Do tego działu zapraszamy wszystkich czytelników bo zdrowie ważne jest dla każdego z nas. Polecamy szeroki wachlarz publikacji, poradników, podręczników znanych autorów, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i dbają o siebie. Proponujemy mnóstwo poradników i książek kulinarnych, z których dowiemy się jak przygotować smaczne i zdrowe posiłki, pełne zdrowych warzyw i błonnika. Dowiemy się jak prawidłowo się odżywiać z zachowaniem zasad zdrowej diety. Porady naturoterapeutów, różne terapie, diety, ćwiczenia oraz system leczenia dietą bezśluzową, ogólnie szkoła zdrowia. Diety oczysczające, głodówki, posty i diety surowe, warzywne, sokoterapie. Znani i cenieni autorzy zdrowotnych książek: Mariusz Budrowski i Agnieszka Juncewicz, Hulda Clark, Matthias Rath, Magdalena makarowska, Arnold Ehret, Anna Ciesielska, Michał Tombak, Walter Last, Borys |Bołotow, Iwan Nieumywakin, Andreas Moritz i wielu innych.
Tyler „Ninja” Blevins to jeden z najlepszych graczy w Fortnite na świecie. Ma ponad 14 milionów obserwatorów na platformach gamingowych i 21 milionów subskrybentów na YouTube. Zaczynał jednak zupełnie zwyczajnie, uprawiając sport i grając w gry wideo dla przyjemności.
Teraz Ninja napisał książkę, którą sam chciałby przeczytać, gdyby dopiero rozpoczynał swoją przygodę z graniem. Dzieli się w niej swoimi sposobami na to, jak przygotować się do grania i pokonać przeciwników. Poznaj ten wyjątkowy zbiór praktycznych wskazówek dla każdego, dla kogo gry stanowią ważną część życia!
Dowiedz się, jak:
- przygotować swój sprzęt do gier
- wyznaczyć sobie cele
- zbudować strategię
- rozwijać swój zmysł gracza
- zebrać dobry zespół
- umiejętnie streamować
- stworzyć społeczność online
i o wiele więcej!
Gry wideo wciąż się zmieniają, ale niektóre aspekty grania pozostają niezmienne. Pamiętaj o tym, a zobaczysz, że już nigdy w żadnej grze nie będziesz zupełnym nowicjuszem. Kto wie, może kiedyś pokonasz nawet Ninję? To zależy tylko od ciebie.
Jak świadome stosowanie ziół może wzmocnić naturalne mechanizmy obronne organizmu?W jaki sposób można poprawić jakość życia pacjenta cierpiącego na chorobę nowotworową, łagodząc objawy i działania niepożądane leków stosowanych w chemioterapii, m.in. takie jak: ból, bezsenność, depresja, biegunka, suchość w jamie ustnej, świąd skóry, zaparcie, zmęczenie, niepokój, obrzęki.W publikacji zawarto informacje dotyczące środków o udowodnionej skuteczności, aby chronić się przed nieprawdziwymi informacjami rozpowszechnianymi w Internecie.Wyniki najnowszych badań naukowych są przedstawione w prosty i zrozumiały sposób.Rozdział dotyczący interakcji z lekami pozwoli zapewnić bezpieczeństwo terapii.
Fifka and Żulik, Homemade Recipes of Łódź Cuisine autorstwa Anny Wojciechowskiej to wersja angielska dobrze znanej książki kucharskiej, dostępnej w naszej ofercie od 2014 r. Książka w całości w języku angielskim, w porównaniu z wydaniem polskim uzupełniona o wstęp historyczny (z wyjaśnieniem pochodzenia wielokulturowej łódzkiej kuchni). Dodatkowo nastąpiła znacząca zmiana edytorska w porównaniu z wydaniem polskim książka została wydana w twardej oprawie.W książce tej przedstawiamy niezwykle ciekawy element łódzkiego dziedzictwa naszą lokalną kuchnię. Autorka zebrała zbiór 50 przepisów (zupy, przekąski, dania główne i desery) na dania typowo łódzkie, takie jakie jadano w jej rodzinie. Wśród nich są oczywiście zalewajka i prażoki, ale także szczawiowa, żulik, chałka, czy płucka. Kuchnia tania i prosta, a potrawy takie jakie jadano dawniej w robotniczej Łodzi.Książka została wspaniale uzupełniona fotografiami autorstwa Damiana Kruhelskiego. Zapraszamy do lektury i odkrywania dawnych łódzkich smaków. Książka idealna na prezent dla obcokrajowców odwiedzających Łódź!
