KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Żywienie dziecka. Od narodzin do pierwszego roku

Żywienie dziecka. Od narodzin do pierwszego roku

nowość
  • Autor: Anna Wrzochal
  • ISBN: 9788372779922
  • EAN: 9788372779922
  • Oprawa: Miękka
  • Wydawca: Astrum
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 200
  • Rok wydania: 2025
  • Wysyłamy w ciągu: 48h
  • Brak ocen
  • 24,13
     zł
    Cena detaliczna:  35,00 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,95
x
x
Autorka Anna Wrzochal w książce ŻYWIENIE DZIECKA.OD NARODZIN DO PIERWSZEGO ROKU zajmuje się zagadnieniem zdrowotności dziecka, jego żywieniem od płodu do pierwszego roku życia. We wstępie pisze: przeprowadzone badania oraz zestawione statystyki pozwalają śmiało stwierdzić, że styl życia, a przede wszystkim właściwy sposób odżywiania mają ogromny wpływ na długość i jakość życia. Najważniejszym okresem, w którym programowany jest stan naszego zdrowia i życia jest okres płodowy oraz pierwsze lata życia dziecka. Stwierdzono, że właściwe żywienie w tym okresie ma ogromny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu, jego rozwój, wzrost, układ odpornościowy oraz zdolności poznawcze. Jak wykazują współczesne badania, dzieci w Polsce nie są prawidłowo żywione. Z roku na rok sytuacja ta ulega pogorszeniu. Wyniki badań wykazują, że proporcje poszczególnych grup produktów oraz pochodzących z nich składników odżywczych w diecie maluchów były niewłaściwe. Zaobserwowano szereg błędów żywieniowych – zbyt mało produktów mlecznych, warzyw i owoców, natomiast zbyt dużo mięsa i przetworów. Nadal w diecie obserwuje się niedobór w wapń i witaminę D, u innych dzieci stwierdzono nadmierne spożycie cukru, a u innych badanych dzieci nadmiar soli. W innych badaniach wskazano również silną zależność między żywieniem we wczesnej fazie rozwoju dziecka, a skłonnością do nadwagi i otyłości oraz rozwoju chorób towarzyszących w życiu dorosłym. indywidualnego podejścia. Zalecenia żywieniowe mogą się zmieniać w zależności od objawów, nietolerancji, alergii i chorób towarzyszących. Książka z pewnością będzie niezwykle pomocna przyszłym rodzicom, a także rodzicom,którym zależy na zdrowiu i szczęściu dziecka. Wszak zdrowe dziecko, to szczęśliwa rodzina. Szczęśliwa rodzina, to zdrowy i radosny maluszek. Zapraszam do lektury tej książki. O Autorce: Anna Wrzochal mgr inż. Anna Wrzochal – dietetyk i technolog żywności z wykształcenia i z pasji, propagatorka zdrowego stylu życia i założycielka Świętokrzyskiej Kliniki Dietetyka. Młoda i ambitna, pełna energii do działania. Ania współpracuje z przychodnią, cateringiem, ośrodkami rehabilitacyjno-wypoczynkowymi oraz wydawnictwami. Wciąż uzupełnia swoją wiedzę szkoląc się i uczestnicząc w studiach doktoranckich. Dodatkowo prowadzi szkolenia, jest wykładowcą dwóch kieleckich uczelniach, a także pisze artykuły naukowe i książki. Jest autorką książek „Zupy podstawą diety” oraz „ Żywienie jako element profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych”, a także współautorką książki „Mamy dla Mamy”. Aktualnie w ramach doktoratu Ania prowadzi badania sposobu żywienia i poziomu aktywności fizycznej dzieci z zespołem Downa, a jako młoda mama pragnie dotrzeć do wszystkich mam z informacją, że żywienie dzieci to największa inwestycja w ich przyszłość. Stron 200 Oprawa broszurowa
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj