Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem..
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.Suplementy diety a zdrowieSpis treści
Wprowadzenie
Co rozumiemy przez suplementy diety?
Definicja suplementów diety
Spożycie suplementów diety w Polsce i na świecie
Rodzaje suplementów diety
Podział suplementów ze względu na skład
Podział suplementów ze względu na przeznaczenie
Czy ?zwyczajowe? żywienie zawiera niezbędne makro- i mikroskładniki?
Wartość energetyczna diety
Zawartość błonnika w diecie
Zawartość składników mineralnych w diecie
Zawartość witamin w diecie
Suplementy diety a zapobieganie i leczenie otyłości
Zioła, którym przypisuje się właściwości odchudzające
Inne niż ziołowe suplementy diety, którym przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie
Suplementy diety a zdrowie układu krążenia
Kwasy tłuszczowe n-3 (omega-3)
Antyoksydanty
Homocysteina, witamina B12, B6 i kwas foliowy
Inne składniki
Podsumowanie
Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące
Składniki roślinne
Witaminy i składniki mineralne
Inne suplementy
Zalecenia praktyczne
Podsumowanie
Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby
Preparaty ziołowe
Inne preparaty roślinne
Podsumowanie
Suplementy diety ? ich znaczenie u osób w wieku starszym
Przykłady suplementów stosowanych przez osoby w wieku starszym
Wskazówki do stosowania suplementów przez osoby w wieku starszym
Suplementy diety a intensywne ćwiczenia fizyczne
Wspomaganie dozwolone
Dozwolone skuteczne środki wspomagające
Środki o niepotwierdzonej naukowo skuteczności
Efekty uboczne
Suplementy diety a okres rozrodczy i ciąża
Suplementacja diety kwasem foliowym
Suplementacja diety żelazem
Suplementacja diety jodem
Suplementacja diety preparatami witaminowo-mineralnymi
Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych
Znaczenie czynników żywieniowych w zapobieganiu nowotworom złośliwym
Czy stosować suplementy w zapobieganiu nowotworom?
Które suplementy mogą mieć znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów?
Działania niepożądane suplementów oraz interakcje suplementów diety z lekami
Jak często dochodzi do interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami?
Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy witaminami zawartymi w suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy aminokwasami zawartymi w niektórych suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy błonnikiem zawartym w suplementach diety a lekami
Interakcje pomiędzy flawonoidami i furanokumarynami grejpfruta a lekami
Interakcje pomiędzy ziołami a lekami
Wybrane przykłady interakcji
Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi a lekami
Interakcje pomiędzy witaminami a lekami
Interakcje pomiędzy ziołami a lekami
Regulacje prawne dotyczące rynku suplementów dietyPiśmiennictwo
Zespół jelita nadwrażliwego jest zaburzeniem czynnościowym prawidłowej pracy jelit. Statystyki mówią , że ok. 20-30% populacji ludzi dorosłych cierpi na to schorzenie, około zaś 50% wszystkich pacjentów zgłaszających się do poradni gastrologicznych stanowią pacjenci z zespołem jelita nadwrażliwego. Przyczyna choroby nie jest znana. Nie wykazano zmian anatomicznych odpowiedzialnych za dolegliwości. Wiadomo natomiast, że czynniki emocjonalne, dieta, leki oraz zmiany hormonalne mogą pogarszać stan chorego. Terapia jest trudna i niestety nie we wszystkich przypadkach skuteczna. Obejmuje ona, oprócz leczenia dominujących dolegliwości somatycznych, także sferę psychiczną, wymaga dużo cierpliwości i dobrego kontaktu chorego z lekarzem, realizacji zaleceń żywieniowych, psychoterapii i prób stosowania różnych form farmakoterapii. Mimo iż zespół jelita nadwrażliwego jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną, wielu pacjentów osiąga znaczącą poprawę stanu zdrowia, lub nawet czasowe całkowite ustąpienie dolegliwości.
W książce oprócz wyjaśnienia przyczyn choroby, metod rozpoznania i możliwości leczenia przedstawiono również przykładowe jadłospisy oraz zalecenia żywieniowe.Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwegoSpis treści
Jak zbudowany jest przewód pokarmowy?
Jak trawiony jest pokarm w przewodzie pokarmowym?
Jak przebiega trawienie w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego?
Jama ustna
Żołądek
Jelito cienkie
W jaki sposób składniki odżywcze dostają się do krwi?
Wchłanianie węglowodanów
Wchłanianie białek
Wchłanianie tłuszczów
Wchłanianie witamin
Wchłanianie wody i składników mineralnych
Jakie zaburzenia trawienia i wchłaniania mogą wystąpić w przewodzie pokarmowym?
Zaburzenia trawienia białek
Zaburzenia trawienia i wchłaniania węglowodanów
Zaburzenia wchłaniania tłuszczów
Jakie są najważniejsze funkcje jelita grubego?
Jakie są mechanizmy procesu wypróżnienia?
Co się dzieje w jelicie grubym w czasie aktu wypróżnienia (defekacji)?
Jaki jest prawidłowy rytm wypróżnień?
Czym są zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego?
Co rozumiemy pod pojęciem zespołu jelita nadwrażliwego (ZJN)?
Czy zespół jelita nadwrażliwego jest istotnym problemem epidemiologicznym?
Jakie są objawy zespołu jelita nadwrażliwego?
Ból brzucha
Jaką rolę w organizmie człowieka pełni ból?
Skąd bierze się odczucie bólu?
Zaburzenia wypróżnień
Zaparcia
Jakie są mechanizmy powstawania zaparć?
Jakie są przyczyny zaparć?
Biegunka
Jakie są mechanizmy powstawania biegunki?
Wzdęcia
Jakie są przyczyny powstawania wzdęć brzucha?
Czy wzdęcie brzucha oznacza powiększenie jego obwodu?
Co może nasilać i łagodzić wzdęcia?
Zespół jelita nadwrażliwego a inne choroby
Zespół jelita nadwrażliwego a celiakia
Zespół jelita nadwrażliwego a alergia i nietolerancja pokarmowa
Co jest przyczyną objawów zespołu jelita nadwrażliwego?
Co to jest nadwrażliwość trzewna?
Na czym polegają zaburzenia motoryki jelit?
Jaką rolę odgrywa w zespole jelita nadwrażliwego unerwienie jelit?
Co może sprzyjać rozwojowi zespołu jelita nadwrażliwego?
Czy stan psychiczny może wpływać na wystąpienie objawów zespołu jelita nadwrażliwego?
Zespół jelita nadwrażliwego a zaburzenia jelitowej flory bakteryjnej
Dlaczego probiotyki są ważne dla prawidłowego funkcjonowania jelit?
Czy geny mają znaczenie w rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego?
Płeć
Wiek
Zaburzenia odżywiania
Jak rozpoznać zespół jelita nadwrażliwego?
Jakie badania dodatkowe należy wykonać?
Czym grozi zespół jelita nadwrażliwego?
Jak sobie radzić z zespołem jelita nadwrażliwego?
Czy sposób żywienia ma znaczenie w zespole jelita nadwrażliwego?
Które pokarmy nasilają objawy zespołu jelita nadwrażliwego?
Jak powinna się odżywiać osoba z zespołem jelita nadwrażliwego?
Jakich produktów spożywczych należy unikać?
Co jeszcze ma znaczenie w żywieniu osoby z zespołem jelita nadwrażliwego?
Co jeść, gdy w zespole jelita nadwrażliwego występują zaparcia?
W jakich produktach znajduje się dużo błonnika?
Co jeść, gdy w zespole jelita nadwrażliwego występują biegunki?
Czy zalecenia dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego muszą być przestrzegane restrykcyjnie?
Czy wizyta u psychologa pacjenta z zespołem jelita nadwrażliwego może być pomocna?
Które leki u osoby z zespołem jelita nadwrażliwego może zalecić lekarz?
Czy leczenie farmakologiczne jest niezbędne u osób z zespołem jelita nadwrażliwego?
O czym pacjent powinien poinformować lekarza przed rozpoczęciem leczenia farmakologicznego?
Które leki dla złagodzenia bólu może zalecić lekarz?
Które leki może zalecić lekarz w postaci zaparciowej zespołu jelita nadwrażliwego?Które leki może zalecić lekarz w postaci biegunkowej zespołu jelita nadwrażliwego?Które leki mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu jelita nadwrażliwego w przyszłości?
Piśmiennictwo
Spis treści
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści
Wstęp
Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym
Piśmiennictwo
Autorzy omawiają objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także refluksu żołądkowo-przełykowego i niestrawności czynnościowej. Udzielają praktycznych wskazówek dotyczących żywienia i stylu życia. Stosowanie się do nich może złagodzić dolegliwości towarzyszące omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupełnieniem są przykładowe jadłospisy ułożone dla chorych.
Odbiorcy: czytelnicy bez przygotowania medycznego
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.
Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.
Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
Żywienie chorych ze stomią- fragment
Poradnik żywieniowy dla chorych ze stomią został napisany z myślą o osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną, podczas której wytworzono sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileo-stomia).
