psychopatologicznych czy zaburzeń językowych. Przekazuje też wiedzę o możliwościach leczenia i rehabilitacji, jak również opieki nad pacjentem w terminalnym stadium choroby. Publikacja została oparta na aktualnym piśmiennictwie oraz wiedzy i doświadczeniu z praktyki Autorów. To użyteczne i praktyczne narzędzie do pogłębienia i zaktualizowania wiedzy na temat schorzeń neurologicznych u pacjenta dorosłego dla lekarzy neurologów, studentów medycyny, jak i innych specjalizacji lekarskich i zawodów medycznych, udzielających pomocy pacjentom cierpiącym na choroby neurodegeneracyjne.
Zabiegi medycyny estetycznej w obecnych czasach zyskują na coraz większej popularności. W pogoni za pięknem i młodym wyglądem medycyna estetyczna stwarza swoim odbiorcom coraz to nowe możliwości „upiększania siebie”, ale także korygowania niechcianych efektów. Celem nadrzędnym gabinetów medycyny estetycznej jest bezpieczeństwo pacjentów – nie tylko pod względem sterylności wykonywanych zabiegów czy użycia profesjonalnych, sprawdzonych produktów, ale także opieka nad nim w czasie późniejszym, a przede wszystkim wsparcie i pomoc w razie jakichkolwiek powikłań. W niniejszej publikacji, która jest wynikiem analiz prac poglądowych i dzieł naukowych, zebrano i usystematyzowano wiedzę na temat protokołów terapeutycznych i ich skuteczności. Książka powstała z potrzeby kompleksowego zaopiekowania się pacjentem oraz pomocy mu w odwróceniu niepożądanych reakcji pozabiegowych. Dowiesz się z niej: jakie są mechanizmy powstawania niepożądanych efektów zabiegów medycyny estetycznej, jak im zapobiegać oraz co zrobić, jeżeli się wydarzą. Poruszone tematy dotyczą: obrzęków, odmrożeń, wstrząsu anafilaktycznego, niepoprawnej implementacji nici, grudek i nierówności (np. po wypełniaczach czy mezokoktailach), hiperpigmentacji, reakcji alergicznych, zespołu piekącej jamy ustnej, zapalenia czerwieni wargowej i wiele innych. To podstawowa publikacja, która powinna się znaleźć w biblioteczce każdego lekarza medycyny estetycznej oraz osób mających styczność z powikłaniami pozabiegowymi.
Gdy 7 maja 2006 roku żegnał się z kibicami Realu Madryt, płakał jak dziecko. Wtedy chyba nawet on sam w najśmielszych snach nie wyobrażał sobie jeszcze, że po dekadzie powróci na Santiago Bernabu, by już w roli trenera doprowadzić Królewskich do trzykrotnego triumfu w Lidze Mistrzów. Dwa miesiące po rozstaniu z Realem rozegrał ostatnie spotkanie w karierze: finał mistrzostw świata Włochy - Francja na Stadionie Olimpijskim w Berlinie. Mecz, który stał się motywem przewodnim tej książki, był pełen symboli. W trakcie tych 110 minut dużo się działo: rzut karny zamieniony na gola podcinką, reorganizacja drużyny przez kapitana, uderzenie "z byka" w klatkę piersiową Materazziego, wreszcie - brak wyjścia na dekorację. Srebrny medal nigdy go nie interesował.Zizou pragnie wygrywać również w roli szkoleniowca. W najnowszym wydaniu książki przedstawiona została jego droga na szczyt trenerskiej hierarchii, niespodziewana rezygnacja ze stanowiska po trzecim z rzędu triumfie w Lidze Mistrzów, a także powrót na ławkę Realu w marcu 2019 roku.To biografia w formie wspomnień, w której mieszają się epoki i zdarzenia. Oto pasjonująca opowieść, która ukazuje dotąd nieznane strony Mistrza. Przed Wami książka ważna i poruszająca, która pozwala zrozumieć najlepszego piłkarza swojej epoki.***Jak wytłumaczyć magię, jeśli nigdy nie widziało się gry Zidane'a? Jak wyjaśnić niemożliwe? Jak opisać piłkarską dostojność i maestrię?Boiskowe występy Francuza można okraszać mnóstwem górnolotnych słów, ale żadne nie odda jego klasy. Tak jak są książki, które każdy człowiek powinien znać, czy filmy, które wypada choć raz obejrzeć, są też zagrania Zidane'a, które przeszły do historii futbolu i nigdy nie przestaną zachwycać kibiców.Magia. Tym właśnie była gra numeru 5 Realu Madryt. Rulety, przyjęcia, zwody, podania, uderzenia - wszystko, co Zidane prezentował na boisku, było magiczne, wyjątkowe i niepowtarzalne. Nie były to czary z wybuchami i fajerwerkami, ale dostojne i spokojne pociągnięcia magiczną różdżką, za którymi do dziś tęskni madridismo.Zidane był boiskowym czarodziejem, ale nie robotem, zaprogramowanym, by strzelać pięćdziesiąt goli w sezonie i mecz w mecz powtarzać te same zagrania. Jego ruchy, mimo że z pozoru spokojne i powolne, były nie do podrobienia przez innych. Tylko pot, który w każdym meczu spływał hektolitrami po jego czole, dowodził, że Zidane jednak nie pochodzi z innej planety.(fragment książi)BIOGRAMLUCA CAIOLIWłoski dziennikarz sportowy mieszkający w Hiszpanii; pracował dla "L'Unit", "Il Manifesto", "La Repubblica", "La Gazzetta dello Sport", "Corriere della Sera" i Rai 3 we Włoszech oraz ITV w Anglii. Były redaktor naczelny francuskiej Euronews TV. Autor wielu piłkarskich biografii, które stały się bestsellerami w Polsce i na całym świecie, m. in. wydanych przez SQN: Messi. Historia chłopca, który stał się legendą, Ronaldo. Obsesja doskonałości, Ronaldinho. Uśmiech futbolu, Neymar. Magik z Brazylii, Karim Benzema. Królewska perfekcja oraz Mbapp. Nie do zatrzymania.
