KATEGORIE [rozwiń]

Longina Kłosiewicz-Latoszek

Okładka książki Zaburzenia lipidowe. Porady lekarzy i dietetyków

59,00 zł 49,53 zł


Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów.
Okładka książki Cukrzyca zapobieganie i leczenie

19,95 zł 16,75 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego. Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę
Okładka książki Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie PZWL

49,00 zł 26,95 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Cukrzyca to choroba przewlekła, spowodowana zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Przyczyną tych zaburzeń jest defekt wydzielania insuliny i/lub jej działania, a efektem uszkodzenie i niewydolność różnych narządów oraz układów: oczu (retinopatia cukrzycowa), nerek (nefropa-tia), układu nerwowego (neuropatia), kończyn dolnych (stopa cukrzycowa). ..Cukrzyca Zapobieganie i leczenie - fragment Cukrzyca to choroba przewlekła, spowodowana zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Przyczyną tych zaburzeń jest defekt wydzielania insuliny i/lub jej działania, a efektem uszkodzenie i niewydolność różnych narządów oraz układów: oczu (retinopatia cukrzycowa), nerek (nefropa-tia), układu nerwowego (neuropatia), kończyn dolnych (stopa cukrzycowa). Wadliwa przemiana materii zwiększa ryzyko chorób serca, naczyń obwodowych i mózgowych. Powikłania cukrzycowe powodują pogorszenie jakości życia i skrócenie jego długości. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) 50-60% chorych na cukrzycę typu 2 umiera przedwcześnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Ryzyko zgonu u osób chorych jest 3-krotnie większe niż u osób zdrowych. Na całym świecie obserwuje się dynamiczny wzrost liczby zachorowań na cukrzycę. W 1995 roku na cukrzycę chorowało 135 min osób, pięć lat później 171 min osób, a do 2030 roku liczba chorych wzrośnie do 366 min. W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 min osób. Wzrasta głównie liczba osób chorych na cukrzycę typu 2, która stanowi 90% wszystkich przypadków tej choroby. Główna przyczyną zachorowań na cukrzycę typu 2 jest narastająca epidemia otyłości, niewłaściwa dieta oraz mała aktywność fizyczna. Badania obserwacyjne i kliniczne przeprowadzane w ostatnich latach wskazują, że zmiana stylu życia pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i powikłań z nią związanych, a zatem promowanie zdrowego sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej należą do podstawowych metod profilaktyki i leczenia cukrzycy. W niniejszym poradniku przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące występowania, rozpoznawania, patogenezy i leczenia cukrzycy. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki żywieniowe, które mają istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy. Omówiono zasady leczenia dietetycznego. W publikacji zamieszczono przykładowe jadłospisy o różnej zawartości (1200,1500,1800) kilokalorii, co umożliwia wybór odpowiedniej diety chorym na cukrzycę z prawidłową masą ciała oraz z nadwagą lub otyłością. Cukrzyca Spis treści Wstęp Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne Epidemiologia cukrzycy Patogeneza i przyczyny cukrzycy Czy można zapobiegać cukrzycy? Podstawowe zasady leczenia cukrzycy Zalecenia żywieniowe Zamienniki cukru i żywność o obniżonej zawartości cukru Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Piśmiennictwo
Okładka książki Otyłość. Zapobieganie i leczenie w.2006 PZWL

39,00 zł 32,74 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
  • Poprzednia

    • 1
  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj