W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
50 przepisów kulinarnych
50 osób ze świata polityki
50 rozmów w kuchni – głównie o polityce
Niezwykła książka kucharska, która powstała na podstawie programu telewizyjnego prowadzonego przez Cezarego Gmyza –„Kuchnia polska”.
Gmyz zaprosił do swojej kuchni, między innymi: Andrzeja Dudę, Pawła Kukiza, Piotra Jeglińskiego, Johna Godsona, Antoniego Macierewicza, Katarzynę Piekarską, żeby się pokłócić na tematy polityczne, a pogodzić nad talerzem pysznych potraw.
A przepisy? Istny fjużyn: flaczki po warszawsku, babka ziemniaczana, risotto z grzybami, zupa krem ze szparagów, leczo, wołowina po czesku i wiele innych.
Gotuj kolorowo!
KOLOROWANKI i PRZEPISY
Gotujesz coś smacznego i czekając na obiad czas możesz zapełnić ilustrowaniem dania. Książka łączy modne ostatnio kolorowanki z tematami smacznymi sprzedażowo, czyli kulinariami. Wszystkie potrawy są do błyskawicznego przygotowania. Najdłuższy czas przyrządzania to 20 minut. Potem już tylko czekasz i rysujesz rozkoszując się zapachami.
W książce znajdują się przepisy na:
•Pizze i tarty
•Sałatki i dania warzywne
•Desery
Zestaw ok. 250 przepisów na sałatki, przygotowanych przez dietetyka Irenę Radwańską. Są to m.in. sałatki: warzywne, mięsne, owocowo-deserowe, rybne, z owocami morza, wykwintne, domowe, na każdą okazję i porę roku.
Jesteś tym, co jesz...
Chcesz wyglądać olśniewająco? Chcesz czuć się lekko i wspaniale każdego dnia? Skorzystaj z doświadczenia osoby, która wie jak to osiągnąć.
170 autorskich przepisów Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe potrawy to prosta droga do sukcesu. Znajdziesz tu zarówno propozycje na codziennie śniadania i obiady, lekkie koktajle i desery, a także przepisy na specjalne okazje i świąteczne potrawy.
Książka Zupy podstawą diety autorstwa Anny Dyk, dietetyka żywienia, nawiązuje do tzw. żywności funkcjonalnej i modnego ostatnio terminu odżywianie medyczne, którego zadaniem jest wykorzystanie czynników bioaktywnych w jedzeniu. Diety oparte na zupach bogatych w warzywa, a co za tym idzie w mikroelementy, witaminy, białka i węglowodany, jeśli skorelowane są z naszą płcią, wiekiem, wagą oraz stanem zdrowia mogą pomóc w hamowaniu procesów starzenia. Związki zawarte w dietach opartych na zupach z powodzeniem mogą być wykorzystane do walki z nadwagą, pomagając utracić zbędne kilogramy. Niektóre zupy, takie jak kapuśniak, zupy jarzynowe, warzywne, bez dodatku mięsa, mogą w krótkim czasie przyczynić się do utraty znacznej masy ciała. Autorka jednak radzi, aby diety na bazie zup stosować w dłuższej perspektywie, ponieważ utrata masy ciała powinna być bardziej powolna i stopniowana.
Atelier Szefa KuchniNiezbędny poradnik dla wszystkich, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności kulinarne.Przepisy krok po kroku, 70 niezastapionych technik, czas przygotowania, porady szefa kuchni.Do każdego przepisu dołączone zostały:*pomocnicze piktogramy:czas przygotowaniapieczeniestopień trudnościkoszt*ilustrowana lista składników*dodatkowe propozycje urozmaicenia smaku*miejsce na samoocenę
Już od stuleci wiadomo, że przyprawy są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe! Odpowiednie przyprawianie może zapobiegać lub łagodzić dolegliwości trawienne, odciążyć serce i krwioobieg i aktywować przebieg wszystkich procesów życiowych. Niniejsza książka może służyć jako pożyteczny przewodnik – wprowadza w świat roślin przyprawowych, zawiera porady i gotowe przepisy kulinarne, które zapraszają do eksperymentowania.