To nie jest tylko historia o wytyczaniu nowych szlaków i przekraczaniu granic. To także opowieść o przyjaźni, marzeniach i pasji, która przenosi góry.Byli świetnymi alpinistami i organizatorami. W czasach PRL-u szkolili polskich komandosów, zjeździli Azję, Afrykę i Amerykę, a na swoje wyprawy jako pierwsi wspinacze zarabiali malowaniem fabrycznych i kopalnianych kominów.Nazwiska Jerzego Kukuczki, Krzysztofa Wielickiego, Artura Hajzera czy Ryszarda Pawłowskiego zna każdy miłośnik światowego alpinizmu. Oprócz tych gwiazd do Klubu Wysokogórskiego w Katowicach należały jeszcze dziesiątki innych wspinaczy najwyższej klasy. Zdobywali szczyty i wytyczali nowe drogi nie tylko w Tatrach, Alpach, Himalajach i Karakorum, lecz także na Kaukazie czy w Andach. Niespokojne duchy, ciekawi świata, czerpali z życia pełnymi garściami. Żadne marzenie nie było niemożliwe do spełnienia.Przywozili do Polski egzotyczne opowieści z Peru, Alaski, Afryki - w siermiężnej komunie dawali nadzieję, że można osiągnąć wszystko, jeśli tylko bardzo się tego pragnie."Kamraty" to książka bardzo rodzinna. Autorzy, mający na koncie biografie Kukuczki, Wielickiego czy Macieja Berbeki, tym razem opowiadają historie tych mniej znanych, ale niezwykle barwnych postaci tworzących śląskie środowisko wspinaczkowe, jak Henryk Furmanik, Adam Zyzak, Jerzy Rudnicki, małżeństwo Danuta i Zbigniew Wachowie oraz Aniela i Marek Łukaszewscy czy Jacek Czech. Bywa zabawnie, bywa przejmująco.
Autorbestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką!Wraz z Franois-Rgisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata - PARYŻ.Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę?Dlaczego barman to paryski zawód?Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy?Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu?W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej?Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki2 050 adresów do odwiedzenia - od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracjemnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostekZobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach!Prawdziwa BIBLIA francuskiego smakuWSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę FrancjiFranois-Rgis Gaudry - autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek - Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Tres Tres Bon oraz audycję On va dguster w radiuFrance Inter.
Brzdąc, nazywany do dziś (z sympatią) „Pchłą”, który z podwórkowego spryciarza wyrósł na najlepszego zawodnika globu. Gdy był mały, LEO MESSI usłyszał, że nigdy nie zostanie piłkarzem, a później ośmiokrotnie zdobywał Złotą Piłkę. Przez dwadzieścia lat czarował stadiony niesamowitymi dryblingami, genialnymi podaniami i wyrafinowanymi strzałami. Oklaskiwali go wszyscy, nawet boiskowi przeciwnicy, a gdy objawiła się magia jego gry, chłopcy na całym świecie zaczęli chodzić w koszulkach z jego nazwiskiem.
Jako dziecko nie potrafił pogodzić się z porażką, nie tylko w rywalizacji na boisku. Przegrywać nie nauczył się nigdy. Za to do perfekcji opanował sztukę zwyciężania.
Jak to było – dowiesz się z tej książki.
Książka dla czytelników powyżej dziewiątego roku życia.
