W tym dziale znajdą coś dla siebie Ci, którzy poszukują ciekawych, wyszukanych przepisów, mnóstwo książek kucharskich z niesamowitymi, ciekawymi, przepysznymi przepisami. Diety, jadłospisy, sposoby przyrządzania, kuchnie świata, kuchnia tradycyjna, kuchnia polska, poradniki dietetyczne, mity żywieniowe, zdrowa kuchnia rodzinna, sałatki, marynaty, superfoody. Te i inne informacje znajdziesz w naszych publikacjach w sklepie Dobreksiazki.pl
27 pomysłowych przepisów na ciasteczka dostarczy zabawy całej rodzinie
Każdy przepis opatrzony zdjęciem
Oznaczony stopień trudności i lista przyborów kuchennych
3 zabawne foremki
27 pomysłowych przepisów na ciasteczka dostarczy zabawy całej rodzinie
Każdy przepis opatrzony zdjęciem
Oznaczony stopień trudności i lista przyborów kuchennych
3 zabawne foremki
Joanna Marciniak-Wróblewska, autorka bloga i internetowego magazynu Green Canoe, który odwiedziły już 2 miliony czytelników, pisze „o wszystkim, co dobre”. Świat wokół Joanny jest jasny, piękny i przyjazny. Pełen czarujących przedmiotów, zieleni, z miejscem dla bliskich i dla przyjaciół. „Na stole” to pierwsza książka Joanny. Chce w niej pokazac´ cztery sfery życia, w których stół gra główną rolę To, co wokół stołu, co na stole, co na talerzach i kto wokół stołu – to cztery rozdziały książki, w której porady wnętrzarskie i kulinarne przeplatają się z opowieścią o dobrym, szczęśliwym życiu wśród wspaniałych ludzi.
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni.
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa.
Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, czym jest sensoryka i cupping. Podpowiemy, jak znaleźć tę odpowiednią, ulubioną, jedyną oraz wyjaśnimy, na czym polegają alternatywne sposoby parzenia i jakie są ich supermoce. Jeśli nudzi cię już twoja mała czarna lub chcesz poznać lepiej swój obiekt pożądania, zapraszamy w podróż do świata specialty coffee, papierowych filtrów i Trzeciej Fali Kawy.
Oto obowiązkowa pozycja na półce każdego kawosza.
Ika Graboń
Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a zapadam w pamięć. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę.
Jestem sensorykiem, baristą i trenerem oraz certyfikowanym sędzią Mistrzostw Polski Barista, Mistrzostw Polski Brewers Cup i Mistrzostw Polski Latte Art. Należę do Specialty Coffee Association. Doradzam i szkolę w branży HoReCa i specialty coffee.
Iwona Zasuwa – z zawodu muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jedna z najbardziej cenionych na polskim rynku muzycznym wokalistek sesyjnych i chórzystek. Od 20 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Jej równorzędną pasją jest gotowanie, któremu przyświeca motto oparte o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) – jak żyć (czyli: co jeść), żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl oraz prowadząca dwóch edycji programów „Ugotuj mi, Mamo” na antenie Kuchni+. Edukatorka żywieniowa, twórczyni cykli edukacyjnych i warsztatów kulinarnych dla dorosłych „Żyj i jedz zdrowo” oraz Akademii Smakoterapii dla Dzieci. Społeczniczka i zwolenniczka proekologicznego trybu życia, współzałożycielka warszawskiej kooperatywy Smakoterapia, skupiającej odbiorców i aktywnie promującej producentów dobrej zdrowej żywności. Zafascynowana leczeniem za pomocą żywienia naturalnego. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy, mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, bez glutenu). Przez internautów nazywana „Królową Kaszy Jaglanej”.
Kuchnię Iwony znam naprawdę dobrze, bo od prawie 20 lat częstuje mnie swoimi potrawami nie tylko w trasach koncertowych. Uwielbiam je! Pyszne, zdrowe, roślinne, dobrze doprawione, w dodatku bez glutenu! Wypróbujcie koniecznie!
PS Iwoniu - kocham Cię!
