Insulinooporność, cukrzyca, zespół metaboliczny to nie wyrok!
Anna Powierza, która na co dzień zmaga się z insulinoopornością, wie z doświadczenia, jakim problemem jest życie, gdy je się zdrowo, a jednak nadal się tyje.
Po postawieniu diagnozy udało jej się błyskawicznie schudnąć! Odzyskała też energię i harmonię wewnętrzną. Dziś dzieli się swoimi spostrzeżeniami i podpowiada, jak znaleźć odpowiedzi na pytania:
Czego unikać w diecie? Co z zajadaniem stresu? Czy istnieje dieta idealna dla osób chorych na insulinooporność? Jak dobierać najlepsze produkty spożywcze? Emocje – jak sobie z nimi radzić? Jakie codzienne nawyki należy zmienić? Jak jeść i nie tyć? Jedzenie jest jednym z najistotniejszych elementów w życiu. Może być trucizną lub lekarstwem i pomocą w walce z chorobami. Dlatego warto wiedzieć, czym karmimy nasz organizm!
Domowe wędliny smacznie, zdrowo i etycznie!Nikt nie zadba o nas tak jak my sami.Tę książkę napisało dwóch praktyków entuzjastów wyrabiania domowych wędlin i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z których wszystko zawsze się udaje, a także zachęty, by w żadnym razie nie obawiać się, że to trudne.Stanisław Klimaj i Henryk Rajchert wprowadzają w tajniki domowej produkcji wędlin i przedstawiają proste, sprawdzone rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć smakami tradycyjnych szynek, baleronów czy rolad oraz bardziej wyszukanymi pastrami bądź kindziukiem. Niezwykle apetyczne fotografie przeniosą nas do rodzinnego stołu, nad maszynkę do mięsa czy wśród aromatu jedynego w swoim rodzaju dymu z przydomowej wędzarni. A to tylko początek zalet.Jedzenie to jedna z najbardziej podstawowych ludzkich potrzeb a zarazem jedna z tych mających największy wpływ na jakość życia oraz na zdrowie. Specjaliści coraz częściej mówią, że gdyby ludzie odżywiali się zdrowo i racjonalnie, wcale nie potrzebowalibyśmy przyjmować żadnych witamin, suplementów diety i innych chemicznych wspomagaczy, a ogromnej ilości chorób dałoby się uniknąć w najprostszy i najprzyjemniejszy sposób: jedynie poprzez dobre, wartościowe jedzenie.Produktem najbardziej w obecnych czasach podejrzanym jest mięso i jego pochodne: czyli produkowane na masową skalę wędliny. Niepokojąco tanie, pochodzące od zwierząt hodowanych w zatrważających warunkach, kosztujące planetę zużycie niewyobrażalnych ilości wody. Autorzy tej książki podpowiadają, jak nie rezygnując z ulubionych smaków, odżywiać się bardzo smacznie, znacznie zdrowiej oraz etycznie. Przekonują, że naprawdę każdy może pozyskać mięso z mniejszych ubojni i sam zająć się domowym wyrobem wędliniarskich rarytasów. To nic trudnego!
Kiedy na świecie pojawia się dziecko, przed rodzicami pojawia się wiele wyzwań. Jednym z nich jest odpowiednie żywienie. Co podawać dziecku, aby dostarczyć mu wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników? Jak wyrobić w maluchu zdrowe nawyki żywieniowe? Co i kiedy wdrażać do diety dziecka, a czego unikać?Baby by Ann to prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci.W książce Anny Lewandowskiej rodzice znajdą wszystko, co powinni wiedzieć o żywieniu dziecka, a także przepisy na pyszne i, co najważniejsze, odpowiednio zbilansowane, posiłki dla najmłodszych.
Z miejsca A do miejsca B wiedzie w miarę prosta droga. Wiesz o tym, Drogi Czytelniku, przerabiałeś to w szkole.Ale bardziej fascynująca i nieoczywista jest przecież inna PODRÓŻ - z miejsca pod kryptonimem U do miejsca Ś, wierząc, że ta docelowa stacja jest bardzo odległa.Mijane dworce, zapamiętywane ulice i ogrody. Wrażenia, przeżycia, wspomnienia. Wybory, przypadki losowe, zwycięstwa, porażki. Smak dzieciństwa, smak pierwszych jabłek, pierwszych olśnień i pierwszych randek. Smak pór roku i życia. Powroty do marzeń, do pierwszej lub kolejnej miłości, powrót do życia. Czy faktycznie nic dwa razy się nie zdarza, czy nie korci Cię czasem, by jednak wejść ponownie do tej samej rzeki? Jakie mamy wyczucie smaku? Odpowiedzi udziela dzień za dniem.Marta Eleonora Gajewska ma pociąg do dobrych smaków. Zabiera Cię w podróż do swojej krainy, gdzie każda przestrzeń przesiąknięta jest zapachem, melodią, nostalgią, smagana wiatrem, ocieplana promieniami słońca. Smakami niepodrabialnymi. Autorka wodzi po tych miejscach i uwodziSpróbuj sam, smakuje? Chcesz pogłębić smak? Poddaj się w pełni! Daj się zjeść!
Pomiędzy wieloma aktorskimi kreacjami wypełniającymi po brzegi mój terminarz, czasami wchodzę do kuchni, zakładam koronę, przeobrażam się w Leniwą Żonę i zaczynam rządzić.
„Zarządzam kwadrans w siódmym niebie! ” ogłaszam i wyczarowuje gofry z bitą śmietaną, albo szarlotkę, albo ciastka Kaśki, albo coś innego, równie pysznego. Zapach roznosi się po całym zamku kusząc Króla i Książęta, i już po chwili, wszyscy są razem w kuchni i jedzą mi z ręki.
Owe przepisy magiczne, to moje sprawdzone receptury, ale czasem, są to kompozycje królowych innych zamków. Szybko, prosto i celnie, jak strzał z łuku w czerwony punkcik tarczy.
My, Leniwe Żony, dzielimy się czarami, bo nie ma po co marnować czasu.
Każda z nas chce oczarować swoją krainę i iść dalej podbijać świat.
O whisky napisano wiele książek, ale Whisky. Leksykon smakosza to pierwsza na rynku pozycja opisująca w tak praktyczny sposób whisky słodową – ręcznie wytwarzaną, najszlachetniejszą spośród różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100 łatwo dostępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze odpowiedniej whisky na każdą okazję. Przedstawia też ponad 100 gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem naprawdę pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi w nich ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
W tym nowym, poszerzonym wydaniu znajdziesz:
gruntownie poprawioną autorską klasyfikację whisky typu single malt według smaków;
przegląd najważniejszych whisky słodowych;
prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii – nie tyko ze Szkocji;
informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.
Tradycyjna spiżarnia to obszerne, podręczne kompendium wiedzy dla wszystkich zainteresowanych domowym przetwórstwem. Zawiera zarówno przepisy jak i mnóstwo porad praktycznych.
Tofu is the perfect ingredient for anyone looking to cut down on their meat consumption. It can be crisp, crunchy, soft or creamy. Its subtle flavour lends itself to both sweet and savoury dishes: you just need to know how to use it!
With guidance on how to store, prep, season, marinate and flavour, this fantastic book is packed with hacks to convert tofu haters and make this super ingredient the star of the show.
See just how versatile tofu can be, with 60 delicious recipes ranging from traditional phos, stir-fries and salads to the more unexpected: burritos, brownies and even smoothies!
Prawdziwa kuchnia polska to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, oficjalnej i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby, jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem są rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom i dziczyźnie.
Ponad 1000 dokładnie sprawdzonych przepisów na potrawy, które z łatwością można przygotować z dostępnych na rynku produktów. A wszystko opisane krok po kroku, aby gotowanie mogło być relaksem i przyjemnością.
Kanon kobiecego piękna zmieniał się przez wieki. Ale to jedno nigdy nie wyszło z mody: gładka i promienna cera. Skóra twarzy jest naszym pierwszy filtrem ze światem. Czasem specjalnie znikamy pod warstwą grubego naskórka, by się zdystansować, niekiedy oblewamy się pąsem i mamy seksowną odsłonę. Skóra twarzy odzwierciedla nasze samopoczucie i stan zdrowia.Zamiast skupiać się na wyśrubowanych, nierealnych wymaganiach dotyczących wyglądu, możesz dbać o siebie i swoją kobiecość codziennie w prosty sposób: jedząc odpowiednio, troszcząc się o siebie pokarmem.Zdrowo wyglądająca skóra musi być dobrze odżywiona. Od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Kremy i maseczki, nawet te najdroższe, same nie wystarczą.Odpowiednio zbilansowana dieta to droga do wydobycia piękna Twojej cery. A skóra odbudowuje się już w 90 dni to krótko, sama zobaczysz.Poznaj żywieniowe metody naszych prababek. Dowiedz się, jak zbudowana jest Twoja skóra i co ma na nią wpływ. A przede wszystkim jak i czym ją karmić, by nabrała blasku!Odżywcze koktajle, sałatki, misy mocy, świeżo wyciskane soki warzywne, owsianki i omlety Wszystko sezonowe, zainspirowane porą roku, dostępnością na bazarku, wysycone składnikami odżywczymi. Skomponowane tak, by utrzymać młodość Twojej skóry, nawilżyć ją, ochronić przed słońcem i nadać jej piękny kolor, wygładzić i wesprzeć, gdy cera jest problematyczna. Sama zdecyduj, na czym najbardziej Ci zależy, i jedz na zdrowie.
"Odjechane przepisy na (nie)jadalne potrawy" to książka kulinarna dla dzieci 6+. Wierni fani serialu „Niesamowity świat Gumballa” znajdą w niej aż 40 przepisów na dania, które będą mogli przygotować sami lub z niewielką pomocą rodziców. Całość została podzielona na 4 działy: Śniadania, Obiady, Kolacje oraz Desery. Wszystkie przepisy zostały wzbogacone pięknymi, kolorowymi zdjęciami gotowych potraw oraz wskazówkami, jakich akcesoriów trzeba będzie użyć podczas przygotowywania każdego z dań. Dodatkowo w książce znajdują się także zasady, stanowiące ABC gotowania.
Czosnek wytrzymał próbę czasu. Jest środkiem leczniczym bardzo bezpiecznym, skutecznym, a ponadto tanim. Liczne badania naukowe potwierdziły jego zalety. W Niemczech został oficjalnie zarejestrowany jako lek sprzedawany na receptę. Z książki tej dowiecie się wszystkiego o czosnku oraz jego właściwościach leczniczych. Według autora prawdziwa wartość tego warzywa wynika z jego zdolności do przeciwdziałania chorobom serca. Czosnek obniża ciśnienie krwi. Istnieją też dowody na to, że reguluje poziom glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Jak wykazano, czosnek zabija bakterie, wirusy, grzyby oraz stymuluje system odpornościowy, co czyni go potencjalnie użytecznym środkiem w leczeniu infekcji. W tej książce znajdziecie również przepisy na smaczne dania z dodatkiem czosnku oraz wiele ciekawostek, w tym: jak pozbyć się ""czosnkowego"" oddechu lub w jakiej postaci najlepiej dostarczać czosnek organizmowi.
3, 4 lub 5 składników, parę minut na przygotowanie200 łatwych przepisów z 5 kontynentówDo 6 składników, żeby ograniczyć wydatkiNOWY KULINARNY PRZEWODNIK PODRÓŻNIKÓWPodróżowanie stało się coraz popularniejsze i również w Polsce pojawiły się restauracje serwujące dania z całego świata. Modne wyprawy do Tajlandii i Japonii spowodowały, że na polskie stoły trafiło sushi. Od kilku lat także kuchnia amerykańska uwodzi swoimi burgerami, bajglami oraz daniami z grilla i z rusztu. Natomiast jeśli chodzi o słodkości, blogi i książki kulinarne rozpropagowały: brownies, cheesecakes (serniki), donuts (pączki) czy muffinki.Nie należy się bać przygotowywania egzotycznych dań, ponieważ książka maksymalnie upraszcza techniki gotowania i ogranicza potrzebne składniki, które w tradycyjnych (zwłaszcza azjatyckich) kuchniach często są dość liczne i co najważniejsze, mimo owego ułatwienia dania nie tracą smaku! Uproszczone przepisy to łatwiejsze zakupy. Gdzie szukać produktów? W supermarketach i nawet w prowincjonalnych sklepach pojawiły się półki z produktami z całego świata, i są coraz lepiej zaopatrzone.Najwyższy czas sięgnąć po fartuch, by zaserwować bliskim egzotyczne dania tak samo smaczne, jak te próbowane podczas dalekich wojaży!
Zadbaj o swoje zdrowie. Naturalnie z Agnieszką Cegielską. Żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, które osłabia naszą odporność i sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Co możemy zrobić, żeby ograniczyć wpływ negatywnych czynników na nasz organizm? Odpowiedź jest prosta - powinniśmy spożywać jak najwięcej naturalnych składników. Po bestsellerowych Naturalnie i Naturalnie 2 nadszedł czas na książkę z przepisami. Agnieszka Cegielska – propagatorka naturalnego stylu życia – przygotowała 60 przepisów na potrawy, które wzmocnią Twój organizm i będą miały zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. A ponadto dopieszczą Twoje kubki smakowe. Naturalnie, zdrowo i smacznie. Czegóż więcej można chcieć?
