KATEGORIE [rozwiń]

Kulinaria

39,33 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,33 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

102,46 zł
137,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 72,64 zł

109,94 zł
147,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 99,65 zł

42,43 zł
69,90 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,43 zł

22,31 zł
39,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,31 zł

27,89 zł
49,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł

57,41 zł
89,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 54,61 zł

41,49 zł
69,99 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,49 zł

41,66 zł
75,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,00 zł
Okładka książki Tom Yum. Moja podróż. Mój smak. Tajlandia

49,95 zł 26,82 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,82 zł

Jaka jest tradycyjna kuchnia tajska oprócz tego, że uchodzi za najlepszą na świecie? Określa Tajów jako naród, ale jest również pojęciem, które przez wieki ewoluowało. Śledząc historię jednej z jej najpopularniejszych potraw, zupy Tom Yum, przekonamy się, że podobnie jak inne kuchnie narodowe jest tak naprawdę wielokulturowa. Opiera się jednak na lokalnych produktach, którym zawdzięcza niepowtarzalny smak. Bazując na tym, co świeże i sezonowe, tradycyjne i nowoczesne zarazem, kuchnia tajska jest pyszna i zdrowa. Izabella Wit-Kossowska dziennikarka, redaktorka. Fascynują ją ludzie i ich historie. Uważa, że dobre pytania są lepsze niż łatwe odpowiedzi. Nie może żyć bez jazzu, papryczki chili i kawy, o której napisała książkę Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata (Wydawnictwo SBM, 2021). Wszędzie, gdzie może znaleźć chociaż jedną z tych rzeczy, jest u siebie. Także w Tajlandii.
Okładka książki Ramen. Moja podróż. Mój smak. Japonia

49,95 zł 26,82 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,82 zł

[...] To danie, które można zjeść zarówno w ogromnej metropolii, jak i na odległej prowincji. Potrawa, która jak żadna inna godnie może nosić miano kulinarnego przewodnika po Japonii. Zmienia się w trakcie podróży przez ten kraj i pokazuje nam swoje odmienne oblicza. Porywająca miska, która wielokrotnie była tematem filmów, rozpraw doktorskich, niekończących się dyskusji i sporów i która teraz podbija inne rejony świata. Danie szczere, prawdziwe, nieudające niczego, czym nie jest. Czasem bezkompromisowe i grubiańskie, innym razem subtelne i łagodne. [...] Oto RAMEN nasz przewodnik w tej podróży. W podróż śladem ramenu zabierze nas Marta Skorupska, autorka bloga Mochiko. O kuchni japońskiej, www.mochiko.pl, która Japonię przemierzyła wzdłuż i wszerz, zawsze podążając za jej zapachem i smakiem. Fanatyczna podróżniczka, miłośniczka jedzenia, a do tego socjolożka, która w pracy zawodowej rozpracowuje branżę
Okładka książki Zielona kuchnia jednogarnkowa

49,95 zł 26,82 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,82 zł

Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta oparta na produktach roślinnych wpływa dodatnio na nasze zdrowie i samopoczucie. Nierzadko jednak pojawiają się obawy dotyczące trudności wykonania wegańskich potraw książka Zielona kuchnia jednogarnkowa jest odpowiedzią na te wątpliwości. Dania jednogarnkowe słyną z prostoty i wygody w przygotowaniu, a dodatkowo pozwalają zaoszczędzić czas. Książka zawiera zbiór inspirujących przepisów na sycące i wartościowe wegańskie dania.
Okładka książki Polowanie na grzyby wyd. 2023

79,99 zł 57,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,63 zł

"Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli".Tak zaczyna się opowieść Zośki, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje. "Polowanie na grzyby" to opowiedziany atlas grzybów, w którym konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko świry i grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.
Okładka książki Dieta w insulinooporności