Książka stanowi barwny zbiór pomysłów ma dekoracje roślinne dla profesjonalnych florystów, dla amatorów i miłośników ogrodu. Dzięki zawartym w niej inspiracjom każdy może samodzielnie wykreować kompozycje kwiatowe: proste, naturalne, bezpretensjonalne i piękne.W książce znajduje się bogactwo porad dotyczących dekoracji w domu i w ogrodzie na każdy miesiąc roku. Od stycznia do grudnia z naturalnych materiałów możemy tworzyć piękne i oryginalne bukiety, wieńce lub dekoracje stołowe. Głównym motywem zestawień jest jednoczesne występowanie roślin w naturze. Konwalie i niezapominajki zawsze wyglądają pięknie razem, bo razem kwitną wiosną w naturze. Podobnie przekwitłe słoneczniki stanowią znakomite naturalne uzupełnienie bukietu z przebarwionych jesiennie liści.Podążając za przykładem natury, Autorka tworzy dekoracje z roślin ogrodowych i dziko rosnących, z fragmentów krzewów, pnączy, kwitnących ziół, rozmaitych owocostanów, kamieni, drewna. Wykorzystuje zapomniane tace, stare sosjerki, słoiki i słoiczki, dzbanki i inne elementy zabytkowych zastaw stołowych. Tworzy z nich kompozycje zaskakujące świeżością spojrzenia, intrygujące i piękne. Do jej ulubionych barw należą przede wszystkim nasycone fiolety i żółcie.
Cekinowe Obrazki pozwolą Wam i Waszemu dziecku zrobić oryginalne rysunki, które upiększą nie tylko dziecięce pokoiki.Obrazek przedstawia pięknego jednorożca.Ta zabawka idealnie nadają się na prezent.Z zestawu powstaje obrazek wielkości A4.ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA:- podstawka ze styropianu;- kolorowy szablon;- kolorowe cekiny;- szpileczki;- szczegółowa instrukcja.
Profesor Zofia Kawczyńska-Butrym jest znanym socjologiem medycyny, wnikliwym badaczem społecznych problemów zdrowia i choroby, autorką wielu cennych publikacji z zakresu tej problematyki. […] Książka, oparta na bogatej literaturze przedmiotu, poświęcona jest szeroko rozumianej problematyce zdrowia emigrantów, przy czym poruszane w niej kwestie stanowią wielostronną analizę socjologiczną, odbiegając tym samym od wielu publikacji na ten temat, pisanych przede wszystkim z perspektywy medycznej czy wyłącznie epidemiologicznej.
Aktualnie wiele organizacji międzynarodowych stymuluje i podejmuje działania na rzecz zdrowia migrantów oraz przemian w obrazie zdrowia i ocen ryzyka zdrowotnego, związanego z ich przyjazdem do krajów przyjmujących. Tworzenie konkretnych programów, mających na celu zabezpieczenie interesów zdrowotnych obu stron, wymaga jednak także diagnoz socjologicznych uwzględniających różnice kulturowe, językowe czy odmienne doświadczenia i przekonania związane z potrzebami zdrowotnymi oraz sposobami ich zaspakajania. Istotne są także warunki, w jakich żyją i pracują migranci, ich relacje społeczne, dostępne źródła wsparcia czy problemy natury emocjonalnej, jakich doświadczają w procesie adaptacji do nowego kraju. Wszystkie te informacje są potrzebne zarówno organizatorom służby zdrowia, jak i personelowi medycznemu, świadczącemu bezpośrednio usługi zdrowotne. Przykładem opracowania przynoszącego taką wiedzę jest recenzowana książka prof. Kawczyńskiej-Butrym.
Z recenzji prof. dr hab. Antoniny Ostrowskiej, Instytut Filozofii i Socjologii PAN
W książce omówiono zagadnienia dotyczące:- medycznej i prawnej definicji leków biologicznych,- leków biopodobnych w praktyce klinicznej,- zamiennictwa leków w kontekście praw pacjenta,- leków biologicznych w ustawodawstwie unijnym oraz w wybranych regulacjach i wytycznych innych państw.Publikacja porządkuje dotychczasowy stan wiedzy na temat terapii biologicznych i leków biopodobnych. Obejmuje artykuły ekspertów z dziedziny prawa, medycyny, farmacji i farmakologii stanowiące komentarz do decyzji Rzecznika Praw Pacjenta z 11.06.2018 r. w sprawie wyboru leku do terapii. Autorzy odnoszą się również do stanowiska zespołu badawczego, przyjętego w ramach debaty naukowej na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego dotyczącej bezpieczeństwa stosowania terapii biologicznych.
