Kuchnia gruzińska jest specyficzna, a zarazem łatwo rozpoznawalna. Mówiąc o niej należy wymienić takie danie, jak sacywi, charczo, czachochbili, chinkali, łobio, chaczapuri, gozinaki, które stały się popularne również w krajach odległych od Gruzji. Kuchnię gruzińską trudno byłoby zaprezentować bez serów: suługuni oraz imeretyńskiego, bez takich warzyw, jak: fasola, bakłażany, kapusta, buraki, pomidory, które tutaj się gotuje, smaży, zapieka, marynuje, a także zasala.
Książka poświęcona najpopularniejszym psom świata. Powinien ją nabyć każdy nowy właściciel labradora.Omówiono w niej:pochodzenie labradora retrieverawzorzec rasycodzienną pielęgnacjętresuręzrozumienie zachowań psa i in.
Na pewno wiecie, co to są (a może już sami próbowaliście przyrządzić) solone ogórki z czosnkiem, kiszona kapusta czy kompot z rabarbaru.
W książce znajdziecie tradycyjne, sprawdzone przez wiele pokoleń gospodyń oraz nowe, oryginalne sposoby na przygotowanie smakowitych przetworów.
Przeczytaj, wypróbuj przepisy, poczęstuj i zaskocz znajomych nowymi pomysłami!
Poznaj przepisy na zupę o każdej porze roku. Do każdej pory roku pasuje inna zupa. Latem, aby ochłonąć jemy lodowate hiszpańskie gazpacho, jesienią wolimy francuską zupę cebulową. W książce znajdziemy zarówno znane już przepisy jak i ciekawe nowości, takie jak zupa tex-mex doprawiona chilli i ogórkowa zupa grecka udekorowana czarnymi oliwkami i serem feta.Poza przepisami książka podsuwa ciekawe pomysły, jak podawać zupy, oraz co do niej dodawać, np. chrupiące suchary o smaku kardamonu do jesiennej zupy jabłkowej lub rouille, krem z papryki i oliwy z oliwek jako dodatek do szafranowej zupy rybnej. Jeżeli szukasz pomysłu na obiad lub na przyjęcie, na pewno go tu znajdziesz.
Pierwsze spotkanie genialnego detektywa-amatora Sherlocka Holmesa z byłym lekarzem wojskowym dr. Johnem Watsonem. Wspólnie rozwiązują zagadkę kryminalną, wobec której są bezsilni najlepsi inspektorzy Scotland Yardu. Mimo pozornego braku motywów udaje im się ująć sprawcę dwóch morderstw, będących zemstą za zbrodnię popełnioną przed laty w Ameryce.
Zachęcamy do przyrządzania smacznych, zdrowych i tanich sałatek. Najprostsze w wykonaniu są sałatki z warzyw i owoców z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół stanowiące przystawkę, zakąskę lub dodatek do dania mięsnego. Do sałatek stanowiących pełnowartościowe, pożywne danie, należy zaliczyć sałatki makaronowe oraz te z ryżu, kuskusu czy pęczaku.
Przedstawiamy Państwu kilkadziesiąt interesujących propozycji na niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu z powszechnie dostępnych składników, zdrowe i oryginalne w smaku zupy, nie pomijając oczywiście przepisów na lubiane zupy tradycyjne.
Ci, którzy nie czuli się dotąd w kuchni zbyt mocno, powinni zacząć edukację kulinarną od gotowania zup. Zupa nie może się nie udać! Zawsze jej smak można poprawić przyprawami lub ziołami według własnego pomysłu.
Psy Rasowe - Seria SpecjalistycznaLabrador retriever.Poradnik encyklopedyczny.Użyteczna książka o psach pracujących.Poradnik o psach, który trzymasz w rękach, stanowi pełne kompendium wiedzy na temat labradora retrievera. Rasa ta ma względnie krótką historię i została wyhodowana przez człowieka w określonym celu: aby mu pomagać. Jednak labrador potrafi być nie tylko niezastąpionym psem pracującym, lecz także oddanym członkiem rodziny. Labradory retrievery doskonale radzą sobie w wielu dyscyplinach sportu, a tresura w zakresie posłuszeństwa to tylko jedna z wielu możliwości szkolenia tych zwierząt. Dzięki niniejszej książce zyskasz wiedzę na temat usposobienia i ogromnego potencjału tej wspaniałej rasy.Zawarte w poradniku o psach praktyczne wskazówki dotyczące szkolenia psa opierają się na regułach życia stadnego, które obserwujemy u wilków, starożytnych przodków naszych pupili. Dzięki odpowiedniemu wychowaniu twój labrador retriever stanie się posłusznym i oddanym kompanem.Właściwe żywieni psa jest o wiele bardziej skomplikowane, niż się może wydawać, dlatego niniejsza książka opiera się na najnowszych badaniach naukowych w tej dziedzinie. Znajdziesz tu także informacje dotyczące zdrowia psów i udzielania im pierwszej pomocy.Ten pełen wspaniałych zdjęć poradnik to obowiązkowa pozycja dla wszystkich entuzjastów labradora retrievera, zarówno doświadczonych właścicieli jak i tych, którzy chcieliby znacznie poszerzyć swoją wiedzę na temat tej rasy.
Książka podpowie Ci:
- jak wybierać ruszty i inne urządzenia, przedstawiając wszystkie zalety i wady każdego z nich
- jak wybierać przyprawy i produkty
- jakiego użyć drewna, węgla drzewnego oraz jakich środków do rozpalania ognia, bo przecież od paliwa wiele zależy.
Dowiesz się też jak rozpalać ogień, nadziewać mięso na szpikulce, jak sprawdzić, czy jest już gotowe itp.
300 przepisów + 1000 przydatnych rad
Mein Beruf gwarantuje osiągnięcie podstawowych umiejętności komunikacyjnych, porównywalnych z poziomem A1. Spełnia też wymagania egzaminu Start Deutsch 1 Instytutu Goethego. Podręcznik uwzględnia typowe problemy polskich uczniów szkół zawodowych i zainteresowania młodzieży. Prezentuje podstawowe problemy gramatyczne, będące podstawą skutecznego porozumienia się podczas ewentualnej pracy za granicą, a także samodzielnego doskonalenia języka. Mein Beruf wykorzystuje najnowsze osiągnięcia dydaktyki języka obcego dla celów zawodowych. Dla zainteresowanych uczniów przewidziano specjalnie oznaczone zadania dodatkowe. Istotnym uzupełnieniem podręcznika będą moduły tematyczne, przeznaczone do pracy ze słownictwem specjalnym, związanym z poszczególnymi zawodami. Mein Beruf zostało dopuszczone przez MENiS do użytku szkolnego w ZSZ; numery dopuszczenia: cz. 1: 172/04, cz. 2: 102/05. Do zalet podręcznika należą: - proste zadania, zwiększające poczucie sukcesu; - gramatyka jako narzędzie komunikacji; - proste, ciekawe teksty; - interesujące nagrania; - liczne komentarze w języku polskim; - nawiązanie do programów kształcenia zawodowego; - zwiększanie samodzielności uczniów i rozwijanie umiejętności samooceny. Część 1 składa się z podręcznika zintegrowanego z książką ćwiczeń oraz płyty CD, zawierającej nagrania oraz program multimedialny.
Ćwiczenia skierowane są do osób kształcących się w zawodzie fryzjer/fryzjerka.
Ćwiczenia zostały dostosowane do treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie: fryzjer i technik usług fryzjerskich.
Ćwiczenia podzielono na działy:
1: orientacja w treściach nauczania i kształcenia w zawodzie
2: przyjmowanie klientów i zajmowanie się nimi
3: pielęgnacja włosów i skóry głowy
4: dobieranie fryzur
5: strzyżenie włosów
6: kreowanie fryzur
7: trwała zmiana wyglądu włosów
8: nieutleniające farby do włosów
9: oksydacyjne farby do włosów
10: pielęgnacja i stylizacja dłoni i paznokci
11: kosmetyka upiększająca
12: doradztwo i sprzedaż
13: realizowanie kompleksowych usług fryzjerskich
Ćwiczenia skierowane są do osób kształcących się w zawodzie fryzjer/fryzjerka.
Ćwiczenia zostały dostosowane do treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie: fryzjer i technik usług fryzjerskich.
Ćwiczenia podzielono na działy:
1: orientacja w treściach nauczania i kształcenia w zawodzie
2: przyjmowanie klientów i zajmowanie się nimi
3: pielęgnacja włosów i skóry głowy
4: dobieranie fryzur
5: strzyżenie włosów
6: kreowanie fryzur
7: trwała zmiana wyglądu włosów
8: nieutleniające farby do włosów
9: oksydacyjne farby do włosów
10: pielęgnacja i stylizacja dłoni i paznokci
11: kosmetyka upiększająca
12: doradztwo i sprzedaż
13: realizowanie kompleksowych usług fryzjerskich
Higiena - podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie fryzjera w zasadniczych szkołach zawodowych i szkołach policealnych.
Treści zawarte w podręczniku dotyczą zagadnień związanych z ochroną zdrowia pracownika i klienta. Higiena jest istotnym i nieodłącznym elementem prawidłowego funkcjonowania zakładu fryzjerskiego. Nieprzestrzeganie higieny i związane z tym nieprawidłowości w wykonywaniu usług narażają fryzjerów na różne dolegliwości, a w konsekwencji prowadzą do chorób zawodowych. Stanowią również zagrożenie dla zdrowia klienta.
Usługi w salonie fryzjerskim powinny być wykonywane z zachowaniem wszystkich standardów higieny.
Zaletą podręcznika jest jego logiczna budowa, przejrzystość i atrakcyjna szata graficzna.
Podręcznik został opracowany zgodnie z aktualną podstawą programową. Uwzględnia standardy wymagań egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje zawodowe dla zawodu fryzjer.
Ćwiczenia skierowane są do osób kształcących się w zawodzie fryzjer/fryzjerka.
Ćwiczenia zostały dostosowane do treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie: fryzjer i technik usług fryzjerskich.
Ćwiczenia podzielono na działy:
1: orientacja w treściach nauczania i kształcenia w zawodzie
2: przyjmowanie klientów i zajmowanie się nimi
3: pielęgnacja włosów i skóry głowy
4: dobieranie fryzur
5: strzyżenie włosów
6: kreowanie fryzur
7: trwała zmiana wyglądu włosów
8: nieutleniające farby do włosów
9: oksydacyjne farby do włosów
10: pielęgnacja i stylizacja dłoni i paznokci
11: kosmetyka upiększająca
12: doradztwo i sprzedaż
13: realizowanie kompleksowych usług fryzjerskich
W książce szeroko i wyczerpująco omówiono wszystkie ważne zagadnienia związane z ciążą porodem i pielęgnacją małego dziecka w okresie pierwszych trzech lat życia.Jak rozpoznać, że zbliża się poród? Kiedy można wyjść z noworodkiem na pierwszy spacer? Jak często należy kąpać dziecko? Które zabawy pobudzają rozwój malca? Jakie są objawy chorób zakaźnych? Takie pytania stawiają sobie wszyscy rodzice. Ta książka nie pozostawia żadnego z nich bez odpowiedzi. Obszerne objaśnienia teoretyczne oraz liczne porady praktyczne przygotowane zostały przez doświadczonych ginekologów, położników i pediatrów dysponujących najnowszą wiedzą w zakresie swoich specjalności medycznych. Książka ta, choć z pewnością nie zastąpi kontaktu z kompetentnym lekarzem pomoże przygotować się rodzicom do przyjścia na świat dziecka, a potem świadomie czuwać nad jego rozwojem psychicznym i fizycznym. Oto tytuły niektórych rozdziałów: Ciąża, Przygotowanie do porodu, Pierwsze dni razem, Higiena, Karmienie małego dziecka, Rozwój fizyczny dziecka, Jak zabawa łączy rodziców i dzieci, Zdrowe jedzenie od narodzin.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodach kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz kelner.
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla tych zawodów.
Zawiera on m. in. podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej pokarmów, norm żywienia oraz zasad układania jadłospisów i racjonalnego planowania żywienia różnych grup ludności.
WIELKA KSIĘGA SNÓW jest owocem sześciu lat pracy, podczas których autor zgłębił prawie 80 różnojęzycznych słowników interpretacji snów. Wśród nich znajdowały się księgi ze starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu, z czasów średniowiecza w Europie i na Dalekim Wschodzie, nie mówiąc już o publikacjach, które zaczęły ukazywać się pod wpływem Freuda i Junga.
Proponowane przepisy są łatwe, sprawdzone i dlatego przygotowywane według nich potrawy zawsze się udają, a przyrządzenie ich nie wymaga dużo czasu. Książka adresowana głównie do zapracowanych i zabieganych kobiet, ale także dla mężczyzn którzy znajdą w niej wspaniały materiał do eksperymentów.
Poradnik o gryzoniach i innych ssakach domowych opisuje większość małych ssaków trzymanych w domach. Są wśród nich króliki, świnki morskie, wszelkie odmiany chomika, myszy i szczury, wiewiórkowate, a także fretki.
Czytelnik znajdzie tu również informacje na temat bardziej egzotycznych gryzoni, takich jak: szynszyle, koszatniczki, myszoskoczki, pieski preriowe czy polatucha. Ta książka o zwierzętach, dzięki wspaniałym fotografiom może stanowić cenne źródło poznania oraz identyfikowania małych ssaków. Przyszli hodowcy znajdą w niej wskazówki dotyczące dywersyfikacji płciowej poszczególnych gatunków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?