Włoska sztuka dobrego gotowania
-
Autor: Pellegrino Artusi
- ISBN: 9788328707641
- EAN: 9788328707641
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Muza
- Format: 16.5x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 512
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
28,92złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,92 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.
Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla „Twojego Stylu” i „Kuchni” oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu.