W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
Idealne propozycja dla osób, które chcą spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu wraz z najbliższymi, zaznając przy tym kulinarnej przyjemności.Prezentujemy przepisy zarówno na lekkie przekąski idealne na piknik, jak również na aromatyczne warzywne potrawy oraz doskonale zamarynowane mięsa i ryby z grilla.
Doskonałe, wypróbowane, sprawdzone! Przekąski, dania obiadowe, sałatki i słodki deser. Każdy znajdzie tu coś dla siebie na dzień powszedni i wyjątkowe okazje. Siostra Anastazja poleca przepisy na atrakcyjną przystawkę, doskonałą zupę, aromatyczną pieczeń, surówkę i pyszne ciasto. Zaufaj przepisom Siostry Anastazji ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Ponad 3 000 000 sprzedanych książek!
Ze wspomnień utkana książka dotyka wszystkiego, co człowiekowi bliskie i drogie, choć w centrum zainteresowania stawia sztukę kulinarną. Międzyludzkie relacje ukazane przez pryzmat jednej rodziny osnute są wokół stołu, który jest czymś znacznie więcej niż tylko użytecznym meblem. To miejsce, które jednoczy ludzi, uczy, wychowuje, daje poczucie bezpieczeństwa, wydobywa z pamięci takie chwile, od których robi się ciepło na sercu.
„Historie kuchenne” dostarczają praktycznej wiedzy dotyczącej właściwego żywienia, sprawnego, pomysłowego przyrządzania posiłków i ekonomicznego wykorzystywania produktów spożywczych. Barbara Czaykowska-Kłoś jako dietetyk doskonale wie, że dobrze dobrane posiłki są jak naturalne leki. Stąd warto na kartach książki poszukać również prostych sprawdzonych sposobów na łagodzenie drobnych dolegliwości. Wśród bogactwa porad i przepisów znajdziemy także i te, jak – mimo przeciwności losu – zachowywać pogodę ducha, jak żyć nie wadząc się ze światem i samym sobą, wreszcie – jak odnajdywać szczęście w drobiazgach.
Autorce, która „oprowadza” czytelnika po swoim życiu wtajemniczając go w prywatne historie i zdarzenia, udało się niezwykle trafnie nakreślić obraz społeczeństwa obecnego i minionego wieku. Ukazanego na kartach książki zderzenia człowieka z peerelowską rzeczywistością nie powstydziłby się sam Stanisław Bareja. Dzięki temu jest też zabawnie, swojsko i optymistycznie.
Książka, chociaż jest autorskim debiutem, już od pierwszych stron staje się przyjacielem odbiorcy czyniąc go pogodniejszym, a kto wie, może nawet szczęśliwszym.
Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się 19 lipca 1944 roku we wsi Głębokie na Rzeszowszczyźnie. Od lat 60. związana z Warszawą, gdzie mieszka do dziś. Jest technikiem żywienia oraz absolwentką studium dietetycznego.
Sztuka kulinarna zawsze była jej wielką pasją. Swoją wiedzę i umiejętności opiera na bogatych tradycjach kucharskich celebrowanych w jej domu rodzinnym. W swojej książce dawne receptury wzbogaciła o przepisy na dania pochodzące z wielu regionów Polski i Europy, a także o autorskie odkrycia kulinarne towarzyszące twórczemu przygotowywaniu potraw i łączeniu smaków.
Niebanalne i pożywne, lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie i proste propozycje na świeże połączenia warzyw i owoców.
Sałatki są lubiane przez wszystkich, to zasługa ich uniwersalności. Mogą być pełnowartościowym daniem obiadowym, przystawką, dodatkiem do głównego dania lub deseru. Są smaczne, kolorowe, apetyczne i zdrowe, a ich różnorodność zależy tylko od wyobraźni. W książce proponujemy 160 przepisów na niebanalne, kolorowe sałatki warzywne, z makaronem, ziemniaczane, w połączeniu z rybą lub paseczkami mięsa. Sałatki naprawdę wyjątkowe. Wyśmienite.
Nowa książka autora bestsellerowego Jaglanego detoksu! Czujesz się znużony, pozbawiony energii, cierpisz na przewlekłe infekcje i alergie pokarmowe? A może dopada cię depresja, stany lękowe i coraz trudniej ci się skoncentrować?Jeśli leczenie farmakologiczne nie przynosi efektów, zwróć uwagę na to, coZmień dietę i wygraj z Candidą!Ta książka to połączenie sprawdzonych porad zdrowotnych i oryginalnychprzepisów kulinarnych. Dzięki niej dowiesz się, co zrobić, by wyleczyć grzybicę, jak ją rozpoznać, jaką dietę stosować, czy i kiedy stosować suplementację masz na talerzu.
W naszej wiedzy o Chopinie smak wydawał się dotąd rzeczą tak trywialną, że nie stał się przedmiotem
żadnych dociekań. Tymczasem jego smakoszostwo kryje niejedną niespodziankę i dodaje swą barwną kreskę do - tak zdawałoby się pełnego - portretu kompozytora. To z ciekawości zrodziła się niniejsza książeczka będąca adaptacją wykładu wygłoszonego na Kongresie Chopinowskim w 2010 roku, uzupełnioną o kilka przepisów i jadłospisów, pozwalających odtworzyć smaki z czasów Chopina.
Wojciech Bońkowski
Jak zaszkodziłoby żołądkowi, gdyby wciąż był pełny, tak i dusza poniosłaby szkodę, gdyby ciało nieustannie żyło w rozkoszy.
Hildegarda z Bingen
Narzekasz na złe samopoczucie, często powracające infekcje, bezsenność?
Chcesz odzyskać zdrowie, osiągnąć pokój duszy i pozbyć się różnych dolegliwości?
Spróbuj sprawdzonego przez wieki sposobu odbudowy sił ciała i ducha postu św. Hildegardy z Bingen!
Średniowieczna mniszka odkrywa przed nami, jakie korzyści można osiągnąć dzięki przeprowadzeniu dobrze zaplanowanego postu. Udowadnia, że odmawianie sobie spożywania niektórych potraw jest podwójnie ważne wzmacnia duchowość i zdrowie fizyczne.
W książce znajdziesz m.in.:
. porady, jak przygotować się do postu,
. listę produktów niezbędnych w czasie poszczenia,
. propozycje lekkich dań,
. praktyczną pomoc w czasie wychodzenia z postnych kryzysów
. oraz wiele innych zaleceń i sekretów zdrowotnych.
Dania i potrawy z grilla Siostry Marii to znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów nie tylko na grillowane mięsa, ryby i warzywa, ale również na dania z kociołka i pyszne, kolorowe grzanki. Większość potraw można z powodzeniem przygotować podczas rodzinnego pikniku lub spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w ich skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych.
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w ich skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych.
Pewny start - seria publikacji dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, szczególnie dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną.
Publikacja zawiera osiem prostych przepisów dla początkujących kucharzy. Każdy przepis otwiera lista potrzebnych produktów i przyborów kuchennych, po czym następuje sekwencja ilustracji przedstawiająca krok po kroku sposób wykonania potrawy.
Z historią karczmy i połączonego z nią prawa propinacji wiążą się nieodłącznie kwestie ekonomiczne, społeczne i socjalne społeczeństwa polskiego oraz jego przeobrażenia na przestrzeni dziejów. Zmieniały się epoki, zmieniali się właściciele karczm. Stały i pewny był tylko dochód z handlu trunkami. Do kogoś innego należały karczmy od czasów najdawniejszych do połowy XIII wieku, do kogoś innego w średniowieczu do końca XV wieku, a jeszcze do kogoś innego w czasach nowożytnych. Publikacja w syntetyczny i przystępny sposób przybliża jak rodziło się i przeobrażało prawo propinacji, czyli prawo do produkcji i sprzedaży alkoholu w Polsce.
Michał Bobrzyński (1849–1935) – wybitny historyk i polityk, profesor historii prawa polskiego i niemieckiego na Uniwersytecie Jagiellońskim, współtwórca krakowskiej szkoły historycznej. Między innymi w 1878 wydał dwutomowe Dzieje Polski w zarysie, które wywołały w środowisku naukowym wielki rezonans. Pracę naukową dzielił Bobrzyński z działalnością polityczno-społeczną. W latach 1885–1908 był posłem do Sejmu Krajowego, jak też członkiem austriackiej Rady Państwa. W roku 1891 zreformował galicyjskie szkolnictwo, jako wiceprezes Rady Szkolnej Krajowej. W 1908 objął namiestnikostwo Galicji i pełnił tę funkcję do 1913 roku. Po zakończeniu Wielkiej Wojny wyjechał do Wielkopolski, gdzie poświęcił się całkowicie pracy publicystycznej. Zmarł w Poznaniu.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa jest niewątpliwie barwną postacią. Ta korpulentna kobieta o wyjątkowo ciętym języku, wyprzedzała o całe dziesięciolecia swoje czasy. Zapisała się w księgach towarzyskich ówczesnej Warszawy poprzez większe i mniejsze skandale, po których krążyły później dziesiątki anegdot. Spośród tłumu wyróżniała ją nie tylko ogromna postura, ale i wielki talent doprowadzenia interesów, a także... do gotowania. Ćwierczakiewiczowa jest niezaprzeczalnie ikoną polskiej kuchni. Przez dziesięciolecia obowiązkową lekturą każdej pani domu było „365 obiadów za pięć złotych”. Spośród wielu publikacji tej autorki, właśnie ta pozycja urosła do rangi swoistej Biblii i gościła pod każdym dachem. Udało się jej podnieść wagę zawodu kucharki, z dziewczyny „od garów”, do rangi artystki uprawiającej sztukę kulinarną.
W dobie, w której coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy, gdy szukamy przepisów starych, sprawdzonych, opartych na zdrowych komponentach, postanowiliśmy nieco „odkurzyć” twórczość tej niezwykłej osoby. Oddajemy na Państwa ręce reprint owego kulinarnego arcydzieła.
Reprodukcji poddaliśmy wydanie dwudzieste, obejmujące nakład 105.000 egzemplarzy, co w owych czasach było ilością przeogromną zważywszy też na fakt, iż poprzednich dziewiętnaście wydań razem wziętych nie osiągało takiej miary.
Książka Natalii Gackiej, mistrzyni świata w fitnessie sylwetkowym zawiera przepisy na zdrowy styl życia oraz racjonalną dietę dostosowaną dla osób wykazujących ponadprzeciętną aktywność fizyczną.
Czytelnik w książce znajdzie następujące tematy:
zasady zdrowego odżywiania dla osób aktywnych
praktyczne porady dietetyczne
ponad 100 sprawdzonych przepisów na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski
przykłady zrównoważonych jadłospisów
bezpieczna suplementacja pokarmowa przy wysiłku fizycznym
Cukrzyca - to szokująca, prawdopodobnie dla każdego, kto ją usłyszy, diagnoza. Są jednak sposoby na złagodzenie przebiegu choroby i świadome wpływanie na własne samopoczucie. Aktywny styl życia i zdrowe odżywianie, utrzymujące poziom cukru we krwi na prawidłowym poziomie, to dla każdego diabetyka bardzo istotne.
Autorka, Louise Hamilton jest diabetykiem. W tej książce zebrała wszystkie swoje najlepsze przepisy, które zawierają niewiele tłuszczu, są bogate w błonnik, witaminy i powolne węglowodany. Przepisy obejmujące wszystkie posiłki ? od śniadania po kolację, są proste w przygotowaniu i każdy sobie z nimi poradzi.
Jeden z rozdziałów poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Autorkami tych porad są technolodzy żywienia i ekspertki ds. cukrzycy, dr Mette Axelsen i dr Hilde Brekke z Sahlgrensk Akademin w G?teborgu. Autorki sprawdziły również, pod względem zgodności z wymogami diety dla diabetyków, wartości energetyczne i odżywcze wszystkich proponowanych w książce posiłków.