Album jest poświęcony Władysławowi Cywińskiemu.Powstał z inicjatywy przyjaciół Włodka-ludzi,którzy noszą w sercach smutek tęsknoty po Jego śmierci.Mieli szczęście,spotkali w życiu olbrzyma,który,mimo swoich prywatnych słabości,został nim do końca...
Ćwicz z legendarnym szturmowcem GROMu!
Przygotuj się do selekcji z NAVAL-em!
Kiedyś był w tym samym miejscu co Ty teraz. Ślusarz – spawacz z Raciborza, który marzył o przejściu selekcji do najbardziej elitarnej polskiej jednostki. Jakie ćwiczenia pomogły mu pokonać setki pozornie silniejszych i bardziej wytrzymałych kandydatów?
Albo zrób to po prostu dla siebie!
Zadbaj o swoją formę z tym niezwykłym przewodnikiem. Jeden z najsprawniejszych ludzi w Polsce ćwiczy w domowych warunkach, używając takich samych sprzętów jak Ty. Ale nikt lepiej od niego nie wytłumaczy Ci jak to robić DOBRZE.
Forma, dieta, sukces
Słowa a czyny. Psychika. Pewność siebie. Motywacja. Nawadnianie. Właściwa dieta. Efektywność ćwiczeń. Praktyczne porady w jaki sposób dostać się do GROM albo innych jednostek specjalnych. Albo po prostu – jak zyskać formą godną szturmowca!
Podejmiesz wyzwanie?
Trzecia książka Roberta Winckiewicza w całości poświęcona jest dziczyźnie. Dowiesz się z niej, jak postępować z tuszą, jak konserwować i przechowywać mięso oraz jak przygotować je do dalszej obróbki. Autor opisuje również, co jest potrzebne, by robić własne wędliny i kiełbasy. Znajdziesz tu ponadto liczne przepisy na domowe wędzonki, kiełbasy i inne wyroby, a także dania z dziczyzny. Publikacja uzupełniona jest o pomysły na doskonałe dodatki podkreślające smak mięsa.
300 ekosposobów na szkodniki i choroby - nowe, odświeżone wydanie 1 części serii TRADYCYJNY OGRÓD EKOLOGICZNY.
Jak pozbyć się chorób i szkodników z ogrodu, nie szkodząc przyrodzie? Jak wykorzystać płodozmian, aby zwiększyć plony i zmniejszyć problemy ze szkodnikami i chorobami? W jaki sposób wykorzystać sąsiedztwo roślin w ogrodzie i gospodarstwie? Jakie gatunki i odmiany roślin są najodporniejsze? Jak wykorzystać ochronne działanie upraw pasowych, poplonów i ściółkowania? Czym jest bioróżnorodność nadziemna i podziemna i jak ją wykorzystać w praktyce w ochronie roślin? W poradniku zgromadzone zostały liczne informacje zaczerpnięte z polskiej i międzynarodowej literatury, jak i szczególnie cenne praktyczne doświadczenia ogrodników i rolników ekologicznych z Polski i zagranicy.
W poradniku znajdziesz również rady słynnych polskich ogrodników z okresu międzywojennego. Liczne rysunki, tabele i zestawienia