Jak wybudować wędzarnię, z jakiego drewna korzystać przy wędzeniu, jaki sprzęt zakupić? Jak przygotować ryby, by nie były ani za suche, ani za słone? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące wędzenia ryb.Specyfika wędzenia polega na stosowaniu różnych metod wynikających z niejednakowych zakresów temperatur i ich działania. Rozróżnia się więc wędzenie zimne, gorące i wędzenie z równoczesnym pieczeniem.Autor prezentuje każdą z tych metod, podaje sposoby postępowania z rybą, by jak najdłużej zachowała świeżość. Opisuje też poszczególne gatunki ryb, sposób ich przygotowania do wędzenia i przepisy na pyszne potrawy z ich wykorzystaniem.Praktyczny poradnik dla wszystkich amatorów wędzonych ryb!
W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się nauczyła. „Moja tajska kuchnia” to 90 przepisów na szybkie, efektowne i niesamowicie smaczne dania. Towarzyszą im opisy produktów i porady, gdzie można je kupić i czym zastąpić. Ugotuj pyszne zielone curry z kurczakiem i bakłażanem tajskim, zasmakuj orientalnej kuchni, poznaj historię białej Tajki i wraz z nią naucz się przyrządzać potrawy z dużą dawką chilii i szczyptą humoru.
Dziś Ukraina, a jutro? Możliwy scenariusz podpowiada historia, gdyż współcześni ludzie Kremla kierują się tymi samymi intencjami co Iwan Groźny, Katarzyna Wielka czy Józef Stalin.
Kreml. Historia podbijania świata to odważna i mocna opowieść o mocarstwowych dążeniach Rosji. Autor prześwietla kilkaset lat historii, obfitujących w nieustanne zażarte wojny i podboje, dzięki którym niewielkie księstwo moskiewskie rozrosło się do imperium obejmującego znaczną część Europy i Azji. Często oddaje głos uczestnikom wydarzeń, które ukształtowały współczesnych Rosjan. Ekspansyjna polityka Rosji była widoczna gołym okiem w XX wieku, choć często realizowana przez inne kraje podczas zimnej wojny. Dziś, korzystając z potężnych rezerw energetycznych i zasobów surowców naturalnych, Rosja Putina ponownie pręży muskuły. Specjalnie na potrzeby wydania polskiego Autor skomentował wydarzenia, które rozegrały się na Ukrainie w 2014 roku.
Douglas Boyd jest chyba jedynym brytyjskim pisarzem, który stanął twarzą w twarz z KGB podczas pobytu w więzieniu politycznym Stasi. Przez pewien czas również stykał się zawodowo z urzędnikami bloku radzieckiego, w tym z zakonspirowanymi oficerami wywiadu. Dzięki temu miał okazję doświadczyć zimnej wojny po obu stronach żelaznej kurtyny.
BOWL Food i SOUPING najgorętsze trendy sezonu!
W swojej nowej książce David Bez zrywa z tradycyjną koncepcją zupy i jak zwykle proponuje oryginalne przepisy na ciepłe obiadokolacje, serwowane w miskach.
Niebanalne pomysły na pełnowartościowy posiłek dla wszystkich – wegan, wegetarian, witarian i wszystkożerców. Zasada jest prosta: jak najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. Wszystkie kombinacje dają efekt dań sycących i odżywczych. Na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch
w biurze i drugie śniadanie w domu. Na zdrowie!
Znakomity pomysł na zbilansowaną i zdrową dietę.
NA ZDROWIE!
Ma szelmowski urok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie. Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii z Kuchni + „Z miłości do lokalności” rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów.
W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać. My tu mamy Jakubiaka.
In this inspiring, witty and eminently sensible book, Nigella Lawson sets out a manifesto for how to cook (and eat) good food every day with a minimum of fuss. From basic roast chicken and pea risotto to white truffles and Turkish Delight figs, Nigella brings the joy back into the kitchen. Selected from the books How to Eat and Kitchen by Nigella Lawson. VINTAGE MINIS: GREAT MINDS. BIG IDEAS. LITTLE BOOKS. A series of short books by the world’s greatest writers on the experiences that make us human. Also in the Vintage Minis series: Drinking by John Cheever Home by Salman Rushdie; Summer by Laurie Lee; and, Liberty by Virginia Woolf.
