Zbiór doskonałych, przygotowywanych z wielkim wyczuciem smaku, przepisów, opatrzonych przepięknymi, profesjonalnymi zdjęciami.To propozycja kulinarna popularnej blogerki: wypiekibeaty.com.plKsiążka zawiera najlepsze receptury z blogu oraz zupełnie nowe, których nie znajdziecie nigdzie indziej. Tej książki nie może zabraknąć w Waszej kuchni!
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb. Dzięki tej książce dowiesz się: czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem! O autorach Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była zarówno zdrowa, jak i satysfakcjonująca. Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i skutecznych rozwiązaniach, dzięki którym poprawia się zdrowie chorych, nawet w przypadku poważnego niedożywienia.
Dzięki tej książce odkryjesz skuteczną terapię naturalną, która pomoże ci zmniejszyć lęk i stres, złagodzić objawy depresji oraz wyeliminować stany zapalne. Jej podstawą jest dieta przeciwlękowa. Korzystając z porad Autorki, będziesz wiedział, które produkty wybierać, a jakich unikać, by poprawić funkcjonowanie mózgu i ustrzec się wielu poważnych chorób. Jednocześnie otrzymasz zestaw kilkudziesięciu prostych przepisów, które bez trudu wprowadzisz do jadłospisu z korzyścią dla swojego zdrowia. Jak udowadniają najnowsze badania naukowe, możliwe jest leczenie lęku bez leków. Wystarczy tylko konsekwentnie stosować zasady zdrowego odżywiania. Zdrowe jedzenie pomoże ci pozbyć się chronicznego lęku!
Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.
Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.
Autorka, doradca intuicyjny i specjalistka feng shui, odkrywa przed tobą sposób na harmonijny i przyjazny mieszkańcom dom. Z pomocą jej bezcennych wskazówek i... magii, uporasz się z bałaganem, który odbija się na twoim samopoczuciu. Proste, ale skuteczne rytuały, zaklęcia i czary pomogą ci w stworzeniu harmonijnej i odżywiającej twoją duszę przestrzeni. Wykorzystasz do tego kamienie szlachetne, olejki eteryczne, wróżki i anioły, a także magiczne rośliny, które stanową manifestację miłości, podnoszą na duchu, a także napełnią cię wysokimi wibracjami. Nauczysz się stosować zaklęcia ochronne, rytuały oczyszczające i przynoszące szczęście, a także zabiegi pielęgnacyjne z użyciem roślin leczniczych. Czas na harmonię - w domu i w życiu!
Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat.
Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie). Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku.
Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku.
Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jest cenionym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie.
Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce.
W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender.
Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” prezentuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią znaczące rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu. Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z pewnością szerokie, zwłaszcza że zawiera ona wiele praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny. Niewątpliwie najciekawsza jest druga część książki, dotycząca praktycznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty. - prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie
Bardzo dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej wykorzystywania. Zamieszczone w książce informacje – przede wszystkim przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć nowe lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru. Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, że nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka
Polacy chętnie piją herbatę zarówno do posiłków, jak i jako samodzielny napój. Lubimy przede wszystkim herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne rodzaje herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami pięknie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych. Nie ma to jak kubek dobrej herbaty, ale nie wszyscy wiemy, jak dobrać dobrą herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce. - Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni
Cieszę się, że powstała taka publikacja na temat herbaty. To świetny i bardzo treściwy klucz do poznania, czym naprawdę jest ten napój. Uczy nie tylko, jak wybrać prawdziwą i wysokiej jakości herbatę, ale także, co ważne, jak ją podać, żeby całe dobro w niej zawarte trafiło do nas. - Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie
Niesamowite, odkrywcze, świeże i rzadko spotykane spojrzenie na świat herbat. Praktyczna ściąga dla ludzi ceniących sobie wyrafinowany smak herbaty. Polecam! - Jarosław Walczyk, prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz kucharski i ceniony ekspert kulinarny
Zastanawiasz się co podać dzisiaj dziecku do jedzenia? Szukasz pomysłów na smaczne i zdrowe dania dla dzieci? Chcesz przygotować coś nowego, ale przepis ma być prosty, a składniki dostępne w najbliższym sklepie?Sięgnij po Księgę smaków dla dzieciaków. Znajdziesz w niej ciekawe propozycje na śniadania, obiady i kolację dla dzieci w wieku między 6 miesiącem życia a 18 rokiem życia. W przepisach proponujemy również wersję bezmleczną, bezglutenową oraz bez jajek, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W książce tej, oprócz przepisów znajdziesz opis kilkunastu warzyw i owoców, wraz z wyszczególnieniem zawartych w nich cennych dla zdrowia substancji.W książce Księga smaków dla Dzieciaków znajdziesz:77 przepisów na bardzo proste w przygotowaniu, ale niebanalne dania dla dzieciOpisy 12 warzyw i 11 owoców wraz ze zwróceniem uwagi, dlaczego warto podać je dzieckuRozdział na temat kiszonek, ze sprawdzonymi przepisami na kapustę kiszoną i ogórki kiszoneTabelę zamienników dla mleka, jajka oraz glutenuAutorkami książki są pediatra i dietetyk. Dzięki temu posiłki są odżywcze, prawidłowo skomponowane i bogate w wartościowe składniki pokarmowe.
Robert Makłowicz , urodzony w 1963 roku w Krakowie, dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej oraz historycznej, od niedawna także zawołany youtuber. Nauki pobierał na wydziałach prawa i historii Uniwersytetu Jagiellońskiego, wszakże w sposób wysoce niesystematyczny oraz wybiórczy, gdyż żadnego z tych kierunków nie ukończył. Historią pasjonuje się od zawsze, zwłaszcza dziejami Europu Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tejże dynastii - cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola. Pozostałe zainteresowania nazwać można szeroko rozumianą konsumpcją - od literatury (ulubieni autorzy: Joseph Roth i Andrzej Bobkowski), poprzez muzykę (od punk rocka po Bartóka, ze szczególnym uwzględnieniem pieśni ludu Csango), po destylaty owocowe (zwłaszcza z gruszek Williams, morwy, pigwy, śliwek, jabłek, moreli oraz mieszane), wina (koniecznie grüner veltliner i pinot noir) oraz kuchnie (przedziwna predylekcja do mamałygi z bryndzą oraz skwarkami z wędzonej słoniny). DALMACJA. Książka kucharska po raz pierwszy ukazała się w roku 2016, niniejsze drugie wydanie zdaje nam się jeszcze ładniejsze, choć i pierwsze cieszyło się uznaniem Szanownej Publiczności, gdyż się wyczerpało, czego i tym razem sobie życzymy.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka
Nowa książka autorek najpopularniejszego polskiego bloga o rozszerzaniu diety niemowląt i żywieniu dzieci! Sto świeżych jak sezonowe potrawy przepisów i jak zawsze sto procent pewności, że wszystko się uda! Joanna Anger i Anna Piszczek proponują tym razem przepisy dla całej rodziny powiązane z porami roku. Pokazują, jak w pełni wykorzystać sezonową obfitość owoców i bogactwo warzyw, aby przygotowywać zdrowe i niedrogie posiłki. Na wszystkie pory roku!
Zebrane w tej książce przepisy kulinarne sprawią, że łatwo i szybko przygotujesz smaczne potrawy, które pomogą ci zlikwidować objawy fibromialgii. Dzięki nim szybciej pokonasz chorobę i poprawisz stan zdrowia, jednocześnie dostarczając swojemu organizmowi wielu pożywnych składników. Okazuje się bowiem, że odpowiednio dobrana dieta i stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania to doskonały sposób na przewlekły ból i towarzyszące mu stany zapalne. Autorka prezentuje produkty spożywcze będące podstawą tej terapii naturalnej, jak i takie, których koniecznie należy unikać. Nie szczędzi też praktycznych wskazówek, dzięki którym będziesz wiedział, jak oszczędzić czas w kuchni i przyspieszyć przygotowywanie posiłków. Leczenie fibromialgii zacznij od… kuchni!