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.
Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.
Będzie smacznie, szybko i zdrowo.
Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.
Katarzyna Gubała
"Beauty Food" zawiera 85 przepisów, które mają wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki dobrze zbilansowanym potrawom sprawimy, że żadne suplementy diety nie będą potrzebne. Książka pełna jest receptur na zdrowe i odżywcze śniadania, przekąski, soki, smoothies, pyszne desery i koktajle. Wszystko dobrane starannie, by zapewnić nam jak najwięcej składników odżywczych i witamin potrzebnych, by nasza skóra wprost jaśniała blaskiem. Maria Ahlgren jest szwedzką redaktorką zajmującą się zagadnieniami dotyczącymi zdrowia i urody, pisze m.in. dla magazynu "Elle". Ponadto przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food, czego owocem jest właśnie ta książka.
W książce Zdrowe dzieciaki dr Joel Fuhrman pomaga rodzicom zrozumieć, jak poprzez zmianę nawyków żywieniowych mogą pomóc swym dzieciom odzyskać zdrowie, a potem utrzymać je w znakomitej kondycji. Jego unikalny program wysokoodżywczej lecz niskokalorycznej diety powoduje kolosalne zwiększenie odporności zdrowotnej dziecka, eliminując tak częste u dzieci dolegliwości typu astma, choroby uszu czy uczulenia. Dr Fuhrman uczy, jak karmić maluchy, by były zdrowe i cieszyły się pełnią możliwości intelektualnych i fizycznych, oraz tłumaczy, w jaki sposób różne produkty żywnościowe wpływają na inteligencję dziecka i jego wyniki w szkole. Co więcej, autor wyjaśnia, że szalejąca obecnie epidemia zachorowań na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne jest ściśle związana ze złymi nawykami żywieniowymi, do których byliśmy przyzwyczajani od najmłodszych lat. Tymczasem właściwe odżywianie w dzieciństwie skutecznie wpływa na witalną zdolność naszych organizmów do naturalnego pokonywania komórek rakowych i odbudowy prawidłowych funkcji narządów wewnętrznych.W oparciu o zalecenia dr. Fuhrmana tysiące dzieci w wielu krajach zostały wyciągnięte z problemów cukrzycowych, chorób autoimmunologicznych, nowotworów i uchronione przed rozwijającymi się po cichu chorobami wieńcowymi. Wystarczyło, by rodzice zrozumieli, czym jest całkowita wartość odżywcza pokarmu (określana punktacją wg skali ANDI) i za pomocą odpowiednio skomponowanych jadłospisów chronili swe pociechy przed narastającymi we współczesnym świecie problemami zdrowotnymi. Wszystko, co dr Fuhrman podaje w swej książce, jest znakomicie i wszechstronnie udokumentowane twardymi dowodami naukowymi. Książka jest uzupełniona kompletnymi jadłospisami i ponad pięćdziesięcioma przepisami na smakowite potrawy.Na co dzień dr Fuhrman współpracuje z czołowymi amerykańskimi uniwersytetami medycznymi, których laboratoria na jego zlecenie prowadzą analityczne badania całych grup pokarmowych, dając tym samym solidne naukowe podstawy do zestawu tablic żywnościowych dla stworzonej przez dr. Fuhrmana skali ANDI.
Kultowa książka Neli Rubinstein, żony wielkiego pianisty i wielkiego smakosza. Kuchnia tradycyjna, prosta i wykwintna.
Nela Rubinstein rozsławiła polską kuchnię. Przez lata przygotowywała wspaniałe posiłki dla maestro Rubinsteina, rodziny i przyjaciół. Korzystała z przepisów znanych w jej rodzinie od pokoleń, recept matki i babki na dania polskie i litewskie oraz z ich porad i kuchennych tajników.
W książce znalazły się jej ulubione potrawy z dzieciństwa, mistrzowskie wypieki, a także najlepsze przepisy zebrane od przyjaciół i zaprzyjaźnionych kucharzy na potrawy z całego świata.
We wszystkim, co robiła, była zawsze wierna sobie i tradycji. I taka jest jej kuchnia.
Barbara Młynarska-Ahrens
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?