Jak bez presji zadbać o siebie w ciąży i po porodzieJak zmieni się twoje ciało w ciąży i po porodzie? Skąd u przyszłych mam biorą się zawroty głowy, nudności? Jaka aktywność w czasie ciąży jest zdrowa? I dlaczego po porodzie brzuch jest nadal duży? To tylko część pytań, na które odpowiedzi znajdziesz w tej książce. Dowiesz się także, jak stworzyć praktyczny plan porodu i co zrobić, by nie bolały plecy, gdy podnosisz dziecko z łóżeczka.Autorka, mama i trenerka personalna, podpowiada, jak odzyskać formę po narodzinach dziecka. Znajdziesz tu mnóstwo informacji o ciąży, porodzie i połogu popartych badaniami naukowymi, a także praktyczne wskazówki ułatwiające codzienne funkcjonowanie młodej mamy. Nie znajdziesz za to presji na diety odchudzające i płaski brzuch tuż po rozwiązaniu.Autorka proponuje ćwiczenia dopasowane do każdego trymestru ciąży i sama je prezentuje. Jednocześnie uczy wyrozumiałości i cierpliwości w stosunku do fałdek i chwil słabości. Ta książka udowadnia, że aktywne macierzyństwo bez stresu, łez i wyrzutów sumienia jest możliwe. Marta StoberskaMówi o sobie trenerka personalna bez sześciopaka, bo od liczenia kalorii woli luźne podejście do zdrowego stylu życia. Oprócz tego, że buduje zdrowe nawyki u swoich podopiecznych, leczy młode matki z wyrzutów sumienia bo sama jest matką i wie, jak to bywa, kiedy chcemy zrobić coś dla siebie, ale dziecko ma inne plany. Odgrzewa zimną kawę w mikrofalówce. Ćwiczy. Nie owija w bawełnę, uśmiecha się do ludzi.
Psychologia zła zabiera czytelnika w trudną podróż, której celem jest zrozumienie zła w jego ekstremalnej postaci.Jeszcze przed zakończeniem drugiej wojny światowej psychiatrzy i psycholodzy starali się poznać sposób myślenia przywódców Trzeciej Rzeszy. Gdy bitewny kurz opadł i alianci przystąpili do osądzenia zbrodniarzy wojennych w międzynarodowym procesie w Norymberdze, psychiatra Douglas Kelley oraz psycholog Gustave Gilbert podjęli próbę zrozumienia sposobu postrzegania rzeczywistości przez nazistów. W tym celu posługiwali się m.in. wywiadami psychiatrycznymi i testami na inteligencję. Nigdy wcześniej ani później tak szczegółowemu badaniu nie poddano tak wielu zbrodniarzy, którzy doprowadzili do ludobójstwa na masową skalę.Autor książki korzysta ze swojego doświadczenia zdobytego podczas wielu lat praktyki naukowej w dziedzinie psychiatrii oraz postępów, jakie dokonały się w medycynie, psychologii i neurobiologii od czasu zakończenia drugiej wojny światowej. Jeszcze raz analizuje informacje pozyskane w Norymberdze, żeby z bliska przyjrzeć się czterem zbrodniarzom wojennym: Robertowi Leyowi, Hermannowi Gringowi, Juliusowi Streicherowi oraz Rudolfowi Hessowi. Prezentuje dzisiejsze spojrzenie na naturę zła i współczesne próby jego zrozumienia.
Miód to niezwykły dar natury. Ma niepowtarzalny smak i aromat, a przede wszystkim cenne właściwości prozdrowotne. Stanowi bogate źródło energii, zawiera przeciwutleniacze, kwasy organiczne, substancje aromatyczne, witaminy i minerały. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i prebiotycznie, dzięki czemu jest elementem zdrowej diety i profilaktyki zdrowotnej oraz wsparciem leczenia wielu chorób.Z tej książki dowiesz się nie tylko o wartościach odżywczych oraz działaniu prozdrowotnym miodu, lecz także o tym, jak miód powstaje i jaka jest charakterystyka poszczególnych jego rodzajów. Znajdziesz tu też wyjątkowe przepisy na dania (nie tylko słodkie) z wykorzystaniem miodu. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska to dietetyczki z powołania. Założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób, w których żywienie odgrywa główną rolę. Są autorkami licznych książek, m.in. Jedz i chudnij z dietą SIRT, Domowe kiszonki, Dieta wegańska na cztery pory roku, Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy, Fit desery, na słodko bez cukru.
Kot w domu to nie jest zwykły poradnik. To pouczająca opowieść o życiu z kotami, którą dopełniają dowcipne i pełne kocich mądrości ilustracje Magdaleny Gałęzi znane z profilu Miłozwierz na Facebooku.Zastanawiasz się nad adopcją kota, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Albo może masz już jednego, dwa lub małe stado w domu, ale nadal nie umiesz poradzić sobie z podawaniem leków, wyjściami do weterynarza czy drapaniem mebli? A może po prostu chcesz lepiej zrozumieć swojego kota i być bardziej kompetentnym opiekunem?Barbara Sieradzan, dziennikarka i autorka związana z miesięcznikiem Kocie Sprawy, dzieliła życie z niejednym kotem. W swojej książce niezwykle ciepłej i osobistej przekazuje wiedzę i doświadczenie na temat kocich charakterów i spraw. Zdradza ciemne i jasne strony kociej osobowości. Podsuwa propozycje rozwiązań problemów, z którymi spotyka się większość kocich opiekunów.
Doświadczenie w pracy dydaktycznej z cudzoziemcami uczącymi się języka polskiego, wśród których znaczącą liczbę stanowią biznesmeni, pokazało, że potrzebny jest podręcznik o tematyce biznesowej na średnim poziomie. Autorka wyszła z założenia, że już na poziomie średnio zaawansowanym możliwe jest, a zarazem pożądane posługiwanie się językiem specjalistycznym, jakim jest język biznesu. Podręcznik został adresowany do tych wszystkich, którzy ukończyli naukę języka polskiego na poziomie podstawowym A1 i A2. Jest to więc podręcznik dla poziomów średnich B1 i B2, napisany z myślą o tych, którzy chcą poznać realia prowadzenia biznesu w Polsce, podstawowe słownictwo oraz struktury syntaktyczne używane w tej dziedzinie. Powstawaniu O biznesie po polsku przyświecała taka koncepcja metodyczna, aby jako podręcznik specjalistyczny prezentował on słownictwo oraz struktury używane w biznesie, jednocześnie przywoływał struktury gramatyczne i słownictwo poznane przez uczących się języka polskiego na poziomie podstawowym - A1 i A2 I tak na przykład w lekcji pierwszej "Dane osobowe" pojawia się nowe słownictwo z kwestionariusza osobowego (stanowisko, zameldowanie), ale także powtarzane są podstawowe konstrukcje z narzędnikiem (jestem Polakiem, jestem inżynierem, czy - mam 25 lat, pracuję w firmie x). Takie podejście metodyczne pozwala na łagodne przejście z języka ogólnego do specjalistycznego. Uczący się nie są przytłoczeni nadmiarem nowego słownictwa i konstrukcji, nie są nieprzyjemnie zaskoczeni i zablokowani. Podręcznik może być wykorzystywany zarówno do pracy z nauczycielem, jak i samodzielnej pracy uczącego się. Stosunkowo prosty układ poszczególnych części oraz klucz do ćwiczeń pozwalają na samodzielną naukę. Układ lekcji w podręczniku jest następujący: tekst lub dialog słownictwo ogólne słownictwo tematyczne 15 minut na gramatykę (w tym m in. konstrukcje zdań) ćwiczenia wiadomości gospodarcze Na końcu podręcznika znajdują się: słowniczek do tematów: "Czas wolny" oraz "Giełda" tablice gramatyczne klucz do ćwiczeń słownik Tekst i dialogi (w zależności od tematu i kontekstu sytuacyjnego jest to albo dialog, albo tekst ciągły) prezentują ogólne realia prowadzenia biznesu w Polsce, konstrukcje syntaktyczne oraz słownictwo dotyczące danego tematu. Jako teksty modelowe mogą stanowić punkt wyjścia lekcji. Ta część może służyć ćwiczeniom w czytaniu oraz pracy nad wymową. Dialogi i teksty nie tworzą jakiejś historii, a to dlatego, iż zamiarem autorki było, aby z lekcji korzystano na zasadzie poradnika - uczący się może czytać dowolną lekcję, której znajomość jest mu potrzebna, np. "O gospodarce" czy "Rozmowa przez telefon". Słownictwo podzielone zostało na dwie grupy - ogólne oraz tematyczne. Słownictwo tematyczne zawiera zarówno słownictwo specjalistyczne związane z tematem lekcji, jak i słownictwo ogólne czy potoczne, które rozszerza zasób słów dotyczących tematów lekcji.
Neurobiolog, psychiatra i autor bestsellera Cyfrowa demencja Manfred Spitzer podejmuje gorący temat sztucznej inteligencji. Sztuczna inteligencja: wiedza ekspercka przeciwko histerii Sztuczna inteligencja zmienia świat szybciej, niż ktokolwiek się spodziewał. Manfred Spitzer - uznany neurobiolog, psychiatra i autor bestsellerów - pokazuje, jak głęboko AI wnika w nasze życie - od medycyny i edukacji po wojsko, klimat i kulturę. Już 30 lat temu zajmował się badaniami nad sieciami neuronowymi, które leżą u podstaw sztucznej inteligencji. Teraz przygląda się rozwojowi tej technologii, analizując możliwości jej wykorzystania i zagrożenia, które ze sobą niesie. "Nie musimy myśleć o tym, czy ogólna sztuczna inteligencja ostatecznie będzie miała świadomość, czy też zniszczy ludzkość - to science fiction. Musimy jednak ostrożnie myśleć o realnym ryzyku i niebezpieczeństwach związanych ze złośliwymi ludźmi nadużywającymi sztucznej inteligencji do własnych celów. A także o odpowiedzialności najbogatszych firm na świecie". Manfred Spitzer
Czy jesteśmy w trakcie zwrotu wizualnego w teatrze? To jedno z pytań, które stawiamy na początku tego numeru. Teatr jest obrazem. Obrazem, który nie powstaje sam. Po raz pierwszy numer Notatnika Teatralnego w całości poświęcony jest pracy artystów wizualnych teatru. Zaprosiliśmy do rozmowy dużą grupę scenografów i scenografek (m.in. Katarzyna Borkowska, Justyna Łagowska, Mirek Kaczmarek, Aleksandra Wasilkowska, Michał Korchowiec, Barbara Hanicka). Z młodymi twórcami, dekadę od debiutu, o ich problemach i osiągnięciach rozmawia Katarzyna Niedurny, a Witold Mrozek pyta twórców o stronę ekonomiczną ich pracy w tekście Marzenia i budżety. W rozmowach z Natanem Berkowiczem i Jakubem Lechem zastanawiamy się nad rolą i możliwościami prac cyfrowych w teatrze a o nad funkcji światła opowiadają Felice Ross, Katarzyna Łuszczyk i Wojciech Puś. Ważny głos zwracający uwagę na zmiany w scenografii teatru ostatnich lat znajdziemy w tekstach Dariusza Kosińskiego, Mirosława Kocura, Macieja Guzego i Dawida Kozłowskiego.
Every woman’s guide to transforming their health by embracing hormones as their superpower
Puberty, pregnancy, perimenopause, and all that happens in between: our lives are shaped by our hormones. By understanding how they work, we can build a healthy hormone habitat and unlock solutions for countless health challenges, from weight fluctuations and mood swings to PCOS, endometriosis, hyperthyroidism, and PMDD.
Drawing on the latest scientific research and her own experiences, hormone expert Hannah Alderson demystifies the cast of hormones that exist within us, and shows us the huge impact that simple lifestyle changes can make to our health and wellbeing.
From periods to hot flushes, low energy to high stress, and cortisol triggers to serotonin boosts, Alderson will help you understand what is happening and why – and when to make changes. Follow her six-step plan to improve nutrition, sleep and movement, with smart solutions that fit into your routine and promise results that last.
Full of wisdom, candour, and kindness, this book gives you everything you need to nurture your hormones, boost energy, gain body confidence, and feel happier.
This book is for every woman. Most importantly, it is for you.
From the streets of Reggio Calabria to the runways of Milan, discover the extraordinary story of Gianni Versace, the visionary designer who revolutionized the fashion industry with his bold designs and unapologetic glamour. Founded in 1978, Versace quickly became a symbol of luxury, sophistication, and daring innovation.
The Little Guide to Versace explores Gianni Versace's early life and inspirations, his signature revolutionary designs and the impact of iconic fashion moments such as Elizabeth Hurley's infamous black dress and Jennifer Lopez's jaw-dropping green dress at the Grammys, as well as following his sister, Donatella Versace, who continued his legacy while infusing her unique vision into the brand after his tragic passing.
Perfect for fashion enthusiasts and anyone captivated by the allure of luxury, The Little Guide to Versace is a must-have addition to your collection. Step into the glamorous universe of Versace and experience the magic of a brand that continues to captivate and inspire.
Born in Italy, Mario Prada had a vision of luxury that was ahead of his time. With a keen eye for detail and a relentless pursuit of quality, he began crafting exquisite leather goods that quickly gained the attention of Europe's elite. His designs were celebrated for their elegance and durability, and the Prada brand soon became synonymous with sophistication and style.
The Little Guide to Prada explores the brand's fascinating journey from its humble beginnings as a leather goods shop in Milan, founded by Mario Prada in 1913, to its rise as a global fashion empire. This tiny tome delves into the visionary leadership of Mario Prada, a pioneer whose meticulous craftsmanship and innovative spirit set the foundation for an enduring legacy.
Perfect for fashion aficionados, design enthusiasts and anyone captivated by the allure of luxury, this little guide is an essential addition to your collection. Discover the essence of Prada's enduring appeal and the legacy of innovation that keeps the brand at the forefront of style.