Wielka księga kuchni ketogenicznej to kompedium wiedzy dotyczące utrzymania zdrowego odżywiania i stylu życia keto z największym wyborem przepisów, planów posiłków i informacji żywieniowych. To publikacja zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych osób, stosujących zasady diety keto. Autorka oferuje 2-tygodniowe plany posiłków, które pomogą ci w realizacji indywidualnych celów związanych z utratą wagi, przyspieszeniem ketozy oraz oczyszczaniem organizmu. Zawiera wszystko, czego potrzebujesz, aby całe życie być na diecie keto. Dowiesz się, jak szybko schudnąć. To jedyna książka, która zaspokaja potrzeby każdej kuchni ketonowej i zawiera 200 prostych, codziennych przepisów uwzględniających dietę ketogeniczną na śniadanie, obiad, kolację, deser. Postaw na keto.
Równie ważnym, jak staranie się o możliwie najwyższy dochód z pasieki jest bez wątpienia najkorzystniejsze znalezienie odbiorcy i spieniężenie jej produktów (miodu, kitu pszczelego, wosku, pyłku, itp.). Troska o to jest w dzisiejszych czasach tym większa, że produkcja miodu spada.Podniesienie zysku z pasieki wiąże się ze sprzedażą jej produktów w formie najbardziej przetworzonej. Książka ta, będąca reprintem podręcznika Miodosytnictwa dr. T. Ciesielskiego, w znakomity sposób przybliża współczesnemu hodowcy pszczół tradycyjne, od staropolskich, po przedwojenne metody przerabiania miodu na trunki - w tym miody sycone, miody owocowe, a także wina. Szczególnie wyborne wina owocowo-miodowe i wina musujące. W książce znajdują się także receptury przygotowania i produkcji piwa na bazie miodu - w tym wspaniałego piwa jałowcowego.Autor Miodosytnictwa pisze:Dla nas, Polaków, nasz kraju z dawien dawna ma sławę Ojczyzny obfitującej w najlepsze miody. Hodowcy pszczół, pasiek, i dawniej i dzisiaj swoje sposoby produkcji przekazują rodom rodzinnym z pokolenia na pokolenie. Po dziś dzień stare miody polskie i ich przetwory eksportowane są na cały świat.Zapraszam do lektury nie tylko hodowców pasiek, ale i pasjonatów dbałości o zdrowie oraz miłośników miodu i produktów naturalnych z niego, którymi niejeden gospodarz czy pani domu może zaskoczyć domowników i gości.
Chcesz zaskoczyć gości niebanalnymi zestawieniami warzyw i dodatków? Podaj jedną z naszych wyjątkowych sałatek. A może chcesz mieć dietetyczne posiłki do pracy? Lub pyszne dania obiadowe, które można wykonać w kilka minut? Sałatki to idealna przystawka, samodzielne danie, popołudniowa przekąska lub zdrowe śniadanie. To najlepszy wybór dla wegetarian, bezglutenowców, osób ceniących lekkostrawną dietę. Sprawdź to! Nagrodą jest zdrowie.
Mokra robota"" to druga część wydanej w 2014 roku bestsellerowej książki ""Zbrodnia i wina"" - przewodnika po kilkunastu regionach winiarskich świata, w którym każda kolejna opowieść o apelacjach, odmianach i winiarzach rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej. W tym tomie wśród bohaterów winiarskich skandali znajdą się: Ludwig van Beethoven, Grigorij Rasputin, Angelina Jolie z Bradem Pittem czy też aktualny prezydent Chile, zaś autor zabierze czytelników w podróż do m.in. takich winnych krain jak Sycylia, Grecja, Australia, Kalifornia czy Prowansja.
Poznaj wino od każdej strony. Paweł Gąsiorek to podróżnik, koneser, sędziaw międzynarodowych konkursach winiarskich, ale przede wszystkim jeden z twórcówkultury wina w Polsce.69 rozważań o winie pełnych anegdot z podróży po całymświecie oraz felietonowego humoru, napisanych z talentem prawdziwegogawędziarza.25 lat doświadczenia na 304 stronach. Zwiedzaj świat wina jednymz niewielu w Polsce specjalistów, którzy próbowali najlepszych i najdroższychwin świata.
Przewodnik po świecie dobrej kuchni, jak i dobrych win. Autor, przytaczając setki przykładów udanych zestawień udowadnia, że mariaż wina z jedzeniem wnosi do naszego życia zupełnie nową jakość. Menu z winami dobranymi do 25 tematycznych kolacji i jednego śniadania tworzą praktyczny zbiór gotowych do użycia pomysłów na idealne przyjęcie, romantyczną randkę albo rodzinny obiad oczywiście z winem. Do każdego dania autor proponuje jedno lub więcej rodzajów win a swoje wybory szczegółowo uzasadnia, dzieląc się z czytelnikami wiedzą opartą na ponad dwudziestoletnim doświadczeniu w układaniu idealnych menu. Dlaczego słone sery lubią słodkie tokaje a taniczne cabernety steki? Jak używać przypraw, by dostosować danie do wina? Czym należy popijać jajko, śledzia i czekoladę? Wiele praktycznych wskazówek i porad, inspirujące opowieści kulinarne z całego świata i najlepsze wina dostępne na polskim rynku do wyboru.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami,pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste daniapowstające w zgodzie z ideą slow food.Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki,które odkryjesz dziękiKULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ.Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu nastół.Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności.Wegański smalec z fasoliPasztet z amarantusa ze śliwkamiOmlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodemPoliczek wołowy na pure chrzanowym z piklowanymi burakamiTartaczna zupa rybnaDeser z ogórka z pistacjamiDomowy cydrto tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwakulinarnego.Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła,podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas dowspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce naZiemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ichinspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im takąprzyjemność.Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniachmięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dańz wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakośćproduktów i otwartość na drugiego człowieka.W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magiasmaku.
Czy wiesz, ile wartości odżywczych ma twój posiłek? Czy znasz skład produktów żywnościowych, które kupujesz? Dieta jest główną przyczyną śmierci, niepełnosprawności, chorób autoimmunologicznych czy braku odporności. Spożywamy coraz więcej wysokoprzetworzonych produktów powstających na bazie zbóż (pszenicy, kukurydzy, soi). Jeśli zła dieta i współczesny model żywienia są naszym największym zabójcą, to co zrobić, aby zdrowo się odżywiać? Ta książka pomoże ci odróżnić żywność wartościową od tej, która cię zabija. Dopiero po tej lekturze zrozumiesz, co tak naprawdę ci szkodzi i zatruwa twój organizm. Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na obwód twojej talii, ale także na społeczność, planetę i światową gospodarkę. Czy wiesz, co jesz?
Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikomsprawdzonych przez pokolenia receptur, a więc tym wszystkim smakoszom,którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu onimnóstwo wybornych pomysłów na potrawy o zdecydowanie tradycyjnymcharakterze.Jeśli jednak niespodziewanie najdzie Cię ochota na spróbowaniespecjału dotąd nieznanego, gorąco zachęcamy do zajrzenia do drugiej częścinaszej publikacji i przyrządzenia czegoś nowoczesnego. Tą część bowiemdedykujemy entuzjastom kulinarnych nowinek, a więc tym wszystkim smakoszom,którzy lubią odkrywać dania z różnych stron świata, a w kuchni nie unikająeksperymentów.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?