Stomią, czyli odbyt brzuszny, to konieczność wynikająca z leczenia chirurgicznego, które często ratuje życie i całkowicie usuwa lub znacznie zmniejsza cierpienia chorego. Pacjenci z trudem jednak akceptują sztuczny odbyt; po operacji przeżywają duży wstrząs psychiczny, związany z przekonaniem, że stomią jest kalectwem uniemożliwiającym normalne życie. Ta błędna opinia obniża jakość życia pacjenta.
Poradnik żywieniowy dla chorego ze stomią ma spełniać funkcję doradczą: udzielić odpowiedzi na wiele pytań dotyczących diety, podpowiedzieć, jak należy się odżywiać, żeby zapobiegać pojawiającym się czasami dolegliwościom, takim jak: biegunki, zaparcia, wzdęcia i bóle brzucha, nadmierne odchodzenie gazów i ich przykry zapach, głośne kruczenia i przelewania lub jak je łagodzić. Dzięki poradnikowi pacjenci dowiedzą się, jak powinno wyglądać żywienie i tryb życia sprzyjające zdrowiu i dobremu samopoczuciu oraz zapobiegające rozwojowi chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość).
W przeważającej większości przypadków chorzy z wyłonioną stomią nie wymagają specjalnej diety i bardzo dużych ograniczeń w jadłospisie. Pewne modyfikacje żywieniowe mogą być pomocne dla osób, u których występują różnorodne objawy kliniczne. Zalecenia dietetyczne zostały szczegółowo omówione, lecz należy podkreślić, że nie są to specjalne wskazówki - są one prawie takie same jak dla osób z różnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
W poradniku zamieszczono tabele dotyczące zalecanych diet; przedstawiono w nich zawartości określonych składników (tłuszczu, błonnika, cholesterolu, białka, węglowodanów) w poszczególnych produktach spożywczych. Tabele te są pomocne w realizacji zaleceń żywieniowych, w profilaktyce i zwalczaniu przykrych objawów oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Reasumując, dieta u większości chorych ze stomią może być podobna do tej stosowanej przed operacją. Obowiązują oczywiście zalecenia żywieniowe związane z innymi współistniejącymi schorzeniami. Można jeść to, na co się ma ochotę, lecz z umiarem i modyfikując dietę indywidualnie, odpowiednio do sytuacji klinicznej. Każdy chory ze stomią nauczy się po pewnym czasie, jakie produkty powodują u niego dolegliwości, a jakie są dobrze tolerowane. Stosowanie się do ogólnych zaleceń żywieniowych i utrzymywanie prawidłowej masy ciała zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele innych chorób i przedłuża życie.
W poradniku, aby ułatwić odbiór informacji, wyodrębniono rozdziały, a niektóre problemy (najczęściej poruszane przez pacjentów) przedstawiono w formie pytań i odpowiedzi. Omówiono różnorodne zagadnienia dotyczące: fizjologii przewodu pokarmowego, konsekwencji częściowego lub całkowitego usunięcia jelita, trybu życia i odżywiania.
Poradnik jest przydatny także dla lekarzy (chirurgów, ga-stroenterologów i internistów) oraz dietetyków, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią. Mogą z niego także skorzystać, zwłaszcza z praktycznych wskazówek żywieniowych, rodziny opiekujące się pacjentami ze stomią.
Żywienie chorych ze stomią
Spis treści
Wstęp
Układ pokarmowy
Podstawowe informacje o stomii
Zalecenia dotyczące trybu życia i odżywiania
Wydalanie treści jelitowej
Postępowanie i zalecenia dietetyczne w przypadku biegunki, zaparć stolca oraz nadmiernego odchodzenia gazów
Prawidłowa masa ciała i jej kontrola
Przykładowe jadłospisy
Wybrane pozycje piśmiennictwa
Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny. Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.
Z poradnika Czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać, by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia.
Alergie jako problem zdrowotny
Najczęstsze alergeny pokarmowe
Objawy alergii pokarmowej
Zioła przyprawowe i przyprawy a alergie
Działanie alergizujące ziół i przypraw
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana - bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie.
Książka dotyczy stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem. Publikacja stanowi próbę uporządkowania i przedstawienia jak najszerszemu kręgowi odbiorców najnowszej wiedzy na ten temat. Autorzy pokazują, jak produkty żywnościowe zmieniają działanie leków w organizmie. Książka zawiera praktyczny skorowidz leków w odniesieniu do ich zażywania w relacji z posiłkami. Publikację zamyka zbiór podstawowych, ogólnych zaleceń odnośnie przyjmowania wszelkiego rodzaju leków.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?