Post Daniela i Dieta dla zdrowiaWszystko, co musisz wiedzieć o poście Daniela i zdrowym odżywianiu:- dla tych, którzy chcą przejść post Daniela,- dla tych, którzy stosowali post Daniela,- dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.W książce Post Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej (R) znajdziesz:- 14-dniowy program oparty na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej,- wszystkie niezbędne informacje potrzebne do podjęcia postu Daniela,- duchowe rozważania ks. Łukasza Piórkowskiego, które pomogą Ci uczynić z postu czas prawdziwej, duchowej odnowy.Aby utrzymać efekty postu Daniela przez całe życie, korzystaj z książek Dieta dla zdrowia.Znajdziesz w nich przepisy na:- pachnące i chrupiące chleby: na zakwasie, drożdżach, bezglutenowe,- sycące śniadania i odżywcze drugie śniadania,- lekkostrawne i urozmaicone kolacje,- aromatyczne zupy,- odżywcze drugie dania,- zdrowe desery i orzeźwiające koktajle.Odkryj kompleksowy program, który pozwoli Ci jeść tanio, smacznie i zdrowo.
Wszelkiediety cud i trendy fitness mogą stwarzać iluzję utraty wagi, ale rzadko są skuteczne na dłuższą metę. Autorzy proponują odmienne podejście do odchudzania. Wykorzystując techniki zaczerpnięte z terapii akceptacji i zaangażowania, pokazują, jak dokonać trwałych zmian w życiu. Skupiając się na barierach psychicznych, które utrudniają ustalanie i osiąganie celów, promują holistyczne podejście do dobrego samopoczucia, odchudzania i utrzymania upragnionej wagi – takie, które wykracza poza planowanie posiłków, liczenie kalorii i treningi na siłowni.
Zksiążki dowiesz się, jak zaprzestać działań, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, i skierować swoją energię na to, co zadziała, ponieważ będziezgodne z twoimi wartościami. Poznasz sposoby radzenia sobie z przykrymiemocjami i bolesnymi myślami, będącymi prawdziwą przyczyną porażki w walce ozrzucenie wagi. A praktyka uważności pomoże ci świadomie dokonać wyboru:dlaczego, co i jak jesz.
Dziękizamieszczonym w książce przykładom i praktycznym ćwiczeniom dowiesz się, jak:
wyznaczać cele zgodne z twoimi wartościami,
zmienić destrukcyjne nawyki i zwiększyć samokontrolę,
poradzić sobie z wymówkami i nie ulec zachciankom,
przerwać błędne koło negatywnych myśli i nieskutecznego działania,
rozwinąć w sobie trwałą motywację.
Książkazawiera 7-tygodniowy program ucieczki przed wagą. Opisane w niej narzędzia pomogą ci nie tylko uzyskać pożądane efekty w odchudzaniu i utrzymać upragnioną wagę, ale przede wszystkim cieszyć się dobrym samopoczuciem przez resztę życia.
Odczuwasz ciągłą chęć na słodycze? Masz podwyższone ciśnienie lub tendencję do gromadzenia tłuszczu wokół brzucha? A może po spożyciu obfitego posiłku dopada Cię ospałość? To mogą być pierwsze objawy insulinooporności! Dzięki tej książce dowiesz się czym jest wrażliwość na insulinę, a także jakie badania należy wykonać aby ją zdiagnozować. Cenne wskazówki Autorów pomogą Ci nie tylko zrozumieć chorobę, ale również przywrócić właściwy metabolizm i wprowadzić odpowiednie ćwiczenia fizyczne, które zmniejszą zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Poznasz również zasady diety niskoskrobiowej i niskocukrowej, która stanowi idealne uzupełnienie aktywności fizycznej. Cofnij insulinooporność!
Lekarz medycyny i habilitowany genetyk molekularny udowadnia, że olej z alg ma kluczowe znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Jest on jedynym roślinnym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. W oparciu o badania naukowe Autor dowodzi, że zmniejszają one ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krwionośnego i nerwowego, a także likwidują procesy zapalne w organizmie. Dodatkowo zwiększają odporność oraz poprawiają pamięć oraz przeciwdziałają powstawaniu otyłości. Zapewnij sobie odpowiednią dawkę kwasów omega-3.
Zdrowotne, wzmacniające, oczyszczające.
Około setki przepisów na prozdrowotne syropy! Przygotowywane na bazie owoców, warzyw, korzeni, ziół i innych składników, mają od dawna zastosowanie w medycynie ludowej. Wytwarzane w domu, są całkowicie bezpiecznym naturalnym specyfikiem.
W przeciwieństwie do kupowanych, są pozbawione sztucznych konserwantów. Skuteczne na różne dolegliwości, zwłaszcza jednak na przeziębienia czy infekcje, w celu oczyszczenia organizmu, a także w stanach osłabienia. Chętnie spożywane są przez dzieci. Są skarbnicą witamin i innych cennych składników.
Ramen to obok sushi największy kulinarny towar eksportowy Japonii, który od lat robi furorę na całym świecie. Niewiele dań jest równie uzależniających jak ramen, a różnorodnych połączeń smakowych - od tych najprostszych do najbardziej złożonych - możesz doświadczyć zarówno w zapyziałym barze w Tokio, jak i najmodniejszej knajpie w Los Angeles. Na początek dostajesz dużą miskę wypełnioną po brzegi parującym bulionem, gotowanym nawet przez 48 godzin. Bulion ma wyjątkowo intensywny smak od suszonych grzybów, alg, miso i płatków suszonej ryby oraz cudownie gładką powierzchnię z widocznymi kropelkami tłuszczu. W głębokiej misce znajdują się zwinięte nitki cienkiego, sprężystego makaronu, pływają marynowane w sosie sojowym jajka i inne dodatki. Bierzesz pierwszy łyk i… wpadasz po uszy! Na Ramen składa się kilkadziesiąt przepisów, w których kluczową rolę odgrywają domowej roboty bulion i makaron ramen, ale znajdziesz tutaj również dania takie jak soba, udon, gyoza, okonomiyaki i tempura. Tove Nilsson jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. Nie ustaje w poszukiwaniach idealnego ramenu i najlepszego makaronu. Jest również autorką książek "Soda, lemonad & snacks" (Soda, lemoniada i przekąski 2014) i "Ägg" (Jajka, 2015).
W książce omówiono zagadnienia związane z nowymi technologiami stosowanymi w różnych grupach produktów: kosmetykach, napojach energetyzujących, używkach, suplementach diety oraz, przede wszystkim, żywności. Pokazano, jak na przestrzeni wieków zmieniła się rola kosmetyków w codziennym życiu ludzi oraz jaki wpływ wywierają one obecnie, jakie są korzystne, jak i negatywne skutki dla zdrowia, wynikające ze stosowania kosmetyków powstałych przy wykorzystaniu nanotechnologii oraz tych wykonanych metodami tradycyjnymi z użyciem naturalnych komponentów. Przedstawiono wpływ stosowania suplementów diety na zdrowie człowieka. Podkreślono szczególnie, że suplementy diety mogą w znaczący sposób pomóc w chorobach cywilizacyjnych XXI wieku. Wiele uwagi poświęcono zagadnieniu żywności i jej bezpieczeństwa. Żywność jest uznawana za bezpieczną tylko wtedy, gdy w następstwie odpowiedniego jej przygotowania i skonsumowania, zgodnie z przeznaczeniem, nie wystąpią żadne negatywne skutki dla zdrowia ludzkiego.
Czy wiesz, że zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący terapię i dietę kotogeniczną udowadnia, że dobre tłuszcze oznaczają dobre zdrowie. Chronią one nasze organizmy przed chorobami serca, cukrzycą oraz demencją. Pomagają regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne i aktywność układu współczulnego. Ułatwiają przyswajanie substancji odżywczych dzięki czemu mamy więcej energii. Choć trudno w to uwierzyć, to właśnie ta dieta pomaga stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej. Tłuszcz dla zdrowia.
Autorka szczegółowo wyjaśnia elementy przewodu pokarmowego z jego dolegliwościami i możliwościami leczenia od jamy ustnej, przełyku, żołądka do jelita cienkiego, jelita grubego i odbytnicy. Książka jest skarbnicą praktycznych wskazówek z całej naturalnej sztuki uzdrawiania. Znajdziesz w niej porady wywodzące się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, ziołolecznictwa, diagnostyki języka oraz praktyczne techniki pracy z energią splotu słonecznego i proste instrukcje dotyczące oczyszczania jelita grubego. Dowiesz się jak radzić sobie z próchnicą, zapaleniem żołądka,wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i rakiem przełyku. Dobre trawienie to dopiero początek.