Kiedym został kucharzem w mojej młodości, nieroiłem sobie, że przyjdzie mi kiedyś napisać książkękucharską. Wiek i doświadczenie ośmielają. OpuściłemWarszawę, zwiedziłem nadreńskie prowincye,Paryż, pracowałem tam dwa lata w moim zawodzie,a zebrawszy zasiłek na drogę, puściłem się do Londynu, gdzie poznałem znakomity porządek w kuchniachi siłę potraw angielskich,odpowiednią klimatowii powołaniu m arynarskiem u narodu. Czterywięc poznałem kuchnie: polską, niemiecką, francuskąi angielską. Korzystałem z tej znajomości i siłęjednych ze smakiem drugich starałem się pogodzić i zastosować do naszego klimatu.
Podręcznik stanowi pierwszą z trzech części monografii, które mają na celu przygotować przyszła higienistkę oraz asystentkę stomatologiczną do pracy w zawodzie. Został napisany przez wieloletniego wykładowcę lic. hign. Stom. Piotra Kaługę. Publikacja od podstaw przeprowadzi Cię za rękę przez zagadnienia, które są Ci niezbędne w przyszłej pracy. W sposób kompleksowy oraz prosty wytłumaczy najtrudniejsze kwestie. Dla Twojej wygody oraz lepszego zrozumienia treści została wzbogacona o edukacyjne filmy umieszczone w postaci QR kodów. Znajdziesz w niej informacje dotyczące: – charakterystyki zawodów asystentki i higienistki stomatologicznej, – z kogo składa się zespół stomatologiczny oraz z jakimi dyscyplinami stomatologicznymi możesz się spotkać w przyszłej pracy, – wyposażanie gabinetu, – oznaczania zębów różnymi metodami, – prawidłowego wypełnienia dokumentacji pacjenta, – sposobów na uzyskanie ergonomii w gabinecie, – sterylizacji i dezynfekcji, – zagrożeń płynących ze środowiska pracy. Publikacja jest przeznaczona dla osób, które jako swoją ścieżkę zawodową wybrały zawody higienistki oraz asystentki stomatologicznej.
1. Neuroróżnorodność – definicja, rozwój koncepcji Alicja Kawalec, Małgorzata Janas-Kozik
2. Legendy, mnisi i naukowcy– historia autyzmu i jego konceptualizacji Agnieszka Słopień, Ireneusz Jelonek
3. Ewolucyjne spojrzenie na zaburzenia ze spektrum autyzmu Małgorzata Janas-Kozik, Krzysztof Maria Wilczyński
4. Epidemiologia zaburzeń ze spektrum autyzmu Agnieszka Słopień
5. Genetyka zaburzeń ze spektrum autyzmu Krzysztof Maria Wilczyński
6. Etiologia zaburzeń ze spektrum autyzmu Agnieszka Słopień
7. Obraz kliniczny zaburzeń ze spektrum autyzmu w świetle nowych kryteriów diagnostycznych ICD 11 Lena Cichoń, Ireneusz Jelonek
8. ASD u dziewcząt i kobiet Agnieszka Słopień, Krzysztof Maria Wilczyński
9. Objawy i diagnoza spektrum autyzmu u dzieci w wieku do 3 lat Ewa Pisula, Alicja Niedźwiecka
10. Diagnostyka i koncepcje psychologiczne w zaburzeniach ze spektrum autyzmu Aleksandra Stasik
11. Zaburzenia neurologiczne u osób z zaburzeniem ze spektrum autyzmu Elżbieta Stawicka
12. Objawy zaburzeń ze spektrum autyzmu w zaburzeniach metabolicznych Elżbieta Stawicka
13. Współchorobowość psychiatryczna w zaburzeniach ze spektrum autyzmu Lena Cichoń, Ireneusz Jelonek
14. Terapia poznawczo-behawioralna, treningi umiejętności społecznych, programy terapeutyczne ukierunkowane na rozwój teorii umysłu, psychoedukacja w zaburzeniach ze spektrum autyzmu Anita Bryńska
15. Psychofarmakologia w zaburzeniach ze spektrum autyzmu – nowoczesne kierunki badań Tomasz Wolańczyk, Krzysztof Maria Wilczyński
16. Inne oddziaływania terapeutyczno-rehabilitacyjne w zaburzeniach ze spektrum autyzmu Agnieszka Słopień, Anita Bryńska
17. Zagadnienia seksualności osób ze spektrum autyzmu – dylematy praktyczne Krzysztof Maria Wilczyński, Małgorzata Janas-Kozik
Książka zawiera podstawowe informacje dotyczące opieki nad tym wspaniałym zwierzęciem. W krótkim wstępie przedstawiono pochodzenie i ewolucję koni, zaś w części bogato ilustrowanej zdjęciami charakterystykę najpopularniejszych ras. Z książki dowiesz się, jak najlepiej opiekować się wierzchowcem, jak dbać o jego zdrowie i kondycję, dlaczego warto przeprowadzać regularne treningi i jak postępować w nagłych wypadkach.Ponadto w poradniku znajdziesz:opinie eksperta na konie i ich świat,wskazówki, jak dbać o konia w każdym momencie jego życia i umiejętnie go pielęgnować,informacje na temat żywienia i zbilansowanej diety,porady, jak zadbać o bezpieczeństwo konia i jeźdźca,ilustrowany przewodnik po rasach.