52,90 zł 31,15 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,15 zł

Druga książka specjalistki w dziedzinie insulinooporności  Dominiki Musiałowskiej napisana we współpracy ze znaną dietetyczką Magdaleną Makarowską.    Vademecum, czyli w skrócie wszystko, co musisz wiedzieć na temat insulinooporności.   Menu na 4 miesiące z ciekawymi, prostymi i pysznymi przepisami.   Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, może dotyczyć każdego z nas, niezależnie od wieku, płci, miejsca zamieszkania czy wagi. Coraz częściej dotyka osób młodych i aktywnych oraz dzieci. Jest to jednak zjawisko, które budzi wiele wątpliwości nie tylko wśród pacjentów, lecz także wśród specjalistów.    Co do jednego wszyscy są zgodni: zdrowy styl życia jest podstawą zarówno profilaktyki, jak i leczenia insulinooporności. Ogromne znaczenie w zmianie stylu życia na zdrowszy ma TO, CO JEMY. Brzmi groźnie? Nic bardziej mylnego. Dieta dla osób z insulinoopornością wcale nie musi być restrykcyjna, nudna i pełna wyrzeczeń. Zapraszamy na ekscytującą wyprawę do kuchni smacznej, prostej i zdrowej, w którą może się wybrać cała rodzina! Stosując się do zawartych tu wskazówek dietetycznych i dotyczących codziennej aktywności fizycznej, poczujesz przypływ energii i chęci do życia. W książce oprócz przepisów na cztery miesiące czeka na Ciebie również niespodzianka: VADEMECUM dla insulinoopornych, czyli zbiór odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają osoby zmagające się z tą chorobą.
Okładka książki Szybkie słodkości. 106 przepisów na ciasta, desery i lunchboxy od 3 do 30 minut

74,99 zł 42,14 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,14 zł

Masz ochotę na coś słodkiego? Sięgnij po tę książkę i wyczaruj pyszny deser dosłownie w chwilę!Katarzyna Gintrowska, autorka popularnego bloga kulinarnego osiągnęła mistrzostwo w przygotowywaniu deserów na szybko. W tej książce zebrała 106 najlepszych pomysłów na błyskawiczne słodkości - najsmaczniejszych, wielokrotnie testowanych, do przygotowania z zaledwie kilku prostych składników!Znajdziesz tu ciasteczka, słodkie przekąski i desery; ekspresowe ciasta z piekarnika i bez pieczenia; przepisy w wersji fit, mniej fit, a nawet takie, które można zabrać do lunchboxa jako pełnowartościowy posiłek. Wypróbuj kokosanki z trzech składników, idealny sernik w 8 minut, ciasto z patelni, boliwijskie pączki czy ciasteczka orzechowe z awokado. WSZYSTKIE przepisy są bardzo proste - wystarczy, że wykonasz je zgodnie z wytycznymi, a sukces masz gwarantowany!Nie musisz iść do cukierni, bo przygotujesz coś przepysznego znacznie szybciej i taniej! W dodatku będziesz mieć pewność, że twój deser jest świeży, przygotowany z dobrych składników i nie zawiera ulepszaczy. Minimum czasu, maksimum jakości!Do dzieła!
Okładka książki Oddasz fartucha w.2023

65,00 zł 41,46 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,44 zł

Ma być tanio, prosto, pysznie i domowo, bo wtedy smakuje najlepiej!Zapraszam was do mojej kuchni, pachnącej ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Znajdziecie tu mnóstwo prostych inspiracji, aby przygotować smaczne potrawy, które wywołają uśmiech na twarzach waszych bliskich. Bo tak naprawdę czego chcieć więcej?Wiem, że nie chcecie tracić czasu na stanie godzinami przy garnkach czy długie szukanie składników na wypełnionych po brzegi sklepowych półkach. Dlatego dzielę się z wami swoimi pomysłami na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania, które nawet laikom nie sprawią trudności.Co jeszcze tu znajdziecie? Oczywiście zdjęcia każdej przygotowanej przeze mnie potrawy, żebyście mogli sobie wyobrazić jej zapach i smak.No to smacznego!Tomek StrzelczykOddaszfartucha. Kulinarny numer jeden polskiego internetu w końcu zdecydował się napisać książkę!Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Okładka książki Oddasz Fartucha 3

69,99 zł 43,53 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,48 zł

Witajcie ponownie w świecie smakówGdy rozpocząłem prace nad pierwszą książką, moim celem było stworzenie kolekcji przepisów, które pozwolą się cieszyć gotowaniem każdemu bez zbędnego stresu i skomplikowanych technik.Po wielkim entuzjazmie i ogromnym wsparciu, jakie otrzymałem od Was po dwóch poprzednich tomach, zdecydowałem się kontynuować tę smakowitą podróż.Czeka na Was wiele nowych i wyjątkowych przepisów, które nie dadzą zapomnieć o polskiej tradycji i wyjątkowym smaku. Będzie z mięskiem i bez. Będą słodkie wypieki i domowe przetwory. No i TOP10 potraw z grilla!Nadal trzymam się zasady prostoty i przepisy są opracowane tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną.Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które - mam nadzieję - zachwycą Wasze podniebienia.
Okładka książki Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska

129,99 zł 80,84 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 78,89 zł

Wyrusz w smakowitą wędrówkę, w trakcie której odkryjesz receptury inspirowane kulinarnie bogatym dziedzictwem świata Wiedźmina. Przepisy zebrane i spisane przez kulinarną przewodniczkę zabiorą cię do miejsc znanych z opowieści starych gawędziarzy, opasłych oxenfurckich tomiszczyczy też ballad mistrza Jaskra. Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair. Odkryj też kulinarne sekrety skrywane przez niepozorny, podniszczony dziennik Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska pozwoli ci przenieść się wraz z twoją kuchnią do świata pełnego kuszących zapachów i smaków, wykreowanego przez Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką - autorki Witcher Kitchen i Nerds' Kitchen. Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, mistrza słowa, bez którego niniejsza księga nigdy by nie powstała.  
Okładka książki Fuzja smaków

79,90 zł 58,97 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 76,54 zł

Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin. Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach. Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak: Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej!
Okładka książki Kompletna dieta w chorobach nerek.

74,70 zł 42,42 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,42 zł

Przewlekła choroba nerek to już choroba cywilizacyjna. Liczba cierpiących na nią osób stale się powiększa. Dla wielu z nich taka diagnoza może być przytłaczająca. Warto jednak pamiętać, że PChN to nie wyrok. Autorka tej książki, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, przekonuje, że oczyszczanie nerek i utrzymywanie ich funkcjonowania jak najdłużej jest możliwe. Kluczowe jest jednak przestrzeganie diety w chorobach nerek. W książce znajdziesz przegląd wytycznych żywieniowych dla każdego etapu PChN. Jest też sekcja dotycząca kontroli porcji i spożycia kalorii oraz lista popularnych produktów spożywczych z informacjami o wartościach odżywczych. Łatwa dieta dla zdrowia nerek!
Okładka książki Kod otyłości. Sekrety utraty wagi w.2023

69,60 zł 39,53 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,53 zł

Dlaczego świat stał się gruby? Standardowa rada dla ludzi chcących stracić na wadze to Jedz mniej, ruszaj się więcej. Brzmi to bardzo logicznie. W takim razie, dlaczego nie działa? Być może, ludzie chcący schudnąć nie stosują się do tych zaleceń? Umysł tego pragnie, ale ciało jest słabe. Autor doszedł do wniosku, że te wszystkie konwencjonalne porady są po prostu złe. A skoro tak jest, to całe postrzeganie otyłości jest błędne. A zatem, musimy zacząć od samego początku i spróbować dokładnie zrozumieć chorobę, jaką jest ludzka otyłość. Musimy rozpocząć od zadania najbardziej istotnego pytania: Co jest jej przyczyną?. Obecnie nikt się nad tym nie zastanawia, ponieważ wszyscy jesteśmy przekonani, że doskonale znamy odpowiedź. Zdaje się ona być oczywista: kalorie przyjmowane kontra spalane. Nie tylko kalorie Przyjmowane kalorie, to energia, którą otrzymujemy z jedzenia. Spalone kalorie to energia wykorzystana we wszystkich funkcjach metabolicznych. Kiedy ilość tych pierwszych przekracza liczbę tych, które wykorzystujemy, zaczynamy tyć. Zdaje się nam to tak oczywiste, że nie przychodzi nam nawet do głowy kwestionowanie tego założenia. Jednak, czy aby na pewno jest ono prawdziwe? Ta książka udowadnia, że nie. Nowe spojrzenie na epidemię otyłości Autor przedstawia całkowicie nową teorię otyłości hormonalnej. Podkreśla ogromną rolę insuliny w regulowaniu wagi ciała i opisuje wyjątkowo istotną rolę insulinooporności. Podaje gotowe rozwiązanie i dostarcza wytycznych do przeprowadzenia terapii zmierzającej do wyeliminowania otyłości poprzez zajęcie się nierównowagą hormonalną we krwi bogatej w insulinę. Proponuje dietę, która obejmują zmniejszenie ilości cukru i rafinowanych ziaren, umiarkowaną konsumpcję protein i dodanie zdrowego tłuszczu oraz błonnika. Okresowy post także jest skutecznym sposobem na leczenie insulinooporności bez negatywnych efektów diet niskokalorycznych. Zarządzanie stresem i dobry sen także zmniejszy poziom kortyzolu i pomoże kontrolować insulinę. Szansa dla diabetyków! Ogromną zasługą doktora Funga jest stwierdzenie, że dotychczasowe sposoby leczenia cukrzycy typu 2, a w konsekwencji otyłości, skupiały się wyłącznie na jej objawach zwiększonej koncentracji glukozy we krwi, zamiast na jej głównej przyczynie oporności na insulinę. Wstępem do prawdziwego leczenia powinno być wyeliminowanie węglowodanów. Wyjaśnienie tej prostej biologii pozwala zrozumieć, dlaczego w niektórych przypadkach, przypadłość ta może być odwracalna, a także vice versa dlaczego nowoczesne sposoby leczenia, które nie eliminują węglowodanów, pogarszają sprawę. Koniec z nadwagą i cukrzycą
Okładka książki Fleksitarianizm. Zielona kuchnia bez wyrzeczeń