Książka, która pozwoli każdemu początkującemu adeptowi sztuki kulinarnej przygotować śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Wybrane terminy i sposób przygotowania niektórych składników zostały opisane w dodatkowych ramkach, stanowiących pomoc przy realizacji posiłku. Opis przygotowania i składniki zostały wyraźnie od siebie rozdzielona, aby łatwo było zapanować nad pracami kulinarnymi. Zaś dobór posiłków został tak przygotowany, aby można było rozwijać zdolności kulinarne - znajdują się tu zarówno łatwe do przygotowania receptury, jak i trochę trudniejsze.
Pierogi, kasze, kluski, gołąbki, bigos, śledzie, kotlety schabowe czy mielone.Żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa, ogórkowa, grzybowa, chłodnik. Pikle, grzyby marynowane, korniszony. Babki, makowce, serniki, pierniki, pączki i faworki.Wszystkie lubiane przez Polaków przepisy w jednej książce wzbogacone o popularne zagraniczne potrawy, które na dobre zadomowiły się w rodzimej kuchni. Plus praktyczne porady ze starych książek kucharskich.
Tłuszcze należą do tych składników pożywienia, których najczęściej unikamy w obawie o nadmiar kalorii i zły wpływ na zdrowie. Ale nie wszystkie są szkodliwe! Te najbardziej wartościowe, znajdujące się w rybach, oliwie, awokado, orzechach czy nasionach lnu, mogą wzmacniać odporność, chronić przed miażdżycą czy usprawniać pracę mózgu.W książce tej znajdziesz przepisy na przekąski, dania obiadowe, desery oraz napoje oparte na produktach bogatych w zdrowe, cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe.
Odkrywamy kasze na nowo.Choć to jeden z najstarszych pokarmów ludzkości, z kaszy można wykreować nowoczesne dania.Przygotuj rodzinie tradycyjny krupnik lub lekkie dania z warzywami.Do pracy weź sałatkę z quinoą, a odchudzającym się koleżankom zaproponuj deser z jaglanki.Wy-kasz się w kuchni i ugotuj cos pysznego!
Ziarna i orzechy to tak wartościowe odżywczo produkty, że zostały zaliczone do kategorii superfood. Zawierają bowiem nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także cenny błonnik oraz mnóstwo witamin i minerałów.Wykorzystaj zatem niewiarygodną moc ziaren i orzechów, wprowadzając je do swojej diety. Przepisów jest wiele np. z mieszanych orzechów, sezamu i pestek słonecznika możesz zrobić energetyczne batoniki granola, migdały przeznaczyć na pyszne mleczko roślinne, a z nasion chia przyrządzić sycący deser.Nie zapominaj też, że ziarna i orzechy warto dodawać do świeżych sałatek, pasztetów, smarowideł oraz sosów, np. do pesto z bazylii.
Współcześnie coraz większą popularnością cieszą samodzielnie wyprodukowane wędliny. Polacy coraz częściej wracają do tradycyjnych smaków, do własnoręcznie zrobionych wędlin z możliwie najlepszych produktów i według sprawdzonych przepisów, nierzadko przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Książka „Wędliny” to poradnik dla amatorów tradycyjnego sposobu wyrabiania szynek, polędwic, boczków i kiełbas.
76 prostych i inspirujących przepisów
na zdrowe i pyszne hummusy i pasty.
To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa.
Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.
Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową pastą z czarnej fasoli?
Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby kusiła orzechowym smakiem, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger, sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.
To kolejna z serii znakomita książka, która pokazuje, że
na parze można przygotować wszystkie warzywa,
większość mięs, doskonale wychodzą ryby i owoce
morza, a także jajka, omlety, kasze i ryż. Bardzo
smaczne są również pierogi i kluski drożdżowe,
które można w dowolny sposób nadziewać.
Ogromną zaletą gotowania na parze jest również
to, że potrawy przygotowuje się w zasadzie bez
soli i tłuszczu, co sprawia, że są lekkostrawne,
niskokaloryczne i polecane dla wszystkich, od
małych dzieci po seniorów i osoby będące na
diecie.
Znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania koktajle, smoothies, soki ze smacznych i zdrowych owoców i warzyw.
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?