Publikacja "Zarys historii zawodu położnej" przeznaczona jest dla studentów kierunku położnictwo, studiów I stopnia oraz do doskonalenia zawodowego położnych w ramach kształcenia podyplomowego.
Jak prawidłowo karmić ulubieńca, aby był zdrowy i pełen energii?
Jakie potrawy są dla niego najlepsze?
Które są zdrowsze?
Czy kotu należy podawać gotową karmę czy domowe jedzenie?
Tu znajdziesz przepisy na różne sposoby przygotowania dań z pstrąga i łososia oraz jego odmian: semgi, nerki, gorbuszy czy kety. Nigdy się nie znudzi ryba wędzona, smażona, pieczona, w sałatce, w paście, faszerowana...
Tak przygotowane dania z ryb zapewnią Ci wiele przyjemności przy jedzeniu i uznanie Twoich gości.
Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób – właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje mięso, ale i poprawia jego smak.
W swojej książce doświadczony masarz prezentuje, jak prawidłowo solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować mięso, jak przygotować wysokiej jakości wędzonki: szynki, boczek, żeberka, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków.
Zawarte w książce porady i ponad 100 zdjęć ilustrujących procesy peklowania i wędzenia pozwolą nam uniknąć błędów i sprawią, że przygotowanie wyrobów będzie bardzo proste.
Przedstawiamy Państwu kilkadziesiąt interesujących propozycji na niezwykle smaczne, łatwe w przygotowaniu z powszechnie dostępnych składników, zdrowe i oryginalne w smaku zupy, nie pomijając oczywiście przepisów na lubiane zupy tradycyjne.
Dobre produkty z dodatkiem miodu, pyłku, propolisu i mleczka pszczelego możemy bez problemu przygotować samodzielnie w domu. Zapalona pszczelarka dr Anntette Schroeder zdradza nam swoje najlepsze przepisy i sposoby na to, jak zachować zdrowie i dobre samopoczucie, wykorzystując pszczele produkty.
Wszystko z ula
Uroda i jej pielęgnacja
Domowe sposoby na środki lecznicze
Przepisy kulinarne.
Kradzież starej, ręcznie wykonanej książki sprawia, że trzej detektywi mają przed sobą kolejną zagadkę do rozwiązania. A wszystko za sprawą tego, że w domu profesora Mathewsona znajdowały się niezaprzeczalnie cenniejsze łupy. Justus, Peter i Bob ledwie zaczynają swoje śledztwo, a już wpadają w wielkie tarapaty: tajemniczy przeciwnik jest o krok przed nimi i nic go nie powstrzyma.
Obszerne, nowoczesne wydanie encyklopedyczne, prezentujące szeroką wiedzę kulinarną z zakresu kuchni polskiej i międzynarodowej
Książka zawiera ponad 17 000 haseł uporządkowanych alfabetycznie oraz około 1100 kolorowych ilustracji, zapoznaje ze składnikami zarówno klasycznych dań, jak też tymi, które pozwalają na przyrządzenie „modnych” potraw z kuchni różnych narodów.
Leksykon adresowany jest do osób, które dopiero rozpoczynają kształcenie w branży gastronomicznej, oraz tych, które już pracują zawodowo, do pracowników gastronomii, techników żywienia i osób pracujących w handlu artykułami spożywczymi – oraz do wszystkich, którzy chętnie gotują i pasjonują się sztuką kulinarną.
Tradycyjna kuchnia gruzińska - praktyczne porady i sprawdzone receptury Dzięki tej książce wyruszymy w fascynującą wyprawę kulinarną po Gruzji. Poznamy jej bogatą historię, tradycje wspólnego biesiadowania oraz sposoby przygotowywania narodowych potraw. Kuchnia gruzińska jest pełna pysznych serów (suługuni i imeretyński), pachnących warzyw (fasola, bakłażany, pomidory) i aromatycznych ziół (kolendra, estragon, bazylia). Celem Autorki było dotarcie do unikalnych smaków i zapachów Gruzji, stąd przepisów na wiele potraw nie znajdziemy w żadnej innej książce kucharskiej! W książce nie zabrakło również tak popularnych dań, jak chaczapuri, chinkali, sacywii, które są łatwo rozpoznawalne daleko poza granicami Gruzji. ""Posługując się językiem kulinarnym, chciałam, aby ta książka stała się harmonijną potrawą. Rolę podstawowego produktu odegrały w niej dokładne wiadomości - przepisy i fakty historyczne, a cała reszta posłużyła jako przyprawy, bez których potrawa byłaby mdła, nieapetyczna i niestrawna"".fragment Wstępu
Szampan-führer to opowieść o podstępie, miłości i śmierci z szampanem w tle sięgająca czasów drugiej wojny światowej.
Doskonała książka dla miłośników kryminałów i dobrego wina!
Co kryje się za nagłą śmiercią legendarnego kipera z Szampanii?
Jakie odległe tajemnice skrywają piwnice francuskich winiarni?
Harald Poppe już prawie żałuje, że dał się skusić na wycieczkę koneserów wina do Épernay we Francji. Oczywiście lubi wino i szampana, ale przez większość czasu nie ma pojęcia, o czym mówi przewodniczka. Kiedy grupa zwiedza znaną winiarnię Cloët- Décleaux, Harald znajduje umierającego Anselme’a Guidota, legendarnego kipera, przez co nagle zostaje wciągnięty w historię, która zupełnie zmieni jego życie.