Spis treści
Od Autora
10 przykazań tradycyjnego ekologicznego ogrodnika
1. Jak pozbyć się chorób i szkodników z ogrodu, nie szkodząc przyrodzie?
Bioróżnorodność, naturalność i prostota
Reakcja przyrody na nasze błędy
Złudne poszukiwanie cudownych pigułek
Bioróżnorodność podziemna
Bioróżnorodność nadziemna
2. Bioróżnorodność w ogrodzie. Jak ją zbudować?
Bez monokultury
Bez nadmiernej czystości na zagonach
Pasowe systemy uprawy
7 korzyści z upraw pasowych , że szybko dotrzesz
3. Płodozmian – najprostszy lek gleby oraz zapora dla chorób i szkodników
2 podstawowe zasady układania płodozmianu
14 czynników, które warto uwzględnić, układając płodozmian
13 praktycznych rad przy układaniu płodozmianu
Podział ogrodu na kilka kawałków
Narysuj szczegółowy plan
Roślinne wstawki w głównym płodozmianie
Płodozmian tradycyjny
Płodozmian dla małych ogródków warzywnych
Nowoczesny płodozmian ekologiczny
4. Jak osiągnąć sukces w uprawach współrzędnych?
Praktyczne tradycyjne przykłady doboru roślin
Współczesne ekologiczne przykłady doboru roślin
5. Korzystne i niekorzystne sąsiedztwo roślin
Niewidzialne oddziaływanie
Niekorzystne i korzystne sąsiedztwo roślin
6. Szkodniki i odstraszające je rośliny
Alfabetyczne zestawienie szkodników i odstraszających
je roślin
Zioła i warzywa chroniące rośliny przed szkodnikami
Wydzieliny i wyciągi z roślin chroniące przed chorobami
i szkodnikami
7. Rośliny chroniące przed chorobami
Rośliny poprawiające zdrowie, smak lub zapach innych roślin
Rośliny będące dobrymi pożywkami dla chorób
grzybowych
Rośliny korzystnie wpływające na rozwój mikroorganizmów
glebowych
8. Zalety zimowego cięcia drzew i krzewów
Kiedy rany roślin „mniej krwawią” ?
Zranienia osłabiają
Osłabienie – sygnał dla szkodników
Szeliniak powinien być ostrzeżeniem
Więcej młodych pędów, więcej kłopotów
Cięcia w rytmie Księżyca
Najlepiej ciąć w okresie od pełni do nowiu
„Ekologiczny Poradnik Księżycowy”
9. Ochronne działanie poplonów i ściółkowania
Poplony wzbogacą i zwalczą
Żyto – lek dla gleby i roślin
Zalety poplonów z gryki i gorczycy
Ochronne zalety ściółkowania
Dodatek ziół zwiększy odporność
Ściółka ze skrzypu przeciw zgniliźnie siewek
Przeciw chorobom grzybowym w sadach i ogrodach Ciebie inform
Nowe wydanie podręcznika, będącego kompendium najważniejszych wiadomości z zakresu chirurgii, uwzględniające aktualne wytyczne postępowania lekarskiego i pielęgniarskiego.
W obecnej edycji zaktualizowano treść wszystkich rozdziałów, a niektóre z nich zostały przygotowane przez nowych autorów. Tak jak w poprzednim wydaniu, w wielu rozdziałach przekroczono zakres podstawowych wiadomości wymaganych od studentów z danej tematyki, ponieważ autorzy przyjęli zasadę, że w przypadku najczęściej występujących chorób podręcznik umożliwi poszerzenie wiedzy bez konieczności korzystania z innych źródeł. Ważną część książki stanowi wstęp do rozważań klinicznych, a więc rozdziały o metabolizmie i zakażeniach. Przy omawianiu chorób poszczególnych układów zwrócono uwagę na najważniejsze problemy związane z opieką lekarską i pielęgniarską.
Książka została przygotowana z myślą o studentach wydziału Nauk o Zdrowiu, a jej zakres dydaktyczny odpowiada programowi kształcenia na kierunkach: pielęgniarstwo, położnictwo, ratownictwo medyczne oraz fizjoterapia. Może być także źródłem podstawowej wiedzy dla studentów kierunku lekarskiego.
Adela i Tobiasz Lemańscy, świeccy misjonarze, wyjechali na misje do RPA i przez dwa lata pracowali w szkole dla niewidomych. Adela zwykształcenia kulturoznawca, na misji Siloe uczyła m.in. historii i nauk społecznych, co wzbudziło w niej pasję do zgłębiania południowoafrykańskiej przeszłości. Tobiasz z wykształcenia dziennikarz, biotechnolog iorganista, w RPA nabył kolejne profesje nauczyciela, kompozytora i specjalisty od muzycznego brajla. Po powrocie do Polski i niedługim pobycie w kraju wyjechali na kolejną misję tym razem do Etiopii.Pierwszy Zmysł ukazuje obraz współczesnej RPA, w którym główne kreski kreślą niewidomi. Adela i Tobiasz Lemańscy, którzy przez dwa lata pracowali w szkole dla niewidomych w Południowej Afryce, oddali w tej książce głos swoim uczniom. Z ich opowieści wyłania się świat pełen dźwięków i odgłosów, wypełniony wiarą i magią, chwiejący się przy spotkaniu z nauką. Głębi obrazu nadaje odniesienie opowieści do historii kraju, w którym apartheid wciąż kładzie się cieniem na rzeczywistości. Reportaż ma charakter mozaiki, gdzie poszczególne sceny złożone razem ukazują obraz dzisiejszej RPA.Książka zainteresuje czytelników, którzy nie zadowalają się powierzchownymi relacjami pisanymi z pozycji podróżnika, przechodnia po złożonej rzeczywistości. To pozycja dla wszystkich którzy czekają na niebanalny reportaż o Afryce.
Korzystając z dziesiątek lat terapeutycznego doświadczenia i wiedzy na temat psychologii zorientowanej na proces oraz najgłębszych źródeł kreatywności autorka, terapeutka i artystka Amy Mindell zabiera cię w podróż, aby odkryć kreatywność oraz inspiracje ukryte w ciele, w różnych obiektach, w środowisku, codziennej pracy czy symbolach. Jej książka Psychologia twórczości w praktyce pokazuje, jak marzenia, śnienie i wyobraźnia stanowią istotne źródło satysfakcjonującego życia.Książka jest pełna opowieści, przykładów pracy terapeutycznej, łatwych do wykonania ćwiczeń oraz zdjęć.Czytając oraz wykonując nieskomplikowane ćwiczenia odkryjesz, jak kreatywność powstaje wręcz z niczego, oraz że możesz ją odnaleźć w najbardziej przyziemnych chwilach czy miejscach.Zawarte tutaj metody są również pomocne dla tych terapeutów, którzy chcieliby wnieść twórczy i artystyczny wymiar do swojej pracy. Psychologia zorientowana na proces oferuje unikatowe, rozwijające umysł podejście do kreatywności oparte na snach, doświadczeniach ciała i ogólnych sytuacjach życiowych. Wykorzystanie pola intencjonalnego jako źródła kreatywności jest nową i wyjątkową perspektywą w terapii sztuką, aktorstwie, tańcu i wszędzie tam, gdzie przydatna jest doza twórczego, nieskrępowanego umysłu.
Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najbardziej znanych specjalistów dietologii leczniczej – Swietłana Iwanowna Iljina.
W serii książeczek Zdrowie na twoim stole znajdziesz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy.
* * *
Ze względu na to, że każdy spożywany pokarm nieuchronnie trafia do żołądka, a następnie zatrzymuje się w nim, żeby ulec procesom trawiennym – najodpowiedniejszym i najlepszym sposobem leczenia dolegliwości żołądkowych jest przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania się.
Niestety w dzisiejszych czasach mamy coraz większy dostęp do wielu rodzajów produktów, a na domiar złego odżywiamy się nieregularnie i jemy o wiele za dużo, niż tego potrzebujemy. To wszystko sprawia, że powstają zaburzenia w pracy żołądka ze strony nerwowo-krwionośnej oraz dysfunkcje pracy jego aparatu gruczołowo-wydzielniczego.
Tak oto coraz częściej pojawia się w nieregularnych odstępach czasu nieprzyjemny metaliczny posmak na języku, następuje powrót treści pokarmowej do przełyku, który czasami jest na tyle silny, że powoduje nawet powrót żółci (objaw refluksyjny), stając się powodem wspomnianego metalicznego posmaku.
Dość częste uskarżanie się na ciężar w żołądku, tzw. ucisk, możesz zaobserwować wtedy, gdy pokarm nie jest należycie strawiony. Osłabieniu ulega apetyt. Przyjmowanie pokarmu zmienia się w nieprzyjemny obowiązek, od którego człowiek stara się uwolnić, w efekcie czego pojawia się uczucie lęku.
W takich sytuacjach rzeczą konieczną staje się wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania się:
Jednorazowa ilość spożywanego pokarmu powinna być minimalna.
Warto przygotowywać posiłki nie tylko smacznie, ale zachowywać także prawidłowe zasady nakrycia do stołu: serwetka na stole, talerzyki, filiżanki do herbaty czy kawy.
Zjadanie posiłku powinno odbywać się bez akompaniamentu telewizora czy radioodbiornika.
Za wszelką cenę unikaj w trakcie jedzenia prowadzenia dyskusji na tematy polityczne czy ekonomiczne.
Jedz bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarm
Bądź świadomy tego, że wszystko to, co wymieniliśmy powyżej, jest jednym ze sposobów leczenia.
Dzisiejsze oddalenie się człowieka od natury, a co za tym idzie jej nieznajomość, w dużej mierze powoduje, że w przypadku zbierania ziół do porannego smoothie pojawiają się liczne obawy. Prezentowana książka diametralnie zmieni nasze podejście do tego rodzaju „niepewnych” roślin, ponieważ przedstawia osiem najważniejszych, najczęściej występujących oraz najłatwiej rozpoznawalnych ziół w taki sposób, że nawet laik czy mieszczuch będzie potrafił sam je wyszukać i zidentyfikować.
Smoothies mogą ułatwić nam życie i zmienić je na lepsze. W czasach, gdy narzuca się nam całe mnóstwo w znacznym stopniu przetworzonego i wysokokalorycznego pożywienia, spienione i nieprzetworzone smoothies są pod wieloma względami idealne. Sycą, ale nie są wysokokaloryczne, smakują wyśmienicie, jeśli tylko prawidłowo je przygotujemy – tak, aby zawierały odpowiednią mieszankę roślinną.
W książce tej nie chodzi o egzotyczną, zalewającą świat superżywność, ale o rodzime prawdziwe gwiazdy wśród roślin zielonych. A tu o pierwsze miejsce konkurują ze sobą pokrzywa i mniszek.
Ta mała książeczka to prawdziwy rarytas. Nie tylko rozwieje obawy podczas zbierania ziół, ale także przedstawi proste sposoby propagowania zdrowia i dobrego samopoczucia oraz wskaże metody osiągnięcia idealnej wagi.
Załączony na płycie DVD materiał dźwiękowy, służący usprawnianiu percepcji, uwagi i pamięci słuchowej, został tak ułożony, aby poziom trudności stopniowo wzrastał. Ćwiczenia rozpoczynają się od łatwych, a następnie przechodzą do coraz bardziej zaawansowanych. Materiał zgromadzony na płycie jest interesujący, budzący ciekawość i chęć sprawdzenia siebie w kolejnych, coraz bardziej skomplikowanych zadaniach. Nagrane dźwięki dotyczące różnych sfer naszego życia zostały uporządkowane w obszary tematyczne (instrumenty muzyczne, odgłosy otoczenia, zwierzęta, mieszane). Każdy obszar ułożony jest zgodnie ze wzrastaniem stopnia trudności ćwiczeń – od najłatwiejszych do najtrudniejszych. Korzystający z nagrań terapeuta w każdej chwili może zatrzymać odtwarzanie prezentowanych dźwięków, by skrócić sekwencje i ułatwić zadanie uczniowi. Może je też prezentować kilkakrotnie aż do poprawnego powtórzenia przez ucznia. Nagrane dźwięki dają duże możliwości samodzielnego tworzenia nowych poleceń, zadań, zabaw.
„Strefa słuchu” to bardzo interesujący i bogaty zestaw ćwiczeń słuchowych, których celem jest usprawnianie percepcji, uwagi i pamięci słuchowej. Innowacyjny, autorski program zawiera intrygujące, utrzymane w formie zabawy zadania o wzrastającym poziomie trudności. Może motywować do pracy różne grupy: od przedszkolaków, dzieci w wieku szkolnym do osób dorosłych, które wymagają tego typu stymulacji. Poszczególne zadania zostały sprawdzone i przetestowane, co w sposób bezsporny potwierdza ich wartość. Można je wykorzystywać wielokrotnie, tworząc różne sekwencje ćwiczeń, zaskakujące i ciekawe dla grupy. Autorka jest neurologopedą z wieloletnią praktyką zawodową. Wykorzystała Ona swoje bogate doświadczenie terapeutyczne, tworząc nowatorski program, z którym powinni zapoznać się nie tylko logopedzi. Jego stosowanie pozwoli poprawić koncentrację, poszerzyć zakres uwagi, wzmocnić pamięć, a więc przyczyni się do uaktywnienia ćwiczonych zdolności.
dr hab. Katarzyna Kaczorowska-Bray
Historia ludzkiego obżarsta.
Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.
Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme.
Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi.
Ziemniaki pojawiły się stosunkowo niedawno, przyjmowane podejrzliwie, z nieufnością, uważane za heretyckie jadło. Ba, nie bardzo wiedziano, jak je wykorzystać w kuchni. Zdarzało się nawet, że na wytworne stoły trafiały zamiast smakowitych bulw nadziemne, niejadalne części tych egzotycznych roślin.Szybko utraciły swoją egzotykę, stając się pospolitymi pyrami i grulami. Nie tylko spowszedniały, nabrały swojskości, ale zawładnęły naszą kuchnią, podobnie jak kuchniami innych europejskich krajów. Ba, miały nawet wpływ na losy całych narodów.Książka Andrzeja Kozioła, krakowskiego pisarza, pełna anegdot i kulinarnych przepisów, dowcipnie i ciekawie opowiada o niezwykłej historii ziemniaków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?