Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki PZWL
Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
-
Autor: Mirosław Jarosz Jan Dzieniszewski
- ISBN: 9788320043006
- EAN: 9788320043006
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: PZWL
- Format: 14.5x20.5cm
- Język: polski
- Seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA
- Liczba stron: 164
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
32,74złCena detaliczna: 39,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,74 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ? udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.