Żywienie chorych z nowotworami
-
Autor: Mirosław Jarosz Iwona Sajór
- ISBN: 9788320044355
- EAN: 978832004435500
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 14.5x20.5cm
- Język: polski
- Seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA
- Liczba stron: 120
- Rok wydania: 2013
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
46,58złCena detaliczna: 59,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,53 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.
W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.