Książka zawiera smakowite propozycje pozwalające zachować zdrowie, oraz stanowi obowiązkową lekturę dla wszystkich pragnących schudnąć oraz kontrolować wagę i poziom cukru.Nareszcie jest - książka kucharska, na którą czekało wielu przyjaciół metody IG! Ola Lauritzson i Ulrika Dawidsson dzielą się w niej hojnie swoimi pomysłami i najlepszymi przepisami. Znajdziesz tutaj 100 przepisów na potrawy bez cukru i szybkich węglowodanów. Są łatwe w przygotowaniu i inspirują do zdrowszego odżywiania i trybu życia.Smakowite zdjęcia sprawiają, że łatwo jest przekonać się do metody IG. Podajemy wartości odżywcze wszystkich potraw przyrządzonych według naszych przepisów. Z książki dowiesz się, ile zawierają węglowodanów i jaki jest ich indeks oraz ładunek glikemiczny ( ŁG ). Wypróbuj 14-dniowe ,,Menu na dobry początek", żeby szybko wejść w rytm nowego, zdrowego trybu życia.
Koktajle to szybki, łatwy i smaczny sposób na dobre zdrowie. Odkryj ponad 400 przepisów, które pozwolą ci cieszyć się zdrowiem w każdym łyku. W książce znajdziesz ponadto informacje o siedmiu układach naszego organizmu, w szczególności o ich znaczeniu dla zdrowia, o potencjalnych zaburzeniach ich funkcjonowania, a także o zmianach w diecie i szeroko pojętym stylu życia, który pomaga utrzymać je w jak najlepszej formie. Wielka księga smoothies to: - ponad 400 przepisów na zdrowe koktajle; - ponad 100 szczegółowo ilustrowanych opisów owoców, warzyw i ziół; - 80 powszechnych problemów zdrowotnych, które można leczyć za pomocą odpowiednich koktajli. Kolejna książka autorki bestsellerowej Wielkiej księgi soków.
„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”. – PATRICK HOLFORD, światowej sławy specjalista ds. żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor oraz Say No to Diabetes Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu. Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm. Chia to również świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA! O autorach: STEPHANIE PEDERSEN Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami. DR WAYNE COATES Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest obecnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad optymalnym wykorzystaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest on autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, aby przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich wykorzystania w produkcji handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej oraz kierownik firmy AZChia ds. sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi intensywne badania, mając na celu promocję tej niezwykle zdrowej rośliny na całym świecie.
Produkcja cydru ma tysiącletnią tradycję, a w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Stephen Wood wraz z ekipą Farnum Hill Ciders podpowiadają w tej książce, jak robić go domowym sposobem. Przekonasz się, że to całkiem proste. Wystarczy zaledwie kilka składników i parę sprzętów. Cała tajemnica tkwi bowiem w jabłkach.
W tej książce znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące produkcji, oraz rady, jak profesjonalnie smakować cydr.
Robyn Lawley to międzynarodowej sławy supermodelka, która brała udział w kampaniach H&M i została wybrana twarzą Ralpha Laurena, a oprócz tego jest zdeklarowany łasuchem.
Przełamując stereotypy panujące w świecie mody, dumnie prezentuje na zdjęciach ubrania i bieliznę – mimo że nosi rozmiar 42. Jej seksowne kształty można było podziwiać m.in. w Glamour, Elle, Marie Claire i Vogue. Jej prawdziwą życiową pasją jest jednak gotowanie. Kiedy nie pozuje właśnie dla Chanel, poszukuje przepisów na niebanalne i rozkosznie pyszne dania z całego świata i przyrządza je dla swoich przyjaciół i rodziny.
Zanim wydała pierwsza książkę z autorskimi przepisami, spisywała swoje eksperymenty kulinarne na blogu robynlawleyeats.tumbrl.com, który obserwują tysiące fanów. Zarówno na blogu jak i w kuchni Robyn lub łączyć ze sobą nowoczesną klasykę i fotografie z podróży, a także rodzinne tradycje kulinarne prosto z Sydney, w którym dorastała. Książka Robyn Lawley eats to bogaty zbiór przepisów na kosmopolityczne dania na różne okazje, które przygotuje każdy – niezależnie od stopnia zaawansowania w gotowaniu. Jeśli lubisz rozkoszować się jedzeniem i dzielić się nim z innymi – to książka dla ciebie.
- Przepisy na znane dania, którym nadano nową, rozkoszną formę i smak!
- Udany miks kuchni z całego świata, który spotyka się w prostych daniach pieszczących podniebienie!
- Obłędnie pyszne potrawy inspirowane kuchnią australijską!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?