W 1903 r. wydano opowiadanie ,,Pusty dom"", w którym Sherlock Holmes powraca na Baker Street 221Bi wyjaśnia swojemu wiernemu przyjacielowi, doktorowi Johnowi Watsonowi, jak upozorował własną śmierć nadwodospadem Reichenbach. W 2014 r. jesteśmy świadkami ,,zbrodni na pustym domu"", czyli posiadłości Undershaw, wybudowanej na zlecenie samego sir Arthura Conana Doyle'a. Dom był świadkiem powstawania wielu słynnych dzieł pisarza, w tym ,,Psa Baskerville'ów"" i ,,Powrotu Sherlocka Holmesa"". Obecnie trwa wyścig między deweloperem, który kupił posiadłość i zamierza na jej terenie dokonać generalnych zmian, a organizacją Undershaw Preservation Trust (UPT), której patronuje Mark Gatiss (współautor serialu BBC ,,Sherlock""), stawiającej sobie za cel zachowanie i ochronę tego niezwykle ważnego dla światowej literatury budynku. Dzięki zaangażowaniu dziesiątek osób z różnych krajów i kampanii prowadzonej przez UPT udało się zablokować plany dewelopera i dotychczas żadne prace nie zostały rozpoczęte. Książka stanowi zbiór opowiadań i wierszy o Sherlocku Holmesie napisanych przez jego fanów z całego świata w ramach wsparcia akcji ,,Ocalić Undershaw"". Tantiemy ze sprzedaży książki są przekazywane organizacji UPT w celu zachowania tego wspaniałego domu dla przyszłych pokoleń miłośników Sherlocka Holmesa, twórczości sir Arthura Conana Doyle'a i literatury w ogóle. Więcej informacji na temat akcji można znaleźć na stronie internetowej www.saveundershaw.com.
Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach do nauczania zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum i szkoły policealnej.
Numer dopuszczenia: 23/2007
Luksusowe wydanie w twardej, stylizowanej oprawie imitującej płótno zawierające ilustracje według E. M. Andriollego w kolorze sepii. Reprint przedwojennego lwowskiego wydania, które ukazało się nakładem księgarni F. H. Richtera.
Radość ze spotkania przy grillu w gronie rodziny czy przyjaciół będzie niewątpliwie większa, gdy współbiesiadnicy pochwalą nas za nowe, wspaniałe wrażenia smakowe. Żeby pikantne żeberka wieprzowe, kurczaki na ostro, wołowe steki z pieprzem oraz rybne kebaby wyszły znakomicie, odkryjemy przed Tobą tajemnice profesjonalistów.
Kuchnia rosyjska uznawana jest na całym świecie za wyjątkową. W żadnej innej kuchni świata nie znajdziemy takiej obfitości mięsnych, rybnych, warzywnych oraz innych dań.
Rosyjska sztuka kulinarna uosabia pomysłowość i zaradność Rosjan. Dania przygotowane według przepisów podanych w książce zachowują swój niepowtarzalny smak a współczesne sposoby obróbki i przygotowywania produktów nie zmieniają charakteru dań rosyjskiej kuchni, ale wręcz go podkreślają.
uprawa pielęgnacja zastosowanie
Zioła w kuchni i domowej apteczce - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie.
Przepisy na zdrowe potrawy, kąpiele i leki z babcinej apteki.
Z tego poradnika dowiesz się na czym polega uprawa ziół oraz ich pielęgnacja, poznasz zioła lecznicze, np. na wątrobę, na włosy, na trądzik, a także zioła oczyszczające, czy zioła odchudzające i do kąpieli.
W książce przedstawiono także przepisy na zdrowe potrawy: pyszne zupy, surówki i sałatki, przekąski, potrawy mięsne, rybne, a do tego gorące i zimne sosy oraz desery.
Czy słowo „zioła” kojarzy Ci się z pachnącym ogrodem, aromatycznymi, a zarazem leczniczymi roślinami i smacznymi potrawami? Zioła nadadzą przygotowanym przez Ciebie daniom nowy, niespotykany smak i atrakcyjny wygląd. Które części roślin można wykorzystywać? Jakie zioła włączyć do swoich przepisów kulinarnych? Jak wpływają one na ludzki organizm i jak należy je konserwować?
W tej książce znajdziesz opisy i zdjęcia ponad 130 ziół. To właśnie obszerna wiedza zielarska i mnóstwo przepisów kulinarnych powodują, że tę książkę powinien mieć każdy amator pięknego ogrodu oraz dobrej kuchni.
Sherlock Holmes, najbardziej znany bohater książek sir Arthura Conan Doylea, został opisany tak wnikliwie, iż przez długie lata wielu czytelników uważało, że żył on naprawdę, lub pragnęło, aby tak było. Sam autor przyznawał, że Holmes był częściowo wzorowany na faktycznie istniejącej osobie, doktorze medycyny sądowej Josephie Bellu, mentorze pisarza i jego opiekunie podczas studiów w Edynburgu. Bell był postępowym chirurgiem i słynął z dedukcyjnego rozumowania. Książka zawiera następujące opowiadania: Studium w szkarłacie, znak czterech, Przygody Sherlocka Holmesa, Dzienniki Sherlocka Holmesa, Powrót Sherlocka Holmesa, Pies Baskerville`ów, Dolina strachu, Księga przypadków Sherlocka Holmesa, Ostatni ukłon.
Nowa seria książek o przygodach Klary, to kolejna propozycja Wydawnictwa Rea z zakresu literatury młodzieżowej. Pełna ciepła i humoru opowieść o trzynastoletniej Klarze, miłośniczce koni. Śledzimy losy dziewczynki począwszy od jej pierwszej lekcji jazdy konnej, poprzez późniejsze doświadczenia z własnym koniem Star, jak i problemy rodzinne, zmianę szkoły oraz relacje z nowymi przyjaciółmi.
Książka dla wszystkich miłośników rasy terrier. Niniejsza książka omawia wszystkie aspekty posiadania Yorkshire terrera. Rasa ta istnieje od niedawna i została stworzona specjalnie do celów wystawowych. Yorki są jednak nie tylko znakomitymi psami wystawowymi, ale także sympatycznymi członkami rodziny. Yorkshire terriery to idealne psy wystawowe. Poradnik pozwala dobrze poznać ich charakter i możliwości. Praktyczne wskazówki w zakresie szkolenia psa są oparte na zasadach panujących w stadzie i zaobserwowanych u wilków - przodków psów. Odpowiednio wychowany york stanie się wspaniałym towarzyszem. Żywienie to kwestia poważniejsza, niż mogłoby się wydawać. W książce znajdziesz nowe, opracowane naukowo, wskazówki na jego temat, a także mnóstwo informacji o zdrowiu psów i udzielaniu im pomocy. Ta bogato ilustrowana książka to gratka dla wszystkich miłośników yorków, od doświadczonych hodowców po tych, którzy chcą poszerzyć swą wiedzę o tej rasie.
Nawet dzieciom i opiekunom obdarzonym ogromną fantazją często brakuje odpowiedzi na pytanie: ,,W co się bawić?"". 365 gier i zabaw dla dzieci oraz wiele innych pomysłów i wskazówek nie daje nudzie żadnych szans. W książce dokonano bardzo przejrzystego podziału wszystkich gier w zależności od pory roku i tematyki. zabawy zostały dodatkowo opatrzone dokładnymi komentarzami odnośnie wieku i liczby graczy.Obfity zbiór gier i zabaw na każdą okazję i dla całej rodziny.- Zbiór 365 łatwych w wykonaniu gier dla dzieci.- Pomysły na gry dopasowane do pór roku.- Przejrzysty podział według pasujących okazji, materiałów i dziedzin tematycznych.- Gry zarówno dla pojedynczego gracza, jak i dla większej liczby graczy.- Jasno określone: zalecany wiek graczy, liczba graczy, miejsce gry - w domu czy na dworze.- Wykorzystanie do gier łatwo dostępnych materiałów.- Ponad 400 zabawnych, przejrzystych ilustracji.- Rozwijanie kreatywności i fantazji graczy.
,,365 eksperymentów"" to źródło podstawowych informacji o wielu pasjonujących zjawiskach przyrodniczych. Dlaczego rośliny rosną? Jak za pomocą cytryny zapalić żarówkę? Dlaczego powstaje wiatr, grad, piorun i grzmot? Jak zdobyć wodę na pustyni? Dlaczego detektyw zbiera odciski palców? Jak zrobić tajemniczy atrament? Jak powstają karmelki? Czy lód może powstać bez zamrażalnika?Kompendium wiedzy i praktyczny poradnik dla całej rodziny w jednym!- 365 superciekawych eksperymentów, dostosowanych do warunków czterech pór roku;- Eksperymenty możliwe do przeprowadzenia bez większego przygotowania.- Wykorzystanie do eksperymentów łatwo dostępnych materiałów.- Teksty fachowe wyjaśnione w przystępny sposób.- Ponad 400 ilustracji, wspomagających opisy wykonania doświadczeń.
W tej książce znajdziesz opisy i zdjęcia ponad 130 ziół, a także praktyczne wskazówki na temat ich uprawy i pielęgnacji. To właśnie obszerna wiedza zielarska i mnóstwo przepisów kulinarnych powodują, że tę książkę powinien mieć każdy amator pięknego ogrodu oraz dobrej kuchni.
W książce znajdują się tradycyjne, sprawdzone przez wiele pokoleń gospodyń oraz nowe, oryginalne przepisy na przetwory z owoców (np. gruszki, jabłka, śliwki, arbuzy, truskawki) i jagód (np. jeżyny, borówki, jarzębina).
Znajdziesz tu ciekawe pomysły na: marynaty, konfitury, dżemy, marmolady, kompoty, słodkie desery, nalewki, likiery, soki oraz dowiesz się, jak przechowywać je w postaci świeżej i przetworzonej (np. suszone czy mrożone) oraz jakie mają właściwości lecznicze i spożywcze.
Poradnik o gryzoniach i innych ssakach domowych opisuje większość małych ssaków trzymanych w domach. Są wśród nich króliki, świnki morskie, wszelkie odmiany chomika, myszy i szczury, wiewiórkowate, a także fretki.Czytelnik znajdzie tu również informacje na temat bardziej egzotycznych gryzoni, takich jak: szynszyle, koszatniczki, myszoskoczki, pieski preriowe czy polatucha. Ta książka o zwierzętach, dzięki wspaniałym fotografiom może stanowić cenne źródło poznania oraz identyfikowania małych ssaków. Przyszli hodowcy znajdą w niej wskazówki dotyczące dywersyfikacji płciowej poszczególnych gatunków.
Podręcznik do nauczania przedmiotu Podstawy żywienia człowieka w zawodach: kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego i kelner.
Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej pokarmów, norm żywienia oraz zasad układania jadłospisów i racjonalnego planowania żywienia różnych grup ludności.
Zimna kuchnia to obszerna wiedza o sposobach przyrządzania potraw, potocznie zwanych zimnymi daniami oraz o produktach i technikach stosowanych przy ich przygotowaniu. Na 2000 zdjęć przedstawiono, krok po kroku, przygotowywanie, zdobienie i serwowanie atrakcyjnych potraw.
Zimna kuchnia to najnowszy leksykon dla gastronomów i kucharzy a także amatorów dobrego gotowania.
Niezastąpiony doradca dla twórców zimnych bufetów, a jednocześnie obszerna książka kucharska z najbardziej cenionymi przepisami zimnej kuchni.
Zimna kuchnia prezentuje:
- obszerne informacje o produktach takich jak: mięsa, drób, dziczyzna, ryby, owoce morza, a także warzywa, owoce, zioła i przyprawy korzenne, oraz wiele innych;
- tradycyjne i współczesne sposoby przygotowania potraw;
- narzędzia i nowoczesne sprzęty używane w zimnej kuchni;
- liczne receptury i przepisy na proste, klasyczne i nowe, awangardowe i wyszukane dania takie jak: amuse-geules, chłodniki, sałatki i sosy, meze oraz antipasti i tapas; fingerfood i sushi; kanapki, zimne przystawki, galaretki i galarety, musy i parfaity, pasztety i terriny, sery, półmiski do zimnego bufetu;
- zasady planowania, organizacji i logistyki bufetu, ustawiania i dekorowania stołów w zależności od okazji oraz garnirowania i dekoracji półmisków.
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to inicjatywa stworzona z miłości do jedzenia, skierowana do pasjonatów dobrej kuchni prowadzących blogi kulinarne. Konkurs doczekał się kolejnej już publikacji.
Pierwsza edycja miała miejsce w 2011 roku.
Książka kucharska, którą trzymasz w dłoni, to zbiór przepisów pochodzących z drugiej edycji zawodów. Blogerzy przeszli samych siebie, tworząc oryginalne kompozycje smakowe.
Najlepsze z nich, wyróżnione przez internautów oraz jury konkursowe z Piotrem Bikontem na czele, zebraliśmy specjalnie dla Ciebie.
Przekazujemy Ci drogowskaz prowadzący do zaskakujących połączeń smaków i aromatów.
Nieważne, czy poszukujesz gotowych pomysłów, czy inspiracji do własnych eksperymentów... z pomocą
naszej książki z pewnością odnajdziesz drogę.
Niniejsza książka przeznaczona jest przede wszystkim dla szkół zawodowych oraz do kształcenia podczas praktyk w zakładach fryzjerskich, ale może również pomóc w samodzielnej pracy.Wiele przyjemności w czasie nauki i twórczej pracy.
Pełna ciepła i humoru opowieść o trzynastoletniej Klarze, miłośniczce koni. Śledzimy losy dziewczynki począwszy od jej pierwszej lekcji jazdy konnej, poprzez późniejsze doświadczenia z własnym koniem Star, jak i problemy rodzinne, zmianę szkoły oraz relacje z nowymi przyjaciółmi.
Zwierzęta w terrarium to szerokie pojęcie. Pierwsze skojarzenie to niewątpliwie gady i płazy, jednak w terrariach można również hodować mięczaki, owady, pająki oraz wiele innych zwierząt. Zwierzęta opisane w niniejszym poradniku można podzielić na dwie grupy:Bezkręgowce w terrarium:Mięczaki - najpopularniejsze zwierzęta terrariowe w tej grupie to ślimaki Achatina fulica oraz Pomacea bridgesii, potocznie zwany ampularią.Stawonogi - do tego typu należą owady oraz pajęczaki. Najbardziej fascynujące pajęczaki to niewątpliwie ptaszniki. Owady często spotykane w terrariach to pluskwiaki, patyczaki oraz liśćce.Kręgowce w terrarium:Gady - przedstawicielom tej gromady poświeciliśmy w książce najwięcej miejsca. Opisujemy tu różne gatunki węży, gekonów, kameleonów, agam oraz gatunki legwanów.Płazy - druga znaczna grupa zwierząt hodowanych w terrariach: żaby, ropuchy oraz salamandry. Te barwne zwierzęta doskonale nadają się do obserwacji w naśladujących naturalne warunki akwaterrarriach.Żółwie, mimo iż również należą do tej gromady, omawiamy osobno w dwóch podrozdziałach: żółwie lądowe oraz żółwie błotne.Obie grupy wymagają odmiennych warunków hodowli oraz pielęgnacji. W poradniku przedstawiamy zatem większość najpopularniejszych zwierząt terrariowych. Czytelnik znajdzie tu niezbędne informacje dotyczące ich cech charakterystycznych, właściwej pielęgnacji zwierząt w terrariach, odpowiedniego pomieszczenia oraz rozmnażania w terrarium. Wiadomości uzupełniają liczne ilustracje, pomocne w identyfikacji poszczególnych gatunków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?