Kiszonki leczą, odżywiają, smakująWraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na zamknięcie lata w słoiku.W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku
Jako dzieci nie mamy wpływu na to, w jakiej rodzinie się wychowujemy, ale w dorosłości możemy zadecydować, co zrobimy z bagażem trudnych doświadczeń.Alkoholizm lub inne przewlekłe trudności rodziców mają trwały i negatywny wpływ na zdrowie psychiczne dzieci. Szereg problemów, z jakimi mierzą się one już jako dojrzali ludzie, to syndrom DDA dorosłe dzieci alkoholików, lub DDD dorosłe dzieci dysfunkcji. DDA i DDD miewają tendencje do uzależnień, problemy z okazywaniem i regulacją emocji, tworzeniem trwałych i zdrowych relacji, stawianiem sobie realistycznych wymagań. To grupa bardzo liczna i zróżnicowana pod względem przeżywanych problemów, ale podłoże ich cierpienia jest zazwyczaj podobne. Tkwi w niedoborze opieki rodzicielskiej, wstydzie i poczuciu winy, braku zrozumienia i deficycie różnych umiejętności, które inne dzieci nabyły w swoich zdrowych rodzinach.Oto poradnik dla każdego, kto czuje, że chce uwolnić się spod wpływu trudnego dzieciństwa na swoje obecne życie. Autorka w przystępny sposób tłumaczy mechanizmy powstawania problemów DDA/DDD, pomagając w zrozumieniu samego siebie. Pokazuje, jak pracować nad toksycznym wstydem, radzeniem sobie z emocjami, budowaniem świadomych i satysfakcjonujących związków z innymi.Marta Sak psycholożka (absolwentka UW), dyplomowana interwentka kryzysowa, obecnie w trakcie specjalizacji z psychoterapii w nurcie integracyjnym. Pracuje w poradni zdrowia psychicznego oraz w ośrodku interwencji kryzysowej. Wspiera pacjentów w obliczu trudnych sytuacji życiowych, ale także w szeroko pojętym rozwoju osobistym. Pasję do psychologii łączy z pasją do pisania: jest autorką popularnych artykułów i e-booków o tematyce psychologicznej.
Pierwsza w Polsce dietetyczka, która poleca dietę keto!Chcesz schudnąć, poczuć się lepiej i mieć mnóstwo energii? Masz ochotę wypróbować keto, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? A może brakuje ci czasu na gotowanie? Jeśli tak, to ta książka jest dla ciebie!Znajdziesz w niej najważniejsze informacje o diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej, listę polecanych produktów oraz informacje o niezbędnej suplementacji. A co najważniejsze czeka na ciebie prawie 100 przepisów na proste, sycące i pyszne potrawy, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Do każdego przepisu dołączona jest informacja o kaloryczności potrawy i rozkład makroskładników w jednej porcji.To także świetna książka dla tych, którzy już są na diecie keto i szukają nowych pomysłów na posiłki, łatwych rozwiązań i przepisów do przygotowania w kilka minut!Diana Pietraszewska dietetyczka, od 2017 roku jest na diecie niskowęglowodanowej przeplatanej z dietą ketogeniczną. Promuje żywienie niskowęglowodanowe, pomaga ludziom schudnąć, ustabilizować gospodarkę cukrowo-insulinową, pokonać problemy hormonalne i zajść w ciążę. Prowadzi blog: www.dianapietraszewska.com.
Od Hello Kitty do maneki neko Japonia stanowi epicentrum światowej kociej kultury! Czasem czają się w cieniu, a czasem grają w kompozycji pierwsze skrzypce, ale jedno nie ulega wątpliwości: koty są wszechobecne w sztuce japońskiej. W zależności od sytuacji mogą przynosić szczęście, nakłaniać oglądającego do refleksji nad przedstawioną opowieścią lub stanowić materialny dowód na istnienie niewidzialnego świata magii i zjawisk nadprzyrodzonych. Niniejsza książka przedstawia 200 ujmujących drzeworytów, malowideł, parawanów i figurek celebrujących bogatą symbolikę i zaskakujące historie związane z wizerunkiem kota w Japonii.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?