Zanim Anselme Guidot odda ostatnie tchnienie w piwnicach winiarni, zdoła przekazać Haraldowi parę tajemniczych słów – słów, które doprowadzą go do pięknej wnuczki kipera, Isabelle. Razem niespodziewanie odkryją coś, co utwierdzi dziewczynę w przekonaniu, że śmierć jej dziadka nie była naturalna. Aby odnaleźć mordercę Anselme’a Guidota, wraz z Haraldem będą zmuszeni zagłębić się w krwawą historię Szampanii, która w czasie drugiej wojny światowej znajdowała się pod niemiecką okupacją.
Korzystając z podanych w tej książce przepisów można przygotować w domu różnorodne potrawy z ryb i owoców morza, zarówno świeżych, mrożonych lub wędzonych, z dodatkiem warzyw, owoców, ziół i przypraw. Można też w dowolny sposób, kierując się własnymi upodobaniami, przepisy te modyfikować, dostosowując do własnych potrzeb. Ponieważ ostateczny smak potrawy zależy nie tylko od podstawowych składników, jakimi są w naszej książce ryby i owoce morza, ale także od jakości i ilości użytych jarzyn, owoców, przypraw i ziół, to ich rodzaj lub ilość, a więc właściwy ich dobór, oddajemy w ręce kreatywnego i z dużą wyobraźnią ?kucharza?. Często te same składniki użyte w innych proporcjach potrafi ą całkowicie zmienić smak potrawy. Dlatego warto eksperymentować.
Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, „ oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej.
Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę.
Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.
Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.
Prawdziwa Kuchnia Polska to dzieło wyjątkowe zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat kuchni polskiej: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej.
Książka napisana barwnym, niezwykle obrazowym językiem wprowadza w kulinarny świat zarówno początkujących, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania- każdy z rozdziałów poprzedza wstęp zawierający niezbędne informacje wyjaśniające omawianą dziedzinę.
Na książkę składa się unikalny zbiór około 3000 wypróbowanych, przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni. Znajdują się w niej między innymi przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, ryby, ciasta, nalewki, przetwory jak również autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach jak: potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.
Niniejsze wydanie zostało wzbogacone o przepisy z tzw. kuchni fusion- bardzo popularnej, charakteryzującej się łączeniem smaków. Tutaj kulinarna Europa łączy się z kulinarną Azją czy Ameryką Łacińską, do europejskich produktów dodaje się wschodnie przyprawy, a potrawy przyrządza według wschodnich technik kulinarnych.
Książka omawia historię rasy, jej cechy charakteru oraz zawiera praktyczne informacje dotyczące zdrowia jamnika, zasad żywienia i udzielania pierwszej pomocy.
Jest to niezbędna pozycja z wieloma wysokiej jakości ilustracjami, dedykowana zarówno doświadczonym właścicielom jamników jak i osobom pragnącym dopiero zapoznać się bliżej z tą niezwykłą rasą psów.
Dowiedz się więcej o zjawiskach, które wydają się nie mieć naukowego wytłumaczenia.Czy dziwne światła na niebie są orbitującymi satelitami czy dowodem na istnienie obcych?Czy jaśniejące mgły i kule ognia są zjawiskami naturalnymi czy mistycznymi?I ta największa tajemnica - świat duchów.Prawie każda kultura na ziemi ma teorię na temat świata, do którego odchodzimy po śmierci. Ulotne dźwięki i widoki z miejsc, które zdają się być światem równoległym do naszego,wiadomości od zmarłych, doświadczenia poza ciałem.
Pierogi - uralskie pielmieni, starorosyjskie kundiumy, ukraińskie wareniki, białoruskie uszka, gruzińskie chinkali, azjatyckie manty, koreańskie piań-se, wielkie buriackie pozy, włoskie ravioli.
Wymieniać by można długo. Wszystkie te potrawy łączy wspólna cecha - zewnętrzna warstwa ciasta i nadzienie w środku.
Odkryjemy przed Wami kulinarne tajemnice i podzielimy się wiedzą i doświadczeniem mistrzów pierogarstwa z całego świata.
Poradnik pokazuje, czym należy zająć się w ogrodzie w kolejnych miesiącach i jak pielęgnować rośliny w domu. Znajdziesz w nim wszystko: od dużych robót wykonywanych w ogrodzie, jak przekopanie ziemi na jesieni, sadzenie, przycinanie, aż po wysiew nasion, przygotowanie rozsady w miniaturowej szklarni lub na oknie i pozyskiwanie sadzonek roślin doniczkowych.
Do dziś uznawane są za najlepszy przewodnik po zwyczajach i tradycjach monumentalnej grenadyjskiej twierdzy. Autor zafascynowany magią andaluzyjskiej ziemi odtwarza zasłyszane od miejscowej ludności legendy
z odległych czasów arabskiej dominacji w Hiszpanii.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu fryzjer i technik usług fryzjerskich.
W książce zaprezentowano następujące zagadnienia: - orientacja w zawodzie i kształceniu fryzjera, - powitanie i obsługa klientów, - pielęgnacja włosów i skóry głowy, - polecanie fryzur, - strzyżenie włosów, wykonanie fryzury, -trwała zmiana kształtu włosów, - nieutleniające farby do włosów, farbowanie i rozjaśnianie włosów, - pielęgnacja i upiększanie dłoni i paznokci, - kosmetyka upiększająca, współtworzenie ekonomiki przedsiębiorstwa w salonie fryzjerskim, - kompleksowe usługi fryzjerskie.
Na końcu każdego rozdziału zaprezentowano zawodowe słownictwo angielskie, a na końcu podręcznika słownik najważniejszych terminów zawodowych w językach angielskim i niemieckim.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?