Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd człowieka. To on pilnuje, żebyśmy oddychali, koordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie. Przez całe życie zawiaduje naszym zdrowiem, regeneracją, a także pozwala kojarzyć fakty, odczuwać zadowolenie czy tworzyć relacje. Chociaż regularnie myjemy zęby, ćwiczymy mięśnie i kremujemy skórę zapominamy, że mózg również jest narządem, o który trzeba dbać.Jednym z absolutnie podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest oczywiście dieta.Z książki dowiesz się, jak dieta wpływa na neuroprzekaźniki i jakie produkty żywnościowe są doskonałym paliwem dla mózgu. Co szkodzi mózgowi, a co mu pomaga? Co jeść, by zachować sprawność umysłu: doskonałą pamięć, refleks i dobre samopoczucie? Jakie jedzenie poprawia nastrój? Czy istnieje żywność, która zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych?Poznaj dietę wspierającą twój mózg!
Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga Ms-Fox.pl Eweliny Podrez-Siamy.Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów produktów mącznych i zawierających cukier na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, zawartych w mięsie, rybach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.W tej książce Autorka dzieli się z czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.Ewelina Podrez-Siama od ponad 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorczynią i prezeską agencji digital marketingu Fox Strategy oraz specjalistką SEO, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku swojej przygody z ketozą prezentuje własne starannie dopracowane przepisy na blogu Ms-Fox.pl.
"Hey, what would you like today?" Lonely Planet has taken to the streets to bring you 80 fast, fresh and mouthwatering recipes from the most exciting chefs on four wheels. From sea bass ceviche and Lebanese msakhan to old-fashioned American peach cake, discover how to cook some of the world's most crowd-pleasing dishes, meet the chefs and hear the stories behind their passion projects. Run by passionate foodies, food trucks have nailed the delicate balance of merging the methods and flavours inspired by personal travels and experiences with family recipes, immigrant influences and local ingredients - all the while celebrating sustainable and seasonal local produce.
Starting up and running a food truck is a vehicle for expression and experimentation, a way to serve food that's both personal to the cooks and popular with the crowd. After all, food trucks park where the people are - no booking or dress code required. Inside Around the World in 80 Food Trucks, you'll find out how to recreate chicken and waffles from Nashville; Indian sliders from Melbourne; paneer poutine from Berlin; spicy lamb samosas from Killary, mollete of roasted pork from Gijon; San Francisco langoustine rolls; and burgers, shrimp and breakfast sandwiches from Cape Town, Bogota and beyond.
WSZYSTKO, CO KOCHASZ U OTTOLENGHIEGO. PROSTO.Ottolenghi PROSTO to kolekcja 140 łatwych przepisów, które łączą intrygujące aromaty i niebanalne smaki, są ucztą dla zmysłów i gwarantują bogactwo niezapomnianych i zaskakujących wrażeń. Wszystko to, za co kochasz Yotama Ottolenghiego, możesz teraz wyczarować przy minimum wysiłku i maksimum radości.Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bez względu na to, jaki styl gotowania mu odpowiada czy to danie jednogarnkowe, które gotuje się właściwie samo, czy coś pysznego do zrobienia w niespełna pół godziny, czy też potrawę, którą można przygotować wcześniej i podać, gdy przyjdzie pora.Wszystkie te wspaniałe, smakowite dania są proste przynajmniej pod jednym (a bardzo często niejednym) względem:przyrządzisz je ekspresowozawierają maksymalnie 10 składnikówmożna je przygotować wcześniejbazują na tym, co masz w spiżarninie wymagają dużo pracy (dla leniwych)są łatwiejsze, niż się wydajeYOTAM OTTOLENGHI jest autorem bestsellerowych książek kulinarnych i właścicielem sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz ekskluzywnych restauracji NOPI i ROVI, również w Londynie. Wydał siedem książek kulinarnych: Ottolenghi. The Cookbook, Obfitość, Jerozolima, Cała obfitość, NOPI, Słodko i Ottolengji PROSTO.
Discover the wide world of spice. One word, a million different thrills. Lonely Planet Food, the world’s leading travel publisher’s new food imprint, delivers the world’s most tastebud-tingling flavours direct to your kitchen.
Travel can transform your cooking, exposing you to new mouth-zinging ingredients that you may not have even heard of before. But, when there is so much world to explore in terms of food, The World’s Best Spicy Food comes in with a hand-selected collection of the world’s most sensorially thrilling culinary experiences to try at home.
Explore the cultures behind the planet’s spiciest dishes, from Thai som tom, Indian dahl, and Korean kimchi, to Peruvian ceviche, Caribbean curries, and Nashville hot chicken. And it doesn’t stop with chilies—there are pungent, nose-clearing recipes with wasabi, mustard, horseradish, cinnamon, paprika, mace, piccalilli, and black, white, pink, and Sichuan pepper. These are dishes to make your tongue punch the air with elation, loaded with flavours that kick-start the palate and infuse every sense with joy.
Each of the 100 recipes includes easy-to-use instructions and mouth-watering photography, plus an 'origins' section detailing how the dish has evolved. There are also tasting notes that explain how best to sample each dish - whether that's in a hawker market in Singapore or at a Louisiana picnic spread – to truly give you a flavour of the place.
This book is a celebration of spice in every form: ingredients that turn the bland to brilliant, the dreary into divine. And, as with all food, it’s the finest way to experience any foreign culture. This is real food, pulsing with vibrancy and delight, bringing a truly happy tear to one’s eye.
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii Kuchnie świata.Kuchnia kresowa Barbary Jakimowicz-Klein to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy, Ukrainy, Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna, Lwowa, Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to pod czujnym okiem (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R)Przepisy + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R)i co dalej + Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej(R)Przepisy na wychodzenieTrzy kroki do sukcesu w wyjątkowym zestawie trzech bestsellerów dietetycznychZ kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej(R):o odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw,o odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu,o poprawisz wygląd swojej skóry,o zwalczysz uczucie zmęczenia,o ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność.Zachowaj efekty diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R) do końca życia! Czytając tę książkę, poznasz:o 5 filarów zdrowego odżywiania, które staną się podstawą Twojej diety,o powody, dla których nie możesz schudnąć i pozbyć się problemów ze zdrowiem,o ,,tajemne"" metody dietetyków przedstawione w czytelny sposób,o reguły prawidłowego i świadomego komponowania posiłków,o zasady efektywnej aktywności fizycznej.Jedyna na rynku książka zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej(R)!Znajdziesz w niej:o etapy wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu,o 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety,o listę produktów i przykładowe zestawy menu,o porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków.
Podróż to nie tylko przygoda, poznawanie odległych zakątków Ziemi i lokalnych osobliwości. To także okazja do odkrywanie kulinarnych stron świata. Po powrocie z wakacji wraz ze wspomnieniami napływają aromaty, smaki i kolory potraw - mniej lub bardziej egzotycznych, prostych i wyrafinowanych, a przede wszystkim smacznych. Aby przenieść się do ulubionych miejsc i poczuć klimat wakacji, można wyczarować zapamiętane smaki we własnej kuchni. Kuchnia wegańska. Smaki świata to kulinarne wspomnienia z dalekich podróży. Większość tradycyjnej kuchni opiera się na mięsie, jajach i produktach mlecznych, założeniem tej książki jest natomiast poszukiwanie i odnajdywanie charakterystycznych smaków w ich wegańskich wersjach. W prezentowanych przepisach wszystkie produkty pochodzenia zwierzęce mają swe roślinne zamienniki, a dzięki aromatycznym przyprawom przyrządzane przysmaki smakują tak, jak te oryginalne, zapamiętane.
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz - co wyjątkowe i chyba najważniejsze - dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji.Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. I że umiejętne dodawanie ziół i przypraw do potraw może podnieść ich zdrowotność (poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego) nie ujmując niczego ze smaku i urody przysmaków śląskich. Wszak "zioła w kuchni, to zdrowie w sercu". Przyprawy można stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo! I o to w smakach kuchni śląskiej chodzi. Smacznego!
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty.Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania.Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
Kołduny, rosolnik, szpekuchy, bliny, miód żmudzki... Iluż z nas z serdeczną łezką w oku wspomina ich smak i cudowny aromat? Dla iluż z nas z kolei to w zasadzie nic nieznaczące słowa? I dla jednych, a tym bardziej i dla drugich Wydawnictwo ASTRUM przygotowało kolejną pozycję z cieszącej się dużą popularnością serii "Kuchnie świata". KUCHNIA KRESOWA Barbary Jakimowicz-Klein to wspaniały przewodnik po kulinarnym świecie dawnych polskich Kresów, Litwy,Ukrainy,Białorusi itp. Dzięki zawartym w nim recepturom zarówno na wykwintne, jak i proste, na tanie i drogie, na jarskie i mięsne potrawy mieszkańców Wilna,Lwowa,Kijowa można powrócić w kraj lat dziecinnych, można też odkryć nieznane dotąd przyjemności podniebienia. A wszystko to "pod czujnym okiem" (zaproponowanych na marginesach) zdrowotnych ziół przyprawowych Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka, dzięki którym każde danie nie tylko nabiera niesamowitego smaku i oryginalnego aromatu, ale także przyczynia się do utrzymania na długie lata zgrabnej sylwetki, dobrego humoru, sił witalnych, pięknych włosów itp. Czyż nie warto wybrać się w tę kulinarną podróż?
Cukrzyca typu 2 (inaczej: cukrzyca wieku dojrzałego) to jedno z najpowszechniejszych współczesnych schorzeń. Ilu z nas cierpi na nadciśnienie, otyłość, ma zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru, a lekarze bezradnie rozkładają ręce? A przecież jest prosty sposób na to, aby odzyskać zdrowie! Terapia Gersona to metoda żywieniowa od niemal stu lat stosowana w leczeniu chorób uważanych za nieuleczalne. Przynosi również znakomite i szybkie efekty w walce z cukrzycą typu 2.Terapia Gersona w cukrzycy to wyjątkowy poradnik, którego autorką jest córka doktora Maxa Gersona. Napisany przystępnym językiem, pełen prostych wskazówek i ciekawych przepisów pozwoli ci pokonać cukrzycę bez stosowania leków. Dodatkowo wprowadzi cię na drogę prawidłowego żywienia i sprawi, że dłużej będziesz się cieszyć zdrowiem a więc i życiem!
Książka, którą trzymasz w dłoni, drogi Czytelniku, jest poradnikiem kulinarnym, kierowanym na początku XX wieku do pań domu, jako praktyczna pomoc w prowadzeniu gospodarstwa. Obok przepisów potraw prostych aż do najwykwintniejszych, podane są sposoby pieczenia ciast, przyrządzania wędlin, konfitur i rozmaitych konserw oraz różnych porządków domowych, mając na względzie, aby książka ta była również pożyteczna dla pań mieszkających na wsi, jak i w mieście. W wydaniu obecnym zawarta jest nowość, jak na tamte czasy - 4 kolorowe tablice, odtwarzające różne rodzaje mięs, co młodym paniom domu ułatwi zapoznanie się z gatunkami i świeżością tychże.
Rozsmakuj się w wędlinach i serach domowej roboty!Oto wyczerpujący poradnik, z którego dowiesz się wszystkiego o wędzeniu mięs, ryb, owoców morza, serów, a nawet jaj, soli i orzechów w warunkach domowych. Poznasz sekrety przygotowywania boczku, szynki, wieprzowiny, kiełbas, drobiu, dziczyzny i wędzonych serów. Autor poradnika doradza, jak sporządzić marynaty i peklować; jak uzyskać odpowiednio dymny smak mięs, dobrać właściwą ilość przypraw i soli.W książce znajdziecie przepisy na wędzone przysmaki, poznacie różnice między wędzeniem na zimno i gorąco. Dowiecie się, jak zbudować przydomową wędzarnię oraz jak dobrać drewno do wędzenia.
Make the food that makes your day
What we eat has a huge impact on how we feel. From energy-boosting breakfasts to satisfying family feasts, the food you eat can transform your day. So I’ve created over 100 quick and tasty recipes that will put a spring in your step and have you feeling your best.
With easy weeknight dinners and home-cooking hacks, energy-packed snacks and delicious food to feed a crowd, these nutritious meals are designed for energy and balance, and take the stress out of healthy home cooking.
Packed with feel good food that everyone will love, it’s never been easier to eat well.
Dzięki lekturze pierwszej części książki poznasz podstawy kuchni energetycznej. Ułatwi Ci to świadome wykorzystanie uzdrawiającej żywności do poprawy zdrowia. Autor kładzie nacisk na rolę witamin i minerałów w medycynie naturalnej. Podaje też przyporządkowanie planetarne każdego składnika spożywczego, w którym znajduje się dana witamina. W ten sposób poznasz właściwości energetyczne witamin. Ważną rolę w zdrowym jedzeniu według szeptuch odgrywają powiązania artykułów spożywczych z kosmologią. Dlatego z książki dowiesz się, jak moc planet objawia się w produktach roślinnych. Równocześnie poznasz związki łączące zioła ze znakami zodiaku. Będziesz potrafił wykorzystać w procesie oczyszczania organizmu kody planetarne.
Zdrowe życie, szczupła sylwetka, dobre samopoczucie
Dieta ketogenna ? cóż to takiego? Termin od pewnego czasu robi karierę w mediach, zapewne więc wszyscy zdążyli się z nim zetknąć. Nie wszyscy jednak wiedzą, na czym polega specyfika ketogennego stylu życia. Tym bardziej że wokół tematu narosło już wiele mitów i półprawd. To niedobrze, bo właściwie dobrana dieta ketogenna pozwala nie tylko w szybkim tempie pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale też poprawia parametry krwi, wspiera w walce z powszechnym w XXI wieku zespołem metabolicznym i pomaga regulować pracę układu nerwowego, co szeroko wpływa na stan umysłu, a w konsekwencji funkcjonowanie całego organizmu.
Wróćmy jednak do postawionego na wstępie pytania. Mocno rzecz upraszczając, ketodieta jest to sposób odżywiania oparty na niskiej zawartości węglowodanów w posiłkach. Ale to tylko część prawdy. W książce, którą trzymasz w rękach, autorka wymienia aż dziesięć rodzajów znanych diet niskowęglowodanowych, co i tak nie wyczerpuje listy. Przeczytaj, a dowiesz się nie tylko, na czym polega specyfika poszczególnych odmian diety ketogennej, ale także:
na które procesy zachodzące w organizmie wpływa dieta ketogenna
jakie są wskazania, aby rozpocząć jej stosowanie
jak dopasować dietę do swoich potrzeb i możliwości
jak uniknąć błędów w jej stosowaniu
jak komponować posiłki
jakie są medyczne przesłanki ketodiety
Znajdziesz tu również wiele innych cennych informacji, bazujących na najnowszych badaniach klinicznych, a także doświadczeniu autorki, które zdobywała przez lata praktykowania diety ketogennej i pracy z ludźmi.
O autorze
Sabina Sztuba - magister inżynier kierunku biotechnologia molekularna i biokataliza, dyplomowany dietetyk kliniczny, propagatorka zdrowego i świadomego stylu życia opartego na faktach naukowych.
Atlas obejmuje opisy 230 gatunków roślin leczniczych. W większości są to rośliny dziko rosnące na terenie Polski. Pozostałe są uprawiane lub też sprowadzane w postaci gotowego surowca. W książce umieszczono tylko te gatunki, które w Polsce nie są objęte ochroną gatunkową.
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?