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatki i surówki, doskonałe na każdą okazję. Znajdziesz tu pomysły na znakomite kompozycje warzywne, sałatki na bazie kasz i makaronów oraz z dodatkiem mięsa lub owoców, na przykład na surówkę Coleslaw albo sałatkę z łososiem i awokado.
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna.
Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty – kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosując opracowany przez nią program żywieniowy możesz zalać swój organizm miliardami pożytecznych bakterii, które przywrócą w Twoim ciele równowagę i pozwolą mu uzdrowić się w naturalny sposób.
Ta książka rozwieje wszelkie obawy przed samodzielnym przygotowaniem probiotycznej żywności, pozwalając Ci wyleczyć układ pokarmowy oraz doświadczyć energii, zdrowia i witalności, które staną przed tobą otworem, kiedy twoje ciało zacznie działać tak, jak powinno. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów na proste i smaczne potrawy zawierające probiotyczną żywność, od koktajli po desery. Poznasz również przydatne informacje dotyczące korzystnych właściwości prebiotyków takich jak jabłka, brokuły, cebula, dynia piżmowa, kiełki brukselki i miód.
Naturalna żywność gwarancją zdrowia!
Imbir jest jedną z najstarszych przypraw oraz roślin leczniczych świata. Zarówno w ajurwedzie, jak i w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, jest wysoko ceniony z powodu swoich właściwości rozgrzewających. Co więcej, ze względu na wyjątkową wszechstronność zastosowania uzyskał rangę zdrowotnego panaceum. Dzięki jego działaniu można nie tylko zapobiegać chorobom, lecz także wspomagać skuteczność procesów leczniczych.
Autor książki opisuje wszystkie schorzenia, które eliminuje imbir. Znajdujący się w nim olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Działa przy tym rozkurczowo i likwiduje wzdęcia, a ponadto łagodzi mdłości i wymioty. Napary z kłączy są skutecznym środkiem łagodzącym ból gardła, a także objawy przeziębienia i grypy. Świeży korzeń imbiru zalecany jest również przy: biegunce, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zatruciach pokarmowych, niestrawności, bólach menstruacyjnych, alergiach, hemoroidach, dolegliwościach wątrobowych, a także chorobach układu krążenia. Ponadto działa jako środek wzmacniający przy obniżonej odporności, braku motywacji, wypaleniu zawodowym, zmęczeniu, problemach z zasypianiem i potencją czy chorobach przewlekłych i demencji starczej.
Z tego praktycznego poradnika przekonasz się jak wiele różnych zastosowań ma ta niezwykła roślina. Znajdziesz w nim również wiele przepisów leczniczych np. jak z pomocą imbiru zadbać o skórę i włosy oraz jak wykorzystać go w kuchni.
Poznaj wszystkie właściwości imbiru.
Jeśli nie lubisz latać samolotem, zapraszamy w kulinarną podróż dookoła świata. Nie musisz pakować walizek, martwić się o hotel. Wystarczy ta książka, bo gdy już zdecydujesz, który przysmak przygotować, czeka cię wiele przygód. Możesz wybrać już ci znane: lazanię czy rybę z rusztu, albo pochodzący z antypodów deser – pavlovą. Jeśli wolisz eksperymentować polecamy przepis na tempurę albo indyjski chutney. W książce znajdują się także informacje o potrawach, produktach i krajach, z których pochodzą przepisy.
Zamiast globusa weź do ręki chochlę – i do dzieła!
Najprostsza metoda na naturalne piękno prosto z Paryża.
Bez miksera, bez wyciskarki do soków i bez wysiłku zrobisz zdrowy i smaczny napój, który nawodni i oczyści twój organizm. Wystarczy tylko ok. 15 minut, woda, lód, kilka ulubionych owoców, warzyw i ziół.
W książce znajdziesz przepisy na wodę oczyszczającą pełną witamin i antyoksydantów - bez cukru, konserwantów i innych dodatków chemicznych.
Zainspiruj się i odkryj najmodniejszy francuski sposób na zachowanie zdrowia i urody.
Poznaj właściwości lecznicze najpopularniejszych warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak wzmocnić odporność organizmu, jak zdrowo się odżywiać, jaka żywność może osłabiać organizm, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw. Poradnik skierowany jest do każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie i pragnie uważniej przyjrzeć się codziennej diecie. Polecamy również e-booki: Owoce. Lecznicze właściwości, Owoce egzotyczne.
Zestaw pełnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery, które podawano w czasie odbywającej się w 2004 r. Letniej Międzynarodowej Konferencji Makrobiotycznej. Wieke Nelissen jest uznawana wśród międzynarodowej społeczności makrobiotycznej za czołową nauczycielkę gotowania. Działa aktywnie od ponad trzydziestu lat. Publikuje artykuły w różnych pismach makrobiotycznych, sama także wymyśla oryginalne potrawy. Jej przepisy są proste i łatwe do wykonania, a dania smaczne i kolorowe, przeznaczone dla całej rodziny. Od 1978r. Wieke wraz z mężem Adelbertem prowadzą Kushi Institute of Europe. Książka ta zawiera kompletne menu na 12 dni z dokładnymi instrukcjami wykonania każdej potrawy. Z doświadczenia Wieke Nelissen korzystają osoby z całego świata i pewnie dlatego znalazły się tu przepisy inspirowane kuchniami z różnych krajów. Nadaje się dla wszystkich, którzy chcą gotować zdrowe, zrównoważone i smaczne posiłki dla swojej rodziny i przyjaciół.
W książce znajdziemy mnóstwo smakowitych, sprawdzonych przepisów - na niemal każdą okazję, łatwiejsze i trudniejsze, dla zupełnych debiutantów i osób, które niejedno w swoim życiu upiekły czy ugotowały, ale czasami po prostu brakuje im inspiracji.120 pomysłowych przepisów na rewelacyjne zupy, przekąski, sałatki, dania główne i desery. Świetne do przyrządzenia letnią porą, z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Sprawdzone przez magazyn ""Moje Gotowanie"". Łatwe, lekkie i pyszne, proste w przygotowaniu. Dania kuchni polskiej i światowej. Na duży rodzinny, wykwintny obiad i szybką przekąskę. Zdrowe sałatki i kolorowe desery.Zaczynamy od zup - kremy, musy, chłodniki, warzywne i owocowe, bardziej tradycyjne (jak barszczyk ze szczawiem czy botwinka po polsku) i odważniejsze (jak zielone gazpacho czy cytrynowa z kurczakiem i kuskusem). Potem zachęcamy do przyrządzenia przekąsek - tartaletek, roladek, placuszków, prostych i szybkich (jak smażone figi z cebulą) i bardziej pracochłonnych (jak sformattino z bakłażana). W następnej kolejności prezentujemy sałatki - m.in. z wędzonym pstrągiem, z młodą marchewką i brzoskwiniami, a nawet z kurczakiem i truskawkami. Dalej pojawiają się dania główne - mięsa, ryby, tarty, makarony, pieczone, smażone, zapiekane, grillowane i gotowane, od kurczaka na kilka sposobów i steku ze szparagami, przez tadżin, spaghetti z pomidorami i risotto z owocami morza po racuchy z kaszy jaglanej i placki z kuskusu. I wreszcie na końcu przedstawiamy obłędne desery - sorbety, torty, rolady, zawijane babeczki, rożki z kruchego ciasta i domowe jagodzianki, orzeźwiające smoothies i likiery.
Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne to kompendium wiedzy o alkoholach, z uwzględnieniem zarówno historii ich wytwarzania oraz spożycia, jak i bogactwa zachowanych przepisów.Dowiemy się zatem, jak powstawały likier, armaniak, koniak, calvados, whisky, gin, rum, które z nich preferowali nasi przodkowie i z jakich składników najczęściej je przyrządzano. Krok po kroku poznamy procesy ich wytwarzania wraz z opisem służących do tego profesjonalnych i domowych urządzeń, a także najbardziej udane przepisy na trunki, które uwiodą podniebienie i wprawią w dobry nastrój.Książkę wzbogacają praktyczne porady Hieronima Błażejaka - mistrza w sztuce sporządzania nalewek, laureata wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie, a także informacje, jak poprawnie degustować nalewki.
Najważniejsze zmiany w sposobie odżywiania rozpoczynają się w głowie. Nie wystarczą jednorazowy detoks i cudowna dieta. Aby odzyskać energię i dobre samopoczucie, wybierz kompleksowe oczyszczanie przez racjonalne odżywianie się.Dzięki prostym zasadom opisanym w książce oczyścisz ciało z toksyn oraz usprawnisz pracę wszystkich układów i narządów w organizmie. Nauczysz się samodzielnie komponować codzienne posiłki i właściwie dobierać produkty spożywcze bez skrupulatnego liczenia kalorii. Dowiesz się, co jeść, by wzmocnić odporność i wspomagać swój organizm, m.in. jak przeprowadzić bezpieczną, krótkotrwałą dietę oczyszczającą, a także jak łagodzić bóle i dolegliwości, takie jak: migrena, bezsenność czy zespół jelita drażliwego. W książce znajdziesz również autorskie zdjęcia i przepisy na łatwe w przygotowaniu, pełnowartościowe, energetyzujące śniadania, obiady, desery i kolacje, które będą inspiracją do zmiany nawyków i zdrowego odżywiania się na co dzień.Dlaczego poradnik trafia w Samo Sedno?- przedstawia najważniejsze zasady zdrowego odżywiania, które wspomagają naturalne oczyszczanie organizmu- podpowiada, jak przyspieszyć metabolizm i utrzymać prawidłową masę ciała- prezentuje sposoby na rzekomy głód, czyli jak nie zajadać stresu i zmniejszyć apetyt na słodycze- wyjaśnia, jak przygotowywać zdrowe posiłki do pracy, szkoły, na uczelnię czy na podróż- wskazuje, jak świadomie dokonywać wyborów żywieniowych i planować urozmaicone menuEwa Jarosz - magister dietetyki, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka bloga Marchewkowe pole do popisu. Prowadzi wykłady, warsztaty oraz szkolenia o tematyce zdrowego odżywiania. Pasjonatka fotografii kulinarnej.
Co byś zjadła na śniadanie? W tym pytaniu jest wszystko: &dzień dobry;, &dobrze Cię widzieć;, &zacznijmy nowy dzień!”. Jednak zwykle właśnie porannemu posiłkowi - temu, który powinien być „królewski”, bogaty i dostarczający energii - poświęcamy najmniej uwagi. A może warto to zmienić? Do tego przynajmniej zachęca Małgosia Minta, dziennikarka, foodwriterka i blogerka, publicystka „UST” , a przede wszystkim - pasjonatka dobrego jedzenia oraz ludzi, którzy za nim stoją. Jak podkreśla, mało rzeczy jest jej w stanie zepsuć nastrój tak, jak złe śniadanie. - Wolę poczekać i zjeść je w porze…obiadu - żartuje. Nie powinno więc dziwić, że to właśnie śniadaniom - takim na dobry dzień - poświeciła swoją pierwszą książkę. Zaznacza, że dobre śniadanie nie wymaga wcale wiele czasu (a z tym rano bywa zwykle krucho) i wystarczy mieć pod ręką kilka użytecznych składników. Kilka pomysłów na takie śniadania w biegu, a także do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły podsuwa w książce „Dzień dobry!”. Obok nich znajdziemy przepisy na potrawy idealnie wpisujące się w atmosferę leniwych przedpołudni, spędzanych przy dobrej książce lub w towarzystwie znajomych, gdy budzik wreszcie siedzi cicho. Owsianka z pięciu zbóż, omlet z młodymi cukiniami, koktajle w czterech kolorach, bliskowschodnia szakszuka i swojskie pasty kanapkowe – to tylko niektóre z porannych smakołyków, jakie przygotowała Minta.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?