It's cocktail o'clock!
Cocktails are more popular now than ever before in the history of drinking. It's boom time for cocktails, whether it's a wild night in with friends or charming a bartender with witty cocktail jokes. From Aperol Spritz to Zombie Punch and everything in-between, this drinking companion will never judge your cocktail order and is filled to the rim with enough cool trivia to make even your Martini shake in excitement.
Intoxicated with loud-out-loud quips, classic recipes and delightful wit, The Little Book of Cocktails is a cosy compendium to up your cocktailing game and shake like a mixologist - behind the bar or on the dancefloor - and a perfect little pick-me-up for your evening unwinding. Just like a cocktail. Please read responsibly.
Red, white, sparkling or rosé – arguably no other alcoholic drink has had more impact on our society than wine. From its earliest iterations in earthenware jars all the way to the bottles we find lining supermarket shelves today, it has evolved from its use in religious rites along with culture, diet and society as a whole. And with literally billions of litres drank worldwide, our love of fermented grape juice shows no signs of waning.
This little book gets to the heart of our love affair with wine. After taking a tour through a history of its evolution through the centuries, it delves into the nitty-gritty of production before we taste the fruits of all that labour – in moderation of course – and learn all about drinking (and hopefully appreciating) this most esteemed of beverages. As well as a whole caseload of quaffable facts and famous sayings about the nectar of the gods, there is also a glossary of useful wine terminology for the aspiring connoisseur, just in case you need a handy reminder during a particularly arduous tasting session…
James Bond's favourite weapon of choice, vodka, is the soon-to-be crowned king of the alcohol market, following its premium gentrification. What once used to be the crude and rude Russian cousin of gin, is now the toast of upmarket towns and swanky city bars, arriving for the first time ever in all manner of flavours and celebrity sponsors.
The Little Book of Vodka is a large swig and glug of stats, facts, quotes, notes, icons, origins of all things vodka-based, from its eastern European origins to its latest reincarnation as every taste-makers' go-to mixer and chaser. This tiny tome is a complete compendium, your ideal companion as you wait in line at the trendy new bar you've always wanted to go. Vodka is back, baby, and it's worth a shot!
The popularity of chocolate is never in doubt, but what are the true origins of this most delicious of treats? Who are the greatest chocolatiers? Which countries eat more than others? Is dark chocolate really good for you? Answers to all these questions and many more are included in The Little Book of Chocolate, a fun- and fact-packed book that explores all aspects of this global indulgence.
From the purest chocolates to the most bizarre flavours you can find and from the everyday to the decadent, this book is a light-hearted celebration of the history, taste and culture of chocolate. There are facts and statistics, amusing sayings, proverbs and puns, as well as quotations from the great and the good all about chocolate, why it's so nice and how best to consume it. Dip in to a few pages of this and you'll soon be reaching out for a slab of brown (or white) heaven in your hand!
Bread was first made at least 14,000 years ago, and this magical alchemy of grain, yeast, and water has been sustaining people ever since. Today, there is not a country in the world that does not enjoy some form of bread as part of their culinary tradition.
The story of bread is the story of civilization – but bread is so much more than a food. It's also a symbol of community and 'breaking bread' a metaphor for shared blessings.
The Little Book About Bread is a celebration of this ancient foodstuff in all its fabulous forms. From sourdough to focaccia and from challah to brioche, it's crammed with fascinating history, fabulous quotes and handy hints and tips. It's little, yes – but large when it comes to shouting about the joy of bread in all its many guises.
A Celebration of Tea.
One of the most popular drinks in the world, over two billion cups of tea are drunk every day! But how do you take yours? With one lump or two? At four o'clock with scones and jam?
From humble beginnings in China over 5000 years ago, the humble cup of tea has become a staple in homes across the globe...
Save water: Drink Prosecco
Who doesn't love a chilled glass of Prosecco? Champagne's younger, more affordable Italian cousin is a light, dry sparkling wine, perfect for every occasion. From a summer tipple to a tasty cocktail, dinner accompaniment or festive fizz, you just can't beat it. And as global sales would indicate, Prosecco is the new black.
Bubbling with Prosecco-infused wit and wisdom, and mixed with recipes for some of Italy's most iconic Prosecco cocktails – the Spritz, Rossini, Mimosa – The Little Book of Prosecco is a sparkling celebration of one of the world's best-loved wines that will have you reaching for a bottle and popping that cork in no time.
Prosecco has only 90 calories per glass – that's less than a banana!
From bean to cup and everything in between!
If you like nothing more than waking up to the smell of a freshly brewed cup of coffee, then this is the book for you.
Legend has it that we have an Ethiopian goat herder called Kaldi to thank for the discovery of one of the world's most popular beverages, all the way back in 9th century...
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?