KUCHNIA BARDZO POLSKA NIEZAPOMNIANE SMAKI
-
Autor: Ewa Aszkiewicz
- ISBN: 978-83-271-2555-2
- EAN: 9788327125552
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Publicat
- Format: 228x228mm
- Język: polski
- Liczba stron: 448
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
48,55złCena detaliczna: 79,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 48,55 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.
Ponad 370 przepisów na:
przekąski
przystawki
sosy
zupy
dania główne
desery
ciasta
świąteczne specjały
Ewa Aszkiewicz, właśc. Anna Kozowska (1935-2019) zawodowo pracowała jako bankowiec, otrzymała doktorat na wydziale rolniczym, jednak to kuchnia była jej największą pasją. Swoje pomysły kulinarne i przepisy publikowała najpierw w prasie, z czasem stając się autorką bestsellerowych książek, z których gotowała cała Polska.
Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej Babci
Antoniny duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy. Zawsze pachniało tam jabłkami i ziołami rosnącymi w pojemnikach ustawionych na okiennym parapecie, a z piekarnika i spod pokrywek garnków dochodziły kuszące wonie. Gdy miałam 12 lat, Babcia poleciła mi spisywać nowe pomysły na potrawy i gromadzić je w grubym zeszycie, który po latach stał się prawdziwym skarbczykiem wiedzy kulinarnej.
Ewa Aszkiewicz
Ponad 370 przepisów na:
przekąski
przystawki
sosy
zupy
dania główne
desery
ciasta
świąteczne specjały
Ewa Aszkiewicz, właśc. Anna Kozowska (1935-2019) zawodowo pracowała jako bankowiec, otrzymała doktorat na wydziale rolniczym, jednak to kuchnia była jej największą pasją. Swoje pomysły kulinarne i przepisy publikowała najpierw w prasie, z czasem stając się autorką bestsellerowych książek, z których gotowała cała Polska.
Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej Babci
Antoniny duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy. Zawsze pachniało tam jabłkami i ziołami rosnącymi w pojemnikach ustawionych na okiennym parapecie, a z piekarnika i spod pokrywek garnków dochodziły kuszące wonie. Gdy miałam 12 lat, Babcia poleciła mi spisywać nowe pomysły na potrawy i gromadzić je w grubym zeszycie, który po latach stał się prawdziwym skarbczykiem wiedzy kulinarnej.
Ewa Aszkiewicz