Instagram oszalał na punkcie tej dietyDieta ketogeniczna to obecnie najpopularniejsza dieta stosowana przez znane osoby. Nic dziwnego, bo dzięki niej możesz nie tylko schudnąć i wspomóc odporność, ale również pozbyć się zaburzeń neurodegeneracyjnych, cukrzycy typu 1 i 2, choroby Parkinsona, Alzheimera, a nawet raka. Ta książka zapewni Ci całą wiedzę potrzebną do skutecznego korzystania z dobrodziejstw ketozy.Szybsze spalanie tkanki tłuszczowej dzięki diecie ketoW tej książce naukowcy oferują kompleksowe spojrzenie na dietę ketogeniczną, terapię ketonową i skuteczne spalanie tłuszczu. Efekty działania diety bogatej w tłuszcz zostały dokładnie udokumentowane w licznych badaniach naukowych, które po raz pierwszy opublikowano w tym kompendium. Odkrycia te niezbicie udowadniają, że dieta ketogeniczna jest całkowicie bezpieczna i wysoce skuteczna, a tłuszcz jest niezbędnym składnikiem w diecie i błędne jest myślenie, aby go unikać, chcąc się odchudzić.Ketoza odżywcza chroni i wspiera funkcjonowanie mózguDieta ketogeniczna jest uboga w węglowodany i białka, a bogata w spożywanie dużej ilości tłuszczów. Taki styl żywienia chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, np. Alzheimerem sprawiając, że mózg pozostaje młody i zdrowy. Doprowadza to również organizm do stanu ketozy, w którym głównym źródłem energii dla organizmu są tłuszcze, a także wytworzone z nich ciała ketonowe. W publikacji znajdziesz nie tylko program odżywiania i zachowania równowagi hormonalnej, ale również fakty na temat tłuszczu i procesów zachodzących w ludzkim ciele podczas stosowania diety ketogenicznej. Dowiesz się o suplementach ketonowych i ich wpływie na wydolność fizyczną. Autorzy ujawniają także odpowiedzi na najczęstsze problemy i pytania, które pozwolą Ci poznać zasady diety ketogenicznej i jej stosowania. Oferują wiele kulinarnych przepisów na niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu dania.
Pasożyty i toksyny otaczają nas z każdej strony. Znajdziemy je w powietrzu, pożywieniu, a nawet wodzie, w której się kąpiemy. W jaki sposób nie dopuścić do zakażenia? Jak oczyścić organizm, w którym znajdują się nieproszeni goście? Dzięki informacjom zawartym w tej książce poznasz 4-stopniowy plan oczyszczania, dzięki któremu pozbędziesz się lamblii, owsików, glisty ludzkiej, tasiemców czy grzybów Candida. Dowiesz się jak łagodnie przeprowadzić oczyszczanie jelit, wątroby i pęcherzyka żółciowego, nerek, krwi i limfy, stawów i jamy ustnej. Odkryjesz kuracje ziołowe, lewatywy czy płukanie ust olejem, a także dowiesz się co robić aby nie dopuścić do ponownego zakażenia. Pożegnaj pasożyty na dobre!
“Les diners de Gala is uniquely devoted to the pleasures of taste … If you are a disciple of one of those calorie-counters who turn the joys of eating into a form of punishment, close this book at once; it is too lively, too aggressive, and far too impertinent for you.”—Salvador Dalí
Food and surrealism make perfect bedfellows: sex and lobsters, collage and cannibalism, the meeting of a swan and a toothbrush on a pastry case. The opulent dinner parties thrown by Salvador Dalí (1904–1989) and his wife and muse, Gala (1894–1982) were the stuff of legend. Luckily for us, Dalí published a cookbook in 1973, Les diners de Gala, which reveals some of the sensual, imaginative, and exotic elements that made up their notorious gatherings.
This reprint features all 136 recipes over 12 chapters, specially illustrated by Dalí, and organized by meal courses, including aphrodisiacs. The illustrations and recipes are accompanied by Dalí’s extravagant musings on subjects such as dinner conversation: “The jaw is our best tool to grasp philosophical knowledge.”
All these rich recipes can be cooked at home, although some will require practiced skill and a well-stocked pantry. This is cuisine of the old school, with meals by leading French chefs from such stellar Paris restaurants as Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s, and Le Train Bleu.
Good taste, however voluptuous, never goes out of fashion. In making this exceptionally rare book available to a wide audience, TASCHEN brings an artwork, a practical cookbook, and a multisensory adventure to today’s kitchens.
Monografia Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego przedstawiająca wkład tej organizacji w powojenną kulturę, życie społeczne i polityczne Kaszub oraz Pomorza.
The Silver Spoon, the most influential and successful Italian cookbook of the last 50 years, is now available in a brand new revised edition. Originally published in 1950, it became an instant classic, selling over one million copies in eight editions. Considered essential in every household, it continues to be one Italy’s most popular wedding presents.
The Silver Spoon was first conceived and published by Domus, Italy’s famed design and architectural magazine. A select group of cooking experts were commissioned to collect hundreds of traditional Italian recipes and make them available for the first time to a wider modern audience. In the process, they updated ingredients, quantities and methods to suit contemporary tastes and customs, at the same time preserving the memory of ancient recipes for future generations. They furthermore included modern recipes from some of the most famous Italian chefs, resulting in a style of cooking that appeals to the gourmet chef and the amateur enthusiast alike.
A comprehensive and lively book, its uniquely stylish and user-friendly format makes it accessible and a pleasure to read. The new edition features new introductory material covering such topics as how to compose a traditional Italian meal, typical food traditions of the different regions, and how to set an Italian table. Its over 2,000 recipes are illustrated with newly commissioned photographs and contains a new section of menus by celebrated chefs cooking traditional Italian food.
Holistyczne podejście do ciąży na diecie roślinnej.
Wszystko, czego potrzebujesz dla zdrowej, radosnej ciąży na diecie wegańskiej!
Bez względu na to, czy jesteś weganką od wielu lat, przeszłaś na dietę wegańską dopiero niedawno, czy zaledwie rozważasz taką zmianę, ciąża, jako dodatkowy element układanki, może być dla ciebie źródłem pewnych pytań. Możesz być pewna, że „Zdrowa ciąża na diecie wegańskiej” nauczy cię wszystkiego, czego potrzebujesz, by zostać mamą zdrowego, szczęśliwego malucha, stosując dietę roślinną. Począwszy od rad ekspertów na temat tego, które witaminy i suplementy są odpowiednie dla wegan, do wskazówek, jak podejść do przyjaciół i rodziny martwiących się twoim stylem życia, nasz przewodnik ma wszystko, czego potrzebujesz. Znajdziesz tu nawet ponad pięćdziesiąt przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu wegańskie dania, które ułatwią ci spełnienie żywieniowych potrzeb.
Możesz mieć pewność, że za pomocą „Zdrowej ciąży na diecie wegańskiej” ty i maluch przejdziecie zdrowo i szczęśliwie przez wszystkie trzy trymestry.
Reed Mangels, PhD, RD, to doradca ds. żywienia w edukacyjnej organizacji non profit Vegetarian Resource Group, jak również redaktorka działu żywienia i regularny kontrybutor dla publikacji Vegetarian Journal. Jest współautorką dokumentu przedstawiającego stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków względem diet wegetariańskich, jak również ich nowego przewodnika po żywności dla wegetarian. Dr. Mangels jest wykładowcą wydziału żywienia na University of Massachusetts w Amherst.
Beer is still widely underestimated. It is a taste-intensive and surprisingly versatile accompaniment to good food—often better suited than wine. When a strong companion for a meal is needed, a beer’s spices and hoppy character make it an excellent choice. This book gives you the fundamentals to explore the pleasurable pairing of food and beer, along with varied recipes and useful tips.
But beer is not only for drinking. Used as an ingredient, it can provide dishes with the perfect seasoning. It can work as a harmonious complement to a dish or provide it with a surprising contrast, remaining distinct while not overshadowing any flavors. On Beer and Food opens a world of taste possibilities.
Modern, vibrant, fuss-free food made from British ingredients but with an Eastern slant, East is a must-have whether you're vegan, vegetarian, or simply want to eat more delicious meat-free food.
Drawing from her 'New Vegan' Guardian column, Meera Sodha's stunning new collection also features plenty of brand-new recipes inspired by a wide range of Asian cuisines. There are noodles, curries, rice dishes, tofu, salads, sides and sweets, all surprisingly easy to make and bursting with exciting flavours. Taking you from India to Indonesia, Singapore to Japan, by way of China, Thailand, and Vietnam, East will show you how to whip up a chard potato and coconut curry and a swede laksa; how to make Kimchi pancakes, delicious dairy free black dal, and chilli tofu. There are sweet potato momos for snacks and unexpected desserts like salted miso brownies and a no-churn Vietnamese coffee ice-cream.
Praise for Fresh India, winner of the Observer Food Monthly's Best New Cookbook Award 2017
'Terrific, flaunting how rich and resourceful vegetarian cooking can be' Sunday Times
'An unbridled joy' Nigel Slater
'The tastiest, liveliest, spice-infused fare this side of the Sabamarti river' Guardian
From the archives of British Vogue, the classic cocktail book, for a new generation of discerning drinkers.
Vogue Cocktails is a collection of recipes compiled by former British Vogue drinks aficionado and man-about-town, Henry McNulty. Taking inspiration from the cocktail culture of the 1930s, Vogue Cocktails contains 150 recipes organized by base spirit – Champagne, Gin, Vodka, Whisky, Rum and Brandies & Other Spirits – to ensure a drink for every palate. The book also contains essential information on stocking your bar and mixing drinks, with jazz-age-inspired illustrations by Graham Palfrey-Rogers throughout.
Marnotrawstwo jest zjawiskiem bezpośrednio związanym z konsumpcją, globalizacją ekonomiczną, usuwaniem odpadów oraz użyciem pestycydów. Jest jednocześnie tak samo szkodliwe, jak i niezbędne do funkcjonowania i reprodukcji życia społecznego oraz systemu kapitalistycznego. Współistnienie tych dwóch przeciwnych wymiarów stanowi niesamowity paradoks, który potęguje rozwój oraz krytykę zjawiska marnotrawstwa w tym samym czasie. Społeczeństwo marnotrawców? to praca dokonująca imponującego wysiłku intelektualnego, aby ten paradoks wyeksponować. Jest to książka, która bada funkcje społeczne marnotrawstwa, a także równoległą proliferację krytyki tego zjawiska. Co więcej, monografia, badając te dwa aspekty, obejmuje w istocie wszystkie wątki związane z tym zjawiskiem. Ariel Modrzyk prowadzi czytelnika w szybkim, ale nienarzucającym się tempie po ścieżkach zazwyczaj pełnych uprzedzeń i normatywnych wskazówek – od tradycyjnych perspektyw filozoficznych na temat marnotrawstwa do współczesnych praktyk dzielenia terytorium w ramach zjawiska freeganizmu.
Z recenzji dr hab. Adriany Micy
Ariel Modrzyk - doktor nauk społecznych, fizjoterapeuta, adiunkt w Instytucie Socjologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Autor licznych publikacji w opracowaniach zbiorowych oraz czasopismach, takich jak: „Kultura i Społeczeństwo”, „Kultura Współczesna”, „Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny”, „Kultura Popularna”, „Czas Kultury”, „Praktyka Teoretyczna”. Zainteresowania naukowe: socjologia życia codziennego, teoria socjologiczna, socjologia jedzenia, socjologia ciała, posthumanizm. Autor książki Pomiędzy normatywizmem a realizmem. Od teorii uznania Axela Honnetha do radykalnie refleksyjnej krytyki społecznej.
Reprint pierwszego wydania książki z 1893 r.
"Proste dania naszych babć a jest ich ponad trzy tysiące. Gotowe receptury, sprawdzone przepisy i porady na temat prowadzenia domu i przygotowania spiżarni - wspaniały prezent mam dla swoich córek."
I właśnie tym Młodym Gospodyniom autorka, Maria Marciszewska, w przedmowie dedykuje swoją książkę.
Aromatyczne zupy, soczyste mięsiwa, leguminy, dania z ryb i dzikiego ptactwa, przepisy na domowy wyrób wędlin, konfitur czy staropolskich nalewek oraz sposoby przygotowania tych dań stanowią o wartości tej pozycji wydawniczej.
Radzimy więc nie przystępować do lektury z pustym żołądkiem…
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?