69,99 zł 39,33 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,33 zł

Chcesz zdrowo się odżywiać i jednocześnie zadbać o planetę?Jedz dużo warzyw i mało mięsa! Poznaj kuchnię w duchu fleksitarianizmu!Minęły już czasy, kiedy codziennie na stole musiał się pojawić kawałek mięsa. Jednak dieta wegetariańska, choć coraz bardziej popularna, ze względów zdrowotnych lub po prostu z tęsknoty za niektórymi smakami, nie jest dla każdego. Rozwiązaniem "pomiędzy" jest fleksitarianizm, czyli kuchnia w większości roślinna, jednak dopuszczająca od czasu do czasu produkty pochodzące od zwierząt.Michalina Dudowicz, autorka popularnego profilu na Instagramie inmykitchen_pl, dzieli się swoimi doświadczeniami związanymi z elastycznym sposobem jedzenia - naturalnym i bez wyrzeczeń. W książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i kolacje; makarony, sałatki, tapasy i desery. Jajka sadzone po azjatycku? Placuszki jogurtowe z sosem borówkowym i limonką? Tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą? A może pieczone marchewki z dipem z ricotty?Dzięki tej książce bez trudu skomponujesz fleksitariańskie menu. Elastyczne, pyszne, zdrowe i przede wszystkim łatwe do stosowania! Skusisz się?
Okładka książki Five Nights at Freddy's Oficjalna książka kucharska

39,90 zł 23,50 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,50 zł

Jedyna w swoim rodzaju, oficjalna książka kucharska Five Nights at Freddy’s! Poznaj ponad 40 przepisów na pyszne dania inspirowane uniwersum FNAF! Znajdziesz tu m.in. legendarne pizze, burgery i nachosy, których smak przeniesie cię do niezwykłego świata animatroników. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Okładka książki Francja na talerzu

229,99 zł 146,71 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 146,71 zł

VADEMECUMkuchni francuskiej.Znajdziesz tuWSZYSTKO,co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji.Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?Kto mieszka w serze casgiu merzu?Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?350 zagadnień do rozgryzienia,1250 specjałów do spróbowania,375 przepisów do przetestowania,260 osobistości ze świata francuskich kulinariów,setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdotPospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenekChcesz gotować jak rodowity Francuz?Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!Bon apptit!
Okładka książki Kurkuma Uzdrawiająca moc

29,99 zł 17,61 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,61 zł

Sproszkowane kłącze kurkumy powszechnie stosuje się jako przyprawę. Ale jest ona ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, zawarta w niej kurkumina ma bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne (eliminuje wolne rodniki). Potrafi także zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, a nawet wspierać organizm w walce z nowotworami. Bywa wykorzystywana jako wsparcie w leczeniu między innymi: cukrzycy, miażdżycy, astmy, chorób stawów i chorób autoimmunologicznych. Według wielu badaczy kurkumina stanowi przyszłość medycyny.Autorka, opisując korzyści ze stosowania kurkuminy, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce uwzględniła również przepisy na proste dania z kurkumą, dzięki którym włączysz tę przyprawę na stałe do swojego menu.
Okładka książki Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku

89,99 zł 57,41 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 57,41 zł

Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, "przywraca do życia" dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego, co masz w lodówce.Ponad 60 przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki - to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Okładka książki Pierogi z kimchi

74,99 zł 46,63 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 45,51 zł

Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu.Pysznie. Prosto. Po koreańsku.Wiola Błazucka, znana jako "Pierogi z Kimchi", odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie.Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego.Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie.Drugi - gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa "nietypowe" składniki.Trzeci - mistrz kuchni koreańskiej - to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim.Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei.Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.Od autorkiSiemanko!Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi - mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne - czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki.Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie "Pierogi z Kimchi" i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was.No to papa
Okładka książki Ajurweda kompletna recepta na optymalizację

109,90 zł 62,41 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 62,41 zł

Ajurweda w praktyce zacznij od aromatycznej kąpieli z dodatkiem ziół i kwiatów! Szybkie tempo życia sprawia, że często poświęcamy zbyt wiele czasu jednym aspektom życia, jednocześnie zaniedbując inne. By zapewnić sobie harmonię na poziomie ciała i ducha niezbędne jest utrzymanie równowagi na wszystkich płaszczyznach. Taką koncepcję stylu życia oferuje ajurweda! To indyjski system medyczny stosowany już w starożytności. Ajurwedyjska terapia polega na równoważeniu trzech energii w organizmie (dosz): vaty, pitty i kaphy. Wykorzystuje do tego dietę ajurwedyjską, a także terapie medycyny naturalnej, takie jak joga, medytacja, czy pranajama. Ważną częścią ajurwedyjskiego systemu poprawy zdrowia jest również pielęgnacja twarzy i ciała. Wyobraź sobie kąpiel leczniczą z dodatkiem ziół, kwiatów i olejków eterycznych. Poczuj na własnej skórze leczniczy dotyk masażu wykonanego aromatycznymi olejami do ciała. Dzięki tej książce będziesz mógł doświadczać tych przyjemności na co dzień. Acharya Shunya, nauczycielka wedyjskich nauk ajurwedy, jogi i wedanty, odkryje przed tobą, czym jest ajurweda w praktyce. Odkryjesz tu zasady ajurwedy, poznasz swój typ doszy, poznasz przepisy diety ajurwedyjskiej. Dowiesz się również jak medytować i prawidłowo oddychać dzięki pranajamie. Czy odżywiasz się zgodnie z typem swojej doszy? Jaką doszą jesteś? Twórczą i pomysłową vatą? Bystrą i ambitną pittą? Spokojną i opanowaną kaphą? A może w twoim organizmie nie ma jednej dominującej doszy i jesteś podwójną lub potrójną doszą? W zależności od dominującej w twoim ciele energii vaty, pitty i kaphy w ajurwedzie przyporządkowano odpowiedni sposób odżywiania. Tak naprawdę często sami intuicyjnie wybieramy produkty, które odpowiadają naszej doszy. Kierujesz się smakiem, zapachem czy temperaturą posiłku. W tej książce Autorka odkryje przed tobą każdą z dosz. Dzięki temu z łatwością ustalisz, jaka energia dominuje w twoim organizmie. Poznasz przyczyny i objawy podrażnionej doszy, a także dowiesz się, w jaki sposób przywrócić doszom równowagę z pomocą diety ajurwedyjskiej i zmian w stylu życia. Odkryjesz tu przepisy na dania, które nie tylko zrównoważą twoją energię. Będą również prawidłowo dobrane pod względem typu agni, który reprezentujesz. Poznasz posiłki zgodne z porami roku i nauczysz się przestrzegać stałych godzin ich spożywania. Na nowo spojrzysz na smaki i ich działanie na dosze. Czy wiedziałeś, że kwaśny smak jest idealny dla pitta i kapha, a gorzki pozytywnie wpływa na vatę?
Okładka książki Moja książka kucharska

59,50 zł 38,65 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 38,38 zł

Publikacja to unikatowa pomoc dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną, którzy mają problemy z komunikowaniem się w sposób werbalny. Książka zawiera 13 prostych przepisów przedstawionych krok po kroku, w całości zapisanych obrazami MÓWik - symbolami wykorzystywanymi w komunikacji alternatywnej i wspomagającej. Całość otwiera przypomnienie podstawowych zasad, jakie obowiązują podczas pracy w kuchni.Wykonując przepisy, uczeń:trenuje porozumiewanie się z wykorzystaniem alternatywnych metod komunikacjiuczy się podstawowych zasad obowiązujących w kuchniusamodzielnia siędoświadcza poczucia sprawstwai świetnie się bawi!Dzięki zróżnicowanemu poziomowi trudności publikacja sprawdzi się zarówno w pracy z młodszymi dziećmi, jak i z młodzieżą uczęszczającą do szkół przysposabiających do pracy.
Bestsellery
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,14 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 55,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 66,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,90 zł
Okładka książki Dieta optymalna

51,90 zł
54,00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 51,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,39 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,89 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,15 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 53,64 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 31,07 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 56,73 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,96 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,86 zł

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj